Digitalno iz USA u Europu?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Digitalno iz USA u Europu?

16.02.2026 | 06:01
Mi koristimo skoro isključivo US digitalne servise i proizvode. Što ako sutra Melania nešto zabrlja i naračasti i njegovi klauni krenu sa sankcijama na tom sektoru, ugasi nam nešto ili Cloud Akt ili Schrems II.

Prebaciti se na Europske alternative? Ima li ih i kakve su kvalitete? Koliko je realno? Možda neki Hybrid (maximalni postotak)?

Ja sam do sad odlučio:
- Cloud prebaciti u Europu.
- Mail na Europskom Serveru.
- Office neki open source.

Što bi za svaki sektor bile realne i funcionalne Alternative?
16.02.2026 | 08:27
Na www.goeuropean.org/ imaš uz popis EU programa čak i plugin za browser koji će ti predlagati EU zamjenu čim odeš na stranicu nekog ne-EU programa.
16.02.2026 | 09:08
Ne bih ja slijepo vjerovao ni europskim alternativama. Cekaj samo dok EU birokrati sjasu sa ekologije pa krenu administrativno uredjivati IT sektor

Neces moci raditi od pustih regulativa i propisa.

Selfhosted je nazdravija prica ko ima resurse i volju za tim.
16.02.2026 | 10:12
1) Ta ideja nekih tehnološki neobrazovanih EU političara "sada ćemo se prebaciti na EU digitalne alternative" je skroz promašena dok god imamo operativne sustave Made in USA. Dakle, ako te netko zaista hoće stiskati, može tim putem i džaba ti što će ti mail server biti lokalno.

2) Pogledao sam listu EU alternativa i uglavnom su patetične osim Proton Maila, ali to je tek alternativa za Gmail za one koji već nemaju vlastiti mail server od firme.

3) O besmislenosti i Vogonskom apsurdu EU digitialne birokracije reći ću samo jedno: nakon svih ovih godina oni još uvijek nisu ukinuli debilanu s potvrdom cookija, nešto najgluplje ikada što su ti birokratski mozgovi izmislili. Očekivati od takvih tehnolških retarda nešto dobro je iluzorno. Uostalom, imamo ovdje na forumu temu gdje se bavimo time da isti ti žele ukinuti enkripciju u našoj digitalnoj komunikaciji - što bi tek bila katastrofa.
16.02.2026 | 11:47
Mi smo ovisni o USA i o nekom klaunu. Trebamo se emancipirati! To su faktovi! Svako korak je dobar korak, pa makar bio i prvi.

Ja nisam ni primijetio da trebam potvrđivati Cookie, toliko o toj smetnji.
Sigurno je jedno, otežajmo Palantiru sastavljanje filtera i dobili smo na vremenu.

Ali sigurno ne namjeravam sjediti ko kunić pred vukom, pa makar to bio i slijepi akcionizam.
16.02.2026 | 19:04
Dajte molim vas. Pa zašto onda te iste kompanije plačaju enormne globe koje im EU udari i dalje posluju na EU tlu?
To je ogroman kolač da bi itko pa i Trump pokušao skratiti.
I njima je jasno da smo se naviknuli na te servise, a ako ih netko ukine, a ljudi se prebace na neke druge, koliko će vremena trebati da se stekne ponovno povjerenje korisnika koji će se vratiti na staro?

Oov je na razini opasnosti od nuklearnog rata. Ako se desi u EU, stotinama godina ovdje se neće moći živjeti. PA vidimo kako Černobil "cvate" nakon havarije!
16.02.2026 | 20:00
jura22 kaže:
Dajte molim vas. Pa zašto onda te iste kompanije plačaju enormne globe koje im EU udari i dalje posluju na EU tlu?
To je ogroman kolač da bi itko pa i Trump pokušao skratiti.
I njima je jasno da smo se naviknuli na te servise, a ako ih netko ukine, a ljudi se prebace na neke druge, koliko će vremena trebati da se stekne ponovno povjerenje korisnika koji će se vratiti na staro?

Oov je na razini opasnosti od nuklearnog rata. Ako se desi u EU, stotinama godina ovdje se neće moći živjeti. PA vidimo kako Černobil "cvate" nakon havarije!

Samo ta činjenica da se o ovome otvoreno rasravlja je alarmantna. Niko si mnoge stvari nije mogao i u najlošijem snu sanjati, pa eto. Ja im nevjerujem.
17.02.2026 | 16:34
Ne znam koliko si str ali ako se sječaš hladnog rata i panike oko nuklearnog napada, tada su ljudima uvaljivali svašta da se spase.
Zdravi razim kaže da spasa nema, ako te potrefi potrefilo te.

Pa i za vrijeme pandemije, strah je bio tliki da su pojedini kupovali maske i po 400kn, a testovi su bili i do 800kn.

U istraživanju provedenom među 2 000 odraslih Amerikanaca, ispitanici su dobili samo 60 sekundi da odaberu što bi ponijeli ako bi hitno morali napustiti svoj dom pred prirodnom katastrofom. Najčešći odgovori su bili:

Mobitel s rezervnim punjačem – ~50%
Važni dokumenti (putovnica, osiguranje, ID) – ~45%
Lijekovi na recept – ~36%
Hrana – ~36%
Voda – ~33%

Vidi di je hran ai voda!

Ja tvrdim da je strah najveći motivator trošenja novaca.

Samo Apple zaradi ~$101,3 milijardi prihoda iz europskog segmenta — oko 26 % ukupnog prihoda kompanije.
Pa zar misliš da bi Trump to odbacio?

Ili najveći doprinos imao je SAD s oko 2.030 milijardi EUR, što je oko 31,1 % neto prihoda među svim stranim podružnicama u EU.

Treba gledati širu sliku.
Prije mi je vjerojetno da Trump izvede salto mortale i još više zaradi u EU, nego da ukida išta.
17.02.2026 | 16:41
Kada bi se USA kompanije povukle iz Europe, to bi bio veliki udar na obje ekonomije, a Kina i Azija bi profitirale (što Trump ne želi).

Ušli bi u recesiju i pitanje je tko bi se prije oporavio.
Vjerojatno bi se Eu okrenula Kini i Aziji, a kome bi se USA okrenula?
17.02.2026 | 18:47
Sjećam se kako ne. Ja sam po tranzitnom autoputu išao iz Zapadne njemačke preko Istočne njemačke u Berlin.
Ja ne govorim ni o kakvom strahu (kao motivaciji) za selidbu u EU, više princip. A i gledam da budem što manje vidljiv u smislu digitalnog otiska. Ne za nam jesi li čuo za PALANTIR-a? Ako nisi googlaj i pogledaj čime se braća bave. Oni misle ozbiljno. A spremni su na sve!
17.02.2026 | 20:22
tino1 kaže:
Mi koristimo skoro isključivo US digitalne servise i proizvode. Što ako sutra Melania nešto zabrlja i naračasti i njegovi klauni krenu sa sankcijama na tom sektoru, ugasi nam nešto ili Cloud Akt ili Schrems II.

Prebaciti se na Europske alternative? Ima li ih i kakve su kvalitete? Koliko je realno? Možda neki Hybrid (maximalni postotak)?

Ja sam do sad odlučio:
- Cloud prebaciti u Europu.
- Mail na Europskom Serveru.
- Office neki open source.

Što bi za svaki sektor bile realne i funcionalne Alternative?

Mail mi je na Protonu, sve ostalo selfhostam (open source alternative). Problem solved. Uopće me nije briga što će se dogoditi sa svim ovim mega kompanijama u išćekivanju da ovaj otegne papke odnosno dok se ne pojavi neki novi luđak. Definitivno je došlo vrijeme da ljudi postanu malo manje ovisno o telefonima i one-click cloud rješenjima.
17.02.2026 | 20:32
U mene slicno, da sutra svi pocrkaju ne bi me puno pogodilo, ali problem su firme koje vecinom ovise o Microsoftu ali ne bojim se ja za njih, i jednim i drugima je cilj profit.
17.02.2026 | 20:39
Ako se desi anomalija, Kina pobjeđuje!

Meni bi bilo žao što ne bi mogao kupiti MAC i iPhone, ali Bože dragi, pa i Kinezi proizvode i telefone i računala.

Ja se slažem da postoje alternative, ali da li će i drugi prigrliti alternative?
17.02.2026 | 21:24
Bože moj, radili smo mi i s telefonom s dvojnikom ako se sjećaš? Problem je u metodama i resursima koje sad stoje ne raspolaganju, a svi znamo da što je na raspolaganju to se i klikne.
Evo aktualnog primjera:
Nekog Kadiju iz Haškog Suda je Narančasti stavio na listu terorista i jednim klikom sve kreditne mrtve, vi svi računi u blokadi! Samo jer je radio svoj posao. Nema "Hiljadarku" za kupiti Opatiju i popiti express", a kamo li da balahanja. Jebi ga sad!
17.02.2026 | 21:33
tino1 kaže:
Nekog Kadiju iz Haškog Suda je Narančasti stavio na listu terorista i jednim klikom sve kreditne mrtve, vi svi računi u blokadi! Samo jer je radio svoj posao. Nema "Hiljadarku" za kupiti Opatiju i popiti express", a kamo li da balahanja. Jebi ga sad!

No, pa premijeru toga smo imali kada je ljigavac Trudeau u Kanadi svima koji sudjeluju u mirnim prosvjedima protiv covid terora zamrznuo račune. I zato gotovinu treba staviti u Ustav, kao što su to učinili pametniji Slovenci.
17.02.2026 | 22:35
@Davor:

U Njemackoj kes nece skoro niko. Htio sam tako kupiti auto. Nece da cuju.

Jedan mi rekao da bi max uzeli 20000e i to mi kao cini uslugu, da povedem nekoga sa sobom. Prakticki da dvije osobe poloze taj novac a ostalo na racun.

Zakonom je regulirano da samo 10K smiju uzeti, sto meni komplicira zivot bas puno. Moram ostati par dana u DE dok ti novci ne stignu.

Ili uplatiti unaprijed na povjerenje...
18.02.2026 | 01:29
Ili otvoriti račun za nerezidenta u njemačkoj banci pa dokazati porijeklo novca.

Moj sin je otišao na studij u Dansku 2019. godine. Kad je otputovao, dao sam mu 10.000 DKK u gotovini (to je cca 10.000 kuna) i rekao mu neka to pospremi na više mjesta i čuva za nedajbože. Za slučaj da mu kartice ne rade (jer su hrvatske), da se ne znam što iskomplicira, da si može kupiti avionsku kartu ad hoc na aerodromu i vratiti kući bilo kad.

Kad je došao kući u pola korona lockdowna, donio je sa sobom natrag 9980 DKK . Ja sam mu rekao da ih opet odnese gore i položi na svoj danski tekući račun kojeg je u međuvremenu otvorio. On je na jesen to i pokušao, ali bankomat mu je odbio uplatu. Otišao je na šalter, tamo su ga pitali odakle mu novac kad je student bez redovnog zaposlenja. On je rekao da je dobio od roditelja, a oni su mu rekli da neka onda vrati taj novac roditeljima pa oni neka ga uplate preko interneta na njegov račun.

To je sve bilo prije 6 godina. A Davor sanja da bi on nešto skuplje od 20 € plaćao kešom...

Keš je sigurno gotov, samo je pitanje vremena. Ako razmišljamo o platnom sredstvu koje nije pod kontrolom establishmenta, to može biti jedino neka blockchain valuta koja se uspije dovoljno ukorijeniti i proširiti.
18.02.2026 | 08:25
Na sreću, nekretenine i automobili se na Balkanu još uvijek kupuju gotovinom!
18.02.2026 | 14:02
dpasaric kaže:
Na sreću, nekretenine i automobili se na Balkanu još uvijek kupuju gotovinom!

U BiH ces tesko i stan kupiti za gotovinu. Pogotovo ako je zgrada u izgradnji i ozbiljna tvrtka je gradi. U najboljem slucaju ti uzmu 10-20% pologa u kesu, a ostalo placas preko racuna.

Ja sam prodao auto za 20000 prije 2 god i otisao u banku da polozim novac. Nece da ga uzmu (Unicredit banka), pitaju me za porijeklo.

Prilozim im kupoprodajni ugovor ovjeren kod notara. Sve je to kaze u redu ali odakle kupcu pare. Zasto on vama nije platio na racun?

Nazovem kupca, covjek kaze digao sam kredit, sad cu ti slikati odobrenje. I onda su mi tek teska srca polozili MOJIH 20K na MOJ racun za MOJE auto koje sam prodao.

Mogao me je kupac poslat u K, i prekinuti mi vezu. Realno govoreci, odakle meni pravo da kupca pitam odakle njemu pare

Tako da ne mastaj da ce kes ikada vise biti ravnopravno sredstvo placanja...

Po meni banke bi morale uzimati sav kes od klijenata, ali i obavijestiti policiju/carinu/poreznu/whatever i onda neka te institucije rade svoj posao i istrazuju ako postoji potreba.

Ovako banke glume policiju, rade drzavni posao, da bi njima drzava dopustala da pljackaju gradjane. Ljubav iz interesa.
18.02.2026 | 14:07
smayoo kaže:
Ili otvoriti račun za nerezidenta u njemačkoj banci pa dokazati porijeklo novca.

Htio sam i to napraviti, pa neka mi pare stoje u DE. Kada nadjem dobar auto samo platim sa tog racuna. Nece da mi otvore racun bez adrese i prijave u DE (Anmeldung).

Ovako moram otici pogledati auto, pa ako mi se svidi dat prodavcu 10000e da mi ga cuva i inicirati uplatu koja traje do 72h (vikend se ne racuna). Za to vrijeme spavati negdje po DE dok novci ne stignu prodavcu na racun da mi da auto.

Elem, tjedan dana u Njemackoj radi te bankovne transakcije zato sto dolazi van EU. I onda ljudi pljuju EU radi plasticnog cepa
18.02.2026 | 14:42
drlovric kaže:
smayoo kaže:

Htio sam i to napraviti, pa neka mi pare stoje u DE. Kada nadjem dobar auto samo platim sa tog racuna. Nece da mi otvore racun bez adrese i prijave u DE (Anmeldung).

Ovako moram otici pogledati auto, pa ako mi se svidi dat prodavcu 10000e da mi ga cuva i inicirati uplatu koja traje do 72h (vikend se ne racuna). Za to vrijeme spavati negdje po DE dok novci ne stignu prodavcu na racun da mi da auto.

Elem, tjedan dana u Njemackoj radi te bankovne transakcije zato sto dolazi van EU. I onda ljudi pljuju EU radi plasticnog cepa

Otvaranje računa u Njemačkoj nije ni tako jednostavno. Moraš naći Banku koja to radi. Postbank naprimjer ima obvezu otvoriti račun ljudima bez prebivališta u njemačkoj, ali ostale ne. Mogu te odbiti bez problema.
18.02.2026 | 17:22
Australija isto radi problem oko otvaranja računa australcima!
Ženin frendica se preselila u Hong Kong, ali je ostavila u Australiji račun. Pitam je zašto je ostavila račun, veli da nije jednostavno otvoriti ga.
18.02.2026 | 20:34
drlovric kaže:
smayoo kaže:

Evo, napisao ti je Tino. Ali - ako imaš HR državljanstvo, zar ne možeš ni u Hrvatskoj otvoriti račun?
18.02.2026 | 22:05
smayoo kaže:
drlovric kaže:
smayoo kaže:

Evo, napisao ti je Tino. Ali - ako imaš HR državljanstvo, zar ne možeš ni u Hrvatskoj otvoriti račun?

Ja mislim da možeš, ja sam par švapčadi pomogo oko toga. A oni nisu Hrvati.
19.02.2026 | 19:15
Želim podijeliti jedan citat i mislim da se ovdje uklapa.
U skladu je s ljevićarskom filozofijom i terorom.
"Nijedan čovjek ne bira zlo zato što je zlo; on ga samo zamjenjuje za sreću, za dobro koje traži."
(No man chooses evil because it is evil; he only mistakes it for happiness, the good he seeks.)
Mary Shelley
19.02.2026 | 19:42
Zašto misliš da se to ovdje uklapa?
19.02.2026 | 22:43
Mozda sam trebao pod temu Trumpa staviti.
20.02.2026 | 02:34
Zašto misliš da se tamo uklapa?
20.02.2026 | 08:14
Za ove koji na forumu misle da biraju dobro a u stvari je zlo.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 8 minuta
  • Yonkis: [link] netko fino složio povijest svih modela iPhonea, jako lijepo.
  • Yonkis: Apple employee #8 Chris Espinosa on working his whole life at one company: [link]
  • Ender: vrlo moguce, ja video to na nasem sajtu 02. apr. sorry.
  • Yonkis: @ender članak je prekopiran odavdje [link] i po tome ispada da je 1.april šala.
  • Ender: AMD kupuje Intel: istorijski preokret koji menja čitavu x86 industriju [link]
  • dpasaric: Super je prošlo! :) Sretno im!
  • miomika: Možda glupo pitanje, dal će se vidjeti putovanje te rakete iz .hr prema mjesecu? zasada nije oblačno
  • Ender: USA lansiranje rakete sa ljudskom posadom ka mesecu
  • Ender: [link]
  • Ender: [link]
  • CoffeePod: @yonkis iStyle takvo ruglo od firme. Pogotovo dućan u Splitu. Osoblje nema pojma, morao sam ih sve školovat :P
  • dpasaric: Večeras tko je u Rijeci u Piki na proslavu 50 godina! :)
  • Borisone: Onaj dan u godini?
  • Yonkis: zato iStyle daje popust od 2.27% ne od 3% ne od 2.5% nego 2.27% Presmiješno.
  • Tito: Kupio sam 3 MBA i 2 iphonea
  • ZoPaj: 50% off all Apple products in all Apple stores for Apple's 50th anniversary... today only! apple.com
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: 50 godina Applea u srijedu u 19.30 u Pikiju!
  • jura22: Nema mjesta za ekspanziju jer je tako Apple odlucio. Sigurno bi se mogla graficka ustekati ili vise njih. Mozda memorija i nema smisla.
  • vjeko1: Realno me ne čudi ovo za Mac Pro jer desktop lineup nije imao previše smisla sa Studio i Pro. S druge strane, arhitektura sa Apple Silicon je takva da nema previše mjesta za expanziju tako da.. RIP
  • Piko: Samo da velim da sam "ukrao" ideju za vikalicu .... i napravio svoju implementaciju na [link] ....
  • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]
  • Yonkis: @CoffeePod koristiš li ono punjenje do 80% ili si light user? Moj iPhone 15 je nakon 26 mj izgubio samo 6% a 2 različita SIMa (priv posl). Tako da 1% je sasvim ok.
  • drlovric: @Coffe: Po gruboj racunici moze ti trajati do kraja stoljeca taj telefon. Nista ne azuriraj :)
  • CoffeePod: Ja sqm i dalje na iOS18 i ne planiram jos updejtat. Nakon 9 mjeseci baterija na 16PRO pala je samo za 1% od max kapaciteta
  • ZoPaj: eh, da je bar više tih OS updatea bez novih featuresa:) optimiziranih i očišćenih od bugova pored famoznih sigurnosnih patcheva.. mislim da Snow Leopard nije imao ni jednu jedinu novost? 26.4 mi se čini brz i stabilan...
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.65 Seconds

Provided by iJoomla SEO