EU zakoni
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

EU zakoni

14.02.2026 | 18:17
Ja sam i EU gradjanin i non EU gradjanin, a imam posao u USA pa putujem i tamo. Tak da znam ponesto o svim stranama...

Samo cu jedno reci. Cuvajte EU. Svjesni niste koje sve blagodati to donosi.

Moj vozac, americki drzavljanin (porijeklom Somalijac) kuka zadnjih 10-ak dana kako ga boli zub umnjak. Covjek natekao, faca mu se izoblicila da FaceID ne radi na iPhone. Otisao doktoru i kada u mu rekli cifru, lik se okrenuo i otisao. Skupljao neke online ponude, ali sve je to manje vise isto.

Odlucio da se strpi jos malo pa ode u Afriku, tamo ce to srediti. Nije on sirotinja, zaradjuje par tisuca dolara tjedno, ali nije mogao sebi priustiti taj stomatoloski tretman.

U EU bi otisao ljekaru, sredio bi to besplatno i nakon toga otvorio bolovanje (koje ti je normalno placeno). To su sve misaone imenice za jednog Amerikanca...

P.S. I da hrana u USA je blagi uzas. Ja uzivam u fast food lancima u USA. Grilled i asian food jedem kad sam tamo. Jedino gdje se jos gore jede je Engleska
14.02.2026 | 19:11
U Engleskoj se užasno jede po velikim gradovima, ako nisi u stanju odvojiti barem 200 GBP po glavi za obrok. Ali kad se makneš iz gradova, po seoskim pubovima je zapravo sasvim pristojno.
Nagađam da mora biti tako nekako i u USA, iako sam tamo bio samo po velikim gradovima, nikad po manjim mjestima.

Što se tiče tog njanjanja protiv EU, to me podsjeća na vrijeme kad sam, nakon 8 godina u HEPu, radio 7 godina u jednoj privatnoj firmi koja je iz male prerastala u srednju. Uvjereno tvrdim da nikad više u životu neću imati priliku raditi u okruženju u kojem je bila tako dobra razina međuljudskih odnosa, tako dobra radna atmosfera i tako etičan odnos između poslodavca i nas.

U tu je privatnu firmu došlo raditi nekoliko mojih tada tek svježe diplomiranih bivših studenata. To im je bio prvi posao, prvi poslodavac. Nakon par godina, bili su puni loših osjećaja, primjedaba i zamjerki na razne nedostatke poslovnih procesa i mane kolektiva. Ono što sam im bio rekao tada da im ne treba ništa od onog što misle da im treba, nego samo 3 mjeseca rada u HEPu. Jedan od njih je bio dao otkaz, otišao na neko vrijeme raditi u Autotrolej pa se onda vratio i rekao mi da sam bio u pravu.
14.02.2026 | 20:47
tino1 kaže:
Ču li "EU zakoni"? Sad će i čep na boci brzo biti u temi! Ko vidiš, izbijam si oči, Europa nas natjerala da si izbijemo oči! Šta će nas oni natjeravati.

U životu nisam bacio čep boce u prirodu. Meni je strašno to patroniziranje da smo nekulturni debili koji to čine, pa nas treba ograničiti tako što će nam fizički vezati čep za bocu. I onda nagneš bocu za gut jogourta i sve iz čepa ti se cijedi po obrazu, kao da si retard. Onda uzmeš mineralnu, napuniš čašu i tek iz treće ili četvrte pogodiš navoj na takvom čepu jer vezica krivo navodi. Nevjerojatno frustrirajuće.
14.02.2026 | 21:55
dpasaric kaže:
tino1 kaže:
Ču li "EU zakoni"? Sad će i čep na boci brzo biti u temi! Ko vidiš, izbijam si oči, Europa nas natjerala da si izbijemo oči! Šta će nas oni natjeravati.

U životu nisam bacio čep boce u prirodu. Meni je strašno to patroniziranje da smo nekulturni debili koji to čine, pa nas treba ograničiti tako što će nam fizički vezati čep za bocu.

Ali vecina ljudi jesu nekulturni debili.
14.02.2026 | 22:06
dpasaric kaže:
tino1 kaže:

U životu nisam bacio čep boce u prirodu. Meni je strašno to patroniziranje da smo nekulturni debili koji to čine, pa nas treba ograničiti tako što će nam fizički vezati čep za bocu. I onda nagneš bocu za gut jogourta i sve iz čepa ti se cijedi po obrazu, kao da si retard. Onda uzmeš mineralnu, napuniš čašu i tek iz treće ili četvrte pogodiš navoj na takvom čepu jer vezica krivo navodi. Nevjerojatno frustrirajuće.

Sve one flaše koje plivaju po južini su narasle negdje u moru? Debili kojima se već godinama govori da prestanu sranja bacati u more se trebaju zatvoriti. Jer su, što? Nekulturni debili!
14.02.2026 | 22:12
A, sad kužim, debili su oni koji ne znaju pit iz boce i useru se ko svinje?
14.02.2026 | 22:44
opstepoznato je da nekim (mnogim?) ljudima je sladje i lepse ono sto je dalje, a ne ono sto nam je tu u blizini, i gde pripadamo.
idealno ne postoji. sve zavisi kakvi su prioriteti i sta se zeli. ako nesto nekome ne odgovara, a ne moze da promeni - izbor je slobodan da se ide tamo gde misli da mu je lepse i bolje. samo sto su razocarenja veoma moguca.
konkretno, u srbiji su masi ljudi blizi putin i rusija, ili si dji-ping i kina umesto evrope. ali kad im se preporuci onda da idu tamo, niko nece.
vise dobrovoljaca iz srbije i bih su otisli u rusiju da ratuju u ovom sukobu na strani rusije. citao sam da su tretirani kao stoka, niko se ne hvali. i nisu to msm mediji.
EU ima naravno svojih mana, ali su prednosti daleko vece.
cepovi... hahaha ako je to jedini i najveci problem, stvarno ne znam sta da kazem onda.
15.02.2026 | 10:46
E, ajde malo ručna. Što? Svaki idući post mora biti sve jače uvredljiv samo zato što nisam na prvi reagirao? Lijepo jednu tableticu čvak, pa malo pogled kroz prozor, disanje 7-8-8-4 jedno 15 minuta, pa se onda vrati i piši ispočetka.
15.02.2026 | 11:41
Je li juzina dole?
15.02.2026 | 12:07
Ja sam star ali se ne mmogu načuditi koliko ljudi brine tuđu brigu umjesto da brine svoju.
Mene ne treba nitko "štititi" od otrova, znam to i sam raditi.

Problem je što zakoni EU idu u potpuno drugom smjeru, dozvoljavanju otrov u dućanima.
A što smo zaboravili dozvoljeni udio "žohara" u hrani?
Što je s GMO???
Proizvodi životinjskog podrijetla: Meso, mlijeko ili jaja dobiveni od životinja hranjenih GMO hranom ne moraju nositi posebnu oznaku, što je često predmet rasprava o transparentnosti.

Tko nas štiti? Kako sam već napisao, štite se debeli računi.
15.02.2026 | 14:08
Zasto mislis da su zohari otrovni? Velika vecina su free range.
15.02.2026 | 17:03
@riba, tipicno ljevicarsko razmisljanje. Kad ne znas sto pametno reci, humor.
Bili su pod navodnicima ali to nisi vidio.

Sama pomisao da se to zakonski dozvoljava je meni strasna.
15.02.2026 | 19:44
jura22 kaže:
Ja sam star ali se ne mmogu načuditi koliko ljudi brine tuđu brigu umjesto da brine svoju.
Mene ne treba nitko "štititi" od otrova, znam to i sam raditi.

Problem je što zakoni EU idu u potpuno drugom smjeru, dozvoljavanju otrov u dućanima.
A što smo zaboravili dozvoljeni udio "žohara" u hrani?
Što je s GMO???
Proizvodi životinjskog podrijetla: Meso, mlijeko ili jaja dobiveni od životinja hranjenih GMO hranom ne moraju nositi posebnu oznaku, što je često predmet rasprava o transparentnosti.

Tko nas štiti? Kako sam već napisao, štite se debeli računi.

Gledao sam jedan kratko dokumentarni film vezano uz meso iz McDonald's a video je napravljen u USA od jedne kompanije za meso.
Kada su rekli koliko tona mesa dnevno proda McDonald's nisam mogao vjerovati koliko velika brojka.
Oni su jednostavno izračunali koliko se pojede dnevno i tjedno te postavili pitanje od kud toliko mesa McDonald's-u kada u USA ne postoji niti jedna farma koja bi mogla pokriti 2% na dnevnoj bazi.
Rekli su da bi McDonald's trebao uz ogroman uvoz mesa trebao imati veliki broj mega farmi(govedina, piletina, puretina) te da bi i uz to bilo nedovoljno za pokriti koliku konzumaciju/potrošnju imaju.
A McDonald's kaže da je njihovo meso iz zemlje u kojoj se nalaze.
Znači cimenat od svinja, žohara, crkotina ... samljeveno uz dodavanje sastava za okus i eto mesa.
Živio brzo. Živi sretno. I crkni brzo uz McSh*t.
15.02.2026 | 21:32
jura22 kaže:
@riba, tipicno ljevicarsko razmisljanje. Kad ne znas sto pametno reci, humor.
Bili su pod navodnicima ali to nisi vidio.

Sama pomisao da se to zakonski dozvoljava je meni strasna.

Zašto? Mislim - jedino zato što si navikao ne jesti kukce pa eto, strašno ti je pomisliti da bi promijenio tu naviku ili imaš neki konkretniji razlog?

Žohare koji gmižu po smeću i prljavštini ja ne bih jeo isto kao što ne bih jeo ciple iz riječkog porata, na primjer. Ali kukce uzgojene za prehranu bih prije pojeo nego piletinu uzgojenu za prehanu u industrijskim uvjetima jer sam vidio i jedno, i drugo uživo.

EDIT

BTW, određeni postotak materije životinjskog porijekla oduvijek je bio dozvoljen u brašnu jer je nemoguće tehnološki provjeriti i osigurati da u žitu prije meljave ili u brašnu nakon meljave ne bude nešto malo nekih kukaca ili ličinki (npr. crva brašnara). To je glavni razlog zašto su ljudi nekad prosijavali brašno prije miješenja.
15.02.2026 | 22:09
Stvar je u tome što ideju o kukcima kao hrani ne gura lokalno seosko gospodarstvo koje pokušava inovirati na egzotičan način, nego što je to ideja lažnog dobročinitelja, licemjera i profitera - Billa Gatesa. A sada već dokazano znamo da sve što dolazi od njega "smrdi" i ima neku "kvaku".

Sada kada službeno objavljeni dokumenti USA vlade o slučaju Epstein jasno pokazuju o kakvom se zlikovcu radi, kada se vidi da su njih dvojica bili u konspiraciji i planirali pandemiju i profitiranje od svega, a istovremeno znamo i što sve Gates izvod u Indiji po pitanju poljoprivrede, koliki je njegov udio u Monsantu, što je pokušao putem WEF-ovih marioneta u Nizozemskoj (gdje su mu farmeri na kraju zapalili tvornicu sintetskog mesa), onda stati iza ideje koju gura takav zlonamjerni um teško da je nešto pozitivno i za dobrobit građana. Upravo suprotno, iskustveno znamo da je to znak za ogromnu pozornost, ako ne još i za uzbunu...

Dakle, štogod dolazi od Gatesa - watch out!
16.02.2026 | 19:12
@smayoo, nije poanta u žoharima, već u satiri.

Kako sam napisao, sama pomisao da su odredili koliko čega mođe biti:

Tolerancija i fragmenti: Iako zvuči neobično, postoje međunarodno priznati standardi koji toleriraju određeni broj dijelova kukaca u prerađenoj hrani. Na primjer, u SAD-u se tolerira oko 60 mikroskopskih fragmenata kukaca i jedna dlaka glodavaca u 100 grama čokolade.
Brašno i tjestenina: U pšeničnom brašnu se ponekad tolerira do 150 dijelova kukaca na 100 grama proizvoda, dok se u tjestenini tolerira oko 225 dijelova na 225 grama.
EU regulativa i kukci kao hrana: Europska unija je odobrila prodaju određenih kukaca (poput brašnara i zrikavaca) za ljudsku prehranu. To znači da se prah od ličinki može dodavati u pekarske proizvode, tjesteninu, kekse i mliječne proizvode.
Označavanje: Proizvodi koji sadrže kukce moraju to jasno navesti na deklaraciji, obično s punim nazivom vrste insekta (npr. Tenebrio molitor - veliki žuti brašnar).

A @Ribi je to smiješno!
16.02.2026 | 19:17
Recimo tijekom Olympic Games Beijing 2008 Usian Bolt je u intervjuima rekao da je jeo pileće nuggetse iz McDonald'sa gotovo svaki dan (navodno oko 1000 komada kroz Igre). Razlog je navodno bio da je to najmanje rizično da dobije bilo kakve probavne probleme.
To me podsjeća kak su Zagorci ponosni bna svoje vino koje ima konstantnu kvalitetu, konstantno je loše, tako je McDonald-s (ili kako je netko napisao grafit McDrek).
16.02.2026 | 20:04
Meni tema uopće nije smiješna, ali nisam niti negativan prema njoj. Bio sam na dalekom istoku, kušao sam razne kukce, uglavnom pržene u dubokoj masnoći, cijele, jasno prepoznatljive (ne samljevene u brašno). Nisam posebno oduševljen, ali ne mogu reći niti da je nejestivo. Uglavnom (osim ličinki svilenih buba) je to kao da jedeš neke hrskave grickalice. Kao kviki gric, recimo, blago zaslađen ili s nekim štihom kikirikija ili lješnjaka, već ovisno o tome koji je kukac, ali u svakom slučaju, okus je vrlo uobičajen i blizak zapadnjačkom nepcu. Bilo kakva odbojnost može proizaći samo iz predrasude.

Još da dodam, na sjeveru Jadrana u plićacima i u plićim dijelovima Tirenskog mora žive račići koji se zovu kozice. Pripadaju istoj vrsti kao one crvene, velike kao osrednji škampi, koje npr. Dubrovčani zovu gambori, ali uvijek ostaju malene, veličine, recimo, cvrčaka, kompletno prozirne i vrlo tankog i mekanog egzoskeleta. Kao i sve druge faune u Jadranu, ima ih sve manje i manje, ali dok sam bio klinac, prije 40-50 godina, nije bilo plaže ili plitke uvale gdje ih nije bilo na tisuće. Trebalo je samo zagaziti u plićak do koljena i čekati da se skupe (vole jesti odumrle stanice kože s ljudskog tijela) i loviti ih gustim mrežicama (obično smo radili mrežice od "restlova" od zavjesa). Frigali smo ih na vrelom ulju, dovoljno bi im bilo 30 sekundi, posolili i jeli kao što bismo jeli i gavune, tzv. "centoinbocca". Na zapadnoj obali Apeninskog poluotoka ih često jedu i sirove, žive, samo poškropljene s par kapi limuna, ali to mi je odbojno, kao što bi mi bilo išta jesti živo.

Uglavnom, nitko nikad nije odbio te frigane kozice i nitko nije izjavio da su mu gadljive. Moram reći da praktično nema nikakve razlike u okusu između tih kozica i cvrčaka prženih u dubokoj masnoći.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 7 minuta
  • Yonkis: [link] netko fino složio povijest svih modela iPhonea, jako lijepo.
  • Yonkis: Apple employee #8 Chris Espinosa on working his whole life at one company: [link]
  • Ender: vrlo moguce, ja video to na nasem sajtu 02. apr. sorry.
  • Yonkis: @ender članak je prekopiran odavdje [link] i po tome ispada da je 1.april šala.
  • Ender: AMD kupuje Intel: istorijski preokret koji menja čitavu x86 industriju [link]
  • dpasaric: Super je prošlo! :) Sretno im!
  • miomika: Možda glupo pitanje, dal će se vidjeti putovanje te rakete iz .hr prema mjesecu? zasada nije oblačno
  • Ender: USA lansiranje rakete sa ljudskom posadom ka mesecu
  • Ender: [link]
  • Ender: [link]
  • CoffeePod: @yonkis iStyle takvo ruglo od firme. Pogotovo dućan u Splitu. Osoblje nema pojma, morao sam ih sve školovat :P
  • dpasaric: Večeras tko je u Rijeci u Piki na proslavu 50 godina! :)
  • Borisone: Onaj dan u godini?
  • Yonkis: zato iStyle daje popust od 2.27% ne od 3% ne od 2.5% nego 2.27% Presmiješno.
  • Tito: Kupio sam 3 MBA i 2 iphonea
  • ZoPaj: 50% off all Apple products in all Apple stores for Apple's 50th anniversary... today only! apple.com
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: 50 godina Applea u srijedu u 19.30 u Pikiju!
  • jura22: Nema mjesta za ekspanziju jer je tako Apple odlucio. Sigurno bi se mogla graficka ustekati ili vise njih. Mozda memorija i nema smisla.
  • vjeko1: Realno me ne čudi ovo za Mac Pro jer desktop lineup nije imao previše smisla sa Studio i Pro. S druge strane, arhitektura sa Apple Silicon je takva da nema previše mjesta za expanziju tako da.. RIP
  • Piko: Samo da velim da sam "ukrao" ideju za vikalicu .... i napravio svoju implementaciju na [link] ....
  • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]
  • Yonkis: @CoffeePod koristiš li ono punjenje do 80% ili si light user? Moj iPhone 15 je nakon 26 mj izgubio samo 6% a 2 različita SIMa (priv posl). Tako da 1% je sasvim ok.
  • drlovric: @Coffe: Po gruboj racunici moze ti trajati do kraja stoljeca taj telefon. Nista ne azuriraj :)
  • CoffeePod: Ja sqm i dalje na iOS18 i ne planiram jos updejtat. Nakon 9 mjeseci baterija na 16PRO pala je samo za 1% od max kapaciteta
  • ZoPaj: eh, da je bar više tih OS updatea bez novih featuresa:) optimiziranih i očišćenih od bugova pored famoznih sigurnosnih patcheva.. mislim da Snow Leopard nije imao ni jednu jedinu novost? 26.4 mi se čini brz i stabilan...
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.62 Seconds

Provided by iJoomla SEO