26.03.2026 | 11:34
dpasaric kaže:
Euro norme su trebale stati negdje na Euro 3. To bi bio jedan sretan balans između ekologije i održivo pouzdane tehnologije na duži eksploatacijski period.
Svrha euronormi nije bila briga za okoliš, nego blokada ulaska kineskih i indijskih auta na EU tržište. Prikriveni protekcionizam. Pa evo, vidimo dokle nas je ta politika dovela.
I to vidimo danas na našim cestama, dizelaši s početka ovog stoljeća i dalje lijepo voze i većina ih je nabrala 300-500.000 i više km uz minimalne troškove eksploatacije.
Da se poslužim tvojim paušalnim nabacivanjem "statistika", koliko je takvih auta još na cesti? Nije ni 10%. Nota bene, i ja sam svojeg dizelaša doderao, dogurao do 470.000 km prije nego se samozapalio

, ali to nije argument u prilog toga da se takve aute unedogled drži na cesti.
Vidjet ćemo koliko će EV ostati na cesti nakon 25 godina, mogu li te baterije toliko izdržati da budu upotrebljive koliko i stari ICE auto?
Naravno da mogu. Itekako, još i više. Ova tvoja rečenica bazira se na ranim generacijama europskih elektromobila koji su svi redom zapravo nedonoščad jer su električne aute dizajnirali isti ljudi koji su desetljećima dizajnirali ICE, još i više skeptični od tebe, a k tome opterećeni svojim copy&paste iskustvima. Od takvih elektromobila nije ništa ni moglo biti.
Recimo da LFP bateriji daš vrlo VRLO konzervativnih 800 ciklusa punjenja do trenutka kad joj maksimalni kapacitet padne ispod 80% tvorničkog. Recimo da joj daš VRLO konzervativnih 300 km prosječnog dovoza po punjenju, došao si na 240.000 km, s baterijom koja još uvijek može štimati na kraće relacije. Ne samo po gradu, nego i do Krka ili Raba, po Istri... A to je vrlo konzervativna procjena. Prosjek očekivanja je 1200 ciklusa i 350 km, pa si onda na 420.000 km.
I sad, moj prosjek od 30.000 godišnje ti, dakle, znači vijek od 8 do 13 godina prije nego ga prodam nekom tko radi 5 do 7.000 km godišnje na kratkim relacijama, a tko ga može derati još najmanje 5 godina.
O habanju dijelova i troškovima održavanja ne moramo valjda više? Ili ćeš mi sad opet napisati onu glupost o tome kako električni auti više deru gume?
Na elektromobilu koji ima kvalitetno isprogramirano rekuperacijsko kočenje, tebi mehaničke kočnice trebaju samo interventno. Sva redovna zaustavljanja do 0 km/h (semafor, STOP, parkiranje...) se događaju bez kočnica. 2/3 gvožđurije neophodne na ICE pogonima na elektromobilima uopće ne postoje. Kako Djuro kaže, čega nema, to se ne kvari...
Sve sam to napisao već 10 puta ovdje, ali ti to namjerno ignoriraš, kao i svi smrdiš-prdiš fanovi. Pazi... I Juraj Šebalj je već od toga odustao, a ti još uvijek pilaš po svom.
Što se tiče EV, možda bi već imao jedan za gradsko korištenje da ih ne koči urbana infrastruktura koja ne postoji i u većini gradova neće postojati još desetljećima.
Ne slažem se. I nije to tako nedostižno kao što namjerno predstavljate. U distribucijskoj mreži svakog grada postoji značajna zaliha instalirane snage zbog tehnološke promjene u javnoj rasvjeti. Spore (jer ti ne trebaju brze) punionice na stupovima javne rasvjete već se rade, čak i po Hrvatskoj.
bogatu srednju klasu
Tko je ovdje studirao ekonomiju? "Bogati" su bogati, to su oni koji mogu održavati svoj visoki životni standard čak i da uopće ne rade i ne zarađuju za pokrivanje tih troškova. "Srednja klasa" su oni koji svojim radom znaju i mogu zaraditi više od "radničke klase", ali ako ne rade - nemaju ništa. U svakom slučaju nisu bogati.
koja živi u vlastitim kućama van grada i ima dvorište ili garažu gdje pune vozilo, po mogućnosti na solare. I sve pet, neka ih koriste, ali koliki je to dio vozačke populacije? Lupam - možda 20%?
Evo, na primjer - Rijeka - nisam provjeravao DZS podatke, nego po wikipediji (koja citira popis iz 2021.) sam grad ima 107.000 stanovnika, a područje koje gravitira gradu ima 220.000. Ugrubo, pola populacije živi u prigradu. Od te polovice sigurno polovica ima takve uvjete kakve opisuješ. Dakle 25%. To je tu negdje, blizu tvoje procjene. Ali ti to kažeš kao da je to zanemarivo, a nije. To je vrlo značajno. Tim više što je udio populacije koja ne koristi aute, nego gradski prijevoz u užoj zoni grada - veći nego u prigradu pa je u kontekstu vozača postotak vjerojatno i preko 30%.
I onda ne možeš ostatku građana silom gurati EV žlicu u usta, a da to realno uopće nije probavljivo.
Možeš i moraš. Jer da to ne radiš, ove iste diskusije bi vodili i 2050. godine.
Bi li išta promijenila takva SF baterija? Bi, punili bismo EV u 5 minuta kao ICE auto i onda me ne bi bilo briga za punjač i mjesta za punjenje u kvartu. No, meni se čini da to neće ići baš tako uskoro, a već kratkih 10 minuta za punjenje pravi nepremostiv problem za većinu. Zamislimo samo koja bi gužva bila na pumpama da svaki vozač tanka auta 10 minuta, to je 6 automobila na sat po mjestu... a još uvijek imamo i gomilu pumpi koja nemaju paralelna mjesta, nego serijski složena... Znači dok ne dođemo do punjenja od najviše 5 minuta, ništa od široke uporabe za građane.
Potpuno pogrešan zaključak. Zašto bi brze elektro punionice bile tamo gdje su sad gradske benzinske pumpe? Čak niti za te pumpe sada nije više logično da su tamo gdje jesu (npr. ona na Krimeji ili na Školjiću pogotovo), samo su, eto, tamo gdje jesu. Svima bi bilo puno praktičnije da su nam benzinske pumpe na rubu parkirališta trgovačkih centara i kod petlji od obilaznice (i, naravno, na obilaznici).
I to su ti mjesta gdje će brze elektro punionice i biti - uz velike trgovačke centre i uz najprometnije točke po rubu grada. U Rijeci će možda biti i na Rivi jer tamo ima puno snage za priključke onih jahti koje će se preseliti u marinu u Porto Baross kad je završe. Ali sigurno neće biti u žgabucinu na Školjiću, Krimeji ili Mlaki.