Automobili (i sve oko toga...)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Automobili (i sve oko toga...)

24.06.2026 | 08:20
smayoo kaže:
Frend s faksa bi svaki put s bicikla skidao prednji kotač i nosio ga sobom naokolo. I to ti je opcija. Parkiraš, digneš časkom na dizalicu, skineš kotač, podmetneš coket i laganini svojim putem, kotač kotrljaš pred sobom...

Sorry, znam da sam zločest, ali daj jbt, samim izborom auta kojeg voziš si se, isto kao i ja, zaštitio od krađe. Čemu ove djetinjarije?

Nisi pratio razgovor; pričamo o konceptu gdje te Veliki Brat štiti od krađe državnim "kill switchem", pa je Djuro ušao u raspravu s tezom da to ima svojih prednosti. Moja teza je da to opasno oduzimanje slobode koje se može zlorabiti, ne samo od korumpirane države, već i od kriminalaca koji bi prije ili kasnije našli backdoor za takvu tehnologiju.

I onda smo došli do toga da se građani mogu i sami štititi od krađe ako su inovativni i poduzetni.
24.06.2026 | 08:31
Ova debata opet ide u smjeru gaslightninga... Poanta je u kontroli državnog aparata, koji argumentom "sigurnosti" i udoblja tjera sisteme kontrole, koji se jednostavno mogu zloupotrebljavati. Je---- vas bobine i kill-switchevi... Suverenitet je point, ne tehno slatkiši.
24.06.2026 | 08:31
Djuro genijalac kaže:
CANbus radi s dva signala (Can Hi i Can Low). U pravilu, znam za 'svoj' brand 100% sigurno, radit će i samo s jednim signalom (ili samo Can Hi ili samo Can low)

Često petljam s prijateljem po Alfama iz kluba putem Fiat ECU Scana i naše iskustvo je da je to vrlo osjetljiv sustav. Kada očitanja prolaze ok, write-down ne - ako nije sve savršeno. Stvar dodatno kompliciraju neke centrale u modernim autima koje traže baš određenu brzinu komunikacije da bi preprogramiranje prošlo ok (npr. ADAS dio) i onda smo imali situacije gdje je problem u kabelu koji je inače ispravan, ali ne podržava neku veću brzinu, pa s drugim kabelom radi ok.

U sve to danas treba ubaciti i SGW zaštitu, u Stellantisu svi modeli 2018+ imaju i to instalirano. Bilo kakav zapis u ECU onda nije moguć bez tvorničke dijagnostike koja je paprena. Ok, naravno, kada lopovi kradu neku skupu QV, oni to imaju, ali ako sabotiraš neki od OBD vodova naravno da će javiti error i sada ti traži gdje je problem...

Da, naravno da na tržištu postoje i SGW bypass rješenja, ali je kvaka što ti za to treba jedno mirno popodne da instaliraš, nije nešto što će kriminalac ad hoc napraviti dok krade auto.

Što je najbolje, sabotirani OBD vod ničemu ne smeta, auto može cijelo vrijeme biti "zaštićen", a aktiviraš ga samo prije servisa kada treba zapisati interval za ulje i slično.
24.06.2026 | 12:31
accom kaže:
Ova debata opet ide u smjeru gaslightninga... Poanta je u kontroli državnog aparata, koji argumentom "sigurnosti" i udoblja tjera sisteme kontrole, koji se jednostavno mogu zloupotrebljavati. Je---- vas bobine i kill-switchevi... Suverenitet je point, ne tehno slatkiši.

I koja je onda praktična razlika između toga da ti zla distopijska vlast daljinski onesposobi auto i toga da ti stave registraciju na crnu listu i nađeš auto u lisicama prvi put kad se pakiraš u bilo kojem trgovačkom centru nakon što si prošao pokraj sigurnosne kamere? S takvim smjerom razmišljanja samo se odvlačiš u paranoju. Ako te vlast stvarno nanišani, već sad imaju dovoljno poluga da te sje... Hoće li se to desiti u roku od par sati ili u roku od par dana - njima je nebitno. A i tebi, u suštini.
24.06.2026 | 13:08
Point taken.
24.06.2026 | 13:50
dpasaric kaže:
Djuro genijalac kaže:
CANbus radi s dva signala (Can Hi i Can Low). U pravilu, znam za 'svoj' brand 100% sigurno, radit će i samo s jednim signalom (ili samo Can Hi ili samo Can low)

Često petljam s prijateljem po Alfama iz kluba putem Fiat ECU Scana i naše iskustvo je da je to vrlo osjetljiv sustav. Kada očitanja prolaze ok, write-down ne - ako nije sve savršeno. Stvar dodatno kompliciraju neke centrale u modernim autima koje traže baš određenu brzinu komunikacije da bi preprogramiranje prošlo ok (npr. ADAS dio) i onda smo imali situacije gdje je problem u kabelu koji je inače ispravan, ali ne podržava neku veću brzinu, pa s drugim kabelom radi ok.

U sve to danas treba ubaciti i SGW zaštitu, u Stellantisu svi modeli 2018+ imaju i to instalirano. Bilo kakav zapis u ECU onda nije moguć bez tvorničke dijagnostike koja je paprena. Ok, naravno, kada lopovi kradu neku skupu QV, oni to imaju, ali ako sabotiraš neki od OBD vodova naravno da će javiti error i sada ti traži gdje je problem...

Da, naravno da na tržištu postoje i SGW bypass rješenja, ali je kvaka što ti za to treba jedno mirno popodne da instaliraš, nije nešto što će kriminalac ad hoc napraviti dok krade auto.

Što je najbolje, sabotirani OBD vod ničemu ne smeta, auto može cijelo vrijeme biti "zaštićen", a aktiviraš ga samo prije servisa kada treba zapisati interval za ulje i slično.

Posve si u pravu. I upravo zato JER JESI U PRAVU ti kažem da ne možeš samo tako precvikati jednu žicu da se auto dalje ponaša normalno. Koliko ima modula u komunikacijskim mrežama (imaš u modernom autu sad već sigurno DESETAK can mreža od middlespeeda koji se bavi manje bitnim sustavima (centralno zaključavanje i slično) preko highspeed canbusa do najnovijih ethernet mreža kud se već guraju i optički kablovi) čisto je čudo da sve funkcionira uopće, nekmoli da namjerno unosimo poremećaje u sustav i onda očekujemo da samo jedna stvar ne radi, a sve ostalo funkcionira besprijekorno.
Opusti se i vozi dok ide...
24.06.2026 | 18:54
smayoo kaže:
I koja je onda praktična razlika između toga da ti zla distopijska vlast daljinski onesposobi auto i toga da ti stave registraciju na crnu listu i nađeš auto u lisicama prvi put kad se pakiraš u bilo kojem trgovačkom centru nakon što si prošao pokraj sigurnosne kamere? S takvim smjerom razmišljanja samo se odvlačiš u paranoju. Ako te vlast stvarno nanišani, već sad imaju dovoljno poluga da te sje... Hoće li se to desiti u roku od par sati ili u roku od par dana - njima je nebitno. A i tebi, u suštini.

Razlika može biti život i smrt - ili sloboda ili zatvor. Evo, odmah sam se sjetio kazališne predstave Talijanske drame HNK Rijeka o inženjerskoj braći Jankovitz - koji su u Rijeci konstruirali legendarni Alfa Romeo 6C 2300 Aerodinamica Spider. Istinita priča ide da su u nekom trenu morali bježati od vlasti preko granice. Po noći su s tim prototipom, s ugašenim svjetlima, protutnjali kroz granicu dok su graničari pucali za njima, navodno je jedan metak završio i u autu.

Ne zna se je li postojala rampa, pa su je probili ili su samo projurili. Alfa je tada mogla razviti, za to doba, skroz ludu brzinu od 225 km/h. Da su graničari imali kill switch, braća bi bila mrtva ili barem u zatvoru.
24.06.2026 | 19:02
Djuro genijalac kaže:
Posve si u pravu. I upravo zato JER JESI U PRAVU ti kažem da ne možeš samo tako precvikati jednu žicu da se auto dalje ponaša normalno. Koliko ima modula u komunikacijskim mrežama (imaš u modernom autu sad već sigurno DESETAK can mreža od middlespeeda koji se bavi manje bitnim sustavima (centralno zaključavanje i slično) preko highspeed canbusa do najnovijih ethernet mreža kud se već guraju i optički kablovi) čisto je čudo da sve funkcionira uopće, nekmoli da namjerno unosimo poremećaje u sustav i onda očekujemo da samo jedna stvar ne radi, a sve ostalo funkcionira besprijekorno.

Sorry, ali ne stoji što kažeš - ono znam iz iskustva. Možda se nismo razumijeli. Da, naravno da će auto poludjeti ako mu negdje onesposobimo CAN bus, ali nisam to rekao!

Rekao sam da bih onesposobio jedan vod od centrale do OBD konektora. To nije CAN bus, to je "slijepa OBD ulica" kada na nju nije spojena dijagnostika i tamo slobodno možeš sabotirati kojigod vod želiš i neće se dogoditi ništa u samom radu auta, on ne može znati je li vod sabotiran ili na konektor nije ništa spojeno.
25.06.2026 | 07:38
OK, sad si malo jasniji, ali i dalje lutaš. Na svakom OBD konektoru imaš napajanje (stalno), masu i pinove za komunikaciju s vozilom. Ovisno o proizvođaču, pinout se razlikuje, ali SVAKAKO imaš barem jedan par pinova s Can vezom.
To ti dalje onda ide u Gateway modul u kojem se sastaju SVE Can mreže na vozilu i omogućuje njihova međusobna komunikacija (mreže su različitih brzina i propusne moći).Tko pikne u Gateway modul i zna protokole, može s autom raditi štogod poželi. Iz tog se razloga sve češće Gateway moduli štite limenim štitovima koji su zašarafljeni specijalnim maticama koje traže poseban alat ili oduzimaju vrijeme dok ih ne riješiš.
Ergo, nema apsolutne zaštite. U krajnjoj liniji, ako se ekipa baš nameračila na neki auto, doći će sa nekom šlepom, utrpati ga gore i odvesti uz neku garažu na daljnju obradu.
25.06.2026 | 07:41
dpasaric kaže:
smayoo kaže:

Razlika može biti život i smrt - ili sloboda ili zatvor. Evo, odmah sam se sjetio kazališne predstave Talijanske drame HNK Rijeka o inženjerskoj braći Jankovitz - koji su u Rijeci konstruirali legendarni Alfa Romeo 6C 2300 Aerodinamica Spider. Istinita priča ide da su u nekom trenu morali bježati od vlasti preko granice. Po noći su s tim prototipom, s ugašenim svjetlima, protutnjali kroz granicu dok su graničari pucali za njima, navodno je jedan metak završio i u autu.

Ne zna se je li postojala rampa, pa su je probili ili su samo projurili. Alfa je tada mogla razviti, za to doba, skroz ludu brzinu od 225 km/h. Da su graničari imali kill switch, braća bi bila mrtva ili barem u zatvoru.

Ili ta 'ista' braća mogu oteti nekog tijekom pokušaja pljačke o pokušati pobjeći preko granice, ali ih se zaustavi na izlasku iz grada i spasi osobu koju su oteli, a njih privede zakonu...
25.06.2026 | 08:21
dpasaric kaže:

Davore, daj reci kod koga nabavljaš. I meni bi dobro došlo ponekad.
25.06.2026 | 11:30
Djuro genijalac kaže:
OK, sad si malo jasniji, ali i dalje lutaš. Na svakom OBD konektoru imaš napajanje (stalno), masu i pinove za komunikaciju s vozilom. Ovisno o proizvođaču, pinout se razlikuje, ali SVAKAKO imaš barem jedan par pinova s Can vezom.
To ti dalje onda ide u Gateway modul u kojem se sastaju SVE Can mreže na vozilu i omogućuje njihova međusobna komunikacija (mreže su različitih brzina i propusne moći).Tko pikne u Gateway modul i zna protokole, može s autom raditi štogod poželi. Iz tog se razloga sve češće Gateway moduli štite limenim štitovima koji su zašarafljeni specijalnim maticama koje traže poseban alat ili oduzimaju vrijeme dok ih ne riješiš.
Ergo, nema apsolutne zaštite. U krajnjoj liniji, ako se ekipa baš nameračila na neki auto, doći će sa nekom šlepom, utrpati ga gore i odvesti uz neku garažu na daljnju obradu.

Da, postoji napajanje na OBD-u, ali ako se sabotira neka od komunikacijskih linija, auto neće to skužiti dok se nešto ne spoji na ostale. Znači recimo da je to dobra zaštita od poluprofesionalnih lopova.

A ako se netko baš namjeri, zaštite od šlepa nema. Mada, ako brzo reagiraš, možeš uz GPS praćenje vidjeti gdje je odvezen. Isto tako tko dobro sakrije 2-3-4 Airtaga, ima dosta solidnu zaštitu jer to traži dosta vremena da se nađe. Pogotovo je dobar mix Appleovih i third-party koji nemaju zvučnik za upozorenje.
25.06.2026 | 11:36
Djuro genijalac kaže:
Ili ta 'ista' braća mogu oteti nekog tijekom pokušaja pljačke o pokušati pobjeći preko granice, ali ih se zaustavi na izlasku iz grada i spasi osobu koju su oteli, a njih privede zakonu...

Da, naravno, ali to je isto logika "prodaje sigurnosti za slobodu" — i to je loše i u konačnici neminovno vodi u totalitarno društvo. Jer tada bi 100% građana trebalo imati "kill switch" za slučaj ako su 0,001% otmičari, pa ćemo tako nekome spasiti život.

Mogućnost zlorabe takvog sustava nadilazi njegove benefite.

Tu važi potpuna ista logika kao ona ideja za ukidanje enkripcije — "idemo špijnuirati 100% građana jer tako možda ulovimo 0,001% pedofila". To je krivo, bolesno, sociopatski i vodi u zlo — ili kako ja to zovem "Orwellov set alata".
25.06.2026 | 12:54
dpasaric kaže:
...Mada, ako brzo reagiraš, možeš uz GPS praćenje vidjeti..

Čekaj, pa ne govorimo li sad o tome kao instrumentu zle države/EU da ti daljinski ugasi auto jer ne znam što..?
Sad sam skroz zbunjen.
25.06.2026 | 14:02
Djuro genijalac kaže:
dpasaric kaže:
...Mada, ako brzo reagiraš, možeš uz GPS praćenje vidjeti..

Čekaj, pa ne govorimo li sad o tome kao instrumentu zle države/EU da ti daljinski ugasi auto jer ne znam što..?
Sad sam skroz zbunjen.

Proširio nam se razgovor na zaštitu auta općenito i onda se pričalo da nema pomoći ako se auto digne na šlep, pa sam u kontekstu toga komenitrao da i tada ipak imaš neki vremenski prozor za pratiti vozilo dok ne ode u garažu gdje će biti "obrađeno".
25.06.2026 | 14:37
smayoo kaže:
Davore, daj reci kod koga nabavljaš. I meni bi dobro došlo ponekad.

Ma roba je vjerojatno obična, ali je problem u omjeru mješavine

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
25.06.2026 | 15:08
Ovdje bi sada moderator trebao napisati: "Nepotreban off-topic i ad hominem komentar pobrisan!"

Ali neka institucije rade svoj posao...
25.06.2026 | 15:43
Evo jesam, ... jbg, suzdržavao sam se prošli tjedan da zadržim objektivnost ali danas me puklo

Usput, Aerodinamica Spider je mogla proći ispod rampe (ako mislimo na isti auto)
25.06.2026 | 17:06
Bertone kaže:
Usput, Aerodinamica Spider je mogla proći ispod rampe (ako mislimo na isti auto)

Da, i meni se čini, vidio sam je uživo, taj jedan jedini primjerak je kolekcionar ustupio tehničkom muzeju u Sinsheimu i tamo je dio postava.

Bolje da su to otkupili u Rijeci za muzej nego uložili u plovilo koje je rupa bez dna... Nadam se da ovo nije polarizirajući politički komentar — jer zaista to gledam apolitično, čisto ekonomski, kao odnos uloženog i dobivenog i onoga što znam iskustveno po pitanju prihoda koje muzejske lokacije u Rijeci mogu realno ostvariti.

Postoje fotografije u Muzeju Grada Rijeke, ali to je sve. U centru grada, kod restorana Zlatna školjka, nalazi se profesionalno izveden mural s tim motivom, pretpostavljam da je to financirao vlasnik restorana. Za svaku pohvalu!
26.06.2026 | 09:19
Od obaveza sam zaboravio da je prekjučer, 24. lipnja, mom omiljenom brendu bio 116-ti rođendan!

Nema baš mnogo imena koji rade automobile od 1910. godine!

Alfa je za tu priliku složila kratak slavljenički spot. Poruke su im dobre, ali to nije niti sjena nekih starih reklamnih spotova koje su imali u najbolja vremena, vidi se da korporativne administracija tek "vozi svoje" po dužnosti.

Kakva je Alfa danas? Rekao bih "podnošljiva", ali niti blizu onoga što je bila nekada. Idem prvo sa svim lošim!

Sramotno je da jedna "legendarna sportska marka" u ponudi nema sportski coupe već godinama! Sramotno je da nemaju u ponudi svoja toliko voljena Sportwagon izdanja limuzina. Sramotno je da od četiri modela koji proizvode čak su TRI pomodni SUV. Sramotno je da se nova "Alfa" (više Peugeot) Junior proizvodi u Poljskoj. Sramotno je da nemaju mali gradski auto u klasi nekadašnje 144/147/MiTo.

Sramotna je i vrlo osrednja podrška kupcima i činjenica da većina vlasnika održava Alfe u nezavisnim radionicama. Sramotno je da se VW ili Porsche star 20-tak godina lako nabavi gotovo svaki rezervni dio, a kod Alfe su to često muke ako se radi o nečemu što nije redovno.

Sramotne je da ulupaju novac u F1, a onda se povuku za par godina, a istovremeno ne nude prikladnu ponudu svojim kupcima. Sramotno je i što za foliranciju i prestiž proizvedu aute poput 33 Stradale kojima je onda cijena preko 2 milijuna eura, a za narod nude generic Stellantis "aute za supermarket".

Što je ostalo dobroga danas kod Alfe? Na sreću ipak ima i dobroga...

Zajednica Alfista nema premca po entuzijazmu, fanatičnosti i predanosti. Kada si jednom u tome, to je kao familija — od skupova, druženja i vrlo kvalitetnog i posvećenog kluba, pa do redovnih dnevnih situacija gdje će Alfista uvijek pomoći kolegi. Nije to samo "prepoznavanje" na cesti, to je uvijek konkretna pomoć ako zatreba, imam više anegdota iz te zone. Usudio bih se reći da su vozači Alfe još gori od Apple korisnika!

Izuzetno je dobra zadnja Giorgio platforma na kojoj su izgrađeni Giulia i Stelvio. Iako je sada stara 11 godina, vjerujem da je još uvijek nenadmašna, odnos težine 50:50, samo klasični motori i sve prilagođeno vozačkom užitku. Iako su se Giulia i Stelvio već trebali prestati proizvoditi nakon 10 godina, što je neki redovni ciklus za automobile kod Alfe, sve je produženo uz neke blage preinake. Giulia je jedna od najbolje mehaničkih složenih Alfi ikada i srećom ima i dobro pogođen dizajn koji jako dobro nosi te godine.

Dobra je i opća pouzdanost novih modela, gdje se Alfa ekstra trudila da uklone onaj stari image, pogotovo kod nas na Balkanu, "Alfa je više kod mehaničara nego na cesti" i "ako nema ulja ispod Alfe, nema niti u njoj". Giulia i Stelvio su se pokazali izuzetno pozudani i to u klasi premium brendova, npr. svuda u statistikama je iznad npr. Mercedesa.

Stvar koja je za mene i dalje jedan veliki plus je što Alfa nije "pala" na testu ergonomije i nisu išli zamijeniti fizičke komande za klimu i slične važne funkcije nekakvim tabletom. Kokpit Alfe je i dalje pravi vozački kokpit i tako i izgleda i funkcionira.

Kakva je budućnost? Ne znam, maglovita, nema jasne vizije što žele i kako će to izvesti, ali i dalje, da moram kupiti neki novi auto to bi svakako bila Alfa i to s klasičnim motorom!
27.06.2026 | 14:48
Prikupljanje sve više podataka od vozača znači i sve veći gubitak privatnosti i sve veću kontrolu.

A kada smo se već dodatkli "kill switcha", voditeljica kaže da tu direktivu u US potpisala još prošla američka vlada i da je pitanje vremena kada će to biti implementirano. Ne znam što kažu trenutni EU zakoni.

U ovom videu bavi se Europom i toj priči kroz perspektivu osiguravajućih društava i svih korporacija koje nešto žele prodati vozačima - ili iskoristiti njihove podatke za nešto profitabilno.

Gdje su granice privatnosti? Zašto uvijek samo naša građanska strana mora biti transparentna, a korporacija i vlast s tim podacima rade štogod?
15.07.2026 | 09:46
Mlađi sin položio vozački! Kupili smo mu Fiat Punto za tisuću eura.

Puntić je od prve vlasnice, 85. godina iz Delnica i ima 58.000 km. Ima nedostataka, ali ništa ključno.
15.07.2026 | 11:37
Ima li onu naljepnicu "friško položeni" ili kako već glasi? Koje je boje Punto?
15.07.2026 | 15:11
Yonkis kaže:
Ima li onu naljepnicu "friško položeni" ili kako već glasi? Koje je boje Punto?

Crni! Nema još nalju, ali mogao bih naći nešto prikladno!
15.07.2026 | 15:16
dpasaric kaže:
Mlađi sin položio vozački! Kupili smo mu Fiat Punto za tisuću eura.

Puntić je od prve vlasnice, 85. godina iz Delnica i ima 58.000 km. Ima nedostataka, ali ništa ključno.

Dobar odabir Davore, vidi se da voliš svoje dijete
Sjećam se iz Finske, friški vozači voze nekakve mini-aute koji ne mogu ići brzo i svatko zna da su friški vozači

Drugi bold, sjećam se svog pokojnog susjeda Carevića. Taj je imao ladu limuzinu i samo je jednom godišnje išao u Dalmaciju , gdje je bio rođen. Auto je stalno bio pod ceradom, osim kad ga je bjesomučno prao i čistio iz svih pozicija Taj auto nakon 30 godina je bio kao da je sad izašao iz tvornice.
15.07.2026 | 15:33
cariblanco kaže:
Dobar odabir Davore, vidi se da voliš svoje dijete
Sjećam se iz Finske, friški vozači voze nekakve mini-aute koji ne mogu ići brzo i svatko zna da su friški vozači.

Ma neka rana ideja je bila da mu dam da vozi moju GT 1.9 dizel, koja je meni drugi auto, ali nakon što smo išli vježbati parkiranje u jednu garažu, pa je uz moj stalni nadzor uspio napraviti 200 € štete zagrebavši je, mislim da je bolje da ima nešto manje, slabije i lakše za popravak. Ovaj Punto je taman plus jeftin za registraciju i održavanje.
15.07.2026 | 16:00
dpasaric kaže:

Vlasnica ima 85 godina ili Punto?
15.07.2026 | 19:28
@Smayoo: Vozila ga samo nedeljom do pazara. U crkvu voli prosetati
15.07.2026 | 19:46
A prije nje je auto vozio velečasni, čak je i bibliju slučajno zaboravio u autu. Šalu na stranu, imao sam Punto, ne sjećam se ni sam koji model, uglavnom negdje sredina, više kraj 2000-ih. Rabljeni.

Kad sam ga kupio dao sam na veliki servis, nove gume i prst u uho, dobrih 6 godina. Troši ko upaljač, rezervnih dijelova na sve strane.

Mislim da je to najbolji FIAT ikad proizveden za široke mase. Navodno i slabo trune zbog pocinčane karoserije, tako su meni rekli.

Nakon njega samo Hyundai, još bolja stvar. Pa i to razmisli za sina.
16.07.2026 | 12:48
drlovric kaže:
@Smayoo: Vozila ga samo nedeljom do pazara. U crkvu voli prosetati

Desna noga kraća pa nemre stisnut gas do kraja.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 5 minuta
  • Bertone: Ma znam kako diktiranje funkcionira ali iskreno se ne sjećam kada sam zadnji put čuo tišinu :(
  • smayoo: To naravno da ne funkcionira ako više ljudi priča u glas ili ako ti radio svira dok pričaš.
  • Bertone: Ma to sa diktiranjem je pušiona, nevezano za poruke nekidan vozim mamu doma i trebam nešto ženu pa je pokušam nazvati no auto ponavlja da ne razumije,... na kraju sam morao reći mami da malo zašuti :D
  • smayoo: Ne smiješ diktirati kako normalno pričaš. Kad se priča usporeno i jasno razdvaoja riječi, točnost je ≥90%
  • smayoo: :-D
  • Bertone: Znam, zato često i dobijem haiku od poruka :D
  • smayoo: Diktiraj poruke u vožnji. Radi sve bolje.
  • Yonkis: Bertone, ne mogu, vozim. :)
  • Bertone: Eto današnje mladeži, vozi i piše poruke,... ajd se sad sam kazni :)
  • Yonkis: "obaviti", pobjeglo mi, naletio sam na šaht u vožnji.
  • Yonkis: Kloba, ne možemo ti ga MI aktivirati, to moraš sam bavi
  • Kloba: Pozdrav ekipa ima neki znalac da mi aktivira whats app?
  • smayoo: A propos smještanja konektora... :P
  • smayoo: U Beogradu ulazi stari deda sa štapom, klimavo i s mukom u gradski autobus, obrati se vozaču: "Mladiću reci mi gde bih mogao da smestim kosti...?", a vozač na to skoči ljutito: "Nemoj da tebi Kosta smesti!" :D
  • Bertone: Bolje i straga nego kad ga Apple smjesti ispod :D
  • jura22: I smjestila ga straga.
  • smayoo: To je sve EU standardizirala na USB-C. :D
  • jura22: Izgleda da mora biti više od dva konektora!
  • jura22: Landtag Brandenburg ih ke nabrojao: Gejevi, lezbijke, androgini, birodne osobe, trans muškarci, trans žene, rodno promjenjive osobe, rodno kvir osobe, interseksualne osobe, interseksualne žene, interseksualni muškarci, transseksualne osobe, transseksualne žene, transseksualni muškarci, trans osobe, transmuške osobe, transženske osobe, rodno fluidne osobe, panrodne osobe, osobe s dva duha (
  • jura22: Misliš da se smiju stavljati samo muški ili ženski konektori?
  • smayoo: :D
  • Riba: Po muskim i zenskim konektorima.
  • jura22: Zašto ženski robot mora imati sise? U stvari, zašto uopće postoje muški i iženski roboti? Kako ih tazlikovati?
  • smayoo: @bbosnjak, otvori temu u forumu pa pitaj da ti se jave jabučari iz Zagreba ili okolice koji imaju monitor iz te generacije da probaš s njihovom ciglom
  • smayoo: Aha, to ima vanjsku ciglu za napajanje? Pa da, onda svakako treba probati s drugom ciglom prije ikakvog servisa.
  • jura22: Sumnjam. Rekoi su neka nabavim nateriju i onda je budu zamijenili. U stvari, trebao sam je nabaviti, sam zamijeniti i inda njima odnjeti novce.
  • dpasaric: Za Cinemu 23 prvo provjeri da nije samo napajanje, 90% slučajava bude to.
  • Riba: Vjerojatno su pretrpani poslom kao i svi.
  • jura22: Vidim hvalite RAM servis. Ja sam ih pitao za promjenu baterije pa su poceli kolutati s ocima. Kao da su me htjeli otpiliti.
  • jura22: Jok, Ludbreg je centar svijeta.
  • bbosnjak: Jbg. mi Zagrebčani mislimo da smo u cetru svijeta. Hvala na linku.
  • Riba: Kad ljudi ne kazi lokaciju obicno se radi o Zagrebu. :) U tom slucaju preporuka za [link]
  • Riba: A gdje se nalazis?
  • bbosnjak: Imam Apple Cinema Display 23-Inch. Radio je ok do prije mjesec dana i prekrasan je. Imao je jednu crtu mrtvih pisela po sredini ali koga briga kad je tako elegantan i dobru sliku ima. I onda je prestao raditi. Ima li igdje servis koji bi to mogao pogledati i možda popraviti ili bi to možda netko udomio pa se time pozabavio. Ne mogu se natjerati da ga odnesem na glomaznni otpad ko da je neki šte
  • smayoo: [link]
  • Pongy75: Meni se čini i jedno i drugo, app šema. A vaditi se na bilesnu djecu, ako je to uopće istina je krajnje bezobrazno. Ovo mjesto nikad nije bila takva zajednica.
  • drlovric: Ja sam slab na djecu i radio bih pomogao i u ovom konkretnom slucaju. Vec sam to radio ovdje. Samo nisam shvatio kakvu pomoc on ocekuje konkretno. Da skupimo pare za M4 ili da mu ga nekako nadjemo unutar njegovog budzeta. Taj dio mi nije jasan...
  • Pongy75: Napad je najbolja obrana - kad te uberu!
  • Sarek: I stvarno mu nitko nije ništa loše napisao, a on je odmah krenuo u neke obrambene teze
  • Sarek: Meni je isto bilo čudno da na jasno postavljeno pitanje krenu traktati nečega što nema veze s pitanjem. Dva su moguća scenarija ili se čovjek pogubio u svemu i samo se krivo izrazio ili je stvarno neka muljaža. U svakom slučaju trebalo bi objašnjenje od dotičnog člana ili ako je ovo drugo u pitanju neka admini reagiraju
  • jura22: Tu je pitao nesto za MacMini M4 > M4 Pro
  • jura22: [link]
  • Pongy75: Avioni, milioni. kamioni
  • matijazx: -- to je bila prevara. Kolega forumaš mu je htio posuditi svoj Mac, al ovaj nije htio. Scammer.
  • Pongy75: Malo popratiti postove, sve je bez logike. Šarena priča, ima svega.
  • jura22: 8.2.2025. Pise da je sve prebacio s M4 na M4 Pro, ne znam tko je ovdje lud?
  • jura22: Cijela prića je čudna. Pošto se radi o bolesnom djetetu ne želim griješiti dušu.
  • marioart: izgelda da je obrisana... ja sam se ponudio za pomoc dvaput, ali sam izignoriran... cudna situacija
  • jura22: Gdje je tema o M4 MM za onu curicu?
  • Gjuroo: @Yonkis: Otvori temu... :D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.76 Seconds

Provided by iJoomla SEO