10.02.2026 | 21:04
dpasaric kaže:
Pričam o izlaznim računima. Kako može biti problem u nekome tko četvrt stoljeća vodi knjigovodstveni servis, a nama firmu vodi 22 godine bez ikakvih problema, uvijek sve glatko.
Pa može, kako ne bi moglo. Bez ikakve zle namjere, ali oni 25 godina rade na stari način. Jesi li siguran da su se pripremili za ovu promjenu najbolje što su mogli i trebali s obzirom da im je to struka i specijalnost?
Vidi - prije nekih 5-6 godina su uveli (isto tako naprasno i preko noći) obavezu digitalnog potpisivanja projekata i digitalnog postupka ishođenja građevinskih dozvola (tzv. e-dozvola) i 2-3 godine nakon toga obavezu digitalnog vođenja građevinskih dnevnika i digitalnog potpisivanja dnevnika. Ljudi u isto ovako bili revoltirani što ih netko tjera da mijenjaju uhodane navike, bez obzira što je bilo iz aviona jasno koliko je ovakav sustav bolji, jednostavno zato što se preko 80% ljudi uvijek odupire promjenama iz čistog inata. I nebrojeno sam puta od kolega čuo "radim xx godina ovako i to je tako dobro i zašto sad moram drugačije?".
Ono... ¯\_(ツ)_/¯
Dakle, ako država uspije nekoga s toliko iskustva izbaciti iz normalnog funkcioniranja, onda nije problem u knjigovodstvu nego u sustavu koji je država nametnula i koji ne radi dobro.
Ne slažem se. Nema veze koliko netko ima iskustva, nego koliko je spreman na promjenu. Sustav ima probleme i bugove. To su dječje bolesti. Riješit će se. Da su odgodili obavezu primjene za n mjeseci ili godina, ne bi bili ništa spremniji, jednostavno bi se ovo sve dogodilo tada. Dobro to znaš. Ovdje je takav mentalitet.
I to nije Mala Fruxna sa srednjom školom nego dipl. oec knjigovotkinja.
Oprosti mi, znam da si i ti dipl.oec, ne želim nikog vrijeđati, ali meni to ipak nije neka top referenca.

Hoću reći - znam puno više dipl.oec. koji ne služe na čast svojoj struci od onih drugih tako da, to što je tvoja knjigovotkinja dipl.oec. meni, samo po sebi, nije automatski jamstvo njene sposobnosti.
Npr. kako je moguće da je s moje strane e-račun ispravno ispostavljen, ali eto - ne prolazi fiskalizaciju na strani Porezne jer "možda su promijenili tko ih zastupa, možda više ne koriste taj email, a možda je njihov servis imao probleme..." pa kako je to odjednom sada postao moj problem?
Ne prolazi fiskalizaciju ili nije "uparen"? Ako ne prolazi fiskalizaciju, onda uopće nema veze što je primatelj nešto učinio ili nije učinio, nema veze ni je li njima račun uručen nego je problem nastao između tebe i tvog posrednika ili između tvog posrednika i porezne uprave. Ako je tvoj izlazni račun fiskaliziran, ali nije uparen, onda postoji problem s dostavom računa primatelju, a to nije administrativno tvoj problem, ali moraš se njime baviti jer ga primatelj možda neće platiti. Ali nemoj mi reći da ranije nisi imao takve probleme - da ti netko izbjegava plaćanje i izmotava se da nije primio račun.
Čiji posao sada još trebamo raditi? Utjerivati bugove u sustavu MER-a ili Porezne? Ono WTF jeste li vi svi skupa normalni?
Ja ti opet kažem, baš sam išao pregledati kod sebe nakon što sam pročitao ovo tvoje. Problema nema. Prošle godine sam bio pitao svoju knjigovotkinju imamo li problem, moramo li očekivati neku frku... Ona je rekla "Bila sam na tri edukacije, imam kontakte koga pitati ako nešto zapne, ne očekujem probleme." ¯\_(ツ)_/¯
Nadalje, jedan rani račun sam izdao odmah nakon NG. Onda se ona čarobno pojavio još jednom kasnije (valjda je bio izdan u onom periodu kada im još ništa nije radilo) i sada odjednom u sustavu imamo dva ista računa, iste oznake 7-1-1. I sada što?
To se meni dogodilo neki dan - kupio sam nešto online preko conrad.hr. Račun mi je poslala firma Conrad elektronik iz Slovenije, ali kao hrvatski E-račun. Došao mi je, ja sam ga proslijedio knjigovotkinji, sve uredno. Onda je sutradan došao opet. S istim brojem i iznosom. Pitao sam knjigovotkinju što da radim, ona je pitala tog nekog čiji broj ima za takve situacije, i vratila mi odgovor: "Odbij račun, oni će na temelju odbijenice moći otklikati potvrdu i to je to - kao tehnički ispravak, ne kao storno.". Prenosim informaciju, pošto kupio, po toliko prodajem.
Normalno bi bilo da se to smatra kopijom računa i ciao, ali neeee... to su za Poreznu dva odvojena računa iako su IDENTIČNI osim vremena kada su procesirani. I što sada? Da storniram račun temeljem čega - jer ako to napravim za 7-1-1 time bih stornirao i onaj jedan koji je ok, zar ne? Pa nije li poanta broja računa da se po tome razlikuju? Ako se ne razlikuju po tome, po čemu se točno razlikuju, koja je to jedinstvena varijabla koja ih razlikuje?
Gledam kod sebe u Fisk aplikaciji - ne vidim od Conrada 2 ulazna računa, nego samo jedan. Opet te pitam, bez zle namjere, jesi li siguran da se tvoj knjigovodstveni servis pripremio za ovo ili sad skupa s tobom rantaju i traže krivce?
Onda dalje danas ekipa odbila račun jer je izdan dva dana nakon uplate, znači svi su zbunjeni, što bismo trebali izdavati račun za predujam za dva dana razlike, a sve u istom mjesecu?
To je njihova greška i glupost. Datum financijskog primitka smije prethoditi datumu izdavanja računa i ne treba izdavati račun za predujam ako su oba datuma u istom poreznom razdoblju. Uostalom, i da si izdao račun za predujam, isto bi ga izdao nakon primitka uplate.
A ona mega-storno priča još nije gotova jer je kupac greškom stornirao i ispravan račun za predujam, pa je sada sve opet neupareno, dakle sve skupa za poludit - znači čime se ja bavim pola dana umjesto da radim svoj posao...

Kako je kupac mogao stornirati tvoj izlazni račun za predujam? Vjerojatno si mislio da ga je greškom odbio (ne stornirao)? Jbg. Naklikaj još jedan. I to će proći. ¯\_(ツ)_/¯