05.05.2026 | 10:25
Nije direktno o monitoru, ali zapravo i jest - jer svi noviji Appleovi monitori imaju kameru i obično vrlo solidne zvučnike. Ostali proizvođači ne idu toliko daleko i drže se samo ekrana. I onda se čovjek mora snalaziti.
Za zvuk još lako, ali kamera je nešto što stoji na vrhu ekrana i postala je bitan dio hardvera za "posao od kuće", ali i razne webinare i slične web susrete i "korporativne edukacije".
Idu mi na živce ružne PC kamere koje se prikelje na vrh i izgledaju sprčkano i jeftino. Zadnja dobro dizajnirana i cool kamera je bio Appleov magnetski iSight koji je nepravedno prerano otišao u mirovinu jer se netko bahat u Appleu sjetio izbaciti iz MacOS-a podršku za FireWire.
Jedna od rijetkih web kamera koja je imala fizičko zatvaranje objektiva radi privatnosti.
Čak sam vidio DIY projekt gdje se netko odlučio u to kućište staviti moderniju USB kameru, što nije loša ideja, ali je mnogo posla.
Tom problemu sam doskočio tako što sam slučajno naletio da je Logitech jedno kratko vrijeme proizvodio 4K kamericu specifično za Appleov Pro Display XDR s magnetnim nosačem, Apple-usklađenim dizajnom i kabelom savršene dužine do priključka na samom monitoru.
Uspio sam se dočepati jedne polovne na eBayu i radi sjajno!

Sada mi samo nedostaje "sitnica" - Appleov Pro Display XDR monitor!