Davor Pasarić 04.06.18

Appleov dvadeset i deveti po redu WWDC (Worldwide Developers Conference) prošao je bez uzbuđenja. Raznolikosti nije nedostajalo, ali većinom se radi o već viđenim tehnologijama koje se evolucijski dograđuju, šire i povezuju. Neki, vjerojatno s pravom, kažu da možda tako mora i biti - jer došli smo do te razine informatizacije društva i razvoja operativnih sustava i softvera da tektonske promjene i nisu moguće dok računala funkcioniraju na današnjim principima. No, pogledajmo kratak pregled današnjih novosti...

Najavljena su četiri nova izdanja Appleovih operativnih sustava. Ne znam jesam li ostario i izgubio entuzijazam, ali malo toga mi se danas činilo uzbudljivo, a posebno me iritirala njihova trenutačna opsjednutost animiranim emoji likovima. Za sebe držim da sam djetinjast, ali ovo ne mogu razumjeti kao nešto toliko bitno da se o tome priča minutama i minutama na jednoj ozbiljnoj programerskoj konferenciji. Jobs bi to možda spomenuo i odjurio dalje, ali ne bi se fokusirao na nešto toliko beznačajno.

WWDC2018
U budućnosti nas očekuje gomila AR softvera, tj. aplikacija tzv. "dopunjene stvarnosti"

Prva velika najava je novi iOS 12 koji će od jeseni pokretati većinu novijih generacija iPhone i iPad uređaja. Dobra vijest je briga za korisnike starijih uređaja, tako da će ovaj operativni sustav moći koristiti čak i vlasnici, danas starog, iPhonea 5S. Apple se hvali time da je poradio na brzini cijelog iOS-a i fokus ovog izdanja bit će performanse. To je dobar odabir, mogućnosti nam ne nedostaje, ali optimizacije bi dobro došle. Mnogo se govorilo i o AR (dopunjena stvarnost) podršci i prikazan je odličan LEGO demo. Korisna je nova mogućnost mjerenja dužine predmeta u prostoru putem kamere, čini se da su to kvalitetno i "appleovski" jednostavno izveli. No, ne radi se o njihovoj inovaciji, takve aplikacije mogle su se vidjeti i prije.

WWDC2018
Treba priznati da je ovo "cool" mogućnost - direktno ubacivanje fotografije s iPhonea u dokument na Macu

Najavljen je novi macOS kodnog naziva "Mojave". Kod njega je posebno naglašen "Dark Mode", tj. tamna vizualna tema radnog okružja. Ne razumijem da se takvoj trivijalnosti pridaje tolika pozornost, ali izgleda da današnja vrlo široka publika prvo zamjećuje takve novosti. Mnoge neuredne korisnike možda spasi nova "Stacks" mogućnost na radnoj površini koja, čini se, funkcionira dosta inteligentno. Pogledajte demo, možda vam se svidi. Vjerojatno najveća novost bit će podrška za iOS aplikacije, tj. podrška na razini OS-a za njihovu laku konverziju. Ako sam dobro shvatio, taj dio neće biti dostupan na jesen, nego tek iduće godine. Pričalo se i o podršci za eGPU, tj. eksterne grafičke kartice, ali to lijepo radi već sada. To je i nešto što je korisno za mnoge vlasnike starijih Macova jer to znači da će Apple pisati grafičke drivere za najbitnije grafičke kartice, a to je velika stvar, pogotovo će to veseliti vlasnike starih Mac Pro towera.

WWDC2018
Walkie-Talkie mogućnost je sjajna stvar, pogotovo npr. kada snimatelji koordiniraju rad na terenu

Dolazi nam i novi watchOS 5 koji ima gomilu džidža-midža za sportaše, ali i obećanje da ćemo dobiti pametniju Siri i zgodnu Walkie-Talkie mogućnost za prijatelje u blizini koji također nose Apple Watch. Ovo izdanje watchOS-a ne radi na originalnom Apple Watchu, prvi podržani model je Apple Watch Series 1.

WWDC2018
Dolby Atmos navodno daje puni 3D zvuk samo iz frontalnog "Soundbara"? Hm-hm...

Iduće izdanje tvOS-a podržava najnoviju Dolby Atmos tehnologiju 3D zvuka. Navodno je toliko napredna da pruža puni 3D zvuk samo iz frontalnog "Soundbar" zvučnika. Skeptičan sam da to može nadmašiti klasičan 5.1 ili 7.1 kućni sustav prostorno pozicioniranih zvučnika, ali neću komentirati dok ne čujem. Apple se hvali i najvećim izborom 4K filmskih naslova na svijetu - što nama u zaostaloj Hrvatskoj u kojoj ne možemo niti glazbu kupovati online ne znači ništa - jer tko zna kada ćemo moći koristiti takvu uslugu. S druge strane, ne znam koliko bi to i bilo isplativo Appleu na siromašnom Balkanu gdje nam životni standard ne dozvoljava skupe pretplate na razne medijske servise i većina građana TV i filmske sadržaje gleda putem raznih besplatnih streaming servisa u sivoj zoni ili jednostavno skida torrente.

WWDC2018
Hrvatskim školama nije dozvoljen pristup u Appleov School sustav!

Na stranu sve te stvari koje su zabava, animirani emoji sinkroniziran na pokrete lice (od sada i jezika!), kada Apple nije u stanju odraditi one osnove koje su potrebne da korisnici u zemljama poput Hrvatske mogu koristiti svu tu tehnologiju za edukaciju onako kako je i zamišljeno. Na što mislim? Apple je još krajem ožujka predstavio sjajan sustav podrške za iPade u školama koji profesorima uvelike olakšava rad u učionici. No, nakon pompozne najave Apple School Managera, do dandanas, Apple nije omogućio hrvatskim školama da koriste taj sustav koji se inače može koristiti u gotovo čitavoj EU. Na upit zašto ga ne učine dostupnim, makar i bez lokalizacije, na engleskom jeziku, odgovorili su šturo i birokratski da pročitamo "Licence Agreement" i da se u njemu vidi koje su države podržane. Izgleda da smo često u Hrvatskoj diskriminirani od velikih korporacija, već smo i navikli, a onda je razumljivo i da mnoge druge najave primamo oprezno i sa "zrnom soli".

WWDC2018
Appleov odgovor na često postavljano pitanje: ide li se u spajanje macOS-a i iOS-a?

I za kraj, meni najzanimljivija informacija s ove prezentacije jest ta da je Apple jasno dao do znanja da ne ide putem konvergencije svojih operativnih sustava. Očigledno je to, za sada, prevelik zalogaj, ali tko zna što nas čeka na duži rok ako vremenom dođe do hardverskog približavanja stolnih i mobilnih procesora. Kladio bih se da bi vizionar poput Jobsa u ovom trenu imao ludi plan za koji bi većina rekla da je nemoguć! ;)

 

Komentari  

Soffoklo
04-06-2018 | 23:51
Na stranu par nekih novih fora, tja pa stvarno bi propali odavno da baš nemaju niti jednu fora stvar za prikazati, ALI...
Ovaj WWDC je po meni bio najdosadniji, skoro sam zaspao, ali ni to nije največi problem, jer iz godine u godinu oni su sve dosadniji, skuplji i lošiji.

DOSADNIJI: Postaju dosadni, jer predstave neke mogućnosti kao "nove" koje su u IT komercijalnom svijetu već vani, dobro rade svoj posao, a ove njihove po ničemu ne predstavljaju zanimljivost, vrckavost, zabavu i novu korisnost. Neću nabrajati sve, jer bi mogao do sutra, ali evo samo nekih iz ovog zadnjeg Apple eventa:
Apple Photo (Google Photo)
me moji (Samsung AR emoji, koji je btw. 10 puta bolji, jer se kreira iz fotke)
AR mjerenje koje već postoji kroz razne aplikacije na App storeu. Mislim da je dovoljno.

SKUPLJI: Mislim da ne moram nikome navoditi dokaze o poskupljenju proizvoda i to po prilično zastrašujućim cijenama.

NAJVAŽNIJE OD SVEGA, SVE SU LOŠIJI: Ovo je onaj glavni razlog zbog kojeg sam odlučio napustiti Apple platformu. Pomalo, jer sam prilično duboko ušao u taj Apple svijet zadnjih preko 10 godina, pa će trebati vremena za prebaciti se kvalitetno na nešto drugo.
Oni skoro više ne znaju izbaciti uređaj bez mane, ne mislim na manu poput Mac Pro-a ili iMac-a da postane preskupa i nenadogradiva kanta za par godina, već na manu loših materijala, dizajna, same logike sastavljanja komponenti.
Da ne duljim osim što sam i sam imao troškove od par desetaka tisuća kuna na razne popravke Apple uređaja ovdje ću staviti samo neke od linkova (imam i drugih izvora, ali ovaj lik se bavi popravkom Apple proizvoda, pa je prilično dobro upoznat s temom), pa tko želi može vidjeti na što sve mislim.

Macbook Engineering: Thunderbolt failure disables internal SSD! - https://youtu.be/3YGCFeZZS6A
Apple store destroys Snazzy's iMac: what they could have done differently - https://youtu.be/5rcms7V3VmI
Apple COVERS UP iPhone 6+ design flaws that lead to touch disease! - https://youtu.be/63ysudto8wc
INGENIOUS Macbook Engineering: explained in 3 minutes. - https://youtu.be/-hFYwmFRTUM
The horrible truth about Apple's repeated engineering failures. - https://youtu.be/AUaJ8pDlxi8

I za kraj ono najbitnije. Ta njihova arogancija, nesvjesnost i LAŽ. To naglašavanje WOW, SUPER, GREAT, AMAZING potpuno nepotrebno na potpuno nebitnim stvarima. Gledam te njihove javne nastupe, pa to je strašno. Tim Cook koji bi trebao samo reći dobar dan na početku i doviđenja na kraju, jer sve ostalo je kontraproduktiv no trkeljanje s njegove strane, pa masa likova koji nastupaju na keynotima iz čiste političke korektnosti, pa šefovi raznih odjela u kompaniji koji nabrajaju nove mogućnosti kao da ih sam čitam iz njihovog marketinškog materijala. Majko mila kakvi amateri naspram Jobsa, ali ok da ne uđemo u raspravu oko Jobsa napisat ću samo još ovo u vezi njega; Jobs je dokazao da ne zna odabrati lidera/nasljedn ika, prvo Sculley, sad Cook.

Cook doro jaše na valu nasljeđa iUređaja i kvalitetnih Mac računala s drugačijim pristupom od alternative, ali ne dodaje nikakvu novu vrijednost da se stvori novi val na kojem će opet jednog dana zajahati netko novi.

Goodbye Apple. It's been a fun ride.
dpasaric
05-06-2018 | 00:31
@Soffoklo - Mislim da bi Appleu danas trebao vođa klase Elona Muska. Ovo tu je hrpa dosadnih štrebera. ;) Što se tiče kvalitete koju spominješ, osobno zaista nisam imao problema, dapače, mogu samo hvaliti gotovo sav njihov hardver koji imam, ali istina je da su imali glupih grešaka na nekim modelima (koje sam zaobišao). S druge strane, u usporedbi s drugim proizvođačima hardvera, oni su još uvijek najbolji i najmanje su se srozali. Sjeti se samo kako je nekada HP izrađivao svoje radne stanice! Kayak serija npr., pa to je bio užitak vidjeti i raditi na tome, a danas je HP consumer junk...
robee
05-06-2018 | 06:53
@Soffoklo
Potpisujem sve receno.
Anonimac
+1 05-06-2018 | 10:46
Hardware im je još uvijek odličan, ne znam što se očekivalo od softwarea. Sve što su najavili je evolucijski korak naprijed. Drago mi je što su ozbiljno shvatili optimizaciju na starijim uredajima i privatnost podataka. Sama prezentacija je bila vrlo iritantna od početka, prvi indikator je bio onaj usiljeni hipster/british humor u intro skeču. Očito forsiranje SJW diversity; od toga da jedva razumijemo govornika do prezastupljenih "stoked" voditeljica. Pa skriptirani FaceTime sugovornici koje kao da su pokupili u podrumu IBM-a. A najgore od svega; Craig Federighi bez imalo humora, to im ne mogu nikako oprostiti.
drlovric
+1 05-06-2018 | 11:41
7-8 mjeseci je proslo od kako koristim Samsung mobitel i ne nedostaje mi iPhone. Niti malo. Nikakve stvarne probleme nit poteskoce nemam u svakodnevnom koristenju.

Puno je pomoglo sto nikada nisam se navukao na iMessages (uvijek koristim Viber i Whatts), kao i Google Photos, tako da tranzicija sa iOS je bila bas bezbolna. Za 3 dana se na sve naviknes...

iPad sam sacuvao jer mi je odlican za citanje i konzumiranje sadrzaja, mada ne sumnjam da bi i drugi tableti tog cjenovnog ranga odradili taj "posao" korektno :)

Primarno racunalo mi je jos uvijek "problematicni" rMBP iz 2012. Koji je toliko los i popljuvan da eto jos uvijek nece da se pokvari. A nije da ga nisam zlostavljao i koristio :)

U fazi sam da trebam novo racunalo, i mislim da cu i dalje ostati na Mac. Radi to stabilno i pouzdano, a pricu o svom awesome eko sustavu koji samo oni imaju nek prodaju nekome drugome :)
smayoo
+1 05-06-2018 | 19:15
Sinoć sam pokušavao skinuti stotinjak fotki sa susjedinog (flagship) Samsunga. Doživio sam 7 živčanih slomova i na kraju nisam uspio, ni Android File Transferom, ni Samsung Smart Switchem. Tako da ti tu svoju priču prodaj nekom drugom. ;)
Danijel Horvat
+1 05-06-2018 | 19:19
Moj osvrt redom od po meni najvažnijeg prema najmanje važnom:

1. iOS 12 - super stvar je optimizacija u brzini rada i potrošnji baterije, upravljanje notifikacijama. Vjerujem da će idući event donijeti i update uređaja baziranih na njemu (konkretno ipad mini i iphone se)
2. OS X "Mojave" - dark mode je bedastoća, ali čini se da nas čeka dobrih native aplikacija i dobrih portova sa iOS-a. Davor je već spomenuo korisnu stvar "continuity camera". APFS za Fusion driveove (napokon!).
3. novi tvOS - Dolby Atmos je u dolasku - to bi moglo uz eventualnu podršku za x.265 codec (koja je čisto stvar SW-a vjerujem, jer CPU/GPU to može izgurati) učiniti sam appleTV izrazito poželjnim media playerom uz kombinaciju Infuse/Plex/VLC.
4. ARkit 2 - augumented reality ili proširena stvarnost - novotarija kojoj još uvijek nismo vidjeli praktičniju primjenu od igara - dvije odrasle osobe imaju složen LEGO set i kroz aplikaciju dodaju likove i akcije? WTF? Dofurajte tetu u kuti koja se uči anatomiju zahvaljujući AR-u, dajte nešto korisnije od "let's play". Dovedite tigra, mravojeda, odsimulirajte nekakav operativni zahvat koristeći AR, anything... ovako je sve to - čemu? Ok, Adobe je rekao da će standardizirat zapis AR sadržaja, jeste mogli naći nekog tko će to izreći a da ne zvuči kao pidgin robot? Jeste. Da, jasno mi je ste world oriented i ne, nisu mi mrski ni Indijci ni Japanci ni Kinezi ni afroamerikanci, ali ako već koristite Adobe kao adut, trebalo je to bolje...
5. WatchOS 5 - apple watch je uređaj iz ponude od kojeg sam očekivao najviše jer je - najnoviji i najinventivniji (ili ga bar takvim predstavljaju). Na godišnjem sam si dao u zadatak raspakirati i testirati očev apple watch nike edition druge generacije. Razočarao me. Svime. Od autonomije do aplikacija, ništa mi nije bilo prema očekivanjima (a ona stvarno nisu bila prevelika). Sve ove nove mogućnosti predstavljene u watchOS-u 5 jesu zgodne, ali poprilično - nekorisne? Podcasti na ruci? Nove aktivnosti? Healthkit je očito pao u zaborav malo, a tu se po meni trebalo više i bolje. Općenito, watch je IMHO pandan trećem ili četvrtom automobilu u obitelji.

Opći dojam? Ni da ni ne. Ima stvari koje su zanimljive, ima i onih koje su potpuno beskorisne. Vidi se neki napredak, no da li će to zadovoljiti tržište, vidjet ćemo kad krene novi hardware u rujnu...
Danijel Horvat
05-06-2018 | 19:20
smayoo je rekao:
Sinoć sam pokušavao skinuti stotinjak fotki sa susjedinog (flagship) Samsunga. Doživio sam 7 živčanih slomova i na kraju nisam uspio, ni Android File Transferom, ni Samsung Smart Switchem. Tako da ti tu svoju priču prodaj nekom drugom. ;)


Smayoo, nije ti valjda palo na pamet to radit na Macu? :užasinevjerica :
robee
-1 05-06-2018 | 20:44
smayoo je rekao:
Sinoć sam pokušavao skinuti stotinjak fotki sa susjedinog (flagship) Samsunga. Doživio sam 7 živčanih slomova i na kraju nisam uspio, ni Android File Transferom, ni Samsung Smart Switchem. Tako da ti tu svoju priču prodaj nekom drugom. ;)

Dobio sam i ja kada sam to pokusavao a stvar je vrlo trivijalna. Instaliras na mob airmore i odes na isto takvu stranicu i sve odradis preko lokalne mreze :)
Fora je u tome sto je kod Apple doslovno i najmanja sitnica komplicirana a po trazenju raznoraznih uputa na netu vidi se koliko ljudi luta izgubljeno.
robee
05-06-2018 | 20:53
Eh da, sto se tice iOS12 jedina krajnje korisna stvar je grupiranje notifikacija (koja je ovo godina ..hm...?).
Personalizirana gowacna, darm teme i ostale gluposti ako ce vec postojati onda se trebaju pojaviti totalno u pozadini, bez pompe i isticanja. Sva sreca pa eto postoje lijepe opcije za ikone i ostalo pa se mogu bez problema koncentrirati na gowance. Blago receno sramota!
smayoo
+1 06-06-2018 | 09:38
Daddo je rekao:
Smayoo, nije ti valjda palo na pamet to radit na Macu? :užasinevjerica:


Naravno da jest. U kući imam 8 Macova i 0 windows govana. Na čemu bi drugom to probao? :)

robee je rekao:
Fora je u tome sto je kod Apple doslovno i najmanja sitnica komplicirana a po trazenju raznoraznih uputa na netu vidi se koliko ljudi luta izgubljeno.


Ne bih rekao da je problem u Appleu i apsolutno nije istina da je "i najmanja sitnica komplicirana". Koristio sam Mac u kombinaciji sa Symbian smartphoneom godinama i sve je radilo super, krajnje jednostavno i nikad nije zapinjalo. Isto tako i s Nokia telefonom na tipke. Pa i sa Samsung Note tabletom od prije 5 godina. O iPhoneu da i ne pričam.
Anonimac
06-06-2018 | 10:53
Problem je kad su fotke u memoriji telefona, Android File Transfer s microSD kartice na macOS radi bez problema. Steta što ih Image Capture ne prepoznaje kao foto aparate.
ping
+1 07-06-2018 | 11:07
Jedino što sam uspio shvatiti nakon ove prezentacije je da sam ostario. Meni je prezentacija bila najblaže rečeno bezveze dok je mom sinu to bilo mrak, brutalno i još par izraza koje ovdje ne izgovaramo. Naravno da je odmah skinuo na svoj iPhone 6 novi iOS12 i dok smo to popodne čekali pregled na Sv. Duhu sa oduševljenjem je pričao kako ima novi telefon. Već sam zaboravio što ga je sve oduševljavalo ali sjeća se da je rad definitivno ubrzan. Meni je Dark mode nešto što mi nije bitno ali izgleda kako je većina u publici najviše odreagirala na predstavljanju upravo te funkcije. Izgleda da je ovim novi klincima to dosta bitno. Isto tako ovi klincima koji mi dođu na plažu u trokutima, sa majicom sileđijkom na sebi najrađe bi stisnul vritnjak da im ni Apple watch sa svim health runtastic i sličnim aplikacijama ne bi mogal izbrojit korake kad počnu trčati, al' eto to je isto još jedna od stvari koje mi ne trebaju. I tako redom. Kao što kažu klinci iz benda u pol devet kod Sabe:

Starimo
stare i glumci koje volimo
stari i teta koja čita vijesti
više ne možemo sve jesti

Teško pada
koljenaškripe
klizava je kada

Starimo
ali pametniji nismo
još smo uvijek ljuti
ali smijemo se isto
dpasaric
07-06-2018 | 23:00
Tako nekako kao što si i napisao... a mene i dalje veseli što će 10.14 raditi na starim Mac Pro! :) No, sada sam saznao i lošu vijest - Apple želi vremenom ubiti OpenGL, toliko forsira Metal da nije isključeno da će za koju godinu potpuno izbaciti OpenGL podršku. Žao mi je gomile starog OpenGL softvera (igre uglavnom) koji bi tada prestao raditi. Znači morat ćemo negdje na nekoj particiji ostaviti jedan stariji OS za takve situacije. :)
Riba
07-06-2018 | 23:42
Kako misliš "vremenom ubiti", koliko sam čitao na novom macOSu je ubijen. Kao i Quicktime btw.
dpasaric
08-06-2018 | 00:48
Ipak ne, ne mogu napraviti baš takav rez, lukavo su koristili izraz "deprecate", znači neće ga dalje razvijati i destimulirat će njegovo korištenje kod developera. Vjerojatno će ga držati u sustavu kao svojevremeno Rosettu, a onda u jednom trenu samo izbaciti. Meni je žao i za Rosettu, baš su to mogli ostaviti, ničemu nije smetalo, a i mogao sam igrati SpaceTripper! :)

S druge strane, drago mi je da sada ozbiljno guraju Metal, to super radi. I ove nove igre koje ga koriste zbilja izgledaju sjajno.
Anonimac
09-06-2018 | 17:43
Ja sam nažalost podjeljenog mišljenja. S jedne strane prezirem Apple i njihova izdrkavanja i besramno skupe uređaje. Traže me 30k kuna za novi BTO iMac koji niti nije najjači model koji se može složiti. Odvratne su mi te napuhane gluposti tipa DARK MODE, amazing, woow. WTF? Pokupili su to jer su morali čisto iz trenda kojeg već dulje vrijeme ganja Adobe, a u zadnje vrijeme i Youtube. Dakle ništa novo. Ova integracija iphonea i maca za direktno fotkanje je fora ali ne kužim kako nije došla i prije pošto su već spojili uređaje i accounte da ti i mac zvoni dok te netko zove na mobitel i to je užasno iritantno. Meni je taj OS odličan naspram konkurencije, ali super je radi tog old school legacyja od prije 15 godina. I preskupi su definitivno za jedno 20%. Trenutno imam hackintosh ali nisam baš zadovoljan i vraćam se na iMac ali na žalost ne BTO koji mi realno treba (pošto se bavim animacijom) nego najjači na lageru u hrvatskoj. I da, tako skupi strojevi sa 1 godinom garancije, ma marš! Uglavnom, gorak okus korištenja prilično dobrog stroja.
dpasaric
09-06-2018 | 20:02
@Anonimac - ne kužim kojom logikom imaš živce za Hackintosh, a onda umjesto da si uzmeš Mac Pro tower ti bi upucao 30k kuna u novi iMac? Već za oko 10 tisuća kuna možeš dobiti sjajan 6-core Mac Pro, sigurno jači od najjačeg BTO iMaca, a za 15-ak možeš imati i dual u nekoj izvedbi.

S drugim što si rekao se uglavnom slažem. Ono za zvonjavu telefona na Macu - to se najnormalnije isključi.
Anonimac
10-06-2018 | 09:27
@dpasaric - znam da se može kupiti dosta dobra mašina starije generacije ali point nije u tome nego da nove mašine budu dobre i dostupne za narod. Meni se sviđa iMac radi fantastičnog ekrana koji mi treba za posao. Još ako utučeš u njega 64GB rama, to i sa srednje jakom grafičkom od 4GB radi odlično. Hackintosh mi je bio fora projekt za poigrati se ali ako ti računalo treba radi posla onda mislim da definitivno to nije rješenje.
Anonimac
10-06-2018 | 10:24
Mogu reći da sam zapeo na macOS jer imam hrpu kupljenih aplikacija i igara koje developeri i Apple ih lagano proglasavaju deprecated. Ne namjeravam stalno kupovati nove verzije bez novih mogućnosti samo da bi mi radile. Kad prestanu raditi lagano se bacam na open source aplikacije i prelazim na FreeBSD.
Anonimac
10-06-2018 | 15:45
7 years romance has come to an end... (Apple)

https://www.facebook.com/nasdaily/videos/1053347648150720/
Anonimac
10-06-2018 | 16:03
Pozdrav svima, nije poanta nabavljati prastara MacPro računala (bez obzira na njihovu kvalitetu i iskoristivost, koja je neupitna), već je bit cijele priče zašto je sve najednom zapelo?!? Odjednom Apple više nema cijenovno prihvatljivog računala, osim MBA, koji je ionako već generacijski na izdisaju. Što je sa mnom? I meni sličnima, a ima nas. Gdje je novi MacMini za mene, računalo u okviru 5-6 tisuća kn, za kućnu namjenu. Nema ga, a za postojeću (staru) generaciju MacMinija ne dam taj novac. Cijene se ne spuštaju, to je ono žalosno. Gura se samo iPhone i bezvezarije tipa emoji, bojim se da su za nas korisnike starije škola vremena polako odbrojana. Jedino mi preostaje sa tavana izvući svoj stari iMac G3 bondi blue i prisjećati se kako su nekad bila ljepša i bolja vremena. Ili ja jednostavno starim?
Anonimac
10-06-2018 | 18:22
Vec sam nekoliko puta komentirao pa cu i opet isto, a nek admin ima hrabrosti ovo objaviti.
dpasaric i smayoo su ili dionicari applea ili neki crtic likovi s ruzicastim naocalama kojima je apple cool pa makar govna proizvodio. A bogme ih proizvodi u velikim kolicinama.

Evo i ja isto slazem sad sebi novu radnu stanicu, mozda pricekam do threadrippera 2 i gtx 2080 koji su iza coska i fakat me zanima u cemu su ti omrazeni windowsi toliko losi. Neka mi ova dva neprikosnovena intelektualca (smayoo pogotovo) to objasne. Win imaju svojih problema i bedastoca (dosadni updatei npr.) ali i Mac os ima svoje quirkova na veliko...
npr. file system, od prastarog hfs+ pa do ovog eksperimenta zvanog apfs, tupava nemogucnost kopiranja pathova u finderu kao tekst i setanja medju folderima unutar url-a, esc tipka za npr. prekidanje rendera u npr. mayi ili c4d vise neradi ako fokus preuzme neka druga aplikacija i sl.

Naravno njih dvojica to NIKADA nisu dozivjeli... yeah, right...

Pa pobogu, OS nije neki kultno religiozni artefakt vec obican application launcher. Imas svoje appove i radis posao u njima. Bez aplikacija os je neupotrebljiv sam po sebi.

Slazem se s prvi postom, apple je postao gomila precjenjenih govana.

I ona fora dpasarica s nekvalitetom HP radnih stanica. O cemu ti to pricas ili jos bolje na cemu si? Prosla serija Z800 ili Z600 je starship enterprise u usporedbi a bilo kojim mac pro strojem, a ovi novi djeluju jos bolje i kvalitetnije.

Zanima me gdje bi dosla svjetska vfx produkcija da se radi na mac os-u? nigdje! Kome uopce pada napamet da apple proizvodi kvalitetniju elektroniku od pro strojeva HPa ili Dell-a? Pa zar su vanzemaljci i imaju neku neshvatljivu tehnologiju... Naravno druge kompanije imaju mozda siru ponudu pa eto imaju i manje skupe i losije proizvode, ali ljudi, reci da je HPz inferioran nekakvom trashcanu ili iMacu je bedastoca par exelance...

Vidimo vec da i najveca boljka windoza virusi, sad vec lagano idu prema hardveru, dakle os je tu nebitan sto su meltdown i spectre najbolje pokazali.

OK ispucao sam se... ne morate objavit... :-)))


ehh, da... smayoo!!!
ono s fotkama i androidom....
neki dan hocu s ajfona 6 i ios 11 poslat par slika nekome u mailu.
otvorim novi mail, upisem adresu, kliknem u poruku na insert photo and video.
odvede me u camera roll i tamo ne mogu selektat 5 fotki vec jednu po jedu u mail. Pa zar to nije prije tako radilo? Da klines select i da izaberes koje fotke zelis poslat odjednom.
dpasaric
11-06-2018 | 00:58
@anonimac - Mi uvijek sve objavljujemo dok se ne prostači, ne vrijeđa druge ili krši ostala pravila na koja korisnici pristaju dolaskom na Jabučnjak. Želimo da je ovaj virtualni voćnjak mirno, pristojno i ugodno mjesto komunikacije. To ne znači da korisnici trebaju biti na sedativima ili da netko ponekad ne može imati temperamentniju poruku.

Nakon što sam imao tu sreću da odlaskom s TV prestanem na poslu koristiti Windowse, nažalost, radi klinaca i škole (jer naravno rade samo na Windowsima), a i njihovog pritiska da imaju i native Windowse radi par igara koje im prijatelji imaju, instalirao sam zadnje Windowse na dva stroja. I ok dok su ti Windowsi, kako kažeš, tek običan app-launcher, tu neke razlike nema, sve to radi slično, ali čim se moram spustiti na razinu OS-a, kada moram učiniti nešto van rutine, kada moram brinuti o održavanju, to se pretvara u noćnu moru čak i danas s "modernim" Windowsima. Evo i danas, 2018. godine, Windowsi su neizbrušeno nedovoršeno smeće prepuno rupa. I to jednostavno nije vrijedno mojih živaca. U to malo što ih koristim ovako sam imao više nevolja nego sve godine što na poslu koristim macOS profesionalno.

A ovo za HP samo prenosim riječi inženjera koji je HP fan oduvijek, kojem novac nikada nije bio problem i koji nikada nije imao Mac, ali mi je s toliko gorčine pričao o tome koliko je njihov moderni hardver loše sklepan i nepouzdaniji od nekadašnjeg. No, baš me briga za to, upravo da za Windowse postoji trostruko brži hardver od Macovog, nema šanse da bih se vratio raditi na njima, to još možda klinci imaju živaca za takve stvari, ja ne, postao sam Macovski razmažen i komotan. I razumijem kada netko složi single-purpose stroj na kojem nema ničega nego par aplikacija koje rade jedan konkretan posao i ciao, onda su Windowsi vjerojatno pondošljivi, ali ja želim imati višenamjenski stroj na kojem mogu raditi štogod poželim, bez straha, bez nevolja, bez nekompatibilnos ti i reinstalacija. A da mi u crnoj nuždi ipak zatrebaju, pokrenem virtualku i odradim što treba. Upravo da je i nešto što moram izvesti native u Windowsima, mogu i to, na Macu mogu sve, a imam svoj mir i to nema cijenu.

To što Apple sada nudi neprikladan i skup Mac hardver, to je druga tema, mislim da sam oko toga bio prilično objektivan u zadnjem članku.
Danijel Horvat
12-06-2018 | 09:07
Anonimac je rekao:

ehh, da... smayoo!!!
ono s fotkama i androidom....
neki dan hocu s ajfona 6 i ios 11 poslat par slika nekome u mailu.
otvorim novi mail, upisem adresu, kliknem u poruku na insert photo and video.
odvede me u camera roll i tamo ne mogu selektat 5 fotki vec jednu po jedu u mail. Pa zar to nije prije tako radilo? Da klines select i da izaberes koje fotke zelis poslat odjednom.


Ovo radi, naravno.
Poslati par slika nekome u mailu znači - otvori galeriju slika, izaberi slike iz nje. Odaberi što ćeš s njima (u ovom slučaju poslati ih mailom). Upiši primatelja i eventualnu poruku i pošalji.
Kloba
12-06-2018 | 15:23
Ping, super mi je tvoj komentar "sa majicom sileđijkom", i stihovi pjesme "Starimo" koje si dodao na svoj tekstić legli su, kako se kaže - ko budali šamar! :)
Kloba
+1 12-06-2018 | 15:54
Najači su mi likovi koji se nađu pljuvati skriveni u anonimnosti.
Frende, ovo nije Večernji, Jutarnji, 24sata i slične stranice koje dozvoljavaju takvu razinu komunikacije.
Ime OVE stranice jasno govori kojem OS- registrirani korisnici naginju.
Što se antivirusnih programa tiče; eto - 2018. još uvijek nemam nikakav AV instaliran na Macu. Ne treba mu. Zašto? Jer je svaki program, odnosno aplikacija (nazovimo ih kako hoćemo) napravljena u zasebnom "pješčaniku" i sve da joj se nešto i desi, neće prenjeti zarazu ostatku operativnog sustava niti ostalim aplikacijama.
Penđeri pak, navlače viruse ko mamci za komarce i pokreće se dll hell. Da ne govorim kako sam slagao mašine za 25 000 kuna, i na tada najnovijoj sedmici uredno mi je izlazio BSOD.
Mac ne komplicira.
Dok za istu stvar na Penđerima (Bertone, svaka ti čast za ovo ime! :)) trebaš kliknuti dva do tri puta, na Macu je dovoljan jedan klik.
I tako dalje i tako šire.
Svatko ima svoje preferecije i u to ne ulazim.
Jesu li igrice, pogotovo one najzahtjevnije, bolje na Windowsima - iskreno ne znam. Igrao sam na PC-u u svoje vrijeme (doba Dooma 3 i FarCry 1). Ali tada za Mac developeri igrice nisu niti radili. Danas ih ima sve više.
Da je Mac skuplji, jest - ali sve što vrijedi košta.
Anonimac
14-06-2018 | 16:35
Kloba je rekao:

Dok za istu stvar na Penđerima (Bertone, svaka ti čast za ovo ime! :)) trebaš kliknuti dva do tri puta, na Macu je dovoljan jedan klik.
I tako dalje i tako šire.


Oh da... sigurno...

situacija
imaš foldere od 001 do 500
svaki od njih ima podfoldere 01,02,03
treba ti folder 260 podfolder 02
napraviš što treba i nakon toga isto u folderu 265/02.

Na windowsima i linuxu samo u URL upišeš folfer 265 i tamo si.
Na macu trebaš tipku back, potražit folder 265, kliknut jednom da se dotični otvori i kliknut drugi put na folder 02

E sad ti meni genije reci šta je jednostavnije?

MacOs je mrtav za bilo kakav content creation i živ samo za content consuming.... htjeli vi to ili ne.

@Kloba
Te tvoje fore o anonimnosti su smiješne, ne znam ni ja tvoje pravo ime, ni adresu ni OIB ni MB ni broj u banci... niti znam jel ti slika istinita....
dpasaric
14-06-2018 | 17:08
@anonimac - Buaaa-šmrc! :) Evo, mi smo prestali raditi "bilo kakav content creation" na Macu nakon što si nam javio novosti! ;) Idemo sada brzo rasprodati te zaostale Macove i preći na Windowse jer će nam to omogućiti da... ček? Što točno?
Anonimac
14-06-2018 | 20:23
@dpasaric

A nee.. nipošto prodati... čuvaj te macove kao oči u glavi. Trebat će ti za narednih 10-15 godina jer apple sigurno neće ništa takvo više proizvesti

Npr. 2028 kupiš zadnji pošteni mac MP2012 ubaciš najnoviji GPU koji eto neće radit na PCI4.0 već samo na 2.0, al imat ćeš mac.... jeeeeeeee :-))))
Renzo
+1 14-06-2018 | 21:10
Samo jedna riječ, Spotlight.
Danijel Horvat
14-06-2018 | 23:01
Anonimac je rekao:
[
Oh da... sigurno...

situacija
imaš foldere od 001 do 500
svaki od njih ima podfoldere 01,02,03
treba ti folder 260 podfolder 02
napraviš što treba i nakon toga isto u folderu 265/02.


Da se nađem u takvoj situaciji dobro bih se prvo preispitao da li uopće jesam za taj posao koji radim s tim pristupom. Za napraviti istu stvar na XY "foldera" ako koristim Mac OS ("everything is a file", čuo kad za to?) koristio bih ili:

a) Automator app koji je sastavni dio Mac OS-a?
b) Terminal app u kojem bi odradio što trebam?
c) Folder actions setup?

Na Linuxu bih se vjerojatno prihvatio pisanja skripte.
Windowsi? Powershell

Anonimac je rekao:

Na windowsima i linuxu samo u URL upišeš folfer 265 i tamo si.
Na macu trebaš tipku back, potražit folder 265, kliknut jednom da se dotični otvori i kliknut drugi put na folder 02

E sad ti meni genije reci šta je jednostavnije?


Jednostavnije je ne koristiti miša? Command+Shift+G će ti otvoriti dijalog sa "go to" i možeš bez ikakvog problema upisati putanju koju želiš. Command + V će ti zalijepiti sadržaj međuspremnika koji recimo može biti putanja do nečega.

No, kao i u svemu ostalome, potrebno je imati određena predznanja, u ovom slučaju o tome kako je Unix (i svi njegovi derivati) kao operativni sustav koncipiran, te gdje se što nalazi i zašto.

Za one kojima se to ne da naučiti (jer su ili lijeni ili imaju prečeg posla poput "stvaranja sadržaja") postoji Spotlight (na kojeg isto ne moraš trošiti klik miša, imaš kombinaciju Command + Space).

Znaš, nije sramota kad nešto ne znaš. Nije čak problem ni kad tvrdiš nešto što nije istina, ako za svoju tvrdnju imaš validne argumente. Nažalost, meni je problem prihvatiti argumente koji možda i jesu validni kad onaj tko ih iznosi priča o nečem što poznaje (iz tvojih upisa meni se ne čini da je to kod tebe slučaj).

Anonimac je rekao:

MacOs je mrtav za bilo kakav content creation i živ samo za content consuming.... htjeli vi to ili ne.


Nažalost, recentni appleov događaj za developere te demantira. Mac OS je platforma za razvoj aplikacija za sve Appleove (i ne samo Appleove) uređaje. Ne, čekaj, aplikacije nisu "sadržaj", zar ne?

Uostalom, zašto te toliko žulja Mac OS? Netko mudar je rekao: "Pa pobogu, OS nije neki kultno religiozni artefakt vec obican application launcher. Imas svoje appove i radis posao u njima. Bez aplikacija os je neupotrebljiv sam po sebi." ;)

To što tebe posao i aplikacije prisiljavaju da radiš na platformi X je tvoj problem.
dpasaric
15-06-2018 | 00:46
@anonimac - Ooo ne'š ti dramatične prednosti u bandwidthu prema grafičkoj kartici! :) To bi nam trebao biti razlog za preći na Windowse? Baš me zanima u kojem softveru možeš primjetiti tu razliku? :)

BTW kladim se da će novi Mac Pro 2019 imati sve to složeno up-to-date, ali moje iskustvo je da je upravo taj dio propusnosti RAM-a prema grafičkoj uglavnom zanemariv. I ono što nude starije PCI generacije je više nego dovoljno i dandanas. Valjda jedini program koji sam sreo, a da možeš izmjeriti neku razliku, je bio Motion, a i to sam testirao u doba kada su grafičke imale po 1 do 2GB... tko zna kako bi bilo danas kada VRAM više nije problem. Sada bilo koja imalo solidnija kartica nove generacije ima barem 8GB VRAM-a. GPU testovi koje sam gledao između strojeva s tekućim PCI i starijim generacijama su gotovo identični, tako da očigledno to nije usko grlo. Pogledaj malo gomilu tih benchmarka na Barefeatsima.

Uostalom, Valjak, koji ima veću propusnost prema GPU od Towera, u svim testovima koje sam našao nema nikakvu prednost prema starijim strojevima u kojima su tekuće kartice. Ok, netko će reći da to može biti važno za igre - slažem se, vjerojatno da, ali tada kada imaš stariju karticu s malo VRAM-a, a sada igre potrpaju to sve u veliki VRAM modernih kartica i promet po sabirnici tijekom gameplaya nije problem. Instalirao sam nedavno zadnji Tomb Raider koji gura grafiku prilično na granice i sve to potpuno mekano radi na starom Mac Pro Toweru. Dakle, očigledno niti igre nisu problem. U biti, niti jedna hardverska karakteristika starih towera danas nije usko grlo osim što nema USB 3, ali za to postoji kartica.
Anonimac
15-06-2018 | 00:49
Daddo je rekao:

a) Automator app koji je sastavni dio Mac OS-a?
b) Terminal app u kojem bi odradio što trebam?
c) Folder actions setup?Vidim da uopće nisi skužio poantu... Win i Linux imaju path kao TEXT na vrhu prozora. Dakle u dotičnoj situaciji ../../500/F02 dovoljno bi bilo umjesto 500 upisati 495 i bio bi u folderu 495/F02
Bez skripti, bez folder actionsa bez terminala bez sranja ikakvog... običan tekst. plain and simple.

Daddo je rekao:

Jednostavnije je ne koristiti miša? Command+Shift+G će ti otvoriti dijalog sa "go to" i možeš bez ikakvog problema upisati putanju koju želiš. Command + V će ti zalijepiti sadržaj međuspremnika koji recimo može biti putanja do nečega.


Da, Command+Shift+G otvara putanju ali to je točno tri tipke više CMD+SHIFT+G, dakle nezgodnije i traje duže nego tekstualna path putanja. I još k tome uvijek ide od zadnje korištene, a ne od trenutne pozicije.

Spotlight?
Kako da ne. Kad u spotlight upišeš ime foldera on trenutno nađe sve foldere istog imena, dakle i onaj koji je backup kopija na drugom disku onog u kojem radim... i opet trošim vrijeme gađajući točno onaj koji mi treba, dakle beskorisno.... da, da... spotlight se može customizirati...... i kad zbrojiš sve te MacOS điđe miđe kako do nečeg doći sve to skupa nije ni do koljena tekst pathu na win lin platformama.

Daddo je rekao:

Uostalom, zašto te toliko žulja Mac OS? Netko mudar je rekao: "Pa pobogu, OS nije neki kultno religiozni artefakt vec obican application launcher. Imas svoje appove i radis posao u njima. Bez aplikacija os je neupotrebljiv sam po sebi." ;)


E da, vidim da pratiš što sam ja mudar napisao. Ne žulja mene macOS kao takav, lako ja pobjegnem od toga (i bježim lagano ali sigurno), već me žuljaju ljudi kojima je kritičko mišljenje toliko poražavajuće nisko da realne kritike na "svoju ljubljenu kompaniju" doživljavaju kao osobne, da kultno brane sve i svašta...

ali dobro, ne može im se zamjeriti jer kako je netko mudar maloprije rekao "Znaš, nije sramota kad nešto ne znaš.... " :-)
Anonimac
16-06-2018 | 08:28
Evo u 10 tocaka mojeg vidjenja kako ce izgledati mac pro 2019, ukoliko ga ne otkazu u medjuvremenu...

1. Bit će lijep. Prekrasan. U Deep Space 9 Gray boji, a u opciji će nudit i Rose Gold s natruhom šampanjca. Pol godine poslije stize i Cartier Edition.

2. Modularan - proprietary moduli koje samo apple prozvodi pa kad nesto rikne moras kupit bas to, narucuj s neta ili cekaj 15 dana apple servis i naravno ispljuni 2x vise love nego za off the shelf dio.

3. Ponuda GPU- klasično appleovski... AMD u 2 varijante i u prethodno spomenutim proprietary modulima tako da jedna vega 64 umjesto 700 USD košta 1400 USD. I to samo te dvije kartice kroz cijelo vrijeme proizvodnje stroja. 2025 ce kostat isto kao i na pocetku.

4. Smislit ce neki novi prikljucak cool imena, USB 3.0 ide u bespuca poviesne neozbiljnosti, kupi sve vanjske diskove ponovo, ili jos bolje, kupi specificne apple donglove. Jer sto je Mac bez donglova?

5. Vjerojatno ce ponudit i Blitz Cinestar (pardon, Apple Cinema) display, bez tipki kao i prosli, samo sa softverskom kalibracijom preko GPU, ne bi me cudilo da nijedan drugi monitor neces moc prikljucit na tog lepotana vec da ce kupce prisiljavati na kupnju bas cinema displaya... mozda ipak ne, ajd valjda nisu toliki kreteni.

6. Hladjenje ce bit nesto tipa New Thermal Core, opet neka kvazi tehnicka floskula koja ne znaci nista osim sto, jel, zvuci coool.

7. Nesto sad pricaju da ce bit podredjen razlicitim workflow-ima, kao za video, audio, animaciju itd... WTF? Ako ce taj projekt vodit onaj imbecil koji je napravio FCP X ili netko njemu slican, onda racunaj na ultra preskup i usko specijaliziran stroj. Prodavanje takvog stroja nakon par godina ce bit nocna mora.

8. Unutar pocetne cijene od npr. 6000 USD, bez monitora, naravno, dobit cemo (tj. dobit cete) i ultra sexy tastaturicu i onog bedastog touch miseka, a tastatura ce imat touch bar sa sloganom... the touch bar you already know - on stereoids....

9. Promotivni materijali ce obavezno bit popraceni sloganom "The fastest mac we've ever created", naravno, jer treba minionsima objasnit da troseci 6000+ USD dobijaju mac koji je sigurno 10 posto brzi i jaci od iMac Proa i 20% od onih starih cheese grater kanti iz 2010. Na WWDC 2019 Phil Von Schiller ce sa suzama u ocima reci kako su napravili "Something truly (insanely?) great (different?) for professionals and artists around the world"

10. Made by Apple California. Assembled in China.

Slobodno dopunite.....
Anonimac
17-06-2018 | 20:43
Beeeeeeee.
Air
18-06-2018 | 10:30
Anonimac je rekao:
Evo u 10 tocaka mojeg vidjenja kako ce izgledati mac pro 2019, ukoliko ga ne otkazu u medjuvremenu...


Anonimac je si ti ozlojađeni Mac-ovac ili frustrirani PC-ovac?
Adam-Luka Turjak
18-06-2018 | 10:34
Mene sam zanima kak ti se da... :)
dpasaric
18-06-2018 | 12:21
Baš bi taj idući Mac Pro 2019 mogao biti ok. Poslao sam gazdi i šalabahter što trebaju, a što ne smiju napraviti! :)
Anonimac
18-06-2018 | 18:17
Air je rekao:


Anonimac je si ti ozlojađeni Mac-ovac ili frustrirani PC-ovac?Trenutno vrlo ljut VFX/Animation artist. Kad pricam s kolegama iz npr. Ceske ili Njemacke malo me cudno gledaju, tipa... You are still on MacOS? Why?... cudo i nevjerica.. i to s razlogom.
Osobno jos uvijek vucem MP 5.1. i skoro ce trebat novi stroj. Nista i to apsolutno nista s hardverske strane od Applea mi ili ne odgovara ili ne postoji.
Mogu oni pricat koliko hoce o tome da pomicu granice i mijenjaju stvari, to je nekada i bilo tako, ali uporno tvrditi da im je pro zajednica jako vazna, a s druge strane ne proizvesti nista pametno na tom polju vec 6 godina je podjebavanje.
Zar je toliko tesko i toliki SF da naprave tower kuciste sa standardnim komponentama koje se moze i prosiriti i zamijeniti svaki dio? Ili jednostavno napraviti Apple Certified Motherboard s EFI cipom i peri deri... Ne... ne... Tim Cook ce reci "Its not in our DNA". Cut the crap, asshole...

@dpasaric
Ok, sad kad si gazdi poslao salabahter, mirno spavam i cekam taj genijalni MP2019. Nema sumnje Tim ce se zapitat sta to rade i poslusat ce,... jamacno... :-)
dpasaric
18-06-2018 | 19:14
@anonimac - Znam, znam, i ja bih se zezao da to ovako negdje pročitam na nekom jadnom forumu u još jadnijoj Hrvatskoj, ali nije baš sve tako crno u tom smislu i ipak neki feedback postoji. U svoju obranu i dobru nadu mogu reći da znam da nisam blacklistan kod Cooka jer mi je jednom odgovorio. :) Drugom prilikom, kada sam se žalio na neke interne stvari unutar korporacije nisam dobio odgovor, ali sam za par mjeseci dobio info s kraja lanca kako je netko dobio po prstima jer se "uporni Pasarić žalio". Isto tako, Cook je jednom prilikom rekao da se drži dobrih običaja koje je Jobs postavio, a jedan od njih je i čitanje mailova korisnika. Radi to povremeno, kao i Jobs u svoje vrijeme, ali na kraju pročita, tako je sam rekao. U našem slučaju znaju dobro da su zeznuli i čim su išli u pro zajednicu tražiti rješenja vjerujem da ovaj put slušaju. Argumenti koje sam dao bili su vezani i za vrlo konkretne statistike prodaje, dakle nisam mu slao dječačke snove, nego brojke i feedback od kupaca. Ako i nije geek kao Jobs, taj poslovni dio će razumijeti.
Anonimac
-1 19-06-2018 | 12:28
ovakvu naivnost odavno nisam vidio
dpasaric
19-06-2018 | 14:27
Dio je možda naivnost, a dio je možda iskustvo. :)
Air
19-06-2018 | 18:47
Anonimac je rekao:
Trenutno vrlo ljut VFX/Animation artist.
....Tim Cook ce reci "Its not in our DNA"


Žao mi je, baš si u segmentu u kojem se najviše osjeti razlika.

Nemoj se ljutiti na takve nisu vrijedni potrošenih misli a kamoli živaca.
Snađi se nekako i to je to.

To je "samo" biznis i ništa više. nema tu interesa prema niti jednoj grupi korisnika. Takav "interes" postoji samo u malih proizvođača koji se pokušavaju probiti na tržištu. Kada se probiju tada najčešće, zbog veličine kapitala na čelo tvrtki dolaze ekonomisti, trgovci, a oni se već desetcima godina biraju na osnovu testova besćutnosti i tako firme opstaju još koju godinu i propadaju ili bivaju kupljene od velikih riba.
Anonimac
-1 19-06-2018 | 19:35
@dpasaric
@dpasaric
cek cek malo.... ti ozbiljno mislis da ti je Cook himself odgovorio i da njih boli neka stvar sto si se ti zalio... i da je netko dobio po prstima zbog toga?

Ti fakat zivis u bajci Peter Pan and Captain Cook (Hook) :-))))

@Air
A snalazim se vec nekako. MP5.1 jos radi, ali nova masina ce sigurno bit custom PC bio on na Linuxu ili Win 10 boli me briga... Sve je to OK.

Jedan poznanik glazbenik isto tako... nakon dva iMaca i MP4.1 prelazi na pc. Ne moze vise kaze trpit tu aroganciju applea, a da pritom ne proizvode nista vrijedno spomena.
dpasaric
20-06-2018 | 09:24
@anonimac - Da, znam da je odgovorio "himself". Nisu oni balkanske sirovine i nedodirljive veličine kao naši "uglednici". Naravno, treba znati napisati mail takvoj osobi i to nije trivijalno. Isto tako mi je Jobs odgovorio 2006. godine. I mnogim profesionalcima u branši, a i drugima, Jobs je znao vikendom odgovarati na mailove s njegovog javnog emaila, nije to ništa neobično, puni su forumi primjera i za većinu se zna da su autentični. I kada sam kasnije pitao segment managera koji je direktno odgovoran njemu (na kojeg me spojio) čita li on zaista te mailove, rekao mi je "O da, on je stari geek, ne postoji takva tajnica koja bi zadovoljila njegov način komunikacije, jedino smo za njega izradil posebnu Mail aplikaciju s naprednim filterima". Još čuvam Jobsov mail u inboxu, nisam ga nikada obrisao. :) Tim Cook je obećao kod preuzimanja kormila da će nastaviti takvu praksu kao CEO i izgleda da jest.

A ovo drugo, žalio sam se na neke konkretne probleme u mreži Apple distributera i na kraju je došlo do mene da su dobili packu "od gore zbog mene". Dakle, komunikacija u korporaciji funkcionira, kao i u većinih sličnih vani. Nije to Agrokor pa da biznis hendlaju DJ-i, Dalićke, Borgovi i Ferengiji.
Anonimac
25-06-2018 | 05:37
Pozdrav moderatorima, nevezano za ovu temu, no nikako da dobijem potvrdu registracije kao novi član na Jabučnjaku. Srdačan pozdrav, Dražen P.
dpasaric
25-06-2018 | 09:11
Evo Dražene sređeno, stvar je bila u jedno 50 ruskih botova koji su se ipak nekako uspjeli upisati, pa si zapeo negdje među njima. Ispričavamo se na čekanju!
Anonimac
25-06-2018 | 11:09
treba dignit joomlu :) Riba ( na jesen na 4)
Anonimac
25-06-2018 | 11:22
Nažalost još nisam dobio mail u kojem se nalazi potvrda registracije, isprike na gnjavaži. Dražen P.
dpasaric
26-06-2018 | 00:09
Anonimac je rekao:
Nažalost još nisam dobio mail u kojem se nalazi potvrda registracije, isprike na gnjavaži. Dražen P.


Ne treba ti ništa, aktiviran si, samo se ulogiraj s lozinkom koju si definirao.
Anonimac
26-06-2018 | 05:47
Prilikom prijave dobivam obavijest“, Tvoja registracija još nije potvrđena” te se ne mogu ulogirati. Trebao bih dobiti još jedan mail sa potvrdom registracije. Srdačan pozdrav, Dražen P.
dpasaric
26-06-2018 | 10:24
Aha, da, već smo imali taj problem... Riba je na GO, pa idem vidjeti mogu li to bypassati.
Riba
+1 26-06-2018 | 18:31
Evo rijesio sam sve zaostatke.
drazenp1706
+1 26-06-2018 | 18:52
Proradilo je, uspješno ulogiran. Hvala na trudu i agilnosti, a još jednom isprika na mojoj gnjavaži.

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 44 minuta
 • cariblanco: Imaš toga za kupiti na aerodromu...capy electronic ,ako ideš preko švabije.
 • cariblanco: Kupi si ti i miran si gaje god da putuješ. Ja to imam Ali nisam ponio sad u Argentinu, ali oni imaju neke utičnice, ne kao naše, ali se naše mogu piknuti i to radi
 • cariblanco: [link]
 • Yonkis: Znam da ovdje ima ljubitelja JMJarrea pa evo izašao je album od prošlogodišnjeg koncerta VERSAILLES 400 LIVE
 • Yonkis: @Matija klc Jedino što mi pada na pamet da nije torbica plesala (poskakivala) tu i tamo i onda mobitel to mjerio kao "još jedan korak" i tako stotinama puta. Nemam pojma, i mene bi frustriralo. Možda drugi put stavi u džep ili u ruksak? Ne znam stvarno. A Google, pomaže li što?
 • Matija klc: @yonkis- u torbici oko pasa
 • Borisone: Naći ćeš ga sigurno za manje love nego da ovdje ideš tražiti neke s njihovim utikačima.
 • Borisone: Šta si razbijaš glavu. Ponesi USB kablove, a tamo kupi kombinirani USB/A i /C punjač od koliko ti vati treba.
 • Ender: @Yonkis: kad budem kuci, uslikacu takav adapter sa tim razlicitim viljuskama, imas ga po aerodromima za jaku cenu, meni je doneo kum iz Kanade za nekoliko dolara.
 • Yonkis: @Riba da svoj (brzi 30W) punjač mogu ukopčati u njihove utičnice i da puni iPhone/iPad. Mislio sam da nije dovoljan adapter nego da mi treba i “konverter” radi drugog napona..Jel’ onda može i nešto jeftino ako je samo “viljuška” u pitanju? Npr?
 • Ender: @Yonkis: mislim da nemas brige sto se tice adaptera, jer kao sto Riba kaze vecina uredjaja radi od 90-250 Vac. Apple mislim da vec 35 god radi ta univerzalna napajanja. Za USA ti samo treba drukcija viljuska tj. utikac.
 • Riba: Vecina uredjaja prihvaca i 110 i 220V ulazni napon, pa zato pitam./
 • Riba: Adapter ti treba za sto tocno?
 • Yonkis: Ima li netko iskustva kakav bi mi putni adapter trebao za SAD s obzirom da nemaju 220/50 (svjestan sam da im utičnice također drugačije izgledaju). Može neki primjer putnog adaptera, samo da provjerim jer mislim da mi ovo [link] nije dovoljno, zar ne?
 • Yonkis: @Matija klc, a gdje ti je bio mobitel za vrijeme uspona?
 • Matija klc: Ekipa, isao sam ja Japetic. Upalio na 15pro Stravu i mjerio do gore. Izbaci 4,32km staza da iznosi, a iznosi 2.7. To je dosta velika razliika. Imate li mislienje sta moze biti i kako popraviti to? Dosada sam se dosta oslanjao na bivsi mob 13pro i nisam imao problema, ( ili ih nisam znao da imam)…. Poprilicno sam razocaran. Ako Garmin Fenix moze dobro izracunati pa trebao bi i mob od 1300€…
 • cariblanco: Danas se šeću kockice u Argentini u čast vaterpolistima ;)
 • cariblanco: [link]
 • drlovric: Sorry Davore, ja sam tek sad vidio ovaj odg u Vikalici. Rijesio sam, by the way, hvala ti u svakom slucaju!
 • dpasaric: Mi smo u firmi imali period kada smo se profesionalno bavili SEO-om, pa pitaj, možda znam.
 • drlovric: Imamo li ovdje neke SEO znalce? :) Trebale bi mi kratke konzultacije u svezi web stranice. Msg me.
 • JOHN: :)
 • JOHN: Gjuroo kladim se da si šejiku Aladinu poslao nešto bitcoina da ti može transferirat milijarde koje čuva još od Sadama
 • JOHN: pošaljem sadržaj mail-a
 • JOHN: Ma samo chekiram da li je legit
 • Gjuroo: @JOHN: Ma dobio sam gomilu para od jednog afričkog princa, pa mi nije problem trošiti :)
 • Riba: JOHN, moguce zato jer si follower na ko-fi, sad cu pogledati ima li opcija da se to iskljuci.
 • Riba: JOHN, posalji mi sadrzaj tog maila, mi nismo nista inicirali.
 • smayoo: Pitat ćemo Ribu, on je spominjao neku takvu kampanju još u listopadu, za pokriti trošak najma servera. Ovo je možda nova kampanja jer je nova kalendarska godina.
 • JOHN: Gjuroo, nije tebi lako :)
 • JOHN: Ne zajebavam se, mada u tom mail-u ima neke istine. Suporto sam jabučnjak pred tri mjeseca, pa me samo zanima da li su te molbice pod kontrolom
 • Gjuroo: Jbga, platio sam.
 • Gjuroo: Meni je na mail stiglo da sam pedofil i da se javim u najbližu PU ili da platim neke pare, pa sam miran.
 • JOHN: podržite
 • JOHN: Jel vama na mail stigla kakva obavijest da ponovno podržim jabučnjak?
 • JOHN: Sram vas bilo. Moja hercegovačka crta je duboko uvrjeđena ovom neslanom šalom!:)
 • mbp2009: :D
 • Bertone: :D
 • kupus: hvala hvala
 • kupus: Zato sto nemaju obraza
 • kupus: Zasto se Hercegovci ljube u usta?
 • kupus: evo jos jedan klasik, kad se vec castimo klasicima...
 • mbp2009: odnosno ne smayo nego blanco hahaha
 • mbp2009: Smayoo dosta dobar vic, ne sjecam se kad sam ga cuo zadnji put ;)
 • mbp2009: m@xym na krivom si tabu, ovo je Jabučnjak, ne Reddit :D
 • smayoo: Taj vic je star stoljeće, @m@xym, i, da crnjak je, kao i tisuće drugih, nemoj reći da si ga sad prvi put čuo? Žao mi je što imaš takvo osobno teško iskustvo da te to tako pogađa, ali to je ipak samo vic, i to stvarno star. Razmisli što te stvarno muči pa to rješavaj, ne istresaj se ovdje.
 • m@xym: Ako je vic, onda je crnjak, barem za one koji su imali "čast" gledati uživo kako te dvije bolesti polako ubijaju ljude.
 • cariblanco: Ma moj m@xym...to je bio vic ;)
 • m@xym: Ne znati gdje si, a moći se kretati, ili znati gdje si ali, ali biti de facto nepokretan, dođe ti ga na isto.
 • cariblanco: Parkins pobjeđuje...bolje prosuti koju kap rakije, nego da neznate gdje je :D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.22 Seconds

Provided by iJoomla SEO