15.02.2026 | 08:40
Budući i sam polažem veliku pozornost na glazbu, nekoliko opaski, ako dopuštaš.
Prva: ovo su članovi nekog foruma bili slušali, a ne nužno audiofili s izvježbanim (sl)uhom.
Drugo: nema nikakvog opisa testnog sustava na kojem se slušalo.
Treće: nema popisa glazbe koja se slušala.
Na kraju, samo senzacionalistički napis kojem je highlight da je signal vođen (i) kroz mokru zemlju.
Emil ti je napisao da ulaganje u kablove ima smisla, ako su komponente dovoljno kvalitetne. A ja ću dodati i ovisno i tipu glazbe koji slušaš. Čim vidim na popisu glazbe koja se sluša Nirvanu, preskačem dalje čitanje. Bez uvrede onima koji vole Seattle scenu, grundge i Nirvanu, za mene je to buka, a ne glazba i doista nema razlike ide li signal kroz skupi kabel ili crnu zemlju.
Ti slušaš mahom elektroniku (Jarre, Tangerine Dream i sl.) i tu isto nećeš čuti kablove. Nema uvrede, i ja ponekad pustim Jarrea, odrastao sam u 80-im, synt pop mi je gotovo sve na svijetu.
No, kad metnem Dianu Krall, e onda se zvučnici i cijeli sustav počne znojiti. I onda se može točno čuti gdje je ona za klavirom, gdje su članovi pratnje. Jedan je metar i pol iza nje lijevo, drugi je desno od njega...
Stvarno iskustvo iz života: sa kumom sam davno radio interkonekt. Bili u Münchenu u Conradu (tad se išlo tamo po stvari, kaj ne Emile?

), kupili pozlaćene konektore i kabel na metre, najskuplji koji je postojao, pored ostalih stvari. I idemo mi to složiti da imam interkonekt za auto, točno na mjeru, a ne da kupim 5 metara pa imam uvijek višak negdje sfrkan. Mi to složimo i idemo probati. Doma imam u tom trenutku Pioneer pojačalo i Technics CD player i Energy zvučnike. Studoš, kupio ljetnom zaradom kaj sam mogel, ali sviralo ok.
U usporedbi s isporučenim kablom od Technicsa, ovaj naš je produbio bas do te mjere da je izgledalo kao da je loudness uključen. Odmah se osjetila razlika. Ja sam to čuo, jer sam bio naviknut na to kako taj sustav zvuči. Kum nije na prvu, jer nije svaki dan slušao moj sustav, nego tek nakon nekoliko promjena kablova naprijed-natrag i kad smo pustili stvar koju on voli i koju često sluša (The Art of Noise, Petter Gunn, na onom očajnom CD-u od PGP RTB-a s jakim pozadinskim šumom).
Razlike su u postocima i u detaljima, ali se čuju ako je sustav dovoljno kvalitetan. Otprilike, kao da makneš neku tanku zavjesu koja visi između tebe i zvučnika.
EDIT: itekako je bitan i zapis tj snimka. Slušaš CD, svira lijepo, stereo slika se vidi (tj. čuje), zna se tko gdje stoji. Metneš ploču, recimo 12" maxi na 45 okretaja i stvar živne nevjerojatno; dinamika te preplavi, pojave se detalji kojih prije nije bilo.
I onda staviš mp3 na 320 kbps (najbolji koji postoji) i nestane magije. Svi su izvođači odjednom u crti, nema širine stereo slike...
Za test dinamike smo koristili Flim and BB's: Trycicle; zvali samo ga ubojica kazetofona. To i Song for guy od Eltona Johna.
Probaj nabaviti Focalov testni CD. Nekad je toga bilo okolo; na njemu je bilo 12-ak pjesama koje je Focal odabrao kao test kvalitete sustava. One su otkrivale sve i na kvalitetnim sustavima si mogao čuti i razlike u kablovima, ako su bile baš jako izražene (dobri kablovi vs. isporučeni s uređajem komercijalne kvalitete).