Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

03.05.2026 | 14:47
Skup sport lansiranje tolike količine Kinđala pogotovo uz takvu lošu učinkovitost. Kako kaže jedna Ruskinja, s novcem koji potroše u Ukrajini u jednom danu, mogli bi svim penzionerima popraviti zube.

www.reddit.com/r/UkraineWarVideoReport/c...yself_not_for_putin/
05.05.2026 | 13:11
cekam paradu u moskvi 09. maja.
mozda bude i neki vatromet
da li ce ukrajina da pristane na jednodnevno primirje da bi se odrzala parada?
ej pazi, putin moli trampa da urgira kod zelenskog da bude prekid vatre zbog parade, ej
da bi putin mogao da odrzi govor o snazi rusije i kako pobedjuje na svim poljima i frontovima
monti-pajtonovci ovo ne bi mogli da smisle
05.05.2026 | 13:35
Nisam mislio unaprijed, a sada vidim da je upravo taj dan proslave najbolje vrijeme da se učini moj prijedlog sa konfetama i porukama.

Koja bi to pljuska bila?!!!

Nije napad da “uvjetuje” osvetu a opet, da Rusi u svom glavnom gradu čitaju poruke: tu smo, nemoćni ste…
05.05.2026 | 13:47
Ender kaže:
cekam paradu u moskvi 09. maja.
mozda bude i neki vatromet
da li ce ukrajina da pristane na jednodnevno primirje da bi se odrzala parada?
ej pazi, putin moli trampa da urgira kod zelenskog da bude prekid vatre zbog parade, ej
da bi putin mogao da odrzi govor o snazi rusije i kako pobedjuje na svim poljima i frontovima
monti-pajtonovci ovo ne bi mogli da smisle

Lako za jednodnevno primirje, ali ljudine sve raspolozive PZO sustave voze za Moskvu. Uoceno je veliko pomjeranje PZO baterija.

Znaci ionako tanku obranu naftnih rafinerija i tvornica ce jos vise oslabiti, samo da dernek u Moskvi bude osiguran
07.05.2026 | 07:02
HHphefJXkAcl61e.jpg

Posljednja situacija. Nevjerojatno. Sve kaj još imaju se dovlači u Moskvu i oko nje.
07.05.2026 | 07:58
jel ona slika iz neke igrice? mozda starcraft?
07.05.2026 | 09:15
Djuro genijalac kaže:
HHphefJXkAcl61e.jpg

Posljednja situacija. Nevjerojatno. Sve kaj još imaju se dovlači u Moskvu i oko nje.

Frka?

Sada, kada su ovim potezom dodatno oslabljene ključne točke - rafinerije i vojne tvornice, Ukrajinci bi dodatno trebali napasti sva naftna postrojenja i vojne tvornice koje su im u dometu, makar potrošili mjesečnu zalihu.
Rezultat bi bio višestruki. I strateški i politički - eto vožd se razmetao (bijedom) na paradi i svjesno oslabio i ugrozio državu.

A Moskvu bi trebali saturirati onim najobičnijim “dječijim” dronovima koji lete bezglavo 15-20 min.

Nadam se nekom kvakitetnom rješenju iz Ukrajine.
Zasigurno Ukrajinci imaju ovaj događaj u svom kalendaru odavno i da su mnogi mozgovi radili na iskorištavanju ovog događaja u svoju korist (kao ono sa dronovima skrivenim u krovove kamiona).

Koliko god grubo i neprikladno zvučalo, biti će zanimljivo pratiti razvoj događaja.

Vjerujem da Davor, za razliku od Putina, mirno spava s uvjerenjem kako će vanredni update Starcrafta spasiti njegovu teoriju.
09.05.2026 | 06:04
I, evo, trolanje od strane Zelenskog, level pro.

Putin se toliko usral za svoju paradu da su otkazane sve akreditacije stranim novinarima, i ukinut TV prijenos uživo. Na telki će se pustiti snimka s odgodom; ako se dogodi neka neugodnost, to se može kasnije ukloniti iz snimke. To nije bilo dovoljno; nazval je Trumpa i ovaj je onda zamolio Zelenskog za primirje.
Ovo je odgovor Želenskog:

HH0U0SbWEAML0yl.jpeg

Ukratko prepričano: na zamolbu američke strane, uzimajući u obzir brojne zahtjeve, proglasio je zonu Crvenog trga isključenom iz operativne upotrebe ukrajinskog oružja na dan 9. svibnja 2026.

Koordinate Crvenog trga:

55.754413 37.617733
55.755205 37.619181
55.753351 37.622854
55.752504 37.621538

Dekret stupa na snagu danom potpisa.

V. ZELENSKYY
08.08.2025.

Čisto da se zna, Rusi su ovo platili puštanjem 1000 ukrajinskih ratnih zarobljenika.

U međuvremenu, AFU ih i dalje taraca po rafinerijama, skladištima i logističkim pravcima. Sad je zona opasnosti za Ruse dosegla Marijupolj; počelo je aktivno i sustavno eliminiranje svih logističkih dostava na tom području. Dakle, Krim i sve zapadno od Marijupolja će polako biti u gadnoj banani.
Moment i inicijativa su sad definitivno na ukrajinskoj strani.
09.05.2026 | 07:40
Trump opet izigrava rusku kujicu i putinovog potrcka.

Prvo je tvrdio da ce taj rat zavrsiti za 24H, pa nista nije napravio.

Ukinuo je ukrajincima skoro svu vojnu pomoc i na taj nacin im pomogao kao nitko ranije. Iz nuzde su morali postati samodostatni za te dubinske napade.

Sada gadjaju sta god zele bez bilo cijeg odobrenja.

Danas ce biti veselo u cijeloj Rusiji

Ne ocekujem da ce gadjati bilo sto na samom trgu za vrijeme parade.
09.05.2026 | 08:35
Slažem se, ni ja ne očekujem da će udarati po Crvenom trgu. U krajnjoj liniji, to je posve nebitno. Ali rafinerije i sve ostalo...
09.05.2026 | 08:53
U ovoj situaciji (igre narančastog i Putina) i dogovorenoj razmjeni zarobljenika Zelenski je izjavio da su važniji životi tisuću Ukrajinskih zarobljenika nego taracanje po Moskvi kako bi se dokazala poanata u kakvom stanju je Rusija i Putin.

Slažem se.

Mada bi bilo ok i samo čuti sirene za uzbunu dok je parada.
09.05.2026 | 13:27
gledao sam paradu u prolazu i na momente, bio prenos na nasoj tv.
vrlo simbolicno u odnosu na prethodne. vidljivo odsustvo tehnike.
09.05.2026 | 15:03
"..prenos na našoj TV." Jesu morali prenositi ili nisu imali pametnijeg posla?
09.05.2026 | 15:05
Yonkis kaže:

Morali su kad je Vučić bio među uzvanicima.
09.05.2026 | 15:18
Moscow’s Victory Day Parade Lasted Just 45 Minutes, Shortest in Modern Russian History
A da, što prikazati kad nema tenkova. Niti aviona. A ni nekih vojnika. Podsjetimo se da je to u slavu pobjede u II svjetskom ratu.
It could have been an e-mail. A ne "parada".
09.05.2026 | 15:25
Ruska strana se krenula sprdati s Putinom. On je gotov. Ovo je komentar dana.

HH3BMPeXkAAgAp6.jpeg
09.05.2026 | 15:51
Yonkis kaže:

ja sam to gledao na drzavnoj RTS2, znaci nije bilo na udarnoj RTS1, mozda je bilo na nekim od prorezimskih privantih televizija, ali njih ionako ne gledam.
vucic je u ocigledno teskoj sizofrenoj poziciji jer mora da se dokazuje i zapadu, a i putinu. pa sad malo ovamo, malo onamo.
09.05.2026 | 15:53
Djuro genijalac kaže:
Yonkis kaže:

Morali su kad je Vučić bio među uzvanicima.

zaista ne znam da li je bio prisutan, i kako je opravdao svoje eventualno odsustvo.
ali u narednim danima ce dobiti po usima od ruskog ambasadora, posto ima s njim brifinge na nedeljnoj bazi.
09.05.2026 | 16:39
Koliko znam, bio je Lukašenko (a to je ko kad kažeš da su Rimljani gradili ceste, to se podrazumijeva) i bili su iz Kazahstana i Uzbekistana te kralj Malezije.

Vučić je očito imao probavnih smetnji ili mu je avion ostao u kvaru.
09.05.2026 | 19:19
Bilo je par africkih drzavnika, Lukasenko, Sjeverna Koreja (njihovi vojnici su cak ucestovali na paradi). Bio je i Dodik iz BiH. Njega sam vidio

Vucica nisam...
10.05.2026 | 06:49
Danas Putin odbio razmjenu zarobljenika. Ukrajinci ispoštovali dogovor, i ovo KGB-ovsko smeće danas odbija razmjenu 1000 zarobljenika na koju je pristao.
Nemam riječi. Inače ne koristim ovakav vokabular, ali špijunsko smeće ostaje lažljivo špijunsko smeće.

I usput, jučer su, za vrijeme parade, napali Harkiv i pogodili stambenu zgradu. Dijete poginulo.

Zbilja želim da mu AFU potaraca sve da ne ostane kamen na kamenu od rafinerija, i ukradene imovine.

Nije to sve: kad se vratio u bunker, opet se ohrabrio. Pa smo čuli tlapnje kako svi žele odlomiti komad Rusije (to se odnosilo na Fince, primarno i njihov ulazak u NATO), ali i upozorenje Armeniji koja je otvoreno okrenula svoj brod u EU smjeru i to mu se isto ne sviđa. Identična priča kao i s Ukrajinom; upozorenja, zamotane prijetnje. Neka me netko prosvijetli, ali Armenija nije najavila da bi htjela u NATO, zar ne? Čisto da znam koje izgovore ćemo slušati dalje.
Azerbajdžanu, zanimljivo, ne prijeti, jer iza njega stoji Turska...

Frustrirana kukavica kojoj se bližu kraj i ona je toga svjesna.
10.05.2026 | 09:32
"Nemoguće je privesti trenutačni sukob u Ukrajini pobjedonosnom završetku,..." "...a kamoli spriječiti njegovu eskalaciju u globalni termonuklearni rat, bez jačanja politike oslanjanja na nuklearno odvraćanje."

To reče utjecajni politolog blizak Putinu, ruski profesor međunarodnih odnosa Sergej Karaganov. link

Doduše još ne shvaćaju da bi nukleranim napadom zabetonirali sebe u potpunoj izolaciji od cijelog svijeta.

Članak je zaključan ali to je manje bitno (vjerojatno su i drugi mediji preneli tu izjavu), bitna je njegova izjava.

A lijepo smo govorili, od "3 dana" sukoba (kada im je tehnika zaglavila), da Rusija ne može dobiti ovaj rat niti konvencionalnim niti nukleranim putem.

Trebalo je 4 godine da to neki ljudi u Rusiji shvate.

Pitanje za milion dolara: Da li su to shvatili pojedinci na Jabučnjaku?

Da povežemo ovu temu sa Trump temom, ja moram priznati da je Trump manje zlo.

Da nije bilo Trumpa i njegovog otkazivanja pomoći Ukrajini, vjerujem da se Ukrajina ne bi grčevito oslonila na svoju pamet i ne bi bila u ovoj danas povoljnoj situaciji.
10.05.2026 | 16:26
Kako rekoh neki dan...

Ruski izvor, da ne bude zabune.

HH81uq8W0AAo4Q5.jpeg

HH81ureXQAMff7k.jpeg

O ovome je riječ.
10.05.2026 | 17:20
Odličan intervju koji daje širu sliku koja onda bolje objašnjava i interese Amerike u Ukrajini.

10.05.2026 | 19:44
dpasaric kaže:
Odličan intervju koji daje širu sliku koja onda bolje objašnjava i interese Amerike u Ukrajini.

Sorry ali 2 sata nemam vremena u danu. I ti click bait naslovi me samo odvraćaju. Nije tvoja krivica ali općenito to "udičarenje" me automatski odbija pa sve da i Riba gostuje kod njega.
10.05.2026 | 20:01
Djuro genijalac kaže:
Kako rekoh neki dan...

Ruski izvor, da ne bude zabune.

HH81uq8W0AAo4Q5.jpeg

HH81ureXQAMff7k.jpeg

O ovome je riječ.

Nisu fizicki ukrajinski vojnici dosli na taj put i u Mariupolj. Azov bojna sada ima FPV dronove tog dometa, pa unistavaju logistiku na taj nacin.

Svejedno impresivno
10.05.2026 | 20:25
dpasaric kaže:

Iako zna biti zanimljiv u svojim Game Theory videima, potkopova ga cinjenica da netko tko nema akademski rang profesora, sebe zove profesorom.
10.05.2026 | 23:36
ZeljkoB kaže:
dpasaric kaže:

Iako zna biti zanimljiv u svojim Game Theory videima, potkopova ga cinjenica da netko tko nema akademski rang profesora, sebe zove profesorom.

Za mene su to isprazne formalnosti dok netko kvalitetno i stručno odrađuje neki posao. Je li Jobs završio poduzetništvo da bi bio poduzetnik? Podučava li prof. Jiang ljude? I sigurno to što čini nije na osnovnoškolskoj i učiteljskoj razini, već daleko kompleksnije, uostalom, završio je Yale.

Jednako tako ja sebe nazivam kustosom kada volontiram u muzeju jer to je posao koji kvalitetno i stručno obavljam, a nemam akademski rang kustosa - jer tako nešto kod nas i ne postoji za informatiku.

Mislim da ono što nekoga može potkopati je samo to kada sam napravi takvu grešku da se pokaže da nije razmišljao dovoljno široko i dovoljno kritički. A on je upravo u tome izuzetno dobar.

Ne slažem se u svemu s njime, ali većina toga mu stoji.
10.05.2026 | 23:43
Yonkis kaže:
Sorry ali 2 sata nemam vremena u danu. I ti click bait naslovi me samo odvraćaju. Nije tvoja krivica ali općenito to "udičarenje" me automatski odbija pa sve da i Riba gostuje kod njega.

Dotiče se Ukrajine na 1:27:35 gdje predviđa da Rusi idu na nju, a NATO će se ekstra truditi da se to ne dogodi.
11.05.2026 | 06:29
Putin upozorio Armeniju da pazi kako će glasati na izborima. Dakle, krenut će i na nju, ako dotad bude sposoban za bilo što. Evo, ja sam to 'predvidio' u 5 sekundi i nisam profesor (ni samozvani, ni akademski).

A evo ga, kako sam, ničim izazvan, priznaje da je napad na Ukrajinu kazna koju su zaslužili zbog želje za pristupom EU. Ni jedne riječi o NATO-u, biolabovima, nacistima i sl....

x.com/StratcomCentre/status/2053364940245737887?s=20
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 22 sati
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.
  • drlovric: Moj kolega koristi Cowork sa M5 Pro sa 64GB, i nema tih problema... Ocigledno ti je taj Air preslab za tu specificnu namjenu :/
  • ivan.ocd: Da, prema Claudeu trebao bi M5 Max… neki dan je bilo preko 90GB Rama koje je koristilo… pogledat ću ovo sto si napisao pa javim
  • accom: Activity monitor će ti pokazat CPU / GPU / memory usage. Pretpostavljam, da je naročito GPU pod plafonom, a možda i Memory...
  • accom: A što kaže Claude po tom pitanju?
  • ivan.ocd: Ekipa, molim vas za brzinski savjet: imam MBA s 16GB RAM-a i koristim Claude puno, osobito Cowork. Izgleda da mi tih 16GB nije dovoljno jer svako malo dobijem upozorenje o memoriji, a i grije se ko lud (M5). Trebam li prodati ovaj Mac i gledati neki Pro ili Max s vise memorije ili hlađenja ili ne? Hvala
  • hal9000: OVO: -> [link]
  • hal9000: @yonkis: ma neki kompjuterski virusi... nemam pojma što je to! @smayoo: pa ja bih baš na krstarenje... :D
  • VanjusOS: [link]
  • smayoo: Sad su ti ta krstarenja vrlo povoljna pa nemaš više izgovora. ;)
  • Yonkis: hal9000 misliš o norovirusima? Srećom besparica me opet spasila pa nisam na kruzerima :j
  • hal9000: Danas čujem ekipu kako priča o nekim virus killer-ima. Može mi netko objasniti što je to? :D
  • imjasminh: Prodano kolegi s foruma.
  • imjasminh: 750 eur - [link]
  • Yonkis: Moram priznati da je ovo dobro odrađena aplikacija: [link]
  • imjasminh: Pozdrav svima! Prodajem Apple Watch Ultra 3, 49mm Black Titanium, račun garancija. Nije ni 2 mjeseca star, bacite pogled na oglase: [link]
  • dpasaric: I previše su ih prodali s obzirom na sve... oko 600.000
  • user: pa se nije dobro prodavao
  • user: Apple Vision je očito preskup bio
  • Riba: Bas glupost od hardvera.
  • Yonkis: Ok, i nije to neuspjeh, nešto su naučili iz toga, nadam se.
  • Riba: RIP Apple Vision. - [link]
  • drlovric: Lijepo [link]
  • dpasaric: Kao jako su zabirnuti za tvoju privatnost, a istovremeno s druge strane čini sve da je potkopaju...
  • Yonkis: Ova opcija neće nikada biti dostupna u EU ili...? [link]
  • Yonkis: The iOS 26.4.2, iPadOS 26.4.2, iOS 18.7.8, and iPadOS 18.7.8 updates that Apple released today address a security vulnerability that the FBI recently used to extract Signal message previews from an iPhone even after the app was deleted.
  • drlovric: Ja sam zadnji put cuo nikada da mi neko kaze, jao jest mi spor SSD na Mac :) To samo forsiraju ovi YT recenzenti. Nama normalnim smrtnicima totalno nebitna stavka na modernim M Macovima...
  • Yonkis: Zato jer mac diktira koliko će brzo SSD raditi. Ako radi max onda ce se i trošiti max. Ovako radi laganica pa traje dulje. Ovo pričam iz guzice. Možda ima smisla.
  • ZoPaj: mjerim s blackmagic disk speed test: mac studio m4 1tb disk 6380 mb/s read, 5200 write vanjski tb5 samsung 9100pro 4tb u acasis 80gps 6430 mb/s read, 6000 write znači vanjski brži od ugrađenog mac ssd
  • jura22: Uz TB5 i dobro kućište dobiju se velike brzine prijenosa podataka, ne kao interni SSD (otprilike duplo manje).
  • jura22: RAM se ne da "odlemiti" jer je sastavni dio SoC-a.
  • Ender: @cavarovobrdo: ... ili barem SSD.
  • cavarovobrdo: Nadam se da će novi CEO odlemiti RAM ;)
  • cavarovobrdo: Muštuluk: John Ternus to become Apple CEO
  • imenso: John Ternus novi CEO
  • CoffeePod: @yonkis jos me macOS 26 nije vidio a tko zna hoce li 27. Sequioa mi je toliko dobra da nemam razloga updejtati, a cijela prica sa Liquid Glass mi je odvratna.
  • Yonkis: The upcoming macOS 27 release will be compatible with Apple silicon Macs only.
  • dpasaric: Možeš uz search naći svaki
  • dpasaric: Pa zadnji intervju je na naslovnici, a ostali raspršeni tijekom godina
  • Ender: @dpasaric: a gde su ti razgovori? mislim gde se mogu naci?
  • Performita: Omogućuje lako postavljanje novih uređaja, sigurnost podataka i poslovni email bez velikog IT odjela. Cilj je da tvrtke rade jednostavnije i sigurnije na Apple uređajima.
  • drlovric: U cemu je fora sa ti Business? Imamo li mi mali smrtnici neku korist od toga ili je to samo za velike tvrtke?
  • Performita: Kalimera, Dobro jutro... ovo za Apple Business rolls zvuči kao izvrsna vijest!!!
  • Borisone: Apple Business rolls out to 200 countries today - brace for impact - even Croatia!
  • Yonkis: iOS 26.4.1 and iPadOS 26.4.1 This update has no published CVE entries.
  • stefanjos: Treba mi as u rukavu kada me netko pita gdje da ide haha :D
  • smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
  • stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?
  • Yonkis: @smayoo Nema na čemu, evo ja upisah.
  • smayoo: @Yonkis, evo, otključano, hvala na upozorenju!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.03 Seconds

Provided by iJoomla SEO