Fiskalizacija 2.0
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Fiskalizacija 2.0

02.01.2026 | 18:02
I naravno da prvi račun nije prošao jer primatelj još nije registriran u sustav... otišlo je sve na "eIzvještavanje" - štogod to bilo!

02.01.2026 | 18:36
Možda je zaista bilo bolje da nisam štreber koji je došao raditi 2. siječnja...

02.01.2026 | 18:45
Kaže internet:
od čega se sve sastoji četvrta cjelina, odnosno eIzvještavanje.

U sklopu eIzvještavanje na online servis Porezne uprave potrebno je slati:

Detaljnu evidenciju naplate izlaznih eRačuna
Podatke o odbijenim ulaznim eRačunima
Podatke o isporukama za koje nije bilo moguće izdati eRačun

Sve tri evidencije potrebno je poslati minimalno jednom mjesečno, do 20. u mjesecu za prethodni mjesec. eIzvještavanje može se slati i češće od toga – tjedno, dnevno ili odmah po svakoj transakciji u poslovnoj aplikaciji.

Elem, rekao bih da to znai da je Porezna primila obavijest o tome da se primatelj još nije registrirao u AMS i sad će mu poslati ljubazne porezne inspektore na vrata da odu po njegovu jetru.
02.01.2026 | 18:56
dpasaric kaže:
Ok, nova fora - je li istina da oznaka računa više ne smije imati godinu? Već samo broj računa, broj mjesta izdavanja i broj fiskalnog "uređaja"? Što im sada odjednom smeta godina, nije li lakše se tako pozvati na broj računa, pogotovo na prijelazu iz godine u godinu?

Kako nas *ebu!

Zapravo je ovo tema višegodišnje rasprave, još tamo od prvog Zakona o fiskalizaciji

Od 2013. je broj računa morao biti od tri dijela - kako si gore naveo - nešto poput 1-PP1-1 a to je bilo u primjerima koje je imao RRIF u svom časopisu i na seminarima. A ljudi ko ljudi, ne pamte objašnjenje uz to nego "znaju" da sad račun mora biti 1-PP1-1 i mnogi su tako počeli izdavati račune što je fenomenalna stvar pošto se takva konstrukcija ne da upisati kao poziv na broj kod plaćanja a naravno, nema ni godine.

Ja sam pročitao što piše u Zakonu i vidio da prvi dio mora biti redni broj, drugi dio je alfanumerčka oznaka poslovnog prostora a treći dio je numerička oznaka naplatnog uređaja. Za prvi dio su napisali da mora biti slijedan od 1 pa na dalje, a drugi i treći dio su proizvoljni tj. kako odlučiš tako će biti.

Pa su moji računi krenuli kao 1-1-13, 2-1-13 itd. Morao sam u svom Internom aktu imati navedeno da moj naplatni uređaj ima oznaku 13 cijelu 2013. godinu.

Iduće godine sam imao oznaku naplatnog uređaja 14, pa onda iduće godine 15 i tako sve do ove godine kad imam 26. Sve po propisima.

Sve te godine, neki su sve to ignorirali pa su imali recimo 1-1-1/2013 i slične nelegalne kombinacije ali gle čuda, nitko nije bio kažnjen / upozoren da to nije ispravno. Porezna je to ignorirala da bi na koncu ove godine (2025.) čak eksplicitno rekli da je moguće nakon tri obavezna dijela imati i četvrti dio koji označava šifru kupca ili godinu ili što god ti se svidi.

Tako da je to sad tako.
02.01.2026 | 20:50
IgorD kaže:
Sve te godine, neki su sve to ignorirali pa su imali recimo 1-1-1/2013 i slične nelegalne kombinacije ali gle čuda, nitko nije bio kažnjen / upozoren da to nije ispravno. Porezna je to ignorirala da bi na koncu ove godine (2025.) čak eksplicitno rekli da je moguće nakon tri obavezna dijela imati i četvrti dio koji označava šifru kupca ili godinu ili što god ti se svidi.

Tako da je to sad tako.

Imaš neki link na to, da pokažem mojem knjigovodstvu? Jer su me uvjeravali da ne smijem nikako dodati godinu kao četvrti element.
02.01.2026 | 20:59
dpasaric kaže:
IgorD kaže:

Tako da je to sad tako.

Imaš neki link na to, da pokažem mojem knjigovodstvu? Jer su me uvjeravali da ne smijem nikako dodati godinu kao četvrti element.

A zašto ne bi dodao kao treći? Ne zato što moraš već zato što je to najjednostavnije. Koliko naplatnih uređaja imate u firmi? Pitam u kontekstu naplatnog uređaja koji ima svoj slijed brojeva a ne dva kompa na kojima se rade računi koji dijele brojeve računa.

Znači Spar na svakoj blagajni u istom dućanu:

1/87079/152, 2/87079/152, 3/87079/152, ....
1/87079/150, 2/87079/150, 3/87079/150, ....

I ti koji imaš 1/1/1 pa 2/1/1, 3/1/1 itd. iako ih eventualno izdaješ na par kompova

Edit - sad mi je malo trebalo da nađem di sam to pročitao ili sam sanjao. A zapamtio sam stvar zato što sam godinama ponavljao da se ne smije dodavati četvrti element i onda vidim da porezna uprava mrtva hladna ove godine veli samo vi dajte...

Iako to nije to jer su na tom drugom mjestu eksplicitno rekli "godina" ali ima nešto slično na ovom linku na 16. stranici: porezna-uprava.gov.hr/UserDocsImages/arh...fiskalizacijaweb.pdf

> Obveznik fiskalizacije može kao dodatni element na računu iskazati i svoje
brojčane oznake koje mu trebaju radi lakšeg knjigovodstvenog praćenja poslovanja (npr. broj skladišta i sl.).

mingo.gov.hr/UserDocsImages/public/docum...v-lowreswebfinal.pdf

> Elementi računa moraju ići redoslijedom koji je propisan Zakonom, međutim obveznik fiskalizacije može kao dodatni element na računu, vidno odvojen od propisanog trodijelnog broja računa, iskazati i svoje oznake radi lakšeg praćenja svog poslovanja.
03.01.2026 | 01:57
Hvala!
03.01.2026 | 09:31
Ne mogu ga sad više naći, ali vidio sam jutros post na LinkedInu gdje je čovjek screenshotao upozorenje od Porezne uprave gdje mole da se pričeka s izdavanjem e-računa do 7.1. jer je sustav nestabilan. Neki računi prođu, a neki ne. ¯\_(ツ)_/¯
03.01.2026 | 10:50
smayoo kaže:
Ne mogu ga sad više naći, ali vidio sam jutros post na LinkedInu gdje je čovjek screenshotao upozorenje od Porezne uprave gdje mole da se pričeka s izdavanjem e-računa do 7.1. jer je sustav nestabilan. Neki računi prođu, a neki ne. ¯\_(ツ)_/¯

To je ovo:

financije.hr/fiskalizacija-2-0-krenula-p...iceka-do-7-sijecnja/
03.01.2026 | 17:59
Upravo su sve demantirali!
03.01.2026 | 19:01
Kakva ekipa...
03.01.2026 | 22:09
@IgorD ne znam gdje si čuo ili vidio ovo za godinu, ali to nije nigdje u službenim izvorima rečeno da bi godina mogla biti dio broja. Ovo kako si rekao u naplatnom uređaju je jedino mjesto gdje možeš ugurati godinu, s time da ako imaš više svojih naplatnih uređaja možeš kombinirati 2501, 2502 za njih i sve je uredno.

Što se tiče ovih obavijesti i povlačenja, to je realnost što piše u toj obavijesti, većina pojedinačnih sustava sam po sebi nije stabilna, a cijela integracije da sa neke od 33 pristupne točke pošalješ nekoj drugoj neće biti stabilna još jedno vrijeme. Na kraju dana 01.01. pričaju "nije bilo većih problema", pa naravno kad se taj dan izdaju računi po F.1 koji je u funkciji već 12-13 godina. 2.1. je bio tek malo manji dio računa, pitanje je što bude i 5.1., a pravi ispit kreće od 7.1. i nadalje. Realno, govoreći programerski, sad smo u fazi kad napraviš check syntax programa koji si napravio (i to tek jedva prolazi), sad se će početi iskakati greške kad program pokreneš. Moja procjena je bila da prva 2 tjedna neće uredno prolaziti računi (bit će znatnijih problema), nadam se da sam bio u krivom
05.01.2026 | 13:18
vjeko1 kaže:
@IgorD ne znam gdje si čuo ili vidio ovo za godinu, ali to nije nigdje u službenim izvorima rečeno da bi godina mogla biti dio broja.

Misliš kao četvrti element?

Ovi linkovi koje sam gore stavio to navode. Porezna uprava i MinGo. To je valjda službeno?
05.01.2026 | 20:52
IgorD kaže:

Ovi linkovi koje sam gore stavio to navode. Porezna uprava i MinGo. To je valjda službeno?

Sorry, ali ne vidim da se spominje kao 4. element. Gdje točno to piše na ovim linkovima?
05.01.2026 | 21:00
Gore sam citirao relevantne dijelove:

> Obveznik fiskalizacije može kao dodatni element na računu iskazati i svoje
brojčane oznake koje mu trebaju radi lakšeg knjigovodstvenog praćenja poslovanja (npr. broj skladišta i sl.).

> Elementi računa moraju ići redoslijedom koji je propisan Zakonom, međutim obveznik fiskalizacije može kao dodatni element na računu, vidno odvojen od propisanog trodijelnog broja računa, iskazati i svoje oznake radi lakšeg praćenja svog poslovanja.
07.01.2026 | 17:31
Može prikazati, ali ne kao dio broja nego općenito kao dodatni element na računu...
07.01.2026 | 17:50
Nisam u toj temi, ali slične diskusije (često) vodim u svom poslu. Temeljno pravno načelo u RH je - sve što nije izrijekom zabranjeno - dozvoljeno je. Dakle, ne mora izrijekom biti dozvoljeno da broj računa sadrži dodatne elemente, bitno je da nije izrijekom zabranjeno.
07.01.2026 | 23:43
vjeko1 kaže:
Može prikazati, ali ne kao dio broja nego općenito kao dodatni element na računu...

Kao dodatni elemet na računu smiješ imati sliku Marilyn Monroe ili što god poželiš. Ne vidim zašto bi u dijelu pravilnika o strukturi broja računa navodili da na nekom sasvim drugom dijelu računa smiješ imati i šifru skladišta.
08.01.2026 | 00:14
IgorD kaže:
Kao dodatni elemet na računu smiješ imati sliku Marilyn Monroe

Wow! To mi uopće nije palo na pamet! A Lile Bačić?
08.01.2026 | 15:41
smayoo kaže:
IgorD kaže:
Kao dodatni elemet na računu smiješ imati sliku Marilyn Monroe

Wow! To mi uopće nije palo na pamet! A Lile Bačić?

Par transportnih firmi koje koriste moj program imaju gore stilizirane slike nekakvih kamiona. Na tom nacrtnom kamionu vjerojatno mogu imati i malu slikicu Lidije.
09.01.2026 | 10:23
Što je ovo? Odjednom opis robe na računu mora stati u samo 100 znakova? Zašto? Jesu li oni normalni?

Ok, za hardver možemo izdati otpremnicu s detljanim opisom, ali sada nema više copy&paste stavki nego treba trošiti vrijeme na suvislo kraćenje svega na do 100 znakova? Mislim zašto?!

A što tek s uslugama koje su kompleksnije od "šišanje"? Možda bih uz usluge trebao izdavati i zapisnik o primopredaji usluge? Oni ne kuže da u informatici postoji mnogo specifičnih usluga koje se ne mogu opisati u 100 znakova, a da to ne dovodi do "proizvoljnog tumačenja". A to nisu nikakvi projektni poslovi koji traže zapisnik, nego usluge održavanja ili instalacije. Suludo.
09.01.2026 | 12:19
To je ograničenje aplikacije koju koristiš a ne samog sustava razmjene eračuna.

Sam XML trpi opis artikla kao gomilu teksta. Ne znam koji je limit ali kamionđije uz to što šalju slike Lidije Bačić imaju prilično velik opis sa svim detaljima o relaciji, kamionu, ukrcaj, iskrcaj, teret, vozač itd. Minimalno 200 do 500 znakova.
09.01.2026 | 13:00
Super ako je tako jer to znači da će MER to moći promijeniti.

Njihova "Meri" iz supporta kaže:

"Ograničenje od 100 znakova za naziv stavke na računu najčešće je tehničke prirode i usklađeno je sa standardima elektroničkog računa, kako bi se osigurala kompatibilnost s različitim računovodstvenim i ERP sustavima te olakšala razmjena podataka između sustava. Ako trebate unijeti detaljniji opis za kompleksnije stavke, preporučuje se korištenje polja "Napomena na stavci" ili "Dodatna nestrukturirana informacija vezana uz artikl ili uslugu". U ta polja možete unijeti dodatne informacije koje nisu ograničene na 100 znakova, čime ćete omogućiti detaljniji opis stavke bez narušavanja tehničkih ograničenja naziva. Na taj način naziv ostaje kratak i jasan, a svi dodatni detalji mogu biti navedeni u napomeni ili opisu stavke."

U 21. stoljeću oni uvode "naprednu tehnologiju koja će olakšati poslovanje i smanjiti troškove poduzetnicima", a onda ograniče nazive stavki na računu na 100 slova i savjetuju redundantne upise kako bismo gubili još više vremena. I još cijeli taj sustav moramo nekome i plaćati!

Nevjerojatno mi je da u doba terabajta na mobitelima i AI farmi kojima žele češljati svu digitalnu komunikaciju građana i poduzetnika, oni nas sada prcaju s opisom stavki na računu do samo 100 znakova?
09.01.2026 | 16:11
Lajna na Twitteru je oduševljena ograničnjem od 100 znakova!

Ovaj mali poduzetnik je posebno duhovit:

"Užas, meni je često opis stavke dobava i ugradnja tog i tog uređaja na k.č. toj i toj u mjestu tom i tom. Što ću sad i na broj znakova morati paziti? "Radim samo u Taru, ali ne i Svetom Lovreču Pazinskom jer ima previše slova!" "

Mogao bih i ja tako zamoliti kupce da ne naručuju komplicirane usluge, specifične softvere i slično! Mogu naručiti ono što stane u do 100 slova, preko toga jbg, uvijek može uvoz, stranci nam mogu ispostaviti račune bez takvih ograničenja!
09.01.2026 | 18:28
Ajde, daj, baš sad grintaš bez veze. Žena ti se potrudila objasniti, čak i da oni omoguće dulji opis stavke, ako to nisu napravili svih 30 i koliko posrednika, samo će nastati problemi u razmjeni računa. A ti se sad ponašaš ko klinka od 15 godina. A kad Apple uvede neko takvo besmisleno ograničenje, onda si pun razumijevanja.
09.01.2026 | 19:05
Meni je to važno, a pogotovo kada je to usluga koju još moram i plaćati.

Sada vidim da je MER kupila strana korporacija.

www.jutarnji.hr/globus/biznis/zagrebacki...h-kompanija-15645263

Eto, krasno, znači u biti sve vodi velika strana korporacija i mi je plaćamo. Gdje su sada silni glasni domoljubi da u Saboru traže da takve servise mogu voditi samo tvrtke u većinskom hrvatskom vlasništvu?

Znači neka strana korporacija ima na dlanu velik dio poslovanja cijele jedne države i zapravo s tim podacima može raditi što hoće, može raditi analize i sinteze svega u stvarnom vremenu - od najmanjih transakcija, pa do strateških investicija.

Meni to izgleda super opasno!

Znači ako par stranih kompanija može imati nadzor nad cijelim hrvatskim knjigovodstvom. I isto tako mogu držati prst na dugmetu da nam sve isključe ako to požele. Trebali bi tjedni i mjeseci da sve uspostavi na nekom alternativnom servisu. Čisto me zanima tko brine o sigurnosti svega toga u interesu Hrvatske?

Ne bi li domoljubi sada trebali u Saboru pitati koja su pravila postavljena od strane RH da se zaštite naši interesi? Jer meni se čini da se to sve odradilo stihijski i da i ne kuže što sve ovo povlači. Neki minimum za ovako kritične servise bi trebao biti da se uvjetuje da su svi serveri na teritoriju RH, a vjerojatno bi bilo mudro i da tvrtke koje to vode moraju biti u većinskom hrvatskom vlasništvu.
09.01.2026 | 19:21
Pa zar uz eRačun više ne mogu biti privitci?
09.01.2026 | 19:36
jura22 kaže:

Mogu, ali WTF! Pa nisam lud uz pisanje računa sada raditi još dodatnu papirologiju, zapisnike i ne znam što da bih samo izlistao korketno robu na računu jer neki uhljeb u tom lancu (moguće naša Porezna?) ima zastario sustav da naziv stavke ne može biti duži od samo 100 slova!
09.01.2026 | 20:09
jura22 kaže:

Naravno da mogu. MeR ti šalje onaj svoj excel a mislim da svaki normalan program nudi i tu mogućnost. Gore spomenuta trans poduzeća moraju poslati CMR uz račun.

Imam svega 3 ili 4 transportne firme a uspio sam ih ovdje spomenuti toliko puta da sad mislite da imam samo takve

Eh, jura22 možda misli da ti svoj problem riješiš tako da u XMLu piše 100 znakova a na PDFu 250 ali to baš nema smisla jer je PDF samo prilog a XML je "pravi" račun kako ga porezna po novom tretira tako da to nikako nije rješenje pogotovo zato što je praksa u zadnjih par dana da se original PDF ponekad nekako izgubi a kupac ne dobije ili ništa uz XML ili neku MeR vizualizaciju. Ne znam zašto se to dešava ali vidio sam već dosta takvih računa koje su ljudi dobili od HTa ili od banaka.
09.01.2026 | 20:30
Evo, kaže ekipa da je ograničenje na 100 znakova zbog FINA-e - jer tamo puca ako je u nazivu više od 100 znakova.

Nula iznenađenja da je FINA problem. Krasno...

I koji genije nije nešto toliko osnovno provjerio prije nego li cijelu državu prisilio na novi sustav? Pitam se je li nam ministar ikada sam poslao jedan e-račun?
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 12 sati
  • Gjuroo: Pokoj mu duši
  • smayoo: RIP :(
  • Air: RIP, otišla još jedna legenda -Robert Duvall
  • jura22: Navlakusa za novi macOS.
  • imenso: Nije free, ima pretplatu, neke aplikacije i posebnu za iPad
  • Yonkis: Apple Creator Studio - free - [link]
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.83 Seconds

Provided by iJoomla SEO