02.01.2026 | 20:59
dpasaric kaže:
IgorD kaže:
Sve te godine, neki su sve to ignorirali pa su imali recimo 1-1-1/2013 i slične nelegalne kombinacije ali gle čuda, nitko nije bio kažnjen / upozoren da to nije ispravno. Porezna je to ignorirala da bi na koncu ove godine (2025.) čak eksplicitno rekli da je moguće nakon tri obavezna dijela imati i četvrti dio koji označava šifru kupca ili godinu ili što god ti se svidi.
Tako da je to sad tako.

Imaš neki link na to, da pokažem mojem knjigovodstvu? Jer su me uvjeravali da ne smijem nikako dodati godinu kao četvrti element.
A zašto ne bi dodao kao treći? Ne zato što moraš već zato što je to najjednostavnije. Koliko naplatnih uređaja imate u firmi? Pitam u kontekstu naplatnog uređaja koji ima svoj slijed brojeva a ne dva kompa na kojima se rade računi koji dijele brojeve računa.
Znači Spar na svakoj blagajni u istom dućanu:
1/87079/152, 2/87079/152, 3/87079/152, ....
1/87079/150, 2/87079/150, 3/87079/150, ....
I ti koji imaš 1/1/1 pa 2/1/1, 3/1/1 itd. iako ih eventualno izdaješ na par kompova
Edit - sad mi je malo trebalo da nađem di sam to pročitao ili sam sanjao. A zapamtio sam stvar zato što sam godinama ponavljao da se ne smije dodavati četvrti element i onda vidim da porezna uprava mrtva hladna ove godine veli samo vi dajte...
Iako to nije to jer su na tom drugom mjestu eksplicitno rekli "godina" ali ima nešto slično na ovom linku na 16. stranici:
porezna-uprava.gov.hr/UserDocsImages/arh...fiskalizacijaweb.pdf
> Obveznik fiskalizacije može kao dodatni element na računu iskazati i svoje
brojčane oznake koje mu trebaju radi lakšeg knjigovodstvenog praćenja poslovanja (npr. broj skladišta i sl.).
mingo.gov.hr/UserDocsImages/public/docum...v-lowreswebfinal.pdf
> Elementi računa moraju ići redoslijedom koji je propisan Zakonom, međutim obveznik fiskalizacije može kao dodatni element na računu, vidno odvojen od propisanog trodijelnog broja računa, iskazati i svoje oznake radi lakšeg praćenja svog poslovanja.