28.02.2026 | 21:46
upravo tako. pricalo se da je hamnei spremao svog sina za naslednika, jer je star i bolestan, tako da mu se kraj svakako blizio.
bio sam u iranu u 4 navrata na 4 mesta po par meseci i nesto jace u periodu od 13 god. upoznao sam i ljude i situaciju imam kakav-takav uvid.
prelepa zemlja, ljudi su o.k. jako kulturni i gostoljubivi.
vise puta sam imao priliku da cujem od obicnih ljudi da nisu zadovoljni vlascu i tim ajatolasima i mulama. po njihovim recima - 10% upravlja sa 90%. shodno tome, bogatstvo je skoncentrisano u tih 10% ljudi.
korupcija je prisutna svuda. inflacija je na mesecnom nivou takoreci i uopste nije zanemariva. pre 14 god kad sam bio prvi put pricali su mi da su izbili nemiri jer su preko noci poskupeli pirinac i brasno i hleb za 30%, sto je narodu bilo neprihvatljivo.
sirotinje nisam video nesto na ulicama ni prosjaka jer je to jako ponosan narod. ali na glavnom aerodromu IKA u teheranu, kako se izadje vani, divlji taksisti te prakticno vuku za rukav, obican narod da dopuni kucni budzet.
tako da to globalno osiromasenje stanovnistva + te religiozne regule, kod obicnih ljudi izazivaju jak otpor. pismena omladina gleda da bezi odatle, jer ne vide perspektivu.
tako da su pred iranom i irancima jako turbulentna vremena.