Caffe bar "Jabučnjak"
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Caffe bar "Jabučnjak"

12.11.2024 | 20:56
vicko kaže:
Točno tako sam i ja zaključio samo sam lijen toliko pisati

Ne, to je prva godina faksa

Kojeg faksa?
12.11.2024 | 21:10
Bolje da prešutim

Čuo sam se u međuvremenu sa kćerkom i kaže da je to bilo prvo predavanje pa se ne sjeća točno je li bilo riječi o atmosferi ili nedostatku iste pa smo zaključili da je bolje da me u buduće ne podbada sa nedorečenim zadacima i rješenjima
12.11.2024 | 21:18
  • kupus
  • Posjetitelj
30.11.2024 | 13:08
30.11.2024 | 18:14
Pretpostavite da se auto kreće 0km/h.
Zanemarimo otpore.
Gdje pada metak?

Kakve veze ima da li se i koliko auto giba. Uostalom i Zemlja se giba pa njenju rotaciju ne uzimamo u obzir.
Ljudi na ekvatoru jure 465,1 m/s (1674,36mn/h).
30.11.2024 | 19:36
jura22 kaže:

Kakve veze ima da li se i koliko auto giba.

Ima puno veze jer, auto se giba (u odnosu na cestu), ali atmosfera ne (barem ne u istom smjeru i istom brzinom kao i auto) i zato ona stvara otpor kretanju, kako auta, tako i metka (misi se na otpor u smjeru gibanja automobila), ali automobil se kreće zbog rada svog motora, dok se metak, u smjeru kretanja automobila, kreće uslijed kretanja puške u trenutku ispaljenje metka, i očuvanju momenta (inercije), pa će otpor zraka usporiti kretanje metka u odnosu na kretanje automobila.

Uostalom i Zemlja se giba pa njenju rotaciju ne uzimamo u obzir.

Da, zato što se i Zemlja i atmosfera, uslijed rotacije Zemlje, kreću u istom smjeru istom brzinom, pa nema nikakvog utjecaja, osim kod balističke putanje na duže udaljenosti, zbog Koriolisove sile (razlike u brzini kretanja cilja u odnosu na kretanje lokacija sa koje se puca).
01.12.2024 | 02:00
Metak je ispaljen iz auta.
Uzmi lopticu i bacaj je u autu u zrak. Ona ti ne padne natrag u ruku?
Ako je gibanje jednoliko tada je brzina konstantna i na tjelo djeluje gravitacijska sila (imas i druge sile ali su ocito za zadatak zanemarene).
01.12.2024 | 11:55
jura22 kaže:

Uzmi lopticu i bacaj je u autu u zrak. Ona ti ne padne natrag u ruku?

Primjer sa bacanjem loptice u zrak unutar automobila u pokretu nije usporediv sa primjerom ispaljivanja metka iz automobila u pokretu jer se zrak unutar automobila kreće u istom smjeru i istom brzinom kao automobili, pa ne može ni doći do otpora zraka, dok se u drugom primjeru zrak u atmosferi (kroz koji leti metak) ne kreće u istom smjeru i istom brzinom kao i automobil (statičan je u odnosu na automobil).

Ako napraviš eksperiment sa bacanjem lopte iz stražnjeg dijela kamiona u pokretu, lopta će ti pasti nazad u ruku samo ako je otpor zraka zanemarivo malen (kao bacaš jako tešku loptu, ili se kamion kreće relativno malom brzinom), ali ako je otpor zraka dovoljno jak (bacaš izuzetno laganu loptu ili se kamion kreće velikom brzinom), on će svakako izazvati usporavanje kretanja lopte.
01.12.2024 | 12:45
Napisao sam da zanemarimo otpore.
Sto nije jasno?
U realnim uvjetima dosta je tesko izracunati gdje ce metak pasti.
U idealnim uvjetima pada natrah u cijev.

Masa je nevazna, otpor je bitan.

I jos jednom, nema otpora zraka.
U realnim uvjetima sva tri odgovora su tocna.
01.12.2024 | 16:58
Da, ako zanemarimo otpor zraka, onda je nebitno da li se automobil kreće ili stoji.

Međutim, zadatak je očito koncipiran tako da onoga tko odgovara navede na krivi odgovor (ako zaboravi na inerciju).

Ako zanemarimo otpor, i masa, i brzina su nebitni (ali u realnim uvjetima, gdje otpora ima, i te kako jesu bitni).
01.12.2024 | 18:45
Zadatak je nejasan, tj. nejasno interpretiran. 1 godina faksa, vjerojatno idealni uvjeti.
U realnim uvjetima svi odgovori su točni.
01.01.2025 | 17:32
Nisam stigao ranije napisati, ali cijelu godinu sam bio dobar pa sam ovo dobio pod bor

KeychronV3Max-02.jpg
01.01.2025 | 18:06
Cestitam, Keychron je odlican bang for the buck i imaju za svakog ponesto; ja koristim Q10. Takodjer mogu potvrditi da imaju odlicnu podrsku - naime prije par mjeseci mi se iz cistog mira raspao lijevi Shift. Rekoh si nemam sto izgubiti i poslao mail na support ako je moguce dobiti novi tipku bez prevelikih ocekivanja. Odgovorili mi isti dan i za par eura su mi poslali novu tipku.

keychron-q10-custom-mechanical-keyboard-1664000588262.jpg
01.01.2025 | 18:19
Nice, si koristio i prije ergonomske tipkuše ili si uzeo na slijepo pa što bude?
01.01.2025 | 19:16
Dosta sam eksperimentirao u trenucima dokolice (postoji i clanak u pripremi za Jabucnjak na tu temu) i empirijski utvrdio da mi je ergo layout najugodniji. Konacni cilj je vjerojatno neka od ErgoDox varijanti ali ovo je prihvatljiv kompromis do tada.

nuclear-ergodox.jpg
01.01.2025 | 21:50
Jako jako davno (tam negdje na prijelazu stoljeća) smo na poslu uz nove kompove dobili Key Tronic Ergo tipkovnice (izgledom i veličinom je bila slična ako ne i ista kao Microsoft Natural Keyboard, nikada mi nije sjela i ubrzo sam se vratio na IBM model M (koji usput radi još i dan danas ).
01.01.2025 | 23:46
Hah, prva i zadnja koju sam koristio prije ove je Apple Adjustable. :-D

pHFQvJn.jpg
29.04.2025 | 20:35
Ovo je doslovno tragikomično a pošto je komično onda spada u humor:
youtu.be/4RQ6pek3JoM?si=JUC8A-lTXU1z1jpS&t=92
Mislio sam da neću pogledati cijeli video (i nisam zadnjih 5 min) ali početak je odličan. Iako smatram da je dobio laptop sa greškom, tj nešto je krenulo po zlu. Nije opravdanje ali je sramotno, s obzirom da nije stvarno ništa utjecao na ishod kako je ispalo testiranje.
Nisam ga nikad prije gledao ali ovo je baš žalosno i teško za gledati.
30.04.2025 | 16:50
A dobro, nije to tak strašno,... kad sam kupio prvi apple laptop i donio ga doma, dobrih 15-20 minuta sam izgubio na traženje kako napisati @
30.04.2025 | 22:13
Riba kaže:
Cestitam, Keychron je odlican bang for the buck i imaju za svakog ponesto; ja koristim Q10. Takodjer mogu potvrditi da imaju odlicnu podrsku - naime prije par mjeseci mi se iz cistog mira raspao lijevi Shift. Rekoh si nemam sto izgubiti i poslao mail na support ako je moguce dobiti novi tipku bez prevelikih ocekivanja. Odgovorili mi isti dan i za par eura su mi poslali novu tipku.

Ovo je super čuti i lijepo je da te male firme i dalje imaju tu razinu podrške, ali neizbježno se pitam - kakva je to kvaliteta ako se tek tako "raspadne" lijev Shift? Nije da ti nabijaš igre po njoj kao luđak (moj sin npr).

Osobno mi se tako nešto nikada nije dogodilo s Appleovim tipkovnicima, njih sam isključivo uništavao tako da sam ih zalio.
11.07.2025 | 19:42
Apple tehnologija iza snimanja blockbustera...

12.07.2025 | 06:39
Bio je cijeli članak o tome u Apple Magazine, na kraju je ispalo da je iPhone kamera jedina koja je to mogla izvesti, a da je dovoljno malena da se ugura na bolid bez da smeta.

Sam film je odlična ljetna zabava, samo nemojte platiti 4D dvoranu, drmanje stolica samo odmaže jer je sve krivo, kao da voze buggy gore-dolje po plaži!
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 11 sati
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV
  • Zdravac: Pomalo je frustrirajuće kad znaš da nisi napisao apsolutno ništa ilegalno, a svejedno su ti postovi čak i u vikalici pobrisani jer, eto, moderatori smatraju kao "neprikladno" :?
  • VanjusOS: probao sam preko Xcode neki način ali trebam apple develpper acc
  • VanjusOS: da li je netko instalirao KODI na Apple TV 4K?
  • ZeljkoB: Kakvih problema? Ja koristim public beta vreziju i nikakvih problema.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Borisone, Riba, skunic, Anonimci (530)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.15 Seconds

Provided by iJoomla SEO