02.01.2026 | 10:30
smayoo kaže:
https://evclinic.eu/2025/12/31/diesel-mythology-vs-ev-reality/
We arrive at an absurd but mathematically correct conclusion: a fossil-fuel car doesn’t make financial sense even if all parts and all maintenance labor were free. Even if you replaced the Tesla battery three times and still spent more time charging than refueling diesel, the fossil-fuel car remains more expensive.
Citao sam taj clanak u objavi na FB, nisam challangirao pa cu vjerovati da je cinjenicno ispravan - EV u prosjeku može imati niži ukupni trošak vlasništva (TCO) — manje pokretnih dijelova, niži troškovi energije i održavanja, pogotovo ako imaš gdje puniti doma. Na papiru i u Excelu, EV vrlo pobjeđuje ICE.
Ali problem je što većina ljudi ne kupuje auto racionalno i ne donosi odluku na temelju TCO-a, cijene dijelova za 5–7 godina ili dugoročnih projekcija i ocekivanja. Kupnja auta je kombinacija emocije, navike, percepcije rizika (stvarnog ili zamisljenog) i praktičnosti “ovdje i sada”. Ljudi uglavnom gledaju:
-koliko moram platiti danas
-mogu li ga servisirati iza ugla
-što ako nešto pođe po zlu kad istekne garancija
-i koliko mi to komplicira život
Zato EV često pobjeđuje u Excelu, ali ICE još uvijek pobjeđuje u glavama ljudi.
Osobno, ja imam dobar primjer tog kompromisa. Vozim Nissan s e-Power motorom jer obožavam EV iskustvo — tišinu, moment, glatkoću vožnje. Ali iskreno, nemam vremena razmišljati o punjenju. Želim sjesti i voziti, bez planiranja utičnica i aplikacija. e-Power mi daje taj “best of both worlds”.
Kad sam pak kupovao auto za suprugu (svjeze, prije 4-5 mjeseci), ja sam bio taj koji je gurao čisti EV. Logično mi je, vozila bi kraće relacije, savršeno za struju. Ali ona nije htjela ni čuti jer joj je punjenje psihološki deal-breaker, bez obzira na sve argumente i brojke. I to je realnost za ogroman broj ljudi. I to nije neracionalnost - to je ljudska priroda. Na kraju smo uzeli hibrid za koji svi pricaju da je najskuplja opcija. Vidjet cemo
Ali dok punjenje ne postane potpuno “nevidljivo”, a percepcija rizika nestane, ljudi će birati ono što im daje osjećaj kontrole i jednostavnosti, čak i ako dugoročno košta više. Kad cu zivjeti u kuci i imati garazu - mali gradski EV ce sigurno biti u njoj.