Na MAC sa Windowsa nakon 20+ godina :D
(4 korsinik/a gleda/ju temu) BigMac, Borisone, jura22, (1) Gost

Na MAC sa Windowsa nakon 20+ godina :D

07.10.2026 | 19:40
Pozdrav svima,
Odlučio sam se pridružiti Jabučnjak forumu na savjet prijatelja Ivana (ili "pontmax1").
Cijeli život koristim Windows OS(ne računam koje kakve Spectrum, C64/C128 ...) i nikada nisam razmišljao o MAC računalima.
Kako se @pontmax1 prebacio na MAC i "pilao me" sa MAC-om ... ali nisam baš bio zainteresiran, radio mi je PC ... i to je to. Linux je dobar ali nemam ja živaca za takvu borbu(imam ga ali ga koristim jako malo).

Kako je došlo vrijeme kupnje novog računala(na početku ljeta sam počeo da gledam) već sam sastavljao na papiru koju konfiguraciju da složim za novi WIN PC ali me @pontmax1 doslovno ubjeđivao da ću zažaliti.
Moj kum koji je malo u Njemačkoj malo ovdje a ima MAC-ove laptop-e(a dekstop MAC STUDIO 4 MAX sa 64 GB RAM - koristi ga što bi stara Toshiba laptop odradila) i pitao da mi ga da na ljeto jer ionako nije u Splitu, čisto da vidim kako to sve skupa radi.

U početku malo mi se nije svidjelo(ovo je više stvar navike, kada cijeli život koristiš jedan te isti OS) ali MAC je radio jako dobro, brz, puno manji od kućišta PC-a, ventilatori meni ne smetaju ... ali ono što me privuklo je to da nema non-stop update ovoga, onoga, driver-i i ludila.

Otišao sam na godišnji i nakon 15 dana vratio se kući(radim video edit, od videa sa dronova do ..., koristim AI, web dev, sve i svašta) ... upalim PC, kad ono update grafičke, procesora, metične, pa onda problem sa driver-om, upalim MAC, ništa, sve radi. Da ne govorim kada radim update matične na PC-u, koljena mi klecaju

Mišljenja sam kada dugo godina radiš na računalu, najviše te iznervira gubljenje vremena. Strašno me to iritira kod Windowsa.
Nakon ljeta donio sam odluku i platio MAC STUDIO M5 MAX pa šta bude(dobio sam ga, još je u kutiji) i sada me zanima sljedeće:
1. mogu li prebaciti programe sa M4 MAX na M5 MAX?
2. koliko sam razumio MAC nema probleme sa driver-ima kao Windows OS, nikada ne treba raditi update matične, procesora ... samo OS i programi?
3. kako ću čistiti ovo čudo(pitao sam u trgovini i rekli da ga se ne smije otvarati uopće pa ni radi čišćenja, jedino ovlašteni servis)?
Možda su početnička pitanja ali MAC koristim jako kratko, tako da ne želim nešto raditi što je zabranjeno, nešto bespotrebno 2 puta raditi ili još gore postaviti ga kako ne treba.

Ode PC mome sinu a ja sljedeće 3 godine sigurno na MAC-u. Obično svake 3 godine kupujem novo računalo. Prije(puno godina) na PC-u sam znao kupiti samo grafu ali na kraju to sve štima na papiru a u stvarnosti ... ajme.

Svaka preporuka, savjet ... od dugogodišnjih korisnika zlata vrijedna.

Nadam se kako će me moj novi MAC STUDIO M5 MAX usrećiti i da ću moći raditi bez problema.
Napisao sam ovo na brzinu ali Jabučnjak neće pobjeći tako da

Hvala i evo još jednog novog MAC korisnika na preporuku prijatelja koji je također kao i ja pobjegao sa Windows-a na macOS!

P.S. I novog člana Jabučnjaka
07.10.2026 | 20:57
MarLi, dobro nam došao!

Kasnije ćemo preseliti ovu temu u Switch forum (koji je tu upravo za korisnike koji su friško prešli na Mac), ali ne odmah, da te ne zbunjujemo odmah "s vrata".

MarLi kaže:
1. mogu li prebaciti programe sa M4 MAX na M5 MAX?

Naravno. To se na Macu zove "Migration Assistant". Kad novog Maca izvadiš iz kutije i pokreneš, u tom prvom pokretanju i setupu OS-a upitat će te želiš li prebaciti sve svoje sa starog Maca ili s Time Machine backupa od nekog starog Maca.
Ako ne znaš što znači "Time Machine", nema veze, to znači da nemaš (još) Time Machine backup.

Uglavnom, onda taj stari Mac treba biti u blizini, također upaljen i spojen na isti wifi kao i novi Mac. Povezat će se i odraditi dalje sami.

2. koliko sam razumio MAC nema probleme sa driver-ima kao Windows OS, nikada ne treba raditi update matične, procesora ... samo OS i programi?

Ima updateova OS-a isto kao na Windowsima. Ovisno o tome što podesiš u postavkama, odradit će se automatski noću dok ne koristiš Maca (zato što se Mac ne gasi nego samo pošalje u sleep) ili će ti u Notification centru javiti kad imaš spreman neki update i omogućiti ti da taj update odradiš kad želiš (uključivo i nikad). Nikad ti se neće dogoditi da ti, kao Windowsi, krene nešto updateati kad se njemu hoće i pri tom onemogućiti da išta radiš.

Updateovi firmwarea su jako, jako, JAKO rijetki. Zadnji put mi je Mac ponudio update firmwarea od touch pada prije nekih 15 godina, ako se dobro sjećam.

S driverima (na Macu se zovu kextovi - od kernel extension) nema prtljanja jer su svi kextovi spakirani u macOS. Jedino ima ako koristiš OpenCore pomoću kojeg se stariji Macovi dižu na recentne verzije OS-a (što je svojevrsni hack). Osim toga, može ti se dogoditi da moraš instalirati kext za neki vanjski uređaj (USB čitač kartica, printer...) ako je proizvođač hardvera to tako predvidio.

Meni osobno se zadnji put dogodilo da "sa strane" instaliram neki kext prije 5-6 godina, radilo se o USB čitaču smart kartica (elektroničke osobne iskaznice i sličnih digitalnih vjerodajnica). To je bilo na pretprošlom Macu. Taj kext se dalje prenosio automatski na iduće Macove (ili nije ako je novi os u međuvremenu dobio "službeni" Apple kext za taj hardver). Uglavnom, sve je prilično transparentno i za korisnika - "no brainer".

3. kako ću čistiti ovo čudo(pitao sam u trgovini i rekli da ga se ne smije otvarati uopće pa ni radi čišćenja, jedino ovlašteni servis)?

Od čega bi ga čistio? Od prašine? Macovi usisavaju puno manje prašine od PC-a jer ventilatori rade puno manje i na puno nižim brzinama jer se strojevi manje griju i značajnim dijelom se hlade pasivno, kroz aluminijsko kućište.

Ako nisi u ekstremno prašnjavom okruženju (stare zgrade, centar grada, puno tapeciranog namještaja...), o čišćenju prašine trebaš razmišljati tek kad u Activity Monitoru primjetiš da su ti temperature pri istim aktivnostima značajno veće nego što će ti biti sada kad je stroj potpuno nov. Pričamo o godinama. Pet, šest. Možda osam. A onda kad dođe taj čas, ako ti je stroj još aktualan, odnesi ga u servis i ne beri brigu. Da je koliko skupo, jeftino je na toliki vremenski raspon.

Ako baš jako brineš o prašini, razmisli o filtru. Vidi ovdje:
www.jabucnjak.hr/clanci/hardver/molim-va...rrrm-mac-studio.html

Možda su početnička pitanja ali MAC koristim jako kratko, tako da ne želim nešto raditi što je zabranjeno

Na primjer, nije zabranjeno, ali NE RADI TO NI ZA ŽIVU GLAVU! jer si možeš stvoriti nepotrebne glavobolje, a nema stvarne koristi od toga:

1. ne uključuj enkripciju diska (FileVault) - pitat će te za to prilikom prvog setupa - samo budi odrešit - NE, NE I NE, ne želim da mi enkriptiraš disk. To je enkripcija koja nije "bullet proof". Ako te netko nacilja, razvalit će je bez problema. Ali ako ti budeš u nekoj čudnoj situaciji (zaboravio admin password, trebaš spašavati podatke...) onemogućit će te u nečemu što inače nije problem.

Ako imaš stvarnu potrebu neke podatke dodatno zaštititi od neovlaštenog pristupa, enkriptiraj ih na posebnom vanjskom mediju ili u posebnom virtualnom disk imageu (to su DMG datoteke)

2. NE INSTALIRAJ NIKAKVE ANTIVIRUSE! Nisu ti potrebni. Umjesto toga, koristi zdravu pamet i razumnu dozu opreza. Kreiraj administratorski account s kompliciranim passwordom kojeg nećeš zaboraviti. Na primjer, ako voliš knedle sa šljivama, password ti može biti v0L!mkn3dL35a5lj!vama. A za svakodnevni rad koristi account koji nema administratorske ovlasti i koji ti može biti s jednostavnim passwordom ili s autologinom. Mac te UVIJEK traži da se identificiraš kao administrator kad se događa nešto potencijalno štetno. Ako te traži tako nešto u situaciji kad misliš da nisi ništa takvo pokrenuo, stani i razmisli zašto se to dogodilo i odbij utipkati admin credentials.

3. NE INSTALIRAJ CHROME jer je to zlonamjerni spyware. Ne koristi ni Safari jer te najviše zlonamjernih napada naciljanih na Mac korisnike sustiže kroz Safari. A i nije nešto efikasna aplikacija. Preporučam Firefox.

Još nešto mi je palo na pamet. Ako koristiš bežične periferije (tipkovnicu, miša...), traži bluetooth izvedbu umjesto proprietary wireless koja koristi USB dongle jer će ti taj dongle pojesti jedan USB port trajno, a bluetooth je ugrađen i odlično radi. Na primjer, ja koristim Logitechov MX Master 2 miš koji ima i bluetooth, i USB dongle kojeg nisam nikad ni izvadio iz kutije.

Ako koristiš bežičnu tipkovnicu (bilo koju, Macovu ili koju drugu), imaj uvijek negdje u rezervi najobičniju plastičnu PC tipkovnicu, USB žičanu. Naime, ako trebaš pokrenuti emergency recovery, to se radi tako da držiš određene tipke dok se pali Mac. I to nekad s bežičnom tipkovnicom jednostavno ne radi (jer se nije dovoljno rano uparila s Macom) čak ni ako je originalna Apple magic keyboard.

Vodi računa, ono što je CTRL na PCu (Windowsima ili Linuxu), to je CMD na Macu. CTRL na Macu se puno manje koristi (osim u Terminalu). Kad uštekaš PC tipkovnicu na Maca, Windows tipka ti je CMD.

Ako si na Macu podesiš "Croatian PC" layout (što je odnedavno default) onda ti je tipkovnica kao na Windowsima. Ako podesiš "Croatian" onda - nije. Ono što gotovo svakog ispi.di u početku je:

@ se nalazi na Option+2 (odnosno Alt+2).

Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 8 sati
  • Borisone: MBA13 M4 u oglasniku ako nekom treba povoljno.
  • dpasaric: Godišnjica smrti Jobsa, preko milijun ljudi je do sada ostavilo poruku na stranici koju Apple i dalje održava: [link]
  • Soffoklo: Vše o svemu ovdje - [link]
  • Soffoklo: CoreGraphics propust, za koji je objavljen PoC s malicioznim PDF-om, zakrpan je u iOS-u/iPadOS-u 26.7.1, macOS-u Tahoe 26.7.1 i Sequoia 15.8.1.
  • Junuz: Yonkis, dobro je dok te neupozorava.Znači da si vitalan pa sva 4 parametra
  • Junuz: Yonkis, nemožeš zanemariti poruke ove vrste, iskaču upozorenje.Medicinski gledano to ti je defacto massimo.Da nedetaljišem da je gps valjda stalno upaljen, nema veze zgrada drveće itd pogotovo u poređenju sa amazfit i xiaomi do trex 2 koje sam imao.Meni nesmeta puniti naveče pred spavanje.Ostalo procijeni sam.
  • Yonkis: Imam AW9 ali me samo zanimalo čime tj na koji način te upozorilo. Da znam i ja gledati jer dosta sam toga “isključio” ili zanemarujem. :)
  • Junuz: Yonkis, app zdravlje.Defaultna na watchu.Istina sat te prvih sedam dana skuplja podatke i radi kalibraciju.No za vrijeme boravka sam testirao dostupne funkcije i komparaciju sa medicinskim uređajima gdje je podudaranje u rezultatima umalo ili identičnoć
  • Yonkis: E to to pitam, kojom funkcijom/aplikacijom. Vrlo dobra stvar!
  • Junuz: Yonkis, upozorio me narušenim vitalnim funkcijama, za pluća znam da je naglasio broj udisaja naspram prosječnog i temperatura 1 od prosječne.Za kamenac se nesjećam ali je poruka bila da posjetim liječnika
  • Riba: Huawei GT Runner, dok mi ne dodje Pebble Round 2.
  • Krehacro: Riba koji nosis
  • Riba: Osim ago ga zaboravi napuniti. :) Meni je izbor jednostavan jer mi ne dolazi u obzir nista sto moram puniti cesce od jednom tjedno.
  • drlovric: Za normalan zivot kupi Apple watch. Ako si hardcore sportas, uzmi Garmin. Prvi put kada zaboravis novcanik ili mobitel, a imas Apple watch, bice ti drago sto nisi kupio Garmin :)
  • Krehacro: pa nije samo trcanje
  • Riba: Ako ti se ne puni sat svaki dan i treba ti za trcanje onda Garmin bez razmisljanja. Ako su ti bitne 'smart' funkcije i ne smeta te cesto punjenje, onda Apple.
  • Krehacro: I fitness i daily use
  • Riba: Za koju primarnu namjenu?
  • Krehacro: Mislim se izmedju garmin venu 4 ili apple watch 12
  • Yonkis: Sa čime te upozorio?
  • Junuz: Krehacro, apple svaka preporuka.Dva puta me upozorio na posjet liječnika.Koje sam naravno ignorirao i obadva puta završio u bolnici po 4 dana.Jednom upala pluče drugi put kamenac
  • Krehacro: Isplati li se uzet apple watch ili pak neki drugi smartwatch da gledam
  • Junuz: Yonkis, još 4 zadaće i lakiranje klupa po oprobam.Izgleda čekam radni dan da odmorim.
  • Yonkis: Jel’ upalilo?
  • Junuz: Hvala
  • Yonkis: Evo ovdje Junuz [link]
  • Yonkis: @Junuz pošaljem ti poruku ali možeš otvoriti i novu temu u Forumu
  • Riba: Junuz, pisi u forum.
  • Junuz: Pozz, zna li neko kako da deinstaliram apple int u os u 27 (MacBook neo).Bespotrebno mi je zauzeto 20 GB
  • CoffeePod: [link]
  • CoffeePod: Pokrenuo sam subreddit za Apple HR
  • Yonkis: Apple Intelligence Taking Up 30GB on Some Macs Running macOS 27
  • Yonkis: 1 i 2TB iPhonei su sporiji tj koriste sporiju memoriju nego 256 i 512GB [link]
  • Yonkis: Novosti od Applea: [link]
  • mbp2009: meni je odmah nakon updatea na 27 rc baterija dosta bolje
  • Yonkis: CoffeePod - drži ga prikopčanog na punjaču, bez LowPowerModea. I što manje ga koristiti, prčkati po iPhoneu.
  • Yonkis: navodno prijašnja 2 updatea, 26.5.1 je već započeo pripremu indexiranja, 26.5.2 popravio bug da se update može skinuti preko non-WiFi mreže, a indexiranje može potrajati 2-3 dana, ovisi o količini aplikacija i podataka
  • CoffeePod: iOS27 fenomenalan. Baterija loša dok se ne indexira
  • ping: Kad klikneš na tipku odaberi kod iPhone DUO. Na kratko se pojavi cijena. 999.999,99 €
  • Yonkis: Nisu se još usaglasili koliko bubrega će koštati. 6 ili 9, a možda čak i 11.
  • stefanjos: jel tako tesko istyleu cijenu izbaciti za duo. haha mislim nije mi zivotne vaznosti
  • Borisone: Iako je puni broj, update nije tako značajan kao prošlih godina. Da nema Siri AI (za neka tržišta, ne i naše) ne bi imali o čemu pisati.
  • Yonkis: Jel’ se netko ažurirao na iOS 27?
  • stefanjos: to im je goalgetter pa su trebali
  • Borisone: Čudno da je samo Apple TV stigao. Obično regionalno postane dostupan s još nekim od Apple media servisa (One, Books, ...)
  • CoffeePod: Zna neko kako dobit novu siri na Golden Gate?
  • CoffeePod: Uf odmah sam se pretplatio!
  • Pongy75: Bez HR titlova
  • matijazx: Apple TV je stiglaaaa
  • mbp2009: Reduce transparency zapravo ukloni veliku vecinu tog. Jos ima taj stakleni dio na npr semaforu, ali ukloni se transparentnost opcenito

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.60 Seconds

Provided by iJoomla SEO