Automobili (i sve oko toga...)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Automobili (i sve oko toga...)

02.01.2026 | 10:30
smayoo kaže:
IMG_1970.jpg

https://evclinic.eu/2025/12/31/diesel-mythology-vs-ev-reality/

We arrive at an absurd but mathematically correct conclusion: a fossil-fuel car doesn’t make financial sense even if all parts and all maintenance labor were free. Even if you replaced the Tesla battery three times and still spent more time charging than refueling diesel, the fossil-fuel car remains more expensive.

Citao sam taj clanak u objavi na FB, nisam challangirao pa cu vjerovati da je cinjenicno ispravan - EV u prosjeku može imati niži ukupni trošak vlasništva (TCO) — manje pokretnih dijelova, niži troškovi energije i održavanja, pogotovo ako imaš gdje puniti doma. Na papiru i u Excelu, EV vrlo pobjeđuje ICE.

Ali problem je što većina ljudi ne kupuje auto racionalno i ne donosi odluku na temelju TCO-a, cijene dijelova za 5–7 godina ili dugoročnih projekcija i ocekivanja. Kupnja auta je kombinacija emocije, navike, percepcije rizika (stvarnog ili zamisljenog) i praktičnosti “ovdje i sada”. Ljudi uglavnom gledaju:
-koliko moram platiti danas
-mogu li ga servisirati iza ugla
-što ako nešto pođe po zlu kad istekne garancija
-i koliko mi to komplicira život

Zato EV često pobjeđuje u Excelu, ali ICE još uvijek pobjeđuje u glavama ljudi.

Osobno, ja imam dobar primjer tog kompromisa. Vozim Nissan s e-Power motorom jer obožavam EV iskustvo — tišinu, moment, glatkoću vožnje. Ali iskreno, nemam vremena razmišljati o punjenju. Želim sjesti i voziti, bez planiranja utičnica i aplikacija. e-Power mi daje taj “best of both worlds”.

Kad sam pak kupovao auto za suprugu (svjeze, prije 4-5 mjeseci), ja sam bio taj koji je gurao čisti EV. Logično mi je, vozila bi kraće relacije, savršeno za struju. Ali ona nije htjela ni čuti jer joj je punjenje psihološki deal-breaker, bez obzira na sve argumente i brojke. I to je realnost za ogroman broj ljudi. I to nije neracionalnost - to je ljudska priroda. Na kraju smo uzeli hibrid za koji svi pricaju da je najskuplja opcija. Vidjet cemo

Ali dok punjenje ne postane potpuno “nevidljivo”, a percepcija rizika nestane, ljudi će birati ono što im daje osjećaj kontrole i jednostavnosti, čak i ako dugoročno košta više. Kad cu zivjeti u kuci i imati garazu - mali gradski EV ce sigurno biti u njoj.
02.01.2026 | 10:45
To je sve OK, ali nije OK da za te svoje emotivno uvjetovane odluke ljudi izmišljaju tzv. "racionalne" argumente.
02.01.2026 | 11:36
Punjenje NIKADA neće biti "nevidljivo" ukoliko se ne uvede sustav zamjene baterija.
Konkretno, ako auto ima prosječno 70kWh baterije tada:
1 sat punjenja treba punjač od 70kW
30min - 140kW
15 min - 280kW
.
.
.

Kao je prosjek punjača oko 150kW (javen punionice) , a kućne oko 11kW lako je izračunati dužinu punjenja.

Podatke treba uzeti s rezervom jer je Tesla nešto skuplji od BMW-a (barem tako Ai nalazi po internetu).
U kalkulaciju nije uzet kućni punjač, kao niti reciklaža starog EV.
i dalje, prvi vlasnik se rješava auta prosječno nakon 100.000km.
02.01.2026 | 12:37
U kalkulaciju nije uzeta niti reciklaža starog ICE automobila. Tako da...

Cijena kućnog punjača od 11 kW kreće se oko 400-500 € skupa s PDV. Uopće nije tema. Ako te veseli, uračunaj i to pa ponovi izračun i vidi koliku razliku to čini.

Prvi vlasnik se rješava svog BMWa nakon 100.000 km jer se nakon toga počnu javljati užasno skupi kvarovi. Ja znam nekoliko vlasnika Tesle, nitko nije prodao auto nakon 100.000, znam i jednog koji je već kupio trećeg, ali onaj prvi je i dalje u obitelji i koristi se.

Auto kojeg ja razmatram (Tesla Y extended range AWD) ima bateriju upotrebljivog kapaciteta oko 85 kWh. Kućnim punjačem od 11 kW je to nešto ispod 8h. Scenario u kojem mi se dogodi da dođem s puta kući i ujutro opet idem na put, i to da nije prošlo 8h otkad sam stigao kući sinoć - dogodio mi se zadnji put 2017. godine, a i tada je put bio od 250 km tamo i natrag (a ne cca 370, koliko je u prosjeku kad idem u Zagreb).

Scenario u kojem imam put dva dana za redom, a da između imam minimalno 8h mirovanja (dakle da se baterija stigne napuniti do kraja), događa mi se u prosjeku jednom-dvaput mjesečno. Brzi punjač je tema samo kad treba ići na put koji je dulji od dosega. Prijatelj iz škole živi u Švedskoj, u Göteborgu, vozi sad već drugi električni auto, putuju njime od Švedske do Hrvatske jednom ili dvaput godišnje, i kaže da njemu to nije nikakav problem osim što preciznije planira putovanje (ali i inače je planirao na kojoj će pumpi stati putem, po tome gdje se može nešto pristojno pojesti, gdje je kakav sanitarni čvor i koliko košta gorivo).
02.01.2026 | 13:01
Nije uzeta niti snaga zakupljena kod HEP-a.

Planiranje mora biti preciznije.

I narano, EV nikad nije "na rezervi" kad se stavi na punjač.

Nisam ja tvrdio da je nekoguće proputovati Europu s EV.

Oni kojiimaju kuću, u daleko boljoj su poziciji jer mogu i fotonaponsku elektranu staviti na krov.
02.01.2026 | 13:14
smayoo kaže:
To je sve OK, ali nije OK da za te svoje emotivno uvjetovane odluke ljudi izmišljaju tzv. "racionalne" argumente.

Mozemo debatirati je li OK ili nije, ali to je realnost koju gledamo svaki dan. Mene osobno, ne zanima je li ok ili nije, to mi je zanimljiv fenomen.
Ljudi ne kupe iPhone Pro Max jer bas trebaju feature nego jer ga zele, pa onda kako kazes racionaliziraju svoj "want".
02.01.2026 | 13:16
jura22 kaže:
Punjenje NIKADA neće biti "nevidljivo" ukoliko se ne uvede sustav zamjene baterija.
Konkretno, ako auto ima prosječno 70kWh baterije tada:
1 sat punjenja treba punjač od 70kW
30min - 140kW
15 min - 280kW

Tankanje ICEa je 10ak minuta u prosjeku, ako nije prevelika guzva.
Tko moze puniti doma njemu je perceptivno "nevidljivo" jer je manje od minute da ga spoji i odspoji s punjaca kod kuce.
02.01.2026 | 13:17
jura22 kaže:

Oni kojiimaju kuću, u daleko boljoj su poziciji jer mogu i fotonaponsku elektranu staviti na krov.

Ovo je dobitna kombinacija.
02.01.2026 | 13:40
10ak minuta je sve zajedno, prosjek je oko 5 min.
Interesantno je da relativni broj strujnih punjača korelira s relativnim brojem pišrolja za fosilna goriva (oko 10 s time da je za fosilna goriva nešto veći broj).
Problem može biti kada se uključe i teška vozila i autobusi kojih danas u EU ima gotovo zanemariv broj. Dok takvi isti pune na klasičnim pupama.
Procjene kažu da na punionice otpada oko 5% ukupne proizvodnje el. energije (s time da EU proizvede dodvljno energije i nešto i izveze).

Budućnost je sigurno u izmjenjivim baterijama, a voik je tek u dolasku u aute.
02.01.2026 | 14:59
jura22 kaže:
Nije uzeta niti snaga zakupljena kod HEP-a.

Pa da. Nije niti cijena produžnog kabela i trofazne utičnice. Još pazi, ovisno o modelu utičnice možda je ona s dva šarafa više pa treba i to pribrojiti.

Planiranje mora biti preciznije.

Pa to sam i napisao. Ali ključno je - koliko često netko ima takva putovanja? Ja ih imam 2-3 puta godišnje. Da su mi takva putovanja jednom tjedno, vjerojatno ne bih ni ja razmatrao električni auto.
02.01.2026 | 15:58
jura22 kaže:
10ak minuta je sve zajedno, prosjek je oko 5 min.

Pa da, zar nije ukupno vrijeme relevantno?

jura22 kaže:

Budućnost je sigurno u izmjenjivim baterijama, a voik je tek u dolasku u aute.

Skeptican sam oko izmjenjivih baterija u EVima.

Izmjenjive baterije su zanimljiv koncept i imaju mi smisla u vrlo specifičnim use caseovima npr. taksiji, dostava, kontrolirani ekosustavi gdje je vazno da je stroj u pokretu. Tamo gdje imaš standardizirana vozila, centralno upravljanje i jasnu ekonomiku iza svega toga.

Za masovno tržište to otvara cijeli niz problema: standardizaciju između proizvođača, logistiku, sigurnost, vlasništvo i degradaciju baterija. Većini ljudi nije svejedno kakvu bateriju “dobiju”, koliko je stara i u kakvom je stanju... psihologija...

Vodik je još fascinantnija tehnologija, ali za osobne automobile trenutno više obećanje nego realnost. Cijeli lanac — proizvodnja, kompresija, transport i skladištenje — energetski je izrazito neefikasan i infrastrukturno skup. Zato se vodik danas realnije vidi u industriji, brodarstvu i teškom prometu, nego u privatnim autima.
Ključna stvar, po meni, nije ni baterija ni vodik, nego ljudska psihologija, navike, mindset - a da se to promijeni trebat ce vremena.
02.01.2026 | 16:19
Te cijene održavanja ICE automobila su sulude, da, važe ako imaš Mečku ili BMW i ideš u ovlašteni servis. To sve treba podijeliti s jedno 5 ili više da bismo dobili realne iznose. Imam na € točnu tablicu održavanja svih mojih Alfi, a nekoliko ih je tu došlo do 300.000 km i iznosi nemaju veze s ovom propagandom.
02.01.2026 | 16:58
Koncept zamjene spremnika energije nije se prihvatio u Eu jer očito se ne mogu dogovoriti tko bude glavni.
Kina je to uspjela.
Vidim da postoje koncepti sa zamjenom vodikovih spremnika (NamX) koji se guraju polako, ali izgleda da su tu Japanski proizvođaći u igri i moglo bi se izgurati. Koliko je čista proizvodnja vodika, ne znam, a li nešto je čišća od proizvodnje baterija ali uz veću struju koja je potrebna da se vodik proizvede.
Štos je u tome da za proizvodnju vodika treba struja koja se može dobiti i iz OIE, a litij se ne može dobiti iz OIE, već se batrija može puniti tako.

Nekako mi se čini da će vodik na kraju prevladati.
02.01.2026 | 17:40
Vodik bi značio i daleko lakša vozila, a to je velika stvar.
02.01.2026 | 20:29
dpasaric kaže:

Sve sto sam gledao da je na vodik je bilo oko 1800 kg, pa mislim da cijeli sustav oko vodika anulira tu potencijalnu prednost....
02.01.2026 | 20:42
ZeljkoB kaže:
dpasaric kaže:

Sve sto sam gledao da je na vodik je bilo oko 1800 kg, pa mislim da cijeli sustav oko vodika anulira tu potencijalnu prednost....

Gdje je kvaka? Pa to je ICE motor kao i svaki drugi. Da nije stvar u nekom ekstra teškom tanku jer vodik potencijalno eksplozivan?
02.01.2026 | 22:02
Ne, nije ICE motor. To je elektromotor napajan vodikovom gorivom ćelijom.
03.01.2026 | 01:46
smayoo kaže:

Ok, to je druga priča. Ja sam mislio na HICE aute.
03.01.2026 | 05:08
Možda nije za ovu temu ali kako nam je kao civilizaciji krenulo zadnjih 50-100 godina, mislim da je budućnost transporta u konjima, volovima i magarcima,... dok su full ispravni i rade - koristiš ih, kad se počnu kvariti - pojedeš ih.
03.01.2026 | 09:16
dpasaric kaže:
smayoo kaže:

Ok, to je druga priča. Ja sam mislio na HICE aute.

Ti su zaista ekstra opasni. Bomba na kotačima. Ako ljudi stalno unjkaju o zapaljivim baterijama (iako su u relativnom omjeru bitno češći požari LPG ICE motora), što tek reći o HICE?

Ali spremnik vodika je u svakom slučaju težak i vrlo debelih stijenki da bi podnio visok tlak (jer vodik treba dosta stlačiti da u razuman volumen stane dovoljno vodika za očekivan dovoz.
03.01.2026 | 09:18
Bertone kaže:
Možda nije za ovu temu ali kako nam je kao civilizaciji krenulo zadnjih 50-100 godina, mislim da je budućnost transporta u konjima, volovima i magarcima,... dok su full ispravni i rade - koristiš ih, kad se počnu kvariti - pojedeš ih.

Mora nas ovaj planet ili potpuno istrijebiti, ili svesti ispod biološkog minimuma (tj. dovesti na rub istrebljenja) jer samo štetu stvaramo. Evolucijski smo slijepa ulica, a ekološki katastrofalna pošast.
03.01.2026 | 10:05
smayoo kaže:
We arrive at an absurd but mathematically correct conclusion: a fossil-fuel car doesn’t make financial sense even if all parts and all maintenance labor were free. Even if you replaced the Tesla battery three times and still spent more time charging than refueling diesel, the fossil-fuel car remains more expensive.

Ovo je samo reklama nekoga tko popravlja EV aute, nema veze sa stvarnošću.

Evo moji podaci iz tablice za održavanje moje ex Alfe 156 1.9 JTD koja je odradila 214.500 km. Ok, nije 400.000 km na čemu su oni bazirali predviđanje, ali to lako otprilike izračunamo. Tu je važno reći da ovo nisu podaci za nov auto, već za auto u drugom dijelu života, znači od 10-te do 20-te godine ekspolatacije, znači upravo onda kada se očekuje najviše kvarova. Ukupan trošak održavanja u tom periodu je iznosio 4.825 €, ali tu su uračunati i troškovi raznih oštećenja za koja sam ja kriv, znači limarijski radovi, ali komplicirano mi je to sada izolirati. Neka to uduplamo i zaokružimo i ispadne trošak 10.000 € na 20 godina eksploatacije.

E sada kako ijedan EV može tome konkurirati?
03.01.2026 | 11:57
Ne treba tome konkurirati. Novi auto uspoređuju s novim autom, a ne s tvojim koji je star 20+ godina i pola toga na njemu radiš sam.
03.01.2026 | 12:36
Nije ta punoljetna Alfa relevantan primjer cijena odrzavanja danasnjih auta. Pogotovo dizela iz premium segmenta. Ne posjeduje napredne elektronske sustave, niti se bori sa ekoloskim normama.

Samo da zamijenis adaptivne amortizere na BMW G30, potrosit ces 2000-3000 eura. Kocnice skoro toliko.

Da ne pominjem dizne, EGR, DPF, turbina, zamjena lanca koja kosta 2000 eura jer moras cijeli motor cupati vani.

Svakih 60-70 tisuca mijenjas ulje u automatskom mjenjacu. Cijena zamjene 600-700 eura.

Jedan napredni far na modernom autu kosta 2000-2500 eura. Lagano udaris nekoga od pozadi, puknu ti dva fara, hladnjak i hauba. Steta 10000 eura.

Ne smijes ni pomisliti voziti to bez jakog kasko osiguranja
05.01.2026 | 19:15
Od meni veselih vijesti stara dobra Alfa mi je završila na kalendaru kluba! Iako ima 22 godine, barem ne izgleda generic kao ovi moderni SUV-ovi, svi su mi isti i dosadni!

(†|ξ)
05.01.2026 | 20:49
Meni su ove felge top!
05.01.2026 | 21:59
jura22 kaže:
Meni su ove felge top!

Od Alfista izuzetno tražen GT Blackline model.

Staviš ih u oglas i odmah odu za trećinu cijene cijelog auta!
06.01.2026 | 08:57
Pozdrav svima, samo sam htio ovo objesiti ovdje. IMHO, mislim da je ovo game changer koji (ni)smo čekali.
Poznam nekoliko finaca i moje iskustvo sa svima je identično što se tiče ozbiljnih stvari: ako on kaže da može napraviti nešto do 50, u praksi to znači da može do 100. Nisam nikad susreo ni jednog bullshittera iz Finske. Čemu ovaj uvod?

Zbog ovog:

Sumnjam da bi se netko išao javno razmetati ovakvim tvrdnjama bez da ih ne može potvrditi. I, iz naše (EU) perspektive ono najbolje je da nisu potrebni nikakvi rijetki metali, niti neka egzotika; dakle, više nema strateške ovisnosti o Kini po pitanju baterija. Jasno, nisam naivan da očekujem da će sad s ovom baterijom BEV pojeftiniti sa 30 na 23 kiloeura preko noći, jer će proizvođači sebi probati sačuvati nešto, no, sviđa mi se što su Finci krenuli od 'neemotivnih' ušteda prvo.
Prikolice za tegljače s motorima i baterijama su genijalan potez. Ušteda do 54 posto u gorivu. Čisto da ne bude ndoumica oko toga, to znači da će tegljači umjesto 30-35 litara na 100 km trošiti 15-18 l/100 km.
Mogućnost gradnje stacionarnih pohrana koje će sakupljati solare i vjetar, isto tako jako bitno.

Kiitos Suomi!
06.01.2026 | 10:23
Djuro genijalac kaže:
Sumnjam da bi se netko išao javno razmetati ovakvim tvrdnjama bez da ih ne može potvrditi.

Zvuči predobro da bi bilo istinito, ali pričekajmo dokaze.

YT komentatori nisu baš optimistični: "Extraordinary claims require extraordinary evidence."

"Send us one solid state cell to Seinäjoki University of Applied Sciences to test "

"It is very simple. If they were to turn on a YouTube live stream, go to an F1 track, film a run, then fully recharge the battery and film another run, the company’s market capitalization could grow to a level beyond imagination—possibly several times that of NVIDIA. Yet they are not doing this very simple thing. Proving it would take only a single day."

Ako su baterije "available today", onda prvo moraju napraviti ovo gore, ali očigledno ima neka kvaka, tako da ovo za sada stavljam u ladicu marketinških scamova. Bilo bi lijepo da nije scam, promijenilo bi civilizaciju.

Da sam na njihovom mjestu i zaista imam takvu tehnologiju bez ikakve kvake, snimio bih YT video koji bi to dokazao, a ne pričao u holu neke generic institucije. Također, kao netko tko se bavi video produkcijom mogu ti reći da sam da 99% siguran da je tip snimljen na green screenu.

I to onda govori da su pretenciozni i da stvaraju kulise.

Naš Mate je u toj ranoj fazi snimao sebe u siromašnoj garaži bez ikakvog muljanja.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 23 sati
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.79 Seconds

Provided by iJoomla SEO