Fiskalizacija 2.0
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Fiskalizacija 2.0

13.02.2026 | 14:38
IgorD kaže:
smayoo kaže:
Moja knjigovotkinja kaže da ti primatelj račun mora odbiti u istom obračunskom razdoblju kojem pripada. Ako ga odbije kasnije, imaš mogućnosti poricati odbijanje i forsirati naplatu ovrhom ili prihvatiti prekasno odbijanje i izdati storno. Dodaje - tako je bilo uvijek, WTF.

Super je ovo. Pošaljem ti račun 28.02. oko 11 sati navečer za kutiju šibica na milijun eura i da vidim kad ćeš ga odbiti!?

Zato mislim da ovo ne može biti istina već da imaš do 20. idućeg mjeseca.

Možda se nisam dobro izrazio, ali da, to sam mislio. Do trenutka kad se zatvara obračunski period. S tim što mislim da sad to više nije do 20. u idućem mjesecu, nego do kraja idućeg mjeseca, zar ne?
13.02.2026 | 14:45
dpasaric kaže:
Može još jedno pitanje za sve?

Možda netko ima slične situacije, pa zna je li to prekršaj i ako jest, kakva je kazna za to?

Naime, zanima me može li se izdati račun za primljen novac za neku uslugu ili nematerijalno dobro (npr. digitalna licenca ili zakup servera), naravno sve unutar istog mjeseca, a da to ne mora biti račun za predujam, ako moj ulazni račun za npr. server ima datum iza tog izdanog za uplatu klijenta?

Stvar je u latenciji sustava i različitim vremenskim zonama, npr. ako meni američki sustav odobri licencu ona je zapravo "iz budućnosti" i ja neću odmah dobiti račun, a kada ga dobijem, bit će iza onog kojeg sam ja izdao krajnjem kupcu. I naravno sve normalno funkcionira i upari se, ali postoji "time shift". Kako se to zakonski gleda?

Ako ti netko izda račun u USA, on nije "u budućnosti", nego "u prošlosti" (kad je kod nas npr. podne, u UK je 11 ujutro, a u New Yorku je 6 ujutro). Ako ti netko izda račun u Singapuru, onda je on u budućnosti (kad je kod nas podne, tamo je zimi 18h, a ljeti 19h).

Ja znam da javni naručitelji kod nas zaje*avaju kad moraju podizvoditelje plaćati cesijom (tako je propisano Zakonom o javnoj nabavi) pa onda "glavni" račun glavnog izvoditelja prema javnom naručitelju mora biti izdan nakon svih ulaznih računa podizvoditelja prema glavnom izvoditelju koje cesijom izravno plaća javni naručitelj. Ali, kao što je Igor već napisao, nema logike da je to na ikoji način porezno uvjetovano.
13.02.2026 | 17:12
smayoo kaže:
S tim što mislim da sad to više nije do 20. u idućem mjesecu, nego do kraja idućeg mjeseca, zar ne?

Eh, neke stvari do 20. a neke do kraja mjeseca, nisam siguran točno što je za što, ali definitivno se ima vremena. Osim ako dobiješ koronu i završiš na respiratoru. Ako na nesreću ipak ozdraviš, čeka te odmah neka kazna
13.02.2026 | 17:44
IgorD kaže:
Zanimljivo je kako razmišljaš

Zašto se račun ne bi smio izdati prije obavljene usluge? Ili prije nego što ti imaš licencu koju možeš proslijediti?

Ko da je Ikea u prekršaju ako ti odeš u njihov dućan, platiš ormar a oni ga tek tada naruče iz Švedske.

Znam da uvijek mogu izdati račun za predujam, ali me zanima mogu li izdati redovan račun ako su uplata i roba/usluga izdani u istom mjesecu, ali ne neophodno kronološki?

Čuo sam razna tumačenja, pa su me uplašili! Prije je to bilo gotovo nemoguće nadzirati, ali kako se sada u Fiskalizaciji 2.0 sve vidi, možda je to neka rupu koju zlonamjerna država želi iskoristiti za kažnjavanje?
14.02.2026 | 08:04
Napisao sam ti iznad, nisi vidio. Opet ti kažem, razmisli na koga se oslanjaš, ja bih rekao da se ti ljudi ne snalaze pa prebacuju krivnju na sustav jer im to sad još uvijek prolazi, dok je sustav neuhodan.
24.02.2026 | 22:36
Izluđuje me MER-ov AI support koji samouvjereno daje upute što treba učiniti, korak po korak, a onda to u stvarnosti NE RADI tako!

I kada mu objasnim detaljno da u stvarnosti nije tako, to AI smeće mi ležerno odgovori: "Da, moguće da ponekad predprikaz računa ne prikazuje negativne vrijednosti, ali ne treba brinuti, to će u konačnici biti u redu!" - i onda me naravno moje knjigovodstvo zove da obračun nije u redu i da storno nije uspio itd...

No, dosta njurganja, možda mi netko može pomoći generalnim savjetom jer mislim da bi taj dio morao biti unverzalan bez obzira koji se sustav koristi.

Do Fiskalizacije 2.0 situacije s predujmovima su bile jednostavne:

1) klijent uplati robu koju treba čekati duže od kraja mjeseca, izdam račun za predujam

2) roba dođe, izdam račun na kojem je roba, a zatim kopiram dio računa za predujam uz naznaku kada je plaćeno i kojim računom, i na kraju dodam obračun u kojem je obično "preostalo za uplatu 0".

Easy!

Sada to moram u tri koraka (ako nisam krivo informiran):

1) izdajem račun za predujam i to moram označiti kao "proces P4"

2) izdajem storno računa za predujam i on mora ići u minus da bi na poreznoj sve štimalo? Koji proces se bira za ovaj račun? Je li to P10 ili nešto drugo?

3) izdajem normalni P1 račun za robu uz obračun da je "predujmom plaćeno xy"?
24.02.2026 | 22:48
Pa tako sam vidjao i prije nove godine.
-racun za predujam +100 novaca
-racun storno -100 novaca i na racunu je pisalo za platiti 0 novaca
-pravi racun na +100 novaca
24.02.2026 | 22:56
E da, ali me zanima koji "proces"? Generalno mi je jako glupo da mi koji izdajemo račune trebamo to specificirati, a još je sve tako glupo definirano da se može dvojako tumačiti...
24.02.2026 | 23:06
dpasaric kaže:
E da, ali me zanima koji "proces"? Generalno mi je jako glupo da mi koji izdajemo račune trebamo to specificirati, a još je sve tako glupo definirano da se može dvojako tumačiti...

Sve isto ko račun predujma ali količina u minus. Vrsta računa je 386 a proces je P4. Na taj način ne moraš izmišljati KPD za stavku koja se zove predujam. Ima još par varijanti ali su kompliciranije.
24.02.2026 | 23:48
IgorD kaže:
dpasaric kaže:

Sve isto ko račun predujma ali količina u minus. Vrsta računa je 386 a proces je P4. Na taj način ne moraš izmišljati KPD za stavku koja se zove predujam. Ima još par varijanti ali su kompliciranije.

Hvala, tako mi je reklo i knjigovodstvo, ali MER mi ne omogućuje da P4 ide u minus. Tj. AI bot kaže da može, ali u stvarnosti nije radilo. Također, onda na računu opet gore pište "Račun za predujam", a ne "Storno" ili nešto slično... to je sve tako zbrljano i šlampavo da sam zaista frustriran svime.
25.02.2026 | 00:09
Cijena plus, količina minus, tak ne ide?
25.02.2026 | 06:22
@dpasaric ovako bi to išlo za tvoj slučaj:

1. Korak:
Oznaka procesa je P4 (ovaj proces označava da je plaćanje obavljeno unaprijed, a isporuka će tek uslijediti).
Znači kao vrsta dokumenta koristi se šifra 386 aka Račun za predujam.
Kod računa za predujam (proces P4) nema obveze iskazivanja KPD oznake artikla, jer se račun može odnositi na isporuke roba ili usluga koje još ne postoje ili nisu do kraja definirane.

2. Korak:
Zatim ide izdavanje storno računa za predujam kada roba stigne i kada trebaš izdati konačni račun. Storno se tehnički može napraviti na dva načina:

Način A (Korektivni račun): Izdaješ dokument u negativnom iznosu, odnosno u minusu. Za ovo se bira oznaka procesa P10, a vrsta dokumenta je 384 aka Korektivni račun.

Način B (Odobrenje): Izdaješ odobrenje u pozitivnom punom iznosu. Za ovo se bira oznaka procesa P9, a vrsta dokumenta je 381 aka Odobrenje. Oba načina su zakonski i tehnički ispravna, pa možeš odabrati onaj koji tvoj (ili klijentov) softver lakše podržava.

3. Korak:
I sad ide izdavanje konačnog računa za robu na kojem zaračunavaš cjelokupnu isporuku (kao da predujma nije ni bilo).
Znači kod poslovnog procesa koristi se proces P1 (Standardni račun za isporuku dobara i usluga), a kao vrsta dokumenta koristi se šifra 380 aka Komercijalni račun.
Financijski i knjigovodstveno taj će se račun u tvojim salda-kontima zatvoriti s uplaćenim predujmom.

Dodatno ako se dogodi situacija da klijent uplati predujam, a ti mu isporučiš robu unutar istog mjeseca (točnije, do roka za podnošenje prijave PDV-a za to razdoblje), više nisi obvezan izdavati račun za predujam. U tom slučaju preskačeš korak 1 i 2, te izdaješ samo konačni eRačun za robu, a podatak o tome da je račun plaćen unaprijed šalješ poreznoj upravi kroz sustav eIzvještavanja o naplati. Znači ovo je samo uz uvjet da nije već kreiran račun za predujam P4.
25.02.2026 | 08:48
Znači, pod korak 3 ne treba na računu isticati da je neki dio plaćen unaprijed i plus minus preostalo za platiti 0?
Ja sam račun za predujam izdao pradavno (pretprošle godine) jer se investitor požurio platiti po ponudi (iako nismo to od njega tražili). U međuvremenu je projekt "zaspao" kod HEP-a pa smo tek sad u fazi da ga dovršavamo, tako da je korak 1 račun za predujam izdan 2024. godine papirnato, korak 2 moramo odraditi sada elektronički i onda korak 3. Čini li to neku razliku u proceduri?
25.02.2026 | 15:41
Evo, samo da prijavim da smo maločas primili od Fine e-račun za usluge naručene i plaćene (bankovnom karticom online) 5. siječnja 2026.
Radi se o godišnjoj naknadi za certifikat za fiskalizaciju 1.0, onaj koji se uploada u MER aplikaciju pa se može kroz MER izdavati fizičkim osobama račune za bezgotovinsko plaćanje.
25.02.2026 | 18:20
Hvala svima, pomogli ste!

Sada još čekam da mi knjigovodstvo blagoslovi ovo zadnje što sam radio...
25.02.2026 | 18:27
smayoo kaže:
Znači, pod korak 3 ne treba na računu isticati da je neki dio plaćen unaprijed i plus minus preostalo za platiti 0?

Eeee dobro ulovljeno, u biti moraš kroz polje BT-115. Točna procedura bi išla ovako: izdaješ račun kao redovnu prodaju na puni iznos (proces P1, vrsta dokumenta 380), ali u polju BT-115 (Iznos koji dospijeva na naplatu) moraš upisati 0,00 eura jer je račun u cijelosti podmiren ranijim predujmom. Zbog te nule u polju BT-115 porezna će znati da je račun plaćen i za njega nećeš morati raditi naknadno eIzvještavanje o naplati.
Također je preporučljivo i uobičajeno u napomeni iskazati rekapitulaciju. Napiši npr. da je račun plaćen predujmom (uz obavezni poziv na broj tog starog računa za predujam, kod tebe iz 2024. godine), te da je razlika za platiti 0,00 eura. To vizualno objašnjenje nije stroga zakonska obveza, ali je poslovni standard kako bi tvom kupcu sve bilo jasno.

smayoo kaže:
Ja sam račun za predujam izdao pradavno (pretprošle godine) jer se investitor požurio platiti po ponudi (iako nismo to od njega tražili). U međuvremenu je projekt "zaspao" kod HEP-a pa smo tek sad u fazi da ga dovršavamo, tako da je korak 1 račun za predujam izdan 2024. godine papirnato, korak 2 moramo odraditi sada elektronički i onda korak 3. Čini li to neku razliku u proceduri?

Porezna uprava je za ovakve prijelazne slučajeve napisala kao odgovor na pitanje u kojem kažu otprilike ovako "Dokumenti koji mijenjaju, ispravljaju ili storniraju izvorno izdane račune iz razdoblja prije stupanja na snagu Fiskalizacije 2.0 (dakle iz 2025., 2024. godine itd.) ne podliježu obvezi izdavanja eRačuna niti Fiskalizaciji 2.0".

Pitanje i odgovr broj 27 i 28:
porezna-uprava.gov.hr/hr/izdavatelji-i-p...irano-7-11-2025/8048

Znači kod tebe to bi izgledalo ovako:

Korak 1 napravljen još 2024.
Predujam 2024. izdan papirnato, porezno i knjigovodstveno je odavno evidentiran.

Korak 2
Budući da storniraš račun koji je izdan prije uvođenja novog sustava F2.0 i koji ne postoji u digitalnom registru eRačuna, nisi u obvezi taj storno izdati kao eRačun. ako sam dobro shvatio porezna uprava tumači da za to nema ni potrebe jer u novom sustavu ne postoji izvorni račun na koji bi se referencirao. Najbolje storno predujma izradi i pošalji kupcu na isti način kao i 2024. godine, papirnato ili u PDF-u putem e-maila. U napomeni tog storna obavezno upiši referencu na broj originalnog računa za predujam iz 2024. godine. U biti porezne uprava bi tehnički prihvatila taj storno i da ga pošalješ kao eRačun, ali to ti je nepotrebna komplikacija i zakonski nisi obvezan.

Korak 3
S obzirom na to da se dovršetak projekta i isporuka događaju sada, konačni račun izdaješ kao redovni eRačun (proces P1, vrsta 380), ali u strukturi eRačuna u polju BT-115 upisuješ da je iznos za naplatu 0,00 eura, a u napomeni (za PDF prikaz/vizualizaciju) napiši da je taj eRačun podmiren onom starom uplatom iz 2024. godine. Takav račun onda podliježe potpunim pravilima Fiskalizacije 2.0.
25.02.2026 | 18:47
smayoo kaže:
Evo, samo da prijavim da smo maločas primili od Fine e-račun za usluge naručene i plaćene (bankovnom karticom online) 5. siječnja 2026.
Radi se o godišnjoj naknadi za certifikat za fiskalizaciju 1.0, onaj koji se uploada u MER aplikaciju pa se može kroz MER izdavati fizičkim osobama račune za bezgotovinsko plaćanje.

"Samo" 50 dana kasnije , srećom se nisu pozvali na zakonski rok čuvanja knjigovodstvenih isprava od 11 godina, pa ti ga poslali tamo negdje 2036.
25.02.2026 | 18:52
Puno ti hvala!
Da admin nije ukinuo palac, sad bi ga dobio preko nekoliko puta!
25.02.2026 | 20:17
Ne znam kako izgledaju te forme za unos računa na MeRu i kod ostalih, ali mora postojati i rubrika za referencu na prethodni račun na koji se ovaj nadovezuje.

XML ima BillingReference polje:

<cac:BillingReference>
	<cac:InvoiceDocumentReference>
		<cbc:ID>1-1-1</cbc:ID>
		<cbc:IssueDate>2026-02-02</cbc:IssueDate>
	</cac:InvoiceDocumentReference>
</cac:BillingReference>

Tu se povezuje ovaj račun sa recimo računom predujma 1-1-1 pa onda konačni račun mora imati vezu na storno. Sam unos u napomenu baš i nije dovoljan. A ide još i prethodno plaćeni iznos:

<cbc:PrepaidAmount currencyID="EUR">100.00</cbc:PrepaidAmount>

Na računu predujma je 100,00 Eur, na stornu je -100,00 Eur i onda na konačnom je opet 100,00 Eur.
25.02.2026 | 20:54
Slikazaslona2026-02-25u20.53.58.png

Slikazaslona2026-02-25u20.56.26.png
25.02.2026 | 21:11
Ovo je super zanimljivo pošto u dokumentaciji postoje samo tri stvari vezane uz prethodni račun.

RefRauna.png

Nemam pojma što ide u rubriku "Prethodni račun" a što u "Oznaka prethodnog računa". Jedno od toga je valjda broj računa a drugo je...
25.02.2026 | 21:17
Pitat ćemo MER
25.02.2026 | 22:07
I mene ovo zanima - ja sam referencu na prethodni račun pisao pod napomenom, kao i nekada - jer nisam sreo takvo polje kod MER-a...
25.02.2026 | 22:35
U toj grupi "reference" su vidljiva samo prva tri polja dok ne proširiš (klikom na strelicu ispod). Tek onda se pokažu sva polja. Tako je i u drugim grupama. Polja koja se ne koriste često su skrivena.
25.03.2026 | 15:50

Gledate Bajaderu od 527,21 €. Uzeo sam je u javnobilježničkom uredu nakon grozne ideje da moramo biti revnosni legalistički štreberi koji će uskladiti djelatnosti po novoj NKD normi radi Fiskalizacije 2.0. Ne budite glupi, ne ažurirajte ništa u ovoj shizofrenoj državi.
25.03.2026 | 18:46
Meni je bio došao mail 27.6.2024. da ispunim neki online upitnik na stranicama DZS u roku od tjedan dana. Ja sam to tad bio otklikao i sad sam provjerio što je upisano u registru DZS i vidim da piše to usklađeno prema NKD2025. To se može provjeriti na ovom linku
web.dzs.hr/adrRPS.htm
Treba znati matični broj firme, ali ne onaj iz registra trgovačkog suda, nego iz registra pravnih subjekata DZS. Taj broj piše na obavijesti o razvrstavanju djelatnosti pravnog subjekta koju je sigurno primio osnivač svake firme prilikom osnivanja firme. Ako ga ne možete naći, na toj istoj stranici se može downloadati cijeli registar u CSV formatu pa se tamo možete potražiti po imenu firme i očitati matični broj u prvom stupcu.
E, onda kad taj matični broj ubacite u odgovarajuću rubriku na toj web stranici, možete si downloadati digitalno potpisanu obavijest o razvrstavanju po NKD2025.
25.03.2026 | 19:49
Ma ok, samo taj sustav pokazuje samo glavnu djelatnost, ali ne vidim i sporedne, a po zakonu trebaš biti registriran za sve ono što sada odabireš po NKD specifikaciji stavki na fiskaliziranim računima. Barem bi to teoretski bilo tako, a pitanje što ova luda država uopće provjerava, kada i kako.

To je sve skupa za poduzetnike nepotrebno opterećenje i trošak, a sve radi čega - Državnog zavoda za statistiku? Da bi oni imali što raditi da onda temeljem tih, upitno vjerodostojnih podataka, donose izvješća koja naši političari ionako ne čitaju, a niti vode politiku u skladu s tim informacijama.

Neka uhljebi rade svoj posao, nemam ništa protiv, ali to ne trebaju zakonski uvjetovati na razini društvenog ugovora tvrtke. Bilo bi dovoljno da svi imamo obavezu jednom godišnje logirati se na DZS i poklikati čime se bavimo.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 21 sati, 33 minuta
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: 50 godina Applea u srijedu u 19.30 u Pikiju!
  • jura22: Nema mjesta za ekspanziju jer je tako Apple odlucio. Sigurno bi se mogla graficka ustekati ili vise njih. Mozda memorija i nema smisla.
  • vjeko1: Realno me ne čudi ovo za Mac Pro jer desktop lineup nije imao previše smisla sa Studio i Pro. S druge strane, arhitektura sa Apple Silicon je takva da nema previše mjesta za expanziju tako da.. RIP
  • Piko: Samo da velim da sam "ukrao" ideju za vikalicu .... i napravio svoju implementaciju na [link] ....
  • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]
  • Yonkis: @CoffeePod koristiš li ono punjenje do 80% ili si light user? Moj iPhone 15 je nakon 26 mj izgubio samo 6% a 2 različita SIMa (priv posl). Tako da 1% je sasvim ok.
  • drlovric: @Coffe: Po gruboj racunici moze ti trajati do kraja stoljeca taj telefon. Nista ne azuriraj :)
  • CoffeePod: Ja sqm i dalje na iOS18 i ne planiram jos updejtat. Nakon 9 mjeseci baterija na 16PRO pala je samo za 1% od max kapaciteta
  • ZoPaj: eh, da je bar više tih OS updatea bez novih featuresa:) optimiziranih i očišćenih od bugova pored famoznih sigurnosnih patcheva.. mislim da Snow Leopard nije imao ni jednu jedinu novost? 26.4 mi se čini brz i stabilan...
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski
  • Yonkis: Nema nas 200 ovdje, samo 300!!!
  • imenso: Ekipa, molio bih ako imate pet minuta vremena da riješite anketu, ne treba više od 5 minuta, moraju skupiti barem 200 odgovora: [link]
  • Djuro genijalac: Meni najbolje: Sori kume, samo Hajduk živi vječno!
  • Ender: chuck norris je pobedio zivot :)
  • smayoo: Rak je prebolio Chucka Norrisa... :)
  • Yonkis: [link] P.U.M Carlos Ray Norris
  • zoranowsky: R.I.P. Chuck Norris
  • Yonkis: generative AI apps paid Apple close to $900 million in App Store fees last year - [link]
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.67 Seconds

Provided by iJoomla SEO