iPhone Ultra
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iPhone Ultra

27.04.2026 | 23:08
Tračevi o preklopivom iPhoneu se zahuktavaju. Cijeli taj koncept mi je "ruban" jer ne vjerujem u trajnost ičega što je preklopivo savijanjem, prije bih bio za dva fizički zasebna ekrana koji su vrlo blizu. No, možda nove tehnologije omoguće da to bude dovoljno trajno da ima smisla.

682365410_951808230829864_5596929443482386801_n.jpg

Jeste li potencijalni fan takvog uređaja?

U biti to bi bio samo malo manji iPad mini. Možda ima smisla za korisnike koji "žive" na telefonu, a nije da ga koriste za razgovore i kada baš moraju - kao ja koji još sasvim lijepo živim s iPhoneom SE.
27.04.2026 | 23:52
Nisam taj.
28.04.2026 | 03:43
Biti ce zanimljivo vidjeti ekran na preklopu.
28.04.2026 | 09:35
Ne, nikako.

Sve više mi fali nešto u stilu www.4gltemall.com/sony-ericsson-w300.html ili collection.sciencemuseumgroup.org.uk/obj...-telephone-2003-2006

Da ga držim u džepu a da ni ne znam. Radio, muzika, fotić, telefon. Dosta.
28.04.2026 | 09:52
Meni ne fali. Fali mi samo olovka i kvalitetno prepoznavanje rukopisa.
28.04.2026 | 10:30
ni meni se ne svidja taj preklopivi iPhone.
medjutim, ako ga izbace, verujem da ce imati uspeha, jer apple kreira trendove i onda ubedi potrosace da im to treba i da je najbolje. marketing je cudo.
28.04.2026 | 11:54
Zaklopljeni form factor mi nije privlačan na prvu, a to da otvoren neće imati koristi, sigurno hoće. Nisam jedan od onih koji priča sa telefon sa držanjem ga ispred face ili okomito na uho (Gen Z i tako do) no svakako dok ga ne vidim u praksi neću sudit.

Mislim da je više nego jasno bilo zašto su izbacili Air verziju telefona, a to je naravno nešto ovakve vrste što dolazi. E sada kako će to u praksi funkcionirati i da li će vidjeti crta ili ne, treba pričekati.

Mogu reći da ga vidim u svakodnevnom korištenju ako:

ne bude pretežak
ne bude u ruci prevelik/nespretan
ne vidi se crta (što je apsolutno najbitnije)
28.04.2026 | 13:31
Kao i u vecini ostalih situacija Apple kasnije ulazi na vec formirano trziste. Pa Samsung preklopni telefon postoji koliko vec, 5-6 generacija.

To je vec zrela i dokazana tehnologija...

Prvu generaciju sigurno necu kupiti ali kasnije modele hocu 100%.
28.04.2026 | 14:59
Ja zelim manji i deblji telefon. Da mi danas krepa trenutni, prvi izbor mi je Clicks Communicator.

clicks-communicator-phone-design_dezeen_1704_col_13.jpg
28.04.2026 | 17:09
Ne, fali mi iphone 17 mini

U uredu kao službeni mobitel kod tajnice još uvijek imamo šesticu i svaki put kad ju uzmem u ruku... savršena je.
28.04.2026 | 17:20
korisnik kaže:
Ne, fali mi iphone 17 mini

U uredu kao službeni mobitel kod tajnice još uvijek imamo šesticu i svaki put kad ju uzmem u ruku... savršena je.

Nisam razumio, koga uzmeš u ruku? Tajnicu ili šesticu?
28.04.2026 | 17:23
TO!

Ja imam 12 mini i sve gledam koji je zadnji model te veličine...
28.04.2026 | 20:22
Riba kaže:
Ja zelim manji i deblji telefon. Da mi danas krepa trenutni, prvi izbor mi je Clicks Communicator.

da li to znaci da si ljubitelj mobilnih sa fizickom tastaturom?
28.04.2026 | 21:51
Ender kaže:
Riba kaže:

da li to znaci da si ljubitelj mobilnih sa fizickom tastaturom?

U prvom redu mobitela manjih dimenzija a fizicka tastatura mi je samo dodatni bonus.
01.05.2026 | 11:26
Meni je iPhone 4 i dalje najljepše dizajniran iPhone, a i format mu je bio taman.
03.05.2026 | 13:37
- tek sam od nedavno u Apple svijetu, tako da mi je teško reći, dal mi se ova ideja sklopivog uređaja sviđa ili ne.
Nisam ni kod drugih brendova bio lud za tim. Međutim, ako bi na primjer model Air napravili sklopivim, lakšim, sa još više titana u sebi, ne bi dugo dvojio.

Zašto ne naprave mobitel, da ga mogu zarolati kao tijesto?
Kada je potrebno, samo ga otvoriš i koristiš.

Mislim i držim da Apple radi najbolje proizvode na svijetu iz mojeg skromnog iskustva i da su superironiji nad drugim brendovima.

Zašto Apple ne napravi svoj fotoaparat kao brend? Da, bude bolji od Leica i Hasselblada zajedno??

Da li bi Apple imao inženjerske resurse za tako nešto?
03.05.2026 | 20:16
matijazx kaže:
Zašto Apple ne napravi svoj fotoaparat kao brend? Da, bude bolji od Leica i Hasselblada zajedno??

Da li bi Apple imao inženjerske resurse za tako nešto?

Been there, done that. Imaš u PEEK&POKE-u Apple QuickTake izložen, prvi digitalni fotoaparat koji bio dostupan običnim ljudima jer je tada stajao 999 €, a prvi idući je bio preko 5.000 €. Tada (1994.) su izveli "disrupciju" tržišta, kako oni to vole reći i kako to oni vole raditi.

I naravno da bi Apple danas imao resurse, sjede na milijardama $ gotovine na računu, ali ih to ne zanima jer je to tržište postalo vrlo uska niša za profesionalce. Toliko su opsjednuti masovnim da su čak ubili vlastitu Mac Pro seriju računala i veliki profesionalni monitor, a na opće zgražanje svojih high-end korisnika, da ih čak niti vlastite profesionalne niše više ne zanimaju, a kamo li tuđe.

Appleova ključna prednost kod fotografije je real-time digitalna obrada, tj. "computational photography", koju mogu izvoditi zahvaljujući luđački jakim procesorima koje klasični proizvođači fotoaparata nemaju. Sve ovo drugo je nešto u čemu su u prednosti klasični proizvođači. Ukratko, imaju važnija posla od toga da ubiju Hasselblad, Nikon, Canon, Sony i Leicu. Drugi su ionako već mrtvi.
04.05.2026 | 06:44
Iskreno, oni bi za 15 dana mogli napraviti foto aparat koji bi napravio tektonski poremecaj na trzistu.

Postojecu tehnologiju i obradu slika je dovoljno spakirati u ergonomsko kuciste (aka klasican foto aparat) i upariti sa full frame senzorom. Senzor je glavni razlog zasto nemamo jos bolje fotografije na mobitelima. Fizicki ne moze stati u iPhone.

Objektive ne bi nuzno morali ni proizvoditi. Dovoljno je da ponude aparat za Canon, Nikon, Sony stakla.

To bi se prodavalo jako dobro, ali nedovoljno dobro za Apple apetite. Tako da sumnjam da ce se to ikada desiti

Prije bi to mogao napraviti Samsug ili Xiaomi. Mozda DJI.
04.05.2026 | 16:19
Kada bi Apple odlučio napraviti DSLR, trebalo bi mu 3-5 godina da ga proizvede. Nije tu stvar novaca (kojeg imaju) već vremena.
Pa M seriju SoC-a su razvijali 10 godina a imali su podlogu u A4.
Da su sve radili "od nule" danas bi bili u velikom zaostatku za konkurencijom.

Tako da, novac je važan ali ne i presudan.
Za dobar DSLR morali bi uzimati dijelove od drugih i sastavljati, kao što su puno puta do sada i radili. Neke projekte su ugasili jer je konkurencija bila uspješnija.

Prodajni uspjeh bi bio upitan jer samo tijelo je tek 10% cijelog suatava.

Samsung ima svoj DSLR.
04.05.2026 | 16:42
jura22 kaže:
Kada bi Apple odlučio napraviti DSLR, trebalo bi mu 3-5 godina da ga proizvede. Nije tu stvar novaca (kojeg imaju) već vremena.
Pa M seriju SoC-a su razvijali 10 godina a imali su podlogu u A4.
Da su sve radili "od nule" danas bi bili u velikom zaostatku za konkurencijom.

Tako da, novac je važan ali ne i presudan.
Za dobar DSLR morali bi uzimati dijelove od drugih i sastavljati, kao što su puno puta do sada i radili. Neke projekte su ugasili jer je konkurencija bila uspješnija.

Prodajni uspjeh bi bio upitan jer samo tijelo je tek 10% cijelog suatava.

Samsung ima svoj DSLR.

Koji crni DSLR, to je stara tehnologija sa mehanickim zatvaracima i ogledalom. Ja sam mislio o konceptu foto aparata kao na iPhone. Samo da senzor bude full frame (kao foto film) a ne velicine nokta na malom prstu.

To bi napravilo realnu razliku, i u kombinaciji sa tehnologijom obrade slike koju imaju u iPhone, bila bi brutalna kamera.

Ali ocigledno da je trziste premaleno da bi ih to zanimalo. 90% korisnika je super zadovoljno fotografijama koje dobija sa mobitela i to je skroz OK.
04.05.2026 | 17:07
I leća od 1c!
04.05.2026 | 17:38
Koje crno ogledalo?
Mirrorless imaju elektromehanički zatvarač i nemau ogledalo.
iPhone ima obradu koje nema veze sa stvarnošću jer prenaglašeno koristi HDR.

Problem je jer ima više vrsta fotografija: obiteljska, dokumentarna, modna, industrijska, arhitektura, umjetnička, macro ....

Gdje tu spada iPhone?

Svadbe i sprovode čak može i AI slikati s 2-3 fotoaparata.
04.05.2026 | 19:42
DSLR su kamere sa ogledalom i mehnickim shutterom. A mirroless je njihov nasljednik, kao sto i sama rijec kaze nema ogledalo.

A ti si izricito napisao DSLR zato mi je to i zapalo za oko.

Moc Apple kamere je sto bi mogla biti sve to sto pricas. Senzor bi hvatao vrhunske RAW fotografije koje bi software u kameri mogao obraditi kako god zamislis.

A ne kao sto sam ja svaki importirao tisuce fotografija pa svu tu obradu radio rucno u Lightroom.
04.05.2026 | 20:08
Sto ce vam fotoaparat, samo kazes AIju da ti generira fotografiju kakvu zelis kao i svi ostali.
04.05.2026 | 21:43
Js7EFo_HQReCR2IL9UWMOQ.jpeg

04.05.2026 | 23:01
Netko peca ribu a netko ode u ribarnicu.
Ti si ocito onaj koji ide u ribarnicu.
07.05.2026 | 14:32
Eto, hvala gosponu Davoru na lijepom odgovoru, te drugim forumašima.
Baš mi se sviđa odgovor.

Nisam fotograski entuzijast, te se ne bavim time, al me fasciniraju te sprave(-fotoaparati), te znam da postoje HC fanovi spremni dati velike novce za dobru fotografiju. I to je okay.

Učim od Vas, te ću uvijek bit slobodan pitati.
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.
  • drlovric: Moj kolega koristi Cowork sa M5 Pro sa 64GB, i nema tih problema... Ocigledno ti je taj Air preslab za tu specificnu namjenu :/
  • ivan.ocd: Da, prema Claudeu trebao bi M5 Max… neki dan je bilo preko 90GB Rama koje je koristilo… pogledat ću ovo sto si napisao pa javim
  • accom: Activity monitor će ti pokazat CPU / GPU / memory usage. Pretpostavljam, da je naročito GPU pod plafonom, a možda i Memory...
  • accom: A što kaže Claude po tom pitanju?
  • ivan.ocd: Ekipa, molim vas za brzinski savjet: imam MBA s 16GB RAM-a i koristim Claude puno, osobito Cowork. Izgleda da mi tih 16GB nije dovoljno jer svako malo dobijem upozorenje o memoriji, a i grije se ko lud (M5). Trebam li prodati ovaj Mac i gledati neki Pro ili Max s vise memorije ili hlađenja ili ne? Hvala
  • hal9000: OVO: -> [link]
  • hal9000: @yonkis: ma neki kompjuterski virusi... nemam pojma što je to! @smayoo: pa ja bih baš na krstarenje... :D
  • VanjusOS: [link]
  • smayoo: Sad su ti ta krstarenja vrlo povoljna pa nemaš više izgovora. ;)
  • Yonkis: hal9000 misliš o norovirusima? Srećom besparica me opet spasila pa nisam na kruzerima :j
  • hal9000: Danas čujem ekipu kako priča o nekim virus killer-ima. Može mi netko objasniti što je to? :D
  • imjasminh: Prodano kolegi s foruma.
  • imjasminh: 750 eur - [link]
  • Yonkis: Moram priznati da je ovo dobro odrađena aplikacija: [link]
  • imjasminh: Pozdrav svima! Prodajem Apple Watch Ultra 3, 49mm Black Titanium, račun garancija. Nije ni 2 mjeseca star, bacite pogled na oglase: [link]
  • dpasaric: I previše su ih prodali s obzirom na sve... oko 600.000
  • user: pa se nije dobro prodavao
  • user: Apple Vision je očito preskup bio
  • Riba: Bas glupost od hardvera.
  • Yonkis: Ok, i nije to neuspjeh, nešto su naučili iz toga, nadam se.
  • Riba: RIP Apple Vision. - [link]
  • drlovric: Lijepo [link]
  • dpasaric: Kao jako su zabirnuti za tvoju privatnost, a istovremeno s druge strane čini sve da je potkopaju...
  • Yonkis: Ova opcija neće nikada biti dostupna u EU ili...? [link]
  • Yonkis: The iOS 26.4.2, iPadOS 26.4.2, iOS 18.7.8, and iPadOS 18.7.8 updates that Apple released today address a security vulnerability that the FBI recently used to extract Signal message previews from an iPhone even after the app was deleted.
  • drlovric: Ja sam zadnji put cuo nikada da mi neko kaze, jao jest mi spor SSD na Mac :) To samo forsiraju ovi YT recenzenti. Nama normalnim smrtnicima totalno nebitna stavka na modernim M Macovima...
  • Yonkis: Zato jer mac diktira koliko će brzo SSD raditi. Ako radi max onda ce se i trošiti max. Ovako radi laganica pa traje dulje. Ovo pričam iz guzice. Možda ima smisla.
  • ZoPaj: mjerim s blackmagic disk speed test: mac studio m4 1tb disk 6380 mb/s read, 5200 write vanjski tb5 samsung 9100pro 4tb u acasis 80gps 6430 mb/s read, 6000 write znači vanjski brži od ugrađenog mac ssd
  • jura22: Uz TB5 i dobro kućište dobiju se velike brzine prijenosa podataka, ne kao interni SSD (otprilike duplo manje).
  • jura22: RAM se ne da "odlemiti" jer je sastavni dio SoC-a.
  • Ender: @cavarovobrdo: ... ili barem SSD.
  • cavarovobrdo: Nadam se da će novi CEO odlemiti RAM ;)
  • cavarovobrdo: Muštuluk: John Ternus to become Apple CEO
  • imenso: John Ternus novi CEO
  • CoffeePod: @yonkis jos me macOS 26 nije vidio a tko zna hoce li 27. Sequioa mi je toliko dobra da nemam razloga updejtati, a cijela prica sa Liquid Glass mi je odvratna.
  • Yonkis: The upcoming macOS 27 release will be compatible with Apple silicon Macs only.
  • dpasaric: Možeš uz search naći svaki
  • dpasaric: Pa zadnji intervju je na naslovnici, a ostali raspršeni tijekom godina
  • Ender: @dpasaric: a gde su ti razgovori? mislim gde se mogu naci?
  • Performita: Omogućuje lako postavljanje novih uređaja, sigurnost podataka i poslovni email bez velikog IT odjela. Cilj je da tvrtke rade jednostavnije i sigurnije na Apple uređajima.
  • drlovric: U cemu je fora sa ti Business? Imamo li mi mali smrtnici neku korist od toga ili je to samo za velike tvrtke?
  • Performita: Kalimera, Dobro jutro... ovo za Apple Business rolls zvuči kao izvrsna vijest!!!
  • Borisone: Apple Business rolls out to 200 countries today - brace for impact - even Croatia!
  • Yonkis: iOS 26.4.1 and iPadOS 26.4.1 This update has no published CVE entries.
  • stefanjos: Treba mi as u rukavu kada me netko pita gdje da ide haha :D
  • smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
  • stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?
  • Yonkis: @smayoo Nema na čemu, evo ja upisah.
  • smayoo: @Yonkis, evo, otključano, hvala na upozorenju!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.87 Seconds

Provided by iJoomla SEO