Ajmo se pokrenuti! Krekirani u legalni!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ajmo se pokrenuti! Krekirani u legalni!

02.12.2025 | 04:05
Prešao sam na Affinity aplikacije kad mi se više nije dalo baviti Freehandom. Da, držao sam se Snow Leoparda dok god je išlo. Nikada nisam koristio ni Illustrator ni InDesign u smislu power usera. Kad sam prešao na Affinity, paralelno sam učio raditi na tri aplikacije. Bogu fala na internetu, YouTubeu i tutorialima. Dakako, najteže mi je bilo prihvatiti Affinity Photo jer Adobe Photoshop vjerojatno nikada neće imati dostojnu konkurenciju. Međutim, sve što mi je trebalo od Photoshopa, naučio sam se dobiti i od Photoa.
Ovo što danas Affinity/Canva daje kao besplatan paket je više nego dovoljno za profesionalan rad. Ni prije par mjeseci nisam mogao zamisliti da bi ovakav moćan paket aplikacija za grafiku mogao biti besplatan.

Ne znam u kojem smjeru će se Affinity Studio razvijati, ali, ako će se aplikacije i dalje razvijati i biti funkcionalne kao danas, uz opcionalnu pretplatu za AI, vjerujem da će Adobe izgubiti gomilu pretplatnika.
No, ako će Affinity svoj plan ipak usmjeriti prema pretplati glede "additional feaures" osim AI-ja, vjerujem da će si pucati u koljeno.
Korisnici Affinity aplikacija su spremni dati neke pare za software. Međutim, ako Affinity/Canva krene u smjeru Adobea i slične politike naplaćivanja korištenja softwarea, bojim se da će na tom polju izgubiti.
Nadam se da će kod Affinityja pretplata ostati samo za korištenje AI alata, a da će se core korištenje aplikacija razvijati i biti dostupno besplatno ili za već neke razumne pare.
02.12.2025 | 09:35
Affinity je svakako napredovao zadnjih godina i može se mnogo toga odraditi u njemu kada je to alat s kojim si započeo raditi jer ti je Photoshop bio skup, ali kod većina profesionalaca u pitanju je nešto drugo - ne toliko set mogućnosti koje PS ima, već komocija i inercija. Ja bih isto radije platio PS nego sada učio neki novi softver od nule, a pogotovo kada znam što sve PS može. Tako da bih rekao da je Affinity dobra stvar za one koji tek ulaze u branšu i kreću samostalno od nule.

No, ima tu i drugi aspekt kada je profesionalni rad u pitanju. Ako netko nije one-man-band, onda je vjerojatno predodređeno da dizajner/ilustrator/grafičar radi za neku agenciju, a agencije tradicionalno koriste Adobe kao standard i imaju kupljene licence jer je to u agencijskom radu zanemariv trošak. A onda slijedom toga i razne strukovne škole u toj branši koriste Adobe jer tržište od njih očekuje da isporuči talente koji znaju koristiti "standardne agencijske alate".

Iskreno, meni nikada nije posebno legao taj poslovni koncept "najma" softvera, više sam volio nešto kupiti i ima "zavijeke". No, danas, kada toliko toga ovisi o online uslugama i AI, ovo s najmom je dobilo smisao i opravdanje. Prije par danas sam nešto retuširao u PS-u, ručno bih izgubio cijelo popodne na to, a sada sam s PS AI funkcionalnosti to odradio u par minuta. E, takve situacije vrijede uloženog. Ukratko, tko radi za novac, njemu nije problem kupiti licencu, a amateri koji nisu razmaženi uvijek mogu isprobati neki od besplatnih alata.
24.05.2026 | 09:44
Djuro Genijalac je stavio ovaj link u Vikalicu, a ja ga prebacujem ovamo, da se ne izgubi. Hvala, Djuro!
fmhy.net/
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 58 minuta
  • marioart: ko zeli iz njemacke uzimati, preporucujem alternate.de - pocetni model je 976€
  • ZoPaj: iducan.hr ima sve konfiguracije, mini i studio, nije preogromna razlika u odnosu na nedavno poskupljeno
  • jura22: Točno, ispravak 1.049eur. Onda i nije neka velika razlika.
  • Yonkis: Nema đabe ni u starog Applea
  • Pongy75: Evo, osnovni model Minija u iStyle je 1.159€ - skoro pa duplo nego nekada osnovni model minija. Tu se gubi svaki smisao povoljnog Mac računala.
  • Pongy75: i u švabiji, koliko je kod nas?!!
  • marioart: @jura to je sa edu popustom, cijena bez popusta je 1049€
  • jura22: Osnovni Mini M6 je 929€. [link]‑core-cpu-12‑core-gpu-16-gb-arbeitsspeicher-256gb-speicher
  • matijazx: - nadživio je svog oca za 10 godina.
  • dpasaric: Jazz legenda!
  • smayoo: RIP Stjepan Jimmy Stanić
  • Pongy75: Ma nek si znaš kaj…
  • matijazx: -- u ovlaštenom Apple storeu, vidio cijene za preoreder.....M6 mini 16GB-cca 1200 eura, 24GB-cca 1700 eura
  • Pongy75: Obično bude koliko dolara toliko u eurima nekih 10%
  • dpasaric: Javim kada dobijemo cijene za Hrvatsku...
  • dpasaric: Sitgli novi M5 Mac mini i M5 Ultra Mac Studio!
  • IkoIko: Sretan rođendan Smayo :)
  • ping: sretan rođendan dragi Smayoo
  • IkoIko: Pozdrav, molio bih malu pomoć od forumaša koji su pristali model postolja s filtrom za Mac studio. Kojih je dimenzija gumena brtva koja ide na okvir? Ili imate baš određen model koji se kupi na brtva.hr? Hvala i isprike na smetnji
  • smayoo: :*
  • drlovric: Sve najbolje. Cestitke!
  • Pongy75: SRETAN ROĐENDAN!!!
  • Gjuroo: Sretan rođoš, Samyoota! :kiss: :heart:
  • smayoo: Hvala od srca! :)
  • Kloba: Nema me puno, ali čitam pa eto - Smayoo sretan ti rođendan - da ti se ostvare sve želje!
  • smayoo: Hvala! :)
  • dpasaric: Smayoo sretan rođendan! :)
  • CoffeePod: Hvala puno!
  • Bertone: Pretplati se na ovu temu [link] i naruči gajbu strpljenja :D
  • CoffeePod: [link]
  • CoffeePod: Ima li tko iskustva sa kuycon monitorima?
  • miomika: nebi niti ja preporučio RAM servis....bez da se ITKO ljuti.
  • cariblanco: Ja sam našao stari filter u boji, dok još nije bilo kolor-tv, ako netko ima crno-bijeli, ja mu taj filter poklanjam :)
  • zvone: Ljudi imam neke screen protectore za 12 pro i par caseova. Zena ima novi mob a ostali stari dodaci. Ako netko zeli pokupiti na podrucju Zagreba.
  • drlovric: Ja koristim FluidVoice diktiram vise od 70% mailove, kao i text poruka.
  • smayoo: :D
  • Bertone: Ma znam kako diktiranje funkcionira ali iskreno se ne sjećam kada sam zadnji put čuo tišinu :(
  • smayoo: To naravno da ne funkcionira ako više ljudi priča u glas ili ako ti radio svira dok pričaš.
  • Bertone: Ma to sa diktiranjem je pušiona, nevezano za poruke nekidan vozim mamu doma i trebam nešto ženu pa je pokušam nazvati no auto ponavlja da ne razumije,... na kraju sam morao reći mami da malo zašuti :D
  • smayoo: Ne smiješ diktirati kako normalno pričaš. Kad se priča usporeno i jasno razdvaoja riječi, točnost je ≥90%
  • smayoo: :-D
  • Bertone: Znam, zato često i dobijem haiku od poruka :D
  • smayoo: Diktiraj poruke u vožnji. Radi sve bolje.
  • Yonkis: Bertone, ne mogu, vozim. :)
  • Bertone: Eto današnje mladeži, vozi i piše poruke,... ajd se sad sam kazni :)
  • Yonkis: "obaviti", pobjeglo mi, naletio sam na šaht u vožnji.
  • Yonkis: Kloba, ne možemo ti ga MI aktivirati, to moraš sam bavi
  • Kloba: Pozdrav ekipa ima neki znalac da mi aktivira whats app?
  • smayoo: A propos smještanja konektora... :P
  • smayoo: U Beogradu ulazi stari deda sa štapom, klimavo i s mukom u gradski autobus, obrati se vozaču: "Mladiću reci mi gde bih mogao da smestim kosti...?", a vozač na to skoči ljutito: "Nemoj da tebi Kosta smesti!" :D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.48 Seconds

Provided by iJoomla SEO