eOI - opet diskriminacija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

eOI - opet diskriminacija


07.11.2022 | 20:05
igorsumonja kaže:
Eto ako netkoga zanima prošao sam kroz proceduru upravo maloprije..

Kupio USB čitač na pošti, 79kn
osobna od žene, 2 generacija

Instalirao client aplikaciju - aktivirao osobnu, postavio one šifre

Treba Fireforx staviti da ga otvara preko Rosete, instalirati onaj PKCS!1 modul i sve šljaka
Prijava na eGrađani bez problema izvršena...

Sad samo moram čekati da moja dođe za koji dan pa da probao onu START aplikaciju radi koje sam i krenuo u ovu priču da mogu otvoriti doo, pa javim kako je to prošlo


Supruga i ja smo isto mijenjali osobne.

S obzirom da sam ja 7 dana prije leta za USA shvatio da mi istice osobna, morao sam raditi onom zurnom procedurom da bude gotova za par dana.

I otvorim ja danas one dvije sigurnosne kuverte sa kodovima, kod nje ima otprintano PIN i inicijalna lozinka. Kod mene lozinke nema. Prazno polje. Samo PIN imam :/

Propustam li nesto bitno tom online aktivacijom?

Hvala puno!
07.11.2022 | 21:19
Imaš mogućnost pristupa svim e-građani servisima, s najvišom sigurnosnom razinom. Osim svega što možeš i korištenjem token aplikacije bilo koje veće ili srednje banke (HPB, ZABA, PBZ, RBA, Kent, OTP, Erste, Addiko, Istarska kreditna, Addiko), možeš online odraditi neke poslove za koje inače moraš ići nekamo. Npr. predati zahtjev za novu putovnicu ili vozačku dozvolu, poreznu prijavu, prijaviti novorođeno dijete u matični ured (oboje roditelja mora imati aktiviranu eOI ili drugu vjerodajnicu iste razine), prijaviti boravište sebi ili svojim podstanarima, promijeniti mirovinski fond, otvoriti firmu, izdati nekom punomoć da u tvoje ime podigne dokument u MUPu (vozačku, putovnicu...).
U principu, mogućnosti korištenja vrlo ozbiljno rastu. Prije corone je primjena bila vrlo uska, sad je to već puno, puno, puno više.
 • Daddo
 • Posjetitelj
08.11.2022 | 20:02
smayoo kaže:
Eto, sad si me podsjetio da i ja prijavim, Certilia (AKD) mobile.id aplikacija (sada) zaista upotrebljivo funkcionira (iako je i dalje traljavo sklepana u smislu ergonomije i intuitivnosti, ali, kad se ispoštuje taj njen nakaradni workflow, radi pouzdano). Zahvaljujem @Daddo, što si mi skrenuo pažnju na njih, i prvi put, i sad nedavno opet, a također i što si me uputio u iščašeni način razmišljanja autora aplikacije .
Nakon malo više od mjesec dana testiranja, mogu potvrditi da se navedenom mobilnom aplikacijom može ispravno i funkcionalno potpisivati PDF dokumente, prijavljivati na E-građane i slične usluge, a također i potpisivati online zahtjeve poput onih na e-dozvoli (za arhitekte, odnosno projektante općenito) i sve to samo uz pomoć mobitela. Nije potreban više čitač kartice, niti ovaj ili onaj browser (OK, to s browserom može ovisiti o konkretnoj usluzi, tj. web aplikaciji), niti ovaj ili onaj OS, CPU i uopće više nije potrebno imati karticu (eOI ili korporativnu ID karticu, kao npr. od neke inženjerske komore, javnog bilježnika i sl.).
Sam postupak se nije baš ubio od intuitivnosti, a AKDova tehnička podrška je, hm... eto... uslužna i brza na odgovoru, ali ipak u značajnoj mjeri - mutava (u nedostatku bolje riječi), ali jednom kad se cijela stvar inicijalizira i postavi, onda uistinu radi.
Naglašavam da se ta Certilia mobile.id usluga DODATNO PLAĆA! Iznos nije neki užasan, 70 kn/god. Siguran sam da netko kome to trenutno treba jednom ili nijednom godišnje (jer većinu e-građani usluga može koristiti bankarskim tokenom, kao jednu razinu niže sigurnom vjerodajnicom) možda i ne želi to plaćati, ali nama koji prirodom posla digitalno potpisujemo 1 ili više dokument dnevno, a na razne digitalne servise se prijavljujemo i češće, ovo je ogromno olakšanje.

Uglavnom, sama aplikacija besplatna za download i instalaciju, a onda, interakcijom aplikacije s jedne strane, te fizičke kartice, čitača i browsera na računalu s druge strane, treba inicijalno (jednokratno) "ubaciti" digitalni certifikat s kartice (e-osobne ili koje druge) u mobile.id aplikaciju te u toku tog postupka u jednom koraku online platiti navedeni iznos od 70 kn.

Daddo kaže (ja nisam probao jer mi je čip na eOI otišao u ocat nakon cca 20 digitalnih potpisa, još prije 2 godine) da eOI prve generacije ne rade s mobile.id aplikacijom, nego samo ove novije eOI, koje se izdaju od prošle godine. Ja mogu jedino potvrditi da kartica ovlaštenog inženjera komore izdana prošle godine radi uredno sa mobile.id.

Aplikacija zna koristiti biometrijsku identifikaciju iphonea, tako da ne treba unositi password svaki put.

Istu instancu mobile.id aplikacije (na istom mobitelu) može se "povezati" s više od jedne kartice (npr. s eOI, s karticom komore, s nekom trećom korporativnom), pretpostavljam ne bilo koje, nego neke od ovih što je izdala Certilia (AKD).

Dalje, da bi se potpisalo PDF dokument, treba ga fizički prebaciti na mobitel (ja imam iPhone i Mac pa to funkcionira AirDropom vrlo bezbolno i brzo - unutar app Datoteke sam na iPhoneu kreirao folder Certilia koji mi služi da ulazne PDF dokumente koje potpisujem). Kad se pokrene procedura za potpisivanje, najprije se odabere PDF dokument, onda se odabere mjesto gdje će se postaviti grafički prikaz digitalnog potpisa:

- "Potpiši" će kreirati dodatnu stranicu na kraju dokumenta i tamo staviti grafički prikaz digitalnog potpisa
- "Potpiši s lokacijom" će ponuditi na svakoj stranici jednu od 12 predefiniranih pozicija. Ja sam naslovnice svojih projekata prilagodio tako da mjesto predviđeno za grafički prikaz digitalnog potpisa točno odgovara, lokacijom i dimenzijama, onom što nudi Certilia mobile.id aplikacija.

Nakon odabira lokacije i potvrde, treba pričekati (od par sekundi do 20-30 sekundi, ovisno o veličini PDF dokumenta i brzini internetske veze) prije nego se prikaže potpisani dokument.

E, sad, tu je važno ODMAH piknuti "Podijeli" pa potpisani dokument Airdropom vratiti na Mac ili kako god drugo poslati nekamo s telefona, jer kad se jednom napusti ovaj prikaz, potpisani dokument je i dalje prisutan u Certilia aplikaciji, ali više nema nijednog načina da ga se (kasnije, naknadno) eksportira ikamo. AKDov šampionski programerski tim obavio je super posao.

Što se tiče prijave na e-građani i druge servise, kao i on-line potpisivanja raznih zahtjeva na tim servisima, stvar radi push notifikacijom, samo u browseru kao vjerodajnicu treba odabrati Certilia osobni mobile.id (ili poslovni mobile.id, ako se radi o korporativnoj ili komorskoj kartici). Nakon što se odabere, treba u browseru utipkati svoj OIB i password, kliknuti dalje, na mobitel dođe push notifikacija kroz certilia mobile.id, otvori je se, faceid provjera, pikne se potvrda i to je to. Osobno provjereno, radi za prijavu na e-građani i za potpis zahtjeva na e-dozvoli (dozvola.mgipu.hr).

To je to od mene. Ako nekog nešto zanima ili mu negdje zapne, molim neka pita ovdje, a ne privatnom porukom jer upute napisane ovdje su korisne nebrojeno više puta od onih poslanih privatnom porukom.


Sve super sve pet… i skoro sve točno si napisao. Mislim, ja razumijem, ali bi moglo zbuniti ostatak društva jer tema je elektronička osobna iskaznica (eOI) a ne elektroničko potpisivanje dokumenata karticom nekog ceha ili udruge.

Naime, iz priče, ti imaš

- eOI prve generacije s kvalificiranim digitalnim potpisom izdanim od AKD-a - njom se uredno može ulogirati u sustav eGrađani sa najvišom razinom sigurnosti na Macu. Ne može se potpisati bilo koji eZahtjev jer ne postoji eSigner modul koji radi na Macu. Na drugim platformama (Win/Linux) stvar radi i eZahtjeve je moguće potpisati.

- karticu ovlaštenog inženjera s kvalificiranim digitalnim potpisom izdanim od FINA-e - njome potpisuješ dokumente koristeći uslugu web potpis u oblaku (a token za to je Certilia Mobile ID app na mobitelu) na bilo kojem računalu spojenom na internet i s podržanim web preglednikom. To zadovoljstvo te košta 70 kn godišnje.

NETKO tko čita ovu temu, pomislio bi da je tih 70 kn godišnje obavezno svima, a nije.

Nova eOI druge generacije ponaša se identično kao i tvoja kartica ovlaštenog Inženjera, samo je izdavatelj certifikata AKD i taj digitalni potpis može se koristiti u sustavu eGrađani za podnošenje eZahtjeva.

Nisam siguran da svojim inženjerskim potpisom “smiješ” potpisati eZahtjev u sustavu eGrađani (tehnički bi morao moći, no nisam siguran da će ti takav zahtjev biti odobren).

Dakle, najpovoljnija solucija “fizičkoj osobi” koja treba kvalificirani elektronički potpis je izvaditi novu eOI druge generacije, jer njome može i potpisivati u eGrađani sustavu i dokumente kojima je nedvojbeno autor.
08.11.2022 | 20:46
Daddo kaže:
Naime, iz priče, ti imaš

- eOI prve generacije s kvalificiranim digitalnim potpisom izdanim od AKD-a - njom se uredno može ulogirati u sustav eGrađani sa najvišom razinom sigurnosti na Macu. Ne može se potpisati bilo koji eZahtjev jer ne postoji eSigner modul koji radi na Macu. Na drugim platformama (Win/Linux) stvar radi i eZahtjeve je moguće potpisati.


Točno.

- karticu ovlaštenog inženjera s kvalificiranim digitalnim potpisom izdanim od FINA-e


Ne od FINA-e, nego isto od AKD-a. Zato i radi s Certilia Mobile.id aplikacijom.

- njome potpisuješ dokumente koristeći uslugu web potpis u oblaku (a token za to je Certilia Mobile ID app na mobitelu) na bilo kojem računalu spojenom na internet i s podržanim web preglednikom. To zadovoljstvo te košta 70 kn godišnje.


Da, tako je, to košta 70 kn godišnje.

Sad, je li web potpis u oblaku, ili je odrađen na samom mobitelu, to ne znam, ali ne potpisujem dokumente koristeći računalo i browser, nego isključivo mobilnu aplikaciju.

NETKO tko čita ovu temu, pomislio bi da je tih 70 kn godišnje obavezno svima, a nije.


Svakako nije. Napisao sam tako, ali prihvaćam da je možda nejasno, tema je komplicirana (ne mora biti, ali dali su si truda da je maksimalno iskompliciraju ).

Nova eOI druge generacije ponaša se identično kao i tvoja kartica ovlaštenog Inženjera, samo je izdavatelj certifikata AKD i taj digitalni potpis može se koristiti u sustavu eGrađani za podnošenje eZahtjeva.


Tako je. Nemam novu eOI pa nisam probao osobno, ali vjerujem da radi uredno za prijavu na eGrađane, ali iz AKD podrške kažu (imam napismeno) da digitalni potpis za podnošenje eZahtjeva ne radi na Macu, jer nema esigner modula za Mac (ni intel, ni apple silicon).

Jesi li ti baš osobno probao s novom eOI na Macu predati eZahtjev i potpisati ga online?

Nisam siguran da svojim inženjerskim potpisom “smiješ” potpisati eZahtjev u sustavu eGrađani (tehnički bi morao moći, no nisam siguran da će ti takav zahtjev biti odobren).


Porezna uprava ne prihvaća moju komorsku karticu kao valjanu vjerodajnicu za mene osobno. MUP i ostalo nisam probao (nije mi trebalo ništa za sad).

Dakle, najpovoljnija solucija “fizičkoj osobi” koja treba kvalificirani elektronički potpis je izvaditi novu eOI druge generacije, jer njome može i potpisivati u eGrađani sustavu i dokumente kojima je nedvojbeno autor.


Slažem se, ali opet ponavljam, AKD podrška tvrdi da potpisivanje eZahtjeva online ne radi na Macu. Ja nisam probao s eOI, probao sam s komorskom karticom i zaista ne radi. Ali radi kroz Certilia mobile.id.
 • Daddo
 • Posjetitelj
09.11.2022 | 06:20
smayoo kaže:

Sad, je li web potpis u oblaku, ili je odrađen na samom mobitelu, to ne znam, ali ne potpisujem dokumente koristeći računalo i browser, nego isključivo mobilnu aplikaciju.


Ovo ćeš prilično lako saznati/provjeriti.

1. Odgovori si na pitanje - gdje se fizički nalazi (s kojim opipljivim komadom hardvera si dobio) certifikat za potpis?
2. Uključi na mobitelu koji ti služi za potpisivanje dokumenata zrakoplovni mod pa pokreni certilia app.

Da ti skratim muke - odgovor na prvo pitanje je (u tvom slučaju) komorska kartica. U mom je eOI.

Da je potpisivanje dokumenata "offline" unutar samog mobitela to bi značilo kako:

a) potpisni certifikat je na samom mobitelu (a nije, na drugom fizičkom mediju je pohranjen, u onom čipu na tvojoj komorskoj kartici/mojoj eOI i na disku poslužitelja izdavatelja certifikata, te nekoj bazi podataka kod izdavatelja)
b) mobitel samostalno može odraditi potpisivanje dokumenta čak i u zrakoplovnom modu (a ne može, dapače, kad ga staviš u zrakoplovni mod nećeš moći prijaviti se u certilia app)


smayoo kaže:

Jesi li ti baš osobno probao s novom eOI na Macu predati eZahtjev i potpisati ga online?


Jesam. I to ne radi kad eOI druge generacije staviš u čitač. Jer - nema eSigner modula za MacOS.

Čak ni potpisivanje PDF dokumenata u Adobe Acrobat Readeru ne radi kako treba, nego stohastički potpisuje kako mu se digne. Ili uopće ne učita certifikat, ili učita krivi, a u 3 od 20 slučajeva potpisivanje prođe. I nakon prvog uspješnog potpisa dalje opet ne radi, do restarta i nove serije pokušaja potpisivanja.

Zato sam i odustao od kombinacije USB čitač + Apple kao rješenja za digitalno potpisivanje dokumenata i zamijenio staru i važeću eOI onom druge generacije (s kojom USB čitač potpisivanje i dalje ne radi na Macu i neće nikada).


Daddo kaže:
Nisam siguran da svojim inženjerskim potpisom “smiješ” potpisati eZahtjev u sustavu eGrađani (tehnički bi morao moći, no nisam siguran da će ti takav zahtjev biti odobren).


smayoo kaže:
Porezna uprava ne prihvaća moju komorsku karticu kao valjanu vjerodajnicu za mene osobno. MUP i ostalo nisam probao (nije mi trebalo ništa za sad).


Ako je ne prihvaća porezna uprava, neće je ni MUP. Logično, jer iako je isti izdavač i ista osoba, nije certifikat iste namjene.

smayoo kaže:
Slažem se, ali opet ponavljam, AKD podrška tvrdi da potpisivanje eZahtjeva online ne radi na Macu. Ja nisam probao s eOI, probao sam s komorskom karticom i zaista ne radi. Ali radi kroz Certilia mobile.id.


S eOI prve generacije nećeš potpisati nikad ništa (u sustavu eGrađani ili na webu koristeći web preglednik) ni na jednoj platformi koja nije Win/Linux.


Apple podrška za eSigner modul ne postoji (što smo obojica naveli, ja jer sam tražio i kopao, ti jer su ti iz AKD-a rekli) i to će tako ostati.
Glupo je, ali je tako, a izdavač nudi alternativu s Certilia appom i eOI 2. generacije. Zato se ih između ostalog i uvelo.

Možeš instalirati eID programsku podršku, spojiti USB čitač i u njega staviti bilo koju generaciju eOI (ili pak svoju komorsku karticu) i prijaviti se u eGrađane vjerodajnicom najviše razine korištenjem te eOI ali nijednu uslugu koja traži kvalificirani elektronički potpis kroz web preglednik nećeš moći realizirati.

I zato, trk po nove osobne tko još nije. I sve kroz certilia app na mobitelima.

I dalje je eOI i cijela ta priča koju vode AKD, APIS-IT, FINA nakaradna, a njihovi produkti su poluproizvodi, ali je Certilia s eOI 2. generacije jedino rješenje koje imamo, pa makar i "falično" i "nelogično".
09.11.2022 | 10:06
Eto, slažem se sa svime. Eventualno, moja su iskustva s potpisivanjem PDF dokumenata nešto bolja. Ti kažeš:
Čak ni potpisivanje PDF dokumenata u Adobe Acrobat Readeru ne radi kako treba, nego stohastički potpisuje kako mu se digne. Ili uopće ne učita certifikat, ili učita krivi, a u 3 od 20 slučajeva potpisivanje prođe. I nakon prvog uspješnog potpisa dalje opet ne radi, do restarta i nove serije pokušaja potpisivanja.


Moje iskustvo je da prođe u 50% slučajeva, ali otkad sam počeo svaki put raditi po ovoj uputi (AKD ju je bio objavio kod sebe, ali sad je ne uspijevam naći kod njih), i to neovisno o verziji macOSa, prolazi u 100% slučajeva. I, naravno, nakon jednog potpisa, mora se karticu izvaditi pa vratiti natrag u čitač i ponoviti cijeli postupak, kako i piše u tim uputama.


Datoteka za prilog:

Naziv datoteke: UputezapotpisivanjedokumentaCatalina.pdf.zip
Veličina datoteke: 790 KB
28.11.2022 | 12:01
Je li netko uspio dignuti Windows 10 na Parallels i onda se uspjet potpisat za eVozačku i slično?
Ja sam sve napravio ali opet dobijam error, također ne mogu dodati modul u firefox
28.11.2022 | 12:13
Davno je to bilo ali ja sam koristeći parallelse i windowse 10 potpisao zahtjev za putovnicu. I dobio je na kućnu adresu. Poprilično sam siguran da tada nisam koristio firefox već IE. Koju grešku dobivaš?
28.11.2022 | 12:17
Dobijam onu grešku za certifikat kod prijave u E građani, a u firefox dobijam error za loadanje pkcs modula.
28.11.2022 | 12:47
Koliko se sjećam potrebno je certifikate instalirati. Ako nisi probaj to.
28.11.2022 | 12:50
Meni to na windows 7 pod virtualboxom uredno radi, s tim što se u firefox uvijek mora ručno (prvi puta, jednokratno) učitati middleware od AKDa.

To su ove upute:
www.id.hr/datastore/filestore/12/Upute-z...pregledniku-v1.1.pdf

E, sad, ako ti baca neku grešku, reci koju. Prvo i osnovno, virtualka mora "zgrabiti" USB uređaj (čitač kartica) prije hosta. Ja sam u podešenjima od virtualke (koristim virtualbox) fiksirao da taj uređaj uvijek virtualka uzima sebi, čim se spoji. Posljedica je da Mac ne vidi čitač kartica, ni karticu, dokle god je virtualka aktivna.

Kad si to postigao (da virtualka vidi USB čitač kartica), onda bi ti firefox na windowsima trebao vidjeti karticu (ako si ga podesio po onim uputama).
28.11.2022 | 12:52
Uspio sam loadati modul u firefox, morao sam instalirati 32-bit Firefox da bi loadao pkcs modul.
Sada nakon što se prijavim i dođem to "Elektronički potpiši" dobijem error

"Greška [005]

Potpisni certifikat nije pronađen.
Provjerite da li je Vaša kartica umetnuta u čitač kartica.
Ukoliko je kartica umetnuta u čitač, a greška se i dalje javlja, molimo Vas kontaktirajte korisničku službu izdavatelja certifikata"
28.11.2022 | 16:03
A kad otvoriš eID Client aplikaciju (pod Macom ili pod Windowsima, svejedno je), što tamo kaže, koje certifikate imaš na kartici?
29.11.2022 | 09:44
Piše da imam dva certifikata, identification i signature
Prilozi:
29.11.2022 | 10:01
A kad si radio logon na NIAS, to je bilo isto korištenjem eOI, ili si se na NIAS prijavio nekako drugačije (bankarskim tokenom ili slično)? Ako si radio logon pomoću eOI, je li te tada pitalo samo jedan PIN (od identifikacijskog certifikata) ili oba?
29.11.2022 | 10:12
Radio sam login sa eOI i dva puta mi se pojavilo polje za upis PIN-a
29.11.2022 | 10:15
I to si napravio u tom istom firefoxu, na tim istim windowsima, i prije pokušaja potpisivanja nisi vadio karticu iz čitača, niti radio odjavu, niti zatvarao prozor od firefoxa, rebootao windowse, prekidao internetsku vezu...?
29.11.2022 | 11:02
Tako je, ništa od navedenog nisam radio.
29.11.2022 | 11:17
I to ti se dogodilo jednom pa nisi više ni probavao, ili si probao više puta (eventualno i nakon reboota virtualke) i konzistentno ne radi (i javlja uvijek tu istu poruku)? Ako uporno ne radi, nema ti druge nego zvati AKD korisničku podršku, ali nemoj im reći da se windowsi vrte u virtualki na macu jer će onda odmah odustati od pokušaja rješavanja problema.
29.11.2022 | 11:28
Ma da, pokušavao sam par puta i uvijek isto, također sam pokušavao preko svih pretraživača, opera, ff, chrome, edge, IE i ništa.
Ma najjednostavnije će mi biti uzeti od kolege s posla Windows i potpisati to na brzaka i et, ne da mi se peglati sa AKD-om.
 • Daddo
 • Posjetitelj
29.11.2022 | 12:22
U Control Panel / Internet Options pod tabom Content klikom na Certificates vidiš te certifikate?
30.11.2022 | 20:04
Imam nekoliko tabova za certifikate.
Personal, other people, intermediate certification authorities, trusted root certification, trusted publishers untrusted publishers.
Pod personal nemam ništa..
01.12.2022 | 08:50
Riješio sve preko Windows-a. I tu sam se namučio, prvo sam instalirao certilia middleware, nisam mogao importati certifikate niti sam mogao potpisati išta.
Nakon svega toga sam maknuo certiliu i instalirao eOI Middleware i nakon ulaza u app sam mogao importati certifikate i sve sam mogao uredno potpisati.
01.12.2022 | 13:52
To bi trebalo biti ista stvar (Certilia i eOI Middleware)
Ali dobro, važno da si riješio
23.01.2023 | 20:32
Pozdrav svima

I ja sam imao problema sa M1-računalom i našao ovaj thread preko Googlea.

Eto, danas sam se napokon uspio ulogirati u START aplikaciju sa mojim M1 Macbook Air i htjeo sam dokumentirati korake ako buduće nekome bude trebalo.

Pretpostavljam da taj problem nije još riješen, barem nisam našao riješenje čitajući ovaj thread.

Nisam pokušao potpisati dokumente s ovom solucijom, ali pretpostavljam da bi i to trebalo funkcionirati.

Evo jedan jednostavan step-by-step guide:

1. Instalirajte Rosettu 2 na M-seriju Mac računalu, ako već nije instalirana:
1. Otvorite aplikaciju Terminal
2. Upišite „softwareupdate --install-rosetta“ (bez navodnika), pritisnite Enter
3. Potvrdite suglasnost s licencnim ugovorom pritiskom na A i zatim Enter
4. Ako je Rosetta ispravno instalirana, trebalo bi stajati: „Install of Rosetta 2 finished successfully“

2. Otvorite Firefox pomoću Rosettom:
1. Otvorite Finder i potražite Firefox pod Programi
2. Desnom tipkom miša kliknite Firefox i odaberite Informacije.
3. Označite okvir „Open with Rosetta“

3. Importiranje eID PKCS#11 modula u Firefox:
1. Zatvorite i ponovno otvorite Firefox
2. Idite na Settings > Privacy & Security > Certificates -> Security Devices.
4. Kliknite na „Load“.
5. Upišite pod Module Name: „eiD PKCS#11 Module“ (bez navodnika)
6. Upišite pod Module Filename: „/usr/local/lib/pkcs11/libEidPkcs11.dylib“ (bez navodnika)
7. Pritisnite „OK“.

To je uglavnom to.

Otvorite eID Client aplikaciju, stavite osobnu iskaznicu s aktiviranim eID-om u čitač kartica i prijavite se u START. U mom slučaju sustav prvo traži identification pin, a zatim signature pin.
24.01.2023 | 11:41
Tomislave, dobro nam došao na Jabučnjak, puno ti hvala na ovom postu, siguran sam da će mnogima koristiti. Evo ti odmah i palac od mene!
 • Daddo
 • Posjetitelj
24.01.2023 | 11:53
smayoo kaže:
Tomislave, dobro nam došao na Jabučnjak, puno ti hvala na ovom postu, siguran sam da će mnogima koristiti. Evo ti odmah i palac od mene!


I dalje nema eSigner modula, tako da potpisivanje e-Zahtjeva nije moguće u pregledniku niti korištenjem čitača eOI (prve ili druge generacije).
26.04.2023 | 19:34
Jel ima netko problem s zooweteck čitač kartica? U propertis mac ga vidi.
Ovaj šta sam nabavio ne prepoznaje karticu, svijetli crveno, na webu od proizvođača tvrdi da je plug and play za mac
zoweetek.com/product-item/smart-card-rea...zw-12026-1/#tab-id-3
OS je Mojave
Instalirao sam Client ID
Netko imao sličan problem?
26.04.2023 | 20:06
Ja sam takav bio kupio u Linksu, nije nikad proradio. Tech support (od Linksa, pa od "proizvođača") mi je slao u krug tri beskorisna linka s uvijek istim komadom govneta od softvera, sve bez rezultata. OS je bio 10.13, čini mi se. Deklarativno, trebao je raditi, ali avaj. Na kraju sam ga vratio i dobio novac natrag, a dečko u riječkom Links dućanu mi je rekao da im ih se malo vraća, ali da je već imao slučaj da ga Mac korisnik vraća.
02.05.2023 | 16:18
U chipoteki sam kupio ovaj čitač i radi, preko safarija sam uspio logirati se.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 11 minuta
 • Djuro genijalac: Nego, sretan Dan republike/kolinja..!
 • JOHN: Kad se svi razbacuju…..Electrolux perilica rublja, 5-6 godina stara, radi ali se malo žale ležajevi. Cijena je takva da pojede sve skupa što se nudilo za črni petek! :)
 • Bertone: Što je slijedeće,... svinjske polovice (jednom rastrančirane) i grabova drva jednom kalana? :D
 • damir0408: iMac 24, jednom upaljen s 2g jamstva hitno i povoljno prodajem
 • QKYMON: PRodajem miš jednom korišten, kupljen prije 30 dana... .[link]
 • zoranowsky: THX Yonkis!
 • Yonkis: Malo zanimljivog štiva: [link]
 • stefanjos: hahaha, ma uzas koiko ganjaju tu cijenu. sram ih moze biti
 • kupus: kupujem magsafe2 punjač, može i zamjenski. kontakt porukom
 • smayoo: trebalo je pisati "1548 plus PDV"
 • smayoo: 1548 PDV za godinu dana. Ako si mislio da bi mogao biti neki spektakularan popust, kao za normalan softver, nemam ti što drugo reći, nego - dream on. :)
 • stefanjos: smyaoo koliko je autocad bio ako smijemo znat :D
 • stefanjos: hvala mbp2009! :)
 • Gjuroo: Lovriću, ne truj :)
 • drlovric: Siguran sam bio da ce i oni preci n apretplate, ali eto Affinity jos uvijek drzi obecanje :)
 • zoranowsky: THX Gjuroo! Treba ih podržati!
 • Gjuroo: @zoranowsky: Čestitam za Affinity!
 • ping: MacGPT licencu. Imao sam 2€ viška.
 • zoranowsky: I bio sam skroman s menart outletom, samo 3lp-a, 4 cd-a i 1 blu-ray
 • smayoo: AutoCAD licencu. Kao i svake godine, s Black Friday popustom :)
 • zoranowsky: Ja sam uzeo Affinity studio V2 upgrade
 • JOHN: kupio sam si neke varalice, novu rolicu i štap :)popust stvarnih 20%
 • JOHN: :) prijašnjoj počeli lageri odlazit, a zamjena oko 200 eura tak da……ovo je ajmo reč bila prilika.
 • JOHN: Ja upravo montiram novu perilicu rublja [link]
 • drlovric: Hevy se zove. Ako nekome treba.
 • drlovric: Free je top. Platio sam samo da podrzim autore. Godina $12za black friday. Necu dulje ni opstati u treningu. Napustim ja to brzo :)
 • Borisone: :-)
 • drlovric: @Broistone: Jebes karakter ako nije labilan :)
 • mbp2009: našima nije došla vijest da 30% znači da cijena ide za 30% dolje, ne gore
 • Borisone: A jesi karakter...
 • drlovric: Kupio sam app za gym na 50% :) Eto samo to sam uspio...
 • drlovric: Ljudi jeste li kupili ista na black friday? Ja nisam naletio na nista zanimljivo :/ Prvi put, valjda ikad...
 • mbp2009: @stefanjos nakon jos nekoliko preslusavanja, pjesma je odlicna, pohvale svima jos jednom
 • Kloba: [link]
 • Kloba: Ovo ispod je HNS site, a ovo iznad ti je baš za ulaznice:
 • Kloba: [link]
 • Kloba: Osim toga, naša zajednica tamo će ih pokupovati odmah. Ali dio se čuva za domovinu, to je sigurno. Na tvom mjestu nih stavio HNS u Bookmarks, nazvao broj telefona koji imaju pr iložen - pa vidio može li se išta učiniti za tebe kao hrvatsku žrtvu rata u BiH, možda da na tu kartu odigraš.
 • Kloba: Mogu ti javiti čim pročitam da su puštene u prodaju na netu. Tako to funkcionira. Zapravo to možeš i sam, jer ja dok to pročitam na nekom sajtu već su rasprodane ziher.
 • drlovric: Samo da se plasiramo sto bolje na natjecanju. Nikada nismo briljirali na tom Euru :) Ne znam kako ce ici za ulaznice, i hoce li se uopce moci doci do istih.
 • Kloba: To su neki moji snovi. A sada, slažeš li se ili ne - a ti napiši. :)
 • Kloba: Zlatne Lopte i službena legenda Reala.
 • Kloba: Uglavnom, ono što želim reći je da bih nakon Dalića za kojeg se iskreno nadam da će produljiti ugovor izbornika, jednog dana na klupu mogao zasjesti Luka. Ako bi itko znao čitati igru i raditi formacije, izvlačiti maksimum iz igrača i napaljivati ih na brže, više, bolje - onda je to tip koji je sudjelovao na devet velikih natejcanja (uključujući i ovaj Euro 2024) od njih 13, dobitnik Z
 • Kloba: A vidi Francuze - samljeli Gibraltar 14:0. Nema ko nije pogodio jbt... I tako se to treba doživljavati ako mislimo rasti. Ja bi Luku ostavio do kraja godine u Realu, pa da postane neki učenik za trenera u mlađim uzrastima tamo (sumnjam da će mu žena dati sa troje djece da seli u Saudijsku Arabiju, a klinci se taman navikli na Španjolsku), a on za lovom pohlepan nije.
 • Kloba: Slažem se potpuno. JOHN- nama je ovo 13. veliko natjecanje od ukupno njih 15 od naše samostalnosti. Susjedi preko Dunava i Karavanki slave prvi odlazak na EP nakon 24 godine. Naravno da je suludo optimistično očekivati postolje na svakom natjecanju, ali već smo u rangu reprezentacija kada se nije normalno ne kvalificirati. Mi sa slabijima stanemo na kočnicu
 • JOHN: :)
 • JOHN: Dečkima želim puno sreće i odlučnosti na Euru. Nikad nije sramota izgubiti, pogotovo ako se vidi da napadaš, tražiš priliku za udarac i u konačnici napucavaš fakin loptu u okvir
 • JOHN: Gledao tekmu. Generalno zadovoljan sam pobjedom, ali mogli je biti to bolje kada se analizira pobjednik s druge strane. Za razliku od prijašnjih utakmica u ovoj smmo ipak bili odlučniji i češće pucali u okvir gola. Bez obzira što je dobar dio udaraca bio direkt u golmana, bilo je i onih koje je vratar jako dobro skidao(pogotovo one dvije prilike od Brozovića)
 • Kloba: Slavim ja. :D
 • drlovric: Sretan nam EURO 24, tko slavi :)
 • korisnik: Pitaj što te zanima :D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO