13.02.2026 | 14:45
dpasaric kaže:
Može još jedno pitanje za sve?
Možda netko ima slične situacije, pa zna je li to prekršaj i ako jest, kakva je kazna za to?
Naime, zanima me može li se izdati račun za primljen novac za neku uslugu ili nematerijalno dobro (npr. digitalna licenca ili zakup servera), naravno sve unutar istog mjeseca, a da to ne mora biti račun za predujam, ako moj ulazni račun za npr. server ima datum iza tog izdanog za uplatu klijenta?
Stvar je u latenciji sustava i različitim vremenskim zonama, npr. ako meni američki sustav odobri licencu ona je zapravo "iz budućnosti" i ja neću odmah dobiti račun, a kada ga dobijem, bit će iza onog kojeg sam ja izdao krajnjem kupcu. I naravno sve normalno funkcionira i upari se, ali postoji "time shift". Kako se to zakonski gleda?
Ako ti netko izda račun u USA, on nije "u budućnosti", nego "u prošlosti" (kad je kod nas npr. podne, u UK je 11 ujutro, a u New Yorku je 6 ujutro). Ako ti netko izda račun u Singapuru, onda je on u budućnosti (kad je kod nas podne, tamo je zimi 18h, a ljeti 19h).
Ja znam da javni naručitelji kod nas zaje*avaju kad moraju podizvoditelje plaćati cesijom (tako je propisano Zakonom o javnoj nabavi) pa onda "glavni" račun glavnog izvoditelja prema javnom naručitelju mora biti izdan nakon svih ulaznih računa podizvoditelja prema glavnom izvoditelju koje cesijom izravno plaća javni naručitelj. Ali, kao što je Igor već napisao, nema logike da je to na ikoji način porezno uvjetovano.