Sandisk USB stik, A & C
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Sandisk USB stik, A & C

24.06.2025 | 07:17
dpasaric kaže:
Je li tko nabavljao Thunderbolt stickove/portabl diskove? Ima li toga uopće po suvislim cijenama?

Ne znam na što točno misliš, ali ja imam 2TB Samsunga u OWC Thunderbolt kučištu. Skoro 300€ s PDVom, tj. bez PDVa su bili 135 za Samsung + 105€ za prazni OWC.

Kad sam svojevremeno na početku teme mjerio brzine, taj disk je testnu stvar kopirao 3 i po sekunde dok je klasični 3,5" Seagate preko USB3 trebao više od 18 sekundi. Isto tako imam i 1TB SSD Silicon Power u Satechi USB-C kučištu. Njemu je trebalo 6 i po sekundi. Ovo zadnje je ujedno i HUB jer ima HDMI i 2 USB3 utora plus ulaz za vanjsko usb c napajanje. To kučište je isto koštalo oko 100€, ako se sjećam dobro negdje 95 bez PDVa.

Imam od nedavno i ovaj stik: Silicon Power DS72 Portable SSD SSD Solid State Drive USB 3.2

(Ha, ha - na Amazonu tak piše: SSD SSD Solid State Drive)

Ta stvar je malo bucmasta pa je problematična na strojevima koji imaju usb ulaze samo s jedne strane ali je brz ko vrag. Nisam mjerio sa štopericom baš u sekundu kao onaj dan, ali mi se čini da je u rangu sa ovim diskom u Satechi USB C kučištu. Kad bih našao tako nešto s rupicom za objesit na ključeve riješio bih si mnoge stvari.

edit - Znatiželja je pobijedila pa sam išao mjeriti. Uzeo sam folder od 16,09 GB u kojem je stotinjak stvari i snimao na ova tri uređaja. Štopao sam opet na iPhonu pa zato postoje ove stotinke ali one više ovise o mojim refleksima nego o brzni diska.

OWC Thunderbolt - 17,86
Satechi USB-C - 35,23
SiliconPower USB-C - 46,72
WD 2,5" HD USB3 - 4:11,93

Probao sam i na ovom WD Elements disku za usporedbu klasičnog diska sa SSD tehnologijom.
25.06.2025 | 16:53
Thunderbolt spoj trebao bi biti jako brz. od 10-80 Gbps.
Ovo tvoje OWC je vjerojatno Thunderbolt 1 (10Gbps).
25.06.2025 | 19:04
Da, 1GB po sekundi baš nije djelovalo nešto pa sam kliknuo gore na OWC link i tamo piše da na Intel Macovima preko Thunderbolta 3 radi na 10Gb pa sam ga spojio na M1 i tu je sad vrijeme kopiraja 7,09 sekundi. Te brzine vansjkih priključaka su očito crna magija. Tek kad sve dođe na TB5 imat ćemo pristojan život.
26.06.2025 | 15:45
Ja ne vidim potrenbu za čestim prebacivanjem tako velikike količin epodataka.
Ako i imam potrebu, ostavim da se prebacijue "preko noći".
27.06.2025 | 18:23
dpasaric kaže:
Je li tko nabavljao Thunderbolt stickove/portabl diskove? Ima li toga uopće po suvislim cijenama?

Imam G-RAID Thunderbolt 3 s dva diska.
Po suvislim cijenama...nema
Upecao sam ga slučajno, zamijenio diskove i sad stoji kao storage. Mislio sam da će mi zamijeniti Synology, ali nije. Većinu toga i dalje držim na 3 Synologya (2x DS218 i DS223j)

Sve te RAID kutije su...ok, ako ti samo treba RAID storage i cijena ti nije problem, ali ako koristiš i 5% onog što Synology nudi, ne možeš se prebaciti na ovo i biti zadovoljan.
Ako ovaj G-RAID krepa (ode kontroler ili napajanje), mogu se pozdraviti s podacima. Ako Synology krepa, samo diskove prebacim u drugi, bez obzira koji.
28.06.2025 | 09:08
Pozdrav.
Ja sam mislio kupiti Synology ... probao sam sve od naj jadnijeg ICYBOX-a do ACASIS-a. Oko 15 kućišta.
Na kraju sam se odlučio za kućišta.
Sve ispod 40Gbps ili 5GBps ne troši novac jer se ne isplati.
Evo ja ti dam svoj primjer.
Jednom Acasis vanjskom kućištu koji je 40Gbps a unutra ja SSD Samsung 980PRO, brzina mu je 2.7 GBps, kupio sam još jedan Acasis, taj je 80Gbps i unutra je disk Sasmsung 990PRO. Brzina pisanje/čitanje je preko 6GB po sekundi.
Imam 2 ICYBOX-a, jedan Ugreen od 20Gbps ili u realnosti 1.4GB po sekundi, nisu nešto ali za pohranu su super i uopće se ne griju. Ja ne prebacujem svaki dan 100GB filova 30 puta dnevno tako da meni moj nazovimo "setup" odgovara.

Što se cijena tiče, ja sam na AliExpress-u kupio:
1. Acasis 80Gbps Thunderbolt 5 SSD Enclosure with Fan Cooling, JHL9480/RTL9210Chip for TB3/4/5 & USB4/3.2 Gen2, M.2 NVMe for Mac/PC - 208$ ravno, danio lik na vrata. Nema carine, nema dodatnih plaćanja ...
2. Acasis 40Gbps USB 4.0 SSD Case Thunderbolt Case NVME M.2 Enclosure 8TB Capacity For Macbook Pro Case SSD Hard Driver Enclosure - 85$ ravno, danio like na vrata. Nema carine, nema dodatnih plaćanja ...
3. ICYBOX ili još bolje Ugreen oko 30-tak eura. Imaš ih u svakoj trgovini.

E sad ja sam imao diskove I nisam trebao trošiti novac na njih. Acasis/Orico ako ti treba brzina, pouzdanost ... oni su zakon. Evo ovi Acasis-i imaju hlađenje(ventilatore) i na ovim vrućinama dok radim temperature im ne prelaze 43 stupnja(celzija za ove sa nerazvijenog zapada ).
Ja ne kažem da je ovo dobro ali za mene vrh. Na Acasis od 80Gbps sam instalirao sve aplikacije(od Ps, Ai, 2 Affinity-a, Screen Studio ...) radi ko Seiko 5 od moga dide !

Interesantno je to da sam sva Acasis kućišta kupio u njihovom "official" dućanu na AliExpress-u i platio jeftinije.

images2.imgbox.com/d4/03/YI9QsEvA_o.jpg
28.06.2025 | 12:23
Ja sam počeo s floppyima i diskovima čiji se kapacitet mjerio u MB, tako da mi je sve danas dovoljno brzo.
Kopiranje velike količine fileova je uvijek bio event koji se pokrenuo ujutro, obavili svi poslovi oko kuće, pa onda došlo kasnije popodne da vidimo gdje smo

Vremena srećom imam. Što dulje kopiranje traje, to mi ostavlja više vremena da ne moram sjediti ispred ekrana.
28.06.2025 | 13:19
1v@n kaže:
Ja sam počeo s floppyima i diskovima čiji se kapacitet mjerio u MB, tako da mi je sve danas dovoljno brzo.
Kopiranje velike količine fileova je uvijek bio event koji se pokrenuo ujutro, obavili svi poslovi oko kuće, pa onda došlo kasnije popodne da vidimo gdje smo

Vremena srećom imam. Što dulje kopiranje traje, to mi ostavlja više vremena da ne moram sjediti ispred ekrana.

Ja sam sa ZX Spectrum-om i snimao na kasete.

Nije isto imati 80Gbps i thunderbolt 5 sa lošijim uređajima ako:
1. na tom disku pohranjuješ aplikacije sa kojim radiš
2. AI je to napisao kao poeziju:
Ako tvoj Mac Studio M4 Max podržava Thunderbolt 5(podržava),
i ako koristiš kvalitetno kućište s punom PCIe 4.0 propusnošću i dobrim hlađenjem(koristim),
onda je snimanje i rad s eksternim SSD-om kao što je Samsung 990 PRO izvrsno rješenje — pogotovo za profesionalne radne tokove.

Zašto "satirati MAC-ov disk, da bude uvijek pretrpan kad mogu imati isto još uz to i prenosno!

Ništa ja ne trvrdim, garantiram, nisam doktorirao sveznanje na YT-u ali za ovo sam napravio jako dobar domaći rad, pokušao sve, trošio svoj novac, posudio prije nego što sam kupio ... i sada sve radi za 10 uz temperature niske i to danas nisam upalio klimu namjerno, jako je vruće a MAC-ov disk je na 32 stupnja, Acasis od 40Gbps na 40 stupnjeva a Acasis od 80Gbps je na 43 stupnja ...
Evo ti brzina moga Acasisa:
imgbox.com/ilKOG8eX

I sve radi top.

Ali to je moje mišljenje i ne tvrdim da je bolje ili lošije od ičijeg. Svatko radi sa svojim uređajima što želi!
I ja koristim kućišta od 20Gbps za pohranu, i nema problema. Samo što taj od 20Gbps ne bi nikada koristio za aplikacije.
29.06.2025 | 18:28
Imamo drugačiji workflow

Imam 1TB prostora na iMacu. Gore je samo ono najbitnije i ono što redovno koristim.

Svaki projekt koji zahtjeva brzinu pristupa je na njegovom disku, backup na eksternom.
Kad je projekt gotov, ide na drugi eksterni disk s ostalim finaliziranim stvarima + na poseban Synology u RAID

Radim s fotkama i nešto malo s videom i dosad mi nije trebao brzi vanjski disk.
29.06.2025 | 19:18
Svojevremeno sam racunao koliko brzina sabirnice i diska utjece na obradu vido materijala. Ispada par posto jer usko grlo je procesor.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 2 sati
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV
  • Zdravac: Pomalo je frustrirajuće kad znaš da nisi napisao apsolutno ništa ilegalno, a svejedno su ti postovi čak i u vikalici pobrisani jer, eto, moderatori smatraju kao "neprikladno" :?
  • VanjusOS: probao sam preko Xcode neki način ali trebam apple develpper acc
  • VanjusOS: da li je netko instalirao KODI na Apple TV 4K?
  • ZeljkoB: Kakvih problema? Ja koristim public beta vreziju i nikakvih problema.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, BigMac, Ender, Riba, skunic, tino1, Anonimci (709)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.12 Seconds

Provided by iJoomla SEO