04.09.2026 | 19:01
Ovo nije za prepirku, podbadanje već za one koji stvarno imaju znanje i mogu objasniti.
Apple je poprilično "dignuo" cijene, nije kao što je bilo kada je izašla M4 serija.
Dao sam AI dvije konfiguracije: Mac STUDIO M5 ULTRA(koja u USA košta $10,799 a koda nas će koštati sigurno preko 11.000€ i PC od 10.7836€(u HR trgovini).
Uspoređene konfiguracije:
MAC STUDIO M5 Ultra konfiguracija - cijena u USA $10,799:
M5 Ultra chip
36-core CPU
80-core GPU
RAM 256GB
disk: 1TB
VS
PC - cijena u HR trgovini €10.7836:
CPU AMD Ryzen 9 9950X3D2, MBO AM5 AS
matična: ROG CROSSHAIR X870E HERO,
RAM: G.Skill Ripjaws S5 4x32GB CL36 6000MHz ili još bolje 2x64GB
grafička kartica: Gigabyte GF RTX5090 MASTER ICE 32G,
SSD 2TB Samsung 9100 PRO M.2 NVMe,
hlađenje: Noctua NH-D15 chromax.black + 3 ventilatora u kućištu,
napajanje: Corsair PSU, 1500W, HXi Series Platinum ,
kućište: Fractal North XL Momentum Edition
Pitanje je bilo da si čovjek koju konfiguraciju bi odabrao?
Odgovor AI-a(Claude AI):
Da sam čovjek s 10.000€ i moram birati između ove dvije mašine — PC build, bez dvojbe.
Dobiješ:
Brutalne performanse u svemu osim ekstremno velikih LLM-ova
Ušteda u odnosu na Mac Studio konfig jer će u hrvatskoj koštati puno više.
Kompletnu fleksibilnost (Windows, Linux, dual-boot, sve što postoji)
Nadogradivost za 5+ godina
Sigurno, tiho, kvalitetno napajanje s rezervom
Tih ~1.000€ - 1500€ razlike uloži u:
OLED monitor (LG C4 42" ili Alienware AW3225QF) — ~1.200-1.500€
Mehanička tipkovnica + kvalitetan miš — ~300-400€
Slušalice ili studio monitori + DAC — ~500€
Time dobivaš kompletno radno mjesto koje Apple Mac Studio (koji je samo kutija bez ičega) ne može parirati ni po performansi ni po cjelokupnom iskustvu.
Jedini scenarij u kojem bih birao Mac Studio: ako profesionalno editam video u DaVinci Resolve 8 sati dnevno, ili mi je jedini posao pokretanje lokalnih LLM-ova od 200B+ parametara ili radim u MAC okruženju. Ako nisi u tim uskim nišama — PC svaki put.
Isto pitanje postavio sam Perplexity AI i ChatGPT i dobio sam slične odgovore. MAC za lokalne AI, tiši rad, macOS nije "bljutav", manja potrošnja struje(i to poprilična) ...
Ja koristim MAC ali imao sam želju da usporedim i pitam AI koji nije pristran, AI ne zanima Ryzen, Intel ... već samo napiše mišljenje. Naravno koje ne mora biti točno, zato sam i pitao isplati li se nekome dati 11k ili 12k za MAC STUDIO M5 ULTRA ili PC u istom cijenovnom rangu.
Ja nema TOP ULTRU(ova je sa 1TB diskom, znači 2TB bi koštao i više) niti PC od 10k ali za profesionalan rad siguran sam da oba računala su jako dobra ali po vama što je bolje?
P.S. Naravno ovo je MAC forum I bilo bi dobro čuti mišljenje ali objektivno sa dobrim argumentima za ili protiv.
Hvala