05.04.2026 | 22:21
U 9 dana sam napravio oko 2300 km rentanim Hyundai Tucsonom PHEV. Sam auto je pogonom i ovjesom dobro pogođen za ono što nam je trebalo (nas petoro, vožnja pretežno autocestom na tempomatu, 90 do 130 km/h). Ali softver je strašno neispeglan, da ne kažem - loš. Strašno. Na momente sam bio u totalnoj nevjerici. Od bitnijeg prema manje bitnom:
1. automatsko kočenje u opasnosti aktivira se bez veze i bez ikakvog vidljivog povoda. Da stvar bude smješnija, aktivira se dok auto VEĆ STOJI. Želiš krenuti iz mjesta nema *NIČEG* ispred tebe, i on te zablokira (dodaješ gas, a on stišće kočnicu i vrišti alarm). Dogodilo mi se 3x u u 9 dana i 2300 km, uvijek u gradskoj vožnji.
2. adaptivni tempomat je strašno loš i nedorađen. Vozim u srednjoj traci, podešena brzina je 120, ali stvarna brzina je 110 jer auto ispred mene vozi toliko. Čekam da me lijevom trakom pretekne auto koji vozi 130-140. Dakle, on vozi bitno brže od mene. Čim me prođe, ja žmigavac i lijevo, auto koji me je upravo prošao se udaljava od mene, a moj tempomat KOČI!!!???

Valjda sam preblizu tog auta što se udaljava za njegov ukus. Jebo softver koji ne zna provjeriti prvu i drugu derivaciju... Subaru star 7 godina to zna.
3. Potrošnja benzina je besmisleno velika. Preko 10 l u prosjeku (u već opisanom režimu vožnje). Softver baš loše balansira između elektro pogona i benzinskog pogona, preslabo koristi rekuperacijsko kočenje.
4. Automatsko očitavanje prometnih znakova je toliko loše da ga ne bi smjeli puštati u korištenje (s obzirom da se ne da isključiti). Svaki 10 znak ograničenja brzine jednostavno promaši iako nema opstrukcije (drugih auta, zelenila...). Puno gore od toga, očita znak ograničenja zalijepljen na stražnjoj strani šlepera kojeg pretječem!!!

Očita znak s paralelne obične ceste bočno udaljene 20 m. Katastrofa. Neupotrebljivo.
5. Čim je 1 km/h preko (pogrešno) očitanog ograničenja, pizdi, blinka, pijuče i zajebava. OK. Austrijanci su ga podešavali. Ali pazi ovo - ograničenje je 100. On očita 100. Ja namjestim 100 na tempomatu. On NE USPIJE održavati 100, nego povremeno ode brzina na 101 i onda MENI PIZDI, blinka, pijuče i zajebava???

Od govneta govno.
6. Beskontaktni punjač ima software za q. Pregrijava mobitel iako je toliko male snage da nije sposoban puniti bateriju dok radi Apple Car Play, navigacija i spotify, nego samo održavati razinu koja je zatečena. Ja sam mislio da jedino BMW ne zna napraviti beskontaktni punjač kako spada.
7. Infotainment svaki, ali BAŠ SVAKI put kad se auto pali i kreće uvijek iznova pita koji je korisnik, želi li se spojiti na neki hyundai app i može li "početi" (iako se već vozim) i ne mrda dalje odatle dok se prstom ne pikne tri puta na "da" "stvarno da" i "počni". I to se mora piknuti prstom baš na taj središnji touch screen. OK tipka na volanu ne radi. Kladim se da taj mulac koji je taj softver dizajnirao uopće ne vozi i nema pojma koji su prioriteti vozača.
8. Apple Car Play se svaki 5. put ne pokaže ili se pokaže nakon 10 minuta tek. Iako iPhone prijavljuje da se spaja praktički momentalno.
9. Jedan put u 9 dana i 2300 km auto se nije dao "upaliti". Odnosno, "upali" se, ali ne da prebaciti pogon ni u D, ni u R. Zaglavljen između N i P. Nakon TRI gasi-pali pokušaja proradio je. Da sam taj (takav) auto uzeo u leasing, drugi dan nakon što bi mi se to prvi put dogodilo, auto bi bio vraćen leasingu bez obzira na penale. Ovdje to piše tek na 9. mjestu jer ga sutra vraćamo pa mi se fućka.
10. Ključ je uvijek u džepu, beskontaktni "udaljeni". Za zaključati auto pritisne se gumb na kvaki vozačkih vrata. Za otključati auto treba opet pritisnuti taj isti gumb osim ako auto sam ne zaključi da mu je ključ dovoljno blizu pa se otključa sam. Ali kad se otključa sam, a kad ne - nisam shvatio.
11. Svako toliko u vožnji pizdi "umoran si, stani i odmori", a bez ikakvog jasnog razloga, nekad već i minutu-dvije nakon što smo krenuli. U priručniku piše da to znači da je softver zaključio da radim neke greške u vožnji koje znače da sam umoran, ali ne želi napisati što sam pogriješio, nego samo sere kvake. Između ostalog, skužio sam da uvijek to popne kad mi drugi auto, brži od mene, uleti (oštro) pred mene s desna. Kao da ja tu mogu nešto učiniti?
E, sad, Lastane, jesam li ja lud ili netko još ima slična iskustva?
Piše da je zadnji sw update iz rujna 2025. S obzirom na kilometražu, lako moguće da je to verzija softvera s kojom je auto izašao iz tvornice.