Automobili (i sve oko toga...)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Automobili (i sve oko toga...)

27.03.2026 | 17:47
Mi smo turistička zemlja i glavnina EV dolazi s turistima, a ne od domačih ljudi.
Ispada da bi trebalo uložiti ogromne novce u infrastrukturu da bi ona bila u funkciji 2-3 mjeseca maksimalno.
Procjena je da imamo oko 10.000 domačih EV i nekih 70.000 EV koji dolaze na odmor.
Realo, ko ih hebe, neka se snalaze, a domaći mogu i na spore koji su u dvorištima kao @smayoo kaže.
27.03.2026 | 18:52
smayoo kaže:
Pa pritišći to na grad, a ne na globalni tehnološki trend i razvoj. Uostalom, 30 godina je na vlasti bila jedna te ista klika. Sad Rijeka ima novu vlast. Jesi li im pisao i tražio da rješavaju probleme koje ti smatraš prioritetnima? Što su ti odgovorili?

Koristim svaku priliku da na to skrenem pozornost, nedavno na jednom okruglom stolu u Regionalnoj razvojnoj agenciji gdje je sudjelovao i dogradonačelnik. Ovaj put je stvar što su oni svjesni problema (za razliku od prošle vlasti koja je to doživljavala kao nešto dosta sporedno) i obećavaju da rade na tome i da će raditi i kroz osnivanje novog Zavoda za urbanizam, ali još uvijek ne vidim ništa konkretno. Za sada barem nisu išli smanjivati broj parkirnih mjesta raznim glupim i nepotrebnim stupićima kao prošla vlast.
28.03.2026 | 08:13
jura22 kaže:
Mi smo turistička zemlja i glavnina EV dolazi s turistima, a ne od domačih ljudi.
Ispada da bi trebalo uložiti ogromne novce u infrastrukturu da bi ona bila u funkciji 2-3 mjeseca maksimalno.
Procjena je da imamo oko 10.000 domačih EV i nekih 70.000 EV koji dolaze na odmor.
Realo, ko ih hebe, neka se snalaze, a domaći mogu i na spore koji su u dvorištima kao @smayoo kaže.

Još realnije, proračun i država opstaju na račun turizma i novca koji izvana dođe preko ljeta u opticaj. Budući da više ništa ne proizvodimo, da ovo prestane, svi bi vrlo brzo počeli jako tanko sr....i, pa pazi što želiš, želja ti se može ispuniti
28.03.2026 | 08:47
EV je odlučena stvar. Cijeli (Kina) svijet je to tako odlučio. Braneći se tome je besmisleno a i glupo. Bolje- inteligentno razmišljanje kako to najbolje u optimirati u svako dnevnicu.

Vozim semi EV. jedan je sad 200.000 km i od toga 110000 u E modusu. Osim jedne reklamacije na glavnu bateriju, nije imao nikakvih, ali baš nikakvih problema. Kočnice su prve i nikad nisu ni pločice a ni diskovi mijenjali. Glume se (od kad koristim Runflat) troše normalno 2 sezone - set.
Drugi 150.000 km od toga 76000 E mode, nikakvih problema nije imao. Kočnice se isto nisu mijenjale, gume 2 sezone set. Servisni intervali su kod ovoga rjeđi, jer auto izračunava samo kad se treba servisirati. A to se možda ravna po benzinskom motoru?
Svaku večer se oba priključuju na struju i bila stvar. Sve praktično i super. Za sve postoji riješenje pa i za više stambene aplikacije. Neki sistemi sa QR-om ili slično, nemam pojma, ali neka mi niko ne kaže da je to, u doba gad se imaju alati da ti izbaci profil još ne rođenog jer su slikali trudnicu na semaforu, nemoguće ili čak i komplicirano. A proizvođači struje neka se saberu i proizvedu, skladište i na kraju nama isporuče struju. Sva ostala sranja su pišanje uz vjetar.
EDIT: jedno je sigurno, bolje se što više osloboditi od ovisnosti fosilnih goriva! Jer moraju kroz Hormuz a i kroz svakojake Burze što ih čini nedostižnijim, sve više.
28.03.2026 | 09:43
Biti ce, biti ce po 2€/kWh.
Treba pod hitno napraviti 2-3 nuklearne elekreane kako bi se “sabrali”.
28.03.2026 | 10:30
jura22 kaže:

Upravo ovo - niti jedan kućni potrošač ne guta toliko koliko EV. Povećanjem potrošnje, a izgradnje novih elektrana (a da nisu na fosilna goriva) kod nas nema, ne sjećam se kada sam zadnji put vidio vijest da je kod nas otvorena neka, barem i mikro-elektrana. Norveška je puna malih elektrana na rječicama, bliže se broju od 2.000(!). Koliko ih ima kod nas?

Cijena punjenja EV je otišla od besplatno do toga da na nekim mjestima, gdje vozači nemaju izbora, bude skuplje od dizela (veliki test u Velikoj Britaniji). Znači povećanjem broja EV na kraju ćemo skuplje plaćati samo vozilo, a onda na kraju i punjenje - barem, opet, svi oni koji nemaju vlastitu kuću i solare.

Guranje EV silom i kroz razne represivne zakone o emisijama je krivo, treba prepustiti laganu evolucijsku promjenu kako se cijela urbana infrastrukutra bude mijenjala, a to traži desetljeća.
28.03.2026 | 10:40
jura22 kaže:
Procjena je da imamo oko 10.000 domačih EV i nekih 7

Ne bi vjerovao, ali u turističkim mjestima se npr. vodovod i kanalizacija projektiraju tako da zadovolje peak turističke sezone. Imao sam arbitražu na projektu kod nas na obali i na početku mi nije uopće bilo jasno zašto je potrebno napraviti infrastrukturu da zadovolji 7x od broja stanovnika u konkretnoj JLS. Eto, isto će ti biti i sa EV infrastrukturom, posljedica visoke sezonalnosti našeg turizma.
28.03.2026 | 11:13
dpasaric kaže:
jura22 kaže:

Upravo ovo - niti jedan kućni potrošač ne guta toliko koliko EV.

Bingo, kume, a EV troši eventualno 1/3 energije koju troši klasični auto. Ali, to te ne brine, očito?

Nisi pročitao moj post od jučer koji se tiče kineske dogradnje/izgradnje elektroenergetske mreže? Solari, vjetar i baterije. Samo mi nemoj reći da kod nas nema sunca, da po onim krševima u zaleđu obale nema potencijala za solare i da je to skupo i neisplativo. Najbolje od svega: može se graditi malo-pomalo. Da se samo polovica novca, koja se godišnje ukrade kod nas, uloži to, napredovali bi vjerojatno i većim tempom (relativno gledano) od Kine u povećanjima elektroenergetskih potencijala kod nas.
Naši su hidropotencijali manje-više iskorišteni. Imamo pola NEK i planiramo sa Slovenijom napraviti još jednu na isti način, pola-pola.
Ali, polako ulazimo u eru diferencijalnog matematičkog računa. Nekad nisi imao izbora, nego se zaštekati na javnu električnu mrežu, danas izbor postoji. Emil ti može brzo izračunati koliko bi te koštalo da se energetski makneš iz mreže (off grid, otočni način rada).
Ali, to je kvaka, ne u gradu. Treba ti, kak bi mi u Zagrebu rekli, placa. Srećom, ili nesrećom, RH gubi stanovništvo i prostora ima sve više i više.

dpasaric kaže:
Cijena punjenja EV je otišla od besplatno do toga da na nekim mjestima, gdje vozači nemaju izbora, bude skuplje od dizela (veliki test u Velikoj Britaniji). Znači povećanjem broja EV na kraju ćemo skuplje plaćati samo vozilo, a onda na kraju i punjenje - barem, opet, svi oni koji nemaju vlastitu kuću i solare.

Na isti način kako i Apple (pre)naplaćuje svoje proizvode; jer može. Dok ne dođe konkurencija koja će to srezati. Ovo što se skupo naplaćuje nedostatak izbora je zapravo porez na neplaniranje: da se vozači nisu doveli u situaciju da nemaju izbora, ne bi morali platiti skuplje, zar ne? Jer alternative postoje.

dpasaric kaže:
Guranje EV silom i kroz razne represivne zakone o emisijama je krivo, treba prepustiti laganu evolucijsku promjenu kako se cijela urbana infrastrukutra bude mijenjala, a to traži desetljeća.

Drugim riječima, ajmo ne napraviti ništa i ostaviti status quo. Jučer sam se provezao Zagrebom nakon dugo vremena. Grad izgleda kao da su ga Rusi naumili osloboditi. Jer je došla oluja s vjetrom kakav se u Zagrebu ne pamti. Prije nego krenu sarkastični komentari tipa kmeee, patite, što bi rekli da imate buru? budite svjesni jednog: u Zagrebu takav vjetar nije bio normalan, tj. nije ga bilo. Kompletna infrastruktura tj. gradnja nije predviđala takav vjetar. Kod nas su krovovi pokriveni složenim, a ne zazidanim crijepom. Drveće je drugačije, tlo je drugačije i korijenje je drugačije. Dakle, klimatske promjene su činjenica. Ti i ja ćemo vjerojatno doživjeti svoj vijek u nekim relativno preživljivim životnim uvjetima na ovim prostorima. Ali naša djeca i njihova djeca, e to je već pitanje.
Ili se prošeći starim dijelom Zagreba gdje se ljudi još griju na ugljen kad zalegne magla po dva tjedna. Zbilja je krasan zrak u tim kvartovima; ja bih se odselio samo zbog toga. Ali, zakoni o emisijama su represivni.
28.03.2026 | 13:35
@Djuro genijalac
1. nije točno da EV troši manje energije od ICE auta. Za 100km treba oko 16kWh energije bila ona strujna ili iz fosilnih goriva.
2. Mi nismo Kina, EU nije Kina, EU je daleko od Kine.
3. počeo si s demagogijom "nemoj reći da kod nas nema sunca", "Da se samo polovica novca, koja se godišnje ukrade".
MI trebamo sagraditi 2-3 NE, a ne opet sa Slovencima.

@korisnik
Točno, infrastruktura je predimenzionirana i koristi se 1/4 godine, a tko je održava? Lokalni komunalac. Njega plaćaju svi i oni koji rentaju i oni koji ne rentaju.
Isto bi bilo i sa punionicama. Hrvatski građani pi platili enormnu cijenu sa nešto što se koristi 1/4 godine.
Zato 2€/kWh pa gad 100km dođe 32€, biti će veselja.
Osnovni je problem ako nas prisile da promijenimo auto u električni i onda nas ucjene sa skupom strujom ili nametom.

A danas još nema posebnog poreza na EV kao što ima ICE auti kroz benzin. Kada se prođe kritična masa, pogodi tko će plaćati trošarinu i naknadu za ceste.
28.03.2026 | 14:10
jura22 kaže:
@Djuro genijalac
1. nije točno da EV troši manje energije od ICE auta. Za 100km treba oko 16kWh energije bila ona strujna ili iz fosilnih goriva.
2. Mi nismo Kina, EU nije Kina, EU je daleko od Kine.
3. počeo si s demagogijom "nemoj reći da kod nas nema sunca", "Da se samo polovica novca, koja se godišnje ukrade".

Ad 1:
Nemoj reć! A ICE auto troši što?

Pa, pogledajmo energetsku bilancu. 1 kg ugljikovodika kakve poznajemo pod imenima benzin i dizel sadržava energetsku vrijednost od 42-43 MJ/kg (ogrjevna moć goriva). Neka bude 42 MJ. To je 42000/3600 = 11,67 kWh/kg. Gustoća goriva je cca 0,8 kg/l što znači da je energetski ekvivalent jedne litre goriva 11,67 x 0,8 = 9,3 kWh.
Dakle, po tvojoj računici (zastarjela, puma Gen-E provjereno u praksi može prometovati sa 10 kWh/100 km, ako se pridržavaš ograničenja brzine) ICE auto troši 1,72 l/100 km. Daj mi ga, molim te, pokaži, da ga odem kupiti odmah.
Ad 2: I opet, mild shock!
Ad 3: Krenuo si s 'trebamo', a mene optužuješ za demagogiju? Što je lakše napraviti? 50 hektara solara s baterijama svake godine ili '2-3 NE' i to bez Slovenaca? Što će biti jeftinije? Što će biti brže?
28.03.2026 | 14:20

Ali mi nemamo dovoljno vremena!
Do sad smo mislili da je granica našem rastu- granica resursa, ali nije nego zasićenje atmosfere stakleničkim plinovima.
Pošto smo to sad konačno shvatili i okrenuli kormilo ali prekasno, sad moramo brzo i to nije prvo brzo nego će sve ići sve brže i brže.
Tako je to! Pa vi vidite i pišajte uz vjetar.
28.03.2026 | 14:23
jura22 kaže:

A ti ćeš prvi u svoje dvorište ili ispod svog kreveta (ako živiš u stanu) odložiti nuklearni otpad?
28.03.2026 | 15:05
@Djuro genijalac, krivo sam se izrazio, to je ekvivalemt korisne energije. Našao sam da je to 1l/100km kao 2,7kWh/100km (dizel je oko 3,0kWh/100km).
Cijena EV na 100km je od 5-7eur ali čekaš dugo da se napuni ili 10-16eur čekaš ali manje da se napuni.
Ako imaš dizelaša koji troši 6l/100km to je oko 12eur, što odgovorara 100km kod EV.

Za brzu matematiku i usporedbu ako imaš dizelaša koji troš 6l/100km to je kao i EV koji troši 18kWh/100km to je itekako usporedivo.
28.03.2026 | 15:21
jura22 kaže:
@Djuro genijalac, krivo sam se izrazio, to je ekvivalemt korisne energije. Našao sam da je to 1l/100km kao 2,7kWh/100km (dizel je oko 3,0kWh/100km).

Ovo nije istina. Još jednom, tu je matematika.

1 kg goriva (benzin i dizel, defacto nema razlike) sadržava energetsku vrijednost od 42-43 MJ/kg (ogrjevna moć goriva). Neka bude 42 MJ/kg. To je 42000/3600 = 11,67 kWh/kg. Gustoća goriva je cca 0,8 kg/l što znači da je energetski ekvivalent jedne litre goriva 11,67 x 0,8 = 9,3 kWh/l.

Pa ti tako baterija od 70-ak kWh kad je puna do kraja sadržava energetski ekvivalent 7,5 litara goriva.

Da, puna baterija BEV-a ima u sebi energetski ekvivalent rezerve na klasičnom autu.
28.03.2026 | 15:24
Air kaže:
jura22 kaže:

A ti ćeš prvi u svoje dvorište ili ispod svog kreveta (ako živiš u stanu) odložiti nuklearni otpad?

Zapravo, nuklearno se gorivo odlaže u krugu same elektrane i to je potpuno neproblematičan dio priče.
28.03.2026 | 16:39
Djuro genijalac kaže:
Air kaže:
jura22 kaže:

Zapravo, nuklearno se gorivo odlaže u krugu same elektrane i to je potpuno neproblematičan dio priče.

Kako to?

Što sam propustio u zadnjih desetak godina?

Cca tada sam zadnji puta čuo za sukob u Njemačkoj kada se dovozio nuklearni otpad iz Francuske, kada su građani blokirali cestu.

Zar je sada nuklerani otpad u formi sladoleda koji će se otopiti i "ispariti"?

Zar nije više opasan?
28.03.2026 | 17:52
Sav nuklearni otpad koji je ikad proizveden na Zemlji (govorimo o istrošenom gorivu) bi pokrio nogometno igralište u visini od cca metra, metra i pol. Dakle, volumno su to, skoro pa zanemarive količine (ako usporedimo to sa svim ostalim što se proizvodi).
Nakon što se gorivo istroši, ono se skladišti u bazenima u krugu nuklearke cca 5 - 10 godina. Za to vrijeme gorivo još uvijek emitira i zračenje i toplinu i tako se ta toplina odvodi i sve čuva pod nadzorom. Nakon tog perioda, istršeno gorivo se termički ustabililo do te mjere da aktivno hlađenje više nije potrebno i gorivo se onda skladišti na suho u posebnim kontejnerima i tad se to ili dalje čuva u krugu nuklearke ili premješta u skladišta; primjerice, mi ga još nismo napravili, jer se svi bune kao da će to gorivo zračiti ili eksplodirati, a zapravo se nadzire stalno i ne predstavlja nikakvu opasnost po okoliš sve dok se ne dogodi proboj kontejnera u kojem se to čuva.
Istrošeno se gorivo može poslati na preradu za ponovno korištenje (to se radi u Francuskoj koja ima pogone, opremu i znanja za to) pa zapravo zatvaraš krug s istim gorivom.
Pa tu dolaze novi tipovi reaktora (torijev) koji se razvijaju itd itd itd itd...
Njemačka je posebna priča i, zajedno s Brexitom, najveći uspjeh ruske propagande koja je uspjela tijekom godina većinu u Njemačkoj uvjeriti da ugase 5 aktivnih nuklearki na ime čistog plina (koji će prodavati Gazprom) pa sad koriste termoelektrane na ugljen, jer im fali struje.
Francuska proizvodi cca 70% svoje struje u nuklearkama i s ostatkom obnovljivih izvora je lani postigla udio od gotovo 95% struje koja je CO2 neutralna (ako nukelarke smatramo CO2 neutralnima što one, zapravo i jesu).
28.03.2026 | 18:42
Kako je lako imati rezolutan stav o nečem o čemu nemaš pojma.

Kako to mislite "MI" moramo graditi nuklearke ili "MI" ne koristimo dovoljno obnovljive izvore?

"MI" smo Europska unija. Jedinstveno tržište. Svi zajedno smo dio jedinstvene elektroenergetske mreže ENTSO-E (nekadašne UCPTE). "MI" imamo nešto manje od 70 aktivnih nuklearnih reaktora samo u Francuskoj. Imamo nekoliko desetaka tisuća tornjeva vjetroelektrana samo u Sjevernom moru, prosječne snage 1,5 MW. Imamo nekoliko tisuća MW instalirane snage fotonaponskih elektrana samo na jugu Italije.

Bi li HEP trebao i mogao bolje strateški planirati i razvijati proizvodne kapacitete u Hrvatskoj? Da. Je li to energetski relevantno i bitno u kontekstu ENTSO-E sustava? Ne. Isto kao što je potpuno nebtno koliki je BDP Hrvatske u kontektstu cijele EU. Nema nas niti 4 milijuna u zajednici od 500 milijuna. Dakle, negdje smo izneđu pola i 2/3 posto po populaciji. Po udjelu u proizvodnji i potrošnji električne energije smo još beznačajniji. Najveća vjetroelektrana u Hrvatskoj, VE Senj 39x4=156 MW većinu svoje proizvodnje prodaje roterdamskoj luci jer u Hrvatskoj ta energija nikom ne treba. Tako da, pretty please with sugar on top, ne serite kvake o stvarima u koje se ne razumijete, ali ono baš nimalo.

Davorovi primjeri iz UK očajnički iskopani s interneta su potpuno irelevantni i neusporedivi s EU i ENTSO-E (na koje se UK mogla, ali se nikad nije željela priključiti). Baš ono, isprazno lupetanje nekog tko traži što bi prigovorio, a nema više što pronaći.

A priču o tome koliko energije potroši ICE auto za 100 km u odnosu na električni - Djuro je sve već objasnio, da se ne ponavljamo, zbrojite se samo da je ukupna efikasnost ICE pogona negdje oko 48% u najboljem slučaju, a elektro pogona oko 82% u najGOREM slučaju.
29.03.2026 | 10:00
Točno, mi u Hrvatskoj trebamo izgraditi nuklearnu elektranu.
Mi smo ovisni o struji koja dolazi iz uvoza (procjena je 25-35%).
Daljnji problem je što 10-20% dolazi od fosilnih goriva.
Vidimo da je kriza na pragu i da fosilna goriva mogu prestati dolaziti.
U velikom smo problemu.
U problemu budu i druge države a kako smo mi samo "4 miliona" mi ćemo biti osuđen i na milostinju koju će nam veliki udijeliti.
Struje nemamo a maštamo o električnim autima. Doduše nemamo niti nafte ali imamo kavu takvu infrastrukturu.
Ovo silovanje danas već smo prošli prije par godina ali je tema bila drugačija.
29.03.2026 | 12:32
Djuro genijalac kaže:
dpasaric kaže:

Na isti način kako i Apple (pre)naplaćuje svoje proizvode; jer može. Dok ne dođe konkurencija koja će to srezati. Ovo što se skupo naplaćuje nedostatak izbora je zapravo porez na neplaniranje: da se vozači nisu doveli u situaciju da nemaju izbora, ne bi morali platiti skuplje, zar ne? Jer alternative postoje.

Ti nemaš pravo biti apologet električnih vozila dok ne voziš jedno, a imaš kuću s dvorištem gdje ga možeš puniti - "jer su teška"! Jer ako je EV toliko genijalno rješenje, ali padne na testu prihvatljivosti kod vozača iz banalnog razloga - jer je "teško", onda očigledno sve te velike "prednosti" baš i nisu tako velike.

A kod Smayoota samo čekamo da proda vjerni Subaru i uzme Teslu Y. Ali ok, dat ćemo mu grace period dok postavi solare na kuću!

Ovo što sada živimo je "medeni mjesec" za EV, subvencije kod kupnje, besplatan parking na besplatnim punjačima, bez plaćanja cestarine kroz poreza na gorivo, relativno jeftino punjenje jer se još nisu oformili punjački karteli koji će kasnije izvoditi mafijaški reket kao naših trgovački centri... dakle samo čekajmo značajniji udjel EV u voznom parku države da se trend promijeni i da počne "kažnjavanje" vlasnika EV na sve moguće načine.
29.03.2026 | 13:01
dpasaric kaže:
Ti nemaš pravo biti apologet električnih vozila dok ne voziš jedno, a imaš kuću s dvorištem gdje ga možeš puniti - "jer su teška"! Jer ako je EV toliko genijalno rješenje, ali padne na testu prihvatljivosti kod vozača iz banalnog razloga - jer je "teško", onda očigledno sve te velike "prednosti" baš i nisu tako velike.

A kod Smayoota samo čekamo da proda vjerni Subaru i uzme Teslu Y. Ali ok, dat ćemo mu grace period dok postavi solare na kuću!

Ovo ti nije neki argument.

Ovdje diskutiramo o tome što je ispravno a ne što mi činimo, jer ono što činimo ne mora biti ispravno ali možemo i trebamo diskutirati o tome što je ispravno.

Ta prvi korak je: definirati što je ispravno.
Drugi korak je odlučiti to činiti.
Treći korak je traženje načina kako to učiniti / činiti redovno.

Po tvom istom principu ti ne bi trebao pisati o poštenju, pravdi i ispravnoj logici ljudskog opstanka jer ti sam, kroz svoje upise u temama Ukrajina i Trump xy "ne daješ" te vrijednosti drugim ljudima.
29.03.2026 | 13:37
dpasaric kaže:
Djuro genijalac kaže:
dpasaric kaže:

Ovo što sada živimo je "medeni mjesec" za EV, subvencije kod kupnje, besplatan parking na besplatnim punjačima, bez plaćanja cestarine kroz poreza na gorivo, relativno jeftino punjenje jer se još nisu oformili punjački karteli koji će kasnije izvoditi mafijaški reket kao naših trgovački centri... dakle samo čekajmo značajniji udjel EV u voznom parku države da se trend promijeni i da počne "kažnjavanje" vlasnika EV na sve moguće načine.

Mi se, očito, ne razumijemo na fundamentalnoj razini. Nisam ja tebi rekao da MORAŠ voziti BEV, nego ti dokazujem da argumenti koje koristiš da bi opravdao činjenicu što ga NE VOZIŠ ne stoje. To je sve. Ne želiš BEV. U redu, tvoje pravo. Ali onda to jasno reci; ne želim voziti BEV i gotovo. A ne da natežeš argumente koji to nisu, pritom iznosiš (skupa sa Žapcem) polu(ne)istine kao opravdanje.
Eto, ja sam na tvoj izravan upit/prozivanje izravno odgovorio: ne vozim BEV, jer su to još uvijek puno preteški auti. Da, imam kuću, da, objektivno bih mogao imati BEV u kući koji bi pokrivao preko 90% mojih potreba, ali ne želim voziti auto iz klase Tankerske plovidbe Zadar.
Ozbiljno razmišljam o mitsubishiju MIEV-u za (pri)gradska taljiganja. Zašto? Zato jer mu je baterija iznimno lako dostupna, mali je, koristi Panasonicove ćelije koje su spojene u bateriji M5 vijcima i šepavu ćeliju zamijeniš za 4 sata bez problema, a sad je već i cjenovno nezahtjevan. Pratim po oglasima hondu CR-Z, jer je to zanimljiv koncept hibrida s ručnim mjenjačem i jednako izvedenom baterijom koja se lako popravlja.
Dakle, reci jasno i glasno da ne želiš voziti BEV, jer nema šest cilindara i sve pet, ali nemoj natezati argumente koji ne stoje i umanjivati mogućnosti tehnologije koja već postoji, a sad je već i isprobana.
Samo te molim da, ako voziš ICE, onda on bude u potpunosti ispravan, a ne da petljanja oko ispuha samoproglašavaš razumnim činom građanskog otpora prema zloj EU, jer je zamjena komponenti skupa. To je sve.

BTW, zašto ti imaš tako ekstremne stavove oko svega? Ili je najbolje na svijetu (Apple 'dobra' korporacija koja bez grama srama naplaćuje mobitel preko 1000 eura, npr.) a davanja koja plaćaš državi su 'kažnjavanje' vlasnika (nebitno radi li se o ICE ili BEV)?
Koja to država funkcionira bez ubiranja poreza? Na što se oni troše, druga je tema i za neki drugi thread, ali bez poreza država ne može funkcionirati; želiš imati auto, plati porez. Nitko te ne SILI da imaš auto (i sad kreće novi krug sa odlascima u dućan, lošim/nepostojećim sustavom javnig gradskog prijevoza u Rijeci i okolici...), zar ne?
29.03.2026 | 13:57
Air kaže:
Ti nemaš pravo biti apologet električnih vozila dok ne voziš jedno, a imaš
Ovdje diskutiramo o tome što je ispravno a ne što mi činimo, jer ono što činimo ne mora biti ispravno ali možemo i trebamo diskutirati o tome što je ispravno.

Ti isto slobodno odšetaj u kut i pokrij se ušima jer ti nisi bio u stanju definirati što je ispravno kada sam tražio od tebe da zajedno definiramo kojim zemljama smo mi u EU dužni izdvajati za pomoć od našeg poreznog novca, a kojima ne. Koji su to kriteriji da se nekima mora pomagati, a neke ignorirati? Europsko licemjerje te stavilo u nemoguću poziciju. A dolaskom izraelsko-američkog napada na Iran se samo pokazalo da sam OPET bio u pravu i da je EU hrpa korumpiranih licemjera (časti izuzecima).

Tako da sumnjam da ćemo "definiranjem ispravnog" uz tvoju filozofiju daleko doći. Evo, definiraj sada što je to ispravno po pitanju EV?
29.03.2026 | 14:02
Djuro genijalac kaže:
Mi se, očito, ne razumijemo na fundamentalnoj razini. Nisam ja tebi rekao da MORAŠ voziti BEV, nego ti dokazujem da argumenti koje koristiš da bi opravdao činjenicu što ga NE VOZIŠ ne stoje. To je sve. Ne želiš BEV. U redu, tvoje pravo. Ali onda to jasno reci; ne želim voziti BEV i gotovo

Odakle ti to? Ja želim voziti EV za svakodnevnu gradsku vožnju kada bi infrastruktura to dozvoljavala, a cijena bila povoljnija od starog dizela. Znači meni bi bilo sasvim ok imati jednu staru Teslu Model 3 s lošom baterijom koju bih kupio za 4-5.000 € i da je koristim kao "daily driver". No, evo, da mi netko sada čak pokloni novu novcatu, ja s njom nemam što, nemam načina kako je koristiti.
29.03.2026 | 14:45
dpasaric kaže:
Air kaže:
Ti nemaš pravo biti apologet električnih vozila dok ne voziš jedno, a imaš

Ti isto slobodno odšetaj u kut i pokrij se ušima

EDIT:
pogrešno si citirao moju poruku na način da si mi stavio u usta ono što nisam napisao.

Ti se to ljutiš na moje argumente?
Pa nismo ovdje da bi se ljutili.

Drugo, opet dociraš i pokušavaš uvrijediti.

jer ti nisi bio u stanju definirati što je ispravno kada sam tražio od tebe da zajedno definiramo kojim zemljama smo mi u EU dužni izdvajati za pomoć od našeg poreznog novca, a kojima ne. Koji su to kriteriji da se nekima mora pomagati, a neke ignorirati?

Vrati se u prošlost pa provjeri kronologiju, jer ja sam prvi povukao priču o definiranju temelja piramide a ti si skočio odmah na vrh piramide i želiš definirati vrh bez temelja. To ti tako ne ide. I sada to svoje neznanje uzimaš kao argument?

Tako da sumnjam da ćemo "definiranjem ispravnog" uz tvoju filozofiju daleko doći. Evo, definiraj sada što je to ispravno po pitanju EV?

Volio bih da je ovo moja filozofija, ali nije. To je filozofija znanja do kojeg je čovječanstvo došlo kroz psihologiju, sociologiju, pedagogiju i znanstveni pristup na koji se često pozivaš, ali ti sada ne odgovara pa bi to birtijski riješio u roku dok popiješ jednu pivu, ti bi na osnovu XY nepoznatih kriterija diskutirao tko je kome što dužan. To tako ne ide. A s druge strane bi Ukrajincima zabranio obranu i prisilio na ropstvo pod krvnikom Putinom! Po kojim kriterijima? Ovo me podsjeća na Trumpa koji određuje tko je slab a tko jak, koga treba orobiti a koga ne.
29.03.2026 | 16:32
Majko moja.
29.03.2026 | 18:09
@Djuro genijalac:ali ...ali bez poreza država ne može funkcionirati; želiš imati auto, plati porez...

Da, ali vlasnici EV ne plaćaju porez kroz struju kao drugi kroz gorivo.

Struja:
AC javno - 0,30 – 0,45 €/kWh
DC srednje - 0,45 – 0,60 €/kWh
DC brzo (autocesta) - 0,60 – 0,85 €/kWh

Gorivo:
Benzin 95 ~1,62 €/l
Dizel ~1,73 €/l
Autocesta benzin ~1,68 €/l
Autocesta dizel ~1,88 €/l
Premium 2,0 – 2,3 €/l
LPG ~1,2 €/l

Kako znamo da je u cijeni goriva 50-60% trošarina, dignite cijenu el. energije za taj postotak i budete vidjeli koliko je kilovatsat.

Ako uzmemo onu čudnu kalkulaciju od 3kWh/l dizel koji troši 6l na 100km, to košta 10,38eur, a 18kWh košta 10,8eur + 50% trošatine na taj iznos.

To je realnost cijene i komocije.
29.03.2026 | 18:20
Tako je, vlasnici EV će tek doći na red da plaćaju sva ona davanja za ceste koji mi obični vozači plaćamo kroz visoku cijenu goriva. Uopće nije pogrešno reći da oni sada troše prometnice na "našoj grbači", mi svi ostali plaćamo za njih.

Kako je nemoguće to obračunati za one koji pune EV putem svojih privatnih solara, morat će se uvesti poseban porez prema broju pređenih km, a što bi se provjeravalo na tehničkom - što već sada rade i za nas kroz tri kategorija troška cestarine (do 10.000 km, od 10.000 do 20.000 km i preko 20.000 km godišnje).
29.03.2026 | 18:42
jura22 kaže:
Ako uzmemo onu čudnu kalkulaciju od 3kWh/l dizel

Molim te, kakva je to kalkulacija? Čega? Što je 3 kWh/l dizel? Što to znači? Što bi ta brojka trebala značiti? Kako je ona dobivena?
29.03.2026 | 19:25
Evo da se malo odmorite od ICE vs BEV

IMG-20260326-WA0000.jpg

IMG-20260326-WA0002.jpg

Nakon mjesec dana čekanja u četvrtak sam napokon uhvatio vremena da se pozabavim Ibizom, nije propišao semering pa da je zamastio lamelu nego je lamela nakon 195k km (očekivano) u banani i onda umjesto da u petak bude sve gotovo dođe oluja i poremeti sve planove tak da je auto još uvijek na dizalici i tek sutra ide slaganje
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 dana
  • Yonkis: iOS 26.4.1 and iPadOS 26.4.1 This update has no published CVE entries.
  • stefanjos: Treba mi as u rukavu kada me netko pita gdje da ide haha :D
  • smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
  • stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?
  • Yonkis: @smayoo Nema na čemu, evo ja upisah.
  • smayoo: @Yonkis, evo, otključano, hvala na upozorenju!
  • dpasaric: Booo?
  • Yonkis: “ Lažu li nas :) ...nastavak sa vikalice.” - tema zaključana a zadnji post završava sa pitanjem?
  • smayoo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs braćo! I sestre!
  • zoranowsky: Sretan Uskrs!
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Miro Spiro: sretan Uskrs
  • user: da bar je propao kao što su Microsoft i ostali predviđali, hvala što si pokrenuo najgori trend u techu Steve.
  • Yonkis: [link] Who’s in Apple’s top 10? Here’s the full list of the most influential people of all time
  • Yonkis: [link] netko fino složio povijest svih modela iPhonea, jako lijepo.
  • Yonkis: Apple employee #8 Chris Espinosa on working his whole life at one company: [link]
  • Ender: vrlo moguce, ja video to na nasem sajtu 02. apr. sorry.
  • Yonkis: @ender članak je prekopiran odavdje [link] i po tome ispada da je 1.april šala.
  • Ender: AMD kupuje Intel: istorijski preokret koji menja čitavu x86 industriju [link]
  • dpasaric: Super je prošlo! :) Sretno im!
  • miomika: Možda glupo pitanje, dal će se vidjeti putovanje te rakete iz .hr prema mjesecu? zasada nije oblačno
  • Ender: USA lansiranje rakete sa ljudskom posadom ka mesecu
  • Ender: [link]
  • Ender: [link]
  • CoffeePod: @yonkis iStyle takvo ruglo od firme. Pogotovo dućan u Splitu. Osoblje nema pojma, morao sam ih sve školovat :P
  • dpasaric: Večeras tko je u Rijeci u Piki na proslavu 50 godina! :)
  • Borisone: Onaj dan u godini?
  • Yonkis: zato iStyle daje popust od 2.27% ne od 3% ne od 2.5% nego 2.27% Presmiješno.
  • Tito: Kupio sam 3 MBA i 2 iphonea
  • ZoPaj: 50% off all Apple products in all Apple stores for Apple's 50th anniversary... today only! apple.com
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: 50 godina Applea u srijedu u 19.30 u Pikiju!
  • jura22: Nema mjesta za ekspanziju jer je tako Apple odlucio. Sigurno bi se mogla graficka ustekati ili vise njih. Mozda memorija i nema smisla.
  • vjeko1: Realno me ne čudi ovo za Mac Pro jer desktop lineup nije imao previše smisla sa Studio i Pro. S druge strane, arhitektura sa Apple Silicon je takva da nema previše mjesta za expanziju tako da.. RIP
  • Piko: Samo da velim da sam "ukrao" ideju za vikalicu .... i napravio svoju implementaciju na [link] ....
  • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]
  • Yonkis: @CoffeePod koristiš li ono punjenje do 80% ili si light user? Moj iPhone 15 je nakon 26 mj izgubio samo 6% a 2 različita SIMa (priv posl). Tako da 1% je sasvim ok.
  • drlovric: @Coffe: Po gruboj racunici moze ti trajati do kraja stoljeca taj telefon. Nista ne azuriraj :)
  • CoffeePod: Ja sqm i dalje na iOS18 i ne planiram jos updejtat. Nakon 9 mjeseci baterija na 16PRO pala je samo za 1% od max kapaciteta
  • ZoPaj: eh, da je bar više tih OS updatea bez novih featuresa:) optimiziranih i očišćenih od bugova pored famoznih sigurnosnih patcheva.. mislim da Snow Leopard nije imao ni jednu jedinu novost? 26.4 mi se čini brz i stabilan...
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.93 Seconds

Provided by iJoomla SEO