08.11.2025 | 10:56
Mislim da je razloga zašto se u našoj državi gura Win puno više od mora netko smračiti pinku;
1) država/ministarstva su velik aparat i kad nabavljaju hardver jedan od uvjeta je pokrivenost cijele države od strane dobavljača radi servisa/popravaka/zamijene (to je jedan od razloga i kad se kupuju auti, može jedan proizvođač auta imati super kvalitetan i povoljan auto što to vrijedi ako ima servis na tri mjesta u HR)
2) informatičari, na žalost u državnim tijelima se zapošljavaju uglavnom oni koji su jedva završili faks (ne svi, ali većina koju osobno poznajem su takvi), oni dobri koji znaju, već unaprijed imaju osigurana par puta bolje plaćena radna mjesta (a ovi koji su se jedva provukli se zaklinju da su penđeri najbolja stvar na svijetu)
3) politika veleuvoznika/zastupnika u odnosu na tržište, jbg, Microsoft je prije više desetljeća bio puno agresivniji u nastupu u regiji, dok je Apple zastupnik uvijek bio mlak i tržište bivše juge mu je više smetnja nego korist
Eto, moja tri centa na temu
PS: Linux,... sa Linuxom se probalo u MBRH tam negdje 2014/2015., čak su napravili i OK
priručnik za korištenje no otpor teta po uredima i samih informatičara je bio silan (koliko imam informacije iz tog vremena) i onda se promijenila politička garnitira i otišlo sve u maunu. Dio krivnje je svakako i na
HULK-u za koje ni dan danas ne znam čime se u stvarnosti bave.