Automobili (i sve oko toga...)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Automobili (i sve oko toga...)

30.11.2025 | 13:25
Cuo sam i da odbijaju bezgotovinsko placanje i traze samo kes.
02.12.2025 | 10:14
Riba kaže:

I ne samo to, kad naprave prometnu nesreću bježe preko grane u BiH.
03.12.2025 | 17:58
Bertone kaže:
Riba kaže:

I ne samo to, kad naprave prometnu nesreću bježe preko grane u BiH.

Pa bježe na rodnu grudu.
03.12.2025 | 18:01
Iako je Mate odvajao novac od sendviča i stvorio firmu, ćaća će izgleda na 3 godine na državne jasle jer je mućkao (kako bi rekao Srećko Šojić).
03.12.2025 | 22:31
Ako je netko stvarni entuzijast i daje se 100% u ono što voli, a Mate jest takav, onda za to ima moj respekt. Mate je radoholičar i živi za to što radi.

Uvijek se sjetim osnivača DeLorean Motor Company, Johna DeLoreana, koji je pred kraj u očaju ušao u posao s drogom samo da bi spasio kompaniju i nastavio proizvodnju. Nažalost, u njegovom slučaju je sve loše završilo.
05.12.2025 | 19:26
Danas sam imao tehnički i registraciju. "Vozilo nema tehničkih nedostataka."

Naravno, opet je sve poskupjelo, za oko 35 € u mom slučaju.

Meni je Alfa dosta uredna i inače, ali kako je tek ulickam za tehnički! Motorni prostor je bio kao apoteka. Inače, napunila je 21 godinu i preko 270.000 km, ja sam četvrti vlasnik, kod mene je uskoro 10 godina. Sjajan auto, jedna od meni najdražih Alfi, iako mi je svaka draga na svoj način.

GT me osvojila kombinacijom voznih karakteristika, dizajna, štedljivosti, pouzdanosti i izuzetne dnevne upotrebljivosti s ogromnim bunkerom (4 Mac Pro towera stanu bez problema!).

Velika je šteta što Alfa više nema "narodski" coupe u ponudi.
06.12.2025 | 12:09
Ideš na Preluku na tehnički?
06.12.2025 | 14:07
Alfa ti izgleda fantastično.

Bilo bi interesantno vidjeti koliko bi vozila prošlo tehnički da se isti odradi na recimo 75-80% onoga kako bi trebao izgledati tehnički.
Koje krame danas voze, čudo!
06.12.2025 | 14:45
smayoo kaže:
Ideš na Preluku na tehnički?

Pećine.
06.12.2025 | 14:50
JOHN kaže:
Alfa ti izgleda fantastično. Bilo bi interesantno vidjeti koliko bi vozila prošlo tehnički da se isti odradi na recimo 75-80% onoga kako bi trebao izgledati tehnički.
Koje krame danas voze, čudo!

Hvala, entuzijast sam. Ma ok, dosta su strogi danas, neće auto proći ako mu kočnice i ovjes nisu ok i ako je strukturno oštećen, a ostalo već nije nešto opasno. Mene jednom nisu pustili jer mi je hrvatski grb na tablici izgubio boju, pa sam morao naručiti nove tablice.
08.12.2025 | 20:08
Na kraju moj OKP nije mogao izdržati onu staru žutu ekspanzionu posudu, pa sam kupio novu - dok je još uopće nabavljiva. Naime, pravilo je da u nekom trenu cijene rezervnih dijelova za oldtimere samo preskoče iz kategorije "razumno" u kategoriju "znamo da će ludi entuzijast platiti bilo koju cijenu". Preduhitrio sam to na vrijeme.

Sada je to sve lijepo uredno! Malo me još muči ovaj neuredni fuel rail, a navodno ima neko sredstvo kojim ga se može očistiti. Zna li netko o čemu se radi i gdje to nabaviti?

Sada mi predstoji zamjena pumpe goriva, ova ima 28 godina i počela je zujati, pa bolje da to preventivno odradim. Isto tako, primjetio sam da mi je gornji nosač motora načet, a bio sam ga promijenio prije samo 18 godina!

Sada ću umjesto originala staviti Powerflex nosač, to bi trebalo trajati koliko i sam auto.
08.12.2025 | 20:34
Pogled pod haubu - apoteka...
Svaka čast kolega.
09.12.2025 | 19:57
dpasaric kaže:
Na kraju moj OKP nije mogao izdržati onu staru žutu ekspanzionu posudu, pa sam kupio novu - dok je još uopće nabavljiva. Sada je to sve lijepo uredno!

Kako ti je auto čist... Doveo bih ti svoga najradije da se poigraš s njime Svaka čast.
09.12.2025 | 20:11
Kad svi auti budu električni, svi će biti tako čisti bez potrebe da ih netko ovoliko licka i cicka.
09.12.2025 | 20:11
Vanjuška kaže:
Kako ti je auto čist... Doveo bih ti svoga najradije da se poigraš s njime Svaka čast.

Nedavno me Tozo uhvatio kako skidam smolu s njegovog jer nisam mogao to gledati...
10.12.2025 | 11:14
Vanjuška kaže:

Usput, kak te služi "lavić", prošlo je sad već koliko, godina-dvije?
11.12.2025 | 10:47
dpasaric kaže:
Malo me još muči ovaj neuredni fuel rail, a navodno ima neko sredstvo kojim ga se može očistiti. Zna li netko o čemu se radi i gdje to nabaviti?

Da li je to aluminij ili..?
Aha, skinuti i ispolirati isto kako su frule ispolirane, kaže kolega koji ima isti takav.
Tako je jedino najbolje dobiti sjaj. Nema sredstva, samo fizički obraditi.
MOožda ti on to može odradit ))
13.12.2025 | 19:58
Yonkis kaže:
dpasaric kaže:
Malo me još muči ovaj neuredni fuel rail, a navodno ima neko sredstvo kojim ga se može očistiti. Zna li netko o čemu se radi i gdje to nabaviti?

Meni se čini kao mesing ili neka slična legura. Zlaćano je. Frajer iz Njemačke koji radi u TÜV institutu i ima sličnu Alfu mi je rekao da postoji neka kemikalija koja to čarobno sređuje tik-tak. Moram ga pitati kada ga vidim.
13.12.2025 | 21:05
Yonkis kaže:
dpasaric kaže:

Aha, skinuti i ispolirati isto kako su frule ispolirane, kaže kolega koji ima isti takav.
Tako je jedino najbolje dobiti sjaj. Nema sredstva, samo fizički obraditi.
MOožda ti on to može odradit ))

Svratio pa vidio ovo. Ne možeš to ispolirati kao usisne cijevi, jer nije isti materijal. Aluminij možeš probati izbrusiti sa recimo 100 pa 200 brusnim papirom, ali ga nećeš ispolirati do takvog sjaja, jer se odmah navlači aluminijev oksid. Ovako brashed look je lijep, ako ga želiš zadržati takvog, polakiraj bezbojnim lakom.
13.12.2025 | 21:07
dpasaric kaže:
Yonkis kaže:
dpasaric kaže:

Meni se čini kao mesing ili neka slična legura. Zlaćano je. Frajer iz Njemačke koji radi u TÜV institutu i ima sličnu Alfu mi je rekao da postoji neka kemikalija koja to čarobno sređuje tik-tak. Moram ga pitati kada ga vidim.

To je staro gotovo 30 godina. Ako nemaš drugi dio za zamjenu, nemoj drljati po ovome da to ne završi u suzama. Skidanje raila znači i čupanje injektora. Dakle, otpajanje konektora (plastika stara skoro 30 godina sa milijun toplinskih ciklusa u sebi), pa vađenje injektora (jednako nove brtve).... Očisti ovako, koliko možeš, ali nemoj tjerati mak na konac ako nemaš spremne rezervne dijelove
14.12.2025 | 13:06
Djuro genijalac kaže:
To je staro gotovo 30 godina. Ako nemaš drugi dio za zamjenu, nemoj drljati po ovome da to ne završi u suzama. Skidanje raila znači i čupanje injektora. Dakle, otpajanje konektora (plastika stara skoro 30 godina sa milijun toplinskih ciklusa u sebi), pa vađenje injektora (jednako nove brtve).... Očisti ovako, koliko možeš, ali nemoj tjerati mak na konac ako nemaš spremne rezervne dijelove

Da, ovo ti je dobar savjet. Slažem se da je to risky i nije vrijedno, očistit ću ovako koliko mogu.
15.12.2025 | 09:49
Bertone kaže:
Vanjuška kaže:

Usput, kak te služi "lavić", prošlo je sad već koliko, godina-dvije?

Godina i pol, hvala na pitanju. Prezadovoljan sam autom, osim potrošnje, ali s obzirom na moj način vožnje i režim istog, još je i dobra.

Prije dva mjeseca mi riknula bobina, pa je bio na servisu dva dana - malo čudno za novi auto, ali znamo kakva je kvaliteta novih

Uglavnom, i dalje mi srce zaigra kad ga vidim na parkingu, i dalje nisam vidio auto za kojeg bih rekao, "o, pa ni ovaj nije loš, možda..." Jedino kaj je u ovih godinu dana hibrid postao osnovni model, dakle da sam pričekao dobio bih ono što sam htio, ali nisam htio dati 9.000 više za to u rijeme kupnje...

To je to, nek i mene i tebe još dugo, vjerno služe novi autići!
16.12.2025 | 21:40
Aj super ak si zadovoljan (i još uvijek se okrećeš za autom ),... podsjećaš me na jednog mog kuma koji je bez obzira na tu i tamo koju mušicu super zadovoljan Opelom (vozi Insigniu)
20.12.2025 | 17:48

Gornji nosač motora promijenio sam prije 18 godina. Sada je napukao, pa sam se odlučio za Powerflex rješenje koje ima doživotno jamstvo.

Tvornički se ovo ne koristi jer prenosi više buke u kabinu, ali to u mom slučaju nije problem.
20.12.2025 | 21:51
Stigao Tiguan eTSI, našao neki bor gdje sam ga parkirao...čakao samo 11 mjeseci
21.12.2025 | 00:18
Mi se u društvu obično zezamo kako je Tiguan suvremeni simbol dosade i bezidejnosti, generic VW za one koji u autu vide samo alat za od A do B i auto ih zanima koliko i perilica rublja, glavno da obavlja svoj posao. I to je ok, još najbolje da su svi entuzijasti. S obzirom da ovaj peckavi komentar dolazi od Alfiste, još si dobro i prošao!

Mnogo sretnih km ti želim!

Jesi li barem uzeo neku fora boju, ono da nije crn/bijel/srebren?
21.12.2025 | 14:49
Hvala na lijepim željama. Uzeo sam delfin sivu boju i baš mi je mrak. Dobio sam baš ono što sam i očekivao, bitno mi je da mogu normalno sjesti u auto i da je pregledana cesta. Nema baterije, ali ima nekakav elekto-motor, koji se koristi kod vožnje mic-po-mic. Tu se uštedi dosta goriva. Bio sam neki dan kod stare u Hercegovini i imam 500 km do nje, sve po auto-putu. Kad sam dole išao potrošnja mi je bila oko 7,5 L, a kad sam se vraćao furao sam ga na tempomat, gdje je vozio skidajući ograničenja po putu i potrošnja je bila 6,2 L . Tank mi je bio pun i s takvom vožnjom mogu prijeći skoro soma km. Kad sam stigao doma ostalo mi je još 420 km vožnje po istrument tabli.
21.12.2025 | 15:05
Evo jedna slika
Prilozi:
21.12.2025 | 16:25
Ja sam prije dva tjedna vozio točno takav rental od Milana do Torina, po Torinu i natrag do Bergama, sveukupno 4 dana. Drago mi je da si ti zadovoljan, uživaj u njemu. Meni je, evo, majke mi, jedva malo bolji od onog MG drekeca kojeg sam vozio proljetos od Malage do Seville i natrag. Fuj.

Apsolutno mi je za ispovraćati se koliko ima loše podešen softver koji upravlja automatskim prijenosom. Ima elektronički upravljan hidraulički automatik s 8 stupnjeva prijenosa koji pri stabilnoj brzini od 30-35 km/h (gradski promet) drži turažu na 2800-3000 o/min. Kako, andfak, kako?? Da ne kažem da, što god odabrao u podešenju (sportski, ekonomično, dinamično, neznamšto), automatik se isto ponaša. Tiptronic ručno mijenjanje je parodija teška. Pikneš brzinu niže, on bljesne da je skužio komandu, ali ne zarezuje ni za suhu šljivu. Spusti stupanj tek kad kočnicom prikočiš. A kick down ubrzanje radi - ne. Nagaziš ga, njemu treba skoro dvije sekunde da se probudi. Čak i za kretanje iz mjesta. Fantastično sređen softver da te netko spuca kad se sa sporedne ceste i STOP-a pokušavaš uključiti u gusti gradski promet.

Što dalje, to sve gore. I još kad kažeš da si ga čekao 11 mjeseci, ne znam što bih rekao. Đizs. Da si naručio Kiu, vozio bi je već 10,5 mjeseci do sad.

Oprosti što sam negativan, opet kažem, važno je da si ti zadovoljan.
21.12.2025 | 17:39
Hebo automatski mjenjac.
Hebo i turbinu.
Hebi onoga tko izmisli i ugura u aute. Samo da se kvare. Vjerujem da ima senzora koji kontroloraju senzor u slucaju da krepa.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 23 sati
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.80 Seconds

Provided by iJoomla SEO