Automobili (i sve oko toga...)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Automobili (i sve oko toga...)

21.04.2026 | 19:13
Te sulude EU eko norme su sami EU proizvođači izmišljali sebi kao osigurače da se zaštite od konkurenata iz Kine, Indije itd. Pa su sami sebi lupili vritnjak.
21.04.2026 | 19:57
drlovric kaže:
smayoo kaže:
BTW, prije desetak dana sam imao BYD Sealion 7 Excellence 24h na testnoj vožnji, a sutra Tesla Y RWD Long Range. Ako nekog zanima nešto, neka pita.

Oooo Tesla je zanimljiva itekako. Cekam dojmove. I to samo zadnji pogon. Steta sto nema barem malo snijega

Na kraju sam za test dobio AWD long range. Dojmovi su da je sve unutar očekivanja. Baterija dosegne RI-ZG-RI s desetak posto rezerve. To je knap, ali RWD long range ima veći dovoz deklariran pa bi trebalo biti OK.

To je ujedno jedina stvar na samom autu koja je bitno bolja nego kod BYD Sealion 7. Kvaliteta izrade, kvaliteta korištenih materijala, dizajn, opremljenost interijera... U odnosu na BYD, dojam je kao da si sjeo u Daciu. Naravno, Tesla ima veliku prednost vlastitog sustava superchargera ali to nije vezano za sam auto.

U ovom zadnjem modelu su doslovno sve poskidali i prebacili na tablet. Čak i "mjenjač". Moraš pritisnuti kočnicu pa ti se na displayu pojavi slider i onda prstom swipe gore za naprijed, a dolje za natrag. Palica s lijeve strane volana je SAMO za žmigavce, s desne strane nema palice, imaš tipkicu za brisače na lijevoj strani volana - kratki pritisak je on/off, dugi je tekućina i nekoliko prolazaka brisača. Osjetljivost automata ili fiksne brzine se biraju s tableta. Lijevo na volanu ima još tipkica za svjetla i kotačić gore-dolje s klackalicom lijevo-desno i pritiskom ravno za OK. Premali je i pretvrd pa to lijevo-desno nije lako ubosti. Koristi se za multimediju i za podešavanje retrovizora i drugih stvari koje imaš po menijima. Desno na volanu je obični gore-dolje kotačić s pritiskom za OK i to je za tempomat, i onda još tipkica za ručno prikazati slike s vanjskih kamera i još jedna za voice piloting. Pričao sam engleski, kužio me savršeno. Slažeš rečenice po vlastitom nahođenju, on ih interpretira i odrađuje. Npr. "increase temperature by one degree" ili "set fan speed to three". Ili "open rear trunk". I tako. Jedino sam ostao zbunjen kad sam mu rekao "wash windscreen" - odgovorio mi je tekstualnom porukom na hrvatskom da ne može to učiniti. Nagađam da je zato što tipku treba držati i dokle god je držiš, ono prska i briše.

Adaptivni tempomat mi se nije svidio, ali čovjek iz salona mi je kasnije rekao kako nije siguran što sam radio, ali da bi trebalo biti moguće uključiti samo adaptivni tempomat (održavanje brzine ili odstojanja od vozila ispred sebe) ili adaptivni tempomat s držanjem u voznoj traci. A to me je izludilo jer čim pokušaš sam nešto volanom, on otkaže tempomat. I onda, želiš promijeniti traku, samo daš žmigavac i pustiš ga. On odradi sve sam. Kad mu se svidi. A ponekad ti kaže "mrdni lagano volan". Ako to ne učiniš, neće promijeniti traku. Ako učiniš, onda se strese i opet otkaže tempomat.

Auto bi mogao voziti sam, ali nije dozvoljeno. U biti, može voziti potpuno sam, uključivo i slijediti GPS navigaciju, ali moraš sjediti budan za volanom i držati ga. Očekujem update gdje moraš sjediti za volanom, ali ne nužno budan.

Ako ga ne želiš voziti na tempomatu, voziš ga jednom pedalom. Čim skineš nogu s gasa, on koči generatorski (vraća energiju u baterije) i to taman toliko da te ne baca inercija na naprijed. Kočnica služi samo za interventne/neočekivane situacije i za manevre (moraš je nagaziti da ti se pojavi slider za biranje smjera vožnje naprijed-natrag).

Kad koristiš ugrađenu GPS navigaciju, on ti izračuna trebaš li stati na punjaču i preporuči ti točno na koji supercharger da dođeš po kriteriju minimalnog vremena (preporuči ti dopunu samo toliko koliko ti je potrebno da se do cilja dovezeš s 10% baterije). Pikneš gumb i odmah ti tamo rezervira punjač u očekivano vrijeme dolaska.

Kako sam auto dobio s 80% baterije, na povratku sam se dovezao do Karlovca sa 9% baterije, spojio se na supercharger i nakon 4 (četiri) minute mi je rekao da mogu dalje. Punjenje je bilo snagom od 91 kW, znači cca 6 kWh je bila dopuna, a pokazivanje je skočilo sa 9% na 13%.

Sjedalo ima uobičajene motorizirane kontrole za podešavanje naprijed-natrag, gore-dolje, nagib naslona i još 2 zgloba na naslonu, za križa i još malo iznad.

Prednji i stražnji prtljažnik nemaju kvake, otvaraju se komandom s tableta (ili iz smartphone aplikacije kad je tvoj auto, a ne ovaj testni).

Handsfree razgovori su ugodni. Čuje se super, i mene su isto čuli super. Glazba se čuje OK, ali ništa da padneš u nesvijest (u BYD je, btw, bilo baš da padneš u nesvijest).

Stakleni krov je meni osobno pušiona. Samo da ti prži sunjara u tjeme. Vjerujem da je super u Skandinaviji, ali na Mediteranu je to meni totalni fail. BYD ima s donje strane motorizirani kruti blackout zastor pa imaš opciju. Tesla ima samo goli stakleni krov.

Visok sam 191cm i imam cca 130 kg. Kad si namjestim vozačko sjedalo udobno, u Tesli Y stanem na stražnje sjedalo iza vozačkog, nije mi tijesno, ne moram se uguravati, ali nije baš ni da mi je superkomforno. U BYD Sealion 7 mi je superudobno kad sjednem na stražnje sjedalo iza vozačkog koje je podešeno za mene.

Nisam uspio aktivirati Apple CarPlay. Nisam siguran je li to zato što se plaća ili zato što su namjerno onesposobili na testnom vozilu.

Na pitanje "kako ubrzava", odgovor je - očekivano. To sam probao već više puta, nije mi to više novost. Ima dva stupnja za podesiti: standard ili chill. Probao sam na standard, a chill je tromije. Ne da se štedi baterije, nego da ne zajebe neiskusnog vozača. Kad pričepiš gas do poda, baš počupa. Tko nije iskusan, lako bi mogao izgubiti kontrolu nad autom. Korisno je kad treba u nekoj čudnoj situaciji, ali u principu mi to nije nešto napeto. Vozim penzionerski i preko 90% na tempomatu.

Na pitanje "kako se ponaša na cesti", odgovor je - nemam pojma. Nisam bio u prilici probati se voziti življe po zavojima, osim tih par kilometara od A7 obilaznice do kuće. U principu, rekao bih da nije auto za sportsku vožnju (kao ni BYD), ali, kao i svaki elektromobil s baterijama raspoređenim po podu, ima puno bolje težište od prosječnog ICE automobila.

Jesam li nešto zaboravio? Pitaj.
21.04.2026 | 20:12
Kakva su sjedista na Y? Primarno sjedalni dio, jel prekratko? Ima li onu ekstenziju?

To mi je ostao u sjecanju kada sam probao neku Teslu u USA. Noge mi u zraku, kao da na nekoj klupici u parku sjedim

Jel ti OK bila izolacija buke, u smislu vjetra i prometa?

Meni je Y bas zanimljiv auto, ali ne mogu ja to posjedovati (zgrada 7 kat i drzava bez punjaca)...

Nema Tesla CarPlay, nikada to nisu ni imali. Forsiraju svoj sustav.

P.S. Stekao sam dojam da rti se vise kinez svidio nego 50-60K eura Tesla?
21.04.2026 | 20:24
Do sad smo svi bili uvjereni da je kraj naše civilizacije onda kad potrošimo sve raspoložive resurse.

Međutim pokazalo se da je kraj naše civilizacije onda kad napunimo našu atmosferu svakojakim otpadnim plinovima.

Što prije to shvatimo, to brže će nas proći nostalgija.

Kad se sjetim Koje lijepe aute sam u životu sve vozio krenu suze.

Moje prvo auto, kupio mi stari (4000,00 DM) Audi Coupe 1974. Da mi ga je sad mogao bi ga glat za 100.000 € prodati.

Drugo je bio Mustang Mach 1 sa manjom mašinom V8 (5,8 l) Kupio ga od jednog Kanadskog vojnika. Onu veću su u Cobru ušarafili mislim da je ta mašina imala nekih 7 litara. Filter našarafljen na karburator velik ko Šolja od kave. Pa ga ti namjesti da radi okruglo i ne puca ko iz pištolja. Treba ti urar a ne auto mehaničar.

Automatik sa 3 brzine.
Podizači stakla pogonjeni podtlakom iz usisne grane ko servo za kočnice. Pa kad ti mali šlaufi u vratim krenu puštati da vidiš kako se traži uzrok što mašina neće.

Ta vremena su prošla, ali ima i jako dobrih auta danas. Po gotovo jer manje troše i čišći su.
Prilozi:
21.04.2026 | 21:01
21.04.2026 | 21:57
dpasaric kaže:

Doom and gloom. Pa lakse je sprijeciti ljude da se krecu sa vozilima na fosilna goriva nego na struju, to mu nije palo na pamet? Tehnologija postoji da sam doma proizvodis struju, dok litru benzina ili dizela sigurno neces. Nedavno su u Irskoj traktorima blokirali pristup jedinoj rafineriji u zemlji, pogodi tko je cekao u redovima za punjenje a tko nije.

I konacni cilj nije da kontroliraju ljude, to je tek usputni bonus, cilj je kao i uvijek da se maksimizira profit pretplatama na usluge. Ali to se jednako izvede i na subremenim ICE vozilima, nije to nikakva posebnost elektricnih vozila. Tko zeli to sve izbjeci neka nabavi konja i zobi.
22.04.2026 | 07:42
Riba kaže:
Doom and gloom. Pa lakse je sprijeciti ljude da se krecu sa vozilima na fosilna goriva nego na struju, to mu nije palo na pamet? Tehnologija postoji da sam doma proizvodis struju, dok litru benzina ili dizela sigurno neces. Nedavno su u Irskoj traktorima blokirali pristup jedinoj rafineriji u zemlji, pogodi tko je cekao u redovima za punjenje a tko nije.

I konacni cilj nije da kontroliraju ljude, to je tek usputni bonus, cilj je kao i uvijek da se maksimizira profit pretplatama na usluge. Ali to se jednako izvede i na subremenim ICE vozilima, nije to nikakva posebnost elektricnih vozila. Tko zeli to sve izbjeci neka nabavi konja i zobi.

U praksi nije baš tako, stvar je u jednostavnosti kontrole populacije. Vraćam se opet na dokazanu praksu u Kanadi kada je Trudeau neovlašteno zlorabio sustav da blokira bankovne kartice prosvjednika. Da su njihovi kamioni i traktori bili električni, sve bi bilo još jednostavnije - samo bi ih isključili jednim klikom ili geolokacijski ograničili da ne mogu doći prosvjedovati pred vladine ustanove. Općenito, poanta za sigurnost od zlorabe države i koporacije je imati vozilo koje nije spojeno na internet.

S klasičnim gorivom imaš previše rupa u sustavu koje nisu kontralabilne - jer neće tek tako ukinuti sav autobusni i kamionski prijevoz, brodove i slično, znači uvijek ćeš imati načina za doći do goriva i nekontrolirano se kretati, uostalom nedavno smo, radi Hormuza, došli i do apsurda da je jeftinije ulje za kuhanje od dizela, a njega isto možeš tankati uz smanjenje efikanosti od samo 10% (Top Gear testirao). MIslim da je baš bio nedavno snimak iz Irske gdje ekipa kupuje boce od po 10 litara ulja za kuhanje i tanka aute na parkingu ispred shopping centra...
22.04.2026 | 10:44
Davore, stvarno si zabudalio. Što dalje, to sve više. Može li se neki auto daljinski onesposobiti ili ne - uopće ne ovisi o tome koji mu je pogonski motor.
22.04.2026 | 10:48
drlovric kaže:
Kakva su sjedista na Y? Primarno sjedalni dio, jel prekratko? Ima li onu ekstenziju?

To mi je ostao u sjecanju kada sam probao neku Teslu u USA. Noge mi u zraku, kao da na nekoj klupici u parku sjedim

Jel ti OK bila izolacija buke, u smislu vjetra i prometa?

Meni je Y bas zanimljiv auto, ali ne mogu ja to posjedovati (zgrada 7 kat i drzava bez punjaca)...

Nema Tesla CarPlay, nikada to nisu ni imali. Forsiraju svoj sustav.

P.S. Stekao sam dojam da rti se vise kinez svidio nego 50-60K eura Tesla?

Kinez košta u euro isto kao Tesla. A auto je po svemu klasa iznad, osim po dometu.

Izolacija buke kao i u drugim novim autima. Ništa posebno za reći. Ja zadovoljan.

Što se sjedala tiče, nisam uopće obratio pažnju na to. Meni nije bio nikakav neobičan osjećaj (isto kao kad sjednem u svoj Subaru). Ekstenziju nema (BYD je ima). Općenito BYD ima udobnije sjedalo. Imam problema s križima pola života, osjećam razliku nakon sat-dva vožnje. U Tesli bi mi bio dobro došao moj jastučić za križa, a u BYD nisam niti pomislio na njega.
22.04.2026 | 14:44
smayoo kaže:
Davore, stvarno si zabudalio. Što dalje, to sve više. Može li se neki auto daljinski onesposobiti ili ne - uopće ne ovisi o tome koji mu je pogonski motor.

Uopće nisam zabudalio - ne postoji EV koji nije vezan na internet (možda nešto prastaro, a takav vjerojatno više nije ispravan jer mu je baterija davno otišla i nije bilo isplativo kupiti novu). Klasični ICE auti uglavnom nemaju data karticu u sebi, tek sada zadnje serije kod nekih. To se lako vidi nudi li ti auto OTA update ili traži USB.

Teslu će ti Velik Brat zaustaviti on remote, ali moju staru Alfu baš i neće.
22.04.2026 | 15:20
dpasaric kaže:

Koja je realna zivotna situacija u kojoj bi se ovo moglo desiti?
22.04.2026 | 16:32
dpasaric kaže:

A kaj bu ti vredila Alfa kad su oko tebe pogašene Tesle i nemreš Alfom proći pored/oko/preko njih
22.04.2026 | 16:47
drlovric kaže:
dpasaric kaže:

Koja je realna zivotna situacija u kojoj bi se ovo moglo desiti?

U Kanadi su onim prosvjednicima protiv mjera blokirali bankovne račune.
Sad ti zaključi dalje.
22.04.2026 | 17:42
dpasaric kaže:
...ulje za kuhanje od dizela, a njega isto možeš tankati uz smanjenje efikanosti od samo 10% (Top Gear testirao). MIslim da je baš bio nedavno snimak iz Irske gdje ekipa kupuje boce od po 10 litara ulja za kuhanje i tanka aute na parkingu ispred shopping centra...

A što se dogodilo par sto kilometara kasnije ti nisu prikazali. Ja ću ti reći kaj se dogodi: ode ti visokotlačna pumpa, tj. počne se ljuštiti iznutra. Klip(ovi) koji tlače gorivo na 1000+ bara se podmazuju gorivom koje tlače, nema drugog podmazivanja. Iz toga razloga ako ti dođe benzin unutra (pogrešno utočeno gorivo, događa se češće nego misliš) strada pumpa odmah. Onda ta sitna špena dalje putuje s gorivom i dođe u rail. Dio povratom ode natrag u spremnik, a dio ide u motor. Da bi došlo u motor, mora proći kroz injektore koje uništi. I tako onda imaš potrebu zamjene visokotlačne pumpe, raila i injektora. Sve ostalo treba oprati od špene koja se, budući da pliva u masnoj nafti, baš lijepo lijepi za sve pa je onda najbolje, da budeš posve siguran, zamijeniti i to: sve vodove goriva uključujući i spremnik.

Auti koji idu na jestivo ulje: stari dizeli (golfovi s vrtložnim komorama, oni trpe čak i trafo ulje; za vrijeme okruženja Sarajeva, ljudi su se vozili na trafo ulje; Emil ti može opisati kako to izgleda i koliko ga ima po trafostanicama; Mercedesi s pretkomorama nisu htjeli ići na trafo ulje), Mercedesi i ostala krama s pretkomorama tipa Fiat tipo 1.7D.
Ovi moderni(ji) s common-railom ne idu sigurno iz gore opisanog razloga.

Tak da nije samo gubitak efikasnosti od 10%. Top Gear je show o automobilima, a ne ozbiljna emisija.
22.04.2026 | 17:49
dpasaric kaže:
smayoo kaže:

Uopće nisam zabudalio - ne postoji EV koji nije vezan na internet (možda nešto prastaro, a takav vjerojatno više nije ispravan jer mu je baterija davno otišla i nije bilo isplativo kupiti novu). Klasični ICE auti uglavnom nemaju data karticu u sebi, tek sada zadnje serije kod nekih. To se lako vidi nudi li ti auto OTA update ili traži USB.

Prvo, kad bude dovoljno velika masa i potražnja, pojavit će se hakeri na isti način kako sad imaš VPN, jer je u pozadini identična tehnologija (internet). Oni koji tebi sad isključuju DPF, što ti ne smeta, za par godina će isključivati connectivity na autu, ako ti je to toliko bitno.
Drugo, i sad možeš isključiti data transfer na autu koji ima modem i onemogućiti OTA ako to želiš (što je zasluga baš tebi omražene EU, kad smo već kod toga) i to NIJE moguće daljinski uključiti. Vjeruj mi, znam o čemu govorim.
22.04.2026 | 19:59
jura22 kaže:

U Kanadi su onim prosvjednicima protiv mjera blokirali bankovne račune.
Sad ti zaključi dalje.

Nista nisam zakljucio.

Ako bih ja odlucio da postanem revolucionar, rusitelj vlasti, terorist, pljackas, younameit, oni meni ugase auto remotely i sprijece me u mojoj nakani

Pa ja izadjem iz svog ugasenog auta, otmem auto nekome kome radi i odoh dalje za svojim planom. A on ostade pored moje ugasene Tesle

Meni je sva ta paranoja smijesna i djetinjasta.
22.04.2026 | 20:47
Danas je jedan takav vozio ispred mene, nije davao žmigavac vjerojatno neće ga prate.
22.04.2026 | 20:51
Kladim se u što hoćete da če smayoo kupiti Teslu!
22.04.2026 | 20:52
tino1 kaže:

I Davor ce. Samo to jos ne zna
22.04.2026 | 20:59
tino1 kaže:
Danas je jedan takav vozio ispred mene, nije davao žmigavac vjerojatno neće ga prate.

Ili je vozac BMWa.
22.04.2026 | 21:54
tino1 kaže:

Ne znam iz čega si to zaključio. Zato što sam rekao kako mi činjenica da je Elon Musk takav kakav jest nije nikakav kriterij pri donošenju odluke? Pa nije. Koristim Apple proizvode jer su kvalitetni proizvodi sa značajnim prednostima, usprkos tome što je Steven Jobs bio megašupčina svjetskog kalibra, od odnosa prema svojim najbližima nadalje.

Ali nisi slušao pažljivo. Nisam odlučio i nije mi jednostavna odluka jer mi je puno stvari na vagi. Ima stvari koje mi ozbiljno smetaju kod Tesle i možda na kraju odlučim odgoditi promjenu auta za još godinu dana (jer me nije ni najmanje strah da me Subaru ne bi mogao poslužiti još godinu dana bez frke) pa vidjeti što se događa s WLTP dovozom kod drugih proizvođača.
22.04.2026 | 22:28
Riba kaže:
tino1 kaže:

Ili je vozac BMWa.

A ne, u zadnje vrijeme većina vozača BMW-a daje žmigavce, stanu ispred pješačkog ili uspore pored škole/vrtića, ne ubacuju se u kolonu na silu i propuste druge ispred sebe iz bočne ulice ili kad se svi moraju prestrojiti u jednu traku, ali su zato taj mentalitet preuzeli vozači očerupane kokoši (škoda Octacia)
22.04.2026 | 22:35
Odmah politički.

Što fali.

Bolje nego onaj Kinez o kojem si pričao. Ali i jedan i drugi imaju ugrađenu dilemu Kinez i tesla su isti ko noćni klub, dok si unutra osjećaš se dobro ali kad izađeš stidiš se.
22.04.2026 | 22:39
Bertone kaže:
Riba kaže:
tino1 kaže:

Ili je vozac BMWa.

A ne, u zadnje vrijeme većina vozača BMW-a daje žmigavce, stanu ispred pješačkog ili uspore pored škole/vrtića, ne ubacuju se u kolonu na silu i propuste druge ispred sebe iz bočne ulice ili kad se svi moraju prestrojiti u jednu traku, ali su zato taj mentalitet preuzeli vozači očerupane kokoši (škoda Octacia)

Ne to ti radi BMW automatski ono softwareom, dok ti piješ blago ohlađeni napitak i gledaš Netflix.
22.04.2026 | 22:42
tino1 kaže:
Bolje nego onaj Kinez o kojem si pričao. Ali i jedan i drugi imaju ugrađenu dilemu Kinez i tesla su isti ko noćni klub, dok si unutra osjećaš se dobro ali kad izađeš stidiš se.

Ja bome ne. Zaboravio si da sam ja dovoljno star da se sjećam vremena kad su mi se mnogi čudili i sprdali me što sam kupio Toyotu, da bi 20 godina kasnije svi oni rekli "kupio bi si ja Toyotu, ali ne mogu si je priuštiti".
22.04.2026 | 22:48
drlovric kaže:
tino1 kaže:

I Davor ce. Samo to jos ne zna

Davor ga već vidi crvenog s Alfinim znakom na haubi. Jer čuo je da je to sve bjelosvjetska zavjera i tesla je u biti Alfa ali neće da nam kažu to. A MSM nam lažu, ne zna ni on ali dok nešto novo čuje na YT javit će nam.
22.04.2026 | 22:51
smayoo kaže:
tino1 kaže:

Ja bome ne. Zaboravio si da sam ja dovoljno star da se sjećam vremena kad su mi se mnogi čudili i sprdali me što sam kupio Toyotu, da bi 20 godina kasnije svi oni rekli "kupio bi si ja Toyotu, ali ne mogu si je priuštiti".

A kad izlažiš iz Noćnog Kluba? Nemoj mi sad, ko ti tamo ne ulaziš.
22.04.2026 | 23:22
Eto. Pročitao si me.
24.04.2026 | 00:46
Djuro genijalac kaže:
...Auti koji idu na jestivo ulje: stari dizeli (golfovi s vrtložnim komorama, oni trpe čak i trafo ulje; za vrijeme okruženja Sarajeva, ljudi su se vozili na trafo ulje; Emil ti može opisati kako to izgleda i koliko ga ima po trafostanicama; Mercedesi s pretkomorama nisu htjeli ići na trafo ulje), Mercedesi i ostala krama s pretkomorama tipa Fiat tipo 1.7D.
Ovi moderni(ji) s common-railom ne idu sigurno iz gore opisanog razloga.

Tak da nije samo gubitak efikasnosti od 10%. Top Gear je show o automobilima, a ne ozbiljna emisija.

U pravu si, Top Gear je više show i zabava nego li ozbiljna tehnička emisija. I slutio sam da mora biti neka caka kod novih motora, common-rail je ipak daleko osjetljiviji od Golfa Duje!
24.04.2026 | 01:58
Ovo bi Djuro mogao znati: tko kod nas radi zamjenske cijevi za hladnjak ulja? Je li to možda onaj moj prezimenjak? Njima je web down...

Jedna cijev mi slini na spoju i sada bih to sredio, a naravno, nove se već odavno ne proizvode niti postoje neke zamjenske. Vidim da postoje neki custom kitovi za popravak, sada istražujem te opcije...

Vezano uz sve to - razumijem da je dio prema spoju na hladnjak fleksibilan i da to tako mora biti zbog vibracija, ali gdje je caka da onaj ostatak prema motoru mora biti od metala? Pretpostavljam zbog temperature neposredno kraj motora?

I koje su to situacije da ulje ode preko 100-110 oC... ono, teoretski, tko ima instrument za temperaturu ulja mogao bi vjerojatno voziti potpuno bez hladnjaka ulja ako pazi na to i ne jurca po Grobniku...
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 8 sati
  • hal9000: OVO: -> [link]
  • hal9000: @yonkis: ma neki kompjuterski virusi... nemam pojma što je to! @smayoo: pa ja bih baš na krstarenje... :D
  • VanjusOS: [link]
  • smayoo: Sad su ti ta krstarenja vrlo povoljna pa nemaš više izgovora. ;)
  • Yonkis: hal9000 misliš o norovirusima? Srećom besparica me opet spasila pa nisam na kruzerima :j
  • hal9000: Danas čujem ekipu kako priča o nekim virus killer-ima. Može mi netko objasniti što je to? :D
  • imjasminh: Prodano kolegi s foruma.
  • imjasminh: 750 eur - [link]
  • Yonkis: Moram priznati da je ovo dobro odrađena aplikacija: [link]
  • imjasminh: Pozdrav svima! Prodajem Apple Watch Ultra 3, 49mm Black Titanium, račun garancija. Nije ni 2 mjeseca star, bacite pogled na oglase: [link]
  • dpasaric: I previše su ih prodali s obzirom na sve... oko 600.000
  • user: pa se nije dobro prodavao
  • user: Apple Vision je očito preskup bio
  • Riba: Bas glupost od hardvera.
  • Yonkis: Ok, i nije to neuspjeh, nešto su naučili iz toga, nadam se.
  • Riba: RIP Apple Vision. - [link]
  • drlovric: Lijepo [link]
  • dpasaric: Kao jako su zabirnuti za tvoju privatnost, a istovremeno s druge strane čini sve da je potkopaju...
  • Yonkis: Ova opcija neće nikada biti dostupna u EU ili...? [link]
  • Yonkis: The iOS 26.4.2, iPadOS 26.4.2, iOS 18.7.8, and iPadOS 18.7.8 updates that Apple released today address a security vulnerability that the FBI recently used to extract Signal message previews from an iPhone even after the app was deleted.
  • drlovric: Ja sam zadnji put cuo nikada da mi neko kaze, jao jest mi spor SSD na Mac :) To samo forsiraju ovi YT recenzenti. Nama normalnim smrtnicima totalno nebitna stavka na modernim M Macovima...
  • Yonkis: Zato jer mac diktira koliko će brzo SSD raditi. Ako radi max onda ce se i trošiti max. Ovako radi laganica pa traje dulje. Ovo pričam iz guzice. Možda ima smisla.
  • ZoPaj: mjerim s blackmagic disk speed test: mac studio m4 1tb disk 6380 mb/s read, 5200 write vanjski tb5 samsung 9100pro 4tb u acasis 80gps 6430 mb/s read, 6000 write znači vanjski brži od ugrađenog mac ssd
  • jura22: Uz TB5 i dobro kućište dobiju se velike brzine prijenosa podataka, ne kao interni SSD (otprilike duplo manje).
  • jura22: RAM se ne da "odlemiti" jer je sastavni dio SoC-a.
  • Ender: @cavarovobrdo: ... ili barem SSD.
  • cavarovobrdo: Nadam se da će novi CEO odlemiti RAM ;)
  • cavarovobrdo: Muštuluk: John Ternus to become Apple CEO
  • imenso: John Ternus novi CEO
  • CoffeePod: @yonkis jos me macOS 26 nije vidio a tko zna hoce li 27. Sequioa mi je toliko dobra da nemam razloga updejtati, a cijela prica sa Liquid Glass mi je odvratna.
  • Yonkis: The upcoming macOS 27 release will be compatible with Apple silicon Macs only.
  • dpasaric: Možeš uz search naći svaki
  • dpasaric: Pa zadnji intervju je na naslovnici, a ostali raspršeni tijekom godina
  • Ender: @dpasaric: a gde su ti razgovori? mislim gde se mogu naci?
  • Performita: Omogućuje lako postavljanje novih uređaja, sigurnost podataka i poslovni email bez velikog IT odjela. Cilj je da tvrtke rade jednostavnije i sigurnije na Apple uređajima.
  • drlovric: U cemu je fora sa ti Business? Imamo li mi mali smrtnici neku korist od toga ili je to samo za velike tvrtke?
  • Performita: Kalimera, Dobro jutro... ovo za Apple Business rolls zvuči kao izvrsna vijest!!!
  • Borisone: Apple Business rolls out to 200 countries today - brace for impact - even Croatia!
  • Yonkis: iOS 26.4.1 and iPadOS 26.4.1 This update has no published CVE entries.
  • stefanjos: Treba mi as u rukavu kada me netko pita gdje da ide haha :D
  • smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
  • stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?
  • Yonkis: @smayoo Nema na čemu, evo ja upisah.
  • smayoo: @Yonkis, evo, otključano, hvala na upozorenju!
  • dpasaric: Booo?
  • Yonkis: “ Lažu li nas :) ...nastavak sa vikalice.” - tema zaključana a zadnji post završava sa pitanjem?
  • smayoo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs braćo! I sestre!
  • zoranowsky: Sretan Uskrs!
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?