04.10.2026 | 09:39
Grupa nevjerojatnih entuzijasta koja vodi OCLP projekt je imala veliki gubitak kada ih je napustio programer koji je bio ekspert za grafičke drivere i tada se razvoj usporio, ali to nije pretjerano smetalo postojeće korisnike jer je većina ionako stala na Sonomi koja je zadnji moderni macOS koji lijepo i pristojno brzi radi na starim Macovima.
Već s dolaskom Sekvoje stvari se kompliciraju na niskim razinama, certificiranje raznih third-party drivera postaje problem, tako je npr. meni Sekvoja uvijek bila "no-go" jer bi OCLP zeznuo USB webcam podršku, a to mi je ključno u poslu. Ne znam kakvo je stanje sada, nisam isprobavao, ali znam da su radili nešto na tome, moguće da to sada radi, probat ću kada budem imao vremena na jednom Mac Pro koji mi je slobodan za eksperimente.
Sekvoja na većini novijih-starih Macova radi ok i može se koristiti, ali još uvijek nema pravog razloga maknuti se sa Sonome jer ona radi gotovo savršeno i većina bitnih i modernih aplikacija je i dalje podržana.
No, zadnja novost je da je upravo izdana preview verzija OCLP-a 3.0 koja podržava Tahoe. Ne znam što bih rekao po tom pitanju jer Tahoe je spor i na native podržanim strojevima, pa mogu samo zamisliti kako će se vući pod OCLP emulacijom. Bez obzira, to je sjajna vijest jer znači da će, kako-tako, svi ti stari Macovi moći koristiti i zadnji softver koji će jednog dana uvjetovati Tahoe kao minimalni sustav.
Ovdje ću javljati razvoj situacije i ako sam isprobam kako to radi!