EU nameće nova pravila Appleu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

EU nameće nova pravila Appleu

22.08.2024 | 23:19
Mamutska EU birokracija nameće nova pravila Appleu:

"By the end of this year, we’ll make changes to the browser choice screen, default apps, and app deletion for iOS and iPadOS for users in the EU. These updates come from our ongoing and continuing dialogue with the European Commission about compliance with the Digital Market Act’s requirements in these areas.

Developers of browsers offered in the browser choice screen in the EU will have additional information about their browser shown to users who view the choice screen, and will get access to more data about the performance of the choice screen. The updated choice screen will be shown to all EU users who have Safari set as their default browser. For details about the changes coming to the browser choice screen, view About the browser choice screen in the EU.

For users in the EU, iOS 18 and iPadOS 18 will also include a new Default Apps section in Settings that lists defaults available to each user. In future software updates, users will get new default settings for dialing phone numbers, sending messages, translating text, navigation, managing passwords, keyboards, and call spam filters. To learn more, view Update on apps distributed in the European Union.

Additionally, the App Store, Messages, Photos, Camera, and Safari apps will now be deletable for users in the EU."

developer.apple.com/news/?id=zglax7gc

Iako neki u tome vide neku novu slobodu za korisnike, meni to izgleda samo kao nova nepotrebna dodatna birokracija i gomila jalove cookie-style odvjetničke represije. Onaj tko kupuje iPhone, taj ga i kupuje radi pouzdanog i zatvorenog Appleovog ekosustava, ne'š ti problema što su Appleove vlastite aplikacije ujedno i defaultne.
23.08.2024 | 03:22
Naslov je mogao biti i "EU i Apple USKLAĐUJU pravila funkcioniranja... bla-bla..."

Pitanje je samo jel želiš prenijeti vijest ili izazvati šok / skandal..? Ak briješ na MSN, šok / skandal je svakako prva opcija.
23.08.2024 | 08:05
Mogao je biti, ali sam kao onaj tko prenosi vijest odlučio da je moj naslov upravo "taman" i da ispravno ocrtava ono što se zbiva, a to sam zaključio i nakon što sam pročitao komentare drugih ljudi koji su komentirali istu vijest.

Kada ti Gjuroo budeš prenosio neku zanimljivu vijest, stavi naslov za koji ti misliš da je prikladan.

Deploy ikakvog softvera, a pogotovo cijelog jednog ogromnog tehnološkog ekosustava kao što je Appleov, u različite regije, gdje je onda svaka izmišlja svoje pravne norme oko tehnoloških detalja, je problem. Ne samo što je skupo, već unosi kaos i bugove, traži zasebni QA i višestruku brigu o svemu. Apple će to koštati milijune, a ne za stvarnu dobrobit korisnika, već samo za zadovoljavanje briselskih uhljeba.

Ništa od ovoga što EU traži nije zaista potrebno niti si igdje čuo da Apple korisnici to traže. Jednako kao što nitko od nas korisnika u EU nije tražio suludu debilanu s potvrdom cookija. I onda još licemjernu kulisu da je to radi naše privatnosti.

Sjećaš li se epizode kada je EU Appleu zabranila prodaju Mac Pro (5,1) serije? Ili iSight kameru?

Je li to tebi normalno?
23.08.2024 | 09:14
Da, EU je natjerala Apple da postigne dogovor. U pozadini toga je istraga Europske komisije koja je zaključila da je Apple zloupotrijebio svoj dominantni položaj na tržištu tako što je isključio konkurente iz korištenja NFC tehnologije, koja je potrebna za beskontaktna plaćanja poput Apple Pay-a. Kako bi izbjegao moguću kaznu do 10% svog globalnog godišnjeg prihoda, Apple je pristao otvoriti pristup NFC tehnologiji za treće strane. To znači da će drugi pružatelji usluga plaćanja sada također imati pristup NFC tehnologiji na iPhone uređajima, što će korisnicima u EU pružiti veći izbor.

Promjene su pravno obvezujuće i bit će nadzirane od strane neovisnog tijela. Na taj način je Apple izbjegao znatnu kaznu koja bi mogla iznositi više milijardi dolara. Nikakva magija. Prati lovu.
23.08.2024 | 09:38
Nešto mi tu još nedostaje jer ja kao NFC korisnik svaki dan ne vidim nikakav problem kako to sada radi. A nije da koristim Apple Card ili nešto, nego ZABA-u vulgaris.

Tino jesi li skužio gdje će taj "veći izbor" imati smisla?
23.08.2024 | 09:53
Ja sam, na primjer, jedan korisnik koji je pisao Appleu i žalio se zašto nigdje ne mogu ostaviti (lošu) ocjenu Safariju na iPhoneu (a mogu za bilo koju non-apple aplikaciju), zašto ne mogu odabrati drugi browser kao defaultni, i zašto ne mogu izbrisati safari
23.08.2024 | 10:19
Čisto, dakle, da stavim stvari u perspektivu,

dpasaric kaže:
Onaj tko kupuje iPhone, taj ga i kupuje radi pouzdanog i zatvorenog Appleovog ekosustava, ne'š ti problema što su Appleove vlastite aplikacije ujedno i defaultne.

Ja kupujem iPhone prvenstveno zato što mi Android nije opcija jer mi je EULA neprihvatljiva (svi tvoji dokumenti su naši, svi tvoji kontakti su naši, itd.), a onda zato što "it just works".
Nemam problem sa zatvorenim (i pouzdanim) ekosustavom, dokle god je to "it just works", ali Safari mi to nije bio. Nikad. Pogotovo ne na iPhoneu. Možda je sada bolje, ali ne zanima me isprobavati.
A nisam zadovoljan kako (ne) radi odabir drugog defaultnog browsera. Moj defaultni browser na iPhoneu je FireFox, ali kad neka Apple stock aplikacija otvara neki URL, ona ga uvijek otvara u Safariju bez obzira što mi je FireFox odabran kao defaultni browser. Dakle, namjerno zajebavaju. Tako da, treba ih nagaziti i neka ih nagaze, na najjače. Dvaput. Ne. Triput. Eto.

A onda, ako Apple i dalje želi gurati neku svoju politiku izvan EU, to je onda njihov problem. Što se mene tiče, tako kako moraju u EU, neka naprave svugdje.
23.08.2024 | 10:49
generalno se slazem sa svim ovde iznetim misljenjima u korist 'disciplinovanja' nase drage nam firme. to ima smisla. nije dobro koristiti monopol na trzistu, a sve pod nekim manje-vise ispravnim opravdanjima.
na kraju krajeva, vec su bila 2 slucaja u tom smislu:
- garantni rok od 2 god u EU, koji se zavrsio nekim prihvatljivim kompromisom.
- USB-C kao univerzalni konektor za punjenje, pocev od iPhone 15.
i ne vidim nista lose sa tim.
23.08.2024 | 11:02
Nakon 8 mjeseci korištenja iPhonea, odgovorno tvrdim da je USB-C kvalitetniji, pouzdaniji i trajniji konektor od lightninga. Neusporedivo manje osjetljiv na nečistoće iz džepa, neusporedivo manje kilav i potpuno bez drketanja "uštekaj - ne radi - ištekaj - okreni za 180º pa uštekaj opet - radi" i tome slično.
  • Air
  • Korisnik
  • 70
23.08.2024 | 11:56
Ispod svih navedenih argumenata kako treba zauzdati Apple u njihovoj politici jednoumlja koji prodaju pod geslom "korist korisnika" je temeljni razlog ispravnosti ove odluke EU-a (iako je i ona potaknuta parama, jer sve njih boli ona stvar za korisnike):

Sve je to kapital ("prati pare") koji treba obuzdavati i držati pod kontrolom jer će u protivnom porobiti korisnika a da većina toga neće biti svjesna. A kada shvate biti će kasno.

Apple se puno puta dokazao kao zlobni kapitalist i tu nema spora. "Briga za korisnike" je prodavanje *uda onima koji ne vide dalje od svog nosa i guzice.
23.08.2024 | 13:07
Sta odredjuje EU korisnika?

Adresa prebivalista u momentu kad je otvorio account? Adresa gdje trenutacno zivi? Drzavljanstvo?

Ja sam prije par godina kupio Apple Watch i neke stvari vezane za srce na njemu nisu radile jer nisu podrzane u mojoj regiji. Account USA ali valjda zna da tamo ne zivim.

Odem kod brata u Njemacku kada mi dodje obavijest da mi je ta usluga aktivirana. I nakon toga sasvim normalno radi na mom accountu.

Tako da mi dosta stvari tu nije jasno...

P.S. Gradjani BiH ni dan danas nemaju App Store niti mozes aktivirati Apple uredjaj sa BiH adresom. Srbija je to dobila ne tako davno.
23.08.2024 | 13:31
Vjerojatno i jedno i drugo, a najviše trenutna lokacija.

Ja sam nakon kupnje prvog iPhone-a kreirao USA account jer Hrvatska nije bila podržana.
Nakon što je zaživjela mogućnost kreiranja HR account-a prebacio sam account na Hrvatsku (ali OS mi je i dalje na engleskom, jer mi se ne daju učiti novokomponirani hrvatski informatički izrazi), ali sam pri tome izgubio mogućnost korištenja nekih aplikacija, jer nisu sve aplikacije podržane u svim Store-ovima, ali to mi nije bilo tako bitno.

Tvoj account je još uvijek na USA, ali dok god si bio u BiH, nije ti dozvoljavao korištenje funkcija za koje je Apple-u potrebno odobrenje državnog regulatora. Kada is iz BiH prešao u Njemačku, došao si na područje na kojem Apple ima odobrenje regulatora za to područje, pa su ti te funkcije omogućene, a kada si se ponovo vratio u BiH, ostala ti je ta funkcionalnost vjerojatno zato što imaš USA account pa se tretiraš kao Amerikanac koji se nalazi u Bosni (a bilo bi stvarno glupo da nekome tko živi na području na kojemu se te funkcije mogu koristiti, iste budu uskraćene, samo zato što se trenutno nalazi na nekom drugom području.

E, sad, zašto ti odmah nije dozvolio aktivaciju, dok su bio u Bosni, vjerojatno za to da korisnici iz nepodržanih država ne bi to koristili za zaobilaženje pravila i aktivaciju funkcija za koje apple treba dobiti dozvolu od svake države, a broj onih koji će fizički poći u podržanu državu i tako ipak prevariti sustav je vjerojatno znatno manji od onih koji bi to uradili kada bi bilo dovoljno samo promijeniti državu account-a
23.08.2024 | 23:09
Ok, vidim da nije crno-bijelo, ali to je bilo za očekivati. Naravno da mislim da Apple treba pritisnuti tamo gdje ne rade u interesu korisnika.

- nisam znao da zezaju ako Safari nije default, na Macu to nije slučaj, pa mi je to nova informacija
- USB-C je svakako bolje rješenje i to podržavam
- "pravo na popravak" je isto smisleno

...i sigurno ima još toga, ali generalno EU birokracija zna zatupiti preko svake mjere i toga me strah.
24.08.2024 | 02:06
dpasaric kaže:
...i sigurno ima još toga, ali generalno EU birokracija zna zatupiti preko svake mjere i toga me strah.

Ma niš ne brini, to ti je samo stvar usklađivanja.
24.08.2024 | 08:40
dpasaric kaže:
nisam znao da zezaju ako Safari nije default, na Macu to nije slučaj, pa mi je to nova informacija

Ne samo da zezaju, ne smiješ ga izbrisati s mobitela jer ti neće raditi ništa gdje neka aplikacija ima ugrađeni pristup nekoj web stranici (ili općenito web resursu).

Ma, gle... Prije 15-20 godina su isto tako nagazili Microsoft što je otežavao korisnicima da na windowsima koriste druge browsere umjesto onog MSIE govneta. Kladim se da tada ne samo da nisi nigdje napisao, nego nisi ni pomislio kako netko NAMEĆE nova pravila Microsoftu.

Što se cookie pravila tiče, Ghostery mi je podešen da automatski odbija sve zahtjeve od web stranica koje posjećujem. Vrlo rijetko se događa da mi onda web stranica ne omogućava pristup, ali kad se dogodi, u principu ne koristim te stranice ako imam ikakvu drugu opciju.
24.08.2024 | 17:00
Zasto tako ne pritisnu autoindustriju.
Zato jer ako to nije u interesu VW, onda se ne prcka po tome.
Da je Apple iz DE, ne bi se tako ponasali.
Uvijek su u EU pritislaki USA IT gigante poznate kao GAFAM.
24.08.2024 | 18:45
1. Odluka EU birokrata o univerzalnom USB-C konektoru, iako na prvi pogled korisna, zapravo donosi više problema nego koristi. Jednostavno rečeno, nije svaki USB-C konektor jednak. Neki podržavaju samo punjenje, drugi samo prijenos podataka, a treći kombinaciju oboje, ali uz ograničenja u protokolima koje podržavaju i jačini napona. Ova neujednačenost stvara konfuziju među korisnicima (zanemarimo nas ovdje, ali 90 % ljudi nema pojma o ovim detaljima). Jedina iznimka je opet Thunderbolt protokol na USB-C konektoru koji nudi sveobuhvatnu funkcionalnost.
P.S. Apple je uveo USB-C konektor u “mainstream” kroz Thunderbolt 3 protokol, dok je istovremeno zadržao Lightning na iPhoneu. Međutim, razni “influenceri” podigli su hajku kao da je Apple jedini proizvođač s drugačijim konektorom, dok su stotine tisuća drugih proizvođača koristili mini-USB, micro-USB, USB-A, USB-B i slično.

2. Na iOS-u se bilo koji drugi web preglednik može postaviti kao zadani, ali mora koristiti WebKit (za sada)

3. S iOS 18 dolaze ogromne promijene u EU u vezi iOS-a i općenito kompletnog korisničkog iskustva na njemu.

a) Web preglednici će moči koristiti vlastiti web engine, pa ćemo fino imati potpunu dominaciju Chromiumu engina (Chrome, Opera, Edge, Arc, itd). Fantastična odluka EU u "borbi za veću konkurentnost".
Da ne pričamo koliko će iOS postati manje otporan na razne "internet napasti", jer Apple više ne može kroz jedan (svoj) web engine imati kontrolu zlonamjernih aktera.

b) Kompletno sve aplikacije (uključujući i Safari) moći će se deinstalirati, potpuno ukloniti s iOS-a. Jedini izuzetak su aplikacije "Telefon" i "Sistemske postavke".

c) Potpuno otvaranje NFC-a, što znači da će mnoge banke najvjerojatnije maknuti svoju kompatibilnost s Apple Payom (s vremenom, ne odmah) i uvesti vlastito rješenje, pa ćemo dati kompletan uvid bankama u troškove po minutama, lokacijama i vrijednosti što je do sad bilo nemoguće kroz Apple Pay.

d) Alternativne trgovine aplikacijama. Zaboravite priče pa nemoj instalirati ako ne želiš, jer će se pojaviti, a neki su se već pojavili, aplikacije koje neće biti dostupne na App Storeu, već ćete morati za njihovo korištenje instalirati alternativnu trgovinu. O količini piratstva i malvera koje će se pojaviti niti neću.

4. Usporedba s Microsoftom je promašena. Microsoft je u 90-ima imao gotovo potpunu dominaciju na tržištu operativnih sustava za osobna računala, s preko 90 % udjela kroz Windowse. iOS, s druge strane dijeli tržište mobilnih operativnih sustava s Androidom. Mislim da iOS niti u jednoj državi EU nema više od 50 % udjela, a u prosjeku je na oko 30 %. Tržište je daleko konkurentnije nego što je bilo u slučaju Microsofta.
Microsoft je bio optužen za zloupotrebu svog monopola na tržištu OS-a tako što je ograničavao druge preglednike i softvere na Windows platformi. Appleov pristup integrira hardver i softver unutar zatvorenog ekosustava. Korisnici su svjesni da kupnjom Apple uređaja ulaze u zatvoren sustav s prednostima (integracija, sigurnost), ali i ograničenjima (npr. App Store pravila). Apple s iOS-om nudi zatvoren ekosustav gdje svi elementi rade zajedno kako bi pružili određeno korisničko iskustvo, a korisnici kupuju Apple uređaje s tom sviješću. Ali kao što sam gore napisao, to će potpuno nestati u EU s iOS 18 i budućim podverzijama.
Microsoft je imao značajan utjecaj na cijelu tehnološku industriju 90-ih i zadržao je do danas gdje preko 50 % svjetske populacije ne zna da postoji nešto drugo osim Windowsa. Apple danas dijeli tržište s konkurentima poput Googlea (Android), Samsunga, raznih Kineza, Amazona i drugih, što umanjuje mogućnost monopola.
24.08.2024 | 19:03
jura22 kaže:
Zasto tako ne pritisnu autoindustriju.
Zato jer ako to nije u interesu VW, onda se ne prcka po tome.
Da je Apple iz DE, ne bi se tako ponasali.
Uvijek su u EU pritislaki USA IT gigante poznate kao GAFAM.

Ne znam što smatraš pod pojmom pritiska na autoindustriju, ali nju su odavna pritisnuli BER regulativom.
24.08.2024 | 21:49
A tko kontrolira “BER regulativu”?

Vidli smo kako suzivot EU s Pfizerom ide lijepo kada se otvori “kesa”!
25.08.2024 | 06:15
Znaš li što je BER?
25.08.2024 | 09:48
Ja nisam znao, ali zna Wikipedija. Zabranili su im da reketare cijenama servisa? Nije valjda da želiš reći da nisu trebali?
25.08.2024 | 10:08
Soffoklo kaže:
1. Odluka EU birokrata o univerzalnom USB-C konektoru, iako na prvi pogled korisna, zapravo donosi više problema nego koristi. Jednostavno rečeno, nije svaki USB-C konektor jednak. Neki podržavaju samo punjenje, drugi samo prijenos podataka, a treći kombinaciju oboje, ali uz ograničenja u protokolima koje podržavaju i jačini napona.

Nešto si pobrkao tu. Nisu to varijacije USB-C konektora, nego uređaja koji se spaja i kabela koji se koristi.

Kako god bilo, sve što si nabrojao vrijedi i za lightning konektor (odnosno kabel i uređaje koje povezuje), tako da se ne slažem s tvojom konstatacijom. Meni osobno čak nije bitno da je USB-C univerzalan (praktično svakako jest), nego je to jednostavno bolji konektor, s manje problema.

Međutim, razni “influenceri” podigli su hajku kao da je Apple jedini proizvođač s drugačijim konektorom, dok su stotine tisuća drugih proizvođača koristili mini-USB, micro-USB, USB-A, USB-B i slično.

To je bilo ranije, prije USB-C, u vrijeme dok je EU regulator pokušavao nametnuti micro-USB kao standard za mobilne uređaje, a to je bilo loše jer je micro-USB bio katastrofalno loš i nepouzdan konektor.

2. Na iOS-u se bilo koji drugi web preglednik može postaviti kao zadani, ali mora koristiti WebKit (za sada)

Od iOS 17.4 ne više. FireFox je pripremao Mozilla engine još od početka 2023.

3. S iOS 18 dolaze ogromne promijene u EU u vezi iOS-a i općenito kompletnog korisničkog iskustva na njemu.

a) Web preglednici će moči koristiti vlastiti web engine, pa ćemo fino imati potpunu dominaciju Chromiumu engina (Chrome, Opera, Edge, Arc, itd). Fantastična odluka EU u "borbi za veću konkurentnost".

Kako rekoh, ne od iOS 18, nego već od 17.4 (dakle, već je tu) Vidjet ćemo. Ograničavanjem i zabranom se kvaliteta sigurno dugoročno ne može održati. Nema kvalitete bez zdrave konkurencije.

Da ne pričamo koliko će iOS postati manje otporan na razne "internet napasti", jer Apple više ne može kroz jedan (svoj) web engine imati kontrolu zlonamjernih aktera.

Apple, taj vrli paladin na bijelom konju, oko kojeg svijetli aura dobrote i plemenitosti, koji bdije nad nama, kao dobra majka nad bolesnim djetetom.

b) Kompletno sve aplikacije (uključujući i Safari) moći će se deinstalirati, potpuno ukloniti s iOS-a. Jedini izuzetak su aplikacije "Telefon" i "Sistemske postavke".

To ćemo tek vidjeti. Još će se godinama vaditi da nisu krivi oni, nego autori aplikacija koji nisu pazili kako ih pišu.

c) Potpuno otvaranje NFC-a, što znači da će mnoge banke najvjerojatnije maknuti svoju kompatibilnost s Apple Payom (s vremenom, ne odmah) i uvesti vlastito rješenje, pa ćemo dati kompletan uvid bankama u troškove po minutama, lokacijama i vrijednosti što je do sad bilo nemoguće kroz Apple Pay.

Što ćemo to dati bankama, a što nisu imali ranije, dok smo plaćali plastičnim karticama? U svakom slučaju, dat će im onaj koji im odluči dati. Sloboda izbora. I, naravno, odgovornost koja ide uz nju.

d) Alternativne trgovine aplikacijama. Zaboravite priče pa nemoj instalirati ako ne želiš, jer će se pojaviti, a neki su se već pojavili, aplikacije koje neće biti dostupne na App Storeu, već ćete morati za njihovo korištenje instalirati alternativnu trgovinu. O količini piratstva i malvera koje će se pojaviti niti neću.

Ja ih vrlo vjerojatno neću koristiti, ako Apple ne odluči donijeti odluke kojima će postojeće developere otjerati od sebe. Ali opet - sloboda izbora, i odgovornost koja ide uz nju.

4. Usporedba s Microsoftom je promašena.

Ne slažem se. Usporedba je vrlo primjerena. Stvarni tržišni udio nema puno veze s tim što netko odluči onemogućiti korisniku slobodu izbora samo da bi povećao svoj utjecaj.
25.08.2024 | 10:25
OK, i corava kokos nabode zrno.

A kako se gleda da je jedna Ursula narucila oko 4 milijarde doza cjepiva (spominje se SMS poruka)?

Mislite da se odluke donise u Bruxelesu?
25.08.2024 | 11:37
smayoo kaže:
Ja nisam znao, ali zna Wikipedija. Zabranili su im da reketare cijenama servisa? Nije valjda da želiš reći da nisu trebali?

Emile (duboki uzdah), nisam očekivao ovakav komentar od tebe.

Prvo je žabac krenuo u rant da EU nije nagazila autoindustriju.

Na to sam ja ustvrdio da jesu odavna BER-om.

Na to žabac postavlja pitanje tko kontrolira BER?

Ja ga pitam zna li uopće što je BER? I sad ti ulijećeš ovom opaskom. Gdje, pobogu, i kako si došao do zaključka da ja mislim da nisu trebali?

Je li EU BER-om razbila monopol ovlaštene servisne mreže? Jest. Je li tako jako stala na žulj autoindustriji (ne samo europskoj, nego svima, nota bene!)? Je. To ide tako daleko da npr. u Švedskoj u cijenu auta u pravilu uračunaju cijene obaveznih servisa u jamstvenm roku da bi ljude zadržali u vlastitoj mreži bar za taj period.
Btw, BER se odnosi i na dijelove, a ne samo ovlaštenu servisnu mrežu.

Dakle, da zaključim offtopic: EU jest nagazila autoinudstriju odavna, još prije 15-ak godina (dapače, usudio bih se reći da je to bilo prvo na tapeti).
25.08.2024 | 11:43
Djuro genijalac kaže:
smayoo kaže:

Emile (duboki uzdah), nisam očekivao ovakav komentar od tebe. (...) Gdje, pobogu, i kako si došao do zaključka da ja mislim da nisu trebali?

Nisam došao do zaključka. Zato sam i napisao "nije valjda da želiš reći", s upitnikom na kraju. Kontekst i ton tvog posta su mi ostavili takav dojam, ali to mi je bilo u neskladu s onim kakav si inače.

U drugim si temama u zadnje vrijeme pisao i ti neke komentare koje ja nisam očekivao od tebe. Jbg. Pa smo sad egal.
25.08.2024 | 11:47
Pošteno
25.08.2024 | 20:36
smayoo kaže:
Nešto si pobrkao tu. Nisu to varijacije USB-C konektora, nego uređaja koji se spaja i kabela koji se koristi.

Ispravno bi bilo, nije svaki protokol na USB-C konektoru jednak.
Poanta je kad birokrati utječu na dizajn i funkcionalnost nekog proizvoda to uvijek završi usporavanjem inovacija i lošijim proizvodima.

Kako god bilo, sve što si nabrojao vrijedi i za lightning konektor (odnosno kabel i uređaje koje povezuje), tako da se ne slažem s tvojom konstatacijom. Meni osobno čak nije bitno da je USB-C univerzalan (praktično svakako jest), nego je to jednostavno bolji konektor, s manje problema.

Meni nije, ali nemam izbora

Kako rekoh, ne od iOS 18, nego već od 17.4 (dakle, već je tu) Vidjet ćemo. Ograničavanjem i zabranom se kvaliteta sigurno dugoročno ne može održati. Nema kvalitete bez zdrave konkurencije.

Točno, krivo sam napisao. Od iOS 17.4 je to moguće.

Apple, taj vrli paladin na bijelom konju, oko kojeg svijetli aura dobrote i plemenitosti, koji bdije nad nama, kao dobra majka nad bolesnim djetetom.

Daleko je Apple od toga, a još dalje EU birokrati .

Što ćemo to dati bankama, a što nisu imali ranije, dok smo plaćali plastičnim karticama? U svakom slučaju, dat će im onaj koji im odluči dati. Sloboda izbora. I, naravno, odgovornost koja ide uz nju.

Nije baš neka sloboda izbora, ako sam prisiljen koristiti aplikaciju ili novčanik od banke umjesto Apple Paya.
Kad plaćam Apple Payem broj kartice i identitet ne dijelim s trgovcima, a stvarni brojevi kartica nisu pohranjeni na iOS uređaju niti na Appleovim poslužiteljima. Kada plaćam u trgovinama, ni Apple niti iOS uređaj neće poslati stvarni broj kartice trgovcu. Kada plaćam debitnom ili kreditnom karticom koja ide kroz Apple Pay, Apple ne čuva podatke o transakcijama koje bi se mogle povezati s korisnikom.

Ja ih vrlo vjerojatno neću koristiti, ako Apple ne odluči donijeti odluke kojima će postojeće developere otjerati od sebe. Ali opet - sloboda izbora, i odgovornost koja ide uz nju.

Vidjet ćemo.

Ne slažem se. Usporedba je vrlo primjerena. Stvarni tržišni udio nema puno veze s tim što netko odluči onemogućiti korisniku slobodu izbora samo da bi povećao svoj utjecaj.

Jasno, ali ovdje nitko ne brine o korisnicima, već mnogi žele preko leđa Applea doći do korisnika i love ili podataka o korisnicima, kako tko.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 45 minuta
  • Bertone: ... iako bi ispravnije bilo Intel PC, AMD PC ili ARM PC ;)
  • Bertone: Anketa je diskriminirajuća jer se pod PC hardver navodi samo Windows PC, a ne i Linux PC pa molim ispraviti na Windows/Linux PC :D
  • Yonkis: Ajmo ispočetka sa anketom. :)
  • ZeljkoB: Anketa bi trebala biti multiple choice, osim ako se ne misli sto koristim upravo sada :)
  • Tito: S obzirom na broj glasova... 4 korisnika. Nije neka brojka.
  • drpongrac23: Iznenađuje me u anketi veliki udio Mac Studio korisnika
  • Gjuroo: Ankete na Jabučnjaku su mi oduvijek omiljeni dio. To je dio gdje netko zbilja želi čuti tvoje mišljenje :)
  • Bertone: Bio sam brzoplet i krivo kliknuo,... što sad?
  • Borisone: Nevalja jer je isključiva (samo jedan od ponuđenih izbora).
  • drpongrac23: Napokon nova anketa, nakon 100 godina, ali je zato izvrsna!!!!
  • Zdravac: a možda je car play jedinica bolja opcija
  • Zdravac: trajanje baterije nije bitno, biti će spojen sa punjačem
  • Zdravac: Ima li netko iPad mini viška da mu bezveze stoji? Trebao bih nešto da montiram na motor za navigaciju i da radi continuity funkcija
  • moragd: Mislio sam na atv plus.
  • moragd: Atv sa hrvatskim acountom? Imal neko info jel ce to raditi?
  • dpasaric: Nova anekta! :)
  • Kloba: Vidio sam to jutros. Reko neću staviti tu ako ispadne patka. Ipak, čini se da je ok izvor. Tko zna tko će završiti na giljotini zbog ovoga. Sjetćamo se pijanog vlasnika testnoga iPhonea 4 i kako je Jobs poslije tužo Gizmodo
  • kupus: Novi mb pro s m4 leakan [link]
  • Borisone: To je samo za fizičke osobe.
  • m@xym: Odnedavno znači prije par mjeseci. Ne pratim redovito njihove stranice, ali ne sjećam se da sam prošle godine to vidio. Radi se u njihovom "Easy upgrade" programu: [link]
  • Borisone: Ne tnam što je "odnedavno" ali u ožujku su mi javili da nude samo leasing preko Grenke.
  • m@xym: Borisone, to odnedavno nudi istyle.hr za Apple Watch, iPhone i Mac računala
  • kupus: tj ovaj [link]
  • kupus: [link]
  • kupus: evo borisone
  • Zdravac: Nisan sad isao provjeriti, ali zar nije Sancta Domenica iz ZG nudila?
  • Borisone: Za pravne osobe, a ne za fizičke osobe.
  • Borisone: Nudi li neka tvrtka u HR najam Mac računala? Nešto tipa mjesečno plaćanje, po isteku 2 ili 3 godine zamjena novim uz produženje ugovora.
  • marioart: photoshop za 89€, cijeli CC 430, paralels 60... hrpa nekih antivirusa... ja gledam na DE, mozda na US ima vise :) ... airpods pro 225€...
  • drlovric: Imal jos kakvih dobrih dealova za software, usluge i sl?
  • marioart: da se nadovezem... kako su sad Prime Days na Amazonu, moze se uzeti Family M365 na 15mj za 53€ ... ako nekome eventualno treba :)
  • smayoo: I ja kažem! :)
  • zoranowsky: Libre office FTW!
  • drlovric: Meni je jedna dobra dusa ovdje na Jabucnjaku poklonila MS Office. Neka bulk licenca je bila u pitanju, mislim nesto vezano za obrazovne ustanove. Radi godinama. Sad gledam ovu novu 2024. Skoro su pa identicne. Uopce ne znam niti sto je tu novoga :)
  • Borisone: Microsoft 365 Family (za 6 korisnika) je oko 60 eur kada je na akciji. A često je. Kupiš par komada i miran si par godina.
  • Zdravac: 150 € je ravno 2 godine pretplate na office 365, vjerujem da je to bolja opcija
  • drpongrac23: Ah, trebao je biti plačko!!!!
  • drpongrac23: @drlovric - ????????????????????????????????
  • drlovric: @drpongrac23: Kupujes? :)
  • Kloba: Jebote šta ove poplave rade po BiH, to je prestrašno... :(
  • drpongrac23: Evo i link [link]
  • drpongrac23: Izašao "MS Office 2024" za Mac i PC, kao standalone verzija, pa eto, ako koga zanima…
  • Bertone: Što se je dogodilo? 27 sati nitko ništa nije napisao na forumu :)
  • Yonkis: Dostupan 18.0.1 i za sve ostale apple uređaje (sat, iPad..)
  • zoranowsky: Thx!
  • dpasaric: Ugodno iznenađenje! :)
  • smayoo: Mašala. Zapratih vas na Spotifyu. :)
  • zoranowsky: [link]
  • zoranowsky: Ako netko želi link za download, pošaljite mi pm.
  • zoranowsky: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, Bip, MacSlavko, Smet, Anonimci (407)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.61 Seconds

Provided by iJoomla SEO