Davor Pasarić 16.01.13

Apple je zadnjih godina više nego li prije opsjednut nastojanjem da njihovi uređaji budu što tanji, lakši, jednostavniji, a izgleda da im je dugoročna želja da u nekom utopijskom svijetu postanu potpuno transparentni za korisnika. Iako su uvijek kao kompanija išli tim smjerom, tek tehnologije 21. stoljeća omogućuju da se dio takvih tehnoloških snova i ostvari. Novi iMac 27" je najtanje veliko stolno računalo ikada. No, koliko je to zapravo bitno za rad?

iMac 27 (late 2012)
Novi iMac 27" na stolu ne može proći bez komentara svakoga tko ga vidi!

Evolucija se nastavlja

Nakon provedenih prvih par sati za novim iMacom 27" mogu reći da zaista nije bitno koliko je on tanak; logično je da ne gledamo u računalo sa strane dok radimo! :) No, bitna je jedna druga stvar; nova tehnologija koja je omogućila toliko tanak ekran je istovremeno znatno smanjila refleksivnost u odnosu na "glossy" monitor prošle generacije. Ako već može biti i tanko i kvalitetno, zašto bi ga napravili debelog? Ukratko, novi monitor je zbog toga znatno ugodniji za rad, pogotovo u prostorijama u kojima je prozor smješten nasuprot računala.

iMac 27 (late 2012)
Tek pod velikim kutem vide se odsjaji kao na prethodnom modelu

Nemojte očekivati da ovaj monitor sjajnog "glossy" tipa može konkurirati pravom mat anti-glare monitoru, ali svakako je najbolji takav monitor do sada i mnogi grafičari i fotografi koji su do sada izbjegavali aluminijske iMac modele upravo zbog monitora, sada mu mogu dati priliku da se dokaže. Moguće je da im kompromis sada bude prihvatljiv.

iMac 27 (late 2012)
Evo odgovora onima koji su pitali: "Je li zaista toliko tanak u stvarnosti?"

iMac 27 (late 2012)
Za rad je potreban jedan jedini kabel - napajanje!

Vjerojatno nova tehnologija ekrana rješava još jedan problem, ali za to je prerano "staviti ruku u vatru" jer je potrebno barem godinu i pol da se stvar potvrdi u praksi; naime, jedan od najvećih nedostataka prijašnjih monitora bilo je staklo koje se nalazilo ispred same matrice i gdje se vremenom znala nakupiti mikroprašina. To je tražilo odvajanje stakla od kućišta i njegovo čišćenje, a to mnogi korisnici koji nisu "sam svoj majstor" nisu željeli raditi. Ta usluga u ovlaštenom servisu ima svoju cijenu, a za one koji nisu iz Zagreba, dodatna je komplikacija slati računalo u servis samo da bi se očistio ekran. Apple je tijekom godina dobio niz kritika na taj problem i sada su izgleda konačno našli način kako tome doskočiti.

iMac 27 (late 2012)
iMac na testu imao je 12 GB radne memorije, više nego dovoljno za vrlo ozbiljan rad

Gigaflopsi, sabirnice i terabajti

Sada kada smo saznali da je novi monitor znatno ugodniji za rad i vjerojatno trajniji, pređimo na to kako se ponaša sam stroj u radu. Novi iMac je već kod ulaznog modela izuzetno brz; s četverojezgrenim Intel i5 procesorom na 2.9 GHz (koji u tzv. "Turbo Boost" modu može raditi na do 3.6 GHz) postiže gotovo 51 gigaflops procesorske snage. Tko želi Intel Core i7 procesor može ga naručiti uz doplatu. U kakvom je odnosu testirani iMac s drugim Mac računalima pogledajte u tablici.

iMac 27 (late 2012)
Iscrtavanje fraktala je dobro mjerilo za brzinu samog procesora, ali ne i za ostale komponente računala

iMac 27 (late 2012)
Usporedba brzine u gigaflopsima, ulazni iMac 27" se odlično pozicionirao!

No, znamo da je brzina procesora samo dio priče. I najbrži procesor vrlo brzo nailazi na neko usko grlo. Prva stvar koja bi ga mogla ograničiti je sabirnica. Kod iMaca to nije slučaj jer koristi obilnu L3 cache memoriju od 6 MB, a sama sabirnica radi na 1600 MHz. Radna memorija proširiva je na do 32 GB! U praksi je većini korisnika osnovnih 8 GB sasvim dovoljno, čak i ako ste profesionalni korisnik "težih" alata poput Adobe Master Collection palete softvera.

iMac 27 (late 2012)
Novi iMac otvore za hlađenje ima skrivene iza nosača. Primjetite rupu za Kensington bravu!

iMac 27 (late 2012)
Vratašca za proširenje memorije otvaraju se skrivenom tipkom

iMac 27 (late 2012)
Četiri utora za SO-DIMM "kekse" omogućuju do 32 GB RAM-a! Mirni ste idućih pet godina!

Gdje je onda to "usko grlo"? U tvrdom disku. Sve ostale komponente su toliko brze, da je klasičan tvrdi disk s pomičnim dijelovima postao najslabija karika. Često važi i pravilo da su diskovi velikih kapaciteta sporiji od onih manjih, a sve to ide u prilog dojmu da bi računalo ove klase moralo imati SSD već u standardnoj konfiguraciji. Appleova mogućnost doplate za "Fusion Drive" znači i čekanje od oko mjesec dana za isporuku jer se to vodi kao CTO (Configure To Order, složeno po narudžbi) računalo. Ne znate što je Apple Fusion Drive?

iMac 27 (late 2012)
Klasični tvrdi disk nije sprinter, ali je brži od prošlih generacija sličnih diskova

Kapetane, fuzijski pogon je aktivan!

O Fusion Drive konceptu sam pisao kod prikaza novog Mac mini modela, pa oni koji su čitali taj prikaz ovaj odlomak mogu preskočiti. Za ostale evo ukratko o čemu se radi: standardan tvrdi disk je veliko, ali sporo skladište. Novi iMac standardno dolazi s klasičnim 2.5" tvrdim diskom od 1 TB na 5400 okretaja u manjim iMac 21.5" modelima i s bržim, 3.5" 7200 rpm, diskovima u 27" modelima. Za one koji žele bolje performanse Apple nudi novu opciju koju su nazvali "Fusion Drive", a radi se zapravo o kombinaciji klasičnog tvrdog diska od 1 do 3 TB i SSD-a od 128 GB koje OS spaja u jedan volume po tzv. "tiering" konceptu, tj. raspodjeli podataka po medijima ovisno o klasifikaciji podataka. Takav koncept nudi najbolje od oba svijeta - velik kapacitet, ali i veliku brzinu, često 70-80% brzine SSD-a. U praksi to znači da će na Fusion Driveu često korišteni programi bivati na brzom mediju, a veliki podaci koji se ne koriste često će automatski biti raspodijeljeni na sporiji, ali prostraniji medij. Ljepota sustava je u tome što je potpuno transparentan za korisnika i o svemu u pozadini brine sam OS X. To je svakako velika prednost za obične korisnike, ali je s druge strane nepoželjno za "control-freak" osobe koje vole same birati gdje im se što nalazi. Iskusniji bi mogli otvoriti i debatu o sigurnosti podataka na pogonu koji je složen od dva komada hardvera. Da se radi o dva tvrda diska, kao kada imamo RAID 0 konfiguraciju, onda bismo mogli govoriti da se sigurnost značajno smanjila (iako se dobiva skoro dvostruka brzina), ali s obzirom da ovdje imamo SSD i klasičan tvrdi disk, a znamo da je SSD kao medij znatno pouzdaniji (iako daleko od savršenog), vjerujem da se može reći da sigurnost podataka u slučaju hardverskog kvara nije znatno nepovoljnija nego li u slučaju kada se koristi samo klasičan tvrdi disk.

iMac 27 (late 2012)
Fusion Drive u testovima pokazuje tri do četiri puta veću brzinu

Ovaj dio testa naknadno je dodan (1. ožujka 2013.) jer sam tek tada došao do iMaca u CTO konfiguraciji koji je u sebi imao i Fusion Drive. Rezultati testova su čak i nešto bolji nego li sam očekivao; naime, zbog modernog SSD-a kojeg koristi Apple u svojim iMac konfiguracijama brzina takvog kombiniranog pogona čak je nadmašila moju kućnu "SSD-only" konfiguraciju s Kingston pogonom u ekonomskoj klasi. Koliko je potrebno Macu da pokrene OS X s Fusion Drivea? U mojim mjerenjima od 7 do 10 sekundi! Danas kada se računala vrlo rijetko restartaju to više i nije toliko važno, ali je važno kojom brzinom pokrećete aplikacije koje često koristite. Npr. Microsoft Word 2011 pokreće se za točno jednu sekundu! Photoshopu treba jedna do tri sekunde ovisno o tome koliko plug-in dodataka koristite, iTunesi su također unutar sekunde, itd. Ukratko, ako vam proračun to dozvoljava, priuštite si Fusion Drive, kada se naviknete na taj luksuz teško ćete nazad na sporije.

Ide li manekenu crtanje?

Dok model od 21.5" nudi NVIDIA GeForce GT 640M grafički procesor s 512 MB GDDR5 video memorije u osnovnom modelu i nešto jači GT 650M u jačem, za 27" model Apple se odlučio za GeForce GTX 660M s 512 MB u ulaznom modelu i GTX 675MX s 1 GB video memorije u jačem. Za one koji žele ovaj iMac koristiti za ozbiljnije 3D poslove ili najkompleksnije igre postoji opcija doplate za GTX 680MX grafički procesor s 2 GB video memorije. Svaki od modela uz interni monitor možeš pogoniti i vanjski 27" ili 30" Apple Cinema monitor.

iMac 27 (late 2012)
OpenGL testovi pokazuju vrlo solidne rezultate za GPU te klase

iMac 27 (late 2012)
Uz pomoć Mini DisplayPort adaptera na HDMI priključak, iMac lako spajamo i na zidni full-HD TV

Što to znači u praksi? I najosnovnija grafička opcija je više nego dovoljna za klasičnu kućnu i uredsku upotrebu, ali isto tako sasvim ugodno radi s paketima poput Adobe Creative Suite koji sada koriste i GPU ako postoji takva mogućnost. Sve naprednije opcije zapravo se svode na dvije stvari: ili želite bržu grafiku radi igara ili se bavite 3D modeliranjem, pa želite malo više snage u tom segmentu. Novi iMac, iako vitak, nije bez mišića i OpenGL testovi to pokazuju. "Mogu li na njemu igrati World of Warcraft, Starcraft i Diablo?" - da, naravno, lijepo i glatko rade.

Društvene aktivnosti jednog računala

S kakvim hardverom se naš maneken voli družiti? Za razliku od prethodnika novi iMac više nije prijatelj s optičkim medijima. Tko ima potrebe raditi s CD i DVD medijima ima tri mogućnosti: prva je kupiti eksterni Appleov USB Superdrive, druga mogućnost je koristiti tuđi CD/DVD pogon putem mreže (svaki noviji Mac ili Windowsi uz instalaciju dodatnog programa) ili kao treća mogućnost ostaje kupiti bilo koji eksterni optički pogon. Je li to Appleu bila mudra odluka? O tome se može diskutirati, osobno mislim da jest, ali sigurno jest to da napuštanje optičkog pogona u iMacu nije bilo nikakvo iznenađenje. Vjerujem da će Apple tijekom ove godine napustiti optičke pogone u svim novim modelima.

S druge strane, druželjubivost na novom iMacu se povećala jer koristi FaceTime HD kameru, pa će vaši video sugovornici uživati u vašoj predivnoj pojavi u visokoj rezoluciji! ;) "Bako, bako, a zašto imaš tako velike uši… khm, tj. zašto imaš dva mikrofona?" - upravo tako, novi iMac sada ima dva mikrofona po ugledu na iPhone. Na taj način se izolira šum iz okoline i vaši razgovori će biti jasniji. To je svakako dobrodošla novost jer danas se sve više komunicira na taj način bez obzira koristimo li Messages, FaceTime ili Skype. Vlasnici starijih Macova znaju da Apple nikada nije podržavao klasične jeftine slušalice s mikrofonom koje možemo kupiti u PC dućanima za stotinjak kuna; inzistirali su na mikrofonima s pretpojačalom, a to obični korisnici baš i nisu imali na raspolaganju. Moguće je koristiti PC hardver tog tipa putem USB-a uz pomoć malog konvertera što i nije loša opcija, ali sada je stvar još jednostavnija: Apple je omogućio da na iMacu koristite svoje slušalice s mikrofonom od iPhonea. Nažalost nisam to isprobao jer su se moje nakon četiri godine raspale, pa tko prvi proba neka javi je li sve radi kako je Apple naveo. Isti priključak koristi se i kao optički zvučni izlaz uz prikladan konektor.

Od ostalih priključaka tu su gigabitna mreža, četiri USB 3 priključka, dva super-brza Thunderbolt priključka i SDXC utor za memorijske kartice što je posebno praktično ako često praznite foto aparat. Evo i jedan savjet za korisnike USB 3 periferije: iako je USB kompatibilan uzvodno i nizvodno, ako želite koristiti prednost USB 3 protokola, morate imati USB 3 kabel, a isto tako, ako vam USB 1 i 2 periferija ne želi raditi na USB 3 priključku, onda koristite stari USB 2 kabel i sve će biti u redu.

iMac 27 (late 2012)
Pregled raspoloživih priključaka, sve je na jednom mjestu

Nekada je Apple za hrvatsko tržište dozvoljavao da kupac sam odabere želi li malu, ali bežičnu tipkovnicu - ili veliku žičanu s numeričkim blokom. Danas se računala za Hrvatsku pakiraju s tipkovnicama već u tvornici i taj izbor nažalost više nije moguć. Osobno uvijek biram veliku žičanu. Ne samo da je ugodnija za rad, već imate i brigu manje oko punjenja baterija. Uz iMac dobivate i Appleov Magic Mouse. On je za većinu korisnika dovoljno dobar izbor i svakako je i najljepši miš koji je Apple proizveo. No, za one kojima je prenizak ili za one koji radi nekih softvera moraju imati i treću tipku, alternativa je Appleov Mighty Mouse (po novome samo "Apple Mouse"), ali on se mora zasebno dokupiti. Ako ćete koristiti bežičnu tipkovnicu i miša, onda svakako kupite i Apple Battery Charger; pokazao se kao najbolji i šest baterija koje dolaze u paketu su jedne od najkvalitetnijih koje sam koristio.

iMac 27 (late 2012)
Minimalistički, uredno i bez kablova. Ipak, mnogi će dokupiti veliku žičanu tipkovnicu.

Apple ne bi bio Apple da povremeno ne napravi nekakav čudan, neočekivan i zbunjujuć potez. Kod novog iMaca to je činjenica da su izbacili infra-crveni (IR) senzor! Molim? Da, niti ja nisam vjerovao, ali istina je! Čak sam pri narudžbi jednog CTO iMaca za klijenta mrtav hladan naručio i Apple Remote. Tko bi to očekivao? Dakle, vaš predivan aluminijski Apple Remote ne radi na novom iMacu. Ostaje misterija zašto su ga ostavili na novom Mac miniju, a s iMaca uklonili? Navodno, Appleov stav je da je IR stara i primitivna tehnologija koja je redundantna s ugrađenim Bluetoothom. Iz toga bi se dalo zaključiti da Apple priprema novi daljinski upravljač zasnovan na toj tehnologiji, ali njemu za sada ni traga ni glasa! U tom međuprostoru možete svoj iPhone koristiti kao daljinjski upravljač uz prikladne aplikacije.

iMac 27 (late 2012)
"Zašto nema fotografija iz profila?" - zato jer je onako dojmljiviji, ali i ovako izgleda kao iz crtića The Jetsons!

Cijena i dobavljivost

Novi iMac isporučuje se na kapaljku. Čak manje traženi 21.5" model se mora čekati, a na listama za 27" treba biti spreman na tri-četiri tjedna čekanja. Cijene su nešto više od prošle serije, ali ne znatno. Mali 21.5" iMac u osnovnoj izvedbi stoji 11.549 kn (sve cijene su s PDV-om), a u bržoj 13.199 kn. Većina kupaca bira 27" model, a to ima i logike - jer ako se već kupuje tako skupo računalo od preko deset tisuća kuna, onda zaista nije velika razlika doplatiti još koju tisuću, pa kupiti "pravu stvar". iMac 27" tako u osnovnoj, ovdje predstavljenoj izvedbi, stoji 16.079 kn, a u bržoj s 3.2 GHz procesorom i bržom grafičkom stoji 17.569 kn. Naravno, mnoge će zanimati CTO (Configure To Order) konfiguracije po želji (najviše zbog Fusion Drivea), a tu cijene počinju na 18.125 kn za ulazni model s 1 TB Fusion Drive pogonom, pa sve do 23.727 kn za top model s 3.4GHz Intel Core i7 procesorom, 3 TB Fusion Drivevom i najjačom grafičkom karticom od 2 GB. Mnogo novca, ali ako ste profesionalac kome takvo računalo treba za posao, onda je to ipak dobra investicija. Zašto bi netko platio toliko za Mac umjesto da kupi znatno jeftiniji PC? Parafrazirat ću klijenta koji je kupio ovaj iMac: "Prije pet godina sam kupio iMac 24". Radio je bez prestanka u tiskari sve ove godine, nikada nikakav problem, nikada reinstalacija. To nema cijene. Taj stari iMac i sada dobro radi, ali vrijeme je za novi. "

iMac 27 (late 2012)
Jabučnjak želi i vama jedan ovakav na radnom stolu! :)

I na kraju odgovor na pitanje iz naslova "Može li tanje?" - naravno da može; već danas može, ali bilo bi preskupo za jedno kućno računalo, a razlika bi bila malena. Apple je ponudio odličan kompromis za one koji žele moderno stolno računalo visoke klase. Uključimo štoperice i pratimo koliko će trebati Samsungu i ostalima da ponude novo sve-u-jednom računalo po ugledu na ovaj iMac.

iMac 27" (late 2012) pro et contra

Za:
 • kvalitetan monitor, manje refleksije
 • brz četverojezgreni procesor
 • brza grafika u toj klasi računala
 • RAM jednostavno proširiv do 32 GB
 • vrhunska izrada i dizajn
 • suvremeni priključci
 • nečujan rad
Protiv:
 • tvrdi disk je najsporija karika i Fusion Drive bi se trebao nuditi u standardnim konfiguracijama, a ne samo po narudžbi
 • mala tipkovnica nije idealna za svakoga
 • Apple Remote više nije podržan(!)
 • zvučnici su slabiji u odnosu na prošli iMac
 • cijena samo za profesionalce
 

Komentari  

hal9000
16-01-2013 | 22:08
recimo 4 ovakva bi bilo aman-taman za moj ured :-)

svaka čast na trudu. kao i uvijek interesantno s puno korisnih informacija i s odličnim fotkama. slin! slin!
scarface32
16-01-2013 | 22:43
Davore mislim da si pogrijesio kod HD- a. Na 21" je HD sa 5400 obrtaja a na 27" je sa 7200. Jer kod mene je 7200.
http://store.apple.com/us/configure/MD095LL/A?
dpasaric
16-01-2013 | 22:49
Hvala, u pravu si, ispravio sam to sada u tekstu. Ja sam navikao na SSD, pa mi je i ovaj bio spor! :-)
scarface32
16-01-2013 | 22:55
Ja sam do sad prezadovoljan svojim. Da ga ne ureknem. Jedina mu je za mene mana to sa daljinskim. Brz, necujan, nema refleksije. I da nema dvd-a koji sam ja dobio besplatno a inace kosta 80€.
petros
16-01-2013 | 23:11
Majko moja kak je lijepi! 8) Kada vidim ovo moj alu-24" 2.4GHz (jedan od prvih) izgleda retro a za njega mi kompići i danas govore da je super dizajniran. Ja bi ovaj za igre, ali kako nam je krenulo u državi nema šanse. Moram neki fušeraj nać!
dpasaric
16-01-2013 | 23:47
@scarface32 - vidio sam sada tvoj benchmark u forumu, zanimljivo mi je da je tek nešto brži od ovog sporijeg modela. Znam da oba imaju isti maksimalni takt kada su u "Turbo Boost" modu, pa je to možda zbog toga, ali ipak mi je to čudno jer ovaj test bi trebao koristi što više jezgri ako je to moguće, a Turbo mod radi tako da isključi dvije, a dvije overclocka do kraja... možda test kod takvih procesora suzi test samo na dvije, ali brže... kada stigneš molim te ponovi test još koji put po onim pravilima (originalna veličina prozora, sve drugo isključeno, maximum count 1048576).
mileni
17-01-2013 | 00:01
Meni moj sad vec prodani nedostaje. Nikako se naviknuti na mbp. Uzeo bih odmah i ovaj, no necu, pricekat cu godinu dana da vidim da li imaju problema sa istima. Vec sam se zeznuo jednom kao early adopter, necu ponovno.

Inace, jako lijep osvrt. iMac izgleda stvarno predivno, no ja osobno bih vise isao na funkcionalnost, nego na estetiku. Ovako pretpostavljam nema mjesta za dva diska? Jedan SSD, drugi HDD? Kako nema optike, vjerojatno nema ni mjesta za drugi disk :sad:

Pohvalno je sto za sada i nema nekih vecih prituzbi na novu liniju iMaca. Dapace, izgleda da za sada sve radi perfektno. Ukoliko to bude slucaj i za godinu dana, ubost cu si jedan sigurno :-)
dpasaric
17-01-2013 | 00:04
@mileni - nisi pažljivo čitao, a možda sam i ja to trebao jasnije napisati, dakle ima mjesta za dva drivea, ali to je onda ta "Fusion Drive" kombinacija, evo što sam napisao: "Apple nudi novu opciju koju su nazvali "Fusion Drive", a radi se zapravo o kombinaciji klasičnog tvrdog diska od 1 TB i SSD-a od 128 GB koje OS spaja u jedan volume."
andrej
17-01-2013 | 00:28
Zanemarimo na trenutak kako izgleda na oko, jer boj ne bije svijetlo oružje...

Vrlo je neozbiljno ne imati SSD u default konfiguraciji.
Na jednoj strani kategoričko NE optici, a na drugoj rotirajući disk kao spomenik prošlim vremenima.
Ukratko, nedorečeno.

Da, vjerujem da se postojeći disk može zamijeniti u konfiguratoru, ali tada smo sa cijenom otišli prilično daleko.

Pretpostavljam da će sljedeća generacija konačno presjeći sa svim rotirajućim pogonima.
ares11
17-01-2013 | 00:28
Izgleda fenomenalno, ali ipak ću još koju godinu drmati na PC složencu, prvenstveno zbog Steam igara koje su mahom Win only. Nadajmo se da će se ovaj put iskazati kvaliteta izrade pa neće biti "mikromušica" i slično.

Uvijek sam htio iMaca ali malko mi je preskupahan :-/ A ne volim na rate uzimati niš :P Oh well, štedjeti... Taman dok mi ne zastari MBP.
Drky
17-01-2013 | 01:23
Davore, mislim da je u 27" iMacovima 3.5" HDD pošto idu do 3TB, a mislim da nema 2.5" 3TB diskova.
dpasaric
17-01-2013 | 01:45
@Drky - zaista, odlično si to primjetio - niti ja nisam vidio 2.5" od 3 TB (mislim da sam vidio od 2 TB), a Apple podatak o fizičkoj veličini diska nije naveo. Meni izgleda nemoguće da su mogli ugurati klasičan 3.5" disk unutra, uopće mi nije palo na pamet ovo što si sada rekao i čini mi se na rubu mogućeg da je unutra tako velik disk. Idem malo istražiti, ali dao bih ruku u vatru da sam vidio da je 2.5" kada su na iFixIt-u rastavljali manji 21.5" model... hmm...
mileni
17-01-2013 | 01:58
@davore
FD me ne zanima ni najmanje. A za mene i ekipu tipa mene... Da li je moguce staviti klasicnu ssd+hdd kombinaciju? Dakle 2 razlicita diska, bez ikakvih fusiona i sl. stvari.

Inace, u potpunosti se slazem sa andrejem. I jos sam samo zaboravio napisati da ne shvacam nikako na racun cega je cijena skocila.
dpasaric
17-01-2013 | 02:19
@Drky - evo, našao sam! Vodila se ista rasprava na MacRumorsima jer nikome to nije bilo jasno, a kako su isporuke 27" počele nedavno, malo tko ga je otvorio da vidi što je zapravo unutra. Nakon rastavljanja pokazalo se da 21.5" modeli koriste male 2.5" diskove, a veći 27" modeli zaista koriste puni klasični 3.5" disk! Nevjerojatno jer zaista izgleda kao da za njega nema mjesta unutra. Kakva čarolija zakrivljenog kućišta!

@mileni - dakle, ovako: SSD unutra (koliko sam vidio s fotki rastavljenog) nije klasičan pogon u 2.5" kućištu, nego samo pločice (kao na MacBook Airu), dakle mora doći naručen iz tvornice, a glavni disk je (kao što smo malo prije saznali) ipak 3.5" na većim modelima. Što se tiče FD-a kladio bih se da se to uvijek može rasformatirati na dva zasebna volumea. Mislim da je veći problem otvoriti to čudo jer je korišteno nekakvo ljepilo...
Drky
17-01-2013 | 02:36
21.5" modeli koriste 2.5" diskove što se vidi i iz maksimalnog kapaciteta od 1TB
27" modeli najvjerojatnije koriste 3.5" diskove jer mislim da _trenutno_ ne postoje 3TB diskovi u 2.5" formatu.
dpasaric
17-01-2013 | 02:47
@Drky - tako je, baš sam to gore napisao, našao sam ga rastavljenog i zaista su nekako ugurali u veći model 3.5" disk! Nevjerojatno, ne bih nikada rekao da je to moguće, ispada da je hard disk doslovno na ekranu, možda ima 1-2 mm između. Fakat nisu normalni! :-) Ništa, ispravio sam tu informaciju sada i u tekstu...
Drky
17-01-2013 | 03:07
Nikako ne mogu naći teardown 27" modela (late 2012.)
Možeš li, molim te, staviti link?
smayoo
17-01-2013 | 09:33
Meni je iMac i dalje "worst buy" od svih Macova. Previše rizika, previše problema, preveliki troškovi u slučaju kvara. Još kad se sjetimo da ogromna većina svih postova na jabučnjaku koja govori o pokvarenim Macovima - govori o iMacovima.... Za mene je Lampa bila zadnji dobar iMac. :-)
DrAle
17-01-2013 | 09:55
Pohvale za trud oko fotografija u recenziji! BTW jako mi se sviđa okruženje u kojem si ga fotkao. Radni prostor Kreativnog?
scarface32
17-01-2013 | 10:00
Ja cu jos dodati, da se ovaj iMac manje grije od predhodnog.
scarface32
17-01-2013 | 10:09
DPasaric uradio sam test i sad je 54201MF
dpasaric
17-01-2013 | 10:41
http://arstechnica.com/apple/2012/12/autopsy-shows-27-imac-is-positively-austere-on-the-inside/

Evo @Drky - da, jako je teško naći jer su koristili riječ "autopsy", a ne "tear-down" ili "disassembly", zato nisam i naišao kada sam pisao prikaz. Ovdje se sada konačno jasno vidi da je u 27" ipak veliki 3.5" disk!

@smayoo - istina da je najviše prijavljenih kvarova na iMacu, ali to je relativno jer veliku razliku čini i što je to količinski najprodavaniji model, pa mi se to čini normalno. Iz mojeg iskustva na deset iMaca dođe tek jedan Mac mini npr. Mislim da bi ovaj novi iMac mogao biti najpouzdaniji do sada, ima sve pretpostavke za to: nema više optike, monitor su izgleda sredili, a uz SSD skida se i opterećenje s mehaničkog diska. Kvaka kod iMaca je što je debelo jeftiniji nego da kupiš Mini plus monitor takve klase, pa je i zato mnogima najbolji izbor.

@DrAle - hvala! :-) Da, to je radni prostor Kreativnog odjela (tj. onaj dio gdje se ne vide Lego kockice, pilates lopte i autići na daljinski!)

@scarface - e to mi već štima, super, dodat ću taj rezultat na benchmarku listu, hvala! :-)
hgradeca
17-01-2013 | 11:20
Slazem se s ovim sto Smayoo kaze, no i Davorova opaska stoji.
Dok sam radio u servisu najvise smo problema imali s iMacovima - prvenstveno prasina u ekranu i hard diskovi, superdrive cak dosta rijetko, a podjednako rijetko maticna ili graficka (koje su sada spojene, tako da nema zasebnih zamjena).
Osobno se nadam da ce kroz koju godinu, sto prije naravno, u potpunosti izbaciti HDD, onda ce iMac uistinu postati pouzdano racunalo kakvo je uvijek i trebalo biti.
A sto se tice prasine u ekranu… Najmanji je problem prasina koja dodje izmedju stakla i ekrana, najveci je problem ono sto se uvuce u sam ekran! XD E to je tek zabavno ocistiti. ;-) No moze se, a ako se poslije ekran dobro zabrtvi, problem se nece ponoviti.
A do tada… lijepo nabaviti neki stariji iMac, tutnuti SSD u njega, ocistiti ekran od prasine i dobro ga zabrtviti da ne udje opet i vozi Misko! ;-)
Tony.Soprano
17-01-2013 | 11:43
Davore, svaka čast na trudu i jako detaljnom opisu, ovo mi je jedan od boljih osvrta što se tiče toga stroja. Još jednom sve pohvale. :-)
MarinRacic
17-01-2013 | 13:01
Nikako ne mogu razumijeti izbacivanje DVD pogona, a radi se o desktop stroju. Koga briga dal je kućište debelo centimetar više?! Općenito mi se ne dopada politika ne-nadogradljiv osti novih strojeva. Sad recimo kupim ovaj 27" iMac i ako želim nadograditi SSD ne mogu? Khm khm... :-/

Inače, Davore, pohvale za tekst!
scarface32
17-01-2013 | 13:24
Marine, zar nisi do sad skontao politiku apple-a? Pare,pare i samo pare. Ebo korisnike. Dok mozemo uzimajmo. DVD brander kod njih 80€ a moze se naci i za 20€. radna memorija kod applea 200 € a mozes kupiti sam za 50€.
dpasaric
17-01-2013 | 14:26
@Marin - oni gledaju uzorak kupaca i prate računala i tijekom "životnog vijeka", pa znaju pri instalacijama kroz log koliko RAM-a ima koje računalo, kakve su periferije i slično. Očigledno su zaključili da najveći broj kupaca iMaca zapravo tijekom cijelog eksploatacijsko g vijeka ne dogradi ništa! Oni napredniji stave više RAM-a, spoje kakav eksterni disk i to je to. Kada računalo postane nedostatno, idu logikom "prodaj staro i kupi novo koje ti odgovara". Meni nije žao za DVD, ali mi je žao jedne druge stvari, a to je što su već preko dvije godine uskratili alternativu profesionalnim korisnicima koji žele baš ovo o čemu ti pričaš. Ti si, kao i ja, idealni kupac za Mac Pro, a kod njih je taj dio zapeo. Tim Cook je obećao novi takav stroj ove godine i jedva čekam da to vidim. Nadam se da će ga ponuditi i u nekoj umjerenijoj verziji za one kojima ne treba čudovište sa 16 jezgri, ali opet da je moguća laka proširivost memorije, diskova, grafike, optike...
Dario
17-01-2013 | 14:52
Teško da će Apple stvoriti stroj za šire mase koji će biti nadogradiv a to je vjerujem trn u oku mnogih koji koriste njihove proizvode,dobiv at ćemo zatvorene mašine koje možeš popraviti/nadog raditi jedino tako da si kupiš novi mac ;-)
Mac pro je izuzetak jer ipak košta i to puno pa neka veća nadogradnja nije ni potrebna...
mileni
17-01-2013 | 18:08
Ocito sve ide tim smjerom. No kao svjezi OSX korisnik nisam ni malo zadovoljan tim smjerom. Nekako imam osjecaj da od kompova zele napraviti iPhone. Dakle sto kupis to dobijes, nema mijenjanja dijelova, nadogradnji, itd. Ukoliko tako nastave, moja kratka apple pustolovina nece dugo potrajati, Lenovo je ionako odlican, a poceli su izdavati i Linux strojeve :-)
vicko
17-01-2013 | 18:10
Hvala na prikazu, jedva čekam da dobijem na lotu pa da si kupim jedan.

Za one koji bi kao i ja "rastavljali" FusionDrive, može se:

http://www.macworld.com/article/2015664/how-to-split-up-a-fusion-drive.html
Drky
17-01-2013 | 18:28
Hvala na linku Davore.
Nažalost, i tu se ne pokazuje detaljno unutrašnjost nove 27-mice :sad:
Samo su skinuli ekran, a dalje (izgleda) nisu rastavljali.
Nema, nego čekati iFixit.

Što se tiče nadogradnji iMaca, može ga se nadograđivati sasvim pristojno RAM-om, externim diskom..
Dario
17-01-2013 | 19:19
Hmm...Mac Pro veličine jednog većeg cubea sa solidnom mogućnošću nadogradnje i to je to..Apple take my money! ;-)
dpasaric
17-01-2013 | 21:34
@Mobius - da, o tome Mac Pro zajednica mašta već godinama... ne treba čak toliko PCI slotova, dosta su dva, ali da ima mjesta za diskove i tonu RAM-a. Baš me zanima što će izvesti.
mileni
17-01-2013 | 22:17
Ja bi radije da srede katastrofalan memory management u OSX-u, nego tonu rama. Bas zato mi i treba sve vise i vise rama :sad:
smayoo
17-01-2013 | 22:38
Koji, jbt, katastrofalan memory management? Dok sam imao samo 4 GB u Macu, zaswapao bi samo kad bi digao virtualku i oteo mu 2 GB za Windowse. Na Win7 imam 4GB. Bootam Windowse, otvorim Thunderbird, i nakon 4 minute on nešto swapa... :-/
dpasaric
17-01-2013 | 22:49
@mileni - ne, zaista, na što ti misliš? OS X se baš super ponaša s memorijom - i racionalno i inteligetno. Evo, sada sam digao statistiku: uptime stroja mi je 54 dana i 7 sati trenutno, ima 4,6 milijuna page in-eva i NULA page out-ova! Hej, u 54 dana i svega što se radi na stroju (Photoshop, VirtualBox,igre )! Kakav bi to bolji management trebao biti?
Drky
17-01-2013 | 22:58
Monius, za to imaš Mac Pro verziju sa samo jednim CPU-om
Nešto kao kućni PC, samo da je umjesto Xeona kakav i7 s1155 i nešto niža cijena
mileni
17-01-2013 | 23:16
Mislim da ovo nije tema za MM unutar MacOS-a, pa bolje da ne idem u daljni offtopic. Osim ukoliko to stvarno ne zelite :-)

P.S.
Smayo, tko je uopce spominjao windowse? I kod svoje izjave cvrsto stojim, a nisam cak ni prvi koji je to spomenuo. Imas pregrst tema na netu u vezi stvarno jako loseg memory managmenta.
dpasaric
17-01-2013 | 23:23
@mileni - ja bih kao nekakav power-user imao debelu listu zamjerki OS X-u (najviše na Finder), ali zadnje što bi mi palo na pamet je da se žalim na MM. Zaista nikada s tim nisam imao problema niti na jednom stroju. Moja logika je tu jasna, dok koristiš sisteme do 10.6 možeš gotovo sve lijepo raditi i s 4 GB, a od 10.7 nadalje treba imati 8 GB i mir je u kući. Sada je 8 GB postalo i dno s kojim se Macovi isporučuju, tako da sve štima. Isto tako, većina memorije danas je toliko smiješno jeftina da nitko nema opravdanja ne imati 8, 16 ili više GB memorije i jednostavno više ne razmišljati o tom resursu.
mileni
17-01-2013 | 23:57
Da, no u iMac21 i rMBP memorija nije jeftina. Dapace, tu apple naplacuje bolesno skupo. A ujedno imas i ogranicenja u tome koliko memorije ces ugraditi. A apple sve vise ide tim stopama da te ogranici po pitanju 3rd party hardwarea u potpunosti.
dpasaric
18-01-2013 | 00:37
Ah, kladio bih se da je onima koji će kupiti iMac 21.5" serijskih 8 GB dovoljno. Vjerojatno će 90% takvih prodanih Macova ostati s 8 GB, a možda i više. Kome treba više od 8, taj valjda radi nešto vrlo ozbiljno, a taj neće kupovati 21.5" model zar ne? Iz mojeg iskustva 21.5" se kod nas rijetko odabire, valjda jedan na 15 velikih. Ako je netko baš zapeo za 21.5", pa onda neka plati tih CTO 16 GB, nije baš tako strašno. Ako je takvom kupcu to skupo, onda neka preskoči iMac i uzme Mac mini, snaga je slična, jeftiniji je i može sam stavljati RAM, a može kupiti i i7 procesor ako mu treba još snage. Što se tiče Retina MacBook Pro-a, tu mislim da nema puno diskusije, pa onaj tko će platiti notebook koliko i polovan auto, njemu nije bed platiti dodatni RAM ako mu baš treba za neki ozbiljan posao. Ja volim proširivost, ali nisam ove sadašnje Appleove odabire našao nelogičnim i problematičnim. Problematično bi bilo da se iMac 27" ne može prošriti RAM-om, a ovo ostalo IMHO sve drži vodu.
mileni
18-01-2013 | 01:26
Slazem se da vecini ne treba vise od 8GB na 21.5 iMacu. Takodjer se slazem sa cinjenicom da netko tko si moze priustiti rMBP ne bi trebao imati problema sa bolesno visokom nadoplatom za vise rama.

No ima stvari u kojima se ne slazemo. Ta nadoplata ne bi trebala biti toliko visoka, jer cijena rama je mizerna, a apple je naplacuje kao suho zlato.

Takodjer se ne slazem da se desktop racunalo, bez obzira kome je namjenjeno ne moze nadogradjivati. Ipak je to desktop racunalo, gdje bi sama funkcionalnost trebala biti debelo iznad estetike. No appleu na zalost nije.

I da... Opet u offtopic, iskreno nisam ni razmisljao kad sam spomenuo MM problem, i sad mi je krivo. Pobrisi zadnjih par poruka, jer tvoj osvrt na iMac je jako dobar, steta bi bila da isti upropastimo offtopicarenjem . Otvori topic neki od ovih komentara ili nesto, jer ovdje stvarno nemaju smisla i samim time je ovo moj zadnji komentar na ovu temu :-)
john_st
18-01-2013 | 11:52
Zašto o zašto su ukinuli 24" model?! 27 mi je prevelik, a 21.5 premalen, a baš bih 1200px po vertikali
dpasaric
18-01-2013 | 12:12
@john_st slažem se da je 24" bio dobro pogođen, ali pošto sada iMac 27" stoji koliko je nekada bio 24" mislim da je to sasvim ok. Kako ti 27" može biti prevelik? Ni 30" nije veliko kada se navikneš, a ne 27"... to je sve samo stvar navike, a kasnije ti ne ide u glavu da si mogao raditi na manjem! :-)
Anonimac
18-01-2013 | 13:45
Prošle sedmice sam prodao svoj iMac 27 2010, iduće pičim vani da dograbim top novajliju, dakako sa fusion drive pa ćemo vidjeti :-) Što se rama tiče on se recimo u Mac Sharku može dobaviti za oko 50 EUR / 4GB, a na eBayu sam prošle godine dobio 20GB za cca 140 dolara, novo upakovano dakako nije original ali služi svrsi tako da nadogradnja memorije nije neki velik problem.
john_st
18-01-2013 | 20:59
@dpasaric - Ma financijski znam da bolje prolazim sada, ali svejedno, ne vidim zašto su napravili toliku "rupu". Mislim da bi im pored 21.5" i 27" još jedan model sasvim dobro došao.
shoratio
18-01-2013 | 21:30
@dpasaric - Al zbilja! Da se sad vratim na svoj prvi LCD od 19", mislim da bih imao glavobolju i sindrom karpalnog tunela od pomicanja "prozora" naokolo da sve vidim :D

iMac je predivan, , možda čak pretanak (!), nekako je nerealan...SF.

I da, odlična recenzija!
BigMac
18-01-2013 | 22:28
Odličan review, da li znate da li je u 27" omjer 16:9 ili 16:10?
dpasaric
18-01-2013 | 23:50
@BigMac - 27" je 16:9, dakle izduženiji format za razliku od npr. Cineme 30" koja je 16:10.

@ostali - hvala na pohvalama za test, pa znate da ja u ovome zaista uživam, entuzijast sam za Apple od ranih 90-tih i baš mi je gušt kada sve to mogu istresti iz sebe kroz jedan ovakav prikaz! :-) Još ću ga dopuniti kada nam uskoro u Kreativni dođe CTO model s Fusion Driveom!
Nathan
19-01-2013 | 22:33
Bravo za tekst. Gledam ga svaki put kada sam u gradu u apple storeu i stvarno je eye candy.
fotoroberto
20-01-2013 | 01:13
Davore, jako lijepi osvrt i recenzija...
objektivno i informativno, nek se drugi samo ugledaju na tebe
Da imam love ili da sam radim za Apple odmah bi ti za nagradu kupio novi iPhone,
pobogu, još si na 3G, ja sam ga dao majci i njoj je prespor... ;-) :sad:
Inace, i ja srećem dosta profesionalaca iz grafičke struke koji bez problema i s užitkom koriste 27-incune...
Ja sam teškom mukom skupio za MBP, jer treba mi leptop, no još uvijek slinim za 27"
Sparkle
20-01-2013 | 09:19
Imam 10 g. star laptop i već dugo skupljam za novo računalo. Prošli iMac sam "propustila" zbog prašine u displayu, a sad vidim da ni ovaj nije bez mane.
http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1509571
http://www.youtube.com/watch?v=x2dafvZZC7Y
Vani bar mogu dobiti povrat novca, odnosno bez problema zamijeniti iMac, a bojim se da kod nas nije tako. Nemam namjeru potrošiti 20000+ kn, a da onda iz dana u dan gledam u neispravan display. Ne znam što da radim. Jel' tko u HR jamči povrat novca, ondnosno zamijenu iMac-a u ovakvom slučaju?
dpasaric
20-01-2013 | 10:24
@Sparkle - prvi link nije potpun, ali pogledao sam drugi. Ništa od toga nisam primjetio na ovom iMacu, ali vidim da je na snimci netko koristio zaista ekstremne postavke - svjetloća je odvrnuta na apsolutni maksimum i moguće da se tada taj "ghosting" ili "retention" može primjetiti. Inače, to je stvar koja se u nekoj manjoj mjeri pojavljuje na gotovo svakom monitoru, ja to npr. vidim na mojoj Cinemu 23" na poslu (ima već 8 godina), ali nije nešto što bi me ozbiljnije smetalo.

Naravno da ti nije svejedno kada kupuješ računalo od 20-ak tisuća kuna! U Hrvatskoj možeš dobiti povrat novca po zakonu o zaštiti potrošača unutar deset dana ili tako nešto, ali praksa je tu tanka, pa ne znam je li to bezuvjetno. Testirani iMac je sada već kod kupca, ali uskoro nam dolazi novi CTO model, pa ako si iz Rijeke dođi do nas i probaj uživo da li ti je monitor dovoljno dobar.
Sparkle
20-01-2013 | 10:59
Evo novi link:
http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1509571

Zg mi je bliži, ali čak da u trgovini vidim da je sve u redu, to mi nije garancija da ću ja dobiti posve ispravan iMac. Zato mi treba da mi netko jamči da ću ga moći zamijeniti, iako mislim da je gore navedeni slučaj stvarno rijedak.
mileni
20-01-2013 | 11:21
Rijetkost, nisam ovo jos vidio, a citao sam dosta o novom iMacu. I ponovno ti je link prekratak. 'Slomi' ga u dva dijela.
scarface32
20-01-2013 | 11:33
evo ja ga imam skoro mjesec dana i jedino sto sam primjetio da je ekran dosta bolji od predhodnog. a ove linkove sto si postavila sa macrumors-a ne mogi da otvorim.
dpasaric
20-01-2013 | 13:52
@fotoroberto - Apple nikada nije podržavao Mac portale, forume, grupe korisnika i slično, po tom pitanju ponašaju se potpuno mećehinski čak i kada su im to naklonjeni webovi. Protiv mnogih su čak potezali sudske parnice zbog objave nekih tračeva i slično. Mislim da u tom dijelu nisu fer jer velik dio popularnosti, a i preživljavanje tijekom "crnog doba", duguju upravo toj prilično homogenoj Mac zajednici. Vrlo rijetko da će nekome uopće ustupiti neki hardver na test, to je privilegija svega par novinara klase Walta Mossberga i Davida Poguea. U Hrvatskoj nije ništa bolje. Sav hardver koji testiramo kupimo sami (i moramo čekati red, nemamo privilegiju da nešto dobijemo prije zbog testa) ili ponekad iskoristimo stroj od kakvog poznatog klijenta koji je dovoljno susretljiv da nam to dopusti.

Što se tiče mog iPhonea 3 starog četiri godine ja sam presretan što ga ponovo imam jer su mi ga bili ukrali, ali ga je policija našla nakon tri mjeseca. Dugo sam bio bez mobitela dok mi Hrvoje nije posudio svoj 2G (hvala mu još jednom!), a o iPhoneu 5 niti ne razmišljam. Možda jednog dana upecam kakav polovni 3GS ili 4, čisto zato da mi radi iCloud. Inače, ovaj stari iPhone je bio čisto ok dok je bio na sistemu 2.1.2, ali onda su ga lopovi digli na 3.x i sada je prilično spor. No, sada sam već dosta off-topic! :-)
cavarovobrdo
20-01-2013 | 14:29
iMac je doista isplativa mašina. Moj 24" 2,8 iMac iz 2008. radi bez prestanka i nemam ga potrebe mijenjati, zadovoljava sve moje potrebe i nikad nije zaštekao. Žvače HD videu u FCP bez problema, renderira solidno brzo, u obradi zvuka mi je fantastičan, fotošop fercera bez frke. Gledanje HD filmova na njemu predstavlja pravi gušt, ko u kinu. Monitor nema nikakvih mrlja niti prašine, iako nisam nekakav čistunac, doduše ne dozvoljavam pušenje u prostorije gdje se nalazi :-) Da ponovo kupujem kupio bi opet isto računalo jer je definitivno najjeftiniji desktop stroj. Kako netko reče Mini sa monitorom iste kvalitete je puno skuplji. Kada iMacu u potpunosti izbace HDD bit će to nekakav iMac Air koji će se poput ogromnog iPada moći staviti na radni stol i nosati okolo sa sobom kao slikarsko platno ;-) Vidjet ćemo što budućnost donosi?

Iako sam nahvalio firmu moram priznati da me smeta odnos appla prema konzumentima njihovih proizvoda. Čini mi se da ove polu pro i prave pro konzumente po malo zapostavljaju.
Sparkle
20-01-2013 | 15:23
Ne znam zašto se skrati link nakon što stisnem "dodaj" komentar.
Možda sad uspije:
http://forums.macrumors.com/
showthread.php?t=1509571
scarface32
20-01-2013 | 15:51
opet ne moze
dpasaric
20-01-2013 | 19:07
Koristi neki link shortener, npr: http://bitly.com
hgradeca
21-01-2013 | 00:34
@Sparkle Zato si ja ne namjeravam u skorije vrijeme kupiti nista novo - lijepo za max 7k kn neki stari i to je to. :-) Naranvo, ovisi da li ti trebaju performanse. A i kod tih starih se problem s prasinom rijesi dosta jednostavno. CCA 600kn kosta da se ekran ocisti i lijepo zabrtvi da ne ide prasina vise unutra, pa nemas brige s tim. :-)
mileni
21-01-2013 | 04:09
Radi link sada, samo ga popravite nakon copy pastea u address bar. Ima spacing pa zato ne radi direktno :-)
lukarak
21-01-2013 | 07:51
Zgodno kako su zaboravili na maticnu postavit konektor za SSD. Pinout postoji, al nema plastike, tak da nist od upgrejda s OWCa osim ak se nekom ne zajebava lemljjenjem. Iako nije ni to nemoguce.
scarface32
21-01-2013 | 10:27
pregledao sam ovaj topic sto je sparkle stavila i sad za sad ja nemam tih problema sa ekranom.
civicar
21-01-2013 | 14:57
Dobar osvrt. Smeta me jedino sto opcije za prosirivost i nisu bajne, a ipak pricamo o desktop stroju. Fusion drive mi ne odgovara. Skeptican sam oko te hibridne tehnologije. Idealan setup bi mi bio 256GB SSD + 2TB klasican HDD. Ako sam dobro shvatio ne postoje dodatni utori za HDDove tako da je moja zelja neostvariva. Inace, odlican stroj.
CXD10
21-01-2013 | 15:34
Zanima me koje marke ssd ugrađuju u macBook pro(2012 modele)?
civicar
21-01-2013 | 16:25
Prema ovome -> http://alturl.com/ibsrp Samsungovi SSDovi su u MacBooku PRO.
scarface32
21-01-2013 | 17:06
Ja nemam problema sa obicnim HD-om. Ovaj se ne cuje.Nikad tisi iMac 27" nisam imao a promijenio sam ih u ovih 4 godine sigurno5-6 komada.
lukarak
21-01-2013 | 17:12
@civicar, mozes naruciti model s Fusionom, pa ga rasformirati. A ako ti treba vise od 128 GB SSD, vjerojatno se moze zamijeniti SSD s nekim vecim.

Ono sto je problem sto ako narucis bez fusiona, na maticnoj nemas zalemljen konektor, iako mjesto postoji (barem na 21 incnom). No i to se da rijesit, mozda ce OWC imati nesto.
CXD10
21-01-2013 | 18:21
Znači treba kupit onda ssd samsung?
dpasaric
21-01-2013 | 19:02
Da, kaže ekipa da se Fusion Drive može rasformatirati, pa koristiti odvojeno SSD i HDD. Vjerojatno bih i ja to napravio jer volim imati potpunu kontrolu gdje mi je što. Ovo s konektorom je možda zato jer oni izgleda ne koriste klasičan 2.5" SSD, nego one MacBook Air fore koje se leme na ploču, pa onda ili ga uzmeš ili ne...
CXD10
21-01-2013 | 20:04
Davore imam jedno pitanje? Ugradio bi u svoj macBook pro ssd pa me zanima vaša preporuka?
Samsung?intel? ili nešto treče.

Hvala unaprijed
civicar
21-01-2013 | 20:06
@scarface - oprostiti ces mi ako sam preskocio neki tvoj komentar o HDDovima ovdje, pa sad lupam nesto sto si napisao. :-) Probaj radit na stroju koji ima SSD disk. Razlika nebo i zemlja u odnosu na klasicni HDD. O razini buke nemam sta pricat jer SSD nema pomicnih dijelova. Jedino je malo zez za kapacitet i cijenu, ali i cijene idu dolje. U novom sluzbenom laptopu imam SSD + klasican HDD (podrzava dva diska) i zaista je divota za radit.

@lukarak - tnx za savjet, nisam uopce o tome razmisljao, pogotovo ovaj dio oko utora. Fkt su skrti za poludit s tim utorima.
CXD10
21-01-2013 | 20:31
Civicar!!!!!

Možeš mi molim te reč koji ssd imaš?
lukarak
21-01-2013 | 20:47
Da, ne koriste taj 2.5'' SSD nego neku svoju varijantu mSATA. Kao i u MBA, rMBP i sad iMac. Dakle, sto se tice Applea, od ove godine kad se vjerojatno ukida MBP, to je to od Applea i 2.5'' SSDova (doduse, ne znam za Mac Mini).
Stvar je u tome sto su bas mogli zalemit taj komad konektora na plocu. Jer jasno je da nece radit 2 ploce, jednu za fusion i jednu za klasican HDD; al da ce stedit na jebenom komadu plastike i desetak pinova, nisam ocekivao. No opet, to je mozda samo za 21'' kao sto se moze vidjet na ifixit teardownu. Na jednom forumu na macrumors bazni 27'' ima taj konektor zalemljen i u njega ide bilo koji rMBP SSD. Tak da mozda i nije tako strasno.
dpasaric
21-01-2013 | 21:21
@CXD10 - osobno imam dobro iskustvo s novijim serijama Kingstona, ali vjerujem da je danas bilo koji noviji model dobar, znam da su Inteli na dobrom glasu. Prije kupovine bih malo izguglao da slučajno ne postoji neka Mac kvaka s nekom serijom pogona (npr. rani Kingstonei serije 100 su imali problem na Macu, a onda je to serija 200 sredila).
zabac
21-01-2013 | 22:26
Zašto bi Mini + monitor bio neisplativ, a iMac isplativ?
Moje je mišljenje kako monitir ipak nadživi računalo i to barem dva puta (ako ne i tri).
scarface32
21-01-2013 | 22:44
Civicar i ja bih ugradio sam SSD , jer mi ni na kraj pameti nije da appleu placam njihove cijene. Ali od modela late 2011 i ovog najnovijeg vjerovatno to nije moguce.U proslom modelu su imali nesto sa temp senzorom, a u ovom se jos uvije ne zna. A ja bas nesto ne bih ceprkao ako bas 100% nije sigurno da moze bez nekih problema. A ovaj HD u novom macu ja uopste ne cujem. vjerovao ili ne.
dpasaric
21-01-2013 | 23:03
@scarface, ako stoji ono da bez CTO instaliranog SSD-a nema niti konektora, to ne znači da se i dalje ne može izvaditi hard disk i umjesto njega staviti neki malo bolji third-party SSD od recimo 256 ili možda 512. Stroj bi letio, a filmove se može držati na eksternom disku. Ostalo će ionako stati u 256 GB. Brine samo to njihovo ljepljenje ekrana... sigurno će netko već ponuditi adekvatno alternativno ljepilo kojim se to sve može vratiti nazad nakon otvaranja.
dpasaric
21-01-2013 | 23:08
@zabac - radi se o odnosu ISTE razine kvalitete komponenti. Dakle, ako bi netko želio Mini + Apple alu tipkovnicu + Magic Mouse + Apple Cinema 27", cijena je potpuno neisplativa u usporedbi s iMacom 27"! Da, stoji bi da bi taj monitor izdržao bez problema možda i 10 godina i da bi se samo Mini mijenjao, ali malo tko će odabrati tu dugoročnu kombinaciju. S druge strane, onaj tko bi pristao na jeftinog miša i neki jeftiniji third-party monitor, on vrlo brzo može naći računicu u Mac miniju, ali to onda više nije nešto direktno usporedivo s elegantnim i procesorski jačim iMacom.
mileni
21-01-2013 | 23:26
Davore, sve to stoji, no ACD je preskup u usporedbi sa konkurencijom. Za gotovo iste novce dobijes profesionalnog Della od 30 i puno boljim 16:10 omjerom. Dell 27 nije nista losiji izbor od ACD, dapace. Mini meni osobno zvuci odlicno, ponajvise radi nadogradivosti. Samo je pitanje vremena kad ce poceti i njega 'lijepiti' kako bi sprijecili korisnika u tom naumu. Ipak apple zna sta je najbolje :-)

No vecini korisnika je posve bespotreban ACD/Dell/znj sa jako visokim rezolucijama. Samim time puno su isplativiji, posebice ako netko vec posjeduje monitor.
HardcoreMAC
22-01-2013 | 07:42
Kao što sam i govorio, APPLE je lansiranjem novoga iMAC-a napravio katastrofalnu pogrešku, što se tiče "Fusion" drive-a.
Dakle, konfiguracija koja ima više od 2 TB sa SSD i mehaničkim driveom ne radi, ako želimo ( a to mi je jedan od osnovnih uvjeta primjene) imati i Windoze.
lavina primjedbi nezadovoljnih korisnika raste.
Nadam se da će se ova glupost u slijedećim inačicama ispraviti. Ili ću na kraju kupiti MAC Pro, gdje s tim nema problema i zauvijek napustiti iMAC.
smayoo
22-01-2013 | 08:35
Time ćeš ih baš kazniti... :o)
Kloba
22-01-2013 | 09:24
Kako se dvoumim između entry level i jačeg iMaca 21" ( u oba slučaja s Fusion driveom), poslao sam upit zagrebačkom Storeu koliko bi pojedini stajali.
Entry level tako stoji 14.500 kn + 789,47 za Parallels ( ženi trebaju Windowsi da se remotea na poslovni komp i radi od doma); ukupno 15300 kn
Jači model s Fusion driveom stoji 16.410,53 + 789,47 za Parallels, zbrojeno 17200 kn
U oba slučaja ostao bih na 8 GB RAMA.
Što mislite ekipa, isplati li se dodati 2000 kuna za jači model; napominjem da je komp namijenjen za malo zahtjevniju kućnu upotrebu....
civicar
22-01-2013 | 09:53
Trenutno sto se tice SSDova u klasicnom 2.5" formatu sa SATA konektorom definitivno najbolje kotira OCZ Vertex 4, i to je HDD koji sam uzeo. @CXD10 - ukoliko imas MBP iz 2012 disk koji sam naveo nemozes prikljuciti na svoje racunalo.

@lukarak - to je super, ali sto se tice iMaca dosad sam imao uvijek 21" model. To mi je cisto ok posto mi ionako to nije stroj za rad. Ali definitivno se nemogu nacudit politici izbacivanja konektora u desktop modelu. Nije mi napeto da imam najtanji desktop ikad, ionako ga ne nosim nigdje, radje mi daj koji konektor...

@scarface - ma vjerujem ti, i klasicni diskovi su tihi, s godinama jedino krenu malo "krčkat". :-)
andrej
22-01-2013 | 11:35
@civicar

Da li je OCZ Vertex 4 best buy ili samo best? Znaš li možda kako stari BIOSi (4-5 godina) vide te diskove? Stavio bih ga na svoju produkcijsku mašinu (HP Compaq dx7400, Mint distro)
HardcoreMAC
22-01-2013 | 12:01
DPasarić ga je lijepo "uslikao", no ovako "izgledan" služi jedino turistima i/ili novokorisnicima potpuno nezahtjevnog tipa.
Elegancija jest prisutna, no gdje je printer, vanjski Blu-Ray player/pržilica , externi HD (Thunderbolt, pretpostavljam)....
Kad se sve to "prikopča", i ne djelije baš elegantno....za r ne?
scarface32
22-01-2013 | 12:38
Hardcore da ti ja uslikam svoj sa dvd-om? printer je povezan sa wi-fiem i moze bilo gdje u stanu biti. imam dva externa diska koji se i ne vide.

Civicar i SSD rikne, nije mi to garancija da nece. Ali kad pocne krckati , ima mjenjati. opet jeftinije nego da kupim sam SSD.

Zbog windowsa mi je drago sto je obicni HD, jer ne bih volio da im ja boljke rjesavam.
civicar
22-01-2013 | 13:22
@andrej - u vrijeme dok sam ja kupovao (listopad prosle godine) bio je u vrhu po pitanju performansi. I to je jedino sto me zanimalo. Uzeo sam 256GB OCZ Vertex 4 i cijena mu je 1400kn + PDV. Ukoliko te zanima kako kotiraju pojedini SSDovi, ovdje imas dobre testove-> http://alturl.com/ugrgx

Znam da se kolegama u uredu ugradjuju ti diskovi u HPove laptope 8710w koji su kupljeni krajem 2007 pocetak 2008 i sve uredno radi, bez ikakvih problema. Razlike u performansama su bas ogromne i uocljive (znacajno brze dizanje sustava, aplikacija, brze kopiranje po disku...) Naravno da je pozeljan noviji OS da zna iskoristiti sve prednosti SSD diska.

TAk oda mislim da bi i tvoj DX7400 bez problema trebao podrzavati SSD disk. Pogotovo ako je suditi po ovome -> http://goo.gl/uXrFR

@scarface - ma naravno. Nisam ni pricao o pouzdanosti, vec samo o brzini i buci.

Na windowsima nisam primjetio nikakve probleme sa SSD diskovima. Dapace, sedmica i osmica znaju iskoristiti sve prednosti SSDa.
scarface32
22-01-2013 | 13:44
ma mislio sam ovaj fusion drive. kako na njega staviti windowse preko bootkampa?

a meni je i ovaj dovoljno brz. sad kad mu istekne garancija mozda i budem sta cackao po njemu a do tad uzivam u tisini.
dpasaric
23-01-2013 | 00:31
@Kloba - zašto bi plaćao Parallelse 100 eura, ako bi VirtualBox to radio vjerojatno jednako dobro i besplatno? Prvo probaj tako.

@HardCoreMac - nove generacije printera su wireless, tako to ne narušava eleganciju, što se tiče Blu-raya poznajem trojicu koji ga imaju na Macu i sva trojica imaju Mac Pro. Eksterni disk može opet biti wireless, Appleov Time Capsule, može biti mrežni NAS... tako da sve skupa tko želi ostati "clean" može. No, oni koji imaju veće potrebe ionako ne biraju iMac, nego Mac Pro. Zato mislim da nije Apple ništa mnogo fulao kod iMaca, napravio je taman što treba većina njegovih tipičnih korisnika.

Što se tiče Boot-Campa, ne vidim da je to problem ako se "razbije" zajednički Fusion Drive volume. No, opet, zašto bi netko danas više koristio Boot Camp kada emulatori tako lijepo rade - možda jedino za AutoCAD i igre?
SubZero
23-01-2013 | 13:09
Meni stvarno nije jasna politika formiranja cijena. Zanči entry iMac 21" koji košta 11549 kn uz fusion drive skače na 14500 kn ?! To je 2951 kn razlike... Isti taj fusion drive u Americi košta 250 $ (1$ = 5.67 kn ---> 1417 kn ). Ne gajim iluzije da će preračunavati dolare u kune, sigurno ima i nekih dodatnih nameta. Ali da baš mora biti gotovo duplo skuplji sa odnosom 1$ = 11.8 kn je previše!
dpasaric
23-01-2013 | 13:54
@SubZero - ne zaboravi na cijene u USA storeu dodati porez, ono su cijene bez poreza! No, da, i dalje je Europa vidljivo skuplja, a pogotovo Hrvatska koja je malo tržište.
Kloba
23-01-2013 | 15:30
Točnije, entry iMac s Fusion driveom stoji 14.621 kn, dok jači model stoji koliko sam napisao u prijašnjem postu. Jbg, sjetimo se koliko je koštao PowerMac G4 dual core, pa nam je jasno da cijene ipak malo po malo, doduše jako slabo, idu dolje...
scarface32
23-01-2013 | 16:11
Apple uzima lovu gdje stigne. radna memorija 2x4 GB je kod applea 208€ a u radnjama mozes naci za 50€. i ko je tu lud? ja stvarno ne znam gdje oni te cijene izvlace. a kupuju ih po cijeni od mozda 10€ . Cudno nisu i 27 zatvorili skroz pa da ni radnu memorju ne mozemo sami dodati.
petros
23-01-2013 | 21:44
Mogu ja malo upasti? Kao što ste već skužili ja sam gejmer, ali nisam da moram imati neki turbo komp samo za to (kupio bi PC onda), ja uživam i u običnim igrama i shareware naslovima, a još se najviše igram na iPod touchu. Vidim po OpenGL testu gore da je puno brži od mog starog iMaca 24", ali kako nemam love za ovaj, u zadnje vrijeme mi se muva po glavi da kupim novi Mac mini. Pitanje glasi: koliko je ovaj iMac u grafici brži od zadnjeg Mac minija?
lukarak
23-01-2013 | 22:31
Ja isto ne znam zasto ne bi koristili VMWare (moj osobni izbor ispred Parallelsa i Virtualboxa) nego Bootcamp. Jedino sto parallels ima bolje su graficke perfomanse, inace mi je VMWare puno ozbiljniji i kvalitetniji.

Sto ne valja s autocadom? Sestra ga koristi u VMWareu na Win7 i radi super.
dpasaric
23-01-2013 | 23:10
@lukarak - Smayoo kaže da se teži inženjerski projekti u AutoCAD-u baš ne ponašaju fluidno pod emulacijom, na to sam mislio. S druge strane moj frend arhitekt koristi AutoCAD u emulatoru na iMacu 27" i kaže da radi fantastično i nema nikakvih problema. Očigledno je velika razlika za što se konkretno koristi.
dpasaric
23-01-2013 | 23:53
@petros - Mac mini je danas postao vrlo solidan za igre i nećeš pogriješiti ako ga kupiš za tu neku srednju klasu igara. Meni npr. sasvim lijepo rade i Warcraft i Starcraft 2. No, ipak razlika u brzini spram čak ovog osnovnog iMac 27" modela je velika.

Konkretno: u testovima koje sam radio novi Mac mini je pri rezoluciji od 1920x1200 izvlačio oko 830 fps, a iMac na istom testu i to pri rezoluciji 2560x1440 postiže gotovo dvostrukih 1512 fps. Trebali bismo još uzeti u obzir da zbog više rezolucije iMac mora iscrtavati 1382400 piksela više! Ako bude prilika ponovit ću test u 1920x1200 da vidim točnu razliku u brzini. E sada, to je tek početak jer jači iMac 27" ima osjetno bolji GPU, a CTO top model i još bolji!

Ako se uključe neke naprednije GPU opcije kao npr. četverostruki antialiasing, tada razlika postaje ne dvostruka, nego više od trostruka; npr. Mac mini takav test izvrti u oko 200 fps, a iMac 27" u skoro 700!
SubZero
24-01-2013 | 17:23
@dpasaric - Slažem se s tobom, no ipak mislim da su neke cijene prenapuhane. Najbolji regulator je ipak samo tržište. Nadam se da će se ulaskom u EU neke stvari promijeniti. U Italiji isti iMac košta 12.331 kn (usporedno s naših 14.621) a sa 16 GB RAM-a i fusion drivom 13.845 kn. U to je uključen i porez ako sam dobro shvatio. Tako da se ne treba ograničavati... .. :D
dpasaric
24-01-2013 | 22:00
@SubZero - kupci s pravom očekuju da bi u Hrvatskoj cijena trebala biti kao u npr. Italiji, ali objektivno to nije moguće, evo i zašto...

1) Hrvatska ima jedan od najvećih poreza u svijetu, u rangu smo s Norveškom, Švedskom i Danskom, što je prilično suludo jer nismo uređena i razvijena socijalna država poput njih. Dakle, umjesto 15-20% mi plaćamo 25%.

2) Hrvatska je maleno tržište za Apple i sva birokracija, atesti, prijevodi, a isto tako i fiksni trošak veleprodajnog kanala su slični kao i da imaš veliko tržište. To znači da moraš taj trošak pokriti iz daleko manje prodaje, pa je logično da je cijena veća. Bez brige, nemoj misliti da Apple trgovci uživaju u nekim velikim maržama u Hrvatskoj - upravo suprotno! Marže su minimalne, a često i dvostruko manje od onih na standardnu PC opremu. I ja sam znatiželjan hoće li se što promijeniti nakon ulaska u EU, ali baš i ne vidim mnogo prostora za to.
cariblanco
25-01-2013 | 08:05
@Davore,porez u USA je do 10%. Ne mogu se oteti dojmu da su cijene prevelike. Jedna paralela s Filipinima,tamo sam kupio mini s i7 za 950$ i apple tv 3 za 115$. Kad sam to kupio,tih primjeraka više nije bilo jel sam uzeo zadnji komad ( od kupnje sam bio još oko mjesec dana dole). Grad ima oko pola miliona ljudi i iako su Filipini puno veće trźište od nas,mislim da se tamo kupuje manje apple proizovda nego kod nas,jer je velika većina ljudi,pretežno sirotinja. Kakvu to oni formulu imaju,jer da ne platim ni pdv doma,opet su te stvari tamo jeftinije?
dpasaric
25-01-2013 | 11:25
@cariblanco - nepravedni koncept 1$ = 1 EUR je trenutna politika i važi svuda na "starom bogatom kontinentu". Izguglaj samo što su sve Britanci radili da bi uvozili Macove iz USA jer su tako štedjeli i do par stotina funti. Dakle, cijene kod nas valja uspoređivati s ostalim EU cijenama, a ne s USA. I da, naravno da će Hrvatska biti vjerojatno najskuplja zemlja na svijetu po tom pitanju jer smo u Europi, imamo najveći mogući porez, a tržište na razini jednog Apple Storea u nekom velikom zapadnom gradu. I to je to, nažalost nema se tu što mnogo promijeniti...
Anonimac
25-01-2013 | 19:21
ma budu se cijene iskorigirale kad uđemo u EU, ako uđemo :-)

lijepo uplatiš stroj vani i poštom ti dođe doma, bez dodatnih davanja koja se sada odrađuju na granici,, pa neka onda ovdje drže cijene i 100% skuplje
Anonimac
25-01-2013 | 22:25
Promjenit ce se to da cu komotno si platiti put do Italije ili Slovenije i nasim carinicima mahnuti. A nasi trgovci ce se cupati za glavu.
Glavni nedostatak je sto mi nemamo Apple store, vec reselleri uzimaju dio provizije. Da imamo cijene bi pale za 200-300 eura. Sto svakako nije malo.
dpasaric
26-01-2013 | 11:48
@Anonimac - nije to baš tako. Kao prvo, bilo kojem Apple Reselleru u bilo kojoj državi je ugovorom strogo zabranjeno zadirati u strana tržišta. Nitko od njih ne smije slati strojeve kupcima van države. Dakle, za svako računalo moraš imati nekoga u toj državi tko će ga kupiti i tebi osobno poslati - ili otići sam po njega (znači trošak puta, strana tipkovnica i jamstvo u drugoj državi). Nadalje, marže malih resellera su tri-četiri puta manje; nije to PC hardver gdje postoji konkurencija, pa da trgovci mogu birati dobavljača koji daje bolji rabat. Dakle, nekakvim eliminiranjem lokalne prodaje na prosječnom ulaznom iMacu ili MacBooku može se uštedjeti taman toliko koliko dođe put u drugu državu. Dakle, isplativost ima smisla samo kod nekih mrcina od strojeva. S druge strane, sigurno će i sam Apple napraviti neke korekcije nakon ulaska u EU, pa možda odustati od dijela svojeg profita da bi uravnotežio cijene. To ćemo vidjeti u srpnju! :-)
scarface32
26-01-2013 | 13:22
apple store je obicno sr... jedino im servis valja. Kod resselera mozes nekad i snizenje vidjeti ali kod apple storea nikad. Cijene su iste, a kod resellera ipak imas jos jednu dodatnu godinu garancije. Barem je tako u holandiji tj nizozemskoj.
mileni
27-01-2013 | 11:25
Kako vanka nije jeftinije? Pogledajte cijene rMBP u svicarskoj recimo. Pa i novog iMaca. Put do svice iz zg-a ili pak rijeke i nije neki velik trosak. A ustedis poprilicno. Ja osobno sam prvo uzeo polovnog iMaca, pa nov rMBP. U oba slucaja kod nisam nisam ni razmisljao da kupim, jer toliko lud/glup nisam. Cijene su jednostavno prevelike, i osim ukoliko se ne uzima na firmu, jednostavno neisplative. Posebice ako uzimas custom konfiguraciju.
dpasaric
27-01-2013 | 16:57
@mileni - dakle, svodi se na ono što sam rekao, a to je da će malo toga promijeniti jer ionako prodaja fizičkim licima kod nas, iz mojeg iskustva, čini možda 5% ukupne prodaje.
Anonimac
27-01-2013 | 19:56
@dpasaric, konkretno razlika u retina mbp-u je itekako vidljiva, cak i da skoknes do Slovenije. Plus, dobit ces nasu tipkovnicu.
Cijena basic rmbp je 2370E (sto je tek 90e skuplje od recimo apple.de) u protuvrijednost i cca 17760kn. Vlak do Ljubljene i nazad je jeftiniji od 50e, i hajmo zaokruziti na 18k. Dok je kod nas isti 19200kn. Pa je ne bih bas rekao da je 1200kn nezamariva razlika bez obzira na visoku cijenu uredaja. I sve to rijesim u jedno popodne. Garanciju ti i ovdje priznaju. Uzmem za tu lovu neki dodatak, ili nesto deseto. Ne zelim da me netko pljacka.
Nema mi nitko pravo zabraniti da nesto kupim u drugoj drzavi.
dpasaric
28-01-2013 | 00:08
@anonimac - gdje se to brani da se kupuje u drugim državama? Napisao sam da Apple Reselleri svuda u svijetu ne smiju izvoziti robu u druge zemlje, što je i logično. Da, prijenosnici imaju worldwide jamstvo, ali za tako skupi stroj vjerojatno bi i kod nas dobio toliko popusta da razlika više i ne bi bila velika. No, nebitno, jer velika većina prodanih Macova su kupovina na tvrtke i obrte, tako da sve što kažeš se odnosi na fizičke osobe, a onih koji na takav način kupuju Mac hardver je vrlo malo - što je logično jer računala te cijene kupuju oni ljudi kojima trebaju za posao, a takvi imaju tvrtku ili obrt.
Nathan
28-01-2013 | 08:27
To da Apple racunala kupuju samo ljudi kojima treba za posao, odnosno tvrtke govori dovoljno o cijenama Apple asortimana u RH, a onda kada netko tko nije u navedenoj skupini kupi tako nesto je to pres......e :-(, vani (zapadna europa) a posebno u Svici ( koja je po cijenama Apple prva poslije Amerike u europi) Apple ima skoro svatko, i nije na to gledano kao na neki statusni simbol...
Anonimac
28-01-2013 | 08:55
@dpasaric. Maknimo se van ovog zadiranja u branjenje kupnje, jer nije niti bit, a ocigledno da smo se krivo razumjeli od pocetka.
Evo ti moj primjer, nisam obrtnik niti imam firmu. Ne radim na posebnim programima, ne bavim se necim da mi je izricito mac potreban za posao. Ali da, cesto koristim racunalo, ne rijetko mi treba i kad sam u pokretu. Mislim da o Mac OS-u koliko je gust raditi u njemu i svim prednostima ne trebam pricati, i od kad sam poceo koristiti Mac ne zelim na windows. O autonomnosti i prenosivosti takoder.
I tada mi i ova razlika igra itekakvu ulogu. Ja ne uzimam mac da bi se njime sminkao, vec zato jer je za mene to fenomenalno racunalo. A skupo je ko svetog petra jer su kod nas razni mudrijasi ulupali svoje zarade preko nekoliko ruka nego sto je to vani.
Izgleda da u ovoj zemlji moram biti profesionalac i tajkun, za nesto sto je u vecini svijeta (barem onog s kojim se stalno volimo usporedivati) normalno racunalo viseg ranga.
dpasaric
28-01-2013 | 11:22
@Nathan - tako je, Švicarska je poznata kao zemlja s najvećim broj Mac korisnika po stanovniku. I da, nažalost kod nas je to tako; Macintosh si mogu priuštiti samo dobrostojeći građani, profesionalci kojima je to alat za posao, pa im cijena ionako nije presudni faktor, a postoji i skupina entuzijasta koji slože dobre konfiguracije vrebajući dobre polovne prilike. No, poanta je da tu ima malo manevarskog prostora s cijenama iz razloga koje sam gore naveo.

@Anonimac - sve razumijem, ali takvi korisnici poput tebe su kod nas (nažalost) još uvijek u manjini zbog loše ekonomske situacije. Takvim sretnim pojedincima koji si mogu dati gušta kupiti Mac, a da im nije za posao, vjerojatno nije toliko teško otići u neku susjednu državu s manjim porezima i većim tržištem koje onda rezultira i nižom cijenom.
stjero
30-01-2013 | 18:34
Pozdrav svima. Evo mene prvi put na sajtu uz komentar. Ja sam profesionalac, ali fizička osoba. Nemam firmu (slobodni umjetnik). I ima nas takvih više. I treba nam dobar comp. Al nas cijena zeza. Naravno, poslom se neki novci uštede ali se ne razbacuje. Osobno mi se jako dopao iMac 27, al se dvoumim upravo zbog cijene, a vidim i da ima već sad nekih mana, prigovora..... MiniMac mi djeluje bolja opcija i ako je čak skuplji (zbog kupovine novog 27 inčnog ekrana), jer se ipak može nadigrađivati,a i on je dobrog dizajna i lagan, malen, prenosiv, a ipak kad rikne ili postane poput puža nakon kiše...ostaje mi ekran. A za pet - deset godina neče tehnologija baš toliko napredovati revolucionarno da mi nije bitno što je iMac zatvorena kutija koja kad sve rikne, onda se baca jer treba bit u toku (kao što mi kažu u appleovom servisu).
Inače koristim Adobeov paket profesionalno i baš me zanima da li je MiniMac dovoljan za tu svrhu. Inaće sam do sada koristio PC ( i još ih koristim) starog 10 i 7 godina i dva ekrana (Philips i Xeroks)i još sve radi, doduše sporo, ali radi sa još XP windowsima. Hoću reći, treba ipak gledati dugoročno i postaviti pitanje "što ako jednom...?".
Čitam vas i pratim dalje, dok ne donesem konačnu odluku.
Pozdrav
dpasaric
30-01-2013 | 23:37
@stjero - te kombinacije smo već u par navrata raspravili ovdje na Jabučnjaku, ali vjerojatno nisi vidio. Ukratko, iMac za manje novca nudi više u performansama - od brzine procesora, memorije i cijene s velikim i kvalitetnim ekranom. No, da, istina je da je njemu rok trajanja 4-5 godina i onda se mora preći na noviji (sada bi me mogla demantirati kolegica koja dan danas profesionalno koristi model iz 2006.). S druge strane Mac mini ima smisla ako se kupuje neki low-cost monitor i ako se uzme brzi eksterni hard disk. I da, onda se takav sistem može jeftino dograđivati svake 1-2 godine. Tako ja radim s Mac minijem doma i trenutno imam već peti! :-) Adobe na njemu radi sasvim ok ako se ima 8 GB RAM-a i brži disk. No, to je meni komp za klince, za profesionalnu upotrebu ja uvijek preporučujem nešto konkretnije, npr. zna se da će ove godine izaći novi Mac Pro, pa treba ciljati na starije polovne. Mac Pro star i po 5-6 godina je bez ikakvih problema BRŽI i od najnovijeg i najbržeg iMaca, a kamo li Mac minija... o prednostima proširenja da ne pričam.
stjero
31-01-2013 | 10:30
@dpasaric - hm....nisam razmišljao uopće o Mac Pro varijanti, naravno zbog cijene a i navodno mi tolika mašina i nije potrebna. Opcija polovno...imam dobra iskustva sa polovnim autima, a sa kompjuterima nikakva. Ali razmisliti ću i o toj opciji.
Tko zna što ću na kraju izabrati. Evo, kolega mi je kupio najlošiji MiniMac i u startu je nezadovoljan. Kaže, "otvorio sam nekoliko prozora i smrzlo se, vrti ga vrti...", a ne koristi adobeov paket, ništa ekstra toga tipa....Sad ćekam da ga nadogradi :-).... A što se tiče roka trajanja od 4-5 godina, vjerujem da je to amortizacije radi, a ne stvarni rok. ... Mac Pro mi čak momentalno najviše ima smisla zbog nadogradnje, a i komponente se valjda mogu detaljno provjeriti...ko liko su nabubrili i sl. razni djelovi......Hm . Odmah idem vidjeti šta se nudi polovnoga...
Pozdrav
dpasaric
31-01-2013 | 11:02
@stjero Što točno tvoj prijatelj misli pod "smrznuo se Mini"? To je moguće ako je pokvaren, inače teško. Za komotan rad s Adobe CS treba na 10.8 imati 8 GB RAM. Mac Pro su najpouzdaniji od svih Macova i rijetko se kvare.
stjero
31-01-2013 | 12:08
@dpasaric - kaže da mu je disk spor, da mu sporo radi. Bio je na tražilici, otvorio desetak prozora i da je čekao po 10 sekundi. Nije do interneta. Kaže da mu očito fali SSD disk i jako mi nezadovoljno zvuči...što me uvalilo u još veču neodlučnost. Oni imaju u firmi i windowse 8 i u usporedbi sa minijem mu lete. U oba slučaja ne koristi se adobeov paket več čisto knjigovodstvo, računi, surfanje, piskaranje....
Za fusion drive je čuo...al mislim kad se sve to nabrije da potrebno da dolazimo u onu priču koju ste prije spominjali..... zašto uopće onda uzeti minija.
Dakle polovni Mac Pro-ovi su pouzdani iako stari više godina - 5-6 ?.... Mom PC-ju starom 7 godina su dali još 6 mjeseci jer su mu nabubrili neki elementi, spojevi...ne razumijem se...al da je za smeće.
E sad tek nisam odlučan. Bio sam 100% za prelazak na Mac, a sad vidim da su problemi u istom cjenovnom razredu jednaki. Hoću reći, koliko para toliko muzike, t o da...al ako je sa osnovnim minijem taj problem, onda je u tom cjenovnom razredu moguća ipak bolja konfiguracija PC. Za samo 2500 kn više sam imao prilično jak HP-ov uređaj. Očito su se u kvaliteti približili više nego u cijeni. Malo je poljuljan moj izbor za prelazak na Mac-a, al još ima nade :-).....Treba se strpiti još neko vrijeme....očit o..
mileni
31-01-2013 | 12:32
Ne bih se slozio za rok trajanja iMaca. Nikako. Takva pravila su mozda vrijedila prije, ali ne vise. Pa danas na 4 godine starom PC-u mozes gejmati najnovije igre bez problema. Ne napreduju procesori i graficke nekadasnjom brzinom. Usudim se reci da bi novi iMac bez problema mogao 8+ godina. Naravno, samo ukoliko ne bi bilo nekakvih kvarova.

Stjero, prijatelj ti ima problema sa mac miniem. I da je najlosiji model, ne bi se trebao tako ponasati. Ili je hardwerski kvar, ili pak ima jako malo rama, pa dolazi do swapanja na disk. Ako je to slucaj, istu stvar bi imao i na win8/linuxu, to nema velike veze sa operativnim sustavom ili kompom kojeg koristis.

Ja sam presao prije godinu i pol na mac i ne vracam se vise. Jos da ne moram koristiti win tehnologije prilikom rada, ne bih vise uopce bio u doticaju sa istima. Posbice sa win8 koje ne mogu smisliti ocima :sad:
stjero
31-01-2013 | 14:16
@mileni - a za koju svrhu koristiš maca, i kojeg uopće imaš?
mileni
31-01-2013 | 15:38
Programiranje i nesto Adobe Illustratora (nista napredno, nisam neki guru korisnik istoga). Osim toga ponekad i malo gaminga kad nemam posla i dosadno mi. Drzim virtualne windowse i ubuntu dignutima, mada ubuntu za razliku od windowsa nije stalno upaljen. Instaliran apache server sa php-om i mysql-om, a na windowsima MSSQL + visual studio + jos dosta sitnica.

I sve radi odlicno. Imao sam prvo iMac-a 2010 i bio sam prezadovoljan. No kako cesto moram poslovno ici do klijenta, iMaca nije bas prakticno nosati okolo, pa sam teska srca prodao isti i kupio si rMBP. Ono sto mi se dopalo kod rMBP je mogucnost spajanja vise monitora. U praksi mogu ici do 3, ali to nisam testirao. Imam spojena dva monitora i sve radi odlicno. Dakle laptop pretvaram u desktop po potrebi.

Ako mislis uzimati iMaca, neces pogrijesiti. Posebice radi ekrana gdje ces ti sa Adobe paketima znati iskoristiti i cijeniti tako visoku rezoluciju. No strpio bih se na tvom mjestu jos jedno pola godine. Nakon pola godine upali browser i pogledaj apple forume. Ukoliko vidis da nema problema sa novom linijom, uzmi si. Ako ima, jbg, kupis nesto drugo :-)

Ali mislim da ti je svejedno. Jer ako ces davati tolike novce za komp, onda obavezno uzmi dodatnu garanciju i miran si.
lukarak
02-02-2013 | 07:40
I ja bi rekao da sto se tice zastarjevanja, nikako ne moze relevantan podatak biti ono sto se dogadjalo prije 4-5 godina. Bilo koji iMac s Core i5 ili i7 procesorom ce biti relevantan jos jako dugo, iako je vec cca 4 godine star. Znam po svom Hackintoshu koliko je jos uvijek up to date, a star je pune 4 godine.

Koristim gotovo sve isto sto i mileni, samo sto sam napucao 24 GB rama i vrtim i Win 7 i Ubuntu i Fedoru istovremeno. A sto je najbolje, rami idu na jos duplo, za ne neke prevelike novce. 48 GB je velik kapacitet, ali cijena raste linearno, 8 GB modul je cca 280 kn, dok je onaj od 4 GB otprilike duplo jeftiniji.
A koliko znam, vecina iMacova ide do 32 GB sto je dosta za vecinu.
Anonimac
17-02-2013 | 01:00
Dat će Bog i sreća da će mi uskoro doći CTO najjači iMac 27". jedva čekam, jer sam do sada samo korisnik PCa (laptop, 2x stolna) ali sirokog spektra iphona, ipad, apple tv3.

Zanimljiva tema a još bolji komentari iz kojih sam dosta naučio. čim dođe ću pogledati i sliku i brzine hibridnog 1Tb diska, kako ide bootcamp i sl.
Mario.
Anonimac
19-02-2013 | 12:30
Mario, sa tim parama za najjači model, mogao si otići nebrojeno puta na čevape i pivo. Mogao si zaživjeti u društvu okružen lijepim ženama, a ti si se odlučio povući u sobičak i gledati pomične šarene slike.
E moj Mario, sve nekako izgleda, kao da te tvoj Bog baš i ne voli, a i sreća ti se nekako kiselo osmjehuje :-)
Dario
21-02-2013 | 22:56
Ako si je čovjek želio kupiti nešto,u ovom slučaju računalo onda neka ga i kupi,njegovo pravo,a to što bi ti spizdio to na čevape i kurve,samo naprijed...svat ko je gospodar svoje sudbine :-)
Anonimac
23-02-2013 | 20:53
A kamo uštekat novi FW vanjski disk od 2TB? :sad:
dpasaric
24-02-2013 | 00:46
http://store.apple.com/us/product/MD464ZM/A/apple-thunderbolt-to-firewire-adapter

Mora se kupiti Thunderbolt na Firewire konverter.
Kloba
01-03-2013 | 12:54
Ekipa, uskoro kupujem svoj prvi Mac i odlučio sam se za iMac 21.5" jači model CTO Fusion drive, 16 GB RAM-a, i i7 procesor. Znači, najjače što se može uzeti od 21 inča. Skupa s USB driveom i battery chargerom, to će me zadovoljstvo stajati malo manje od 20.000 kuna.
Mislim da će tako složen Mac biti up to date barem četiri godine.
Robert_84
01-03-2013 | 15:01
battery chargerom ??????
mileni
01-03-2013 | 19:33
Valjda za mis/tipkovnicu :-)
dpasaric
01-03-2013 | 21:48
@Kloba - ne mogu suditi jer ne znam koje su tvoje potrebe, ali ja bih za tu cijenu radije uzeo ulazni 27" i Fusion Drive, ali bez RAM-a, a onda RAM jeftino (zaista jeftino) sam proširio jer 27" to može. Upravo danas mi je došao jedan takav i cijena je bila dosta ispod 20,000 kn, a ta razlika između i5 i i7 nije tolika da je to bitno, osim ako zaista nisi netko tko stalno radi 3D rendere ili nešto slično.
dpasaric
01-03-2013 | 22:45
Upotpunio sam prikaz s usporedbom brzine običnog hard diska i Fusion Drive pogona! Isplati li se? Ako imate novca za taj luksuz, da, svakako! :-)
mileni
01-03-2013 | 23:02
Slozio bih se sa dpasaricom. 21 ni u najjacoj kombinaciji ne moze konkurirati 27. Bas radi samog monitora i odlicne rezolucije. Ram lako nadogradis sam (20sec posla), a rezoluciju veceg imaca svatko moze cijeniti, trebala ti ista ili ne. Za tu cijenu 21 iMac je preplacen stroj. Imho naravno :-)
Robert_84
02-03-2013 | 03:40
mileni, upravu si

iako se ja trenutno ravnam po USA cijenama, kod nas je svaki mac pretplaćen, no i na official storeu... je bolje uzet slabiji 27 nego najjači 21.....

razlika u cijeni nikakva, a u performansama ogromna

slično sam napravio sa "trenutnim" laptopom....... Alienware 17R4.... gledao sam G75, i čak Alienware 14R2, no kad sam vidio da je razlika 250-300$ između njih i mog laptopa koji ima 7970m, nisam se puno razmišljo....

"doduše mogao sam sve isfinancirat"
drlovric
02-03-2013 | 04:27
Ja bi isto uzeo 27", jer velicina jeste vazna :-)

@Kloba:

Zar stvarno namjeravas dati preko 700kn za licencu Parallelsa? :o

Mislim, kada istu mozes naci za 20-30$ na ebay...
dpasaric
02-03-2013 | 11:41
Meni VirtualBox odlično radi posao, a besplatan je, ali iz prve ruke mogu reći da imamo stabilnu grupu Parallels kupaca koji ne odustaju i stalno kupuju upgrade i ne žele switch na besplatno. Ne znam u čemu je prednost, to neka oni sami kažu.
mileni
02-03-2013 | 11:55
Ja koristim Parallels, no kupljen preko njihovog web shopa za 50$ dok je akcija bila. VB ne moze stati u istu recenicu sa Parallelsom, jer ovaj windowse doslovno cini 'nativnima' na macu. No tu je i razlika u cijeni naravno. Ali ako zelim podrsku za 3D onda bas i nemam izbora. Osim Fusiona koji je ipak losiji od Parallelsa :-)
Kloba
02-03-2013 | 18:08
Ne znam ekipa, meni je 21 inč sasvim OK veličina monitora, ne treba mi kino platno. Ali da unutra hoću zmaja, hoću. Eto.
Kloba
02-03-2013 | 18:16
Što se preplaćenoti tiče, svaki stroj s Jabukom na poleđini je preplaćen...
O tome se uopće ne isplati razgovarati...
Da cijenim vaša mišljenja, cijenim.
Ali koji iMac za 20.000 od 27" incha uzeti, šta mogu za tu lovu dobiti u HR storeu nisam se raspitivao. Milim za CTO. Okvirno, znam da trebam otići na UK store, uzeti cijenu CTO modela kakv slažem i pomnožiti sa 11, i to je kao okvirno to - plus minus.
Ajmo, prijedlozi, imamo taj budžet i ne štedi se: složite pilu. Gledao sam primjerice MacBook Pro Retina. Pa 18.000 kuna košta model sa 256 SSD-om. Malo...
Riba
02-03-2013 | 18:26
Mini nije precijenjen, iz jednostavnog razloga što u PC svijetu uopće ne postoji nešto takvog formata i te snage. Ili se radi o Atom procesoru ili je kutija 6x veća i stvar košta kao dva Minija (!). No ako ti treba neki jači stroj, bad luck...
dpasaric
02-03-2013 | 18:47
@Riba - jesi li vidio benchmark novog Minija i7? Ima 65,4 gigaflopsa! Pazi u koju klasu se ugurao:

Mac Pro 12-core (2010) Westmere 2.93GHz • 156.2
Mac Pro 8-core (2010) Westmere 2.4GHz • 90.8
Mac Pro 8-core (2009) Nehalem 2.26GHz • 87
Mac Pro 8-core (2007) Clovertown 3.0GHz • 84.3
Mac Pro 8-core (2008) Harpertown 3.2GHz • 81
Mac Pro 8-core (2008) Harpertown 2.8GHz • 77.9
iMac 27” (2011) i7 quad-core 3.4GHz • 69.3
Mac mini (2012) i7 quad-core 2.3GHz • 65.4
MacBook Pro (2012) 15" i7 quad-core 2.3GHz • 65.4
Mac Pro (2009) quad-core Nehalem 3.2GHz • 61.6

Dakle, kao glavni njegov problem ostaje skromna grafika za jače igre. Za igre klase Warcraft/Starcr aft je čak sasvim ok ako se ne ide preko 1920 rezolucije. 16 GB RAM je isto sasvim ok. MIslim da Apple zapravo namjerno ne želi napraviti još bolji Mini jer bi time pobio ostatak svoje Mac linije. Čekamo WWDC da vidimo što će biti s Pro serijom.
Riba
02-03-2013 | 18:50
Ma mene benchmarci uopce ne zanimaju, svi procesori unatrag 10 godina su mi dovoljno brzi, najvecu razliku i tako cini SSD.
Kloba
02-03-2013 | 22:31
Dakle, 21" ostaje. Hvala lijepo na savjetima...
Defou
03-03-2013 | 14:35
Prezadovoljan sam sa minijem i7 2.3GHz. Sto ce tek biti kad mu ugradim SSD :-)
andrej
04-03-2013 | 13:11
"Think different" je parola kojom se zanose povodljive mase. "No matter what, just take money" bi bilo prikladnije. Ma u čemu su tako drugačiji ako nude minija za 600$ bez mogućnosti ugradnje SSDa, dok u modelu od 800$ postoji mogućnost ugradnje SSDa? Oba minija su jednakih dimenzija. Pa pobogu, cijela platforma je jednaka i više su imali posla da onemoguće SSD, nego da ostave stvari default.

Nalazim se u koži Ribe koji tvrdi da ga mogu zadovoljiti svi procesori unazad 10 godina. Skoro da je tako. Danas radim na Core 2 Duo koji je više od 5 godina star i uopće mi se ne postavlja pitanje brzine. Još uvijek sporije programiram nego li procesor računa.

Ali SSD je druga priča. I baš u razgovoru sa Davorom ocijenim, kako je Mini dobar izbor ako ga se usporedi sa istim razredom HPa ili Lenova. Pomislim, kako je potrebno još samo dodati SSD u konfiguratoru i eto ti stroja za sljedećih 5,6 godina.

Ali šipak!
Apple ne pruža mogućnost izbora SSDa na jeftinijem modelu! Danas kupiti novi stroj bez SSDa je besmisleno.
john_st
04-03-2013 | 16:03
andrej - ne slažem se s tobom. Mislim da ćeš bolje proć ako kod Applea ne kupiš SSD već Minija s klasičnim diskom. Poslije dokupiš SSD kapaciteta po tvojoj želji za sigurno manje para nego što bi platio kod Apple, a ostane ti klasični disk za eksterni/backup .
lukarak
04-03-2013 | 20:45
Danas kupovati 21'' je po meni promaseno, posebno neki model s puno dodatne opreme koja ne vrijedi mnogo pri eventualnoj prodaji. Puno je bolje sam nadograditi RAM i za cifru koju apple naplacuje uzeti 27''. Osim toga, dobijes GPU sa mnogo brzom memorijom koliko sam vidio. A ram je sad jeftin, i imas puno vecu fleksibilnost sa 27'' jer ima 4 lako dostupna slota.
dpasaric
04-03-2013 | 22:30
@andrej, pa zašto je problem da sam staviš SSD unutra? Nije da se nisi nikada bavio hardverajem. Treba samo kupiti kabel od motherboarda do SSD-a (poseban je, ali nije toliko strašno skup da bi to bio problem).
Defou
05-03-2013 | 15:01
Slazem se sa Davorom...

Kabel za SSD sam kupio kod OWC-a. Sad cekam samo malo da budem pri novcu i kupujem SSD za minija (i sa 5400 diskom mi je masu brzi od starog laptopa tako da nema zurbe). Zanimljivo je sto sa kabelom ti dodje i alat i knjizica sa uputama kako obaviti zamjenu, tako da stvarno svatko to moze uciniti sam kuci i ustediti si novac tako da ne uzima CTO fusion drive ili SSD od Apple-a.
drlovric
05-03-2013 | 15:35
OWC je stvarno super. Apsolutna preporuka...
andrej
05-03-2013 | 17:23
@john_st
@davor

Zar nije logično pretpostaviti, da nešto nije podržano od strane proizvođača, ako nečega nema u konfiguratoru? Ako jedan model nema mogućnost izbora nečega što ima drugi model, zaključujem da na nekom području stvar nije potpuno ili dijelom podržana.
Netko će reći, da to je samo obični disk (ma nije baš niti običan jer je riječ o novijoj tehnologiji), ali ja sam već bio u situacijama kada se pokazalo da ne djeluje nešto što bi moralo djelovati po logici stvari.
Dakle, onaj tko se na mlijeko opeče i na jogurt puše, zar ne?

Drugo, pitanje je i garancije. Hoće li mi se priznati garancija ako ubacujem stvari po svojoj volji?

Applov SSD je primjetno skuplji. Nije upitno što se više isplati. Idealno bi bilo kupiti platformu bez diska i RAMa, ali tada bi se netko u Applu uhvatio za glavu, a ubrzo i ostao bez nje, pa to baš i nije vjerojatan scenarij.

Treće. Davor mi svojedobno pokazao alatke za otvaranje prvih Minija. Tada sam mislio da je riječ o neslanoj šali. Danas kada govorim o modificiranju Minija stvari uzimam sa priličnom rezervom, premda pristižu uvjeravanja, da je sada sve daleko jednostavnije.
john_st
05-03-2013 | 19:51
Pretpostavka je majka zajeba. Jel ti ikad palo na pamet da ti Apple to ne nudi ne zato što tobože nije podržano, već zato da olakšaju sebi život i što brže izbace tj. prodaju CTO modele? Koliko je samo modela službeno moglo primiti samo X GB RAMa a uredno primaju i do dvostruko više...


Pri vlastitoj zamjeni memorije i diska ne gubi se garancija, tako da paničariš i kompliciraš bez veze.

Ako si u panici oko zamjene, odi na youtube i iz mora filmića odaberi onaj Mac koji te zanima i promotri proces zamjene. Čisto sumnjam da je prekomplicirano . Ja sam rastavio stari Mini G4 kako bih zamijenio disk. Ideš polako, pratiš upute i nema greške.
andrej
05-03-2013 | 23:48
@john_st

Hvala za info.

Glede garancije, oni koji su odradili zamjenu diska tvrde upravo suprotno:

"..
So the Data Doubler and SSD is now installed, so the only thing left to add when putting it all back together is the Memory Upgrade. This is a user upgradable part so does not void your warranty. But this is probably a little late to worry about this if you have just installed an SSD, as changing anything other than the memory will void the warranty.
.."

Izvor: http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1487846
john_st
06-03-2013 | 01:00
Mi se očito nismo dobro razumjeli. Data Doubler se koristi kada želiš izbaciti optiku a ubaciti DODATNI disk (SSD/HDD). U novijim Minijima nema optike.
andrej
06-03-2013 | 13:37
Po svemu sudeći, mi se i dalje ne razumijemo.

Na priloženom linku riječ je o miniju koji nema optiku. Jest, da mi je vid prilično oslabio, ali zaista nisam primjetio slot za optiku.

Koristi se OWCov data doubler kit na novom 2012 Mac miniju. Post je napisan u Novembru 2012. Čovjek je priložio i sliku i film.

U tekstu stoji kako se dodavanjem diska gubi garancija.

Dakle, ponoviti ću jednostavno pitanje. Da li se ubacivanjem SSD diska na base modelu 2012 Mac minija gubi garancija?
john_st
06-03-2013 | 18:03
Ja sam bio dojma da ti želiš postojeći disk zamijeniti SSDom a ne da imaš dva.
vicko
06-03-2013 | 19:32
I mene zanima da li se gubi garancija na Miniju dodavanjem ssd-a ili zamjenom postojećeg diska ssd-om. Možda bi dpasaric kao "insider" mogao reći nešto konkretno o tome?
vicko
06-03-2013 | 20:08
Evo našao sam na:
http://www.everymac.com/systems/apple/mac_mini/mac-mini-aluminum-unibody-faq/how-to-upgrade-hard-drive-aluminum-unibody-mac-mini.html

Jasno kažu da u uputama od minija piše:
"Except for memory, do not attempt to replace or repair any components inside your Mac mini. If your Mac mini needs service, consult the service and support information that came with your Mac mini for information about how to contact an Apple Authorized Service Provider or Apple for service.
If you install items other than memory, you risk damaging your equipment, and such damage isn't covered by the limited warranty on your Mac mini."

Dakle, zamjenom bilo čega osim memorije van ovlaštenog servisa gubi se garancija.
dpasaric
06-03-2013 | 21:30
@andrej - zašto ti je važno to s garancijom? Ako se Mini baš pokvari (a u mojoj dugoj praksi znam za 0 pokvarenih) onda izvadiš SSD i daš na servis u "originalnom stanju". Ne postoje nikakvi zapečaćeni šarafi koji bi bili problem.
andrej
06-03-2013 | 22:12
@john_st

Ništa ne mijenja na stvari da li želim zamijeniti postojeći disk sa SSDom ili postojećem disku dodati SSD. Garancija za proizvod postaje nevažeća u oba slučaja, barem tako navode različiti izvori na netu.

Kako sada, u svijetlu novih činjenica, komentiraš svoju izjavu da glede garancije paničarim i kompliciram bez veze?


@davor
Garancija mi je uvijek važna. Nakon cijene slijedi pitanje garancije. Nikada se ne udubljujem u priče o pouzdanosti. Čemu? Zato i postoji garancija.
Nedavno sam nabavio 3 TVa i jedan je pokazao feler nakon mjesec dana rada. Zar da me obliva hladni znoj zbog toga?
Sank
06-03-2013 | 23:44
Gubi li se garancija ili ne, ja sam u svoj iMac ugradio Intel SSD i novi WD 1Tb, a na netu sam kupio plastiku i kabele da bi mi optički ostao i sad sve to veselo i lijepo radi u fusion drive stilu. Isto sam u Mac Miniju zamjenio običan disk sa Intelovim SSDom i to je čudo kako je brz i efikasan, a na kraju sam i u MacBook Pro 13" ugradio OCZ Vertex 3 SSD pa sad pjeva da je milina.

iMac mi ima više od dvije godine, Mac Mini skoro dvije, a MacBook Pro je star nešto više od godinu dana. Razmišljao sam o kupovini novog iMaca 27" sve dok nisam u ovaj dvije godine stari ugradio SSD. Mislim da će sada poslužiti još koju godinicu osim naravno ako nešto ne krepa. No i tada tu je uvijek eBay ili slične trgovine sa povoljnim cijenama rezervnih dijelova, a držanje kacavide tj. šrafcigera ilitiga odvijača u ruci mi nije nikakav problem :-)

U svakom slučaju ne vraćam se na windowse pa makar morao dati zadnju lipu za novi Mac jer je stari krepao beyond repair. I iskreno, uopće se ne bih složio da su Macovi precjenjeni, jer ovo što sam s njima dobio nisam nikada ni sa jednim PeCeom ala prozorsi.
scarface32
07-03-2013 | 01:39
Vidim da si dobio, kad si morao ssd ugradjivati. To je isto kad bi kupio auto i kazes joj jesam dobro auto kupio brz je strava, jest da sam ga morao tunirati. A tunirane kosta .
Tito
07-03-2013 | 10:06
Scarface - Meni nije jasno zasto si ti i tvoja obitelj prepun apple uredaja kad su ti tolko losi? :-)
scarface32
07-03-2013 | 12:46
ko je rekao da su losi? najbolji su od sadasnje ponude koja i nije nesto. rekao sam ebo ti dobro auto ako ga ja moram tunirati kasnije da bih imao sto zelim. tuniranje skupo a fabricko tuniranje jos skuplje.

Svako ima svoje razloge sto kupuje nesto. Moji su lako rukovanje, nema virusa a i polovno ih mogu dobro prodati tj. drze cijenu.
john_st
14-03-2013 | 13:22
Očito sam bio u krivu kada sam pretpostavio da se zamjena diska na Miniju tretira isto kao i na Macbook/Pro-ovi ma... Isprike zbog dovođenja u zabludu
lukarak
14-03-2013 | 20:19
Evo, novi iMac je moguce dobiti i u VESA mount verziji. Pa kome treba, samo naprijed
dpasaric
14-03-2013 | 20:53
Čisto kao informacija, Appleov VESA mount se i inače mogao naručiti za sve flat iMac serije do sada, ali je to uvijek bila neka "tiha" opcija, sada su to prvi put malo i izreklamirali.
lukarak
14-03-2013 | 21:33
Je, ali dosad nije bilo za narucit otkad je novi iMac izasao, a sad ima. I to moras narucit bas iMac VESA verziju, i s njom ne dobijes obican stalak i jos platis $40 vise.
mileni
14-03-2013 | 21:45
Zezas se? :-)))))
lukarak
14-03-2013 | 21:53
http://store.apple.com/us/browse/home/shop_mac/family/imac_vesa

Posebni model :D
scarface32
14-03-2013 | 21:58
40 eura skuplji bez stalka. I kad ja kazem da apple nije normalan , ima neko ko kaze da jeste. Pa stvarnooooo. Koji su to kreteni i gladni para.
lukarak
14-03-2013 | 22:13
To ti je ko kabrio auto. Skuplji, a dobijes manje auta
scarface32
14-03-2013 | 22:17
. Ovo je samo uzimanje para.
andrej
15-03-2013 | 02:50
Da li je nešto skupo ili nije? Hm. Priča ide ovako...

Prodaje baka na tržnici jagode, pa joj prilazi djevojka, gleda jagode i komentira:"Bako , bako, baš su vam skupe ove jagode."
Baka joj na to veli:"Nisu skupe, mila kčeri, samo si se ti loše udala."
dpasaric
15-03-2013 | 23:54
@scarface - zašto misliš da je originalni stalak skuplja stvar od VESA zidnog nosača?
Goan25
16-03-2013 | 02:15
Tu je očigledno da cijenu diktira količins, i u ovom slučaju je na strani standardnog stalka, pa otuda i razluka u cijeni !
scarface32
16-03-2013 | 12:55
mozes kupiti imac i kupiti VESA zidni nosac za iste pare ko kad kupis imac samo sa VESA.pa ko je tu lud. A sam mozes zamijenii stalak u VESA>
scarface32
16-03-2013 | 13:02
dpasaric ali izgleda da je VESA skuplja 40 eura. ako gledamo izradu i velicinu predmeta onda ja mislim da bi stalak trebao biti skuplji.
mileni
18-03-2013 | 13:30
davore, jedno pitanje za tebe... Moze li se u iMac27 ugraditi jos jedan disk? Dakle ne samo zamijeniti postojeci, vec ugraditi jos jedan dodatni.
Sank
18-03-2013 | 22:25
@Mileni u iMac 27" mid 2010 i mid 2011 se može pored postojećeg HDD i optičkog još nadodati 2.5" SSD disk jer na matičnoj ploči ima tri regularna SATA priključka. U ovaj novi 2012 ako se naruči sa klasičnim HDD, onda se može nadodati samo blade tip SSD jer novi iMac ima samo JEDAN regularni SATA priključak. Barem sam to uspio do sada iskopati na googleu. Ima jedan opis na MacRumors forumu.
dpasaric
18-03-2013 | 22:51
Da, ima caka jer AFAIK sada ne ide unutra to na isti način kao nekada jer navodno koriste SSD sličan onome kao u MacBook Airu zbog prostora, nisam ga još otvorio, pa ne znam iz prve ruke kako to izgleda, a kako se teško otvara, vjerojatno niti neću...
mileni
18-03-2013 | 22:59
Znam kako ide u starijim modelima, no za novi ne znam. No ukratko, moze uz HDD ici i SSD, no samo taj blade tip ?
Proguglat cu, ukoliko je to istna - odlicno. Ukoliko nije, jbg, imat cu desktop racunalo sa jako malim kapacitetom :-)

Ponovno uzimam iMaca uz retinu, ovog puta idem po novo racunalo. Mislio sam custom narudzbu napravit i uzeti malo jacu graficku, no vidjevsi koliko dugo se kod nas cekaju narudzbe odustajem od tog plana. Osnovni model ide u koji cu nabacit 32gb rama + ssd.
lukarak
19-03-2013 | 06:47
21 incni osnovni model ima samo pinove za SSD, ali na njih nije zalemljen konektor, pa ga ne mozes staviti, cak i da ga ides rastavljati: http://guide-images.ifixit.net/igi/ZTSiyt32BumalDcI.large
No vidio sam da 27'' incni bazni model ima:
http://i1215.photobucket.com/albums/cc516/tandk00/imac/DSCF5713.jpg
http://i1215.photobucket.com/albums/cc516/tandk00/imac/DSCF5712.jpg

Trebao bi ici bilo koji rMBP SSD, dakle do 768 GB, no mislim da i ovaj s OWCa ide, to je do 480.
mileni
19-03-2013 | 11:46
Trenutacno OWC ne nudi nista po pitanju najnovijeg iMaca 27. Jedino ako zelim izbaciti HDD i ubaciti SSD. No uskoro ce se i to promjeniti, samo se nadam da nece potrajati predugo :-)
lukarak
19-03-2013 | 19:47
Koliko sam shvatio, isti je SSD kao i na retina MBPovima. Samo sto 21'' koji nemaju fusion drive originalno nemaju uopce konektor na ploci, samo kontakte, a 27'' ima konektor i samo je potrebno umetnuti OWCov Aura Pro za retina MBP. Al mozda grijesim. Naravno, treba kompletno rastavit iMac.
vicko
20-03-2013 | 19:07
Pa šta onda nije jednostavnije/j eftinije uzeti model sa fusion driveom pa ga "rastaviti" da radi kao ssd + hdd?
mileni
20-03-2013 | 21:32
Neki tvrde da blade SSD na novom iMacu rade, no neki pak tvrde da isti ne radi. Vecina je za ovo drugo. Narucio sam vec, iMac sa klasicnim HDD-om. Fusion ne dolazi u obzir, a OWC ce kad tad izbaciti SSD za novi iMac, pa cu samo naruciti i ugraditi. Cak nije komplicirana ni ugradnja, pogledao sam jedno rastavljanje i ne bi trebalo biti nikakvih problema.

Da cu riskirati pa naruciti ssd za retinu i pokusavati na novom imacu ugraditi... Ne, toliki avanturist pak nisam. Za pocetak ce posluziti klasicni HDD koji je cak jako brz po svim testovima. Usudim se reci zapanjujuce brz. No to i dlaje nije SSD, a isti narucujem prvog dana kad ga vidim u ponudi na macsalesu :-)
mileni
02-04-2013 | 02:33
Ipak nista od novog iMaca. Nakon duzeg razmisljanja ne isplati mi se. Uzet cu (ponovno) iMac 27 mid 2010. Vec sam nasao kojeg uzimam, sutra se nalazim sa covjekom koji isti prodaje. iMac je jos uvijek pod garancijom.

Razlog je bas u SSD-u. U imac 27 mid 2010 mogu ugraditi dodatni SSD, a zadrzati HDD i DVD. Nije da mi je dvd potreban, no jeftinije je ovako, a i puno jednostavnije. Ugradit cu ovog puta sve sam, jer imam i vremena, a i volje.

Novi iMac mozda za par godina. Kad se iskristalizira situacija sa DIY ugradnjom i dodatnim SSD-om. U medjuvremenu ce posluziti ovaj koji nije nista losiji :-)
stjero
02-04-2013 | 11:06
Imam jedno pitanje. Nakon pročitanih svih postova još uvjek nisam siguran što kupiti, ali znam što ne. Iako mi je opcija MAC PRO sa eksternim monitorom siguran pogodak, on košta puno. Polovno ne želim. iMAC je neka sredina po snazi i učinkovitosti, i prvi po ljepoti :-), ali ima jednu veliku manu, nema eksterni monitor. A kako uvjek gledam dugoročno investiciju, a monitori mi u prosjeku tri puta nadžive hardver compa (doduše do sada PC-jevac), ne isplati se (osim ako te nije brige za potrošiti par iljadarka više). Dakle, slijedi pitanje: Da li je moguće sklopiti, kupiti, takav miniMAC koji će po snazi i učinkovitosti, brzini, biti dovoljan da na njemu radim zahtjevne projekte sa ADOBE paketom i sa 3DMAX softverom? Napominjem da što se tiče fullHD videa, raditi ću jedino neke obiteljske filmiće, ali ću ih raditi. Od monitora bih uzeo 27 inčni DELL. Da li dakle postoji minimac da zadovolji te potrebe, jer time nakon npr. 5 godina, mijenjam samo minija. Ili je ipak MINI za manje zahtjevne posliće koji ne trebaju jaku grafičku, brzi disk itd. itd.? neki postovi hvale minija, brzinu itd. a drugi opet govore kako je Imac ono pravo...al nitko ne spominje u postovima što konkretno na njemu radi, a da bih izvukao zaključak.
Pozdrav
mileni
02-04-2013 | 12:07
Na iMac mozes spojiti externi monitor. Cak i sami iMac moze posluziti kao externi monitor.
Mini nije za tebe bojim se. Ponajvise radi maxa. Kod mene u firmi ekipa ga koristi, no iskljucivo preko bootcampa, jer max na zalost ne postoji za OSX.

Ukoliko stvarno dosta radis u maxu, onda radije pricekaj nove PRO strojeve. Da, skupi su. No dugorocno mislim da bi nekom tko radi u maxu bili jako isplativi. Ponajvise radi renderiranja.

Mini bi bio valjda ok za Adobe pakete, barem sam takav utisak stekao preko foruma od ekipe koja isti koristi.
iMac je tu nekakva zlatna sredina nazalost, jer nije ono sto zelis - komp bez monitora.
stjero
03-04-2013 | 19:35
Ne bi radio neke pre zahtjevne stvari u 3Dmax-u. Međutim ne želim ni da vježbam strpljenje sa adobovim paketom kojeg najviše koristim. Ipak obrađujem fotografije, pripremam knjige i koristim mnogo fontova. PRO mi je stvarno skupo, još u ovo doba recesije pogotovo. Dugotočno je to sigurno najbolja investicija ali za to jdnostavno nemam novaca. MINI je idealan po svemu. Prenosiv, malen, zaseban od ekrana......al nekako me strah da je ipak MINI mini....i da ta manja mini cijena, koliko god ga nabrijao, ipak je MINI. Ne znam. Znam da koliko para toliko muzike al, kad bi se javio netko tko radi na njemu u tim programima i ne osječa da mu nedostaje "gasa", "konja"....da mu je jdnostavno dovoljno, spasio bi moj novčanik :-)
stjero
03-04-2013 | 19:39
..i prvi put čujem da nema 3Dmax za MAC-a? čudno.....Ne postoji bootcamp na miniju?...to mi je novost
stjero
08-04-2013 | 15:16
Svi bez komentara?!.... .al ja sam uporan :-). A opcija mac book pro i eksternog ekrana?....Isti na je da košta, ali je zato prenosiv. Kupim fiksni ekran, stari odnesem na vikendicu i radim a njim ako stolnim a opet mi služi i za prezentacije.
Šta mislite o tome? Da li je on dovoljno jak, kao npr. Imac?...Uzmem najjačeg i dodam još 5000 za ekran, malo se strpim, i nakon npr, 5 godina prodam laptop i uzmem novi. Ekrane imam stolne, a comp mi mobilan. I kupim laptop u americi...
mileni
10-04-2013 | 12:31
Nitko nije rekao da ne postoji bootcamp za mac miniu. Naravno da postoji.
No koliko dobro ce 3ds max raditi na hd4000 mogu ti reci samo oni koji su to isprobali. Ne bavim se 3D modeliranjem pa ti tu stvarno ne mogu pomoci.

Ali iskreno, ne vjerujem da je situacija bajna za takav setup. Sto se tice adobe paketa, sve pod OSX-om radi i vise no odlicno. To ti iz prve ruke mogu reci.

MBP je i skuplji od iMaca ?
Ili cekaj novu PRO liniju pa idi na isplativost na duge staze, ili idi na iMac 27 da budes siguran da ce sve sljakati odlicno. Novi iMac je dosta lagan (9kg ako se ne varam), pa cak i nije neki problem prenosivost. Imas cak i torbe za isti.

Da bi mini sa nekom boljom grafickom bio odlicno rjesenje - bi. I meni bi kao takav odlican bio. No nema takvog minia, a ocito ga Apple ne zeli ni izbaciti :sad:
Nathan
15-04-2013 | 12:10
@stjero pogledaj si npr ovaj link: http://www.overclock.net/t/1340700/can-intel-hd-4000-from-i5-or-i7-be-used-for-animations-and-programmings
stjero
24-04-2013 | 09:52
Naručio sam jučer iMAC 27..... 3TB FD...... i gotovo....Kocka je bačena! :-)
Nathan
02-05-2013 | 16:13
Evo i nekoliko novosti:
http://www.macrumors.com/2013/05/02/apple-adds-new-256-gb-and-512-gb-flash-storage-options-to-imac/
Anonimac
26-07-2013 | 21:35
Dali se isplati kupiti imac 27 inch ili da kupim neki all in one pc kakvi su vasi dojmovi na imac i dali ima neko kakav all in one pc
fotoroberto
26-03-2014 | 01:18
bio nedavno u predvorju HNB-a i nemrem vjerovat, portiri vire kroz svoju škulju prek jednog takvog od 27 inčuna, na recepciji pak dve, mislim isto 27-mice...

Svašta....

Mislim da bum se prijavil za portira u HNB-u ;)
HardcoreMAC
27-03-2014 | 10:51
Odličan opis i prestavljanje iskustava, jedino je istina da se može i bez Fusion Drive-a, her postoji verzija i sa 1 TB SSD-om (Flash Storage):
http://store.apple.com/us_smb_78313/buy-mac/imac?product=ME089LL/A&step=config
Iako danas nije problem naći vanjski mirror sa SSD-om (do 6 TB), ostaje mogućnost nadogradnje po želji i (svakoj) potrebi.

Inače i ja želim svakome ovoga ljepotana na random stolu.
bumbar
31-03-2014 | 13:23
27" i7 sa Fusion drive je stvarno makina! 78mega flopsa!!!

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 26 minuta
 • smayoo: Lako za to. Chuck Norrisu radi digitalno potpisivanje na Apple silicone Macu! :D
 • kupus: :D
 • zoranowsky: :)
 • zoranowsky: Chuck Norris je napravio update 10.8.
 • kupus: Ako je tko pronašao normalan način updatea 10.8., neka javi, čisto znanosti radi.
 • smayoo: Chuck Norris se rodio koliko hoće puta, i kad hoće. :D
 • Eagle: Chuck Norris nije rođen 6.5.1945. nego 10.03.1940. dakle ne kužim foru
 • cariblanco: A to što sam i ja rođen 6.5..neke godine, ima li tu slučajnosti. Datum nisam izmislio :)
 • Yonkis: Chuck Norris je rođen 6.5.1945 a nacisti su se predali 7.5.1945. Slučajnost? Ne bih rekao.
 • Kloba: I moj najdraži, i Chuk koristi kaskadere. Za scene plakanja.
 • Kloba: te li znali da je Chuck Norris kao mali imao zlatnu ribicu. Ribica mu je pobjegla dok je bio mali. Kad su je ljudi vidjeli, snimili su film o toj ribici i nazvali je Megalodon.
 • Kloba: Zašto je Chuk Norris najjači na svijetu? Jer vježba dva dana dnevno.
 • Gjuroo: Koliko sklekova može napraviti Chuck Norris? Sve.
 • smayoo: Moj najdraži. Chuck Norris je ZNAO sakrit suze ko Marina. :P
 • Ender: Chuck Norris spava sa upaljenim svetlom, jer se mrak plasi Chuck Norris-a.
 • Djuro genijalac: Kad Chuck Norris puhen u šteker, akumulaciono jezero počne kipiti
 • zoranowsky: Dok su se druga djeca igrala u pijesku, mali Chuck se igrao na betonu :)
 • smayoo: Chucka Norrisa je rodila njegova teta jer mu se nitko nije usudio j***t mater. :D
 • Ender: @smayoo: ja sam cuo da je Cuck Norris stvorio sam sebe, a onda je Bog stvorio ostalo. al to je jedno od izgubljenih jevandjelja :-)
 • smayoo: Kad smo kod Chucka Norrisa, to, pretpostavljam, znate - da je njega rodila teta? :)
 • smayoo: Zanimljivo. Hvala!
 • drlovric: Ne znam jeste li culi za Omnivore. Ja nisam do nedavno, i brutalan je alat. Pogledajte, mozda vam se svidi :) [link]
 • Zdravac: Chuck Norris ne slavi rođendan. - Rođendan slavi Chacka Norrisa! :)
 • smayoo: :D
 • Yonkis: @smayoo misliš reći da Chuck Norris rođen dan poslije rođenja tvoje mame? To mi nekako bolje zvuči. :)
 • zoranowsky: Respect!
 • smayoo: A moja mama je rođena dan prije Chucka Norrisa :D
 • zoranowsky: Moja mama dan ranije :)
 • korisnik: Steve Jobs i Alain Prost rođeni istog dana. Moja mama, dan kasnije :)
 • Ender: Bez Steve sa nama, sa Stevom u nama! :-)
 • smayoo: Druže Stevo, Miti seku nemo! :D
 • dpasaric: Jobs bi danas slavio 69. rođendan!
 • Beli: Dragi svi, molim vas da pogledate na moj post na Hardware forumu. Unaprijed zahvalan od srca. [link]
 • zvone: Pozdrav. Netko jr ovdje spominjao promjenu tipkovnice na MB Airu iz strane u Hr. Ima li tko iskustva i zna li se cijena? Hvala.
 • cariblanco: Imaš toga za kupiti na aerodromu...capy electronic ,ako ideš preko švabije.
 • cariblanco: Kupi si ti i miran si gaje god da putuješ. Ja to imam Ali nisam ponio sad u Argentinu, ali oni imaju neke utičnice, ne kao naše, ali se naše mogu piknuti i to radi
 • cariblanco: [link]
 • Yonkis: Znam da ovdje ima ljubitelja JMJarrea pa evo izašao je album od prošlogodišnjeg koncerta VERSAILLES 400 LIVE
 • Yonkis: @Matija klc Jedino što mi pada na pamet da nije torbica plesala (poskakivala) tu i tamo i onda mobitel to mjerio kao "još jedan korak" i tako stotinama puta. Nemam pojma, i mene bi frustriralo. Možda drugi put stavi u džep ili u ruksak? Ne znam stvarno. A Google, pomaže li što?
 • Matija klc: @yonkis- u torbici oko pasa
 • Borisone: Naći ćeš ga sigurno za manje love nego da ovdje ideš tražiti neke s njihovim utikačima.
 • Borisone: Šta si razbijaš glavu. Ponesi USB kablove, a tamo kupi kombinirani USB/A i /C punjač od koliko ti vati treba.
 • Ender: @Yonkis: kad budem kuci, uslikacu takav adapter sa tim razlicitim viljuskama, imas ga po aerodromima za jaku cenu, meni je doneo kum iz Kanade za nekoliko dolara.
 • Yonkis: @Riba da svoj (brzi 30W) punjač mogu ukopčati u njihove utičnice i da puni iPhone/iPad. Mislio sam da nije dovoljan adapter nego da mi treba i “konverter” radi drugog napona..Jel’ onda može i nešto jeftino ako je samo “viljuška” u pitanju? Npr?
 • Ender: @Yonkis: mislim da nemas brige sto se tice adaptera, jer kao sto Riba kaze vecina uredjaja radi od 90-250 Vac. Apple mislim da vec 35 god radi ta univerzalna napajanja. Za USA ti samo treba drukcija viljuska tj. utikac.
 • Riba: Vecina uredjaja prihvaca i 110 i 220V ulazni napon, pa zato pitam./
 • Riba: Adapter ti treba za sto tocno?
 • Yonkis: Ima li netko iskustva kakav bi mi putni adapter trebao za SAD s obzirom da nemaju 220/50 (svjestan sam da im utičnice također drugačije izgledaju). Može neki primjer putnog adaptera, samo da provjerim jer mislim da mi ovo [link] nije dovoljno, zar ne?
 • Yonkis: @Matija klc, a gdje ti je bio mobitel za vrijeme uspona?
 • Matija klc: Ekipa, isao sam ja Japetic. Upalio na 15pro Stravu i mjerio do gore. Izbaci 4,32km staza da iznosi, a iznosi 2.7. To je dosta velika razliika. Imate li mislienje sta moze biti i kako popraviti to? Dosada sam se dosta oslanjao na bivsi mob 13pro i nisam imao problema, ( ili ih nisam znao da imam)…. Poprilicno sam razocaran. Ako Garmin Fenix moze dobro izracunati pa trebao bi i mob od 1300€…

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.30 Seconds

Provided by iJoomla SEO