Automobili (i sve oko toga...)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Automobili (i sve oko toga...)

16.04.2025 | 20:53
Znači obojica niste pogledali YouTube koji sam stavio. Tamo je objašnjeno da auto ima dva fena, ventilatora koji usisavaju zrak ispod auta tolikom silom da je očigledno da može visiti naopačke i čak se pomaknuti.
Kad nešto toliko prijanja uz podlogu onda može proći i većom brzinom kroz zavoje a da ne izleti i u tome je trik zašto je taj auto brži od formula jedan.
Obična formula jedan generira silu pritiska aerodinamikom i kod malih brzina sila nije dovoljno snažna da pritisnem bolid to jest njegove gume i tako ostvari veće trenje.
Dok ovaj auto ima pomoć u obliku tih ventilatora koji ga doslovno priljube bez obzira na brzinu kojom se kreće. Dalje je valjda jasno.
16.04.2025 | 21:55
Ocito kad rade “ventilatori” sila trenja se najmanje podupla ako ne i vise od duplo, sto znaci da u tom trenutku auto ne moze ici najvecom brzinom.
Zato je i dobitak 3s.
16.04.2025 | 22:36
3 sekunde na stazi gdje je jedan krug 2,8 km je ogromna razlika,... na staroj Sjevernoj petlji (Nordschleife) gdje je krug bio 20,8 km, razlika os 3 sekunde bi bila velika, ali na 2,8 km je stvarno ogromna razlika.

Što se pak tiče potiska ovog EV-a iz videa, koliko sam pročitao ta dva ventilatora mogu stvoriti potisak na podlogu od dvije tone, ali taj potisak nije konstantan nego varijabilan tako da se maksimalni downforce koristi samo kad treba tj. u zavojima i možda prvim metrima starta.
17.04.2025 | 00:55
Yonkis kaže:
Znači obojica niste pogledali YouTube koji sam stavio.

Rekao si da gledam od 4:44. Gledao sam od 4:44 dok mi nije dosadilo gledati ruke i volan kako mrdaju lijevo-desno. Pri tom nisam čuo da itko nešto objašnjava. Ako je ranije netko objasnio ovo što si ti napisao, jbg. Tlaka mi je gledati ta videa. Život mi je prekratak.

Zato ti hvala što si ipak napisao o čemu se radi. Jbg. Ja sam zastarjeli model. Puno brže čitam, nego što netko može pričati.
17.04.2025 | 22:19
Linkao sam na vožnju gdje obara rekord. A u prvih 4 min objašnjava kakvo je to električno vozilo sa usisivačima. Mislio sam da je netko ipak pogledao sve. Eto, preporučam i početak videa.
17.04.2025 | 22:21
IMG_9039.png
18.04.2025 | 10:26
Yonkis kaže:
IMG_9039.png

Pravu pricu bi pokazao grafikon prodaje svih elektricnih vozila po drzavama.

Pitanje je dal Europljani sabotiraju Teslu radi Muska (sto sumnjam) ili elektricno vozilo kao koncept radi nedovoljno razvijene infrastrukture, te mnostva zivotnih kompromisa koje moras praviti radi toga (taj sam ja).
30.04.2025 | 21:59
Evo i test Alfe 33... nažalost, sve do zadnje su rasprodane!

Malo manje sam tužan jer mi nedostaje 2 milijuna € koliko dođe primjerak s ICE motorom. Ne znam cijenu za EV model, ali nije niti važno jer su svi kupci uzeli non-EV izvedbu. Očekivano...
30.04.2025 | 23:14
Za mene ne postoji auto o kojem vrijedi slušati 20 minuta bilo čijeg trkeljanja.
01.05.2025 | 00:14
A koje teme su vrijedne 20 min tvoje pažnje, na YT? Ne mora biti YT jer sve što je rekao može biti i napismeno, sa par slika. Poput članka. Ili zgloba.
01.05.2025 | 06:59
Preferiram čitanje jer sam u životu, od djetinjstva, čitao puno i intenzivno pa mogu čitati vrlo brzo, a kad je tekst redundantan (ponavlja se, ili je nafutran ispraznim rečenicama da zvuči učeno), još i brže. Kad premotavaš video, ne možeš skenirati sadržaj.

A koje su teme vrijedne 20 (i više) minuta moje pune pažnje? Hm... Na TEDu ima dosta toga. Čak i ne bih sad ništa posebno izdvajao. Pametne ljude koji su sposobni koncizno i suvislo iznositi svoje misli spreman sam slušati i satima, čak i ako se ne slažem s njima potpuno, čak i ako tema nije nešto što je inače predmet mog interesa.

Nije TED jedino čega bi se mogao sjetiti. Evo, na primjer
youtu.be/FRM-WyW7R0o?feature=shared&t=9805

Vrijedi pogledati cijeli razgovor, ali tu sam namjerno linkao baš taj dio koji je meni osobno "punchline" za pamćenje. Inače, konkretno taj razgovor svi pamte po rečenici "Razgovor se uvijek odvija na razini glupljega."
29.05.2025 | 19:13
Brandovi koji žele to jest ne žele CarPlay Ultra:

Brands Confirmed IN:
Land Rover
Lincoln
Audi
Volvo
Honda
Nissan
Ford
Porsche
Jaguar
Acura
Polestar
Infiniti
Renault
Aston Martin
Hyundai
Kia
Genesis
Brands Confirmed OUT:
BMW
Buick
BYD
Cadillac
Chevrolet
Chrysler
Dodge
Fiat
GMC
Jeep
Lexus
Mazda
Mercedes-Benz
RAM
Rivian
Subaru
Suzuki
Tesla
Toyota
Volkswagen
29.05.2025 | 22:02
Meni su funkcionalnosti običnog CarPlaya sasvim dovoljne, jer ovo s Ultrom je priča u kojoj CarPlay preuzima praktično cijelu kontrolu nad sustavima vozila. I da, naravno da bi me tako nešto veselilo da vozim npr. Teslu koji je sav digitalan, bilo bi mi super da mi je cijeli GUI Appleov!

No, kao netko kome je "dealbreaker" kod auta ako ima potpuno digitalnu ploču, novi CarPlay Ultra sigurno nije napeta stvar. Meni je minimum da su brzinomjer i kontađiri fizički analogni instrumenti. A posebno me veseli ako je tu još "čukica". Vidim da se ta bitka lagano gubi i da je čak moja Alfa kod zadnjih modela poubijala analogne instrumente - i to mi se nikako ne sviđa. No, zato mi se sviđa kakve instrumente ima zadnji Bugatti.

Ovo je meni sexy, a ne CarPlay:

30.05.2025 | 08:27
To je zato što si oronuli starkelja.
30.05.2025 | 19:31
Nemam problem s tim!
10.06.2025 | 20:35
Alfa.png

Da malo Davora oraspoložimo nakon onog napada karmanijaka.
10.06.2025 | 20:39
Koliko su šarma imali automobili iz tog doba, danas često i ne znaš koja je marka u pitanju - svi izgledaju isto, pogotovo u mini-SUV kategoriji...

Ovi modeli su najčešći odabir za retrofit prerade, ali cijene su samo za bogataše.
13.06.2025 | 09:55
Oprosti, možeš li ponoviti što si maloprije rekao, nisam te baš najbolje čuo?
13.06.2025 | 15:09
smayoo kaže:

Link ima neke restrikcije, pa se ne pokazuje, ukratko: neka studija je pokazala da su daleko veći rizik vozači koji voze 10-20% ispod brzine ostalih na cesti nego oni koji voze 10-20% brže od ostalih.

To mi je bilo zanimljivo jer bi netko rekao da je sporije uvijek sigurnije.
13.06.2025 | 16:25
Link ti je polomljen. Ne radi čak ni kad se sirovo c&p u browser - otvori se prazna stranica i piše samo "Bad URL hash".
14.06.2025 | 07:39
dpasaric kaže:
smayoo kaže:

Link ima neke restrikcije, pa se ne pokazuje, ukratko: neka studija je pokazala da su daleko veći rizik vozači koji voze 10-20% ispod brzine ostalih na cesti nego oni koji voze 10-20% brže od ostalih.

To mi je bilo zanimljivo jer bi netko rekao da je sporije uvijek sigurnije.

Palac gore, daj davore molim te!

To ja uvijek govorim! U Auto školi u njemačkoj, kad sam ja polagao, nije nam instruktor dozvolio da se krećemo sporije od dozvoljenog i u ispitu bi to isto bio razlog za ponavljanje. Btw, Odmah prvi dan bez ikakvog poligona i teorije se tada sjedalo u auto i u promet. Nakon dva prva sata panike s kvačilom je svako provozo.
Ali i postavljanje znakova na prometnicama je negdje drugačije i pametnije riješeno.
U njemačkoj, a i u Sloveniji (koliko vidim sve više) se stavlja jedno ograničenje van naseljenog mjesta i jedno u mjestu, ako je za tu cestu dozvoljeno 90 onda je 90 a ne spusti na 40 zbog zavoja, pa na 60 eto ima zavoj ali ne tako "opasan". Brate 90 pa se ti snalazi, što ti ja tu imam savjetovati.
14.06.2025 | 11:21
U Australiji (konkretno, u saveznoj državi Victoriji) je svuda izvan naselja, a da nije autocesta, opće ograničenje 100 km/h, a pred jačim zavojima stoji žuti romb (kod nas bi bio plavi kvadrat) s preporukom brzine za taj zavoj. Ali to je preporuka.
14.06.2025 | 15:36
smayoo kaže:
U Australiji (konkretno, u saveznoj državi Victoriji) je svuda izvan naselja, a da nije autocesta, opće ograničenje 100 km/h, a pred jačim zavojima stoji žuti romb (kod nas bi bio plavi kvadrat) s preporukom brzine za taj zavoj. Ali to je preporuka.

Sve ostalo je samo navlakuša na kaznu. Jer njihova ograničenja su stvarno suluda.

Naši ljudi nemaju iskustva na brzim cestama, tako da obični rajsferšlus sistem u prestrojavanju, ako se ponašaš po pravilu, ne radi i trube ko ludi. Ko biva, vidi ga preko reda. Da se svako ponaša po logičnom pravilu, puno zastoja ne bi bilo. U mojoj obuci je bilo 8 sati obavezno Autobahn i to švapski. 4 sata po danu a 4 po mraku, skoro svaki sat je tražio punu moguću brzinu auta, pa ti vidi. Što je kod moje Ascone bilo cca 160 km/h. Gaće ti se dobro tresu kao krvavom početniku.
14.06.2025 | 16:21
Vozio si Asconu? To je bila ona prva, pretpostavljam? Ili druga, tzv. B? Ja sam vozio C, zadnji model prije Vectre. Kramica, ali u odnosu na Stojadina bila mi je kao Rolls Royce.
14.06.2025 | 17:35
Prometna signalizacija u SLO je većinom još uvijek katastrofično nelogična. Izlaz iz autoputa - ograničenje 40. To je skoro svugdje, a niko se toga ne pridržava, jer je sasvim nelogično. A o ostalim cestama - magistrale, regionalne ceste itd neću, jer se u svakoj opčini nadju pametnjakoviči, koji žele napuniti opčinski budget i stavljaju ograničenja koja nemaju veze ni sa logikom, ni sa zakonima. Baš je prošli mjesec bila čak emisija na tu temu.

A što je dobro, je tzv. "traka spašavanja" ili emergency lane, što su ljudi dobro usvojili. Na autoputevima tokom zastoja se svi maknu krajnje lijevo ili desno, tako da vatrogasci/hitna/policija imaju slobodan prolaz na sredini. Tu je zanimljivo, da stranci toga ne prakticiraju, a normalno - talijani koriste na svoj način, tako da se provozaju lagano američki po sredini. Na kraju, kad stignu do mjesta sudara, plate taj privilegij 500 EUR.
www.youtube.com/shorts/2cyWmoEQxiw
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 23 sati
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.
  • dpasaric: Večeras u 19 sati po našem vremenu Appleov #WWDC25 keynote!
  • Maxxy: RIP Matija Dedić :(
  • smayoo: RIP :(
  • dpasaric: Umro Bill Atkinson! :(
  • drpongrac23: @Zdravac - Nemoj ići lijevo ako semafor je desno :) :)
  • Zdravac: hahahah
  • Zdravac: A da se, umjesto palac dolje/gore, uvede palac lijevo/desno?!
  • tino1: Gjuro, bola, Mazlum i to s veliko "M".
  • Gjuroo: Možda "mamlaz"?
  • tino1: Mazlum- na Herceg- Bolansanski- Budala.
  • Yonkis: Mazlum - Mazlum (maẓlūm) is an Arabic term for "oppressed, ill-treated, injured, sinned-against" (the antonym being ẓālim "oppressor"; root ẓlm "to oppress";).
  • tino1: Riba! Vraćaj karmu! Ej ne ćeš se imat kamo vratit.
  • tino1: Ej ukinuo Mazlum Karmu!! Šta vam je odmah vraćaj karmu Riba!!
  • smayoo: :(
  • drpongrac23: Napustio nas je Ivan Piko Stančić. RIP
  • Borisone: Logika kaže da bi verzija trebala biti od godine u kojoj se izdaje. Ima smisla godina plus jedan jer u posljednjih nekoliko godina obećanja dolaze s bar nekoliko mjeseci odmaka (ili nikad).
  • Yonkis: iOS 26 u 2025? [link]
  • cariblanco: Riječani, hoće li Važ biti vaš ?
  • smayoo: @Yonkis, piši u forum, ovo će ti tu iscuriti
  • Yonkis: Članak je odličan.. dijelim ga okolo ostalim Appleovcima koji nikako da ovdje puste korjenje. :)
  • hal9000: @dpasaric: ako nekome i nije korisno, barem je zabavno i poučno.
  • Yonkis: Ne znam dal da otvaram temu, treba mi prijedlog neke app za skeniranje prostorije (sa namještajem) kako bih mogao lakše namjestiti prostoriju sa postojećim stanjem, neka LiDAR app?
  • dpasaric: Članak je "up", imate što za čitati, nadam se da će nekome biti korisno! :)
  • cariblanco: ok,ty za info
  • dpasaric: Ograničen je taj modul za ankete, imao sam isti problem, ali on nakon par dana zaboravi IP, pa se mogao dati drugi glas za one koji su imali više Macova.
  • dpasaric: Hvala, idem urediti tekst za zadnjim info, pa ide objava večeras! :)
  • dpasaric: Evo, imamo 1.000!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Borisone, Riba, temeljnik, tino1, Anonimci (512)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.29 Seconds

Provided by iJoomla SEO