21.04.2026 | 19:57
drlovric kaže:
smayoo kaže:
BTW, prije desetak dana sam imao BYD Sealion 7 Excellence 24h na testnoj vožnji, a sutra Tesla Y RWD Long Range. Ako nekog zanima nešto, neka pita.
Oooo Tesla je zanimljiva itekako. Cekam dojmove. I to samo zadnji pogon. Steta sto nema barem malo snijega

Na kraju sam za test dobio AWD long range. Dojmovi su da je sve unutar očekivanja. Baterija dosegne RI-ZG-RI s desetak posto rezerve. To je knap, ali RWD long range ima veći dovoz deklariran pa bi trebalo biti OK.
To je ujedno jedina stvar na samom autu koja je bitno bolja nego kod BYD Sealion 7. Kvaliteta izrade, kvaliteta korištenih materijala, dizajn, opremljenost interijera... U odnosu na BYD, dojam je kao da si sjeo u Daciu. Naravno, Tesla ima veliku prednost vlastitog sustava superchargera ali to nije vezano za sam auto.
U ovom zadnjem modelu su doslovno sve poskidali i prebacili na tablet. Čak i "mjenjač". Moraš pritisnuti kočnicu pa ti se na displayu pojavi slider i onda prstom swipe gore za naprijed, a dolje za natrag. Palica s lijeve strane volana je SAMO za žmigavce, s desne strane nema palice, imaš tipkicu za brisače na lijevoj strani volana - kratki pritisak je on/off, dugi je tekućina i nekoliko prolazaka brisača. Osjetljivost automata ili fiksne brzine se biraju s tableta. Lijevo na volanu ima još tipkica za svjetla i kotačić gore-dolje s klackalicom lijevo-desno i pritiskom ravno za OK. Premali je i pretvrd pa to lijevo-desno nije lako ubosti. Koristi se za multimediju i za podešavanje retrovizora i drugih stvari koje imaš po menijima. Desno na volanu je obični gore-dolje kotačić s pritiskom za OK i to je za tempomat, i onda još tipkica za ručno prikazati slike s vanjskih kamera i još jedna za voice piloting. Pričao sam engleski, kužio me savršeno. Slažeš rečenice po vlastitom nahođenju, on ih interpretira i odrađuje. Npr. "increase temperature by one degree" ili "set fan speed to three". Ili "open rear trunk". I tako. Jedino sam ostao zbunjen kad sam mu rekao "wash windscreen" - odgovorio mi je tekstualnom porukom na hrvatskom da ne može to učiniti. Nagađam da je zato što tipku treba držati i dokle god je držiš, ono prska i briše.
Adaptivni tempomat mi se nije svidio, ali čovjek iz salona mi je kasnije rekao kako nije siguran što sam radio, ali da bi trebalo biti moguće uključiti samo adaptivni tempomat (održavanje brzine ili odstojanja od vozila ispred sebe) ili adaptivni tempomat s držanjem u voznoj traci. A to me je izludilo jer čim pokušaš sam nešto volanom, on otkaže tempomat. I onda, želiš promijeniti traku, samo daš žmigavac i pustiš ga. On odradi sve sam. Kad mu se svidi. A ponekad ti kaže "mrdni lagano volan". Ako to ne učiniš, neće promijeniti traku. Ako učiniš, onda se strese i opet otkaže tempomat.
Auto bi mogao voziti sam, ali nije dozvoljeno. U biti, može voziti potpuno sam, uključivo i slijediti GPS navigaciju, ali moraš sjediti budan za volanom i držati ga. Očekujem update gdje moraš sjediti za volanom, ali ne nužno budan.
Ako ga ne želiš voziti na tempomatu, voziš ga jednom pedalom. Čim skineš nogu s gasa, on koči generatorski (vraća energiju u baterije) i to taman toliko da te ne baca inercija na naprijed. Kočnica služi samo za interventne/neočekivane situacije i za manevre (moraš je nagaziti da ti se pojavi slider za biranje smjera vožnje naprijed-natrag).
Kad koristiš ugrađenu GPS navigaciju, on ti izračuna trebaš li stati na punjaču i preporuči ti točno na koji supercharger da dođeš po kriteriju minimalnog vremena (preporuči ti dopunu samo toliko koliko ti je potrebno da se do cilja dovezeš s 10% baterije). Pikneš gumb i odmah ti tamo rezervira punjač u očekivano vrijeme dolaska.
Kako sam auto dobio s 80% baterije, na povratku sam se dovezao do Karlovca sa 9% baterije, spojio se na supercharger i nakon 4 (četiri) minute mi je rekao da mogu dalje. Punjenje je bilo snagom od 91 kW, znači cca 6 kWh je bila dopuna, a pokazivanje je skočilo sa 9% na 13%.
Sjedalo ima uobičajene motorizirane kontrole za podešavanje naprijed-natrag, gore-dolje, nagib naslona i još 2 zgloba na naslonu, za križa i još malo iznad.
Prednji i stražnji prtljažnik nemaju kvake, otvaraju se komandom s tableta (ili iz smartphone aplikacije kad je tvoj auto, a ne ovaj testni).
Handsfree razgovori su ugodni. Čuje se super, i mene su isto čuli super. Glazba se čuje OK, ali ništa da padneš u nesvijest (u BYD je, btw, bilo baš da padneš u nesvijest).
Stakleni krov je meni osobno pušiona. Samo da ti prži sunjara u tjeme. Vjerujem da je super u Skandinaviji, ali na Mediteranu je to meni totalni fail. BYD ima s donje strane motorizirani kruti blackout zastor pa imaš opciju. Tesla ima samo goli stakleni krov.
Visok sam 191cm i imam cca 130 kg. Kad si namjestim vozačko sjedalo udobno, u Tesli Y stanem na stražnje sjedalo iza vozačkog, nije mi tijesno, ne moram se uguravati, ali nije baš ni da mi je superkomforno. U BYD Sealion 7 mi je superudobno kad sjednem na stražnje sjedalo iza vozačkog koje je podešeno za mene.
Nisam uspio aktivirati Apple CarPlay. Nisam siguran je li to zato što se plaća ili zato što su namjerno onesposobili na testnom vozilu.
Na pitanje "kako ubrzava", odgovor je - očekivano. To sam probao već više puta, nije mi to više novost. Ima dva stupnja za podesiti: standard ili chill. Probao sam na standard, a chill je tromije. Ne da se štedi baterije, nego da ne zajebe neiskusnog vozača. Kad pričepiš gas do poda, baš počupa. Tko nije iskusan, lako bi mogao izgubiti kontrolu nad autom. Korisno je kad treba u nekoj čudnoj situaciji, ali u principu mi to nije nešto napeto. Vozim penzionerski i preko 90% na tempomatu.
Na pitanje "kako se ponaša na cesti", odgovor je - nemam pojma. Nisam bio u prilici probati se voziti življe po zavojima, osim tih par kilometara od A7 obilaznice do kuće. U principu, rekao bih da nije auto za sportsku vožnju (kao ni BYD), ali, kao i svaki elektromobil s baterijama raspoređenim po podu, ima puno bolje težište od prosječnog ICE automobila.
Jesam li nešto zaboravio? Pitaj.