26.02.2026 | 09:47
Naravno da je fizika, a o fizici i govorim!

Nisam niti mislio da se svaka od 14 točaka zamjeni unibolima, nego samo one gdje je zamišljeno, da kada se stražnji ovjes dovoljno napne, da dio ode van centra za par stupnjeva kako bi došlo do "passive rear steering efekta".
Intuitivno mi dolazi da to ima smisla jer iskustveno znam kada i kako dolazi do tog efekta, znači na brzinama do 60 km/h nema ničega, tek ako se krene brže od toga u oštre zavoje, sve se napne dovoljno da stvar počne djelovati. Sada s powerflexom je situacija lošija, tj. pomaknuta na preko 100 km/h, tako da realno to možeš osjetiti tek na Grobniku. Žao mi je zbog toga, ali to je bio kompromis.
E sada, meni bi bilo čudno da tih par točaka, nakon što prestane lateralni pritisak i auto se ispravi, ostane "ukrivo", da se ne bi sve samo vratilo nazad u centar. Naravno, ne mogu to dokazati, niti znam kakav bi to fizikalni simulator odradio jedan takav model, ali da imam rezervni auto i cijeli jedan ovjes i unibole za zezanje i radionicu s dizalicom i pristup pisti da mogu to sigurno testirati, onda bih jednostavno probao i naučio što se tu točno zbiva.
Ovako moram biti zadovoljan s ovim kompromisnim setupom, a koji je još uvijek dosta bolji u zavojima od većine generic vozila na prometnicama.