eOI - opet diskriminacija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

eOI - opet diskriminacija


07.11.2022 | 20:05
igorsumonja kaže:
Eto ako netkoga zanima prošao sam kroz proceduru upravo maloprije..

Kupio USB čitač na pošti, 79kn
osobna od žene, 2 generacija

Instalirao client aplikaciju - aktivirao osobnu, postavio one šifre

Treba Fireforx staviti da ga otvara preko Rosete, instalirati onaj PKCS!1 modul i sve šljaka
Prijava na eGrađani bez problema izvršena...

Sad samo moram čekati da moja dođe za koji dan pa da probao onu START aplikaciju radi koje sam i krenuo u ovu priču da mogu otvoriti doo, pa javim kako je to prošlo


Supruga i ja smo isto mijenjali osobne.

S obzirom da sam ja 7 dana prije leta za USA shvatio da mi istice osobna, morao sam raditi onom zurnom procedurom da bude gotova za par dana.

I otvorim ja danas one dvije sigurnosne kuverte sa kodovima, kod nje ima otprintano PIN i inicijalna lozinka. Kod mene lozinke nema. Prazno polje. Samo PIN imam :/

Propustam li nesto bitno tom online aktivacijom?

Hvala puno!
07.11.2022 | 21:19
Imaš mogućnost pristupa svim e-građani servisima, s najvišom sigurnosnom razinom. Osim svega što možeš i korištenjem token aplikacije bilo koje veće ili srednje banke (HPB, ZABA, PBZ, RBA, Kent, OTP, Erste, Addiko, Istarska kreditna, Addiko), možeš online odraditi neke poslove za koje inače moraš ići nekamo. Npr. predati zahtjev za novu putovnicu ili vozačku dozvolu, poreznu prijavu, prijaviti novorođeno dijete u matični ured (oboje roditelja mora imati aktiviranu eOI ili drugu vjerodajnicu iste razine), prijaviti boravište sebi ili svojim podstanarima, promijeniti mirovinski fond, otvoriti firmu, izdati nekom punomoć da u tvoje ime podigne dokument u MUPu (vozačku, putovnicu...).
U principu, mogućnosti korištenja vrlo ozbiljno rastu. Prije corone je primjena bila vrlo uska, sad je to već puno, puno, puno više.
08.11.2022 | 20:02
smayoo kaže:
Eto, sad si me podsjetio da i ja prijavim, Certilia (AKD) mobile.id aplikacija (sada) zaista upotrebljivo funkcionira (iako je i dalje traljavo sklepana u smislu ergonomije i intuitivnosti, ali, kad se ispoštuje taj njen nakaradni workflow, radi pouzdano). Zahvaljujem @Daddo, što si mi skrenuo pažnju na njih, i prvi put, i sad nedavno opet, a također i što si me uputio u iščašeni način razmišljanja autora aplikacije .
Nakon malo više od mjesec dana testiranja, mogu potvrditi da se navedenom mobilnom aplikacijom može ispravno i funkcionalno potpisivati PDF dokumente, prijavljivati na E-građane i slične usluge, a također i potpisivati online zahtjeve poput onih na e-dozvoli (za arhitekte, odnosno projektante općenito) i sve to samo uz pomoć mobitela. Nije potreban više čitač kartice, niti ovaj ili onaj browser (OK, to s browserom može ovisiti o konkretnoj usluzi, tj. web aplikaciji), niti ovaj ili onaj OS, CPU i uopće više nije potrebno imati karticu (eOI ili korporativnu ID karticu, kao npr. od neke inženjerske komore, javnog bilježnika i sl.).
Sam postupak se nije baš ubio od intuitivnosti, a AKDova tehnička podrška je, hm... eto... uslužna i brza na odgovoru, ali ipak u značajnoj mjeri - mutava (u nedostatku bolje riječi), ali jednom kad se cijela stvar inicijalizira i postavi, onda uistinu radi.
Naglašavam da se ta Certilia mobile.id usluga DODATNO PLAĆA! Iznos nije neki užasan, 70 kn/god. Siguran sam da netko kome to trenutno treba jednom ili nijednom godišnje (jer većinu e-građani usluga može koristiti bankarskim tokenom, kao jednu razinu niže sigurnom vjerodajnicom) možda i ne želi to plaćati, ali nama koji prirodom posla digitalno potpisujemo 1 ili više dokument dnevno, a na razne digitalne servise se prijavljujemo i češće, ovo je ogromno olakšanje.

Uglavnom, sama aplikacija besplatna za download i instalaciju, a onda, interakcijom aplikacije s jedne strane, te fizičke kartice, čitača i browsera na računalu s druge strane, treba inicijalno (jednokratno) "ubaciti" digitalni certifikat s kartice (e-osobne ili koje druge) u mobile.id aplikaciju te u toku tog postupka u jednom koraku online platiti navedeni iznos od 70 kn.

Daddo kaže (ja nisam probao jer mi je čip na eOI otišao u ocat nakon cca 20 digitalnih potpisa, još prije 2 godine) da eOI prve generacije ne rade s mobile.id aplikacijom, nego samo ove novije eOI, koje se izdaju od prošle godine. Ja mogu jedino potvrditi da kartica ovlaštenog inženjera komore izdana prošle godine radi uredno sa mobile.id.

Aplikacija zna koristiti biometrijsku identifikaciju iphonea, tako da ne treba unositi password svaki put.

Istu instancu mobile.id aplikacije (na istom mobitelu) može se "povezati" s više od jedne kartice (npr. s eOI, s karticom komore, s nekom trećom korporativnom), pretpostavljam ne bilo koje, nego neke od ovih što je izdala Certilia (AKD).

Dalje, da bi se potpisalo PDF dokument, treba ga fizički prebaciti na mobitel (ja imam iPhone i Mac pa to funkcionira AirDropom vrlo bezbolno i brzo - unutar app Datoteke sam na iPhoneu kreirao folder Certilia koji mi služi da ulazne PDF dokumente koje potpisujem). Kad se pokrene procedura za potpisivanje, najprije se odabere PDF dokument, onda se odabere mjesto gdje će se postaviti grafički prikaz digitalnog potpisa:

- "Potpiši" će kreirati dodatnu stranicu na kraju dokumenta i tamo staviti grafički prikaz digitalnog potpisa
- "Potpiši s lokacijom" će ponuditi na svakoj stranici jednu od 12 predefiniranih pozicija. Ja sam naslovnice svojih projekata prilagodio tako da mjesto predviđeno za grafički prikaz digitalnog potpisa točno odgovara, lokacijom i dimenzijama, onom što nudi Certilia mobile.id aplikacija.

Nakon odabira lokacije i potvrde, treba pričekati (od par sekundi do 20-30 sekundi, ovisno o veličini PDF dokumenta i brzini internetske veze) prije nego se prikaže potpisani dokument.

E, sad, tu je važno ODMAH piknuti "Podijeli" pa potpisani dokument Airdropom vratiti na Mac ili kako god drugo poslati nekamo s telefona, jer kad se jednom napusti ovaj prikaz, potpisani dokument je i dalje prisutan u Certilia aplikaciji, ali više nema nijednog načina da ga se (kasnije, naknadno) eksportira ikamo. AKDov šampionski programerski tim obavio je super posao.

Što se tiče prijave na e-građani i druge servise, kao i on-line potpisivanja raznih zahtjeva na tim servisima, stvar radi push notifikacijom, samo u browseru kao vjerodajnicu treba odabrati Certilia osobni mobile.id (ili poslovni mobile.id, ako se radi o korporativnoj ili komorskoj kartici). Nakon što se odabere, treba u browseru utipkati svoj OIB i password, kliknuti dalje, na mobitel dođe push notifikacija kroz certilia mobile.id, otvori je se, faceid provjera, pikne se potvrda i to je to. Osobno provjereno, radi za prijavu na e-građani i za potpis zahtjeva na e-dozvoli (dozvola.mgipu.hr).

To je to od mene. Ako nekog nešto zanima ili mu negdje zapne, molim neka pita ovdje, a ne privatnom porukom jer upute napisane ovdje su korisne nebrojeno više puta od onih poslanih privatnom porukom.


Sve super sve pet… i skoro sve točno si napisao. Mislim, ja razumijem, ali bi moglo zbuniti ostatak društva jer tema je elektronička osobna iskaznica (eOI) a ne elektroničko potpisivanje dokumenata karticom nekog ceha ili udruge.

Naime, iz priče, ti imaš

- eOI prve generacije s kvalificiranim digitalnim potpisom izdanim od AKD-a - njom se uredno može ulogirati u sustav eGrađani sa najvišom razinom sigurnosti na Macu. Ne može se potpisati bilo koji eZahtjev jer ne postoji eSigner modul koji radi na Macu. Na drugim platformama (Win/Linux) stvar radi i eZahtjeve je moguće potpisati.

- karticu ovlaštenog inženjera s kvalificiranim digitalnim potpisom izdanim od FINA-e - njome potpisuješ dokumente koristeći uslugu web potpis u oblaku (a token za to je Certilia Mobile ID app na mobitelu) na bilo kojem računalu spojenom na internet i s podržanim web preglednikom. To zadovoljstvo te košta 70 kn godišnje.

NETKO tko čita ovu temu, pomislio bi da je tih 70 kn godišnje obavezno svima, a nije.

Nova eOI druge generacije ponaša se identično kao i tvoja kartica ovlaštenog Inženjera, samo je izdavatelj certifikata AKD i taj digitalni potpis može se koristiti u sustavu eGrađani za podnošenje eZahtjeva.

Nisam siguran da svojim inženjerskim potpisom “smiješ” potpisati eZahtjev u sustavu eGrađani (tehnički bi morao moći, no nisam siguran da će ti takav zahtjev biti odobren).

Dakle, najpovoljnija solucija “fizičkoj osobi” koja treba kvalificirani elektronički potpis je izvaditi novu eOI druge generacije, jer njome može i potpisivati u eGrađani sustavu i dokumente kojima je nedvojbeno autor.
08.11.2022 | 20:46
Daddo kaže:
Naime, iz priče, ti imaš

- eOI prve generacije s kvalificiranim digitalnim potpisom izdanim od AKD-a - njom se uredno može ulogirati u sustav eGrađani sa najvišom razinom sigurnosti na Macu. Ne može se potpisati bilo koji eZahtjev jer ne postoji eSigner modul koji radi na Macu. Na drugim platformama (Win/Linux) stvar radi i eZahtjeve je moguće potpisati.


Točno.

- karticu ovlaštenog inženjera s kvalificiranim digitalnim potpisom izdanim od FINA-e


Ne od FINA-e, nego isto od AKD-a. Zato i radi s Certilia Mobile.id aplikacijom.

- njome potpisuješ dokumente koristeći uslugu web potpis u oblaku (a token za to je Certilia Mobile ID app na mobitelu) na bilo kojem računalu spojenom na internet i s podržanim web preglednikom. To zadovoljstvo te košta 70 kn godišnje.


Da, tako je, to košta 70 kn godišnje.

Sad, je li web potpis u oblaku, ili je odrađen na samom mobitelu, to ne znam, ali ne potpisujem dokumente koristeći računalo i browser, nego isključivo mobilnu aplikaciju.

NETKO tko čita ovu temu, pomislio bi da je tih 70 kn godišnje obavezno svima, a nije.


Svakako nije. Napisao sam tako, ali prihvaćam da je možda nejasno, tema je komplicirana (ne mora biti, ali dali su si truda da je maksimalno iskompliciraju ).

Nova eOI druge generacije ponaša se identično kao i tvoja kartica ovlaštenog Inženjera, samo je izdavatelj certifikata AKD i taj digitalni potpis može se koristiti u sustavu eGrađani za podnošenje eZahtjeva.


Tako je. Nemam novu eOI pa nisam probao osobno, ali vjerujem da radi uredno za prijavu na eGrađane, ali iz AKD podrške kažu (imam napismeno) da digitalni potpis za podnošenje eZahtjeva ne radi na Macu, jer nema esigner modula za Mac (ni intel, ni apple silicon).

Jesi li ti baš osobno probao s novom eOI na Macu predati eZahtjev i potpisati ga online?

Nisam siguran da svojim inženjerskim potpisom “smiješ” potpisati eZahtjev u sustavu eGrađani (tehnički bi morao moći, no nisam siguran da će ti takav zahtjev biti odobren).


Porezna uprava ne prihvaća moju komorsku karticu kao valjanu vjerodajnicu za mene osobno. MUP i ostalo nisam probao (nije mi trebalo ništa za sad).

Dakle, najpovoljnija solucija “fizičkoj osobi” koja treba kvalificirani elektronički potpis je izvaditi novu eOI druge generacije, jer njome može i potpisivati u eGrađani sustavu i dokumente kojima je nedvojbeno autor.


Slažem se, ali opet ponavljam, AKD podrška tvrdi da potpisivanje eZahtjeva online ne radi na Macu. Ja nisam probao s eOI, probao sam s komorskom karticom i zaista ne radi. Ali radi kroz Certilia mobile.id.
09.11.2022 | 06:20
smayoo kaže:

Sad, je li web potpis u oblaku, ili je odrađen na samom mobitelu, to ne znam, ali ne potpisujem dokumente koristeći računalo i browser, nego isključivo mobilnu aplikaciju.


Ovo ćeš prilično lako saznati/provjeriti.

1. Odgovori si na pitanje - gdje se fizički nalazi (s kojim opipljivim komadom hardvera si dobio) certifikat za potpis?
2. Uključi na mobitelu koji ti služi za potpisivanje dokumenata zrakoplovni mod pa pokreni certilia app.

Da ti skratim muke - odgovor na prvo pitanje je (u tvom slučaju) komorska kartica. U mom je eOI.

Da je potpisivanje dokumenata "offline" unutar samog mobitela to bi značilo kako:

a) potpisni certifikat je na samom mobitelu (a nije, na drugom fizičkom mediju je pohranjen, u onom čipu na tvojoj komorskoj kartici/mojoj eOI i na disku poslužitelja izdavatelja certifikata, te nekoj bazi podataka kod izdavatelja)
b) mobitel samostalno može odraditi potpisivanje dokumenta čak i u zrakoplovnom modu (a ne može, dapače, kad ga staviš u zrakoplovni mod nećeš moći prijaviti se u certilia app)


smayoo kaže:

Jesi li ti baš osobno probao s novom eOI na Macu predati eZahtjev i potpisati ga online?


Jesam. I to ne radi kad eOI druge generacije staviš u čitač. Jer - nema eSigner modula za MacOS.

Čak ni potpisivanje PDF dokumenata u Adobe Acrobat Readeru ne radi kako treba, nego stohastički potpisuje kako mu se digne. Ili uopće ne učita certifikat, ili učita krivi, a u 3 od 20 slučajeva potpisivanje prođe. I nakon prvog uspješnog potpisa dalje opet ne radi, do restarta i nove serije pokušaja potpisivanja.

Zato sam i odustao od kombinacije USB čitač + Apple kao rješenja za digitalno potpisivanje dokumenata i zamijenio staru i važeću eOI onom druge generacije (s kojom USB čitač potpisivanje i dalje ne radi na Macu i neće nikada).


Daddo kaže:
Nisam siguran da svojim inženjerskim potpisom “smiješ” potpisati eZahtjev u sustavu eGrađani (tehnički bi morao moći, no nisam siguran da će ti takav zahtjev biti odobren).


smayoo kaže:
Porezna uprava ne prihvaća moju komorsku karticu kao valjanu vjerodajnicu za mene osobno. MUP i ostalo nisam probao (nije mi trebalo ništa za sad).


Ako je ne prihvaća porezna uprava, neće je ni MUP. Logično, jer iako je isti izdavač i ista osoba, nije certifikat iste namjene.

smayoo kaže:
Slažem se, ali opet ponavljam, AKD podrška tvrdi da potpisivanje eZahtjeva online ne radi na Macu. Ja nisam probao s eOI, probao sam s komorskom karticom i zaista ne radi. Ali radi kroz Certilia mobile.id.


S eOI prve generacije nećeš potpisati nikad ništa (u sustavu eGrađani ili na webu koristeći web preglednik) ni na jednoj platformi koja nije Win/Linux.


Apple podrška za eSigner modul ne postoji (što smo obojica naveli, ja jer sam tražio i kopao, ti jer su ti iz AKD-a rekli) i to će tako ostati.
Glupo je, ali je tako, a izdavač nudi alternativu s Certilia appom i eOI 2. generacije. Zato se ih između ostalog i uvelo.

Možeš instalirati eID programsku podršku, spojiti USB čitač i u njega staviti bilo koju generaciju eOI (ili pak svoju komorsku karticu) i prijaviti se u eGrađane vjerodajnicom najviše razine korištenjem te eOI ali nijednu uslugu koja traži kvalificirani elektronički potpis kroz web preglednik nećeš moći realizirati.

I zato, trk po nove osobne tko još nije. I sve kroz certilia app na mobitelima.

I dalje je eOI i cijela ta priča koju vode AKD, APIS-IT, FINA nakaradna, a njihovi produkti su poluproizvodi, ali je Certilia s eOI 2. generacije jedino rješenje koje imamo, pa makar i "falično" i "nelogično".
09.11.2022 | 10:06
Eto, slažem se sa svime. Eventualno, moja su iskustva s potpisivanjem PDF dokumenata nešto bolja. Ti kažeš:
Čak ni potpisivanje PDF dokumenata u Adobe Acrobat Readeru ne radi kako treba, nego stohastički potpisuje kako mu se digne. Ili uopće ne učita certifikat, ili učita krivi, a u 3 od 20 slučajeva potpisivanje prođe. I nakon prvog uspješnog potpisa dalje opet ne radi, do restarta i nove serije pokušaja potpisivanja.


Moje iskustvo je da prođe u 50% slučajeva, ali otkad sam počeo svaki put raditi po ovoj uputi (AKD ju je bio objavio kod sebe, ali sad je ne uspijevam naći kod njih), i to neovisno o verziji macOSa, prolazi u 100% slučajeva. I, naravno, nakon jednog potpisa, mora se karticu izvaditi pa vratiti natrag u čitač i ponoviti cijeli postupak, kako i piše u tim uputama.


Datoteka za prilog:

Naziv datoteke: UputezapotpisivanjedokumentaCatalina.pdf.zip
Veličina datoteke: 790 KB
28.11.2022 | 12:01
Je li netko uspio dignuti Windows 10 na Parallels i onda se uspjet potpisat za eVozačku i slično?
Ja sam sve napravio ali opet dobijam error, također ne mogu dodati modul u firefox
28.11.2022 | 12:13
Davno je to bilo ali ja sam koristeći parallelse i windowse 10 potpisao zahtjev za putovnicu. I dobio je na kućnu adresu. Poprilično sam siguran da tada nisam koristio firefox već IE. Koju grešku dobivaš?
28.11.2022 | 12:17
Dobijam onu grešku za certifikat kod prijave u E građani, a u firefox dobijam error za loadanje pkcs modula.
28.11.2022 | 12:47
Koliko se sjećam potrebno je certifikate instalirati. Ako nisi probaj to.
28.11.2022 | 12:50
Meni to na windows 7 pod virtualboxom uredno radi, s tim što se u firefox uvijek mora ručno (prvi puta, jednokratno) učitati middleware od AKDa.

To su ove upute:
www.id.hr/datastore/filestore/12/Upute-z...pregledniku-v1.1.pdf

E, sad, ako ti baca neku grešku, reci koju. Prvo i osnovno, virtualka mora "zgrabiti" USB uređaj (čitač kartica) prije hosta. Ja sam u podešenjima od virtualke (koristim virtualbox) fiksirao da taj uređaj uvijek virtualka uzima sebi, čim se spoji. Posljedica je da Mac ne vidi čitač kartica, ni karticu, dokle god je virtualka aktivna.

Kad si to postigao (da virtualka vidi USB čitač kartica), onda bi ti firefox na windowsima trebao vidjeti karticu (ako si ga podesio po onim uputama).
28.11.2022 | 12:52
Uspio sam loadati modul u firefox, morao sam instalirati 32-bit Firefox da bi loadao pkcs modul.
Sada nakon što se prijavim i dođem to "Elektronički potpiši" dobijem error

"Greška [005]

Potpisni certifikat nije pronađen.
Provjerite da li je Vaša kartica umetnuta u čitač kartica.
Ukoliko je kartica umetnuta u čitač, a greška se i dalje javlja, molimo Vas kontaktirajte korisničku službu izdavatelja certifikata"
28.11.2022 | 16:03
A kad otvoriš eID Client aplikaciju (pod Macom ili pod Windowsima, svejedno je), što tamo kaže, koje certifikate imaš na kartici?
29.11.2022 | 09:44
Piše da imam dva certifikata, identification i signature
Prilozi:
29.11.2022 | 10:01
A kad si radio logon na NIAS, to je bilo isto korištenjem eOI, ili si se na NIAS prijavio nekako drugačije (bankarskim tokenom ili slično)? Ako si radio logon pomoću eOI, je li te tada pitalo samo jedan PIN (od identifikacijskog certifikata) ili oba?
29.11.2022 | 10:12
Radio sam login sa eOI i dva puta mi se pojavilo polje za upis PIN-a
29.11.2022 | 10:15
I to si napravio u tom istom firefoxu, na tim istim windowsima, i prije pokušaja potpisivanja nisi vadio karticu iz čitača, niti radio odjavu, niti zatvarao prozor od firefoxa, rebootao windowse, prekidao internetsku vezu...?
29.11.2022 | 11:02
Tako je, ništa od navedenog nisam radio.
29.11.2022 | 11:17
I to ti se dogodilo jednom pa nisi više ni probavao, ili si probao više puta (eventualno i nakon reboota virtualke) i konzistentno ne radi (i javlja uvijek tu istu poruku)? Ako uporno ne radi, nema ti druge nego zvati AKD korisničku podršku, ali nemoj im reći da se windowsi vrte u virtualki na macu jer će onda odmah odustati od pokušaja rješavanja problema.
29.11.2022 | 11:28
Ma da, pokušavao sam par puta i uvijek isto, također sam pokušavao preko svih pretraživača, opera, ff, chrome, edge, IE i ništa.
Ma najjednostavnije će mi biti uzeti od kolege s posla Windows i potpisati to na brzaka i et, ne da mi se peglati sa AKD-om.
29.11.2022 | 12:22
U Control Panel / Internet Options pod tabom Content klikom na Certificates vidiš te certifikate?
30.11.2022 | 20:04
Imam nekoliko tabova za certifikate.
Personal, other people, intermediate certification authorities, trusted root certification, trusted publishers untrusted publishers.
Pod personal nemam ništa..
01.12.2022 | 08:50
Riješio sve preko Windows-a. I tu sam se namučio, prvo sam instalirao certilia middleware, nisam mogao importati certifikate niti sam mogao potpisati išta.
Nakon svega toga sam maknuo certiliu i instalirao eOI Middleware i nakon ulaza u app sam mogao importati certifikate i sve sam mogao uredno potpisati.
01.12.2022 | 13:52
To bi trebalo biti ista stvar (Certilia i eOI Middleware)
Ali dobro, važno da si riješio

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 56 minuta
 • mbp2009: i naravno, u višim razredima enter
 • mbp2009: mi smo većinom kupovali zvrk
 • Dijete: u nasoj skoli su bili Radost za mlaje i Modra Lasta za starije
 • drlovric: Ja u osnovnoj imao neku "Veselu Svesku" i "Mirko i Slavko". Mislim da su to srbijanska izdanja bila...
 • mbp2009: e smib da
 • zoranowsky: SMIB i dalje izlazi
 • kupus: mak ;)
 • m@xym: SMIB = SMilje I Bosilje
 • m@xym: i Modra Lasta
 • m@xym: SMIB
 • mbp2009: kako se zvao onaj drugi časopis isto što smo u osnovnoj imali?
 • mbp2009: počivao u miru naš lastan
 • jura22: I Španjolska LaPapa!
 • smayoo: Počivao u miru. Tik tok generaciji ionako nije bitan... :(
 • ping: Vidim da je prošlo ispod radara ali prošli tjedan umro Lastan.
 • mbp2009: samo drama hrvatska, jedino tako ide hahaha
 • Zdravac: aaaaajjjmmmmoooooo!!!
 • Zdravac: sva sreća, pozitivna nula! :)
 • jura22: 0:0 :)
 • Zdravac: Da, čini se da nema u Venturi. Maknuli su tu opciju, sad se treba zajebavayi sa plist i skriptom za svaku aplikaciju "podešavati". Ma sranje
 • 1v@n: Bilo je u starijim verzijama, ali u Venturi su izgleda to maknuli. Nevjerojatno. Sad svi login items iskaču kao prozori kod startupa umjesto da su automatski skriveni dolje
 • Zdravac: pogledaj pod General --> pa Login items, pa tu negdje
 • 1v@n: Zna li netko gdje je hide at launch opcija na Venturi? Imam par stvari koje se automatski dižu sa sustavom, ali mi se otvaraju kao prozori, a to ne želim
 • smayoo: Ae! Dobro jutro! :)
 • Zdravac: Dobro jutro ranoranioci! :)
 • ping: Kvragu i vikalica. Uvijek napišem dobru foru i onda me strah da bu to samo meni smiješno. damn
 • smayoo: A iPhone nije? :D
 • m_linc: Philips hue za moj pojam bezobrazno skup
 • drlovric: Sta fali philips hue? Ja ih koristim valjda 10 god, i nikada problema s njima.
 • songoku: A onda imas ove IKEA sto sam doli linkao
 • m_linc: ali hvala na savjetima
 • m_linc: meni osbno Homebridge je kompliciran,probao i ne razzumijem se u taj nacin rada...
 • songoku: homeKit je ionako najvjerojatnije mrtav kroz max 2 godine, Matter je sluzbeno vani, a zar stvarno mislis da ce Apple dugo odrzavati nesto sto im vise ne treba
 • songoku: A na Amazonu imas milijun kineza, zar je bitno sto nema homeKit, to se za tren sredi sa Homebridgeom
 • songoku: @m_link IKEA mozda? [link]
 • smayoo: [link]
 • smayoo: Piši u forum. Ima namjenski forum za to.
 • m_linc: i da naravno nisu Philips Hue
 • m_linc: molim pomoc...nigdje u HR ili amazon.de ili ebay EU nemogu pronaci GU10 lampe kompatibilne sa apple home kit...
 • JOHN: U HR black friday je jedna velika magla!:)
 • drlovric: Black Friday podbacio opasno ove godine. Nista zanimljivo da nadjem :)
 • drpongrac23: Probaj očistiti povijest youtube pregleda
 • drpongrac23: iPhone 11 - meni YT radi savršeno, preko aplikacije za YT
 • Matija klc: Iphone 13pro, IOS16.1.1 - youtube i dalje ne radi. Upalim/ugasim mob onda malo radi i nakon nekog vremena opet ista greska: nesto nije u redu, dodirnite za ponovni pokusaj. Imate li i vi dalje problema? Prestrasno
 • smayoo: Požurite prije nego prijeđemo na € :D
 • smayoo: Ja prodajem razbijeni iPhone 6S za 9.999,95 :)
 • zoranowsky: :) prodajem 4s, za početak
 • smayoo: Jeeeej! Sad ćemo moći svoje polovne iPhoneove prodati za duplo para! :D
 • Djuro genijalac: Izbila pobuna u pogonima Foxconna
 • Djuro genijalac: Što ste kupovali iPhone, kupovali ste.....

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.20 Seconds

Provided by iJoomla SEO