Davor Pasarić 31.08.22

Prijatelj me pitao nije li "pucanje u nogu" to što kao ovlašteni Apple Reseller pišem tekst o tome kako ne kupiti novo računalo, već stari Mac dograditi do maksimuma i na njega instalirati najnoviji macOS. Odgovorio sam mu da je jedan od važnijih razloga zašto su Macintosh korisnici toliko vjerni platformi upravo to što Macovi imaju tako dug uporabni vijek i statistički su najpouzdanija osobna računala na tržištu. Iako kod Applea inicijalno plaćamo visoku cijenu, Macovi u konačnici budu jeftiniji u ukupnom trošku. Apple sam po sebi nudi sjajan odnos uloženog i dobivenog za većinu računala, a sada se grupa entuzijasta pobrinula da se taj odnos podigne na rekordnu razinu. Digitalna čarolija koja može preobraziti vaš stari Mac zove se OpenCore!

Prijevremena mirovina

Kao i svaka tehnološka kompanija, tako i Apple ima svoj uhodan raspored "umirovljenja" starijeg hardvera, tj. prestanka pružanja podrške za starije operativne sustave, ali i granicu do koje neka generacija hardvera može dograđivati operativni sustav. Dio toga je svakako tehnološki opravdan, ali dio je i "politička odluka" marketinga. U globalnoj slici ne možemo kuditi Apple za takvu politiku jer u usporedbi s ostalim proizvođačima, Apple se još najviše trudi pružati dugoročnu podršku za svoj hardver. Npr. moj iPhone 7 iz 2016. godine i dalje koristi najnoviji iOS. Većina Androida nema toliko dugu podršku. Šest godina koristiti uvijek najnoviji operativni sustav na mobitelu nije mala stvar.

OpenCore
OpenCore boot picker vodi vas u svijet novih operativnih sustava

S druge strane, bude mi žao kada vidim prvi iPad u našem Muzeju računala PEEK&POKE, u savršeno očuvanom i operativnom stanju, čak s još uvijek upotrebljivom baterijom, ali gotovo beskoristan jer je web preglednik zastario, a App Store ne dozvoljava preuzimanje starijih izdanja aplikacija za službeno nepodržane operativne sustave. Mislim da je to šteta i da bi mnogi korisnici rado koristili takve uređaje bez obzira na to što više ne bi imali službenu podršku. Naime, ako stari Safari više ne funkcionira, to ne znači da neki drugi third party web preglednik ne bi mogao raditi. Možda je podrška za stariji hardver i zgodna niša za male programske kuće koje bi tako produžile život starim uređajima. To bi svakako bila "najzelenija" moguća politika - koristiti hardver što je duže moguće.

Isto važi za još uvijek upotrebljiv iPhone 4 ili 5, ali kod njih barem osnovna komunikacijska funkcionalnost i dalje radi. Sve su to uređaji dovoljne procesorske snage da bi i danas korektno odrađivali osnovne funkcionalnosti. Naravno, korporacije žive od napretka i inovacija, zato i nemaju interes ulagati resurse u predugo održavanje softverske kompatibilnosti. Apple je još i pozitivan primjer među konkurencijom.

OpenCore
Iako je macOS High Sierra još sasvim upotrebljiv, šteta je ne otići korak dalje!

Kod Macova je situacija sa softverom bolja jer je lakše instalirati moderne aplikacije na zastarjeli macOS. Tako sam donedavno na High Sierri, uz stari i nepodržani Safari, bez problema koristio najnoviji Firefox, Brave i Google Chrome. I danas, 2022. godine, računalo sa starom High Sierrom je ostalo itekako upotrebljivo u prosječnoj radnoj okolini.

OpenCore
Stari Mac mini se preporodio s prije nedostižnim macOS Mojaveom

No, lako za stari iPad ili iPhone od par tisuća kuna, ali što kada za posao kupite radnu stanicu u vrijednosti solidnog polovnog automobila, savršeno vas služi, a onda korporacija taj hardver stavi u nepodržanu tzv. obsolete kategoriju, a da zapravo nema stvarno tehnološko opravdanje? Tada na scenu stupaju entuzijasti koji iznenađuju i oduševljavaju svojom stručnošću i upornošću!

Otvorimo jezgru!

MacBook Pro, a pogotovo stolna Mac Pro računala, su najbolji primjer kada takvo "hakiranje" ima smisla. U nekim slučajevima zaobilaženje Appleovih ograničenja je trivijalno i svodi se na to da se pobriše oznaka modela na crnoj listi nepodržanih strojeva. Dobar primjer je macOS Catalina koji službeno nije kompatibilan s Mac Pro (5,1) generacijom, a to je učinjeno samo zato što neke rane verzije tih računala nisu imale wi-fi karticu koja podržava neke nove funkcionalnosti. Je li to opravdan razlog da se takav skupi Mac stavi na listu nepodržanih? Siguran sam da nije. Tim više što je to modularno računalo i wi-fi karticu se lako zamjeni. Kasnije su entuzijasti kroz zakrpe dodali podršku i za starije wi-fi kartice, ali bez nekih novih funkcionalnosti (npr. AirDrop) - što starim korisnicima ionako nije presudno.

OpenCore
macOS Big Sur na Mac Pro šestojezgrenom sustavu s inače nepodržanom NVIDIA grafikom

Nakon Cataline, koja je bila prvi macOS koji napustio 32-bitne aplikacije, situacija se počinje komplicirati jer dolazi do promjene arhitekture i novi macOS Big Sur podržava i potpuno nove Appleove ARM sustave. Dolazi do većih promjena u samom kernelu (jezgri operativnog sustava) i više nije dovoljno tek pobrisati oznaku modela s liste nepodržanih Macova da bi se instalirao nepodržani macOS. Tu na scenu stupa OpenCore!

Što je zapravo OpenCore? Radi se o boot loaderu koji se pokreće pri samom pokretanju računala, prije negoli se krene s učitavanjem samog operativnog sustava. Naravno, to je prilika da se naš stari Mac lažno predstavi kao noviji model, službeno podržan, i tako se omogući uredna instalacija nemodificiranog macOS-a.

Svaki imalo iskusniji informatičar će sada pitati: "Čekaj malo, lako se lažno predstaviti, ali kako nadomjestiti nepostojeće drivere ili intervenirati kod razlika koje su na razini podržanih procesora, memorijskih kontrolera i drugog hardvera?"

OpenCore
Mac Pro s 12 jezgri i 128 GB RAM-a glatko vrti najnoviji macOS Monterey

Odgovor je u tome što je gomila entuzijasta, a dobar dio njih i iz Hackintosh zajednice, bio toliko posvećen da su modificirali, ili čak i napisali svoje, kernel ekstenzije koje omogućuju rad službeno nepodržanog hardvera, a za sve što traži zakrpe - napisali su sistemske zakrpe. Vjerujem da vam ne trebam objašnjavati koliko je tako nešto kompleksno i koja razina poznavanja hardvera i operativnog sustava je potrebna da bi se to izvelo. Taj dio je za mene nevjerojatno lijep i pozitivan jer me podsjeća na programerski entuzijazam s početka računalne revolucije, kada ništa nije bilo nemoguće. Tada su "maheri u asembleru" pisali nevjerojatne demoe koji su izvlačili i zadnju snagu iz skromnih računala, a danas su neki od njih to svoje znanje korisnije usmjerili - tako da produže život našim Macovima!

Net Zero bez fige u džepu

Možemo na to gledati i iz perspektive ekonomske iskoristivosti, ali i ekološke održivosti; velika je stvar produžiti radni vijek računala s 5 na 10 godina - ili u nekim slučajevima s 10 na 15, a kako stvari sada stoje, šampion u tome će postati stari dobri Mac Pro (5,1) kod kojeg će to biti čak i 18 godina! Sada mogu bez dvojbe reći da je to moj najdraži Mac model ikada. Složili su ga toliko dobro i toliko ispred vremena da su vjerojatno i sami iznenađeni što je takvo računalo u stanju izvoditi 2022. godine.

OpenCore
Mac Pro (5,1) opet obara rekorde upotrebljivosti i radnog vijeka računala

Odakle sam izvukao nevjerojatnih 18 godina? Apple, a i većina softverskih developera, daje solidnu podršku za operativne sustav do unatrag pet godina. Kako ovaj Mac Pro, uz raznolike dogradnje, koje vlasnici ionako naprave tijekom godina, danas može potpuno glatko raditi pod najnovijim macOS-om (Monterey 12.5.1 u trenutku pisanja teksta), to znači da ima još najmanje pet godina upotrebljivog života - čak i da je ovo zadnji macOS koji će na njemu raditi. Appleova službena podrška za ovaj model završila je s macOS-om 10.14 Mojave, nakon punih 9 godina - i svakako predstavlja pozitivan primjer u IT industriji. No, ako nešto pouzdano radi, iako i bez službene podrške, to je velika stvar.

OpenCore
Ovaj stari Irac iz Corka mogao bi doživjeti i punoljetnost vrijedno radeći!

Koliko je to "pouzdano" zaista pouzdano i kakvi problemi i ograničenja postoje? Mnogo toga ovisi o konkretnom modelu i nema univerzalnog odgovora. Moje iskustvo s Catalinom i Big Surom na Mac Pro (5,1) je bilo rock solid, znači nikada ni najmanji problem. Jedino ograničenje u mom slučaju predstavlja ukinuta podrška za FireWire kameru, pa moj voljeni aluminijski iSight, koji je postao ikona web kamera, više ne funkcionira. No, rješenje za to je jeftina Logitechova USB web kamera koja je podržana na sistemskoj razini i radi out-of-the-box. Kako sam osjetljiv na skladan izgled, dugoročni plan je da ugradim modernu USB kameru u staro iSight kućište i da tako cijeli sustav ostane dosljednog dizajna. Nisam prvi kojem je to palo na pamet, postoje sam-svoj-majstor projekti tog tipa na mreži.

Na najnoviji macOS Monterey sam prešao prije svega par dana i neću se još hvaliti da je "solidan kao stijena" jer za to je potrebno barem mjesec dana ozbiljnijeg rada, ali za sada se sve čini redovno. Ipak, imam dozu suzdržanosti jer su pioniri tranzicije na macOS Monterey imali problema u ranoj fazi, naime postojao je tzv. race condtion problem pri pokretanju računala i moglo je doći do korupcije podataka. Sada je taj problem zakrpan, a ovo je zgodna prilika za naučiti što programeri nazivaju "stanjem utrke"?

Stanje utrke

Stanje utrke postoji kada promjene u redoslijedu dva ili više događaja u programskom kodu mogu uzrokovati promjenu ponašanja softvera. Ako je za pravilan rad programa potreban točno određen redoslijed izvršavanja određenih modula, takva situacija uzrokovat će grešku. Tako npr. zlonamjerni haker može iskoristiti situaciju za umetanje opasnog koda, promjenu naziva datoteke ili na neki drugi način ometati normalan rad operativnog sustava. Zato možemo reći da je stanje utrke sigurnosna ranjivost. Npr. napadači ponekad mogu iskoristiti male vremenske praznine u obradi koda kako bi ometali slijed operacija, što zatim iskorištavaju za svoje zle rabote.

Naš macOS je, kao i svi moderni operativni sustavi, višezadaćni OS; dopušta da se više procesa izvodi istovremeno brzim prebacivanjem između njih na svakom procesoru. Prednosti za korisnika su očite, međutim, nedostatak je to što nema jamstva da se dvije uzastopne operacije u danom procesu izvode bez da bilo koji drugi proces izvodi operacije između njih. Zapravo, kada dva procesa koriste isti resurs (kao što je ista datoteka), nema jamstva da će pristupiti tom resursu bilo kojim određenim redoslijedom osim ako oba procesa izričito ne poduzmu korake da to osiguraju. Npr. ako otvorite datoteku i zatim čitate iz nje, iako vaša aplikacija nije učinila ništa drugo između ove dvije operacije, neki drugi proces može promijeniti datoteku nakon što je datoteka otvorena i prije nego što je pročitana. Kad bi dva različita procesa (u istoj aplikaciji ili različitima) zapisivala istu datoteku, ne bi bilo načina da znamo koji će prvi pisati, a koji će prebrisati podatke koje je drugi zapisao. Kada hakeri modificiraju OS, tada uvijek postoji mogućnost da nešto previde i tako dovedu do mogućeg problema. Takve situacije uzrokuju sigurnosne propuste i zato je važno da OS nema rupa na toj razini, barem kod ključnih procesa.

Let do konačnih granica

Gdje su granice ovakvih dogradnji? Konačna granica je kada novi OS ukine podršku za neke starije procesore. Iako ni takve situacije nije nemoguće nadići, to su zaobilazna rješenja s viskom cijenom u gubitku procesorske brzine. Novodolazeći macOS Ventura donosi još više pomaka u arhitekturi operativnog sustava i moguće da se neke prepreke neće dati zaobići. S druge strane, nadu pruža to što smo slično mislili i za Big Sur, a kasnije i za Monterey - koji je imao sasvim novi set problema. No, entuzijasti su sve to uspješno riješili! Tko zna, možda se nađe način i da macOS Ventura bude podržan.

Vrijedi spomenuti da OpenCore ima još jednu vrlinu - omogućuje boot picker na Mac Pro računalima koja koriste generic PC grafičke kartice koje nemaju podršku za Mac; naime, ako grafička kartica nema Macov EFI onda se takav Mac pokreće "u mraku" dok sam operativni sustav ne učita grafički driver. To nije problem u redovnom radu, ali može to postati u slučaju incidenta. Također, velika korist od toga je što je ovako moguć lak odabir operativnog sustava za korisnike koji koriste i Windowse - ili imaju potrebu za nekim starijim izdanjima macOS-a.

OpenCore
OpenCore donosi podršku za grafičke procesore s H.264 i H.265 video kompresijom na hardverskoj razini

Postoji još jedna skrivena poslastica koja je najvažnija videomontažerima; OpenCore uključuje hardversko ubrzanje H.264 i H.265 kompresije i dekompresije na svakom računalu koje ima kompatibilan GPU! To znači da svaki Mac Pro vlasnik s Radeonom RX 580 ili 5700 XT može po tom pitanju uživati u istim performansama kao da ima iMac Pro ili novi Mac Pro (7,1).

OpenCore nije aplikacija koja ima front end, neko svoj grafičko sučelje, već se radi o vrlo spartanski pisanom sistemskom softveru. Takvim softverom se upravlja zapisivanjem željenih vrijednosti i postavki u "plist" datoteku, a postupak instalacije nije baš user friendly, ali za iskusne korisnike nije ništa strašno. U procesu je potrebno i nekoliko specifičnih alata, poput Clover Configuratora.

OpenCore
Clover Configurator je donedavno bio neophodan alat za bilo kakve OpenCore intervencije

Kako je OpenCore postajao sve popularniji, tako su se vremenom pojavila automatizirana rješenja koja prosječnom korisniku olakšavaju instalaciju i danas imamo više puteva kojim možemo krenuti u tu avanturu. Osobno sam isprobao dva i oba su se pokazala odličnima. Kako je Mac Pro (5,1) moj glavni radni stroj, koristio sam tzv. "Martin's Package" koji je složio inženjer Martin Lo (trač kaže da čovjek radi u NASA-i i da mu je ovo hobi). Tko je korisnik Facebooka, može se pridružiti grupi "OpenCore - on the Mac Pro" i tamo pročitati mnoštvo savjeta i iskustava od gotovo sedam tisuća korisnika. Odličan početak je i legendarni MacRumors forum i tema "OpenCore on the Mac Pro" u kojoj se nudi više rješenja.

OpenCore
OpenCore Legacy Patcher je u ovom trenu najelegantniji način za prelazak na OpenCore

Naravno, vas zanima koji je put najlakši i najsigurniji? Najnoviji projekt zove se OpenCore Legacy Patcher i on u najboljem Macintosh stilu trivijalizira taj proces do krajnjih granica; napravljen je tako da ga i neiskusan i razmažen Mac korisnik može sam izvesti, ako pažljivo pročita upute. No, on podržava samo dva zadnja macOS izdanja, Big Sur i Monterey, ali većina korisnika upravo to i želi.

Krenimo na uspon!

Za potrebe ovog prikaza testirao sam OpenCore na čak osam Macova, svuda uspješno! Svaki od Macova po nečemu je bio specifičan, pa su sva iskustva korisna. Prvo sam instalirao OpenCore na moj osobni Mac Pro (5,1) i to samo kako bih dobio boot picker jer koristim non-Mac-EFI GPU, Radeon RX 580 za običan PC. Koristio sam Martin's Package i sve je prošlo glatko. Tu se otvorilo novo pitanje - što je s Boot Camp korisnicima Windowsa u tom okruženju? Važna informacija je da će Windowsi biti prepoznati isključivo ako su instalirani u EFI načinu. Ako nisu, tu nema pomoći već treba izvesti novu instalaciju Windowsa u EFI načinu. Ako niste sigurni kako ste ih instalirali, dovoljno je da izvedete mount EFI particije vašeg boot diska putem Clover Configuratora i provjerite postoji li na toj particiji i "Microsoft" mapa.

OpenCore
Clover Configurator omogućuje pristup EFI particijama vaših diskova

Bill Gatesov usud

Važno upozorenje za Boot Camp korisnike Windowsa; iskustvo nas je naučilo da čim je Microsoft u pitanju sigurno postoje neplanirani problemi i rizici, pa je to tako i kod EFI instalacije Windowsa. Naime, Microsoftov instalacijski program je nemarno napisan i u nekim slučajevima (na sreću nisu previše česti) može pregaziti Macov EFI i učiniti Mac "brickanim", tj. nebootabilnim. Nisam siguran kako to prevesti, pa ću u šali reći da je takav Mac "ucigljen", tj. pretvoren u ciglu. :) Dobra vijest je da OpenCore zna za taj problem i u njega je ugrađena prevencija, tako da ako prvo instalirate OpenCore, nakon toga možete mirno instalirati i Windowse u EFI načinu instalacije. Postoji tu još cijeli uobičajeni "show" s instalacijom Windowsa, ali to može biti tema nekog drugog teksta, ali sumnjam da ću ga ja pisati jer vjerojatno već znate što mislim o Windowsima. :)

OpenCore
Neobičan prizor: Windowsi 10 kao paralelni boot uz macOS Monterey

Skok na skok

Nakon par dana korištenja odvažio sam se na instalaciju Big Sura na svoj glavni Mac, ali ovdje moram odmah dati i drugo upozorenje - to nije uputno napraviti direktno s Mojavea - ne zbog OpenCorea, već Apple ima neku bubicu koja vrlo često nije u stanju konvertirati sve korisnikove podatke sa starog macOS-a. Znači, važno je prvo napraviti korak s Mojavea na Catalinu, pa tek onda na Big Sur. Što ako nam nisu važni korisnikovi podaci, nego radimo čistu instalaciju "od nule"? Tada možete krenuti direktno, ali uvjet je da je ciljni disk u APFS formatu. A što je s taktikom velikih skokova? Probao sam i to na drugom Mac Pro i to direktno s High Sierre na Monterey. Može li? Ne može! Bio sam dovoljno znatiželjan to isprobati i izgubio sam šest sati da sve vratim nazad s Time Machine sigurnosne kopije. Učite na mojim greškama i kod dogradnji OS-a idite strpljivo, korak po korak!

Logična iduća stanica ovog putovanja bilo bi napraviti skok na macOS Monterey. No, kada sam bio u toj fazi, taj put još nije bio dovoljno utaban; naime, da bi se Monterey mogao instalirati, mora biti uključen VMM (Virtual Machine Manager) flag koji kasnije treba isključiti, jer postoje ograničenja za ponovno pokretanje Mojavea. Sve mi se to činilo previše "prljavo" da izvedem na svom glavnom računalu. Mjesecima sam pratio razvoj situacije i dočekao pouzdano izdanje OpenCore Legacy Patchera koji sve to radi automatizirano, pa sam uz pomoć njega izveo tu dogradnju. Sve je prošlo glatko. Zaista fantastičan softver!

Iz muzeja u ured

Zatim sam testirao OpenCore na Mac miniju iz 2009. godine i na njega uspješno instalirao macOS Mojave. Radio je sasvim pristojno, pa su porasli apetiti i u konačnici sam uz pomoć OpenCore Legacy Patchera instalirao i macOS Monterey. Nije išlo glatko jer je na toliko starom Macu problem sistemski disk formatirati u APFS format - koji je preduvjet za instalaciju novijih sustava. Na kraju je bilo najbrže fizički izvaditi disk iz Minija i formatirati ga kao jedan od internih pogona na Mac Pro radnoj stanici. Kako radi Monterey na toliko starom Miniju? Sporo, ali upotrebljivo. Kada bi se Mini proširio na 8 GB i umjesto tvrdog diska ugradio SSD, onda bi to bilo mnogo ugodnije. No, ako nekome treba osnovno uredsko računalo za pisanje, komunikaciju i surfanje - čak i 13 godina star Mac mini može odraditi taj posao.

OpenCore
Skromni Mac mini je skoro završio u muzeju, a onda mu je udahnut nov život!

Uslijedila je dogradnja MacBook Pro serije iz 2013. godine. OpenCore Legacy Patcher i to je uredno odradio. Kako taj Mac koristi dvojnu grafiku, tzv. on-board, integriranu grafiku te snažniji, zasebni GPU, nakon instalacije potrebno je pokrenuti krpanje kernel ekstenzija za grafičku podršku, što zaista nije problem. U konačnici sve lijepo radi tako da taj stari, ali još uvijek snažan, MacBook Pro mnogo redovnih zadataka može obaviti jednako dobro kao i najnoviji model koji biste platili tridesetak tisuća kuna.

Kada sam razbio led, krenuo sam u masovne instalacije po raznim Mac Pro konfiguracijama, uključujući i one koji koriste NVIDIA grafičke kartice koje više nisu podržane. Ček, odakle sada to, zar je netko bio dovoljno lud da modificira nepodržane NVIDIA grafičke drivere za Mac Pro (njihovo zadnje podržano izdanje je za High Sierru) tako da rade na najnovijem macOS-u? O, da! Znači li to da na takvom Macu radi i CUDA? E, to ipak ne, bilo bi previše!

Jedna putna za kraj

Imam još par važnih savjeta za Mac Pro (5,1) vlasnike koji su najčešći kandidati za OpenCore. Preduvjet za bilo kakve dogradnje je da stari Mac Pro dovedete na firmware izdanje 144.0.0.0.0. To ažuriranje izvodi zadnji High Sierra update, što je prvi korak čak i za redovnu, od Applea službeno podržanu, dogradnju na macOS Mojave. Drugi savjet je da za ažuriranje s Mojavea na Catalinu koristite DosDudeov Catalina Patcher, a preduvjet za to je da isključite SIP (System Integrity Protection). To morate učiniti iz terminala kada Mac pokrenete u Recovery načinu rada (CMD+R na većini Macova). Naredba za isključenje SIP-a je "csrutil disable" i kasnije, nakon reboota, možete provjeriti stanje s "csrutil status". Tu je važno spomenuti da SIP nije tek jedan sistemski "flag", nego cijeli set, a "csruitl disable" isključuje sve. Ako se koristi Martinov način, onda se sirovo isključi sve, jednostavnosti radi. Kada se koristi OpenCore Legacy Patcher, on SIP isključenje provodi inteligentno i isključi samo neophodne opcije kako bi zadržao najveću moguću sigurnost sustava. Ako koristite Bluetooth tipkovnicu, miša ili trackpad, spojite ih USB kabelom dok uspješno ne završite sve instalacije.

OpenCore
Neka vas ne uplaši "9999.999.999.999.999" oznaka firmwarea, to je OpenCore sigurnosna intervencija

Dobra ideja je imati pri ruci i neku staru grafičku karticu koja ima boot screen, npr. GT 120 ili Radeon HD 5770/5780, ako bilo što u procesu zapne. Bilo koji disk je pogodan za OpenCore instalaciju, ali naravno da je poželjno da to bude brzi SSD. Ako koristite SATA sabirnicu, onda imajte na umu da Mac Pro (5,1) čita diskove obrnutim redom - prvo će inicijalizirati Bay 4, a zatim redom ostale do prvog. Možete koristiti i NVMe SSD u PCI slotu. Nisam siguran gdje je on u redoslijedu inicijalizacije. Neki su prijavili probleme pri instalaciji na NVMe, no kako sam uspješno izveo instalaciju OpenCorea na NVMe SSD na četiri stroja, vjerujem da ne bi trebalo biti problema. Svuda sam koristio Samsungovu EVO 970 seriju. Sam OpenCore može biti instaliran na bilo kojem dostupnom disku i ne mora biti na disku s kojeg želite pokrenuti OS. Ako imate instalirano više OpenCore instanci na raznim diskovima, samo vodite računa da svaka ima svoje postavke i da će biti inicirana ona koja se prva pokrene ovisno o rasporedu diskova. Ako imate grafičku karticu s Macovim EFI-ijem, prije pokretanja možete odabrati EFI particiju koju želite.

Kod starog Mac Pro postoji najviše mogućih komplikacija zbog raznolikosti konfiguracija, ali zato je i nagrada najveća - takav Mac nakon uspješno izvedene dogradnje može bez srama odrađivati poslove koje izvode potpuno novi sustavi. Jedan takav Mac Pro s 12 jezgri, 128 GB radne memorije i Radeonom 5700 XT neće bitno zaostajati za novim Macovima, a u internom kapacitetu pohrane lako će ih nadići jer može primiti gomile jeftinih diskova. Osobno koristim 16 TB interne pohrane, a izračunao sam da bih ga s novom generacijom diskova (bez da se kupuje egzotika po 40.000 $) mogao proširiti relativno jeftino do 160 TB interne pohrane. Dojmljivo za toliko stari Mac, a ujedno i minus Appleu koji je u toj domeni s novim računalima otišao korak nazad. Mislim da se nitko ne bi bunio da je novi Mac Studio 2 cm viši, ali da u sebi ima prostor za jedan ili dva 3.5" klasična diska velikog kapaciteta.

OpenCore
Proces nije brz, a ponekad ni jednostavan, ali zato je ovakav desktop bogata nagrada!

Ako radite dogradnju nekog "jednostavnijeg" Maca, onda nećete imati mnogo briga. Popis podržanih Macova i eventualnih ograničenja kod nekih modela možete pogledati ovdje. Nadam se da sam vas zainteresirao i da ćete produžiti radni vijek svog starog Maca i uštedjeti nešto novca u ovim izazovnim vremenima. Naravno, prije negoli krenete u ovu avanturu, napravite backup cijelog sustava i svojih podataka - sigurnost mora biti na prvom mjestu.

Želim vam sreće i da sve ide glatko! Javite rezultate! :)

 

Komentari  

hal9000
+1 01-09-2022 | 10:11
Cca 2007.

Ja: “Ali Davore, Mac je skup!”
Davor: “Je, ali vrijedi svake lipe.”
hal9000
+1 01-09-2022 | 10:12
I onda sam kupio svoj prvi Mac.
Chero
+1 02-09-2022 | 06:24
Evo sta ce se raditi preko zime :) Prvo zamjena pinova na Northbridgeu.
Uvijek sam govorio, pogotovo Win korisnicima, od modela MacPro 1.1 do sada 5.1 da sam ih 1000 puta poljubio svakog :) :)
i da vrijede svake pare a i više :) :)
petros
+1 02-09-2022 | 08:00
Imam pitanje! 8) Kako se Nvidia kartica ponaša na tim starim Mac Pro pod novim OSom? Da li je onda OpenGL ili Metal podržan? Ili sve radi? Jesi testirao i jednu igru na tome? Pali me ideja jeftino složiti jedan takav Mac jer bi mogao biti pravi gaming-rig gdje rade i Mac igre, ali i native Winblovzi! Ili nešto propuštam? 8)
Djuro genijalac
+1 02-09-2022 | 08:07
Davore, ovo radi bez problema na onom 4.1 koji sam kupil od tebe i na kojem su jači procesori?
andy
02-09-2022 | 14:02
petros je rekao:
Imam pitanje! 8) Kako se Nvidia kartica ponaša na tim starim Mac Pro pod novim OSom? Da li je onda OpenGL ili Metal podržan? Ili sve radi? Jesi testirao i jednu igru na tome? Pali me ideja jeftino složiti jedan takav Mac jer bi mogao biti pravi gaming-rig gdje rade i Mac igre, ali i native Winblovzi! Ili nešto propuštam? 8)


https://blog.greggant.com/posts/2018/05/07/definitive-mac-pro-upgrade-guide.html#gpuupgrades

Jedan odličan članak glede Mac Pro upgradeova, puno stvari ulazi u to hoće li kartica raditi na Macu. Metal-capable GPU je obavezan za macOS Mojave i dalje. Imam 3,1 sa GTX 680.
dpasaric
02-09-2022 | 18:52
@petros - Vidim da ti je Andy već dao odličan resurs o kompatibilnosti raznih kartica. Što se tiče NVIDIA priče, imam iskustvo s GTX 780 i GTX 980. Kao što se vidi na screenshotima u tekstu, rade bez problema na najnovijem macOS-u i Metal je podržan. Testirao sam ih s uobičajenim UnIgine Valley testom i pokrenuo sam Starcraft 2. Činilo se sve normalno.

A ideja ti zapravo uopće nije loša i to mogu reći bez teoretiziranja - jer sam dva takva Mac Pro složio za moje sinove. Znači oni već godinama maltretiraju takve Mac Pro i oba imaju dualne sisteme - Windowse 10 (i s gore spomenutim karticama sasvim ok rade čak i najnovije igre kao Elden Ring). Na Mac strani igraju Starcraft II, Warcraft i slično, to isto lijepo radi. Ključ je imati Xeon 5690 procesor koji zaista daje maksimum od tog sistema + neki solidni NVMe i barem 16 GB RAM-a. Na kraju ispadne da možeš složiti dobar Mac Pro stroj već za 4 do 5 tisuća kuna ako nisi jako izbirljiv oko grafičke na početku.

Uvijek se i mene može pitati imam li što na lageru, često bude dobrih prilika.
dpasaric
+1 02-09-2022 | 18:53
@Djuro - Ma 4,1 je isto što i 5,1, vjerujem da je tvoj flashan na 5,1, zar ne? Davno je bilo, ne sjećam se više konfiguracije, znam da si ti kasnije stavio brže procesore. Napiši konfiguraciju i grafičku, pa ti kažem ide li glatko ili ima nekih caka, ali generalni odgovor je - da, može! :)
dpasaric
02-09-2022 | 18:57
@Andy - Metal kompatibilan GPU jest obavezan za Mojave službeno, ALI ovaj novi OpenCore Legacy Patcher je toliko dobro složen da čak imaju ugrađenu podršku da se stroj može bootati u nove sistem čak i ako nema Metal karticu! Npr. tijekom ovih mojih eksperimenata bootao sam jedan Mac Pro u Big Sur na zastarjeloj GT 120, a kasnije sam digao jedan drugi na Monterey sa starim Radeonom HD 5770. To je zgodno kada je nekome frka da može ipak nekako raditi, a zbog nekih novih softvera mora imati zadnji OS. Ovako, ako se ne radi s 3D grafikom, sve će funkcionirati dovoljno dobro; uredski poslovi i surfanje će raditi čak i s najobičnijim karticama s početka Mac Pro proizvodnje.
Djuro genijalac
+1 02-09-2022 | 19:58
dpasaric je rekao:
Uvijek se i mene može pitati imam li što na lageru, često bude dobrih prilika.


Šverceru!
dpasaric
02-09-2022 | 21:32
Sada smo EU, nema više šverca! ;)
andy
+1 03-09-2022 | 13:42
dpasaric je rekao:
@Andy - Metal kompatibilan GPU jest obavezan za Mojave službeno, ALI ovaj novi OpenCore Legacy Patcher je toliko dobro složen da čak imaju ugrađenu podršku da se stroj može bootati u nove sistem čak i ako nema Metal karticu! Npr. tijekom ovih mojih eksperimenata bootao sam jedan Mac Pro u Big Sur na zastarjeloj GT 120, a kasnije sam digao jedan drugi na Monterey sa starim Radeonom HD 5770. To je zgodno kada je nekome frka da može ipak nekako raditi, a zbog nekih novih softvera mora imati zadnji OS. Ovako, ako se ne radi s 3D grafikom, sve će funkcionirati dovoljno dobro; uredski poslovi i surfanje će raditi čak i s najobičnijim karticama s početka Mac Pro proizvodnje.


Pa i ja zaboravljam da imam Radeon 2600 XT u Macu i da radi...
petros
+1 03-09-2022 | 18:59
@Andy - vidim da si in po pitanju grafičkih, možda ćeš znati da li mogu flashnuti neki stariji PC Radeon da ima Macov EFI, ali da to odradim na Macu? Ili se to treba raditi na pravom PC-iju? Nadam se da pitanje nije glupo! 8)
andy
+1 03-09-2022 | 21:13
petros je rekao:
@Andy - vidim da si in po pitanju grafičkih, možda ćeš znati da li mogu flashnuti neki stariji PC Radeon da ima Macov EFI, ali da to odradim na Macu? Ili se to treba raditi na pravom PC-iju? Nadam se da pitanje nije glupo! 8)


Koliko sam upućen, flashanje se radi na "pravom PC-u" - u članku gore ćeš naći koje se kartice mogu lako flashati. Ja se nisam bavio time već sam naručio Mac karticu s eBayja.
dpasaric
+1 04-09-2022 | 00:04
Nisam još flashao grafičke na Macu, ali koliko vidim po netu ima ekipe koja to sve odradi na samom Macu, ali, naravno, boota se direktno u Windowse i onda se tamo kemija. Volio bih to probati, bilo bi sjajno da se RX 580 može tako flashnuti u kućnoj radinosti. No, koliko vidim, ima i neka caka s tipom EPROM-a, za Mac je potreban veći izgleda, pa onda ekipa lemi taj veći na samu karticu, a to je i ono što čini legendarni MacVidCards. Znači treba skužiti kod kojih kartica je to moguće bez hardverske modifikacije.
kupus
+1 04-09-2022 | 09:02
BIOS se radi preko hexeditora na macu, a flasha se pod windowsima. Teško ćeš naći macvidcards bios, jedino da ga netko s kupljenom/flash anom RX580 uploada, a ti imaš identičnu karticu. Identična znači isti proizvođač, isti izgled PCBa...

Za opencore ne trebaš efi boot, zapravo i smeta ti ako nemaš uefi, tako da se ne flashea više. To ima više smisla za starije sustave i grafulje, tipa HD7950 ili HD5870.

Prošao sam flash HD5870, ne bih ponavljao osim ako nije nužno :)
dpasaric
04-09-2022 | 18:14
Istina, sada od kada imamo OpenCore to više ne igra toliko. Idealno je uzeti neki AMD, od ulaznih RX 460 ili RX 480, preko RX 580 kao najboljeg odnosa cijena/snaga, pa do 5700 XT i jačih. Sada je popularna serija 6 u kojoj ima modela koji ne traže modificiranje kabela za napajanje, a za one koji i to izvedu, izbor je velik (ali top modeli su toliko skupi da nadilaze vrijednost takvog polovnog Maca). Za uredsku upotrebu dovoljan je RX 460, tko bi zlatnu sredinu RX 580 je oprobani izbor. A 5700 XT i jače imaju smisla za 3D i videoprodukcijs ku ekipu.
Goc25
+1 05-09-2022 | 17:14
Svaka čast Davore na kolumni
Apple nije bio svjestan kakvu je "mrcinu" ufurao... 5.1 model za profi korisnike
mbp2009
+1 08-09-2022 | 12:28
Bok, imam samo jedno pitanje, nije baš vezano za 5,1 ali jest za 11,1 rMBP 13". Ima li uopće smisla ići na Monterey preko OCLP (kasnije Ventura)?

Pošto je CPU ipak dual core, nije to više jako toliko. Razumijem da 5,1 MP ide na sve i svašta, ali mi se ne da zezati (laptop ide na poklon dalje) ako se ne isplati, ako ne bude koristi.
dpasaric
08-09-2022 | 15:57
Ako ima SSD i barem 8 GB RAM-a onda ima smisla. Ako ne, onda bolje neka ostane na zadnjem podržanom.
mbp2009
+1 08-09-2022 | 16:06
Da, ima 8GB i SSD, nije ni M.2 ni PCI nego neka njihova kerefeka ali je istog oblika. Hvala, pokušati ću s Montereyem nakon backupa, pa onda Ventura.
dpasaric
08-09-2022 | 18:00
Ne žuri s Venturom, čak i kada bude final vani, a ne samo beta. Uvijek treba pričekati, čak i na podržanim sustavima, a pogotovo na ovim starim gdje se guraju granice svega do maksimuma.
dpasaric
14-09-2022 | 20:54
Evo, smo da svima prijavim da je dogradnja na 12.6 na svim strojevima koje sam do sada probao prošla glatko! :)
dpasaric
26-10-2022 | 20:54
I info za 5,1 vlasnike da ne žure s 12.6.1 jer nema ništa bitno, a čini se da u nekim slučajevima razbije legacy podršku za wifi i Bluetooth. Kada saznam više, javim.
kupus
27-10-2022 | 15:25
Zeznuo, to je o 12.5 riječ. Može brisanje.
dpasaric
20-01-2023 | 22:39
Nisam nikada napisao feedback - sve je ok, zadnja verzija OpenCore Legacy Patchera sve odradi kako treba. Neke korisnike može zbuniti to što Monterey ima neke nove USB drivere i onda neće uvijek prepoznati sve uređaje ako nisi bili prisutni kod samo boota, ali to većinom nije problem, razni USB diskovi uvijek rade ok.
dpasaric
24-01-2023 | 00:32
Čudesa se nastavljaju! :)

Upravo je izdan novi OCLP 0.6.0 koji podržava Venturu na većini Macova, poreban je golem posao i znanje da se to izvede! Nevjerojatan entuzijazam! :)

https://github.com/dortania/OpenCore-Legacy-Patcher/releases/tag/0.6.0
Jaka Basej
10-06-2023 | 03:51
dpasaric je rekao:
Nisam još flashao grafičke na Macu, ali koliko vidim po netu ima ekipe koja to sve odradi na samom Macu, ali, naravno, boota se direktno u Windowse i onda se tamo kemija. Volio bih to probati, bilo bi sjajno da se RX 580 može tako flashnuti u kućnoj radinosti. No, koliko vidim, ima i neka caka s tipom EPROM-a, za Mac je potreban veći izgleda, pa onda ekipa lemi taj veći na samu karticu, a to je i ono što čini legendarni MacVidCards. Znači treba skužiti kod kojih kartica je to moguće bez hardverske modifikacije.

Da, čuo sam za MacVidCards i čini mi se da bi to moglo biti zabavno probati. Istina je da je potrebna neka veća doza hrabrosti da se to napravi, ali kako se kaže, ništa nije tako zabavno kao preuzimanje rizika! Također je vrijedno istražiti koji su modeli kartica kompatibilni s Macom bez hardverskih modifikacija. Nadam se da ćete to uspjeti i da ćete nam podijeliti svoje rezultate.

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 40 minuta
 • 1v@n: btw... jel ima kakvih kritika na Sonomu zasad? Ne mislim na to da ugrađene aplikacije i par najčešćih radi super...nego jel ima kakvih problema s kompatibilnosti s programima za foto/video obradu
 • 1v@n: Hvala na info za BlackMagic. Kupio sam Filmic dok je bio one time payment. Kad su prešli na subscription based, za mene su mrtvi
 • halqicya: Apple AirPods Pro 2nd Generation - prodajem, u oglasniku je!
 • halqicya: Apple iPhone 14 128GB Midnight - prodajem, u oglasniku je!
 • drlovric: Ako ste nekim slicajem placali FilmicPro, vise nemojte. Blackmagic je izdao brutalnu video kameru za iOS. Jos je besplatna.
 • Borisone: Da. Postavke>Zaštita zaslona i provjeriš da je isključeno Prikaži kao pozadinu. Postavke>Pozadina i odabereš sliku.
 • ivan599: pozdrav se da složiti kako da mi je na zakljucanom ekranu ovaj novi kao video, a na radnoj površini slika?
 • drpongrac23: Realno, skidam ga samo zato da ne gledam ono crveno upozorenje na ikoni za postavke. Pripadam taboru "ako radi, ne diraj".
 • Zdravac: stay positive! :)
 • smayoo: Prije će biti da si samo imao sreće da se bugovi ne ispoljavaju na tvom hardveru. :)
 • Zdravac: Al eto, drago mi je da barem, ovako na prvu, ne vidim neke početničke bugove kak ih je prije znalo biti. Čini se da su dosta ispeglali prije nego su pustili van
 • Zdravac: Zapravo, ne vidim nikakvu razliku za sad, sve mi radi kak je i do sada, ove nove funkcije ću se malo zezati s njima za vikend ak stignem
 • Zdravac: ma s time se još nisam zahebavao. Trenutno sam samo promijenio "Wallpaper" u Sonoma dynamic. :)
 • mbp2009: Kako ti funkcioniraju Widgeti?
 • Zdravac: za sada ne vidim probleme, radi sve što sam i prije koristio, ...
 • Zdravac: :)
 • Zdravac: I tak, sinoć stavio Sonomu na MB Air M1
 • Kloba: riško instalirao OS, ima pet i više godina ziher. Ma obradili smo to u temi. Hvala ti svejedno!
 • Kloba: Yonkis, hvala na odgovoru. Ma ima ih desetine, samo pojma nemam koja je danas najbolja za ponuđeni novac. Klasika, convertiranje iz jednog u drugi format s mogućnošću ubacivanja titlova, skidanje klipova sa stranica koje to "dopuštaju" tipa YouTube i tako. Ova moja je bila super, i nemam pojma dali da rušim komp ili da se zadovoljim free siteovima sa HD ready rezom. A s druge strane, nisam f
 • mbp2009: 8gb ram model ili 16?
 • drpongrac23: mbp2009 - ako ima za istu lovu MacBook air M1, onda svakako M1. Poklopa ga za doručak!
 • Yonkis: @Kloba Nemam. A ima li neka alternativa tome?
 • Kloba: LJudi ima li netko Aimer Fast Video Converter aplikaciju?
 • mbp2009: vise bi u biti frend uzeo nego ja, ali nema veze
 • mbp2009: ekipa, treba mi savjet, ima li jos smisla 16" 2019 mbp? nudi mi se za ok cifru
 • halqicya: Prodano!
 • halqicya: Sad se vide :)
 • halqicya: Je, već sam stavio.. samo neznam zašto ne prihvaća još jednu sliku gdje se vide remeni.
 • smayoo: Piši u oglasnik
 • halqicya: Prodajem: Apple Watch Ultra GPS, Cellular, 49 Titanium Case 17 remena, javite ukoliko ste zainteresirani. Sat je 10/10.
 • Zdravac: sve radi ok, ne treba ništa ponovo potvrđivati
 • MacSlavko: @Zdravac: ove bankarske aplikacije ne treba nanovo u banci sigurnosno potvrditi? To samo ako se mijenja uređaj, a kod upgrejda na viši iOS sve radi normalno?
 • drpongrac23: Kod mene na Apple watch SE (2022) to radi, ali se ne mogu javiti na double tap prstima, a prwkinuti razgovor mogu. Dosta toga su sprtljali sa ovom nadogradnjom :)
 • mbp2009: mogu se javiti, to nije problem, ali ne mogu uspostaviti poziv preko sata, nego prvo na mobitel pa onda na sat
 • mbp2009: watchos 10 mali bug, udjem u aplikaciju Phone, stalno me prebacuje s liste opcija na poziv i natrag, nemoguce zapoceti poziv na satu
 • Bertone: Hvala svima i nadam se da ono što vrijedi za zakone termodinamike, ne vrijedi ovdje na forumu i da ću biti bez posla ;)
 • Zdravac: Bertoneeee, budi pravedan (i blag)! Čestitam!
 • JOHN: Neka sila bude stobom!
 • Bertone: :)
 • smayoo: Pozdrav starom jabučaru i našem novom moderatoru, Bertoneu! :)
 • drpongrac23: Nakon update na WatchOS 10, više ne radi double tap pa da teta kaže koliko je sati. Apple Watch SE (2022)
 • Piko: na iPhone mi se čini da baterija traje duže (iP 14 Pro max) ... a na satu je isto kao i prije (AppleWatch 8 45mm)
 • mbp2009: instalirao, zasad sve stabilno, cekamo kako ce se baterija ponasati
 • Zdravac: Radi na iPhoneu iOS 17 i ZABA i PBZ, i Revolut...
 • Zdravac: juhuuu
 • Zdravac: Upravo apdejto ATV na tvOS 17 i mogu potvrditi da KODI radi i dalje. :)
 • Yonkis: Meni je jedino :( to što je update uzeo 4,9 GB prostora, po meni puno previše.
 • nodik: jucer stavio iOS 17.. Zabino bankarstvo radi.
 • mbp2009: ajde probaj, da izvadim jos dok je vrijeme :D
 • drlovric: U jbt nisam ni probao banking... Nisi trebao to spominjati :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Komentari

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.27 Seconds

Provided by iJoomla SEO