05.10.2023 | 09:42
Nije vjerojatno da će ti mašina u backupu proći dogodine jer će napraviti revoke starog middlewarea, a novi ti neće više raditi s tom instalacijom windowsa.
I inače, ovo za Chrome, nekoliko kolega inženjera mi se javilo unatrag 2-3 tjedna da im se polomilo potpisivanje kroz Chrome browser nakon updatea middlewarea (a stari middleware su revokeali) pa je tom prilikom cura iz AKD podrške jednom od tih kolega i rekla ono da si nađe nekog informatičara i poklopila mu slušalicu.
Uglavnom, svima njima je sve proradilo kad su po mom savjetu stavili Firefox, samo što na Firefoxu treba jednom nakon instalacije ručno otklikati AKD middleware plugin (po onim njihovim prastarim uputama).
U biti, inače izbjegavam prtljanje po windowsima već više od 15 godina, a najmanje 10 kategorički odbijam ikom pomagati oko windows govnarija, ali učinio sam dvadesetak iznimaka vezano upravo za digitalno potpisivanje i identifikaciju otkad su nam (ovlaštenim inženjerima) to uveli kao obavezu. I nisam nijednom u tih 20-ak puta uspio na windowsima natjerati da radi nikako drugačije nego Firefoxom (a pokušavao sam i Chromeom i Edgeom). U dva slučaja nisam nikako ni uspio pa sam nakon minimalno 10 sesija s AKD podrškom (svaki put po 10) došao do toga da, stjerani u kut, priznaju da jednostavno postoje kombinacije hardvera, verzije i service packa windowsa, verzije browsera i USB čitača koje - nikad neće proraditi.