02.12.2025 | 04:05
Prešao sam na Affinity aplikacije kad mi se više nije dalo baviti Freehandom. Da, držao sam se Snow Leoparda dok god je išlo. Nikada nisam koristio ni Illustrator ni InDesign u smislu
power usera. Kad sam prešao na Affinity, paralelno sam učio raditi na tri aplikacije. Bogu fala na internetu, YouTubeu i tutorialima. Dakako, najteže mi je bilo prihvatiti Affinity Photo jer Adobe Photoshop vjerojatno nikada neće imati dostojnu konkurenciju. Međutim, sve što mi je trebalo od Photoshopa, naučio sam se dobiti i od Photoa.
Ovo što danas Affinity/Canva daje kao besplatan paket je više nego dovoljno za profesionalan rad. Ni prije par mjeseci nisam mogao zamisliti da bi ovakav moćan paket aplikacija za grafiku mogao biti besplatan.
Ne znam u kojem smjeru će se Affinity Studio razvijati, ali, ako će se aplikacije i dalje razvijati i biti funkcionalne kao danas, uz opcionalnu pretplatu za AI, vjerujem da će Adobe izgubiti gomilu pretplatnika.
No, ako će Affinity svoj plan ipak usmjeriti prema pretplati glede "additional feaures" osim AI-ja, vjerujem da će si pucati u koljeno.
Korisnici Affinity aplikacija su spremni dati neke pare za
software. Međutim, ako Affinity/Canva krene u smjeru Adobea i slične politike naplaćivanja korištenja softwarea, bojim se da će na tom polju izgubiti.
Nadam se da će kod Affinityja pretplata ostati samo za korištenje AI alata, a da će se core korištenje aplikacija razvijati i biti dostupno besplatno ili za već neke razumne pare.