28.03.2026 | 11:13
dpasaric kaže:
jura22 kaže:
Biti ce, biti ce po 2€/kWh.
Treba pod hitno napraviti 2-3 nuklearne elekreane kako bi se “sabrali”.
Upravo ovo - niti jedan kućni potrošač ne guta toliko koliko EV.
Bingo, kume, a EV troši eventualno 1/3 energije koju troši klasični auto. Ali, to te ne brine, očito?
Nisi pročitao moj post od jučer koji se tiče kineske dogradnje/izgradnje elektroenergetske mreže? Solari, vjetar i baterije. Samo mi nemoj reći da kod nas nema sunca, da po onim krševima u zaleđu obale nema potencijala za solare i da je to skupo i neisplativo. Najbolje od svega: može se graditi malo-pomalo. Da se samo polovica novca, koja se godišnje ukrade kod nas, uloži to, napredovali bi vjerojatno i većim tempom (relativno gledano) od Kine u povećanjima elektroenergetskih potencijala kod nas.
Naši su hidropotencijali manje-više iskorišteni. Imamo pola NEK i planiramo sa Slovenijom napraviti još jednu na isti način, pola-pola.
Ali, polako ulazimo u eru diferencijalnog matematičkog računa. Nekad nisi imao izbora, nego se zaštekati na javnu električnu mrežu, danas izbor postoji. Emil ti može brzo izračunati koliko bi te koštalo da se energetski makneš iz mreže (off grid, otočni način rada).
Ali, to je kvaka, ne u gradu. Treba ti, kak bi mi u Zagrebu rekli, placa. Srećom, ili nesrećom, RH gubi stanovništvo i prostora ima sve više i više.
dpasaric kaže:
Cijena punjenja EV je otišla od besplatno do toga da na nekim mjestima, gdje vozači nemaju izbora, bude skuplje od dizela (veliki test u Velikoj Britaniji). Znači povećanjem broja EV na kraju ćemo skuplje plaćati samo vozilo, a onda na kraju i punjenje - barem, opet, svi oni koji nemaju vlastitu kuću i solare.
Na isti način kako i Apple (pre)naplaćuje svoje proizvode; jer može. Dok ne dođe konkurencija koja će to srezati. Ovo što se skupo naplaćuje nedostatak izbora je zapravo porez na neplaniranje: da se vozači nisu doveli u situaciju da nemaju izbora, ne bi morali platiti skuplje, zar ne? Jer alternative postoje.
dpasaric kaže:
Guranje EV silom i kroz razne represivne zakone o emisijama je krivo, treba prepustiti laganu evolucijsku promjenu kako se cijela urbana infrastrukutra bude mijenjala, a to traži desetljeća.
Drugim riječima, ajmo ne napraviti ništa i ostaviti status quo. Jučer sam se provezao Zagrebom nakon dugo vremena. Grad izgleda kao da su ga Rusi naumili osloboditi. Jer je došla oluja s vjetrom kakav se u Zagrebu ne pamti. Prije nego krenu sarkastični komentari tipa kmeee, patite, što bi rekli da imate buru? budite svjesni jednog: u Zagrebu takav vjetar nije bio normalan, tj. nije ga bilo. Kompletna infrastruktura tj. gradnja nije predviđala takav vjetar. Kod nas su krovovi pokriveni složenim, a ne zazidanim crijepom. Drveće je drugačije, tlo je drugačije i korijenje je drugačije. Dakle, klimatske promjene su činjenica. Ti i ja ćemo vjerojatno doživjeti svoj vijek u nekim relativno preživljivim životnim uvjetima na ovim prostorima. Ali naša djeca i njihova djeca, e to je već pitanje.
Ili se prošeći starim dijelom Zagreba gdje se ljudi još griju na ugljen kad zalegne magla po dva tjedna. Zbilja je krasan zrak u tim kvartovima; ja bih se odselio samo zbog toga. Ali, zakoni o emisijama su represivni.