eOI - opet diskriminacija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

eOI - opet diskriminacija


09.01.2022 | 12:59
A sta je sa dobrim starim odlaskom na salter MUP-a... pa misa mu njegovog... tete na salteru (malo skicnes, nabacis koju lijepu rijec), kavice, gablec vjerojatno negdje usput... odmah se onda i s nekim dogovoris koga nisi godinama vidio... i tak, prode dan samo tako u ugodnom raspolozenju.

A koliko ovdje vidim, prode dan zurecu u ekran cudeci se AKD IT ekipi koliko su to lose napravili
09.01.2022 | 13:06
Ti ono nisi iz Zagreba... jel'da?
09.01.2022 | 13:15
Pa nema boljeg... dodes, uzmes broj, vidis da si na redu za oko 6 sati (eeejjj, imas 6 sati opravdanog izostanka od supruge!) i tak... krenes sa kavicom, uvjek se sretne nekog, pa gablec dobar... i secer na kraju kada dodes na red, teta na salteru, pa malo ocijukanja i skicanja. Ma daj, kakav eGradani...

No, zaspamao sam temu, pa ce se smayoo naljutiti
09.01.2022 | 13:50
Kad si zadnji put vadio (da ne pitam stavio pa da zaista odemo u off)?

Sve neke s maskama i ne puste te bez potvrde da su ti prethodno dali iglicu il uzeli…uzorak.

Ali ozbiljno, užas je u kojim uvjetima te tete tamo rade.
09.01.2022 | 14:07
Moonlike kaže:
…teta na salteru, pa malo ocijukanja i skicanja. Ma daj, kakav eGradani...Ja znam da se ukusi razlikuju. Spadam u generaciju ljudi u najboljim godinama i meni je lijepa Sharon Stone, Salma Hayek, Monica Bellucci, Halle Barry… Nekad su postojale gostione u Zagrebu sa brkatim konobaricama u borosanama. Meni to nije napeto. Stoga ostajem doma i pljuckam po AKD-u.
30.01.2022 | 12:58
smayoo kaže:
jzelko kaže:
Jesi li probao Foxit ?


Hvala na prijedlogu, nisam ranije. Sad sam instalirao (450 MB?? i oni se pretvaraju u bloatware...) i vidim da nominalno ima modul za digitalno potpisivanje, ali on pak ne radi uopće. Ponudi mi certifikate s kartice, ali kad ga odaberem, izbaci grešku -25316

Međutim, vidim da imaju aktivan i dinamičan korisnički forum pa idem tamo pitati, možda je samo kvaka u tome da treba nešto poklikati u Keychain Accessu.


Evo, da vratim natrag informaciju o Foxitu. Koga zanima sve u detalje, može to potražiti ovdje:
forums.foxitsoftware.com/forum/portable-...-renders-error-25316

Ukratko, digitalno potpisivanje smart karticom radi deklarativno, možda radi nekako na windowsima, ali na macu - uopće to nisu implementirali (iako u uputama i u opcijama sve izgleda kao da bi trebalo normalno raditi).

Dakle, ne da ne radi jer imaju nekih problema, nego uopće to nisu napravili, nego su samo posložili mock-up u aplikaciji da se čini kao da imaju tu funkcionalnost. Kakvi jadnici...

Uz to, NIKOME NE SAVJETUJEM KORISTITI FOXIT APLIKACIJE ZA MAC bez obzira na to koriste li digitalno potpisivanje ili ne, jer imaju vrlo neuredan i agresivan update daemon (servis), skoro da bih ga nazvao malwareom, koji proždire CPU čak i nakon što u podešenjima uklikaš da zabranjuješ update upite. I ne samo to, nego su taj update daemon postavili ne kroz login items, nego su ga "prljavo" ugurali u Library i pozivaju ga shell skriptom koja se izvodi kod bootanja (dakle prije nego se korisnik uopće prijavi za rad), i to ne iz korisničkog Library foldera, nego iz SISTEMSKOG.

Dalje, update daemon je isti za sve foxit aplikacije, ali ga nasele po jedamput za svaku instaliranu foxit aplikaciju, tako da, ako netko ide npr. probati i foxit PDF editor, onda ima DVIJE INSTANCE tog sranja.

I, naravno, uklanjanjem aplikacije, to smeće ostaje raditi i žderati CPU (i bateriju). Čak i kad ga nađeš, ne možeš ga jednostavno izbrisati jer je daemon aktivan. Kad ubiješ proces u Activity Monitoru, on se ponovno pokreće nakon pola minute cca, jer je u temeljnoj startup skripti, kao da je mission critical process. Tako da ga treba najprije ubiti (proces) u activity monitoru i onda odmah iste sekunde izbrisati pa napraviti reboot i onda, prilikom reboota, kad ga skripta ne pronađe, sama ga ukloni iz liste poziva.
30.01.2022 | 14:16
Sve stoji, ali sto kada je unatoc tome Adobeov Reader visestruko gori. Ni kod mene ni kod supruge ne postoji aplikacija koja pozdere vise rama od Adobre Readera, usljivog PDF prikazivaca....a k tome ona koristi MS Office a kod mene otvoren Autodesk Fusion 360. Stvarno su sampioni.

Meni je potrebno otvaranje PDF portfolio dokumenata a to koliko znam ne nudi nitko osim ova dva navedena.
30.01.2022 | 14:54
@ smayoo,
OK, hvala na info !
30.01.2022 | 15:01
Riba kaže:
Sve stoji, ali sto kada je unatoc tome Adobeov Reader visestruko gori.


Da ga uspoređujemo s bilo čim trećim (Soda PDF ili koji god), složio bih se s tobom bez zadrške. Ali od ovog Foxit smeća Adobe Reader definitivno nije gori.
30.01.2022 | 15:05
Točno se vidi da ne koristiš windowse. Adobe Reader na windowsima ti instalira McAffee AV i/ili Google Chrome. I u stanju je pojest sam samcat 10ak GB radne memorije ako ga ostaviš upaljenog sa 2-3 PDF-a par sati. Da ne pričam o integraciji u web preglednik ili mail klijent.
30.01.2022 | 18:08
smayoo kaže:
Riba kaže:
Sve stoji, ali sto kada je unatoc tome Adobeov Reader visestruko gori.


Da ga uspoređujemo s bilo čim trećim (Soda PDF ili koji god), složio bih se s tobom bez zadrške. Ali od ovog Foxit smeća Adobe Reader definitivno nije gori.


U zderanju resursa sigurno je, a za ovaj proces sam dovoljno vjest da ga pogulim.

Provjerio sam activity monitor, Foxit uzima 350 MB memorije. Igrom slucaja uglavnom imam otvorene iste dokumente, Adobe reader je znao uzeti i 1.5 GB, i to nije bilo iznimka samo kod mene. Strasno.

Update: Koga brine, izgleda da je problem sa Foxit update service rijesen:
forums.foxitsoftware.com/forum/portable-...-amount-of-cpu/page2
30.01.2022 | 18:14
A što će ti uopće Foxit ako ti ne otvara te portfolio dokumente? Za ostale ti je i obični Preview OK. Ili Soda PDF ako je puno vektorskih objekata na stranici pa se Preview zakašlje.
30.01.2022 | 18:19
smayoo kaže:
A što će ti uopće Foxit ako ti ne otvara te portfolio dokumente? Za ostale ti je i obični Preview OK. Ili Soda PDF ako je puno vektorskih objekata na stranici pa se Preview zakašlje.


Foxit otvara portfolio dokumente.
30.01.2022 | 18:40
Pa maloprije si napisao da ih samo Adobe otvara...

Uglavnom, dobro, nema to veze. Želiš li reći da si uspio isključiti i ukloniti taj njegov us*ani update service bez uklanjanja aplikacije? Ostaje uklonjen i nakon reboota stroja? Kako?
30.01.2022 | 18:44
smayoo kaže:
Pa maloprije si napisao da ih samo Adobe otvara...

Uglavnom, dobro, nema to veze. Želiš li reći da si uspio isključiti i ukloniti taj njegov us*ani update service bez uklanjanja aplikacije? Ostaje uklonjen i nakon reboota stroja? Kako?


Napisao sam "Meni je potrebno otvaranje PDF portfolio dokumenata a to koliko znam ne nudi nitko osim ova dva navedena.", dakle Adobe Reader i FoxIt PDF.

Nisam jos nista uspio jer nisam to jos dozivio kao problem, ali u linkanom threadu sam proizvodjac daje savjete kako se toga rijesiti, a po zadnjim postovima cini sa de je CPU usage rijesen i bez da ih se uklanja.
30.01.2022 | 18:52
Pa - nije.
Thread se odnosi na njihov PDF editor. Možda su tamo to riješili. U Readeru još nisu, očito. To su dva različita komada softvera.
Ali nema veze. Drago mi je da nemaš problema.
30.01.2022 | 19:10
Pretpostavljam da ce uskoro rijesiti u readeru, barem priznaju problem i rade ne tome. Ove u Adobeu ne brine gutanje RAMa.
30.01.2022 | 19:30
RAM je jeftin. A i SWAP je sve brži.
23.02.2022 | 21:39
da aktiviram malo temu - ima li šta novoga po pitanju ovoga?


(stroj u pitanju je Macbook Pro 16“, M1 Pro, MacOS Monterey 12.2.1)

pročitao sam cijelu temu i koliko sam skužio ima vas sa istim zahtjevima - imam poslovnu karticu komore arhitekata s kojom moram potpisati projekt u PDF-u i predati ga u sustavu e-dozvole, što na kraju traži potpis - za koji ste rekli da se preko card-readera ne može.

naišao sam na stranici komore da AKD nudi mogućnost certifikata za udaljeni potpis. Predao sam zahtjev pa ćemo vidjeti. To je zapravo na raspolaganju od kada je Certilia preuzela.

Dakle, preko Adobe readera mogu potpisati projekt sa card-readerom, preko Firefoxa se mogu ulogirati u sustav e-dozvole i potpisati sa “certifikatom za udaljeni potpis“. To bi prema svim informacijama moralo kod mene tako biti riješeno.

Ok, na certifikat ću saćekati jer sam tek predao zahtjev, a što se ostalog tiče - nešto mi ne radi, pa ću opisati u nastavku;

- kad otvorim Client vidim da je kartica učitana i svi certifikati “zeleni“
- u keychain accessu bi se moralo pokazati s lijeve strane neki AKD certifikati ako je kartica umetnuta, ali ništa se ne pojavi
- ako u Firefoxu i pokušam loadati PKSC module, napiše mi alert “unable to load module
- ako pokušam u acrobat readeru loudati PKSC napiše mi Error info “Could not load the PKCS#11 module“
- ako se ipak pokušam ulogirati u e-građani odnosno e-dozvolu, napiše mi “Smart card certificate not found! Please, restart your browser and repeat the process.“


Mislim da sam sve instalirao kako treba, jedino se pitam da nisam nešto “zeznuo“ jer sam kroz zadnjih par mjeseci svašta pokušavao... Ali nisam expert na macu i ne znam provjeriti.

Od svih stvari samo mi još ovo ne radi na macu...baš bi bilo dobro biti neovisan od PC-a
23.02.2022 | 21:59
Imam Certiliu i mogu potpisivati pdf dokumente. Za aktivaciju certilie moraš ići preko windowsa na kojima se instalirao certifikate sa osobne. Nakon što si aktivirao i instalirao Certiliu na telefon imaš opciju "dodaj dokument" koji želiš potpisati i slijediš upute na ekranu.

Aktivacija mobileID
25.02.2022 | 23:18
Ok, ali ipak bi volio barem potpisivati projekte preko Adobe Acrobata… ako preko mobitela potpises onda se pojavi dodatna prazna stranica nakon svega sa elektronickim potpisom. A ja trebam potpis staviti na maslovnu stranicu projekta…
Ovo sta se tice prijave u egradjani i potpisivanje zahtjeva to mi je ok da je preko mobitela.

Zna li itko kako da dodam taj PKCS module u acrobat? (odnosno zna li itko zasto meni nece?)
26.02.2022 | 09:24
U ovom trenutku na non-intel procesoru to ne radi. Ono što možeš je - napraviti na naslovnici sličicu koja nalikuje grafičkom otisku digitalnog potpisa, da zadovoljiš neuke indolentne birokrate, a sustav E-dozvole će ti prihvatiti dokument koji ima digitalni potpis, bez obzira je li otisak potpisa na prvoj ili na zadnjoj stranici.
26.02.2022 | 16:58
Good idea !
Jedino,… na tom potpisu stoji datum kad je potpisano…pa necu to svaki put mijenjati u photoshopu ????
Ili da samo stavim scan svog žiga bez onog generickog…?
26.02.2022 | 18:00
Na grafičkom otisku digitalnog potpisa izrađenom kroz Adobe Reader stoji ono što uklikaš da želiš da stoji. Makni datum i vrijeme i eto ti univerzalne sličice.
26.02.2022 | 22:52
Pa to je to onda, spaseni smo
Hvala!

Sad samo sacekam na taj certifikat za udaljeni potpis - jos se nisu javili nakon sto sam predao zahtjev (cca tjedan dana).
(da pojasnim jos dodatno; za one koji se potpisujete preko osobne iskaznice onda se to rjesava online preko windowsa, a ako je poslovna kartica u pitanju onda se posebno predaje zahtjev koji se placa - u slucaju komore arhitekata cca 50 kn)

Hvala jos jednom pa se javim kad isprobam sve..
A ipak se nadam da ce jednom i na novim procesorima stvar proraditi.
 • ExC
 • Korisnik
 • 2
01.03.2022 | 18:53
MBA M1 neće i neće čitat PKCS modul u Firefox.
Jel ima nekakva druga pitanja koja je u igri osim one iz službenih uputa?
02.03.2022 | 18:34
Mislim da ne, i meni neće na M1 učitat...

Neka se javi netko (ako ima) da je uspio na M1 !
02.03.2022 | 20:08
Jbmu, mislio sam da sam već postao ovu informaciju ovdje, ali sad ni sam ne mogu naći pa vjerojatno ipak nisam. Dopisivao sam se s helpdeskom AKD-a i ovo je njihov odgovor na tu temu, od 27. rujna 2021.

Poštovani,

Prijava na macOS Big Sur je moguća samo na Intel procesorima i to putem Firefox preglednika.
Za sad još nije moguće izvršiti prijavu na M1 procesorima zato što Firefox ne može učitati PKCS 11 modul.
Signer modul i dalje nije dostupan za macOS.

Za korisnike je dostupna i prijava pute udaljenog certifikata. Potrebno je otvorit adresu portal.certilia.com na računalu na kojem se učitavaju certifikati.
Nakon toga odaberite Moja Certilia i odaberete stavku Sigurnost te kliknete na tri točkice kod Mobile ID i odaberete aktiviraj.


Srdačan pozdrav,
kID korisnička podrška
03.03.2022 | 17:28
Da nisam to još pročitao. Hvala što si podijelio.
Iskreno ne razumijem zašto procesor ima veze sa tim. Uvijek sam mislio da je do operacijskog sistema ako nešto ne radi. Nadam se da ću dobiti uskoro certifikat za udaljeni potpis.
Uzmite u obzir da nisam IT stručnjak
03.03.2022 | 20:06
Procesor ima sve veze s tim. I sam operacijski sustav treba biti kompajliran (preveden s programskog na strojni jezik) za određeni procesor, a kamoli ne sve aplikacije. M1 Macovi koriste emulator (neke vrste prevodioc) koji aplikacije kompajlirane za jedan procesor izvode na drugom, ali to funkcionira za aplikacije, a za ovakvu low-level stvar koja je još povezana s digitalnim identitetom to ne radi.

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 22 sati, 25 minuta
 • jura22: Ide kvragu i bez AI.
 • drlovric: Al opet vidjet cemo nakon ljeta na sta ce sve to izaci.
 • drlovric: Sumnjam da cu ici u USA uopce ovu godinu :) Teska situacija. Ukrajina nas je zeznula bas. Svi vozaci kukaju, gorivo je otislo skoro duplo. Svima smo smanjili place da tvrtka prezivi.
 • Kloba: Uglavnom, pod slušalice pregledaj slike i vidjet ćeš koliko se daju raširiti. Mislim da bi ti ove bile OK, ali to ne možemo znati dok ne probaš. Ako će ići u USA ove godine, pa da probaš u nekom WALLMART-u prije nego kupiš... Čisto predlažem. To je to. Pozz
 • Kloba: e evo ti i Scuff controller, koji se može naručiti u stotinama boja i sa bezbroj dodataka. I vjerujem da ne rikava potenciometar svakih 1000 odigranih sati. [link]
 • Kloba: Evo ti ovako da ne tražiš po video klipovima. Slušalice su (najskuplje) oko 200 dolara ako se ne varam. One su već u preorder fazi. Monitori će se moći navodno kupiti na ljeto, ali kada točno - pojma nemam.
 • Kloba: [link]
 • Kloba: [link]
 • Kloba: o čemu smo pisali. Ovaj video malo ubrzaj pa ćeš vidjeti barem kako šta izgleda ako ti se da. I scuff je napravio PS5 controller koji se smatra pro controllerom iako j eizgledom isti, samo ima gumu iza, zamjenske gljive, L2 i R2 se mogu toliko smanjiti da čim ih takneš počneš pucati (ne trebaš stisnuti tipke do kraja što se pokazalo izvrsno navodno). I to je to ukratko.
 • Kloba: Sada imaš nove SONY za PS5 H3 za mislim 90 dolara ali su za žicom, pa H5 koje su bežične i skuplje, i H9 koje imaju i bluetooth konekciju uz onaj dongle koji imaju i Pulse 3D slušalice. Sve imaju i mikrofon koji si možeš spustiti pred usta s lijeve slušalice. Pogledaj na netu. A monitori izgledaju kao i PS5 (barem po boji, postolju i to) i mislim da izlaze u 27 i 29". Imaju sve potrebno za
 • drlovric: Nikako da se sjetim objaviit ih u oglasima.....mislim da su oko 300e mozda
 • drlovric: Ja sam kupio one original Sony slusalice uz PS5, ali ne svidjaju mi se. Pritiscu mi rub uha. Onda kupim u USA WH-1000XM4 misleci da rade sa PS5. Al ne rade :) Sad i one stoje bzv...
 • dpongra22: Nikako da izbace podršku za bluetooth zvučnike
 • Kloba: [link]
 • Kloba: PS5 izbacio monitore koji zigledaju kao PS5, pro slušalice koje koštaju nenormalno puno, a scuff konačno pro controller koji izgleda kao i sonyev samo je bolji. Puno ljudi koji igraju puno se žale da svakih par mjeseci moraju kupovati novi. Ovaj lik mi ide na jetra ali jedini priča o tome pa kome se da - može vidjeti kako to izgleda [link]
 • drlovric: Nisam uopce kandidat za motornjake. Vozio sam (tudje) i znam koliko to trosi. Meni su jedrilice zakon. Puno ekonomicnija i ekoloski osvijestenija varijanta.
 • Air: Ne vezano za cijenu Brod je 12 m i super je praktičan. Ima gornju kabinu u staklu i krmu koje omogućuju cjelodnevni vizualni doživljaj mora i uvale. Kod jedrilica ne volim to što su kabine zatvorene i nemaju pogled na more a to je jad od najvažniji užitaka na moru.
 • Air: Kada si napisao do 40 ft pomislio sam da znaš cjenovnu razliku u metru dužine plovila i da znaš koja je cijena 13 metara plovila. A ja sam ti našao plovilo u tom rangu cijene.
 • drlovric: Moj Air, pa gorivo 2e litar. Smrsao bi ja jako brzo s ovim plovilom :D ovo je debelo preko mog lifestyle nazalost...
 • Air: Uglavnom riječ je o plovilu Marex 375
 • Air: A nekad radi. Zbunj, zbunj...
 • Air: Meni ne radi Vikalica, kada upišem nešto ne objavljuje mi kada kliknem Vikni
 • Air: Ne znam kako staviti link na vikalici.
 • Air: drlovric vezano za izbor plovila, ne vezano za isplativost kupovine i održavanja, ako nisi ovisnik i jedrenju (užitku u vjetru i vještini korištenja vjetra) do 40 ft moj favorit je:
 • kupus: samo jugoplastika 580 :)
 • Kloba: Meni je to super sjećanje iz dječjih dana. Šta jest jest.
 • Kloba: Mi smo imali gliserčić koji je stari kupio od nekog Nizozemca. Kao automobil mu je bio raspored, dva sjedala naprijed, iza klupa za mene i sestru, i motor Yamaha 28 konja. U Vrbovskom je biokad se nije koristio. A onda je zaratilo, stari je ostavio staru, i to smo išli prodati. Kupio neki tip samo radi motora.
 • drlovric: Pa Djuro nije ljeto da se zuri. Nece lijepa uvala nigdje pobjeci :) Ne stresam se brzinama na brodu. Za to sam imao Jet ski....Ahhhh sto je taj tek trosio :D
 • Djuro genijalac: @drlovrić: daga-daga-daga-daga dizeli? Da, ne troši puno, ali bome ni neide. To ti ima putnu brzinu od cca 8-9 čvorova, pa malo vjetra u čelo, pa malo kontra struje i brzo dođe čas ako ti se žuri, idi pješke... A ako si stalno na vezu, onda su to ozbiljni novci da imaš vodu i struju i kenjaonicu...
 • JOHN: Ja sam sada bio na Visu 7 dana, a to je jedna od top destinacija za skipere. Gomila njih se vozaka bez jedra i najčešći su bili dvotrupci. I to su baš pravi plutajući apartmani
 • JOHN: ono đšto ti je smayoo napisao ja sam čuo mnogo puta. Ako misliš koristiti brod preko 2 mjeseca, ispalti s ekupiti svoje. Ja osobno planiram fishermana do 5 m, ali prije tog amorma riješiti kuću na moru sa velikim dvorištem gdje će stati barka na suhi vez. :)
 • drlovric: Iznenadio bi se koliko puno turista uzme brod kao plutajuci apaertman. Ne trebaju kaze nama jedra, niti ne razmotaju ih. Ti dizelski motori jako malo trose, i onda se tako krecu i uzivaju. I to nije losa opcija :)
 • JOHN: @drlovric slažem se sa tobom da brod nije zajebancija. Mnogi misle d aje to kao motanje sa autom
 • JOHN: Za jedrilicu treba proči tečaj jedrenja koji se pohađa za više razina. Ja imam položeno za voditelja brodice i mogoa bi se otisnuti sa jedrilicom. Ali osobno to nikada ne bi učinio pogotovo na jedra bez prethodnih tečajeva i dužeg praktičnog iskustva.
 • drlovric: Taj ispit jeste smijesan i beskoristan. Samo teorija. Cvorovi, vjetrovi, pravila kretanja na moru i radio stanica. Ali ja sam vec radio u charterima prije nego sam polagao, pa sam imao prakticno znanje. Nije brod bezazlena zajebancija...
 • JOHN: FiFi to kaj je on položio, ako mislimo svi skupa za voditelja brodice (30 BT), bolje da ne ide igdje na jedra. :) U protivnom bu bilo svega na portalima
 • drlovric: Ma imam ja zenu. Da nemam, trazio bi veci brod :) Mastao sam da mi taj brod bude ljetni office, jer sav moj posao je online. Ali pametniji ljudi me odgovorise, slicnog su misljenja kao i vi ovdje. To je kazu financijska rupa bez dna :D
 • m@xym: @Daddo, Jbg žene je znatno skuplja od barke, a bogme i od jedrilice.
 • FiFi: Meni je super kak Kloba pretpostavlja da drlovric nista ne zna ništa o jedrenju pa mu iz svog bogatog iskustva dijeli savjete. :D
 • Daddo: u ostalim krajevima vele "ako nemaš problema u životu - oženi se"
 • m@xym: Stara dubrovačka poslovica kaže: "Ako nemaš problema u životu - kupi barku"
 • drlovric: Kloba znam ja jedriti. Imam polozeno za brod. Jedno ljeto sam kratko radio u toj industriji. Sad mi nesto dosli da kupim brodic za svoju dusu ali kako god saberem isplativije mi rentati :)
 • Djuro genijalac: Univerzalna istina oko posjedovanja bilo kojeg pllovila je da mu se veseliš dvaput: prvi put kad ga kupiš, drugi put kad ga prodaš...!
 • Kloba: Jbt, a da pomogneš Pišekici da dovrši vilu? Vidiš da ima problema sa starim Mišom Grunfom.... Ne da lovu. Uleti ti i upiši se u vlasništvo. To je investicija. :D
 • Kloba: Link: [link]
 • Kloba: Ja sam jedrio jednom, pojma nisam imao u svojstvu VL-a. Svake novine na svojoj jedrilici. Onoga ljeta kada su oni dečki na Paklinjacima izgorili. super osjećaj, ali ako ne znaš zaista je bolje platiti jer te inače gledaju tako da bi te najrađe bacili u more.
 • Kloba: deset dana. ;)
 • Kloba: Pozz. Lovriću, previše to košta pogotovo za nekoga tko ne živi na moru. Sama jedrilica, mokri cvez ljeti, suhi vez zimi, skiperi (pošto vjerujem da ne znaš ništa o tome trenaju ti barem prvih nekoliko godina). Odakle ti sada to palo na pamet? Jesi jedrio kada? Mislim, super je - ali ako ne znaš doslovno vidiš kako znalcima ideš na jetra jer si višak. :) Osim ako si gazda ili si platio d
 • smayoo: Općenito, ljudi koji su više u tome kažu da ti se ne isplati kupiti ako koristiš manje od 2 mjeseca godišnje, s tim što je zimski dio godine ne koristi nitko, a preostalo vrijeme je daš u charter.
 • smayoo: Informacija od prije 10-ak godina, godišnji trošak veza u ACI marini, ovisno kojoj, ali svakako nekoj koja je cjelogodišnja, bio je najmanje 15.000 €

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.19 Seconds

Provided by iJoomla SEO