26.08.2026 | 08:13
Nije baš automobili, ali namijenjeno jest pa postam ovdje da Riba vidi
Freecad je j....ni komad softvera! Još uvijek ne vjerujem da je to besplatno i idem im donirati neke novce, jer zaslužuju. Moj projekt: konstrukcija kućišta filtera zraka za hondu civic kako bi mogao koristiti cilindrični filter od K20A2 motora. On je protočniji (K20A2 ima 200 KS), ali to nije bitno, nego to što je kutija manja. A manja mi treba da bi oslobodio mjesto pod poklopcem motora, e da bi mogao ugraditi EHPAS pumpu iz Toyote MR2 koja radi on demand (dakle, ušteda cca 0,3 do 0,5 l/100 km, ovisno o izvorima i oslobađanje 2-3 KS).
Povratak na airbox.
Moj uradak (Freecad 1.1.3, postoji i za penđee i za macOS i za Linux)
Papir, tj. ekran trpi sve. Pozdravi od BambuLab X1 Carbon 3D printera. Max dimenzije dijela 256 x 256 x256 mm.
Ovo veće kućište je isprintao za cca 23 sata. Zadnja ploča s ispušnom cijevi cca 8 sati.
I voila!
Svi dijelovi i uložak filtera zajedno
Kako će to izgledati skupa
To je prvi dimenzijski prototip. Na njemu još nema prihvata. No, sad se bavim s FEM analizom. To još nisam savladal, ali radim na tome da ustanovim vlastitu frekvenciju i po potrebi ju doradim da mi se ne dogodi rezonancija s motorom koja bi dio s vremenom rastrgala.
Kako rekoh, Freecad je zbilja vrhunski softver...