Subwooferi
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Subwooferi

09.01.2026 | 14:47
dpasaric kaže:
Ok, znači ti si zapravo zadovoljan s tim starim NAD-om i to ne bi mijenjao i samo tražiš najbolji streamer da ga analogno spojiš na NAD i to je to?

Ne.
Radim upgrade sustava.
Taj NAD sam kupio novi za Coda 7 zvučnike.

Sad sam kupio Paradigm Monitor 5 i za njih trebam jače pojačalo (KENWOOD 660 D mi je slučajno uletio za sitne pare).

Kod Paradigm Monitor 5 se značajnije uočava loša kvaliteta sadašnjeg BT strimera koji imam, pa ću kupiti nešto što ima WiFi stream.
09.01.2026 | 16:01
Fino, složi, pa javi kako si zadovoljan!

Ja oko streamera ne mogu pomoći, to nije moj đir, vidiš da i ovaj koji imam nisam niti jednom uključio!

Kod mene samo lossless datoteke putem optike s Maca na pojačalo.
09.01.2026 | 16:56
Da pojasnimo:
USB veza je najbolje što možeš dobiti i ide iz računala, nije usko grlo.
Optički i koaksijalni prijenos ne nudi doliko visoku rezoluciju i uzorkovanje, tako je projektirano i fizičko je ograničenje standarda.
BT šalje kompresirani audio i iako je elegantno, manje je kvalitetno jer je BT usko grlo

@Air, BT je nužno zlo i konfor, a USB je imperativ.

DAC svakako "čisti" digitalni signal koji uđe u njega.
Postoje i pojačala koje imaju kvalitetan DAC u sebi ali isto tako postoje stara vrhunska pojačala koje ne treba odbaciti, a bezbolno se nadopune s DAC-om.
Iako imam pojačalo koje ima DAC u sebi, razmišljam kupiti poseban DAC da na njega spojim USB, CD/DVD i TV.
09.01.2026 | 17:07
audiocinema-art.hr/shop/ifi-audio-neo-stream

Ovo je jako dobar uređaj, ali cijena nije nježna.
09.01.2026 | 17:23
Ovo nisam znao:
Intel 2009-2012 USB 2.0 PCM do 24/192, DSD64/128 (ovisno o DAC-u)
Intel 2014-2018 USB 3.0 PCM 24/384, DSD256 u kombinaciji s DAC-om
M1 / M2 2020+ USB-C / USB 3 PCM do 32/768, DSD512 (ovisno o DAC-u)
09.01.2026 | 19:46
Izguglao sam da moje pojačalo ima ESS ES9010K2M DAC, ali kao i s kabelima, nisam neki fanatik oko toga, danas čak i oni ulazni modeli imaju odlične karakteristike. Čim ozbiljne hifi tvrtke ne navode u specifikacijama DAC, znači da to danas više ne igra, to je više spika proizvođača zasebnih DAC-ova.

Kada sam isprobavao razliku između nekog standardnog i nekog audiofilskog, nisam mogao čuti razliku.
12.01.2026 | 08:29
U Wiim aplikaciji imaš Spotify i ne trebaš ga uopče spajati s kompom fizički! Meni je spojen samo na WiFi i ako želim nešto svoje slušati, pustim stream s NASa, a Wiim aplikacija ima još milijun Internet radio stanica! Naravno, imaš i blutooth ako hočeš puštati nešto s drugih uređaja. Meni je to super, ali to sam samo ja...
12.01.2026 | 09:07
Maxxy kaže:
Imam Wiim Pro+, ako ga možeš nabaviti za te novce to je super!
Moja preporuka!

Naknadno sam uvidio svoju gršeku - kada sam pretraživao nisam pažljivo gledao pa sam previdio da ima WiiM Pro i Wiim Pro Plus.
Ja sam napisao cijenu od WiiM Pro a ne od WiiM Pro PLus (na koji sam se referirao).

WiiM Pro Plus je cca 50 eura skluplji pa mu je najniža cijena cca 230 eura (imaju ga neki u ponudi i za 208 ali im nije raspoloživ - možda ako im napravim zahtjev bude raspoloživ).

Meni se također čini kao najbolji izbor za mene.
Nadam se da ću ga čim prije ugostiti.
12.01.2026 | 19:58
BlueTooth ne prenosi Hi-Res audio jer radi kompresiju s gubitkom.
AirPlay isto ne može Hi-Res već je CD kvaliteta ali je audio bez gubitka.
Samo kabel!
15.01.2026 | 23:06
Danas smo osposobili retro Grundig Audiorama 300 Satellite Sphere Orb zvučnike za renovirani PEEK&POKE ulazni lobi!

Za današnje standarde zvuče grozno, ali taman nam to i treba, taj retro zvuk!
02.02.2026 | 21:34
826450.jpg

s-l500.jpg

Danas san iskopao prastaru "zvučnu karticu" i iz znatiželje je spojio na iPad 10th. Inače, SB0270 je star preko 20 godina i iz doba je dok iPad još nije niti postojao.
I za čudo radi. Inaće sam SB je iz doba dok još nije postojao Hi-Res (nije bio u široj primjeni).

Oduševilo me što ga podržava uređaj koji je u svijetu elektronike stoljećima kasnije izašao.
02.02.2026 | 22:08
Koji softver si koristio na iPadu da ga pogoniš? I što si uopće mogao s njim?
02.02.2026 | 22:42
Music app i odabrao sam USB Audio u AirPlay-u.
Cekam da mi dojde Ifi Audio UNO pa se budem malo igrao.
Stavio sam u postavlamq Music, Audio Quality na Hi-Res Lossless.
Ne znam kako prepoznati koje su pjesme u visokoj rezoluciji.
Mali se budem pozaabavio.
Ovo je jako stari DAC i moze prihvatiti 16bit/48kHz max i to je to. CD kvaliteta.
Ne znam da li ga mogu koristiti kao ulaz i da s iPadom snimim zvuk (trebao bi mikrofon iskopati).
13.02.2026 | 16:51
Malo još o puštanju muzike:

Tražio sam DAC i našao na Topping E70 (299,00€)
hd-multimedia.com/trgovina/topping-e70/
Ovaj je otpao i zbog cijene i zbog toga što nemam od kuda vući 32/768 audio.
Ovo je svestrani DAC+BT vrhunskih karakteristika a opet umjerene cijene.

ToppingE70.jpg

Drugi DAC na razmatranju je bio FIIO KA3 (85,00€)
hd-multimedia.com/trgovina/fiio-ka3/
Otpao je jer ima podršku samo za Android (drugačije se ne da podešavati i kako dođe, dođe)

FIIO-KA3.jpg

Na kraju kupio Ifi Audio UNO (79,00€)
bojezvuka.hr/products/ifi-audio-uno?_pos...riant=50415641329993
Podržava 32/384 što je preko previše za Apple Music servis koji daje 24/192.

IfiAudioUNO.jpg

Još sam razmišljao o BT prijenosu muzike do pojačala s Topping BC3 (66,00€)
hd-multimedia.com/trgovina/topping-bc3/

ToppingBC3.jpg

Mana mu je jer ime bateriju koja se ne da mijenjati, a i BT modul uvijek prenosi komprimirani audio s gubitkom i u stvari je lukavije uzeti prastari AirPortExpress i spojiti optikom (iako prenosi "samo" 16/44.1 bez gubitka, može zvučati bolje od konkretnog BC3 koji ipak daje 24/96 ali ovisi o BT vezi i BT codecu). APE preko Wi-Fi-a ima stabilnu vezu. Za moj slučaj Apple Music servisa, mala bi bila razlika.
15.02.2026 | 03:26
Evo, imali smo ovdje raspravu o audio kabelima... Tom's Hardware izveo je ekstremni "slijepi test" i audiofili nisu mogli prepoznati ikakvu razliku!

www.tomshardware.com/speakers/in-a-blind...e-experiment-creator

Ukratko - audiofili nisu mogli razlikovati audio signal poslan kroz bakrenu žicu, bananu ili kroz blato(!)
15.02.2026 | 08:40
Budući i sam polažem veliku pozornost na glazbu, nekoliko opaski, ako dopuštaš.

Prva: ovo su članovi nekog foruma bili slušali, a ne nužno audiofili s izvježbanim (sl)uhom.
Drugo: nema nikakvog opisa testnog sustava na kojem se slušalo.
Treće: nema popisa glazbe koja se slušala.

Na kraju, samo senzacionalistički napis kojem je highlight da je signal vođen (i) kroz mokru zemlju.

Emil ti je napisao da ulaganje u kablove ima smisla, ako su komponente dovoljno kvalitetne. A ja ću dodati i ovisno i tipu glazbe koji slušaš. Čim vidim na popisu glazbe koja se sluša Nirvanu, preskačem dalje čitanje. Bez uvrede onima koji vole Seattle scenu, grundge i Nirvanu, za mene je to buka, a ne glazba i doista nema razlike ide li signal kroz skupi kabel ili crnu zemlju.
Ti slušaš mahom elektroniku (Jarre, Tangerine Dream i sl.) i tu isto nećeš čuti kablove. Nema uvrede, i ja ponekad pustim Jarrea, odrastao sam u 80-im, synt pop mi je gotovo sve na svijetu.
No, kad metnem Dianu Krall, e onda se zvučnici i cijeli sustav počne znojiti. I onda se može točno čuti gdje je ona za klavirom, gdje su članovi pratnje. Jedan je metar i pol iza nje lijevo, drugi je desno od njega...
Stvarno iskustvo iz života: sa kumom sam davno radio interkonekt. Bili u Münchenu u Conradu (tad se išlo tamo po stvari, kaj ne Emile? ), kupili pozlaćene konektore i kabel na metre, najskuplji koji je postojao, pored ostalih stvari. I idemo mi to složiti da imam interkonekt za auto, točno na mjeru, a ne da kupim 5 metara pa imam uvijek višak negdje sfrkan. Mi to složimo i idemo probati. Doma imam u tom trenutku Pioneer pojačalo i Technics CD player i Energy zvučnike. Studoš, kupio ljetnom zaradom kaj sam mogel, ali sviralo ok.
U usporedbi s isporučenim kablom od Technicsa, ovaj naš je produbio bas do te mjere da je izgledalo kao da je loudness uključen. Odmah se osjetila razlika. Ja sam to čuo, jer sam bio naviknut na to kako taj sustav zvuči. Kum nije na prvu, jer nije svaki dan slušao moj sustav, nego tek nakon nekoliko promjena kablova naprijed-natrag i kad smo pustili stvar koju on voli i koju često sluša (The Art of Noise, Petter Gunn, na onom očajnom CD-u od PGP RTB-a s jakim pozadinskim šumom).
Razlike su u postocima i u detaljima, ali se čuju ako je sustav dovoljno kvalitetan. Otprilike, kao da makneš neku tanku zavjesu koja visi između tebe i zvučnika.

EDIT: itekako je bitan i zapis tj snimka. Slušaš CD, svira lijepo, stereo slika se vidi (tj. čuje), zna se tko gdje stoji. Metneš ploču, recimo 12" maxi na 45 okretaja i stvar živne nevjerojatno; dinamika te preplavi, pojave se detalji kojih prije nije bilo.
I onda staviš mp3 na 320 kbps (najbolji koji postoji) i nestane magije. Svi su izvođači odjednom u crti, nema širine stereo slike...

Za test dinamike smo koristili Flim and BB's: Trycicle; zvali samo ga ubojica kazetofona. To i Song for guy od Eltona Johna.

Probaj nabaviti Focalov testni CD. Nekad je toga bilo okolo; na njemu je bilo 12-ak pjesama koje je Focal odabrao kao test kvalitete sustava. One su otkrivale sve i na kvalitetnim sustavima si mogao čuti i razlike u kablovima, ako su bile baš jako izražene (dobri kablovi vs. isporučeni s uređajem komercijalne kvalitete).
15.02.2026 | 12:08
Odavde se išlo u Radio Kalika u Trst (prije se nekako drugačije zvao, ali je bio na tom istom mjestu). Ili su donosili pomorci iz Amerike ili iz Japana.
15.02.2026 | 13:20
Dire Straits - Private Investigations (1982)
To je bila referentna tema 80-tih za setup (rock) audio sustava, prostorije u kojoj se sluša, tepisi, zavjese, ...

Setup sa Technics MkII MC koštalo ko auto i nikad si nisam to mogao priuštiti.

Tom's Hardware banana test je uvreda i bezobrazluk.

Druga su vremena, ne možemo žaliti za starom tehnologijom.

Svi auti stariji od 18 godina su "groblja" (kao primjer nepotrebne i neprimjerene uvrede za ljubitelje starodobnih vozila).
15.02.2026 | 15:26
Djuro genijalac kaže:
Probaj nabaviti Focalov testni CD. Nekad je toga bilo okolo; na njemu je bilo 12-ak pjesama koje je Focal odabrao kao test kvalitete sustava. One su otkrivale sve i na kvalitetnim sustavima si mogao čuti i razlike u kablovima, ako su bile baš jako izražene (dobri kablovi vs. isporučeni s uređajem komercijalne kvalitete).

Tom's Hardware ima visoku reputaciju, nisu bezveznjaci. Uostalom, toliko je slijepih testova odrađeno do danas, a svi završe jednako. Razlika se ne može čuti.

Moj sustav je i baziran na Focalima, a kao test koristim legendarni Chesky Records "The Ultimate Demonstration Disc" CD. Imam mnogo testnih CD-a, ali ovaj je najbolji. Toplo preporučujem. I ne slušam samo elektroniku, slušam dosta toga iz jazz domene.

I dalje tvrdim da razlika između vulgaris debelog bakrenog kabela iz Elektromaxa i super finog kabela od stotine € ne postoji na razini koju čovjek može ikako čuti.
15.02.2026 | 17:49
U Hi-Fi svijetu cijena ide po logaritamskoj krivulji s time da je na x-osi cijena, a na y-osi kvaliteta.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 2 sati
  • korisnik: A jučer je 71. proslavio Alain Prost ;)
  • korisnik: Sretan 71. Steveu, i mojoj mami :D
  • dpasaric: Jobs bi danas slavio 71. rođendan!
  • dpasaric: VanjuOS, pisao sam o tome u Mac Pro 5,1 ili 7,1 temi, potraži tamo
  • smayoo: Čestitam! ;)
  • VanjusOS: nedavno sam negdje vidio opis kako instalirati window na mac bez bootcampa, ali sada to ne mogu naći.
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: company recently confirmed a special announcement for March 4. Among the expected products are a low-cost MacBook and a new generation of Studio Display.
  • Gjuroo: Pokoj mu duši
  • smayoo: RIP :(
  • Air: RIP, otišla još jedna legenda -Robert Duvall
  • jura22: Navlakusa za novi macOS.
  • imenso: Nije free, ima pretplatu, neke aplikacije i posebnu za iPad
  • Yonkis: Apple Creator Studio - free - [link]
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.82 Seconds

Provided by iJoomla SEO