24.06.2025 | 07:17
dpasaric kaže:
Je li tko nabavljao Thunderbolt stickove/portabl diskove? Ima li toga uopće po suvislim cijenama?
Ne znam na što točno misliš, ali ja imam 2TB Samsunga u OWC Thunderbolt kučištu. Skoro 300€ s PDVom, tj. bez PDVa su bili 135 + 105€.
Kad sam svojevremeno na početku teme mjerio brzine, taj disk je testnu stvar kopirao 3 i po sekunde dok je klasični 3,5" Seagate preko USB3 trebao više od 18 sekundi. Isto tako imam i 1TB SSD Silicon Power u Satechi USB-C kučištu. Njemu je trebalo 6 i po sekundi. Ovo zadnje je ujedno i HUB jer ima HDMI i 2 USB3 utora plus ulaz za vanjsko usb c napajanje. To kučište je isto koštalo oko 100€, ako se sjećam dobro negdje 95 bez PDVa.
Imam od nedavno i ovaj stik:
Silicon Power DS72 Portable SSD SSD Solid State Drive USB 3.2
(Ha, ha - na Amazonu tak piše: SSD SSD Solid State Drive)
Ta stvar je malo bucmasta pa je problematična na strojevima koji imaju usb ulaze samo s jedne strane ali je brz ko vrag. Nisam mjerio sa štopericom baš u sekundu kao onaj dan, ali mi se čini da je u rangu sa ovim diskom u Satechi USB C kučištu. Kad bih našao tako nešto s rupicom za objesit na ključeve riješio bih si mnoge stvari.
edit - Znatiželja je pobijedila pa sam išao mjeriti. Uzeo sam folder od 16,09 GB u kojem je stotinjak stvari i snimao na ova tri uređaja. Štopao sam opet na iPhonu pa zato postoje ove stotinke ali one više ovise o mojim refleksima nego o brzni diska.
OWC Thunderbolt - 17,86
Satechi USB-C - 35,23
SiliconPower USB-C - 46,72
WD 2"5 HD USB3 - 4:11,93
Probao sam i na ovom WD Elements disku za usporedbu klasičnog diska sa SSD tehnologijom.