Mac Mini M1 - tipkovnica i miš
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Mini M1 - tipkovnica i miš

22.04.2026 | 13:09
Pozdrav ljudi..

Nabavio sam Mac Mini M1, a kako imam žičanu Apple tipkovnicu i miša Logitech, pa prije paljenja i postavljanja da vas pitam, hoće mi ta žičana tipkovnica i miš raditi kada ga upalim i kada ga budem postavljao? Ili ću još morati pljunuti za Magic Keyboard i Magic Mouse 200€ da bi to sve radilo kako treba? Ovo mi je prvo iskustvo sa Minijem, pa ne znam šta me čeka..
22.04.2026 | 14:29
Ma sve radi sa Logitech. Samo rokaj.

Veliko je bogohuljenje kupiti Apple mis

Jos nisu niti jedan napravili da je bas dobar i da nema neku retardiranu manu...
22.04.2026 | 15:42
drlovric - ma prije koju godinu ako se dobro sjećam, netko je negdje napisao da nije mogao podesiti Maca bez Magic Keyboarda i Magic miša, pa zato pitam.

Jednom sam probao prije puno godina Magic miša i nikako mi nije sjeo, tako da sam već godinama na Logitechu. A što se tiče tipkovnice, imam onu staru žičanu Apple tipkovnicu, i ne bih je mijenjao za ni jednu drugu, samo neka me još služi..
22.04.2026 | 16:50
Meni na MacBook Air M1 nisu radili niti stari BT miševi, niti stara BT tipkovnica, niti stari BT track pad. Rušili su OS.
Sad imam Logitech i nemam problema.
22.04.2026 | 18:57
Bluetooth tipkovnice niti miševi ne funkcioniraju dok se tek boota Mac. Znači ono, ako trebaš držati neku tipku prije akorda da bi napravio nešto specifično (recovery, single user mode, izbor bootabilnog medija i sl. a to uključuje i prtljanje s bootcamp instalacijom windowsa) to ti s bluetooth tipkovnicom u pravilu ne radi ili, u najboljem slučaju, zajebava. Neki kažu da radi kad se koriste Apple bluetooth tipkovnica i miš (tzv. "magic"), ali po onom što su ovdje ljudi prijavljivali, vidljivo je da je bilo istih problema i s njima.

S USB žičanim tipkovnicama i miševima nitko nikad nije imao problema osim što možda neki raspored tipaka nije očekivan (CMD i OPTION i multimedijske tipke, F13 do F16 i tako to). Kad se probudi u "puni" macOS i skuži novu nepoznatu tipkovnicu, Mac obično pokaže dijalog za identifikaciju tipkovnice (pritisni tipku lijevo od space, pritisni tipku desno od space, itd.) i nakon toga obično sve štima.

Uglavnom, ne, sigurno ti NE trebaju magic keyboard i magic mouse.
23.04.2026 | 09:27
@smayoo - ne znam da li si skužio? U prvom postu sam napisao da je tipkovnica žičana Apple, mislim da je to onaj model A1243.
23.04.2026 | 10:08
Skužio sam. Dakle, ako je žičana tipkovnica, čija god bila, to uvijek radi. Ako ti je miš bluetooth (a ne žičani), može se dogoditi da neće raditi ako radiš one pre-boot operacija, izbor bootabilnog diska, recovery mode i sl. Ako ne radi, bilo koji žičani USB miš od 5€ iz Plodina će raditi.
09.05.2026 | 11:42
Samo da javim, da sve radi bez greške i tipkovnica i miš. E, da, kako sam imao Air M1 sa 8GB RAM-a, i sada sam prešao na Mini M1 sa 16GB RAM-a, moram priznati da radi sve brže, osjeti se na svemu. Kako onda tek radi Ribin Studio sa 64GB RAM-a?
09.05.2026 | 14:09
Ovisno što radiš. Ako nema dovoljno RAM-a, dio ide na SSD.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 50 minuta
  • dpasaric: Sve što je sada obrisano u "kafanskim laprdanjima" je bilo u dogovoru s Djurom, počistili samo za sobom i tko hoće može tamo dalje s "lakim temama".
  • drlovric: @Rusty: Slazem se 100%. Svako bira za sebe. Jedna tema u sekciji Razno, nije smetala nikome ko je dosao da konzumira nesto drugo. Ako sam dosao u ducan da kupim povrce, zasto bi mi smetalo sto prodaju i hranu za bebe? :)
  • rusty: Evo kao dugogodišnji član foruma, moram priznati da niti jednom nisam otvorio političke teme niti sudjelovao u njima na forumu. Dolazim vidjeti non političke, non automobili teme. I jedna i druga su mi kao nogomet, besmislene i ne interesantne. Da li će mi faliti, ne. Da li ću manje dolaziti na forum, ne.
  • dpasaric: To je tvoje viđenje.
  • dpasaric: Obećajem da ćemo je izreklamirati na forumu, pa tko voli…
  • Air: Znam tvoje ovlasti. Nije u tome problem. Problem je što se Jabučnjak predstavlja kao pozitivan, a ovo što ti radiš je negativno!
  • dpasaric: Evo, pokreni i ti moderiraj Signal grupu za vaše političke rasprave.
  • dpasaric: I probaj biti koristan. Pokreni nešto pametno i svima korisno.
  • dpasaric: Pročitaj kućni red još jednom.
  • Air: @dpasaric Otvorio si javni komunikacijski kanal. Tko si ti da brišeš postove iste tematike o kojoj sam pišeš, ako ti postovi nisu uvredljivi i ne krše nikakav zakon?
  • dpasaric: Poanta je da je besmisleno dalje širiti raspravu.
  • Air: Fakat imaš teških osobnih problema
  • Air: Protiv "cara" se ne smije ništa pisati?
  • Air: Smetati osobno?
  • Air: i zašto si obrisao ovaj moj tekst is te teme?
  • Air: u temi kafanska laprdanja
  • Air: @dpasaric Samostalno, ničim izazvan optužio si Djuru za nešto. Djuro ti je odgovorio. Budi čovjek, pa kada si "zagrizao" odgovori čovjeku na njegovu cijelu obranu. - stavku po stavku.
  • Air: Skrećeš TEMUsa svojih LOŠIH djela na svoja DOBRA djela (koja nitko ne spori).;)
  • dpasaric: Propast su lijenost i jalovo lamentiranje. Tko je vrijedan i radi neće propasti.
  • dpasaric: Jabučnjak je do svoje punoljetnosti davao odličnu pomoć svakome tko je došao i bez vaših političkih prepucavanja.
  • dpasaric: Vaša hipoteze su potpuno promašene! :) Ono kao "super je imati stalno aktivnu crnu kroniku jer će onda puno ljudi to čitati, pa će ti koji to čitaju pomagati drugima." Bez brige, tko treba pomoć dobit će je i bez crne kronike.
  • Air: Represija i samovolja su isključivo put u propast
  • drlovric: Represija i samovolja nikada nije rjesenje.
  • drlovric: Plenkovic je porucivao Hrvatima kome nije dobro neka ide u DE. Bis bald. A danas drzava daje pare povratnicima jer kapital su ljudi. Ako nas KGB sve rastjera odavdje, ovaj forum ce sam sebi biti svrha :)
  • Air: Mislim da je uvreda za članove jabučnjaka koji su aktivni u političkim temama na jabučnjaku uspoređivati ih sa ekipom koja “troši” takve teme na drugim portalima. Iako smo svakodnevno na forumu neke od tih politički tema nemaju upisa po nekoliko dana. To znači da ekipa nije “ovisna” o tome da non-stop nešto serucka nego se upisuje kad netko nešto ima.
  • Air: Na osnovu ovoga dolazimo da je vrijednost ovog foruma u ljudima koji su svakodnevno aktivni na forumu, a to je uz pomoći ovih političkih tema.
  • Air: Druga vrijednost je već navedena, a to je što je forum sa takvim temama bio aktivan, i ljudi su tada bili prisutni pa su češće otvarali tehničke teme i više pomagali. Danas, a pogotovo u skoroj budućnosti više neće biti potreba za ovakvim tehničkim forumima jer će ljudi pomoću AI-a brže i učinkovitije naći rješenja svog problema.
  • Air: Nije poanta tih tema da netko “ispadne” upravu, niti da se netko uvjeri u neku od teorija koje smo ovdje secirali. Poanta je da su mnogi članovi na osnovu smayoo-ovog angažmana korigirali svoje izražavanje i prepucavanje. Ja sam prvi među njima.
  • Air: Prva vrijednost naših politički tema je: kažu “željezo se kuje dok je vruće” po tom principu ja vidim velike promjene na mnogim članovima koji su aktivni u tim temama. Neće se netko naučiti komunicirati i promišljati o svojoj dosadašnjoj negativnoj komunikaciji kada nema “vatre” i aktivnog korektiva (u našem slučaju smayoo-ta).
  • Air: dok sam došao doma teme je već zaključana pa ću ovdje dodati… tino1 je većinu toga lijepo napisao. Dodati ću da mislim da ove “političke” teme nisu bile uzalud.
  • Bertone: Smanji veličinu slika i trebalo bi proći ili sačekaj da se javi Riba ili Davor, oni znaju kak je podešen forum i što prolazi, a što ne.
  • Yonkis: Htio sam odgovoriti na temu izgubljenih slušalica sa screenshotovima iz mobitela pa je bilo nekih 5-6 slika i nije prolazilo.
  • Bertone: Na poslu koristimo phpBB i u admin postavkama je postavljeno da je max veličina slike 2560 × 1440 pix ili 3 Mb i ako korisnik pokuša napraviti upload veće slike dobije takvu obavjest o grešci,... isto je tak orecimo i sa slikom avatara, propisali smo maksimum od 512x512 pix i ako je veća nema uploada. Gdje ti dobivaš grašku?
  • Riba: Yonkis, kada i gdje ti se to pojavi?
  • Bertone: *Ne znam...
  • Bertone: Ne znak kako je posloženo tamo kamo si htio napraviti upload slike, ali mi smo si na poslu (na internom forumu) postavili limit na veličinu slike od 2k.
  • Bertone: Ne previše nego je nešto preveliko.
  • Yonkis: Jabučari, što ovo znači? Da imam puno slika u odgovoru na neki komentar? [link]
  • dpasaric: :D
  • Bertone: Čovjek Vam je na realnom primjeru objasnio Starcraft pravila i sad opet ne valja :D
  • dpasaric: Tako je! :)
  • Gjuroo: Ni Putin to ne bi bolje riješio.
  • dpasaric: Nema više politike u ovoj butigi! :)
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.52 Seconds

Provided by iJoomla SEO