Davor Pasarić 24.03.14

Početkom prošle godine testirali smo super-tanki iMac 27” prve generacije. Ta serija unaprijedila je mnoge karakteristike prošlih modela, a ponajviše ekran. Zanimljivo je vidjeti kako su se pokazali u upotrebi nakon godinu dana i što nudi novi poboljšan model ove vrlo popularne iMac serije.

iMac 27 (Late 2013)
Elegantan i tajanstven poput crnog monolita - iMac 27" dojmljiv je i kada spava!

Prvih godinu dana

Prvo kratak osvrt na rane modele ove serije nakon godinu dana; jesu li se pokazali pouzdani? Dva primjerka u našem kreativnom studiju nisu imala probleme, a nisam čuo niti za jedan kvar ili reklamaciju kod drugih korisnika. Kako to pratim profesionalno, ali i iz hobija, mogu zaključiti da su pouzdani. Vjerujem da je jedan od razloga za to činjenica što je Apple izbacio optički pogon koji je bio na lošem glasu kao delikatan zbog “slim slot-in” konstrukcije. Drugi razlog za povećanu pouzdanost može biti i to što mnogi kupuju modele sa SSD (Solid State Drive) pohranom bez klasičnog tvrdog diska ili s Fusion Drive opcijom koja je kombinacija dvaju pogona. U prvom slučaju daleko je manja vjerojatnost kvara je više nema mehaničkog diska s pokretnim dijelovima, a u drugom slučaju je klasični tvrdi disk rasterećen jer radi tek povremeno. Naravno, sve to utječe na manji broj mogućih kvarova, mada se općenito može reći da su i stare iMac 27" serije bile pouzdane, u svakom slučaju pouzdanije od još starijih 24" modela.

iMac 27 (Late 2013)
Već osnovni iMac 27" nudi odličan i vrlo uravnotežen hardver

A sada pitanje koje će zanimati većinu vlasnika ranijih iMac generacija: imaju li novi modeli problem s mikro-prašinom koja se zavuče iza stakla monitora kao na prvim aluminijskim iMac serijama? NE! Apple je novom tehnologijom izrade ekrana konačno sredio taj problem; nema više skidanja prednjeg stakla i čišćenja prašine! Istina, staklo je bilo lako odvojivo jer su korišteni magneti, ali stvar se mogla višestruko zakomplicirati kada bi nesretna prašina nekako ušla u slojeve same ekranske matrice. Srećom, to se rijetko događalo i moglo se očistiti, ali to više nije bio “sam svoj majstor” zadatak. Novi tip ekrana je zaista izvrstan; boje, kontrast i oštrina su ponajbolji u toj klasi monitora, a refleksivnost je toliko smanjena da je uređaj sasvim upotrebljiv i za profesionalne grafičke poslove.

iMac 27 (Late 2013)
Spoj ekranske matrice i zaštitnog stakla sada je izveden potpuno nepropusno za prašinu

Idel' to šta?

Testirao sam ulazni iMac 27” model s četverojezgrenim Intel i5 procesorom na 3.2 GHz koji u tzv. "Turbo Boost" modu može raditi na do 3.6 GHz. Tajna takvog načina rada procesora je u tome da se dio jezgri isključi, a ostatku podigne takt. Tako ne dolazi do pregrijavanja, a programi koji nisu "višenitno" pisani na taj način rade brže (većinom igre). Kao i prethodna serija iMac koristi obilnu L3 cache memoriju od 6 MB ili 8 MB (kod top konfiguracije), a sama sabirnica radi na 1600 MHz. Test sirove brzine procesora kaže da ovaj procesor postiže preko 52 gigaflopsa procesorske snage. Tko želi još brže, može odabrati model i5 na 3.4 GHz koji je proporcionalno brži, a ako želite još veću razliku, onda valja odabrati i7 procesor na 3.5 GHz koji u Turbo Boost načinu rada doseže 3.9 GHz i snagu od čak 76.2 gigaflopsa!

iMac 27 (Late 2013)
Neka vas ne buni brži rezultat skupljeg modela iz prošle generacije, radi se o odstupanju zbog različitog OS-a.

Koliko je to zapravo brzo? To će najbolje ilustrirati usporedba sa starom, ali moćnom Mac Pro (2008. godina) radnom stanicom s dva Xeon procesora na 2.8 GHz i ukupno 8 jezgri koja postiže 77.9 gigaflopsa. Dakle, možemo zaključiti da je sada top model iMaca gotovo dostigao skupe Mac Pro radne stanice od prije 6-7 godina. To je svakako impresivan rezultat za jedno gotovo nečujno stolno sve-u-jednom osobno računalo! Ono što je sada bitno potencijalnim iMac kupcima jest činjenica da se za cijenu sadašnjeg ulaznog 3.2 GHz modela (12.311 kn + PDV) dobiju karakteristike skupljeg modela iz prošle generacije. Skuplji model u sadašnjoj generaciji stoji 13.623 kn + PDV.

Čvrsnik sinkronog mijenskog dvocrtnog pamtila slučajnog pristupa ;)

Memorijski moduli u SO-DIMM formatu osmišljeni su za prijenosnike, a iMac ih tradicionalno koristi upravo zbog "Small Outline" dimenzija kako bi kućište računala moglo biti što tanje. Radna memorija proširiva je do 32 GB! U praksi je većini korisnika osnovnih 8 GB sasvim dovoljno, pa čak i ako ste profesionalni korisnik "težih" alata poput Adobe Creative Cloud palete softvera.

iMac 27 (Late 2012)
Dvokanalni memorijski kontroler voli RAM u paru. Radit će i neuparena memorija, ali sporije.

 

iMac 27 (late 2012)
Memorija se jeftino proširuje i trenutačna cijena za 8 GB (2 x 4 GB SO-DMM DDR3 1600MHz) je svega 660 kn!

Kol'ka ti je špajza?

Ako imamo toliko brz procesor gdje je "usko grlo" ovog računala? U tvrdom disku. Oni koji uštede za iMac 21.5” i onda shvate da su samo par koraka od luksuzne 27-ice, obično na kraju prikupe novac i za tu razliku i kupe "pravu stvar". I to je svakako dugoročno dobar odabir, ali onda često ne ostane novca da se kupi daleko skuplji CTO (Configure To Order) model sa super-brzom SSD pohranom. No, dobra vijest je da su i klasični 3.5” diskovi u novoj seriji primjetno brži od ranijih modela.

iMac 27 (Late 2013)
Razlika u brzini standardnog 3.5" tvrdog diska između prošle i tekuće serije

Milton Glaser bi bio zadovoljan

Mnogi gospodina Glasera neće znati po imenu, ali su sigurno susreli neki od njegovih dizajnerskih radova, npr. poznati natpis "I♥NY" koji je tako jednostavno i zapamtljivo brendirao New York. Iako u svom studiju koristi Macove, osobno preferira kreacije na papiru koje se tek u zadnjoj fazi prenose na računalo. Svoj stav obrazlaže time da su računala još uvijek previše "uredna" i "određena", nedostaje im "nejasnosti" i "spontanosti"; digitalno protiv analognog. Nekada bismo se s tom tezom u trenu složili, ali danas su suvremeni grafički procesori toliko napredovali da postoje alati koji umjetniku omogućavaju slobodu izražavanja gotovo jednaku onoj koju čovjek ima koristeći papir. Uz alate poput Corel Paintera na ovako brzom Macintoshu moguće je slikati simulacijom prirodnih kistova gotovo kao u stvarnosti! Svaki alat ponaša se potpuno mekano i reagira bez zadrške na vaše pokrete.

iMac 27 (Late 2013)
Slikajte digitalnim vodenim bojama kao da su stvarne!

Prošla serija je u manjim 21.5" modelima nudila NVIDIA GeForce GT 640M grafički procesor s 512 MB GDDR5 video memorije i nešto jači GT 650M u jačem, a za 27" model Apple je koristio GeForce GTX 660M s 512 MB u ulaznom modelu, GTX 675MX s 1 GB video memorije u srednjem i kao vrh ponude GTX 680MX grafički procesor s 2 GB video memorije. To je tada bio odličan izbor za računala tog tipa, a Apple je sada modernizirao cijelu GPU paletu: osnovni 21.5” model koristi Intel Iris Pro 5200 grafiku, a jače izdanje ima NVIDIA GeForce GT 750M, veliki 27” model opremljen je NVIDIA GeForce GT 755M procesorom s 1 GB VRAM-a, u jačem modelu se nalazi GTX 775M s 2 GB video memorije, a vrhunac ponude je GTX 780M s čak 4 GB VRAM-a!

iMac 27 (Late 2013)
Rutinski OpenGL testovi pokazuju da je kod GT 755M odnos cijena/FPS odličan

Svaki od modela uz interni monitor može pogoniti do dva vanjska putem Thunderbolt priključka. Na malom 21.5” modelu to može biti korisno grafičarima ili programerima, a veliki 27” iMac uz radnu površinu od 2560 x 1440 vjerojatno neće trebati dodatni monitor ako niste baš jako razmaženi. Naravno, podržano je i AirPlay zrcaljenje slike što je posebno zgodno ako se Mac koristi za prezentacije.

iMac 27 (Late 2013)
Uz rezoluciju od 2560 x 1440 piksela i 27" površinu malo je vjerojatno da će vam trebati sekundarni monitor

 

iMac 27 (Late 2013)
U nekim jednostavnijim testovima dostigao je 2/3 brzine Radeon HD 7970 "mrcine"!

Kako se testirani GeForce GT 755M GPU ponaša u praksi? Za sve ozbiljne upotrebe, pa čak i za profesionalni 3D, ovaj GPU je dovoljan. Naravno, ako živite od 3D grafike, onda vrijedi doplatiti za najbrži GPU, ali nije da posao nećete moći obaviti i na osnovnom modelu. Ako ste igrač, GT 755M neće razočarati; isprobao sam sva tri Blizzardova hit naslova: World of Warcraft, Starcraft 2 i Diablo 3. Svi rade glatko i na razmetljivo odabranim postavkama.

A druželjubivost?

Za razliku od iPada koji preferira "telepatiju" iMac je raspoložen i za fizičko druženje s različitim hardverom. Sve bitno je tu, a jedino čega bi uvijek dobro došlo još više su USB priključci; četiri su dovoljna za većinu prilika, ali često se nađemo u situaciji da nam nedostaje "baš taj jedan" i onda moramo po ladicama tražiti stari USB hub. Izbacivanje FireWire priključka smo preboljeli još na staroj seriji; Apple ga je uveo kao standard na tržište, a onda ga je isto tako i umirovio kada je standard postao nedovoljan za nove i brže periferije. Ideja je da se danas za sve takve potrebe koristi Thunderbolt, ali mnogima koji imaju skupu FireWire video opremu ta financijska žrtva nije laka.

iMac 27 (late 2012)
Sve je na jednom mjestu. Raspoloživi priključci jednaki su prošlom modelu.

Moja zamjerka Appleu ide na račun male bežične tipkovnice koja je sada obavezna kupovina, a moje mišljenje je da je daleko lošija za stolno računalo od žičanog modela pune veličine. Nije čak toliko bitan numerički dio koliko su mi neprihvatljive male kursorske tipke. Nekada se moglo odabrati za istu cijenu veliku žičanu ili malu bežičnu, ali sada je to moguće samo ako se odabere personalizirana CTO konfiguracija, a takve se čeka preko mjesec dana. Što nam preostaje? Najlakše je odmah dokupiti normalnu tipkovnicu, a bežičnu prodati putem Jabučnjak oglasnika nekome tko će je koristiti uz iPad ili nekome tko želi odvojenu tipkovnicu za svoj MacBook prijenosnik. Ako ipak kupujete CTO model, onda svakako razmotrite i odabir Magic Trackpada umjesto miša, a pogotovo ako ste od onih koji su cijeli dan za računalom i imaju kanalikularni sindrom karpalnog kanala.

Zlatni standard

Možemo zaključiti da se iMac nakon svih dosadašnjih inkarnacija postavio kao zlatni standard za vrhunsko kućno računalo. Toliko je kvalitetan i dobrih karakteristika da ga i mnogi profesionalci odabiru kao svoj radni stroj. U svijetu kvalitetnih sve-u-jednom (all-in-one) računala također nema dostojnu konkurenciju. Nedostaci koji su se vremenom pokazali kod starijih serija sada su uspješno uklonjeni i zaista morate biti vrlo razmaženi da mu nađete manu. Nama u Hrvatskoj najveći nedostatak je cijena jer malo građana može izdvojiti tri do četiri plaće za osobno računalo. Zato su kupci iMaca 27" većinom kreativni profesionalci koji nemaju potrebe za još jačim Mac Pro računalom, a ovaj Mac je odličan kompromis za grafičare, arhitekte, glazbenike i slične kreativne korisnike. Kupiti ili ne? Ako imate novca, da, svakako, neće vam biti žao. Da li možda odabrati manji 21.5" model? Ne, samo u nuždi ili ako ste nepopravljiva škrtica; naime, odnos cijene i dobivenog je daleko bolji kod velikog 27" modela. Ako već mislite potrošiti pet znamenki na računalo, onda barem kupite pravu stvar.

iMac 27 (Late 2013)
Odlično računalo za kreativne profesionalce, a kao kućni stroj iMac 27" je hedonizam par excellence! :)

iMac 27" 3.2 GHz (Late 2013) pro et contra

Za:
 • vrhunski monitor
 • brz četverojezgreni procesor
 • izuzetno brza grafika u toj klasi računala
 • RAM jednostavno i jefitno proširiv do 32 GB
 • vrhunska izrada i dizajn
 • suvremeni priključci
 • nečujan rad
Protiv:
 • tvrdi disk je usko grlo
 • mala tipkovnica nije idealna za svakoga
 • Apple Remote više nije podržan
 • visoka cijena
 

Komentari  

Vanjuška
+1 24-03-2014 | 01:00
Jako lijepo napisan članak, bravo Davore.

Nego, remote nije podržan? Pa kako to? Front row appa više nema?
Možda radi remote app sa iOS?
dpasaric
24-03-2014 | 01:38
Još na prošloj seriji su jednostavno uklonili IR senzor! Nisam se tome mogao načuditi, čak sam klijentu koji ga je tada kupovao bio naručio Apple Remote jer mi nije bilo na kraj pameti da bi to mogli izbaciti.

Ubili su i Front Raw app, ima na Apple forumu cijela rasprava o tome! Ne volim kada oduzimaju uhodane i kvalitetne funkcionalnosti da bi korisnike gurali u neke svoje (još uvijek) nejasne vode.

Ne znam radi li Remote app s iOS-a jer nije podržan na mojem starijem iPhoneu. :(
rusty
+1 24-03-2014 | 08:49
Hvala na članku Davore. Naprosto mi dođe napraviti upgrade sa svog late 2010 modela :D. Istina služi me izvrsno i vjerujem da hoće još dosta dugo. Svakako je lijepo vidjeti da model prolazi kroz promjene na bolje koje nisu samo kozmetičkog nego i funkcionalnog tipa.

Valjda će i vrijeme i situacija u HR svima skupa olakšati nabavku jednog ovakvog state of the art stroja.
zabac
24-03-2014 | 21:03
Prikaz je odličan, ali gdje je FW? Samo USB. :-(
dpasaric
+1 24-03-2014 | 23:22
A da, kao što sam napisao, ideja koju Apple gura je da se umjesto FW sada za sve koristi Thunderbolt. Postoji konverter/adapt er, a čak nije niti skup - svega $29, ali nemam iskustva s njim - radi li jednako kao da stroj zaista ima native FireWire port. Evo, ako netko proba, neka javi! :)
hal9000
+1 24-03-2014 | 23:56
inače nisam ljubitelj all-in-one konpijuktera, ali ovo bih rado imao na stolu.
Riba
25-03-2014 | 04:42
Samo mala primjedba, piše se Idel' a ne Ide'l! ;)
dpasaric
25-03-2014 | 09:28
Sa'će da ga sredim! ;)
joskocurkovic
25-03-2014 | 11:13
@dpasaric:
"... radi li jednako kao da stroj zaista ima native FireWire port. Evo, ako netko proba, neka javi!"

Na Thunderbolt ulaz, preko Apple Thunterbolt na FW 800 adaptera, na iMac 27-inch Late 2013 spojen je eksterni HD LaCie d2 Quadra i sve radi bez problema.
joskocurkovic
25-03-2014 | 11:24
Također je uredno prepoznao stari Powermac G4 koji je bio spojen na Thunderbolt ulaz preko dva adaptera: Thunterbolt na FW 800, a ovaj na FW 800 na FW 400 adapter u koji je ulazio FW 400 kabel od 2 metra.
dpasaric
25-03-2014 | 14:32
Joško puno ti hvala, ovo je baš vrijedna informacija za mnoge! :)
stefanjos
25-03-2014 | 19:33
Iako imam debeli imac kojeg sam kupio svega par mjeseci prije tankog, jedino mi je zao sto nisam uzeo 27 incha :(
petros
+1 25-03-2014 | 20:15
Meni je ovaj iMac san snova! Jednog dana kada diplomiram... 8)
MIPS
25-03-2014 | 20:23
mljac, fina jabuka! :-D
Josip R.
25-03-2014 | 21:40
Odličan članak, sviđa mi se iMac i kako napreduje, za sad mi je malo skup i nepotreban uz moj gamerski PC, ali definitivno bi voljeo imati ga jednog lijepog dana. :)
DrAle
25-03-2014 | 22:34
Dobar prikaz, gušt mi je bilo čitati članak. Što se izbacivanja IR prijemnika isto sam (neugodno) iznenađenje doživio kod Aira (tamo to još više boli jer sam kupio remote "na slijepo"!). Istina, može se kupiti usb "prezenter" i time djelomično riješiti problem, ali to nije to. BTW kada bih kupovao iMac uzeo bih model koji ima samo SSD. Ništa lakše nego priključiti vanjski disk za pohranu podataka, a nepouzdanost tvrdih diskova mi daje za pravo da tako mislim.
Kakav je novi iMac što se rastavljanja tiče? Može li se to obaviti u kućnoj radinosti ili je nužna posjeta servisu?
dpasaric
25-03-2014 | 22:59
Rastavljanje je teže nego prije zbog ekrana koji sada više nije na magnetima, nego je zalijepljen nekim posebnim ljepilom. Može se, ali zaista ne bih preporučio. Slažem se da je super izbor kupiti ga sa SSD-om tko god može doplatiti za taj luksuz!
Anonimac
26-03-2014 | 08:31
Napravio sam takvu amatersku grešku i prije 3g kupio 21.5 iMac i kao dizajneru mi fali veći monitor, ne znam što mi je bilo. Bilo kako bilo, računalo radi odlično, nema prašine, optički pogon radi iako ga koristim dva puta godišnje, ko zna, možda više i ne radi.
Ovaj članak me tjera na razmišljanje, možda prodam trenutni i kupim novi, prije svega zbog veličine ekrana i puno manje refleksije...
Ako netko želi 21.5 iMac s 12gb RAM... :P
JOHN
26-03-2014 | 09:04
Super recenzija. Jesi ti možda i trgovac? :-)
smayoo
-2 26-03-2014 | 09:38
Stroj je vrlo sexy, nema priče. Ali meni on igra jedino kao smart TV (i to pravi, kakav bi trebao biti), u formatu od barem 35", ako već ne 42". Kao desktop računalo - ne.
Još uvijek računam da će im jednom doći iz dupeta u glavu da naprave 42" iMac za dnevnu sobu. Taj kupujem odmah.
Teddy
26-03-2014 | 11:02
Dobra recenzija iako mi iMac nikad ne bi bio prvi izbor kupnje.
john_st
26-03-2014 | 13:37
iMac je ludilo stroj za nekoga kome mobilnost nije primarna. Meni je laptop postao nezamjenjiv zadnjih 6 godina. Mada, sve više i više razmišljam koliko ja realno "radim" u pokretu a koliko "konzumiram" u pokretu i čini mi se da bi mi desktop čak bio prihvatljiv ali podrobnija analiza je potrebna.
dpasaric
26-03-2014 | 14:43
@John, nisam ja, ali je tvrtka u kojoj radim, ali zaista se trudim biti objektivan u svakom prikazu i ako primjetim mane, uvijek ih kažem bez obzira o kojem stroju se radilo. U konkretnom slučaju za ovaj Mac zbilja mogu reći da je super, a kao dokaz da mislim ozbiljno je to što sam ga i sam kupio! :)

@smyaoo - jednom će i to napraviti, a ovo je super stroj za kreativnu ekipu kojoj treba jaki stroj i velik i dobar ekran, a Mac Pro im je preskupa investicija.

@john_st - razlika koliko snage i radnog prostora (kako u ekranu, tako i u disku i RAM-u) se dobije kod prijenosnika i ovakvog all-in-one je velika, naravno u korist iMaca. Tako da je ponekad super opcija imati iMac doma, a jedan jeftiniji iPad za okolo.
Anonimac
26-03-2014 | 15:08
Radim na jednom takvome svaki dan. Upravo pisem sa njega. Uzet preko ebaya, SSD je ugradjen naravno. I stroj je stvarno STROJ! Nije samo za glazbu, video, slike i sl stvari. Meni kao developeru je odlican.

Smisao 21,5 po onim cijenama takodjer ne vidim. Dovoljno je pogledati kako se krecu cijene 2560x1440 monitora i ubrzo shvatite da se 21,5 nikako ne isplati.

Iskrene preporuke na ovaj stroj, ja sa svojim nemam problema. No opet, nije istina da su rijesili problem sa prasinom, jer isti i dalje postoji. U manjem postotku nego prije, no postoji. Google is your friend, google it ;)
fotoroberto
+2 26-03-2014 | 15:23
Ne, 42" iMac je promašena stvar...
kao desktop komp morao bi imati strašnu rezoluciju za rad iz blizine i bio bi nezgrapan,
a kao TV sva ta rezolucija bi bila neiskorištena kad bi se gledao s normalne udaljenosti.
...bolje je i jeftinije imati odvojeni TV s velikom dijagonalom na 1080p i 27" za rad...
na kraju krajeva može se raditi jedno a gledati film na drugom monitoru....
a najpametnije je za TV uzeti jednog minija ili nešto slično.
smayoo
26-03-2014 | 21:28
Čestitam fotoroberto, uspio si gotovo potpuno promašiti ideju onog što sam ja htio reći. :)
*SADA* imam TV, pa je na njega zaštekan satelitski reciever, pa HDD recorder, pa DVD player, pa eksterni HDD, pa Raspberry Pie... Poanta je bila u tome da je ideja onog što zovu "Smart TV" upravo ta da *NEMA* više 100 điđa oko TV-a jer on sve to ima ugrađeno.

Samo što svi Smart TV-ovi koje sam ja vidio imaju s*anje ili polus*anje od softvera (o korisničkom sučelju da i ne govorim) koji se ne osvježava redovito, a modeli se napuštaju prebrzo pa ti TV star 3-4 godine ne može reproducirati neki noviji format filma jer se proizvođaču ne da više izdavati update za taj model (jer bi oni najradije da si kupiš novi TV svaki drugi mjesec). I tako dalje.

I zato sam odavno rekao da bi ja iMac 42" za dnevnu sobu. Što me briga za rezoluciju? 1080p je dovoljno dobra rezolucija za to, a naravno da ga ne bi koristio za rad za radnim stolom. Rekoh da bi si ga kupio za dnevnu sobu. :)
scarface32
+1 26-03-2014 | 22:10
Imam prvi model tanke 27, i do sada sam prezadovoljan.n ikakvih problema nisam imao.
zabac
27-03-2014 | 00:21
Ne treba zaboraviti kako su sigurno neki investirali u kvalitetne monitore i onda možda 21.5" model ima smisla (ili treba te monitore baciti da bi se stavio komp)
dpasaric
27-03-2014 | 02:02
@zabac - tko ima kvalitetni monitor neka kupi Mac mini. Ako mu je obični slab, može uzeti CTO model s i7 procesorom i SSD-om, stvar rastura. Ako je pak za posao presudna 3D grafika, onda je to već odluka za Mac Pro ako se monitor ima od prije.
Vanjuška
27-03-2014 | 14:33
@Davor - ne slažem se... iMac ima krasan monitor, a ako već i imaš, onda taj stari monitor koristiš kao glavni npr. osobito ako je veći, a iMaca kao sekundarni. Jednog dana kad iMaca bude vrijeme pregazilo, njegov monitor spojiš na novu mašinu i koristiš ga kao monitor i dalje... Eventualno i kao neki server, sa spajanjem preko screen sharinga... Svakako mi je iMac bolji izbor :)
dpasaric
27-03-2014 | 15:59
@Vanjuška - ok, to je luksuzniji pristup s daleko većom radnom površinom, ali isto ima logike. Tko ima para za sve to - super! :)
Djuro genijalac
28-03-2014 | 09:18
Nekad bi slinil nad ovim kompom. Ali, otkako imam macbook air, ovo je preveliko i prenezgrapno. Aira spojim na monitor kad dođem na posel, poslije ga uzmem sa sobom doma i uvijek imam sve sa sobom. Omnia mea, mecum porto…..

Ali, da je lijepa mašina, je!
dpasaric
29-03-2014 | 16:04
Dok ti u životu ne treba 3D, MacBook Air je super izbor. Meni je 3D važan i zbog posla (naš Hyperviz) i zbog igara, pa više volim imati nešto stolno s jačim GPU. U biti imati notebook je fora komocija, ali još je komotnije imati po jedan desktop svuda gdje se duže zadržavaš! ;)
iMarko
29-03-2014 | 19:38
Bok, hvala na članku. Nadomak sam kupnje ovog računala pa me zanima HDD .

Jel postoji kakav problem sa njim ( dali se čuje, grije ili nešto treče ) ?

Dvoumim se dali dati 1500 kn + za SSD.
toc
29-03-2014 | 23:31
Vijedi, ako se mene pita (ovo mi je 3x mac). Prijatelj koji ima iMaca isto je savjetovao da je bolje uzeti ssd nego hdd. Kad je bal, nek je maskenbal :)

Ontopic, hvala na clanku - dobra motivacija za uzet jednog.
LauraR
29-03-2014 | 23:43
Zbog brzine, nečujnosti ili grijanja? Koji bi bio glavni razlog...
toc
29-03-2014 | 23:45
Brzina, a malo se i zalio na "rostanje" (zvuk). Kaj se tice grijanja ne znam previse. Uglavnom, brzina je mrak i ja se vise nikad ne vracam na hdd. I jos mi je rekao da mu fusion drive ne funkcionira na widowsima. Mozda covek ne zna to sloziti, ili mozda fakat nema podrske za to na Win...
dpasaric
30-03-2014 | 00:11
Disk se uopće ne čuje, a vjerojatno se i ne grije posebno jer se niti ventilatori ne čuju, dakle kao razlog protiv HDD može biti brzina (mada je ovaj pristojno brz za klasični disk), a razlog za HDD može biti 1 TB prostora. Ako se uzme SSD moraš imati i vanjsko skladište ili će uvijek nedostajati prostora za one koji će iMac koristiti iza video, hrpu glazbe, fotke... a upravo za to je odličan.

Zato ne bih kupovao iMac samo sa SSD-om, onda se isplati kupiti Fusion Drive opciju, pa imaš najbolje od oba svijeta.
Anonimac
30-03-2014 | 13:00
Prek ebaya jel se isplati uzet?
dpasaric
30-03-2014 | 14:35
@Anonimac - uzeti što, cijeli iMac? Meni se to čini riskantno pogotovo ako je fizička osoba prodavač, pitanje jamstva i računa, a ako je firma, onda ne smije prodavati van svoje zemlje jer Apple to brani svojim resellerima.
Renzo
30-03-2014 | 21:33
Iz određenog kuta novi iMac izgleda kao ekran od MacBooka. :-)
gogh
+1 31-03-2014 | 13:01
Krasna stvar. Bolji monitor sa smanjenom refleksijom i SSD (fusion) su mi jako primamljivi, no s druge strane moj 27" iz 2010. jos nije toliko star. Mislim da cu za cca godinu dana po novo racunalo. Nakon 5 godina rada ce biti zreo za zamjenu. Onda cu pokucati na vrata Kreativnog :) A ovo oko usporedbi laptopa (PRO ili Air) i dekstop racunala je bespredmetno. Pa valjda je svakom jasno da su ta racunala za razlicite potrebe koje samo djelomicno mogu zamjenjivati jedan drugoga. Mobilnost mog Aira ne bi mijenjao za nista na svijetu. Neka sluzi jos dugo. No usporedjivati ga u bilo kojem segmentu s iMacom je bespredmetno. lp
HardcoreMAC
17-05-2014 | 01:12
dpasaric je rekao:
Disk se uopće ne čuje, a vjerojatno se i ne grije posebno jer se niti ventilatori ne čuju, dakle kao razlog protiv HDD može biti brzina (mada je ovaj pristojno brz za klasični disk), a razlog za HDD može biti 1 TB prostora. Ako se uzme SSD moraš imati i vanjsko skladište ili će uvijek nedostajati prostora za one koji će iMac koristiti iza video, hrpu glazbe, fotke... a upravo za to je odličan.

Zato ne bih kupovao iMac samo sa SSD-om, onda se isplati kupiti Fusion Drive opciju, pa imaš najbolje od oba svijeta.


U modem slučaju, nikako ne dolazi u obzir Fusion Drive i to zbog Bootcamp-a i Windoza. Za nekoga je to zadovoljavajuće , za meme - nikako. Dakle, vanjski SSD je jedino rješenje.
dpasaric
17-05-2014 | 09:29
A da, ako u računicu stavimo i Windowse, onda je to druga priča. Iz mojeg iskustva zanemariv broj korisnika ima Windowse van virtualke, pa nisam o tome razmišljao. Vanjski SSD na Thunderboltu bi trebao biti i više nego dovoljno brz.
SUAD1
20-05-2014 | 15:50
Pozdrav svima ko moze da mi da savjet da povcam texst safari itd. tako su mala slova unapred se zahvaljujem poz.NA iMac 27
SUAD1
20-05-2014 | 16:16
Pozdrav Davore kako sam procito imas istog iMac 27 kao i ja mozda si ti vec sa njim duze pa ako mozes da mi pojasnis oko ov gore natpisa jesul u tebe tako male i dali se mogu povecati odnosno zumirati na vece bar do 150 itd. poz.
dskok14
22-05-2014 | 22:07
Evo ubrzo dolazi makinja sa ssd-om unutra, sve pet ali kako ću ja sad vrtiti Plex iz kreveta, ima neko ideju za daljinski, neki vanjski IR receiver ili tako nešto?
dskok14
22-05-2014 | 22:14
dpasaric je rekao:
Disk se uopće ne čuje, a vjerojatno se i ne grije posebno jer se niti ventilatori ne čuju, dakle kao razlog protiv HDD može biti brzina (mada je ovaj pristojno brz za klasični disk), a razlog za HDD može biti 1 TB prostora. Ako se uzme SSD moraš imati i vanjsko skladište ili će uvijek nedostajati prostora za one koji će iMac koristiti iza video, hrpu glazbe, fotke... a upravo za to je odličan.

Zato ne bih kupovao iMac samo sa SSD-om, onda se isplati kupiti Fusion Drive opciju, pa imaš najbolje od oba svijeta.


... ma ne želim više imati nikakav vrteći disk unutra, 3 su mi riknila dosad i zato sam naručija SSD na kojemu će biti samo OSX i aplikacije, sve drugo ide vani na neki RAID...
dpasaric
26-05-2014 | 23:54
@suad1 - Meni je veličina teksta ok, ako ti je maleno, lako povećaš sve u browseru s CMD i "+". Ako je to generalni problem, uvijek možeš ići i na nižu rezoluciju cijelog desktopa.

@dskok14 - za daljinski je lako, uzmi iPhone ili iPad, sada jako lijepo radi i DLNA kontrola tim putem na TV... dakle Plex server na Macu, s iPadom kontroliraš sadržaj, a video vrtiš na nekoj plazmetini... ne može bolje!
SUAD1
27-05-2014 | 16:27
ok ali neznam dali si me razumio cim pokrenes racunalo gore se pokazu u vrhu recimo safari datoteke i ostalo ja bi to volio povecati ako se moze drugo mi nije problem.
Anonimac
02-06-2014 | 00:00
dpasaric je rekao:
@suad1 - Meni je veličina teksta ok, ako ti je maleno, lako povećaš sve u browseru s CMD i "+". Ako je to generalni problem, uvijek možeš ići i na nižu rezoluciju cijelog desktopa.

@dskok14 - za daljinski je lako, uzmi iPhone ili iPad, sada jako lijepo radi i DLNA kontrola tim putem na TV... dakle Plex server na Macu, s iPadom kontroliraš sadržaj, a video vrtiš na nekoj plazmetini... ne može bolje!

... ma draža mi je "čvrsta veza", šta recimo ako imam dedicated Mac mini samo za Plex spojen preko HDMI, koje su mi onda opcije za kontrolirat Plex, hvala.
ico00
03-06-2014 | 14:54
Vidim da je clanak vec malo duze gore pa me cudi da jos nitko nije komentirao ekran.
Naime vec bi zamjenio svoj late 2009 sa ovim strojem da i ovaj nema defekt ekrana. Znam troje ljudi koji su ga kupili i svi imaju problema sa ekranom. Dakle tu nema prasine ali ekrani pate od burn in efekta. Inrernet je pun kukanja vlasnika ovih Macova. Meni kao fotografu je nezamislivo da imam takav ekran. Pogotove ne nakon problema sa prasinom u starom modelu.
Sad razmisljam o Pro iako mi je overkill u svakom pogledu ali ne zelim fuckin burn in na stroju od 17.000kn
SUAD1
10-06-2014 | 16:07
Anonimac je rekao:
dpasaric je rekao:
@suad1 - Meni je veličina teksta ok, ako ti je maleno, lako povećaš sve u browseru s CMD i "+". Ako je to generalni problem, uvijek možeš ići i na nižu rezoluciju cijelog desktopa.

@dskok14 - za daljinski je lako, uzmi iPhone ili iPad, sada jako lijepo radi i DLNA kontrola tim putem na TV... dakle Plex server na Macu, s iPadom kontroliraš sadržaj, a video vrtiš na nekoj plazmetini... ne može bolje!

... ma draža mi je "čvrsta veza", šta recimo ako imam dedicated Mac mini samo za Plex spojen preko HDMI, koje su mi onda opcije za kontrolirat Plex, hvala.

To je ok ali gore gje stoji safari i ostalo to mene zanima dali se moze zumirati
Anonimac
16-06-2014 | 19:12
Nitko ne spominje obradu videa na ovim strojevima. Kako iMac i5 3.2, ... stoji sa tim?
iMarko
18-10-2014 | 11:36
Zašto mi na Imacu battery level za tipkovnicu uvijek stoji 100%?
Anonimac
29-10-2014 | 10:35
IMarko i meni je bila tastatura na 100%vremenom to će opadati dugo traje baterija na njoj dok na mišu nešto kraće jer se više koristi.
SUAD1
03-04-2015 | 21:56
Pozdrav svima meni treba pomoc odnosno dobar savjet kakda otvorim googl i neku rugu stranicu hocu da ovorim uvjek mi se pojavljiva MACKeeper dali neko zna kako to blokirati i jos nesto smece kad praznim dugo traje toje na IMAC 27 late2012 unapred se zahvaljujem.
SUAD1
12-05-2015 | 10:40
POZ.dali je netko istaliro paralle deskop na iMAC i kako se ponasa ja sam to resio ali sad mi trazi key za taj deskop e sad u trgovini kosta oko 80e dali netko zna neku caku da se to resi na drugi nacin ja sam pokuso na vise nacina ali nisam uspio ako neko ima boli savet bicu mu zahvalan.
Vlter Ri
01-09-2015 | 03:52
Društvo Bok!

Ja sam novi i nikad nisam imao jabuku ni u jednom obliku i shvaćam koliko sam propustio u životu pogotovo kada sam kupio prvi iPad 2 Air, na proputovanju mi počeo štekati moj tablet pa u Frankfurtu na aerodromu potegao karticu i još mi uvalili najskuplji model, no radim u divljim zemljama gdje je internet koma a nano sim nedostupan pamogu reć da sam i o ovo malo jaaako zadovoljan. Doma se vraćam za desetak dana i odlučio odma kupit komp, reko sam sebi nikada više PC čuđenja.

Molio bi za pomoć, bavim se fotografijom pa mi recite, da li je ovaj predstavljeni model dovoljno da bez beda vtti Adobe Lightroom ili da uzmem neki prenosnik??

Molim za pomoć, Hvala unaprijed...

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 5 sati
 • smayoo: Lako za to. Chuck Norrisu radi digitalno potpisivanje na Apple silicone Macu! :D
 • kupus: :D
 • zoranowsky: :)
 • zoranowsky: Chuck Norris je napravio update 10.8.
 • kupus: Ako je tko pronašao normalan način updatea 10.8., neka javi, čisto znanosti radi.
 • smayoo: Chuck Norris se rodio koliko hoće puta, i kad hoće. :D
 • Eagle: Chuck Norris nije rođen 6.5.1945. nego 10.03.1940. dakle ne kužim foru
 • cariblanco: A to što sam i ja rođen 6.5..neke godine, ima li tu slučajnosti. Datum nisam izmislio :)
 • Yonkis: Chuck Norris je rođen 6.5.1945 a nacisti su se predali 7.5.1945. Slučajnost? Ne bih rekao.
 • Kloba: I moj najdraži, i Chuk koristi kaskadere. Za scene plakanja.
 • Kloba: te li znali da je Chuck Norris kao mali imao zlatnu ribicu. Ribica mu je pobjegla dok je bio mali. Kad su je ljudi vidjeli, snimili su film o toj ribici i nazvali je Megalodon.
 • Kloba: Zašto je Chuk Norris najjači na svijetu? Jer vježba dva dana dnevno.
 • Gjuroo: Koliko sklekova može napraviti Chuck Norris? Sve.
 • smayoo: Moj najdraži. Chuck Norris je ZNAO sakrit suze ko Marina. :P
 • Ender: Chuck Norris spava sa upaljenim svetlom, jer se mrak plasi Chuck Norris-a.
 • Djuro genijalac: Kad Chuck Norris puhen u šteker, akumulaciono jezero počne kipiti
 • zoranowsky: Dok su se druga djeca igrala u pijesku, mali Chuck se igrao na betonu :)
 • smayoo: Chucka Norrisa je rodila njegova teta jer mu se nitko nije usudio j***t mater. :D
 • Ender: @smayoo: ja sam cuo da je Cuck Norris stvorio sam sebe, a onda je Bog stvorio ostalo. al to je jedno od izgubljenih jevandjelja :-)
 • smayoo: Kad smo kod Chucka Norrisa, to, pretpostavljam, znate - da je njega rodila teta? :)
 • smayoo: Zanimljivo. Hvala!
 • drlovric: Ne znam jeste li culi za Omnivore. Ja nisam do nedavno, i brutalan je alat. Pogledajte, mozda vam se svidi :) [link]
 • Zdravac: Chuck Norris ne slavi rođendan. - Rođendan slavi Chacka Norrisa! :)
 • smayoo: :D
 • Yonkis: @smayoo misliš reći da Chuck Norris rođen dan poslije rođenja tvoje mame? To mi nekako bolje zvuči. :)
 • zoranowsky: Respect!
 • smayoo: A moja mama je rođena dan prije Chucka Norrisa :D
 • zoranowsky: Moja mama dan ranije :)
 • korisnik: Steve Jobs i Alain Prost rođeni istog dana. Moja mama, dan kasnije :)
 • Ender: Bez Steve sa nama, sa Stevom u nama! :-)
 • smayoo: Druže Stevo, Miti seku nemo! :D
 • dpasaric: Jobs bi danas slavio 69. rođendan!
 • Beli: Dragi svi, molim vas da pogledate na moj post na Hardware forumu. Unaprijed zahvalan od srca. [link]
 • zvone: Pozdrav. Netko jr ovdje spominjao promjenu tipkovnice na MB Airu iz strane u Hr. Ima li tko iskustva i zna li se cijena? Hvala.
 • cariblanco: Imaš toga za kupiti na aerodromu...capy electronic ,ako ideš preko švabije.
 • cariblanco: Kupi si ti i miran si gaje god da putuješ. Ja to imam Ali nisam ponio sad u Argentinu, ali oni imaju neke utičnice, ne kao naše, ali se naše mogu piknuti i to radi
 • cariblanco: [link]
 • Yonkis: Znam da ovdje ima ljubitelja JMJarrea pa evo izašao je album od prošlogodišnjeg koncerta VERSAILLES 400 LIVE
 • Yonkis: @Matija klc Jedino što mi pada na pamet da nije torbica plesala (poskakivala) tu i tamo i onda mobitel to mjerio kao "još jedan korak" i tako stotinama puta. Nemam pojma, i mene bi frustriralo. Možda drugi put stavi u džep ili u ruksak? Ne znam stvarno. A Google, pomaže li što?
 • Matija klc: @yonkis- u torbici oko pasa
 • Borisone: Naći ćeš ga sigurno za manje love nego da ovdje ideš tražiti neke s njihovim utikačima.
 • Borisone: Šta si razbijaš glavu. Ponesi USB kablove, a tamo kupi kombinirani USB/A i /C punjač od koliko ti vati treba.
 • Ender: @Yonkis: kad budem kuci, uslikacu takav adapter sa tim razlicitim viljuskama, imas ga po aerodromima za jaku cenu, meni je doneo kum iz Kanade za nekoliko dolara.
 • Yonkis: @Riba da svoj (brzi 30W) punjač mogu ukopčati u njihove utičnice i da puni iPhone/iPad. Mislio sam da nije dovoljan adapter nego da mi treba i “konverter” radi drugog napona..Jel’ onda može i nešto jeftino ako je samo “viljuška” u pitanju? Npr?
 • Ender: @Yonkis: mislim da nemas brige sto se tice adaptera, jer kao sto Riba kaze vecina uredjaja radi od 90-250 Vac. Apple mislim da vec 35 god radi ta univerzalna napajanja. Za USA ti samo treba drukcija viljuska tj. utikac.
 • Riba: Vecina uredjaja prihvaca i 110 i 220V ulazni napon, pa zato pitam./
 • Riba: Adapter ti treba za sto tocno?
 • Yonkis: Ima li netko iskustva kakav bi mi putni adapter trebao za SAD s obzirom da nemaju 220/50 (svjestan sam da im utičnice također drugačije izgledaju). Može neki primjer putnog adaptera, samo da provjerim jer mislim da mi ovo [link] nije dovoljno, zar ne?
 • Yonkis: @Matija klc, a gdje ti je bio mobitel za vrijeme uspona?
 • Matija klc: Ekipa, isao sam ja Japetic. Upalio na 15pro Stravu i mjerio do gore. Izbaci 4,32km staza da iznosi, a iznosi 2.7. To je dosta velika razliika. Imate li mislienje sta moze biti i kako popraviti to? Dosada sam se dosta oslanjao na bivsi mob 13pro i nisam imao problema, ( ili ih nisam znao da imam)…. Poprilicno sam razocaran. Ako Garmin Fenix moze dobro izracunati pa trebao bi i mob od 1300€…

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.02 Seconds

Provided by iJoomla SEO