Zašto nema Mac-kompjutera na fakultetima?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Zašto nema Mac-kompjutera na fakultetima?

06.11.2025 | 18:31
Da li je cijena limitirajući faktor ili uz to ide i nešto drugo?
Tokom cijelog našeg obrazovanja mi nikada nemamo dodira sa Mac-om, bilo da se radi o hardveru il softveru.

Zašto?

Okay, znamo što je IBM kompjuter, znamo za Win, znamo za Linux/Unix, ali ne znamo ništa o Apple proizvodima?
Osim, možda nekog spomena u nekoj teoriji.
06.11.2025 | 19:25
Mac računala nisu standard u obrazovnim ustanovama RH. Igrom slučaja jedan stari kolega je davno radio u privatnom učilištu Algebra u Zagrebu. Jednom sam ga tamo posjetio i vidio da su tada imali jednu punu učionicu opremljenu sa iMac računalima. Radilo se o učionici predviđenoj za učenje obrade video materijala.

Također, svi materijali za učenje i sve ostalo odnosi se više-manje na rad u Microsoft okruženju.

Nekada je bilo drugačije, osobno sam u srednjoj školi, Geodetski školski centar u Zagrebu, početkom 90-ih radio baš na Apple računalu. Bio je to Apple IIc. Kasnije su ih ipak zamijenili PC računalima.

I od mog šogora brat je na faksu elektrotehnike i računarstva tih godina koristio Apple Performu. Kasnije ju je nekako nabavio za doma, te sam onda čeprkao po njoj kad bih im došao u goste. Kasnije sam upravo zbog tog iskustva kupio svoj prvi iMac G3.

Danas sam ipak odnedavno na PC-u.
06.11.2025 | 20:32
Ne može Mac proći na javnoj nabavi.
07.11.2025 | 08:22
Mala mi ide u 2. razred (OŠ) i "Moja domena 2" imam na jednom (1) mjestu spomen Mac OS X (?!?) i Apple logo nacrtan.

Točnije zadatak ide:

Red sa logotipima: Pingvin, Win10 i Apple Logo
Red sa nazivima: Windows, MacOS X i Linux

Poveži koji pripada gdje.

Mislim kako će dijete to znat povezat bez upute od učitelja i tim više što je ta knjiga i dalje "debelo " na Win 8/8.1 screenshots što je samo po sebi brutalno outdated.

A da ne govorim o guranju MS software i aplikacija koje isključivo rade na Win sustavima. Razumijem stav HR edukacijskog sustava i činjenice da mi kao država volimo tu platformu, ali što se ne bi moglo ipak učiti djecu da izađu van tih okvira, pogotovo danas. 88. kada sam ja bio u osnovnoj školi prvi što smo vidjeli je bio Spectrum, naravno, na kojem se radilo i učilo, ali danas bi se barem u literaturi mogla iskoristiti prilika za djeci malo proširiti horizonte osim ove usrane x86 platforme i Windowsa.
07.11.2025 | 09:36
Odgovor je prilično banalan i specifičan za HR.

Kod Apple-a nema "safta", nema se puno para za dijeliti ispod stola.

Komp kupiš, instaliraš i radiš. Kraj priče.

Win kupiš i imaš sustavne troškove održavanja od godišnje pretplate, antivirusne igre (reinstalcije, dodatni sotware, itd.), itd...

Kako je HR država korupcije i nepotizma i namještanja svih državnih natječaja ovo je prilika koju takvi likovi ne mogu pustiti iz svojih ruku.

Za ilustraciju može poslužiti natječaj za informatizaciju HŽ-a prije cca 20 godina.

Na natječaju su bile ekipe Windowsa i Linuxa.

Slikovito cijena Linuxa je bila kunu a Windowsa 100 kuna.
Odabrali su W.
07.11.2025 | 20:04
Dajte mi recite koja je vjerojatnost za softver (primarno za Windows) radi na macOS-u i na Linuxu?
Ja se slažem da su MAC-ovi skupi, ali tvrdim da ima neusporedivo manje ljudi koji imaju znanja održavati MAC/Linux u odnosu na PC.
Sveprisutan Office paket radi kilavo na macOS-u.
Znam da postoje alternative, ali postoji i problem edukacije mnogobrojnih korisnika.
Ne zma da li vas je kada dopala službenica u banci koja se uči poslu? Sad si zamislite da je takva na svakom šalteru i da to proživljavate periodiči kako se koja promijeni.
07.11.2025 | 20:22
Pa kao osoba koja radi u banci, mogu reći da gotovo sve major aplikacije su web based u svim bankama, tako da onboarding bi bio ravan nuli za veliku večinu korisnica(ka).

Dodatno, upravo činjenica da danas gotovo pa i nema više "fat" aplikacija, već browser-based i platform agnostic rješenja, mislim da je krajnje vrijeme da se proba nešto napraviti. S druge strane nitko ne kaže da se sada mora tu gurati nešto momentalno, moj komentar je bio isključivo zašto se Alpha i Z generacije i dalje uči da je Win glavna glaksija?

Nitko ne kaže da nije bitno i nju savladati, no nećemo se maknuti s te točke ako se i dalje samo oglašava i favorizira jedna platforma.

Što se HW tiče, banka u kojoj ja radim ima za radne stroje u biti laptope (to je od Covida tako). Dakle nema "desktopa". E sada, ta računala koštaju na pola puta između Aira i PRO modela. Tko kaže da ne bi bilo jeftinije staviti svima Mac Mini, ili neki Air latop i pospajati na postojeće monitore? Financijski, radili smo taj dio, ispadne brutalno jeftinije, ali eto, tu smo gdje jesmo.
07.11.2025 | 22:09
Naš sin, otkad je otišao na studij u Dansku, nije vidio nigdje nijedno windows računalo, a kamoli koristio. Sve javne službe u Danskoj koriste linux strojeve i aplikacije.
08.11.2025 | 10:56
Mislim da je razloga zašto se u našoj državi gura Win puno više od mora netko smračiti pinku;

1) država/ministarstva su velik aparat i kad nabavljaju hardver jedan od uvjeta je pokrivenost cijele države od strane dobavljača radi servisa/popravaka/zamijene (to je jedan od razloga i kad se kupuju auti, može jedan proizvođač auta imati super kvalitetan i povoljan auto što to vrijedi ako ima servis na tri mjesta u HR)

2) informatičari, na žalost u državnim tijelima se zapošljavaju uglavnom oni koji su jedva završili faks (ne svi, ali većina koju osobno poznajem su takvi), oni dobri koji znaju, već unaprijed imaju osigurana par puta bolje plaćena radna mjesta (a ovi koji su se jedva provukli se zaklinju da su penđeri najbolja stvar na svijetu)

3) politika veleuvoznika/zastupnika u odnosu na tržište, jbg, Microsoft je prije više desetljeća bio puno agresivniji u nastupu u regiji, dok je Apple zastupnik uvijek bio mlak i tržište bivše juge mu je više smetnja nego korist

Eto, moja tri centa na temu

PS: Linux,... sa Linuxom se probalo u MBRH tam negdje 2014/2015., čak su napravili i OK priručnik za korištenje no otpor teta po uredima i samih informatičara je bio silan (koliko imam informacije iz tog vremena) i onda se promijenila politička garnitira i otišlo sve u maunu. Dio krivnje je svakako i na HULK-u za koje ni dan danas ne znam čime se u stvarnosti bave.
08.11.2025 | 14:44
Bertone, ovo je lijep poklon, hvala na linku!
08.11.2025 | 19:30
Bertone je najbliži istini.

Dio je u cijeni koja je gotovo uvijek u low-end segmentu viša od PC-ija, a teško bi se u nastavnom procesu opravdalo da je potrebno imat takvu razinu kvalitete, ergonomije i pouzdanosti kakvu nudi Apple. Slično kao što neće autoškole kupovati Lexus. Mac ima opravdanje u školama poput Prirodoslovno-grafičke i na Akademiji primijenjene umjetnosti i na sličnim studijima.

Drugi dio je ovo što Bertone kaže. Mi smo država u kojoj se javna nabava često namješta, mnogi u branši se sjećaju nabave računala u kojoj je bilo u milimetar specificirano koliko mora biti dugačak kabel miša i slično - naravno, sve kako bi se diskvalificirala konkurencija. Male firmice nemaju šanse u takvim nabavama, a velike se bave onim što je tržišno najzastupljenije i gdje je moguće ostvariti navjeću maržu, a to sigurno nije Apple.
08.11.2025 | 20:36
Pa male firmice emaju sto traziti na natjecajima od x miliona eura.
09.11.2025 | 10:38
jura22 kaže:
Pa male firmice nemaju sto traziti na natjecajima od x miliona eura.

To ide pod stavku "dokazivanje tehničke sposobnosti", a za trgovačke poslove, ako u natječaju nije uključeno održavanje i slično, nema neke razlike između velike i male tvrtke, trebao bi na natječaju pobijediti onaj s nižom cijenom, a male firme u pravilu imaju manje troškove, pa mogu ponuditi bolju cijenu.

Druga je stvar, ako se kroz javnu nabavu traži nešto više od samog hardvera.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 14 sati
  • MacSin: OS stari do X je bio cool
  • MacSin: na poslu su svi na win lenovo aliu kad dodem doma je melem za oci ali kad treba nesto upgarde napravit tad je vec probelm
  • MacSin: OS je i dalje miljama od ostalih no sto se tice hardware to je vec diskutabilno
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?