Problematično ponašanje tipkovnice u sierri
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problematično ponašanje tipkovnice u sierri

06.12.2016 | 21:27
Poštovano društvance,

imam problem koji me polako izluđuje. Otkako je na komp instalirana sierra, povremeno mi se događa da mi umre samo drugi red tipkovnice (zapravo treći, ako brojim i ove gore tipke koje nisu alfanumeričke; slova qwertyuiop) i ne reagiraju na dodir. Gotovo sam 100% uvjeren da nije hardverski kvar, nego neki glupi bug u sistemu. Naime, na dugo držanje (oko sekunde i pol) i onda ponovan pritisak tipka proradi jednom.
Vidim da je apple dao neke savjete i isključio sam slowkeys i mouse keys također.
Tako to potraje neko vrijeme i onda proradi opet samo od sebe. Niti restart ne pomaže, dapače, onda tek imam problem, jer se ne mogu ulogirati, password mi sadrži slovo t koje onda ne radi.
Tražim po netu, ali još nisam naišao na sličnu pritužbu. Radi se o macbook airu, 4 GB, model 2012.

Alternativno, ima li neki AHT, jer doista ne isključujem mogućnost da tipkovnica fizički kenja? Ipak, skloniji sam povjerovati da je stvar u sierri jer se to počelo događati nakon upgradea OSX-a. Iz tog razloga sam ovo stavio u OSX. Ako moderatori/admini misle da je to ipak hardverski problem/upit, molim da premjeste temu u odgovarajuće okruženje.

Ako je doista riječ o hardveraju, kako da to utvrdim? I kako bi onda krepala samo ta slova? Na kompu se jede ni ne pije, nije namočen ni ništa slično. Ostalo mi je da provjerim kako bi u tom stadiju reagiral na vanjsku tipkovnicu; sljedeći put budem probal. Imam i bijelu i aluminijsku USB tipkovnicu doma.

Dotad, cijenim svaku pomoć
06.12.2016 | 21:58
Bog!

Dakle, kako si i sam zaključio, ad 1, probaj s vanjskom tipkovnicom, i to žičanom (USB). Moj ti je savjet - probaj je imati već priključenu i funkcionalnu kad se problem pojavi, jer bi uštekavanje, ako je problem softverski, u trenutku kad ti ugrađena počne zezati, moglo "šutnuti" kbd driver i natjerati ga da opet proradi pa onda nećeš moći ništa pametno zaključiti.

Sumnjam da AHT ima uopće mogućnost testirati tipkovnicu.

Kad ti se problem javi, možeš još probati otvoriti Keyboard Viewer. Kad tipkaš po tipkama koje ne rade, gledaj da li se išta (i što?) pojavljuje u keyboard vieweru.
Također, da li reagira na npr SHIFT+Q, COMMAND+Q, OPTION+Q u času kad ne reagira na Q?
07.12.2016 | 06:34
bok,

znam da ove kombinacije s Q ne rade jer ne mogu quittat safari, nego pointerom na izbornik.

nisam se sjetil keyboard viewera, dobar tip, fala
07.12.2016 | 17:57
Da se tješim i pomislim da je možda bio bug i na mojoj opranoj bežićnoj. Meni je kad sam stisnuo neko srednje slovo na keyboard view pokazivalo da su aktivne i još dvije tipke, ona iznad i ona ispod. Budemo je sačuvali pa probali na nekom novom OSX ili kad dojde neki update.
07.12.2016 | 18:56
Smayoo,

Ovak stvari stoje. Keyboard viewer radi. Ako kliknem na njega, onda odradi kao da je tipka pritisnuta kako i treba biti. Kad (nakon duljeg držanja i ponavljanja) pritisnem tipku, onda ju prihvati i to se prikaže i na keyboard vieweru. Još nisam isprobal s vanjskom tipkovnicom.

Dobivam dojam da se to dogodi kad je bil podignut flash ili nekaj drugo unutar browsera (safari, chrome). Ako quitnem jedan browser i podignem drugi, i dalje je isto. Dapače, ako restartam stroj, opet mi se to dogodi i imam probleme ukucati pass (jedan od znakova je slovo t koji poblesave kad se to dogodi).

Jednostavno nisam dovoljno pametan. Ista se stvar dogodi ako se ulogiram u guest account; nemam drugi profil na mašini, misliš da bi trebal otvorit još jedan account? Koliko shvaćam, driver za tipkovnicu nije nešto kaj ovisi o accountu.....?
07.12.2016 | 23:11
Dakle, kad tipkovnica zeza, otvoriš Keyboard Viewer i NE KLIKAŠ PO NJEMU, nego tipkaš po tipkama koje ne rade i GLEDAŠ u Keyboard Viewer da li i što pokazuje da je aktivno od tipaka.
08.12.2016 | 21:05
Kako rekoh, on reagira nakon duljeg pritiska tipke i ponovnog pritiska. I onda se pokaže i na keyboard vieweru.

Najgore od svega je to što se to dogodi tu i tamo, ne stalno. Ali definitivno se to dogodi u Safariju i kad se to dogodi onda tipkovnica ne radi ni u jednoj drugoj aplikaciji pa čak ni nakon restarta....
08.12.2016 | 22:07
Ajde, čisto radi sužavanja fokusa, probaj ne koristiti Safari tjedan-dva (koristi Firefox umjesto njega, ili štogod).
06.11.2017 | 20:27
Evo me nakon dosta vremena. Red je da javim ostalima o čemu se radi(lo) i kako je problem riješen. Dakle, problem se manifestirao na način da nisu radile tipke qwertyui. Ne bi radile, pa bi nakon duljeg pokušavanja i držanja istovremeno pritisnute q i w zajedno polako počele raditi tipke. Prvo q, pa w i tako dalje. I radile bi dok se tipkalo (dosta brzim ritmom). Ako se prestane, opet bi prestale raditi. Nakon razgovora s Markom iz Virtus mreže problem je navodno relativno poznat na macbook airu i svodi se ili na trackpad ili na tipkovnicu. Prvo je naručen trackpad koji je isproban i nije donio poboljšanja, dakle stvar je u tipkovnici.
Tu kreće problem; Apple nije predvidio zamjenu tipkovnice već samo kompletnog gornjeg kućišta čija je cijena, jasno, primjerena toj odluci. Osim toga, tipkovnica je i zapravo zanitana za kućište.
Za kraj, samu je tipkovnicu zapravo gotovo nemoguće nabaviti (posebno ne Cro koju je nemoguće kupiti zasebno). No, Marko je uspio nabaviti englesku tipkovnicu (UK koja ima isti broj tipki kao i naša, njemačka ili bilo koja druga europska, USA ima jednu tipku manje) i potom ju i zamijenio i sad komp opet radi kako treba.
Dakle, nije se radilo o softverskom već hardverskom problemu koji je sad otklonjen i komp i dalje lijepo radi.
06.11.2017 | 21:33
Ideš... Zanimljivo da se nitko drugi nije javio s tim problemom... Hvala na info!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 22 minuta
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.86 Seconds

Provided by iJoomla SEO