21.04.2020 | 14:56
Tito kaže:
Meni vise zanima kaj ce biti sa zgradama u kojima zive ljudi, a ostecene su i ne mogu zivjeti u njima, lako za vladu, sabor i crkve...
Bandic, a i puno njih govore ko im je kriv kaj nisu obnavljali svoje vlasnistvo... zna se pod kojim uvjetima se posluje i dobivaju poslovi u Zagrebu, pogotovo u centru. Di je svaka skoro svaka zgrada zasticena.
Mi pricamo o centru Zagreba, glavnog grada Hrvatske, ako to nije nacionalni problem, onda ne znam kaj je.
Zamislite da potres srusi Stradun u Dubrovniku ili Dioklecijanovu palaču u Splitu, pa da kazemo - ko je kriv kaj stanari nisu ulagali u svoju imovinu, nek si ju sami obnove.
Ha ružno je to reći (a i nepopularno), ali ima i istine u tim riječima. To je rekao i prof. Antolić sa građ. fakulteta.
Jer pošto sam iz neposrednih kontakata upoznat sa nekoliko građevinara koji su obilazili oštećene objekte, tu stvarno ima svega.
Recimo što reći kad čovjeku koji u prizemlju ima računovodstveni servis i dobio je oznaku crveno (zabrana boravka u objektu do sanacije) i koji je dogradio dva (!) kata na svoju ruku i kad ga se pitalo ima li projekt za tu nadogradnju, samo je blago teleći pogledao. Jer je on nadozidao dva kata bez ojačavanja prizemlja i on je direktno odgovoran za to što je taj objekt postao neupotrebljiv nakon potresa.
Trebamo li njemu mi kao društvo (država i grad) platiti obnovu te zgrade?
Bio je jedan čovjek iz centra koji ima velika oštećenja na svom stanu i kad ga je novinar pitao ima li osiguranje, on je rekao da ima i da ga je koštalo cca. 1000 kn godišnje.
Je li to prevelik iznos za događaj koji se znao da će se dogoditi (zna se da se potres ovakvog intenziteta događa na ovom području jednom u 100 god. a od prošlog je prošlo 140)??
Ne kažem da ih se treba ostaviti na cjedilu, ali kao i obično tu ima (i biti će) svega...