23.03.2020 | 07:34
Hvala svima i od mene.
@JOHN: you did good. Naselje je trenutno svakako potrebnije od procjene konstrukcija. Zašto? Jer je nemoguće odmah i sad procijeniti sve oštećene objekte, a nije ni nužno. U funkciju treba vratiti sve zdravstvene ustanove koje su oštećene, odnosno osigurati njihov rad sa drugih lokacija ukoliko postojeće više nisu sigurne.
Zašto ovo? Jer je COVID-19 i dalje tu. A medicinara ionako "nemamo dovoljno" pa svima koje imamo moramo osigurati da mogu raditi najbolje što znaju i umiju.
-------------
Žrtve?
Onih ljudskih nasreću nema puno. Ozlijeđenih je, ako je suditi po objavljenim brojkama, također relativno malo, a od njih je većina lakše.
-------------
Štete, materijalne?
One su ogromne. Gledali ste svi vi neZagrepčani TV i vidjeli i katedralu i centar grada, donji i gornji grad.
Ono što niste vidjeli na TV-u jest šteta u i oko epicentra onog prvog od 4 snažna jučerašnja potresa. Tamo, a pričam o istočnom dijelu grada, podsljemenska zona, nema kuće koja nije oštećena, a bar 3 ih više nije za stanovanje u krugu 3 km od mene, one za koje sam i sam kao laik 100% ocijenio takvim.
Tim je ljudima pružena pomoć i zbrinuti su. Mahom stariji ljudi.
Tko, kako? Ne znam. Ali bilo je brzo. I efikasno.
-------------
Sustav?
Ne bih se složio da su službe neorganizirane, naprotiv. Da li je moglo bolje? Vjerojatno je. Da li je bilo grešaka? Malo ili vrlo malo. S obzirom na situaciju, SVI koji su mogli odradili su svoj dio posla, najbolje što su znali i imali s čim.
COVID-19 je i dalje prioritet. ZG karantene nisu probijene, niti su stradale u potresima do te mjere da bi trebale evakuaciju. Držimo crtu, panike nema.
-------------
Osobno?
Moji su svi ok, kuća ima mali okomiti šprung u prizemlju i katu, crijepovi su se presložili, a dimnjaci su neupotrebljivi jer ih je "usukalo". Više od pola dana proveo sam osiguravajući prvim susjedima nužno, izvukao van kuhalo i konzerve, čajeve, improvizirao mini kuhinju na otvorenom jer struje je bilo, a hladno pa da bar toplih napitaka ima. Vode je bilo, vanjska slavina. Nahvatali kante za slučaj nestanka. Iznijeli trajno mlijeko, sve što nije kvarljivo, u količini da svatko može uzet nešto u slučaju naređene evakuacije. Znali kud treba ako do tog dođe.
Bilo je i interneta i wifija svo vrijeme (hvala Rusty na pomoći u izboru opreme!), tako da je komunikacija tekla, onima koji su se trebali javit svojima vani, da nisu u brizi i panici.
Ured mi je privremeno bio mobilan, IT support mojima na ZG lokacijama. Zadnja intervencija oko 22.
Žena je zaspala oko 23 od umora i stresa, mačke su dobro, punac i punica isto. Kuća je na mjestu i stabilna i na toplom smo. Grijanje radi, struje ima, a i interneta. Skoro sve je "normalno". Osim što smo malo eto "potreseni" veće štete nema. Frendica u Bistri je ostala bez pola kuće, druga je za nekoliko djelića sekundi izbjegla komad zida na sebi na krevetu na kom je spavala (Gračani) kat im nije više siguran, treća... etc....
Ono što me veseli - ljudi su bili disciplinirani. Unatoč kriznoj situaciji gotovo svi koje sam sreo bili su dovoljno pribrani i znali su što rade. Socijalni kontakt na distanci, osim onih koji su naravno u istom kućanstvu i ionako žive zajedno.
Još jednom, hvala svima, a ne samo njima!
P.S. kad se već šalimo, zašto nam je ministar zdravstva tako uspješan? Vele da je navijač Hajduka, oni su navikli na krize.