Automobili (i sve oko toga...)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Automobili (i sve oko toga...)

04.04.2026 | 19:26
U stvari treba zabraniti aute i veci dio vasih problema bi se rijesio. Nesto novih bi dobili, ali Boze moj. Nista nije idealno.
05.04.2026 | 22:21
U 9 dana sam napravio oko 2300 km rentanim Hyundai Tucsonom PHEV. Sam auto je pogonom i ovjesom dobro pogođen za ono što nam je trebalo (nas petoro, vožnja pretežno autocestom na tempomatu, 90 do 130 km/h). Ali softver je strašno neispeglan, da ne kažem - loš. Strašno. Na momente sam bio u totalnoj nevjerici. Od bitnijeg prema manje bitnom:

1. automatsko kočenje u opasnosti aktivira se bez veze i bez ikakvog vidljivog povoda. Da stvar bude smješnija, aktivira se dok auto VEĆ STOJI. Želiš krenuti iz mjesta nema *NIČEG* ispred tebe, i on te zablokira (dodaješ gas, a on stišće kočnicu i vrišti alarm). Dogodilo mi se 3x u u 9 dana i 2300 km, uvijek u gradskoj vožnji.

2. adaptivni tempomat je strašno loš i nedorađen. Vozim u srednjoj traci, podešena brzina je 120, ali stvarna brzina je 110 jer auto ispred mene vozi toliko. Čekam da me lijevom trakom pretekne auto koji vozi 130-140. Dakle, on vozi bitno brže od mene. Čim me prođe, ja žmigavac i lijevo, auto koji me je upravo prošao se udaljava od mene, a moj tempomat KOČI!!!??? Valjda sam preblizu tog auta što se udaljava za njegov ukus. Jebo softver koji ne zna provjeriti prvu i drugu derivaciju... Subaru star 7 godina to zna.

3. Potrošnja benzina je besmisleno velika. Preko 10 l u prosjeku (u već opisanom režimu vožnje). Softver baš loše balansira između elektro pogona i benzinskog pogona, preslabo koristi rekuperacijsko kočenje.

4. Automatsko očitavanje prometnih znakova je toliko loše da ga ne bi smjeli puštati u korištenje (s obzirom da se ne da isključiti). Svaki 10 znak ograničenja brzine jednostavno promaši iako nema opstrukcije (drugih auta, zelenila...). Puno gore od toga, očita znak ograničenja zalijepljen na stražnjoj strani šlepera kojeg pretječem!!! Očita znak s paralelne obične ceste bočno udaljene 20 m. Katastrofa. Neupotrebljivo.

5. Čim je 1 km/h preko (pogrešno) očitanog ograničenja, pizdi, blinka, pijuče i zajebava. OK. Austrijanci su ga podešavali. Ali pazi ovo - ograničenje je 100. On očita 100. Ja namjestim 100 na tempomatu. On NE USPIJE održavati 100, nego povremeno ode brzina na 101 i onda MENI PIZDI, blinka, pijuče i zajebava??? Od govneta govno.

6. Beskontaktni punjač ima software za q. Pregrijava mobitel iako je toliko male snage da nije sposoban puniti bateriju dok radi Apple Car Play, navigacija i spotify, nego samo održavati razinu koja je zatečena. Ja sam mislio da jedino BMW ne zna napraviti beskontaktni punjač kako spada.

7. Infotainment svaki, ali BAŠ SVAKI put kad se auto pali i kreće uvijek iznova pita koji je korisnik, želi li se spojiti na neki hyundai app i može li "početi" (iako se već vozim) i ne mrda dalje odatle dok se prstom ne pikne tri puta na "da" "stvarno da" i "počni". I to se mora piknuti prstom baš na taj središnji touch screen. OK tipka na volanu ne radi. Kladim se da taj mulac koji je taj softver dizajnirao uopće ne vozi i nema pojma koji su prioriteti vozača.

8. Apple Car Play se svaki 5. put ne pokaže ili se pokaže nakon 10 minuta tek. Iako iPhone prijavljuje da se spaja praktički momentalno.

9. Jedan put u 9 dana i 2300 km auto se nije dao "upaliti". Odnosno, "upali" se, ali ne da prebaciti pogon ni u D, ni u R. Zaglavljen između N i P. Nakon TRI gasi-pali pokušaja proradio je. Da sam taj (takav) auto uzeo u leasing, drugi dan nakon što bi mi se to prvi put dogodilo, auto bi bio vraćen leasingu bez obzira na penale. Ovdje to piše tek na 9. mjestu jer ga sutra vraćamo pa mi se fućka.

10. Ključ je uvijek u džepu, beskontaktni "udaljeni". Za zaključati auto pritisne se gumb na kvaki vozačkih vrata. Za otključati auto treba opet pritisnuti taj isti gumb osim ako auto sam ne zaključi da mu je ključ dovoljno blizu pa se otključa sam. Ali kad se otključa sam, a kad ne - nisam shvatio.

11. Svako toliko u vožnji pizdi "umoran si, stani i odmori", a bez ikakvog jasnog razloga, nekad već i minutu-dvije nakon što smo krenuli. U priručniku piše da to znači da je softver zaključio da radim neke greške u vožnji koje znače da sam umoran, ali ne želi napisati što sam pogriješio, nego samo sere kvake. Između ostalog, skužio sam da uvijek to popne kad mi drugi auto, brži od mene, uleti (oštro) pred mene s desna. Kao da ja tu mogu nešto učiniti?

E, sad, Lastane, jesam li ja lud ili netko još ima slična iskustva?

Piše da je zadnji sw update iz rujna 2025. S obzirom na kilometražu, lako moguće da je to verzija softvera s kojom je auto izašao iz tvornice.
06.04.2026 | 10:48
Well, to je bio zaista pravi test u realnim uvjetima, a ne ono kada YouTube testeri naprave par krugova po kvartu i odvezu đir po stazi.

Čini se da Hyundai još nije stigao ispeglati tu tehnologiju, prije svega u softveru - jer ovdje se čini da je to 80% problema. Još si to dobro izdržao, mislim da bih dobio nervni slom da me auto tako zajebava.
06.04.2026 | 16:55
Nije problem u autu vec u cestarina i drugim vozacima. Oni rade pomutnju.
06.04.2026 | 17:14
Ja bih rekao i 90-95% problema. Kažem - auto je udoban, pristojno vuče i leži na cesti (za moj "penzionerski" stil vožnje barem), pregledan... Sve OK. Ali softver... božesačuvaj.

Ja nisam dobio nervni slom jer smo sve okrenuli na zajebanciju. Bili smo na obiteljskom odmoru, svi zajedno i nismo željeli dozvoliti da nam takva piz... pokvari raspoloženje.

Također, vrlo nedavno sam u dva navrata vozio (manje dana i puno manje kilometara) auto koji je zaista potpuno g*vno (hardver i softver), a i od zadnjih 5-6 rentala ovaj Hyundai je daleko najbolji. Onaj nesretni VW Touran sam već spominjao ovdje, a prije 2 tjedna sam po jugu Italije vozio dR 6.0. Superfancy ušminkana krama nađiđana polufunkcionalnim elektroničkim fufnama. Prošle godine između Malage i Seville (tri kruga) i lokalno po Sevilli neki MG (ne sjećam se više koji) s ručnim mjenjačem, takva truba od auta, sjetio sam se svog nekadašnjeg stojadina . Nas troje po 6-7% uzbrdici autocestom ne uspijeva potegnuti ne u šestoj. Ne u petoj. Nego u četvrtoj. Trećom brzinom i turažom na 5000 stenje uzbrdo. Kako bi rekao pokojni Danilo Bata Stojković, "Bože, hoćemo li stići živi?". Pretprošle godine, Budimpešta, Dacia Jogger, auto sa 7 sjedala i 999 cm3
turbo benzinac. Sjedala kao u autotrolej autobusu od prije 40 godina. Jao, lele...

Inače, kao i uvijek, auto kojeg sam odabrao kod rezervacije i onaj kojeg sam dobio nema veze jedan s drugim. Ali to je normalno. Nisam još ni jedan jedini put dobio auto kojeg su nudili i kojeg sam rezervirao, a vozio sam iznajmljeni auto najmanje 40-50 puta u zadnjih 22-23 godine.
06.04.2026 | 18:19
Znam da volite brojeve i grafove/stupce pa ću malo staviti što sam našao na jednoj stranici (gdje upisujem svoja točenja goriva):

Screenshot2026-04-06190712.png

Screenshot2026-04-06190745.png

Screenshot2026-04-06190842.png

Screenshot2026-04-06190916.png

Screenshot2026-04-06191030.png

Screenshot2026-04-06191114.png
06.04.2026 | 18:27
Zanimljivo.

Može link na tu stranicu.
Zanimaju me podatci za veća auta.
06.04.2026 | 18:47
www.spritmonitor.de/en/
i evo mojeg auta: www.spritmonitor.de/en/detail/1370969.html - 145 točenja (s time da točim 90% jednom mjesećno pa sad izračunaj koliko je to vremena)
E da, ako ti ne radi neki search (jer možda nisi reg korisnik) samo se javi.
06.04.2026 | 20:18
Malo si se razbahatio sa potrošnjom zadnji mjesec

Zanimljivo da Fordov dizelaš u većem autu troši manje od VW dizela u manjem autu (mislim na svoju Ibizu),... s druge strane isto je zanimljivo koliko novi benzinci (SS je stalno ugašen) zapravo malo troše ako im ne vadiš dušu nego voziš normalno.

Ibiza = www.spritmonitor.de/en/detail/1024990.html

Kuga = www.spritmonitor.de/en/detail/1529843.html
07.04.2026 | 07:02
Manja prosječna potrošnja dolazi jer sam donedavno (do 7 mjeseca 2025) bio živio u ZG. Gdje je sve ravno. Od kada sam u RI prosječna potrošnja mi je litru i pol veća nego u ZG. Pokušavam potrošnju uzbrdo poništiti sa što više cruisinga tj bez gasa na nizbrdicama ali nije to to.
Drago mi je da nas ima još na toj stranici i svaka čast Bertone, vodiš jako lijep “dnevnik”.
Također pomoću ovakve baze podataka se zaista dobiju pravi pokazatelji tj Gaussova krivulja i može se izvući hrpa dobrih podataka jer su “in real life”
07.04.2026 | 10:07
Nisam uopce znao da nesto ovako postoji. Dnevnik potrosnje auta

Sta vam je cilj? Mislim sto je ideja iza toga?

Vodio sam recimo dnevnik 3 god i shvatio da mi auto trosi 6.4l i koliko sam tisuca eura ostavio na pumpama. Sta da radim sa tom info?
07.04.2026 | 11:01
@drlovric
Nije cilj da ja znam koliko mi troše auti, nego da drugi ljudi koji će se možda danas sutra odlučiti na kupnju nekog auta, pretragom baze podataka po točnom modelu, pogonskom stroju, godini proizvodnje i dr., od mene ili bilo kojeg korisnika te baze podataka mogu dobiti realne/stvarne podatke o potrošnji i popratnim troškovima za ciljani auto,... znači ne trošim mjesečno 5 minuta radi sebe nego radi ljudi koje nikad neću ni sresti ni upoznati

PS.
Ako korisnici baze podataka vode uredno podatke o svojim autima, mogu se izvući stvarno kvalitetni podaci koji upućuju na česte i specifične kvarove (ako ih ima) za pojedini model auta kao i cijene popravka u zemlji vlasnika auta što ljudima doista može pomoći, jbg, takve podatne nebuš dobio u novinarskim testovima jer da imaju auto duže na testu i da pišu/govore o problemima vrlo brzo ne bi imali više kaj testirati, dok iz razgovora sa prijateljima/poznanicima/rodbinom opet ne možeš izvući dobar zaključak/podatak jer je uzorak premali.

@onkis
Pa koja te sila/muka potjerala u Rijeku, em je potrošnja veća, em ti češće pada kiša
07.04.2026 | 15:27
Za mojeg piše od 7,13-7,78 l/100km.
Meni putni kompjuter kaže 7,5l/100km (dugo ga nisam resetirao).

Tvornički:
Prosjek: 5,3 – 5,7 l/100 km
Grad: 6,6 – 7,0 l/100 km
Otvorena cesta: 4,5 – 5,0 l/100 km

Realno:
Normalna vožnja bez tereta: 6,5 – 7,5 l/100 km
Autocesta 130 km/h: 7 – 8 l/100 km
Grad (gužva): 7,5 – 9 l/100 km

E sad, bitno je i kako i gdje se vozi. Ja imam više otvorene ceste, a manje gradske vožnje. Imami Thule na krovu stalno.
Plus-minus, to je to ali nikada onako kako tvornica upiše u katalog.
07.04.2026 | 15:39
@Bertone:

Pa to je rad za opce dobro. Ajde lijepo

Slazem se da je ovo najiskrenije sto mozes naci o bilo kojem autu, jer stvarni vlasnici nemaju motiv da lazu kao korumpirani novinari ili recenzenti.
07.04.2026 | 15:58
U nadi da su stvarni vlasnici upisivali podatke.
07.04.2026 | 16:41
drlovric kaže:
@Bertone:

Pa to je rad za opce dobro. Ajde lijepo

Slazem se da je ovo najiskrenije sto mozes naci o bilo kojem autu, jer stvarni vlasnici nemaju motiv da lazu kao korumpirani novinari ili recenzenti.

Pa svatko od nas može svakodnevno učiniti neku pozitivnu sitnicu za nekog drugog, time činimo svijet boljim

jura22 kaže:

A hebo ga patak, pa ti svugdje i uvijek tražiš udbaše
07.04.2026 | 16:55
Zamišljam si mračni podrum negdje u Indoneziji, pun dječice od 8 do 10 godina, koja za mafiju marljivo utipkavaju lažirane podatke za desetke tisuća vozila...
07.04.2026 | 18:02
jura22 kaže:

A ne, nemam drugog posla nego još izmišljavati podatke i to još da mi se poklapaju. Ah, što uopće komentiram…
07.04.2026 | 18:08
Ne treba djecu izrabljivati.
Jednostavno se kupi.
Ovo je za drustvene mreze recimo.
07.04.2026 | 18:12
smayoo kaže:
Zamišljam si mračni podrum negdje u Indoneziji, pun dječice od 8 do 10 godina, koja za mafiju marljivo utipkavaju lažirane podatke za desetke tisuća vozila...

Mojeg modela auta ima 3 na stranici i ja mogu s lošimpodatcima pokvariti statistiku.
A djeca mi nisu uopće pala na pamet jer ima i elegantnijih načina.
07.04.2026 | 18:23
Pa ti onda kvari statistiku. Ne bi me čudilo da te to zabavlja. Ti si baš kao Antuntun.
07.04.2026 | 19:18
jura22 kaže:

Mojeg modela auta ima 3 na stranici i ja mogu s lošimpodatcima pokvariti statistiku.

Na prvu sam pomislio da voziš FSO Poloneza pa sam pogledao no njih ima dvanaest pa da čujemo, kakav raritet to voziš da ih ima samo tri?
07.04.2026 | 19:33
Bertone kaže:
jura22 kaže:

Na prvu sam pomislio da voziš FSO Poloneza pa sam pogledao no njih ima dvanaest pa da čujemo, kakav raritet to voziš da ih ima samo tri?

Zastavu 101, kao skriveni jugonostalgičar (to mu je olditmer, kao i Davoru njegova...a.., a Volga mu je za svakodnevnu vožnju )
08.04.2026 | 05:40
Što ste pametni, ne za dvije, nego za četri noge.
08.04.2026 | 07:00
I to napišeš u 06:40? Jesi to smišljao cijelu noć?
Jako pametan odgovor, ne za dvije, nego za 4 noge.
08.04.2026 | 08:42
Imam evidenciju svakog točenja goriva od 2002. godine do danas, količina, cijena i kilometraža.
08.04.2026 | 09:28
Yonkis kaže:
I to napišeš u 06:40? Jesi to smišljao cijelu noć?
Jako pametan odgovor, ne za dvije, nego za 4 noge.

Bilo je u 5:40.
08.04.2026 | 20:47
Na Korzu miriši na WRC...

08.04.2026 | 22:12
Gdje će biti utrka? Opet na Platku ili...?
09.04.2026 | 06:26
smayoo kaže:
Gdje će biti utrka? Opet na Platku ili...?

Svuda uokolo...

rally-croatia.com/uploads/files/cr26-route-maps.pdf
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 23 sati
  • Yonkis: iOS 26.4.1 and iPadOS 26.4.1 This update has no published CVE entries.
  • stefanjos: Treba mi as u rukavu kada me netko pita gdje da ide haha :D
  • smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
  • stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?
  • Yonkis: @smayoo Nema na čemu, evo ja upisah.
  • smayoo: @Yonkis, evo, otključano, hvala na upozorenju!
  • dpasaric: Booo?
  • Yonkis: “ Lažu li nas :) ...nastavak sa vikalice.” - tema zaključana a zadnji post završava sa pitanjem?
  • smayoo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs braćo! I sestre!
  • zoranowsky: Sretan Uskrs!
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Miro Spiro: sretan Uskrs
  • user: da bar je propao kao što su Microsoft i ostali predviđali, hvala što si pokrenuo najgori trend u techu Steve.
  • Yonkis: [link] Who’s in Apple’s top 10? Here’s the full list of the most influential people of all time
  • Yonkis: [link] netko fino složio povijest svih modela iPhonea, jako lijepo.
  • Yonkis: Apple employee #8 Chris Espinosa on working his whole life at one company: [link]
  • Ender: vrlo moguce, ja video to na nasem sajtu 02. apr. sorry.
  • Yonkis: @ender članak je prekopiran odavdje [link] i po tome ispada da je 1.april šala.
  • Ender: AMD kupuje Intel: istorijski preokret koji menja čitavu x86 industriju [link]
  • dpasaric: Super je prošlo! :) Sretno im!
  • miomika: Možda glupo pitanje, dal će se vidjeti putovanje te rakete iz .hr prema mjesecu? zasada nije oblačno
  • Ender: USA lansiranje rakete sa ljudskom posadom ka mesecu
  • Ender: [link]
  • Ender: [link]
  • CoffeePod: @yonkis iStyle takvo ruglo od firme. Pogotovo dućan u Splitu. Osoblje nema pojma, morao sam ih sve školovat :P
  • dpasaric: Večeras tko je u Rijeci u Piki na proslavu 50 godina! :)
  • Borisone: Onaj dan u godini?
  • Yonkis: zato iStyle daje popust od 2.27% ne od 3% ne od 2.5% nego 2.27% Presmiješno.
  • Tito: Kupio sam 3 MBA i 2 iphonea
  • ZoPaj: 50% off all Apple products in all Apple stores for Apple's 50th anniversary... today only! apple.com
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: 50 godina Applea u srijedu u 19.30 u Pikiju!
  • jura22: Nema mjesta za ekspanziju jer je tako Apple odlucio. Sigurno bi se mogla graficka ustekati ili vise njih. Mozda memorija i nema smisla.
  • vjeko1: Realno me ne čudi ovo za Mac Pro jer desktop lineup nije imao previše smisla sa Studio i Pro. S druge strane, arhitektura sa Apple Silicon je takva da nema previše mjesta za expanziju tako da.. RIP
  • Piko: Samo da velim da sam "ukrao" ideju za vikalicu .... i napravio svoju implementaciju na [link] ....
  • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]
  • Yonkis: @CoffeePod koristiš li ono punjenje do 80% ili si light user? Moj iPhone 15 je nakon 26 mj izgubio samo 6% a 2 različita SIMa (priv posl). Tako da 1% je sasvim ok.
  • drlovric: @Coffe: Po gruboj racunici moze ti trajati do kraja stoljeca taj telefon. Nista ne azuriraj :)
  • CoffeePod: Ja sqm i dalje na iOS18 i ne planiram jos updejtat. Nakon 9 mjeseci baterija na 16PRO pala je samo za 1% od max kapaciteta
  • ZoPaj: eh, da je bar više tih OS updatea bez novih featuresa:) optimiziranih i očišćenih od bugova pored famoznih sigurnosnih patcheva.. mislim da Snow Leopard nije imao ni jednu jedinu novost? 26.4 mi se čini brz i stabilan...
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.87 Seconds

Provided by iJoomla SEO