Automobili (i sve oko toga...)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Automobili (i sve oko toga...)

09.04.2026 | 07:17
Tko zna, možda ih ove godine negdje uhvati i snijeg s obzirom da već dva dana idu najave ponovne promijene vremena u petak i za vikend.
09.04.2026 | 17:50
IMG_6057.jpeg
09.04.2026 | 20:19
Totalni show je bio u gradu, super atmosfera, još mi je najbolji dio bio kada izađu na gradske prometnice među redovan promet, a ljudi ih bodrili sve do Žabice...

09.04.2026 | 21:48
A evo i jedan Mac korisnik, inače moj stari klijent i poznanik, Eris Marotti!

Voditelj ga je pitao što očekuje, pa je super odgovorio, parafraziram: "Očekujem čistu cestu i jedina želja mi je da završim, ma ja inače vozim tako tim cestama , ali uvijek ima smetala u obliku biciklista, sada ću konačno moći normalno se provozati!"

Inače, znam da je privatno godinama vozio Imprezu.
10.04.2026 | 08:44
S obzitom na količinu chemtrailsa Riječani se neće buniti zbog cijene benzina
10.04.2026 | 10:42
Dobar osvrt na WRC otvorenje na Art kvartu:

artkvart.hr/rally-se-vratio-kuci-spektak...zapoceo-wrc-croatia/
10.04.2026 | 17:33
dpasaric kaže:
Imam evidenciju svakog točenja goriva od 2002. godine do danas, količina, cijena i kilometraža.

Haha, ima nas još autističnih. Na Palmu sam 2003. imao aplikaciju u koju sam bilježio potrošnju. Danas pišem u excelu, ali samo za ove vikend aute. Daily, koji god da vozim zadnjih 25 godina je u rasponu 5,8-6,4. Potrošnja je više - manje ostala ista, a auto koji danas imam je 120% jači sa 3" većim kotačima i automatikom, u odnosu na onaj od prije 25 godina. Napredak je nezaustavljiv

Možda zanimljiviji podatak bude kolki je raspon prosječne potrošnje (puni tank) kod istog auta:

E36 328i: 8,2 - 14,2L; prosjek: 10,8L
E39 540i: 11,8 - 16,0L; prosjek: 15,0L
E38 750i: 11,8 - 23,0L; prosjek: 16,5L
W124 300CE: 9,3 - 15,4L; prosjek: 11,5L
Elise: 6,1 - 8,7L; prosjek: 7,2L
19.04.2026 | 22:55
Proljeće je, vrijeme je da malo razdrmamo ovu dosadnu SUV učmalost ovdje, dajte malo života!

Još malo pa ide na PV tablice, a izgleda ljepše od većine modernih kanti koje sada gledamo po cestama...

I da, naravno da ima ulja ispod, ipak je to Alfa Romeo!
19.04.2026 | 23:46
Ajde priznaj da si ga sveukupno više sati lickao i popravljao, nego vozio.
19.04.2026 | 23:50
smayoo kaže:
Ajde priznaj da si ga sveukupno više sati lickao i popravljao, nego vozio.

Ne vodim takvu evidenciju, ali nije nemoguće!
20.04.2026 | 08:39
Super boja, vidi se da ga paziš i maziš, mene bi osobno nervirala ova oznaka quadrifoglio, ovako s bijelom podlogom baš iskače, sliči mi na one naljepnice po Win laptopima. Je li to naljepnica ili je to serijski nešto?
20.04.2026 | 09:16
www.gq.com.au/lifestyle/cars/the-true-st...57f15c280fa002c5b0a5

Today, the Quadrifoglio, Italian for ‘four-leaf clover’, is marked on the cars in Alfa Romeo’s performance line. Now, it sits inside a white triangle as one point of the original diamond has been removed to symbolise Sivocci’s tragic loss.
20.04.2026 | 09:44
Sarek kaže:
Super boja, vidi se da ga paziš i maziš, mene bi osobno nervirala ova oznaka quadrifoglio, ovako s bijelom podlogom baš iskače, sliči mi na one naljepnice po Win laptopima. Je li to naljepnica ili je to serijski nešto?

Na nekim Alfama je naljepnica, a na nekim novijim je postalo serijski - upravo jer je to kod Alfe pitanje tradicije od preko 115 godina koja je započela na legendarnoj utrci Targa Florio.

Oznaka je "Quadrifoglio" (djetelina s četiri lista) i obavezno je nose Alfe na natjecanjima, a priča je počela 1923. kada je trkač Ugo Sivocci nacrtao djetelinu na svojoj Alfi kako bi konačno osvojio prvo mjesto (stalno je dolazio drugi). I naravno, to je upalilo! Od tada Alfe koje se utrkuju tradicionalno imaju tu oznaku. Neki je zovu i Autodelta jer se tako zvala tuning radionica koja ih je pripremala, pa su oni uvijek to obavezno dodavali na Alfe, a uz to i svoj manji trokutić s klasičnom trkaćom zastavicom i natpisom "Autodelta".

Danas oznaka dolazi iz tvornice na modelu Giulia i Stelvio kada se kupi najjači top model. Kod ostalih Alfi, oznaka obično znači pripadnost nekom Alfa klubu ili samo to da je vozač entuzijast koji zna Alfu provozati i po stazi.

Ja sam se uvijek držao tog nepisanog pravila, pa Alfe s kojima sam bio na stazi su dobile tu oznaku, a one "dnevne", obiteljske, koje nisu bile na Grobniku su ostale samozatajne i bez oznake.

Ova na mojoj GTV je starog tipa i dimenzija (oštri rubovi i veća), a moderne su manje i oblih rubova. Ova moja naljepnica je oznaka riječkog Alfa kluba još iz 1997. godine (više ne postoji, spojio se s Hrvatskim).

Kod nas Alfista ta oznaka uvijek znači pozdrav kolegi na cesti, a često se pretvori i u "oho, i ovo je entuzijast, idemo u tandemu proći neku dionicu". Pamtim jednu vožnju od Rovinja do Rijeke kada sam na raskrižju pustio jednu crvenu 155-icu da se uključi (to je kod Alfista obaveza, propustiti drugu Alfu) i nakon toga je bio mot rukom kroz prozor (zavrtiš prst, kao kada vozači u boksu kažu da im se upali motor) i onda smo guštali sve do Rijeke, bez divljanja i rizičnih radnji, sve lijepo kao duo. Na kraju se pozdraviš i pomisliš koliko je lijepo kada možeš jedan, možda dosadan put, pretvoriti u doživljaj za pamćenje.
20.04.2026 | 09:55
Hvala na objašnjenju, meni je to samo vizualno upalo u oko jer baš odskače od ostatka, možda uživo to ne izgleda tako upadljivo.
20.04.2026 | 16:36
IMG_0538.jpg

IMG_0540.jpg

Kad već objavljujemo....
20.04.2026 | 18:04
Jbg, ja neću. Moji auti su tegleća marva. Igrom slučaja je jedan opran prije 2 tjedna, samo zato što sam bio prošao kroz Gorski kotar po onom debelom snijegu pred Uskrs. Ali ne ovako fancy opran. Ono - ofrlje, u automatskoj praonici.
20.04.2026 | 18:05
BTW, prije desetak dana sam imao BYD Sealion 7 Excellence 24h na testnoj vožnji, a sutra Tesla Y RWD Long Range. Ako nekog zanima nešto, neka pita.
20.04.2026 | 21:31
Djuro ima duha, nije ga napustila ljubav za dobrom vožnjom i očigledno nije dovoljno ostario da pređe na SUV kante!
20.04.2026 | 22:15
smayoo kaže:
…, a sutra Tesla Y RWD Long Range. Ako nekog zanima nešto, neka pita.

Ima li mjesta za mene, može i prtljažnik? I napišem review kakva je Tesla Y RWD LR iz magareće klupe
20.04.2026 | 22:57
Djuro genijalac kaže:

Kad već objavljujemo....

A gdje je Puma?
21.04.2026 | 06:49
Tražili ste, gledajte..!

z0g04MV-Imgur.jpg
21.04.2026 | 06:50
dpasaric kaže:
Proljeće je, vrijeme je da malo razdrmamo ovu dosadnu SUV učmalost ovdje, dajte malo života!

Još malo pa ide na PV tablice, a izgleda ljepše od većine modernih kanti koje sada gledamo po cestama...

Fotka je all over the Twitter jučer bila
21.04.2026 | 08:13
korisnik kaže:
Fotka je all over the Twitter jučer bila

Da, Squadra 916 community ju je objavio u seriji s par ostalih GTV/Spidera, ali ova se "zakačila". Ima do sada 346.000 pregleda, 303 retwitta i 4.600 likeova. Ipak ljude ne smeta toliko ulje ispod Alfe!
21.04.2026 | 08:15
Djuro genijalac kaže:
Tražili ste, gledajte..!

I što na kraju najviše voziš?
21.04.2026 | 08:30
Djuro genijalac kaže:
Tražili ste, gledajte..!

z0g04MV-Imgur.jpg

E tako, već sam se splašio da te prehitilo i da si se riješio Pume

Nego, kak radi 197 konjića u Fiesti?
21.04.2026 | 13:11
smayoo kaže:
BTW, prije desetak dana sam imao BYD Sealion 7 Excellence 24h na testnoj vožnji, a sutra Tesla Y RWD Long Range. Ako nekog zanima nešto, neka pita.

Oooo Tesla je zanimljiva itekako. Cekam dojmove. I to samo zadnji pogon. Steta sto nema barem malo snijega
21.04.2026 | 14:24
dpasaric kaže:
Djuro genijalac kaže:
Tražili ste, gledajte..!

I što na kraju najviše voziš?

Honda je daily driver. Fiesta je u garaži, izvadim ju jednom mjesečno, cca, pokušavam štediti kilometre na njoj.
Puma je odjavljena otkad sam nabavil fiestu. I pod krovom. Nju čeka preobrazba, ali prije toga moram urediti radni prostor i postaviti dizalicu; prestar sam postal za ležanja pod autom...
21.04.2026 | 14:28
Bertone kaže:
Djuro genijalac kaže:
Tražili ste, gledajte..!

E tako, već sam se splašio da te prehitilo i da si se riješio Pume

Nego, kak radi 197 konjića u Fiesti?

Ne, puma ne ide u prodaju, dapače, imam još jednu koja je u dosta jadnom stanju, nju čeka restauracija.

Fiesta je homologirana sa 147 kW, tj. okruglih 200 KS po negdašnjem DIN-u

Auto ide zbilja JAKO. Tri cilindra mu ne odmažu, jer ima turbo i uvijek vuče; da se sasvim lijepo izginut u tom autu bez pretjeranog truda.
Dapače, motor je lagan i auto ulazi u zavoj kao da ne postoji sutra; povrh toga ima i serijski Quaife, ne naginje se niš, volan dva okreta od jedne do druge krajnje točke, samo okrećeš i auto skreće i slijedi...
21.04.2026 | 16:58
Zadnja tri dana proveo u starom 300CE. Serenity now!

21.04.2026 | 18:09
korisnik kaže:
Zadnja tri dana proveo u starom 300CE. Serenity now!

E to je stroj i prava Mečka!

Mercedes iz doba u kojem je taj brend još uvijek stjecao svoju sjajnu reputaciju. Ime Mercedes je postalo simbol kvalitete, pouzdanosti i izdržljivosti. I sada, zadnjih desetak godina, a pogotovo zadnjih pet, nažalost, Mercedes je naglo otišao nizbrdo i novi modeli su prepuni problema na svim razinama, a razočarani kupci dobrim dijelom i šute od sramote - kada ih netko pita "nije valjda opet na servisu?".

Problemi proizlaze iz "overengineeringa", previše elektronike s loše napisanim softverom, ali zbog niza suludih EU eko-normi koje onda uvjetuju da inženjeri iznalaze mehaničke akrobacije kako bi sve bilo u skladu sa zakonima.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 21 sati, 55 minuta
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.
  • drlovric: Moj kolega koristi Cowork sa M5 Pro sa 64GB, i nema tih problema... Ocigledno ti je taj Air preslab za tu specificnu namjenu :/
  • ivan.ocd: Da, prema Claudeu trebao bi M5 Max… neki dan je bilo preko 90GB Rama koje je koristilo… pogledat ću ovo sto si napisao pa javim
  • accom: Activity monitor će ti pokazat CPU / GPU / memory usage. Pretpostavljam, da je naročito GPU pod plafonom, a možda i Memory...
  • accom: A što kaže Claude po tom pitanju?
  • ivan.ocd: Ekipa, molim vas za brzinski savjet: imam MBA s 16GB RAM-a i koristim Claude puno, osobito Cowork. Izgleda da mi tih 16GB nije dovoljno jer svako malo dobijem upozorenje o memoriji, a i grije se ko lud (M5). Trebam li prodati ovaj Mac i gledati neki Pro ili Max s vise memorije ili hlađenja ili ne? Hvala
  • hal9000: OVO: -> [link]
  • hal9000: @yonkis: ma neki kompjuterski virusi... nemam pojma što je to! @smayoo: pa ja bih baš na krstarenje... :D
  • VanjusOS: [link]
  • smayoo: Sad su ti ta krstarenja vrlo povoljna pa nemaš više izgovora. ;)
  • Yonkis: hal9000 misliš o norovirusima? Srećom besparica me opet spasila pa nisam na kruzerima :j
  • hal9000: Danas čujem ekipu kako priča o nekim virus killer-ima. Može mi netko objasniti što je to? :D
  • imjasminh: Prodano kolegi s foruma.
  • imjasminh: 750 eur - [link]
  • Yonkis: Moram priznati da je ovo dobro odrađena aplikacija: [link]
  • imjasminh: Pozdrav svima! Prodajem Apple Watch Ultra 3, 49mm Black Titanium, račun garancija. Nije ni 2 mjeseca star, bacite pogled na oglase: [link]
  • dpasaric: I previše su ih prodali s obzirom na sve... oko 600.000
  • user: pa se nije dobro prodavao
  • user: Apple Vision je očito preskup bio
  • Riba: Bas glupost od hardvera.
  • Yonkis: Ok, i nije to neuspjeh, nešto su naučili iz toga, nadam se.
  • Riba: RIP Apple Vision. - [link]
  • drlovric: Lijepo [link]
  • dpasaric: Kao jako su zabirnuti za tvoju privatnost, a istovremeno s druge strane čini sve da je potkopaju...
  • Yonkis: Ova opcija neće nikada biti dostupna u EU ili...? [link]
  • Yonkis: The iOS 26.4.2, iPadOS 26.4.2, iOS 18.7.8, and iPadOS 18.7.8 updates that Apple released today address a security vulnerability that the FBI recently used to extract Signal message previews from an iPhone even after the app was deleted.
  • drlovric: Ja sam zadnji put cuo nikada da mi neko kaze, jao jest mi spor SSD na Mac :) To samo forsiraju ovi YT recenzenti. Nama normalnim smrtnicima totalno nebitna stavka na modernim M Macovima...
  • Yonkis: Zato jer mac diktira koliko će brzo SSD raditi. Ako radi max onda ce se i trošiti max. Ovako radi laganica pa traje dulje. Ovo pričam iz guzice. Možda ima smisla.
  • ZoPaj: mjerim s blackmagic disk speed test: mac studio m4 1tb disk 6380 mb/s read, 5200 write vanjski tb5 samsung 9100pro 4tb u acasis 80gps 6430 mb/s read, 6000 write znači vanjski brži od ugrađenog mac ssd
  • jura22: Uz TB5 i dobro kućište dobiju se velike brzine prijenosa podataka, ne kao interni SSD (otprilike duplo manje).
  • jura22: RAM se ne da "odlemiti" jer je sastavni dio SoC-a.
  • Ender: @cavarovobrdo: ... ili barem SSD.
  • cavarovobrdo: Nadam se da će novi CEO odlemiti RAM ;)
  • cavarovobrdo: Muštuluk: John Ternus to become Apple CEO
  • imenso: John Ternus novi CEO
  • CoffeePod: @yonkis jos me macOS 26 nije vidio a tko zna hoce li 27. Sequioa mi je toliko dobra da nemam razloga updejtati, a cijela prica sa Liquid Glass mi je odvratna.
  • Yonkis: The upcoming macOS 27 release will be compatible with Apple silicon Macs only.
  • dpasaric: Možeš uz search naći svaki

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.69 Seconds

Provided by iJoomla SEO