Mac Mini - pojasnite početniku
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Mini - pojasnite početniku

01.02.2014 | 22:09
Ajde, skreni temu...
02.02.2014 | 09:38
02.02.2014 | 11:54
Najvjerojatnije i idu mem u paru jer to ovisi o mem kontroleru.
Ja to nisam proucavao. Treba vidjeti. Apple dosta sturo daje opise hardvera.
Znamo kak ni brzina mem ne bi trebala biti problem, ali iskustvo uci da je kod Maca i to problem.
02.02.2014 | 12:26
Ja ipak mislim da memorija ne mora biti uparena, osim ECC memorije na Mac Pro. U mom starom MBP i u kućnom Miniju rade po 3 GB (1+2) i to različitih brzina.
Brzina je problem na način da ako staviš dva keksa koji su oba brži nego što matična podržava, onda ne radi. Ali ako staviš jedan keks koji je dobre brzine i jedan brži, onda sve radi. Barem kod mene (Mini 2010, MBP late 2008).
02.02.2014 | 14:35
Noviji Intelovi procesori imaju dual chanel memorijske kontrolere i vole uparenu memoriju premda će raditi i s različitim keksima, ali tada definitivno sporije. Zbog toga sve nove matične ploče imaju memorijske utore označene s barem dvije različite boje i s preporukom da se u utore iste boje stavljaju isti memorijski keksi.

Evo linka: www.intel.com/support/motherboards/desktop/sb/cs-011965.htm

Uvjeren sam da ista logika vrijedi i kod Macova.
02.02.2014 | 15:52
Geekbench benchmark

Ako laze koza ne laze rog.
02.02.2014 | 16:15
Postoje neke beneficije od uparivanja memorije, ali nisu jako bitne jer korisnik u normalnom radu sigurno nece primjetiti razliku izmedju uparene i neuparane memorije. Mem benchmark testovi ce sigurno pokazati neku razliku u korist uparene memorije.
02.02.2014 | 16:30
Fata je Fata, a dvaput je dvaput!
13.02.2014 | 17:09
Mini 2012, i5, danas dobio Data Doubler kit i stavio Seagate ST1000LM014-1EJ164 hibridni disk od 1TB u donji slot, a gornji ostavio prazan za svaki slučaj, možda dodam nekad SSD. Osjetno brže radi od Klasičnog HDDa. Kad malo dođem k sebi (kn) samo još dodam 8GB rama. Za sada je na MLu.
13.02.2014 | 18:50
hm a zasto si uzeo Data Doubler pa ostavio drugi slot prazan?
ja sam isto gledao te hibridne diskove ali sam shvatio da im je ssd dio jako mali (najcesce 8gb) pa mislim da je puno bolje uzeti pravi ssd barem 120gb i sloziti Fusion drive sa postojecim 1tb diskom koji je vec u Miniju?
13.02.2014 | 21:02
Original ima disk debljine 7mm u gornjem i kad sam stavio taj od 1TB koji ima 9,5mm, konektor je tako našpanan da se znao otpojiti. Dole ima dosta mjesta i 9,5mm fino stane. Taj data doubler je samo sata konektor sa gumicama i šarafima. Sada radi dosta brže nego HDD čisti, a možda kad se malo opernatim ubacim u gornji slot SSD od 7mm, 120 ili 240GB.
13.02.2014 | 21:41
kod minija je disk usko grlo jer vrti samo na 5400 rpm-a, bilo kakav napredak po tom pitanju je osjetan
@jezelko, super! kasnije jos jedan ssd i na miru si koju godinu!
13.02.2014 | 21:42
Ma što godinu, 6 mjeseci!
13.02.2014 | 21:43
13.02.2014 | 21:50
kinsif kaže:
kod minija je disk usko grlo jer vrti samo na 5400 rpm-a, bilo kakav napredak po tom pitanju je osjetan
@jezelko, super! kasnije jos jedan ssd i na miru si koju godinu!

Ako izdrži ko iMac, od 2007g. koji i sad super šljaka ali samo do 10,6.6 , tj do 10.6.2 bez čarobiranja sa grafičkim kekstima.
01.03.2014 | 14:46
Mini ti je stroj i pol, ako želiš iskustvo OS-X onda ti je mini najbolja opcija. Ram se lako nadogradi a ssd disk se isto lako ubaci...i dobiješ zvijer od računala. Ima sve priključke i sve lako spojiš na njega, a slobodno kupi i predzadnju varijantu istog
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 42 minuta
  • korisnik: A jučer je 71. proslavio Alain Prost ;)
  • korisnik: Sretan 71. Steveu, i mojoj mami :D
  • dpasaric: Jobs bi danas slavio 71. rođendan!
  • dpasaric: VanjuOS, pisao sam o tome u Mac Pro 5,1 ili 7,1 temi, potraži tamo
  • smayoo: Čestitam! ;)
  • VanjusOS: nedavno sam negdje vidio opis kako instalirati window na mac bez bootcampa, ali sada to ne mogu naći.
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: company recently confirmed a special announcement for March 4. Among the expected products are a low-cost MacBook and a new generation of Studio Display.
  • Gjuroo: Pokoj mu duši
  • smayoo: RIP :(
  • Air: RIP, otišla još jedna legenda -Robert Duvall
  • jura22: Navlakusa za novi macOS.
  • imenso: Nije free, ima pretplatu, neke aplikacije i posebnu za iPad
  • Yonkis: Apple Creator Studio - free - [link]
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.88 Seconds

Provided by iJoomla SEO