Fiskalizacija 2.0
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Fiskalizacija 2.0

09.01.2026 | 20:58
Daj fkt chill. Stalno dižeš neke pobune. Digitalni Che Guevara.
Neka strana korporacija će nas klikom miša blokirati. Baš nas, Hrvatsku, čiji ukupni fiskalni promet se kreće negdje oko 0,02% ukupnog fiskalnog prometa EU. Ako nas neće sjeb... naše dične državne BMK-FT1P institucije i firme (Fina, AKD, HEP, HŽ,...), od stranih korporacija smo sigurni.
Nije nitko u hrvatskoj vladi "prodao Hrvatsku" stranim korporacijama. MER su ušli u ovaj posao prije 13 godina. Prvi koji su ušli, a da nisu Fina. Fini su bili ljuti konkurent "hands down" (bez ikakvog truda). 13 godina to rade, naravno da su sad uzeli velik komad tog tržišta jer su za ovo sad bili najspremniji. Nije im nitko ništa poklonio. Da je hrvatska vlada nekom htjela taj posao servirati, servirala bi ga Fini, ali u Fini se to nikom niti ne da raditi. A to što je čovjek prodao firmu nekim strancima koji su ga povukli za rukav - pa naravno da je prodao. Bio bi glup da nije. Zar ti ne bi da si na njegovom mjestu?
I sad od svih ozbiljnih problema s kojima se u ovom času borimo u toj fiskalizaciji 2.0, ti si napilio baš na limit od 100 znakova u stavci računa. Idi popij neki čaj, zaigraj malo onaj Ghost of Tutnplok. Život je lijep, alo...
09.01.2026 | 21:06
Pa to realno je problem jer kod određenih stvari treba natrpati masu opisa uz artikl. Auti imaju cijelu bibliju na računu.

Ja sam to primjetio prvi dan kad je krenula fiskalizacija da ljudi spominju ali sam mislio da su to porođajne muke i pored svih ostalih stvari koje su se dešavale kao najmanji problem. U međuvremenu sam na to i skroz zaboravio pa mi nije jasno kako ljudima prolaze računi za koje sam vidio da imaju 6-7 redova po dvadesetak znakova... morat ću još to malo proučiti idući tjedan.

S druge strane, imao sam danas problem s kaskadnim rabatom ili kako već ljudi zovu kad na prvu stavku odobriš 3% popusta, na drugu 15% a na treću ništa, ali onda na dnu računa na sve ide još recimo 10%.

Zaokruživanje koje sam imao u programu je nešto što sam razvio kroz godine, kroz rasprave, dobivene primjere, svađu i prijetnje i naravno da oni koji su razvili XML schemu imaju neke svoje uvjete i razloge pa mi sad neki takvi računi nisu prolazili jer validacija cjepidlači zbog centa ovdje i ondje. Sad sam to promijenio ali tko zna što će se još pojaviti.

PS - sad sam poslao račun sa cirka 180 znakova u opisu, prošao je prema MeRu pa me zanima kako će to ići dalje
10.01.2026 | 00:55
Hm. Ako mene pitaš, to sa 100 znakova je stvarno neprioritetan problem. Hoće li ga uskoro riješiti - sigurno neće jer treba to pravilo uskladiti između svih posrednika. Je li to zaista tako težak problem? Isto smatram da nije. Ljudi gunđaju jer ih netko tjera da promijene naviku.
OK, meni vjerojatno to ne smeta jer uvijek i oduvijek izbjegavam pisati litanije na račun. Priložiš računu primopredajni zapisnik, otpremnicu, nešto tako i tamo piši što god te volja. Ovo drugo što spominješ je sve puno važnija stvar za počistiti.
10.01.2026 | 01:09
Da, to tako radiš ti koji funkcioniraš kao projektna firma, a ja koji izdajem račune dnevno sigurno neću izdavati "primopredajni zapisnik" uz svaki račun jer su ovi nespremno gurnuli državu u "novi napredni sustav koji će olakšati poslovanje", a sve je teže, sporije i kompliciranije nego li prije.
10.01.2026 | 08:55
Onda koristi polje napomene ili skrati opis. ¯\_(ツ)_/¯
10.01.2026 | 12:13
Ups.

Pričam sve napamet. Sad sam provjerio kako mi program radi i vidim da zapravo postoje dva polja u XMLu vezana uz item na stavki računa i to su Name i Description.

Ja u Name u trpam prvi red onog što je čovjek upisao. U Description stavim prvi red skupa sa svim ostalim redovima koliko ih ima što znači da mi polje Name nije nikad dulje od pedesetak znakova a ostalo ako ga ima ide u Description koji očito može biti proizvoljno dug - odnosno kod sebe sam stavio limit na 2048 znakova.

porezna.gov.hr/fiskalizacija/api/dokumenti/164

Ovaj link je pdf pa na stranici 105 počne sve što ide uz Item. Ne vidim da se igdje spominju neki limiti za polja osim uz PaymentID, najviše 140 zakova.
04.02.2026 | 11:37
Vratio se iz knjigovodstva. Takvu razinu frustracije i psovki na račun Fiskalizacije 2.0, a od inače izuzetno pristojnih osoba, još nisam čuo. A ja, kao poduzetnik 22 godine i kao dipl. oec sam krivo izdao storno. Kako se onda tek drugi snalaze koji nisu vični tome?

I onda sam nakon toga jučer izdao novi korektivni račun, a prije toga odradio konzultacije s MER AI savjetnikom(!) i mojim knjigovodstvom, ali niti on nije ispravan!

To je sada neki drugi "poslovni proces". Znači oni nisu normalni. Teško će biti izmjeriti poslovnu štetu i izgubljeno vrijeme zbog Fiskalizacije 2.0. A knjigovodstvo mi kaže da i oni ne znaju što je ispravno jer pravilnik još nije donesen.

Koja katastrofa, u svakoj normalnoj državi bi Ministar financija nakon ovoga bio na giljotini, ali znali smo da mu neće pasti dlaka s glave jer to radi po nalog svog gazde, briselskog vazala.

Naša Vlada se ponaša kao da su namjerne štetočine.
04.02.2026 | 18:33
Ajde radije umjesto tog vječog rantanja napiši konkretnu, praktičnu i korisnu informaciju - što si to krivo napravio?
04.02.2026 | 23:28
Slažem se, rant nije koristan, ali bio sam toliko bijesan da sam stvari pustio za kasnije, pa evo sada...

Vjerujem da je nezadovoljstvo itekako opravdano jer ako žena koja vodi knjigovodstveni servis 25 godina i diplomirala je ekonomiju, kao i ja - koji sam mali poduzetnik 22 godine i oduvijek sam izdajem račune, a nas dvoje zajedno nije tri dana u stanju ispravno odraditi jedan storno, onda su prilično male šanse da smo mi retardirani, prije da je cijeli sustav jedno veliko šlampavo i nejasno složeno govno. Dakle...

Krajem mjeseca morao sam izdati račun za predujam. Kada je roba došla, potrebno je bilo izdati storno računa za predujam i račun za izdanu robu. Znači vrlo rutinska stvar koja se često radi i koju sam prije elegantno radio s klasičnim računima, a i zadnjih 6 godina prije Fiskalizacije 2.0 sam imao takve situacije s e-računima i nije bilo problema.

No, sada više nije moguće raditi na stari način jer se u novom sustavu računi moraju označavati kroz izmišljene "poslovne procese". Ako krivo označiš taj proces, u Porezenoj njihova "Fisk" aplikacija krivo sprovede stvari i ne možeš uredno pozatvarati poslovni događaj kako bi se korektno izračunao PDV.

Ok, neću ništa ishitreno, posavjetovati ću se koji je ispravan "poslovni proces". Čitajući ono što nudi MER interface činilo se očigledno da je to "P10" - storno računa. No, taj račun ne može kao prije ujedno biti i račun za robu, to se sada mora odvojeno raditi, znači duplo posla i dva dokumenta umjesto jednog. No, tko im JM, napravit ću dva dokumenta ako baš mora tako.

Tada sam išao izdati račun za robu i vidio da mi MER nudi opciju da račun u sebi sadrži stavku "unaprijed plaćeno" gdje se upisuje iznos predujma. U mom slučaju je to bilo 100% iznosa, tako da je preostalo za platiti 0.

Pomislim - super, sada su taj dio poboljšali! Zdravom logikom, tj. da je Apple radio taj sustav, to bi bilo - to! Sustav bi povezao što treba i poslovni događaj bi bio zatvoren, a ovaj račun bi pokrio izdani račun za predujam. Razmišljao sam kako je to ipak neka prednost i da je lijepo da su barem u tom koraku pojednostavili sustav. Naravno, to je sve bila tek moja bujna mašta...

Stvarnost je daleko od toga... jer to se ne gleda tako, tj. Porezna to ne smatra zatvaranjem tog poslovnog događaja, već se ipak mora zasebno izdati i drugi dokument -> storno računa za predujam - bez obzira što je ovdje sve 0 i poziva se na račun za predujam. Do sada je to sve bio jedan dokument. Znači nisu čak ostali na starom, nego su išli korak nazad.

U paranoji da ne bih nešto zeznuo, tražio sam pomoć MER AI asistenta koji ima gotov FAQ i on je rekao da se u toj situaciji koristi "poslovni proces" P10 za storno računa za predujam. Ok, logično!

Upisao sam iznose za storno s minusom kako se to prije radilo, ali sustav to nije dozvolio, brisao je sve minuse i vraćao stvar u plus. Ok, možda to mora sada tako, a sustav to tretira kao poništenje i minus? Opet sam zatražio pomoć i FAQ me uvjerio da je to zapravo sasvim ok ako na početku, kod selektora "vrste dokumenta" odaberm "Storno računa", a ne "Komercijalni račun" i naveli su da će takav račun biti obračunat kao minus.

Dokument je zatim jasno generiran kao "Storno računa" i uredno je zaprimljen, ali njihov Fisk u Poreznoj to nije proveo kao storno jer iznosi nisu bili u minusu - iako FAQ govori da to tako radi. Znači MER AI laže ili nešto prešućuje.

Onda se moje knjigovodstvo savjetovalo (ne znam gdje) i dobiva uputu da to sve zapravo treba biti "poslovni proces" P9 i da se onda on može obračunati u minus. No, P9 meni po opisu uopće ne spada u to, to su neke gluposti tipa "povrat ambalaže" i slično, ali ne bi to bila prva glupost, kao i nelogičnosti u KPD specifikacijama.

Zatim tražim od mog klijenta da ODBIJE od prije izdani storno koji Fisk nije obračunao kao storno kako bi mu poslao novi koji nije P10 nego P9. Tada za probu radim P9 tip računa i onda ispada da NITI on ne može ići u minus, tj. sustav sam sve vraća u plus nakon upisa.

Tu stajem i ipak ne šaljem novi račun jer moguće opet neće biti ispravno obračunat, nema smisla da maltretiram klijenta s još jednim odbijanjem računa. Zatim dižem graju i na Twitteru i kasnije popodne mi se javlja čovjek koji je susreo sličnu stvar i uvjerava me da je ovo s P9 zapravo krivo "ali možda prođe", a da se treba držati P10. I onda smo kroz razgovor došli do toga da je u sustav nemoguće unesti minus za novac, ali navodno se može upisati minus za količinu i tada bi sustav to trebao ispravno povezati.

Ako je tako zašto to sustav na naglasi ili FAQ objasni što može, a što ne u minus?

Nisam to još probao jer sam sve poslao u 3 mile PM.

Sutra ću...
05.02.2026 | 08:46
Hvala ti što si to podijelio s nama. I ja ponekad izdajem račune za predujam, ali puno rjeđe. Sa zanimanjem pratim razvoj događaja jer ću uskoro morati izdati jedan storno računa za predujam koji je izdan 2024. godine.
05.02.2026 | 09:51
smayoo kaže:
Hvala ti što si to podijelio s nama. I ja ponekad izdajem račune za predujam, ali puno rjeđe. Sa zanimanjem pratim razvoj događaja jer ću uskoro morati izdati jedan storno računa za predujam koji je izdan 2024. godine.

E, za to znam postupak - naime, sve što je izdano prije fiskalizacije se sređuje van novog sustava, znači izdaješ račun po starom. Takvu uputu sam dobio za račune za predujam s kraja 2025., a valjda to nekom zdravom logikom onda znači da to važi i za 2024. godinu.
05.02.2026 | 15:55
Uspjelo je slanje s minusom tako da se količine stavljaju u minus, a ne iznosi. Sada ćemo vidjeti hoće li to proći u Fisk aplikaciji na Poreznoj...

Mila majko...
05.02.2026 | 17:04
dpasaric kaže:
smayoo kaže:

E, za to znam postupak - naime, sve što je izdano prije fiskalizacije se sređuje van novog sustava, znači izdaješ račun po starom. Takvu uputu sam dobio za račune za predujam s kraja 2025., a valjda to nekom zdravom logikom onda znači da to važi i za 2024. godinu.

Nope, sve izdane račune ove godine moraš fiskalizirati. Ove upute su davali ljudi koji su razmišljali logički ali fiskalizacija 2.0 baš nije pretjerano logična.

Moraš se pozvati na račun i datum od prošle godine da XML ima referencu, moraš izabrati proces i vrstu računa kak treba i po potrebi odabrati KPD.

Ja sam kod sebe to riješio da ne treba KPD zato što su i predujam i storno predujma P4 / 386 pa ne treba KPD samo je kod storna količina u minus. Oba dva moraju imati prethodno uplaćeni iznos i saldo nula (*).

* - Saldo je nula ako storniraš cijeli iznos. Ak je recimo uplaćem predračun za Mac Mini i iMac a ti isporučuješ samo jedno onda je naravno saldo različit od nule.
10.02.2026 | 13:48
"Ne mogu vjerovati koje su to debilane!" - moje knjigovodstvo.

Imamo show gdje se nešto vidi u MER-u, a nešto ne, u Fisk aplikaciji nema, a prošlo je i slično, znači kaos, ne možemo suvislo zatvoriti siječanj...
10.02.2026 | 14:25
Imaš vremena zatvoriti siječanj do kraja veljače.
Pričaš o svojim ulaznim računima ili izlaznim?
Evo, sad sam provjerio svoje, za siječanj, MER evidencija i Fisk aplikacija, sve štima, sve se svugdje vidi, uključivo i jedan odbijeni ulazni račun, i njegov storno, svi ostali uredni ulazni računi (koji su prošli kroz fiskalizaciju 2.0, oni papirnati plaćeni karticom - naravno - ne), isto tako i izlazni. Samo jedan ulazni račun fisk aplikacija prijavljuje kao "neuparen", i to MER-ov

Nemoj se naći uvrijeđen, ali - jesi li siguran da barem dio problema nije u tvom knjigovodstvu?
10.02.2026 | 19:37
Pričam o izlaznim računima. Kako može biti problem u nekome tko četvrt stoljeća vodi knjigovodstveni servis, a nama firmu vodi 22 godine bez ikakvih problema, uvijek sve glatko. Dakle, ako država uspije nekoga s toliko iskustva izbaciti iz normalnog funkcioniranja, onda nije problem u knjigovodstvu nego u sustavu koji je država nametnula i koji ne radi dobro. I to nije Mala Fruxna sa srednjom školom nego dipl. oec knjigovotkinja.

Npr. kako je moguće da je s moje strane e-račun ispravno ispostavljen, ali eto - ne prolazi fiskalizaciju na strani Porezne jer "možda su promijenili tko ih zastupa, možda više ne koriste taj email, a možda je njihov servis imao probleme..." pa kako je to odjednom sada postao moj problem?

Čiji posao sada još trebamo raditi? Utjerivati bugove u sustavu MER-a ili Porezne? Ono WTF jeste li vi svi skupa normalni?

Nadalje, jedan rani račun sam izdao odmah nakon NG. Onda se ona čarobno pojavio još jednom kasnije (valjda je bio izdan u onom periodu kada im još ništa nije radilo) i sada odjednom u sustavu imamo dva ista računa, iste oznake 7-1-1. I sada što? Normalno bi bilo da se to smatra kopijom računa i ciao, ali neeee... to su za Poreznu dva odvojena računa iako su IDENTIČNI osim vremena kada su procesirani. I što sada? Da storniram račun temeljem čega - jer ako to napravim za 7-1-1 time bih stornirao i onaj jedan koji je ok, zar ne? Pa nije li poanta broja računa da se po tome razlikuju? Ako se ne razlikuju po tome, po čemu se točno razlikuju, koja je to jedinstvena varijabla koja ih razlikuje?

Onda dalje danas ekipa odbila račun jer je izdan dva dana nakon uplate, znači svi su zbunjeni, što bismo trebali izdavati račun za predujam za dva dana razlike, a sve u istom mjesecu? A ona mega-storno priča još nije gotova jer je kupac greškom stornirao i ispravan račun za predujam, pa je sada sve opet neupareno, dakle sve skupa za poludit - znači čime se ja bavim pola dana umjesto da radim svoj posao...
10.02.2026 | 21:04
dpasaric kaže:
Pričam o izlaznim računima. Kako može biti problem u nekome tko četvrt stoljeća vodi knjigovodstveni servis, a nama firmu vodi 22 godine bez ikakvih problema, uvijek sve glatko.

Pa može, kako ne bi moglo. Bez ikakve zle namjere, ali oni 25 godina rade na stari način. Jesi li siguran da su se pripremili za ovu promjenu najbolje što su mogli i trebali s obzirom da im je to struka i specijalnost?

Vidi - prije nekih 5-6 godina su uveli (isto tako naprasno i preko noći) obavezu digitalnog potpisivanja projekata i digitalnog postupka ishođenja građevinskih dozvola (tzv. e-dozvola) i 2-3 godine nakon toga obavezu digitalnog vođenja građevinskih dnevnika i digitalnog potpisivanja dnevnika. Ljudi u isto ovako bili revoltirani što ih netko tjera da mijenjaju uhodane navike, bez obzira što je bilo iz aviona jasno koliko je ovakav sustav bolji, jednostavno zato što se preko 80% ljudi uvijek odupire promjenama iz čistog inata. I nebrojeno sam puta od kolega čuo "radim xx godina ovako i to je tako dobro i zašto sad moram drugačije?".

Ono... ¯\_(ツ)_/¯

Dakle, ako država uspije nekoga s toliko iskustva izbaciti iz normalnog funkcioniranja, onda nije problem u knjigovodstvu nego u sustavu koji je država nametnula i koji ne radi dobro.

Ne slažem se. Nema veze koliko netko ima iskustva, nego koliko je spreman na promjenu. Sustav ima probleme i bugove. To su dječje bolesti. Riješit će se. Da su odgodili obavezu primjene za n mjeseci ili godina, ne bi bili ništa spremniji, jednostavno bi se ovo sve dogodilo tada. Dobro to znaš. Ovdje je takav mentalitet.

I to nije Mala Fruxna sa srednjom školom nego dipl. oec knjigovotkinja.

Oprosti mi, znam da si i ti dipl.oec, ne želim nikog vrijeđati, ali meni to ipak nije neka top referenca. Hoću reći - znam puno više dipl.oec. koji ne služe na čast svojoj struci od onih drugih tako da, to što je tvoja knjigovotkinja dipl.oec. meni, samo po sebi, nije automatski jamstvo njene sposobnosti.

Npr. kako je moguće da je s moje strane e-račun ispravno ispostavljen, ali eto - ne prolazi fiskalizaciju na strani Porezne jer "možda su promijenili tko ih zastupa, možda više ne koriste taj email, a možda je njihov servis imao probleme..." pa kako je to odjednom sada postao moj problem?

Ne prolazi fiskalizaciju ili nije "uparen"? Ako ne prolazi fiskalizaciju, onda uopće nema veze što je primatelj nešto učinio ili nije učinio, nema veze ni je li njima račun uručen nego je problem nastao između tebe i tvog posrednika ili između tvog posrednika i porezne uprave. Ako je tvoj izlazni račun fiskaliziran, ali nije uparen, onda postoji problem s dostavom računa primatelju, a to nije administrativno tvoj problem, ali moraš se njime baviti jer ga primatelj možda neće platiti. Ali nemoj mi reći da ranije nisi imao takve probleme - da ti netko izbjegava plaćanje i izmotava se da nije primio račun.

Čiji posao sada još trebamo raditi? Utjerivati bugove u sustavu MER-a ili Porezne? Ono WTF jeste li vi svi skupa normalni?

Ja ti opet kažem, baš sam išao pregledati kod sebe nakon što sam pročitao ovo tvoje. Problema nema. Prošle godine sam bio pitao svoju knjigovotkinju imamo li problem, moramo li očekivati neku frku... Ona je rekla "Bila sam na tri edukacije, imam kontakte koga pitati ako nešto zapne, ne očekujem probleme." ¯\_(ツ)_/¯

Nadalje, jedan rani račun sam izdao odmah nakon NG. Onda se ona čarobno pojavio još jednom kasnije (valjda je bio izdan u onom periodu kada im još ništa nije radilo) i sada odjednom u sustavu imamo dva ista računa, iste oznake 7-1-1. I sada što?

To se meni dogodilo neki dan - kupio sam nešto online preko conrad.hr. Račun mi je poslala firma Conrad elektronik iz Slovenije, ali kao hrvatski E-račun. Došao mi je, ja sam ga proslijedio knjigovotkinji, sve uredno. Onda je sutradan došao opet. S istim brojem i iznosom. Pitao sam knjigovotkinju što da radim, ona je pitala tog nekog čiji broj ima za takve situacije, i vratila mi odgovor: "Odbij račun, oni će na temelju odbijenice moći otklikati potvrdu i to je to - kao tehnički ispravak, ne kao storno.". Prenosim informaciju, pošto kupio, po toliko prodajem.

Normalno bi bilo da se to smatra kopijom računa i ciao, ali neeee... to su za Poreznu dva odvojena računa iako su IDENTIČNI osim vremena kada su procesirani. I što sada? Da storniram račun temeljem čega - jer ako to napravim za 7-1-1 time bih stornirao i onaj jedan koji je ok, zar ne? Pa nije li poanta broja računa da se po tome razlikuju? Ako se ne razlikuju po tome, po čemu se točno razlikuju, koja je to jedinstvena varijabla koja ih razlikuje?

Gledam kod sebe u Fisk aplikaciji - ne vidim od Conrada 2 ulazna računa, nego samo jedan. Opet te pitam, bez zle namjere, jesi li siguran da se tvoj knjigovodstveni servis pripremio za ovo ili sad skupa s tobom rantaju i traže krivce?

Onda dalje danas ekipa odbila račun jer je izdan dva dana nakon uplate, znači svi su zbunjeni, što bismo trebali izdavati račun za predujam za dva dana razlike, a sve u istom mjesecu?

To je njihova greška i glupost. Datum financijskog primitka smije prethoditi datumu izdavanja računa i ne treba izdavati račun za predujam ako su oba datuma u istom poreznom razdoblju. Uostalom, i da si izdao račun za predujam, isto bi ga izdao nakon primitka uplate.

A ona mega-storno priča još nije gotova jer je kupac greškom stornirao i ispravan račun za predujam, pa je sada sve opet neupareno, dakle sve skupa za poludit - znači čime se ja bavim pola dana umjesto da radim svoj posao...

Kako je kupac mogao stornirati tvoj izlazni račun za predujam? Vjerojatno si mislio da ga je greškom odbio (ne stornirao)? Jbg. Naklikaj još jedan. I to će proći. ¯\_(ツ)_/¯
10.02.2026 | 22:34

Ovo je kratki sadržaj kako se osjećam po tom pitanju.

I ona je prošla sve tečajeve i priča mi o Fiskalizaciji 2.0 još od rujna. Sustavi su loše povezani i s gomilom bugova, Pravilnik još uvijek nije objavljen, a dostupne upute se različito tumače.

Gotovo da nemam neplaćenih računa osim nekih sitnica, ja račune izdajem gotovo uvijek tek iza uplate, dakle nije u tome problem, nego je važno za obračun PDV-a da je račun prošao fiskalizaciju, a meni nije jer "možda ovo možda ono" iako sam ga uredno poslao sustavom koji je ovlašten od države i još ga moram plaćati. I sustav kaže da sam ga uredno poslao, dakle to nije i ne može biti moj problem, a ne vidim da to može biti i problem mojeg knjigovodstva, to je problem na strani MER-a ili Porezne.

Kako je država mogla pustiti u ozbiljno korištenje nešto s toliko puno rupa?
11.02.2026 | 12:01
Znači, u MER kreirajapp.moj-eracun.hr, u knjizi izlaznih računa je prikazan taj izlazni račun i tamo stoji status da je dostavljen i potvrđen? Ili...? Što točno stoji?
A u Fisk aplikaciji ti je taj isti račun vidljiv ili ga uopće nema? Ako ga ima, je li među fiskaliziranim ili među nefiskaliziranim stavkama? Što tamo točno stoji?
11.02.2026 | 12:09
U MER-u stoji da je ispravno isporučen, ali da porezna nije potvrdila fiskalizaciju. U Fisk aplikaciji (tako mi kaže knjgovodstvo) ga uopće nema, a istovremeno joj ga je sustav povukao od nekuda (?!) kada je išla probati raditi obračun poreza. Dosta shizofreno sve skupa. MER kaže: "možda su povukli certifikat, možda im mail više ne radi, možda..." - i ok, ali kako je to sada moj problem? Novac nije problem, jer je plaćeno, ali moramo obračunati PDV.
11.02.2026 | 12:29
Prijateljski ti savjetujem da se sam prijaviš na e-poreznu i pogledaš u fisk aplikaciju što tamo piše jer to što ti knjigovotkinja govori možda stvarno jest tako, ali je vjerojatnije da se ona u fisk aplikaciji ne snalazi. Priznajem da nije baš intuitivna i user friendly, ali nije ni neka nuklearna fizika. Imaš na jednom mjestu sve fiskalizirane dokumente i na drugom sve nefiskalizirane. Na jednom od ta tva mjesta mora biti.
Probleme stvara (i na to me je moja knjigovotkinja upozorila) ako kreiraš izlazni račun s datumom iz prošlog mjeseca (tj. ako ručno upisuješ raniji datum od datuma kad si zaista račun kreirao u MER aplikaciji). Ja radim po naputku da datum i vrijeme računa ostaju automatski dodijeljeni (dakle stvarni trenutak kreiranja računa), a pod datum pružene usluge, odnosno datum isporuke napišeš datum neki raniji (ako želiš) i onda se taj datum preslika automatski u datum PDV-a, i onda sve štima. Ako npr. 10.02.2026. kreiraš izlazni račun i namjerno izmijeniš datum računa u 30.01.2026. račun ostaje neuparen (automatski) jer si ti napisao da si izdao račun 30.01, a tvoj kupac ga je zaprimio u veljači, dakle i idućem poreznom razdoblju. Opet, pošto kupio, po toliko prodajem. Ne tvrdim da je to 100% razlog tvog problema, niti da je to 100% ispravan postupak, ali evo, mene je knjigovotkinja tako uputila, ja tako radim i nemam problema.
Za prijavu na e-poreznu ti treba eOI i čitač kartica (vjerodajnica najviše razine), sve uredno na Macu radi kroz firefox nakon što ga jednokratno podesiš, to si već odradio, ako se dobro sjećam, neki dan.
11.02.2026 | 18:31
Da, u nekom trenu ću ići tamo pogledati što se zbiva, ako ona to sama na sredi.

Nisam sada antidatirao niti jedan račun, tako da to ne može biti problem.

Update!

Nakon što sam se žalio MER-u da račun nije zaveden u Poreznoj kako bi trebalo i klijentu da nije zaprimio i odobrio račun, klijent je rekao da je kod njih sve u redu i da su oni normalno primli račun, a zašto nije fiskaliziran "booo". I onda je MER, očigledno skužio grešku, pa su ga naknadno fiskalizirali, ali to je sada u veljači!

I sada mi kaže knjigovodstvo da je to prekršaj i da je kažnjivo i da država kaže da je odgovornost poduzetnika da prati je li sve fiskalizirano!!! Alooooooo sjašite, tko će i kako to pratiti? Ovo je očigledno greška MER-a ili Porezne, a ne mene koji sam uredno izdao račun kada je novac primljen, to što njihov sustav ne radi kako treba valjda ne može biti moja odgovornost, ali ne bih se čudio da i to svale na male poduzetnike!

Onda pazi novi biser, nije 100% provjeren, pa evo baš pitaj koji će tebi postupak reći: ako se dogodi da ti klijent odbije e-račun, onda nisu dužan izdati storno (ok, to mi je logično i ok), ALI ako se dogodi da on prvo zaprimi račun, a onda s nekom latencijom ga odbije, e onda ti moraš izdati storno. Pa kako ću ja znati je li ga on odmah odbio ili zaprimio, pa odbio?
13.02.2026 | 00:39
Prenosim od danas s Twittera:

"Jutros rocky horror show na hrvatskom e-račun nebu. Misteriozno računi pucaju, dolaze sasvim drugačiji od poslanih, promjene se porezne grupe bez ikakve pameti."

"Osobno, kada vidim "MER" meni dođe žao njihovih korisnika. Nije da su drugi savršeni, ali ovi su katastrofa biblijskih razmjera. Pazi ovo: 31.01. kod jednog klijenta koji je kod njih dobio je ulazni račun koji u sustavu stoji da je njegov izlazni? Gledano u cijelosti ova Fiskalizacija 2.0 je kolaps."

"Ja uopće ne ulazim i pravim se mrtva!" (vlasnica knjigovodstvenog servisa iz Zadra)

"Zovu me klijenti, deru se kao da sam ja zakone pisao ili ove aplikacije pune bugova!"
13.02.2026 | 09:28
Evo, ja se raspitujem kod drugih koje znam, ljudi kažu "business as usual". Povremeno kapne neka glupost (npr. meni je Zagrebačka banka poslala neka e-odobrenja umjesto e-računa, ali to je problem njih i njihovog softvera, a ne MER-a ili bilo kojeg drugog posrednika, ili Porezne) i to se sve rješava.

Moja knjigovotkinja kaže da ti primatelj račun mora odbiti u istom obračunskom razdoblju kojem pripada. Ako ga odbije kasnije, imaš mogućnosti poricati odbijanje i forsirati naplatu ovrhom ili prihvatiti prekasno odbijanje i izdati storno. Dodaje - tako je bilo uvijek, WTF.

Imam osjećaj da joj malo već dodijavam s takvim pitanjima, osjeća se kao da joj ne vjerujem. Uglavnom, sve sam čvršće uvjeren da tražiš krivce na krivom mjestu.
13.02.2026 | 09:29
dpasaric kaže:
I sada mi kaže knjigovodstvo da je to prekršaj i da je kažnjivo i da država kaže da je odgovornost poduzetnika da prati je li sve fiskalizirano!!! Alooooooo sjašite, tko će i kako to pratiti? Ovo je očigledno greška MER-a ili Porezne, a ne mene koji sam uredno izdao račun kada je novac primljen, to što njihov sustav ne radi kako treba valjda ne može biti moja odgovornost, ali ne bih se čudio da i to svale na male poduzetnike!

Da ovo ne zaboravim - kaže za ovo da je to odgovornost ovlaštenog knjigovođe kojeg je poduzetnik imenovao (opunomoćio) kod Porezne uprave, Ima li tvoja knjigovotkinja policu osiguranja od štete iz domene djelatnosti?
13.02.2026 | 11:33
smayoo kaže:
Da ovo ne zaboravim - kaže za ovo da je to odgovornost ovlaštenog knjigovođe kojeg je poduzetnik imenovao (opunomoćio) kod Porezne uprave, Ima li tvoja knjigovotkinja policu osiguranja od štete iz domene djelatnosti?

Pitat ću je, ali mislim da će me poslati u 3pm i reći kako će zatvoriti firmu i lijepo raditi kao sobarica. Rezervna knjigovotkinja mi je pak rekla da je trenutno u fazi da ide čuvati ovce.
13.02.2026 | 12:24
smayoo kaže:
Moja knjigovotkinja kaže da ti primatelj račun mora odbiti u istom obračunskom razdoblju kojem pripada. Ako ga odbije kasnije, imaš mogućnosti poricati odbijanje i forsirati naplatu ovrhom ili prihvatiti prekasno odbijanje i izdati storno. Dodaje - tako je bilo uvijek, WTF.

Super je ovo. Pošaljem ti račun 28.02. oko 11 sati navečer za kutiju šibica na milijun eura i da vidim kad ćeš ga odbiti!?

Zato mislim da ovo ne može biti istina već da imaš do 20. idućeg mjeseca.
13.02.2026 | 12:31
I mene ovo zanima!

Sve se više divim američkom knjigovodstveno sustavu, koliko je relaksiran, bitno je samo da kada IRS na kraju prođe sve štima, ali te ne prcaju s ničim. Najjače mi je kada im računi nemaju niti OIB, tj. VAT ID i sve je ok.
13.02.2026 | 13:16
Može još jedno pitanje za sve?

Možda netko ima slične situacije, pa zna je li to prekršaj i ako jest, kakva je kazna za to?

Naime, zanima me može li se izdati račun za primljen novac za neku uslugu ili nematerijalno dobro (npr. digitalna licenca ili zakup servera), naravno sve unutar istog mjeseca, a da to ne mora biti račun za predujam, ako moj ulazni račun za npr. server ima datum iza tog izdanog za uplatu klijenta?

Stvar je u latenciji sustava i različitim vremenskim zonama, npr. ako meni američki sustav odobri licencu ona je zapravo "iz budućnosti" i ja neću odmah dobiti račun, a kada ga dobijem, bit će iza onog kojeg sam ja izdao krajnjem kupcu. I naravno sve normalno funkcionira i upari se, ali postoji "time shift". Kako se to zakonski gleda?
13.02.2026 | 13:41
Zanimljivo je kako razmišljaš

Zašto se račun ne bi smio izdati prije obavljene usluge? Ili prije nego što ti imaš licencu koju možeš proslijediti?

Ko da je Ikea u prekršaju ako ti odeš u njihov dućan, platiš ormar a oni ga tek tada naruče iz Švedske.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 minuta
  • rusty: 30" na 120Hz
  • Borisone: Bit će 27-inch 5k XDR za cifru veću od 32-inch 6k. Zašto? 90Hz!
  • dpasaric: Veliki Studio Display, a ne da nude samo hiperskupi XDR
  • rusty: I ja, ali sam rezerviran s očekivanjima. bilo bi lijepo da konačno ATV izdaju novi, ali i novi Studio Display će biti najs :D
  • dpasaric: Danas Apple ima objave novih proizvoda, jedva čekam! :)
  • cariblanco: Čekamo da "Kerum" kaže, da predivne rakete lete iznad Irana ;)
  • Yonkis: [link] - pjesma iz 1980 na tu temu
  • Air: Ove godine je čvrsto odlučio uzeti nobelovu nagradu za mir. Samo je pitanje koliko ratova će biti dovoljno da započne i završi?
  • Air: Trump je započeo rat sa Iranom kako bi ga završio i kako bi u svoju biografiju dodao još jedan završen rat.
  • drlovric: Poceo rat i u Iranu. Operacija se zove Epic Fury. Sve je live na YT. Nestvarno.
  • smayoo: Je li ikom jasno - zašto, pobogu? :huh:
  • drlovric: Talibani malo zaratili sa Pakistanom. Treci put ratuju sa nuklearom silom. Briga njih za Starcraft :)
  • korisnik: A jučer je 71. proslavio Alain Prost ;)
  • korisnik: Sretan 71. Steveu, i mojoj mami :D
  • dpasaric: Jobs bi danas slavio 71. rođendan!
  • dpasaric: VanjuOS, pisao sam o tome u Mac Pro 5,1 ili 7,1 temi, potraži tamo
  • smayoo: Čestitam! ;)
  • VanjusOS: nedavno sam negdje vidio opis kako instalirati window na mac bez bootcampa, ali sada to ne mogu naći.
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: company recently confirmed a special announcement for March 4. Among the expected products are a low-cost MacBook and a new generation of Studio Display.
  • Gjuroo: Pokoj mu duši
  • smayoo: RIP :(
  • Air: RIP, otišla još jedna legenda -Robert Duvall
  • jura22: Navlakusa za novi macOS.
  • imenso: Nije free, ima pretplatu, neke aplikacije i posebnu za iPad
  • Yonkis: Apple Creator Studio - free - [link]
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.75 Seconds

Provided by iJoomla SEO