Umjetna inteligencija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Umjetna inteligencija

21.07.2026 | 08:09
Koliko ti traje aplikacija na telefonu?
Navodno certifikat traje 7 dana i onda se ponovno mora obnoviri a s pretplatim je to godinu dana.
21.07.2026 | 09:06
jura22 kaže:
Koliko ti traje aplikacija na telefonu?
Navodno certifikat traje 7 dana i onda se ponovno mora obnoviri a s pretplatim je to godinu dana.

u pravu si, ovo sto smo dragan i ja spomenuli je za desktop...

mobilna platforma im je cash cow i tu su bolje zastitili "svoje interese"

za mobilne platforme postoji "usluzno" postavljanje na store, moram to malo istraziti koliko kosta i da li se zapravo isplati
21.07.2026 | 12:43
Ja sam malo istraživao i došao do zaključka:
1. besplatno - skine se što treba i napravi se app i učita u iPhone - traje 7 dana
2. 99$/ godišnje - sve isto ali traje na AppStoreo dok traje pretplata
3. ako se ne produži pretplata - program nestaje ali i dalje radi na iPhoneu svima koji su skinuli.
4. ako imaš članstvo i ono istekne, ali ga ponovno platiš nakon recimo 2 godine, tada sve ovisi o trenutnom raspoloženju Apple-a, ili ide glatko ili ide kao kad si 1. puta radio app.
30.07.2026 | 15:26
Sam Altman ne uzima socijalnu komponentu rada.
U Americi su davno uveli rad od doma/udaljene lokacje. Ljudi su to prigrlili i napravili si problem jer nisu imali s kime "piti kavu". Desilo se to da su onda zaposlenici nekog kvatra rentali prostor i tamo odlazili raditi.
Rad od doma je pušiona na duge staze.
Ako je netko mislio da će AI dovesti do skraćenja radnog dana/tjedna, prevarili su se.
30.07.2026 | 22:50
jura22 kaže:
Rad od doma je pušiona na duge staze.

Tako je, dokazano u praksi tijekom pandemije. Kada radiš od doma izgubiš onaj "prekidač" da zaboraviš na obaveze i posao dolaskom u dom, ostaješ zapravo cijelo vrijeme "ready" i to iscrpljuje. Ok, tu i tamo ili jedan dan tjedno, ali tako raditi stalno je svoja vrsta robije.
31.07.2026 | 09:32
Ako radis solo 2-3 dana max po tjednu, a ako je grupa 1-2dana max.
Interesantno je da produktivnost pada ako je rad od doma duzi.
Osoba ima osjecaj da je produktivna a u stvari nije.

Recimo, zaposlenik efektivno radi prosjecno 3-4 sata dnevno. Najveca produktivnost je od 2-5 sata.
Recimo, notifikacija na mobitelu bez da se pogleda (samo onaj ping) uzme 0,5 -1 minutu za nisko intelektualni posao, a za onaj visoko intelwktualni i do 30 minuta dok se ne dojde na “radnu temperaturu”.
31.07.2026 | 13:06
Ja radim od doma zadnjih 7-8 godina. Meni to savrseno odgovara.

Ne zelim ured, ne zelim tlaku putovanja, misliti sta cu jesti na poslu itd.

Supruga je radila samnom mozda 2 godine, i rekla ne mogu ja ovo, ubise me zidovi.

Zaposlila se u ducanu da bude okruzena ljudima. Nismo svi isti
31.07.2026 | 18:08
Nismo svi isti.

Vele da je najbolje rezultate daj hibridni rad. Nešto iz ureda, nešto od doma.
Sve ovisi koji posao i koliko ga voliš. Faktor zasićenja isto jako igra veliku ulogu.

U IT se ionako u pravilu ne radi cijelo vrijeme, osim ako ti netko ne stoji za vratom u uredu ili ako ti se ne broji vrijeme za kompjuterom. Ima i takvih "kompanija" gdje se doslovno broji svaka minuta, pa ti vidi.

Po meni to je standard za današnji IT da se nudi, remote rad i/ili hibridni. Najkonzervativniji daju 1 dan u tjednu od doma, al sa vremenom, bude ih pregazilo vrijeme.

Mislim da je lijepo kada se npr. petkom spojiš u 10h, a budeš gotov u 14h. Utorkom i srijedom dođeš na posao, te onda malo radite, imate tri kave, ručak od nekih 2h, sastanak direkcije, itd.
Mada uvijek od boljeg postoji bolje.

Najbolji među nama radili su remote već prije 20 godina, samo onda to tako nismo zvali, nego teleworking.

Ne volim kada ljudi ne vole svoj posao.
Jako se neki čude nekima koji samoincijativno, nedjeljom popodne dođu na posao. Rješavaju neki problem u gluho doba noći, ne zato što moraju, nego zato što žele.
Možda kolega voli svoj posao.

Neki su voljeli izlaziti van vikednom, a neki ostajati doma učiti.

-------
Što se tiče AI/ML svi govore o benefitima, a nitko o posljedicama. Ne znam koji amater pušta na produkciju nešto kaj je napisao AI, a da na prođe review ljudskog faktora??
31.07.2026 | 18:49
Tko pusta?
Pohlepni vlasnik (takvi su gotovo svi) kompanije koji vidi ustedu u novcu i vremenu uvodjenjem AI. AI nema volivanja, ne ide na WC, ne jede, ne pije kave…..

Kad im se obije o glavu, onda promjene plocu.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 8 sati
  • smayoo: A propos smještanja konektora... :P
  • smayoo: U Beogradu ulazi stari deda sa štapom, klimavo i s mukom u gradski autobus, obrati se vozaču: "Mladiću reci mi gde bih mogao da smestim kosti...?", a vozač na to skoči ljutito: "Nemoj da tebi Kosta smesti!" :D
  • Bertone: Bolje i straga nego kad ga Apple smjesti ispod :D
  • jura22: I smjestila ga straga.
  • smayoo: To je sve EU standardizirala na USB-C. :D
  • jura22: Izgleda da mora biti više od dva konektora!
  • jura22: Landtag Brandenburg ih ke nabrojao: Gejevi, lezbijke, androgini, birodne osobe, trans muškarci, trans žene, rodno promjenjive osobe, rodno kvir osobe, interseksualne osobe, interseksualne žene, interseksualni muškarci, transseksualne osobe, transseksualne žene, transseksualni muškarci, trans osobe, transmuške osobe, transženske osobe, rodno fluidne osobe, panrodne osobe, osobe s dva duha (
  • jura22: Misliš da se smiju stavljati samo muški ili ženski konektori?
  • smayoo: :D
  • Riba: Po muskim i zenskim konektorima.
  • jura22: Zašto ženski robot mora imati sise? U stvari, zašto uopće postoje muški i iženski roboti? Kako ih tazlikovati?
  • smayoo: @bbosnjak, otvori temu u forumu pa pitaj da ti se jave jabučari iz Zagreba ili okolice koji imaju monitor iz te generacije da probaš s njihovom ciglom
  • smayoo: Aha, to ima vanjsku ciglu za napajanje? Pa da, onda svakako treba probati s drugom ciglom prije ikakvog servisa.
  • jura22: Sumnjam. Rekoi su neka nabavim nateriju i onda je budu zamijenili. U stvari, trebao sam je nabaviti, sam zamijeniti i inda njima odnjeti novce.
  • dpasaric: Za Cinemu 23 prvo provjeri da nije samo napajanje, 90% slučajava bude to.
  • Riba: Vjerojatno su pretrpani poslom kao i svi.
  • jura22: Vidim hvalite RAM servis. Ja sam ih pitao za promjenu baterije pa su poceli kolutati s ocima. Kao da su me htjeli otpiliti.
  • jura22: Jok, Ludbreg je centar svijeta.
  • bbosnjak: Jbg. mi Zagrebčani mislimo da smo u cetru svijeta. Hvala na linku.
  • Riba: Kad ljudi ne kazi lokaciju obicno se radi o Zagrebu. :) U tom slucaju preporuka za [link]
  • Riba: A gdje se nalazis?
  • bbosnjak: Imam Apple Cinema Display 23-Inch. Radio je ok do prije mjesec dana i prekrasan je. Imao je jednu crtu mrtvih pisela po sredini ali koga briga kad je tako elegantan i dobru sliku ima. I onda je prestao raditi. Ima li igdje servis koji bi to mogao pogledati i možda popraviti ili bi to možda netko udomio pa se time pozabavio. Ne mogu se natjerati da ga odnesem na glomaznni otpad ko da je neki šte
  • smayoo: [link]
  • Pongy75: Meni se čini i jedno i drugo, app šema. A vaditi se na bilesnu djecu, ako je to uopće istina je krajnje bezobrazno. Ovo mjesto nikad nije bila takva zajednica.
  • drlovric: Ja sam slab na djecu i radio bih pomogao i u ovom konkretnom slucaju. Vec sam to radio ovdje. Samo nisam shvatio kakvu pomoc on ocekuje konkretno. Da skupimo pare za M4 ili da mu ga nekako nadjemo unutar njegovog budzeta. Taj dio mi nije jasan...
  • Pongy75: Napad je najbolja obrana - kad te uberu!
  • Sarek: I stvarno mu nitko nije ništa loše napisao, a on je odmah krenuo u neke obrambene teze
  • Sarek: Meni je isto bilo čudno da na jasno postavljeno pitanje krenu traktati nečega što nema veze s pitanjem. Dva su moguća scenarija ili se čovjek pogubio u svemu i samo se krivo izrazio ili je stvarno neka muljaža. U svakom slučaju trebalo bi objašnjenje od dotičnog člana ili ako je ovo drugo u pitanju neka admini reagiraju
  • jura22: Tu je pitao nesto za MacMini M4 > M4 Pro
  • jura22: [link]
  • Pongy75: Avioni, milioni. kamioni
  • matijazx: -- to je bila prevara. Kolega forumaš mu je htio posuditi svoj Mac, al ovaj nije htio. Scammer.
  • Pongy75: Malo popratiti postove, sve je bez logike. Šarena priča, ima svega.
  • jura22: 8.2.2025. Pise da je sve prebacio s M4 na M4 Pro, ne znam tko je ovdje lud?
  • jura22: Cijela prića je čudna. Pošto se radi o bolesnom djetetu ne želim griješiti dušu.
  • marioart: izgelda da je obrisana... ja sam se ponudio za pomoc dvaput, ali sam izignoriran... cudna situacija
  • jura22: Gdje je tema o M4 MM za onu curicu?
  • Gjuroo: @Yonkis: Otvori temu... :D
  • Yonkis: Zašto su plavuše a onda nakon njih riđokose tako upečatljive?
  • smayoo: RIP :(
  • Yonkis: John C. Dvorak dies aged 80
  • 1v@n: Uzmem ih sa sobom onda idući put kad opet idem za HR
  • dpasaric: Pa nemojte baciti, mogu uvijek biti izloženi ako su ok očuvani.
  • 1v@n: Jel vam za muzej odgovaraju iCloud zaključani uređaji? Dobio sam iPhone 5 i iPad 2 koji su zaključani. Djeca praznila kuću od preminulih baka/djedova i nemaju nikakav pristup mailovima/passwordima. Probali smo kontaktirati Apple, ali nisu ni odgovorili. Ispravno i očuvano, ali cigla
  • dpasaric: Zadnji model koji imamo u muzeju je 5c! :)
  • drlovric: Zasto bi itko kupovao iPhone 3GS a da nije neki muzej? :/ Ja imam svoj iPhone 3G negdje u stvarima. Dao bih ga besplatno ako nekome vrijedi. Nisam uopce znao da to ljudi kupuju i traze.
  • smayoo: Odgovarajuća "tema" je oglasnik. Za cijenu potraži slične uređaje na e-bayu, poprati na kojem iznosu završavaju licitacije pa korigiraj cijenu s obzirom na trošak dostave iz te zemlje.
  • 1v@n: Stavim slike i više detalja ako mi netko kaže koja bi bila odgovarajuća tema za to
  • 1v@n: Psst… jel ima nekog ovdje da ga zanima iPod Photo 40GB (4. Gen) i iPhone 3GS 32GB? Prije nego puknem to na oglase, trebam nekakvu realnu procjenu jer nekakav par specijalaca traži skoro 1500€ za 3GS…
  • matijazx: Da li može u kojem postu na forumu, malo više o tome? :-)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.67 Seconds

Provided by iJoomla SEO