eOI - opet diskriminacija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

eOI - opet diskriminacija


09.01.2022 | 12:59
A sta je sa dobrim starim odlaskom na salter MUP-a... pa misa mu njegovog... tete na salteru (malo skicnes, nabacis koju lijepu rijec), kavice, gablec vjerojatno negdje usput... odmah se onda i s nekim dogovoris koga nisi godinama vidio... i tak, prode dan samo tako u ugodnom raspolozenju.

A koliko ovdje vidim, prode dan zurecu u ekran cudeci se AKD IT ekipi koliko su to lose napravili
  • Daddo
  • Posjetitelj
09.01.2022 | 13:06
Ti ono nisi iz Zagreba... jel'da?
09.01.2022 | 13:15
Pa nema boljeg... dodes, uzmes broj, vidis da si na redu za oko 6 sati (eeejjj, imas 6 sati opravdanog izostanka od supruge!) i tak... krenes sa kavicom, uvjek se sretne nekog, pa gablec dobar... i secer na kraju kada dodes na red, teta na salteru, pa malo ocijukanja i skicanja. Ma daj, kakav eGradani...

No, zaspamao sam temu, pa ce se smayoo naljutiti
  • Daddo
  • Posjetitelj
09.01.2022 | 13:50
Kad si zadnji put vadio (da ne pitam stavio pa da zaista odemo u off)?

Sve neke s maskama i ne puste te bez potvrde da su ti prethodno dali iglicu il uzeli…uzorak.

Ali ozbiljno, užas je u kojim uvjetima te tete tamo rade.
09.01.2022 | 14:07
Moonlike kaže:
…teta na salteru, pa malo ocijukanja i skicanja. Ma daj, kakav eGradani...



Ja znam da se ukusi razlikuju. Spadam u generaciju ljudi u najboljim godinama i meni je lijepa Sharon Stone, Salma Hayek, Monica Bellucci, Halle Barry… Nekad su postojale gostione u Zagrebu sa brkatim konobaricama u borosanama. Meni to nije napeto. Stoga ostajem doma i pljuckam po AKD-u.
30.01.2022 | 12:58
smayoo kaže:
jzelko kaže:
Jesi li probao Foxit ?


Hvala na prijedlogu, nisam ranije. Sad sam instalirao (450 MB?? i oni se pretvaraju u bloatware...) i vidim da nominalno ima modul za digitalno potpisivanje, ali on pak ne radi uopće. Ponudi mi certifikate s kartice, ali kad ga odaberem, izbaci grešku -25316

Međutim, vidim da imaju aktivan i dinamičan korisnički forum pa idem tamo pitati, možda je samo kvaka u tome da treba nešto poklikati u Keychain Accessu.


Evo, da vratim natrag informaciju o Foxitu. Koga zanima sve u detalje, može to potražiti ovdje:
forums.foxitsoftware.com/forum/portable-...-renders-error-25316

Ukratko, digitalno potpisivanje smart karticom radi deklarativno, možda radi nekako na windowsima, ali na macu - uopće to nisu implementirali (iako u uputama i u opcijama sve izgleda kao da bi trebalo normalno raditi).

Dakle, ne da ne radi jer imaju nekih problema, nego uopće to nisu napravili, nego su samo posložili mock-up u aplikaciji da se čini kao da imaju tu funkcionalnost. Kakvi jadnici...

Uz to, NIKOME NE SAVJETUJEM KORISTITI FOXIT APLIKACIJE ZA MAC bez obzira na to koriste li digitalno potpisivanje ili ne, jer imaju vrlo neuredan i agresivan update daemon (servis), skoro da bih ga nazvao malwareom, koji proždire CPU čak i nakon što u podešenjima uklikaš da zabranjuješ update upite. I ne samo to, nego su taj update daemon postavili ne kroz login items, nego su ga "prljavo" ugurali u Library i pozivaju ga shell skriptom koja se izvodi kod bootanja (dakle prije nego se korisnik uopće prijavi za rad), i to ne iz korisničkog Library foldera, nego iz SISTEMSKOG.

Dalje, update daemon je isti za sve foxit aplikacije, ali ga nasele po jedamput za svaku instaliranu foxit aplikaciju, tako da, ako netko ide npr. probati i foxit PDF editor, onda ima DVIJE INSTANCE tog sranja.

I, naravno, uklanjanjem aplikacije, to smeće ostaje raditi i žderati CPU (i bateriju). Čak i kad ga nađeš, ne možeš ga jednostavno izbrisati jer je daemon aktivan. Kad ubiješ proces u Activity Monitoru, on se ponovno pokreće nakon pola minute cca, jer je u temeljnoj startup skripti, kao da je mission critical process. Tako da ga treba najprije ubiti (proces) u activity monitoru i onda odmah iste sekunde izbrisati pa napraviti reboot i onda, prilikom reboota, kad ga skripta ne pronađe, sama ga ukloni iz liste poziva.
30.01.2022 | 14:16
Sve stoji, ali sto kada je unatoc tome Adobeov Reader visestruko gori. Ni kod mene ni kod supruge ne postoji aplikacija koja pozdere vise rama od Adobre Readera, usljivog PDF prikazivaca....a k tome ona koristi MS Office a kod mene otvoren Autodesk Fusion 360. Stvarno su sampioni.

Meni je potrebno otvaranje PDF portfolio dokumenata a to koliko znam ne nudi nitko osim ova dva navedena.
30.01.2022 | 14:54
@ smayoo,
OK, hvala na info !
30.01.2022 | 15:01
Riba kaže:
Sve stoji, ali sto kada je unatoc tome Adobeov Reader visestruko gori.


Da ga uspoređujemo s bilo čim trećim (Soda PDF ili koji god), složio bih se s tobom bez zadrške. Ali od ovog Foxit smeća Adobe Reader definitivno nije gori.
  • Daddo
  • Posjetitelj
30.01.2022 | 15:05
Točno se vidi da ne koristiš windowse. Adobe Reader na windowsima ti instalira McAffee AV i/ili Google Chrome. I u stanju je pojest sam samcat 10ak GB radne memorije ako ga ostaviš upaljenog sa 2-3 PDF-a par sati. Da ne pričam o integraciji u web preglednik ili mail klijent.
30.01.2022 | 18:08
smayoo kaže:
Riba kaže:
Sve stoji, ali sto kada je unatoc tome Adobeov Reader visestruko gori.


Da ga uspoređujemo s bilo čim trećim (Soda PDF ili koji god), složio bih se s tobom bez zadrške. Ali od ovog Foxit smeća Adobe Reader definitivno nije gori.


U zderanju resursa sigurno je, a za ovaj proces sam dovoljno vjest da ga pogulim.

Provjerio sam activity monitor, Foxit uzima 350 MB memorije. Igrom slucaja uglavnom imam otvorene iste dokumente, Adobe reader je znao uzeti i 1.5 GB, i to nije bilo iznimka samo kod mene. Strasno.

Update: Koga brine, izgleda da je problem sa Foxit update service rijesen:
forums.foxitsoftware.com/forum/portable-...-amount-of-cpu/page2
30.01.2022 | 18:14
A što će ti uopće Foxit ako ti ne otvara te portfolio dokumente? Za ostale ti je i obični Preview OK. Ili Soda PDF ako je puno vektorskih objekata na stranici pa se Preview zakašlje.
30.01.2022 | 18:19
smayoo kaže:
A što će ti uopće Foxit ako ti ne otvara te portfolio dokumente? Za ostale ti je i obični Preview OK. Ili Soda PDF ako je puno vektorskih objekata na stranici pa se Preview zakašlje.


Foxit otvara portfolio dokumente.
30.01.2022 | 18:40
Pa maloprije si napisao da ih samo Adobe otvara...

Uglavnom, dobro, nema to veze. Želiš li reći da si uspio isključiti i ukloniti taj njegov us*ani update service bez uklanjanja aplikacije? Ostaje uklonjen i nakon reboota stroja? Kako?
30.01.2022 | 18:44
smayoo kaže:
Pa maloprije si napisao da ih samo Adobe otvara...

Uglavnom, dobro, nema to veze. Želiš li reći da si uspio isključiti i ukloniti taj njegov us*ani update service bez uklanjanja aplikacije? Ostaje uklonjen i nakon reboota stroja? Kako?


Napisao sam "Meni je potrebno otvaranje PDF portfolio dokumenata a to koliko znam ne nudi nitko osim ova dva navedena.", dakle Adobe Reader i FoxIt PDF.

Nisam jos nista uspio jer nisam to jos dozivio kao problem, ali u linkanom threadu sam proizvodjac daje savjete kako se toga rijesiti, a po zadnjim postovima cini sa de je CPU usage rijesen i bez da ih se uklanja.
30.01.2022 | 18:52
Pa - nije.
Thread se odnosi na njihov PDF editor. Možda su tamo to riješili. U Readeru još nisu, očito. To su dva različita komada softvera.
Ali nema veze. Drago mi je da nemaš problema.
30.01.2022 | 19:10
Pretpostavljam da ce uskoro rijesiti u readeru, barem priznaju problem i rade ne tome. Ove u Adobeu ne brine gutanje RAMa.
  • Daddo
  • Posjetitelj
30.01.2022 | 19:30
RAM je jeftin. A i SWAP je sve brži.
23.02.2022 | 21:39
da aktiviram malo temu - ima li šta novoga po pitanju ovoga?


(stroj u pitanju je Macbook Pro 16“, M1 Pro, MacOS Monterey 12.2.1)

pročitao sam cijelu temu i koliko sam skužio ima vas sa istim zahtjevima - imam poslovnu karticu komore arhitekata s kojom moram potpisati projekt u PDF-u i predati ga u sustavu e-dozvole, što na kraju traži potpis - za koji ste rekli da se preko card-readera ne može.

naišao sam na stranici komore da AKD nudi mogućnost certifikata za udaljeni potpis. Predao sam zahtjev pa ćemo vidjeti. To je zapravo na raspolaganju od kada je Certilia preuzela.

Dakle, preko Adobe readera mogu potpisati projekt sa card-readerom, preko Firefoxa se mogu ulogirati u sustav e-dozvole i potpisati sa “certifikatom za udaljeni potpis“. To bi prema svim informacijama moralo kod mene tako biti riješeno.

Ok, na certifikat ću saćekati jer sam tek predao zahtjev, a što se ostalog tiče - nešto mi ne radi, pa ću opisati u nastavku;

- kad otvorim Client vidim da je kartica učitana i svi certifikati “zeleni“
- u keychain accessu bi se moralo pokazati s lijeve strane neki AKD certifikati ako je kartica umetnuta, ali ništa se ne pojavi
- ako u Firefoxu i pokušam loadati PKSC module, napiše mi alert “unable to load module
- ako pokušam u acrobat readeru loudati PKSC napiše mi Error info “Could not load the PKCS#11 module“
- ako se ipak pokušam ulogirati u e-građani odnosno e-dozvolu, napiše mi “Smart card certificate not found! Please, restart your browser and repeat the process.“


Mislim da sam sve instalirao kako treba, jedino se pitam da nisam nešto “zeznuo“ jer sam kroz zadnjih par mjeseci svašta pokušavao... Ali nisam expert na macu i ne znam provjeriti.

Od svih stvari samo mi još ovo ne radi na macu...baš bi bilo dobro biti neovisan od PC-a
23.02.2022 | 21:59
Imam Certiliu i mogu potpisivati pdf dokumente. Za aktivaciju certilie moraš ići preko windowsa na kojima se instalirao certifikate sa osobne. Nakon što si aktivirao i instalirao Certiliu na telefon imaš opciju "dodaj dokument" koji želiš potpisati i slijediš upute na ekranu.

Aktivacija mobileID
25.02.2022 | 23:18
Ok, ali ipak bi volio barem potpisivati projekte preko Adobe Acrobata… ako preko mobitela potpises onda se pojavi dodatna prazna stranica nakon svega sa elektronickim potpisom. A ja trebam potpis staviti na maslovnu stranicu projekta…
Ovo sta se tice prijave u egradjani i potpisivanje zahtjeva to mi je ok da je preko mobitela.

Zna li itko kako da dodam taj PKCS module u acrobat? (odnosno zna li itko zasto meni nece?)
26.02.2022 | 09:24
U ovom trenutku na non-intel procesoru to ne radi. Ono što možeš je - napraviti na naslovnici sličicu koja nalikuje grafičkom otisku digitalnog potpisa, da zadovoljiš neuke indolentne birokrate, a sustav E-dozvole će ti prihvatiti dokument koji ima digitalni potpis, bez obzira je li otisak potpisa na prvoj ili na zadnjoj stranici.
26.02.2022 | 16:58
Good idea !
Jedino,… na tom potpisu stoji datum kad je potpisano…pa necu to svaki put mijenjati u photoshopu ????
Ili da samo stavim scan svog žiga bez onog generickog…?
26.02.2022 | 18:00
Na grafičkom otisku digitalnog potpisa izrađenom kroz Adobe Reader stoji ono što uklikaš da želiš da stoji. Makni datum i vrijeme i eto ti univerzalne sličice.
26.02.2022 | 22:52
Pa to je to onda, spaseni smo
Hvala!

Sad samo sacekam na taj certifikat za udaljeni potpis - jos se nisu javili nakon sto sam predao zahtjev (cca tjedan dana).
(da pojasnim jos dodatno; za one koji se potpisujete preko osobne iskaznice onda se to rjesava online preko windowsa, a ako je poslovna kartica u pitanju onda se posebno predaje zahtjev koji se placa - u slucaju komore arhitekata cca 50 kn)

Hvala jos jednom pa se javim kad isprobam sve..
A ipak se nadam da ce jednom i na novim procesorima stvar proraditi.
  • ExC
  • Korisnik
  • 2
01.03.2022 | 18:53
MBA M1 neće i neće čitat PKCS modul u Firefox.
Jel ima nekakva druga pitanja koja je u igri osim one iz službenih uputa?
02.03.2022 | 18:34
Mislim da ne, i meni neće na M1 učitat...

Neka se javi netko (ako ima) da je uspio na M1 !
02.03.2022 | 20:08
Jbmu, mislio sam da sam već postao ovu informaciju ovdje, ali sad ni sam ne mogu naći pa vjerojatno ipak nisam. Dopisivao sam se s helpdeskom AKD-a i ovo je njihov odgovor na tu temu, od 27. rujna 2021.

Poštovani,

Prijava na macOS Big Sur je moguća samo na Intel procesorima i to putem Firefox preglednika.
Za sad još nije moguće izvršiti prijavu na M1 procesorima zato što Firefox ne može učitati PKCS 11 modul.
Signer modul i dalje nije dostupan za macOS.

Za korisnike je dostupna i prijava pute udaljenog certifikata. Potrebno je otvorit adresu portal.certilia.com na računalu na kojem se učitavaju certifikati.
Nakon toga odaberite Moja Certilia i odaberete stavku Sigurnost te kliknete na tri točkice kod Mobile ID i odaberete aktiviraj.


Srdačan pozdrav,
kID korisnička podrška
03.03.2022 | 17:28
Da nisam to još pročitao. Hvala što si podijelio.
Iskreno ne razumijem zašto procesor ima veze sa tim. Uvijek sam mislio da je do operacijskog sistema ako nešto ne radi. Nadam se da ću dobiti uskoro certifikat za udaljeni potpis.
Uzmite u obzir da nisam IT stručnjak
03.03.2022 | 20:06
Procesor ima sve veze s tim. I sam operacijski sustav treba biti kompajliran (preveden s programskog na strojni jezik) za određeni procesor, a kamoli ne sve aplikacije. M1 Macovi koriste emulator (neke vrste prevodioc) koji aplikacije kompajlirane za jedan procesor izvode na drugom, ali to funkcionira za aplikacije, a za ovakvu low-level stvar koja je još povezana s digitalnim identitetom to ne radi.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 21 sati, 3 minuta
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

kajjaznam, Maxxy, Riba, tino1, Anonimci (698)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.40 Seconds

Provided by iJoomla SEO