Windows 11 i TPM čip
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Windows 11 i TPM čip

20.02.2026 | 21:16
Sitnica - Microsoftov AI pomoćnik je "nekoliko tjedana" greškom skenirao sve vaše privatne i poslovne emailove i time hranio AI bazu...

"Microsoft has confirmed that a bug in its Copilot AI led to confidential customer emails being summarized without authorization for several weeks.

According to the company, the issue allowed Microsoft 365 Copilot Chat to access and outline the contents of draft and sent emails labeled as “confidential.” This occurred even when customers had data loss prevention policies in place to stop sensitive information from being ingested into Microsoft’s large language model.
The bug, which administrators could track under the ID CW1226324, affected paying Microsoft 365 customers using Copilot Chat across Office apps such as Word, Excel, and PowerPoint. Microsoft said it has since addressed the issue."
23.02.2026 | 11:17
Lenovo počinje s prodajom PC-ija na Linuxu - kao default!

23.02.2026 | 12:26
U čemu je kvaka da zadnjih par dana ovakvi video uratci iskaču ko Jadranka iz paštete kad Lenovo certificira svoj hardver za Linux od 2020. godine,... ak ne vjeruješ postam sliku UEFI-a sa ThinkPad-a T14s koji mi je trenutno doma i gdje imaš odabir firmwarea između Windowsa i Linuxa?
23.02.2026 | 12:34
To su medijske manipulacije u svrhu "kormilarenja" vrijednošću dionica. U ovom slučaju, vjerojatno je na nišanu Microsoft, prije nego Lenovo pa su inicijatori vjerojatno Kinezi. Svrha je vjerojatno da indirektnom sitnom kupovinom kroz par godina uđu u većinsko vlasništvo Microsofta (koliko sam pratio, ne fali im puno, ali Amerikanci su oprezni pa je ovaj "last mile" najkompliciraniji).
23.02.2026 | 13:33
Linux je na papiru tako dobra ideja. Oslobadja dusu i tijelo od zlih korporacija

U praksi, najveca vrijednost mu je da skontas da si se zajebo i da pobjegnes od njega.

U specificnim mreznim okruzenjima ga i ja osobno koristim, ali za ured nema sanse.

Niti znam bilo koga ko je svjesno odabrao da radi na Linuxu i postao produktivnija i sretnija osoba...
23.02.2026 | 13:44
drlovric kaže:
Linux je na papiru tako dobra ideja. Oslobadja dusu i tijelo od zlih korporacija

U praksi, najveca vrijednost mu je da skontas da si se zajebo i da pobjegnes od njega.

U specificnim mreznim okruzenjima ga i ja osobno koristim, ali za ured nema sanse.

Niti znam bilo koga ko je svjesno odabrao da radi na Linuxu i postao produktivnija i sretnija osoba...

Ja sam pak sve blize tome. Sto te tocno muci kod njega?
Linux iskustvo prije 10 godina je bitno drugacije od onog danas.
23.02.2026 | 13:50
Mene su deseci ljudi (susjedi, poznanici, rođaci) dolazili vući za rukav da im "sredim", "popravim" ili "stavim" windowse na razne plastiše i kante, a ja im unatrag skoro 20 godina svaki put na to kažem kako nemam pojma o windowsima, nemam nikakvu instalaciju windowsa i ne mogu im pomoći na takav način, ali im mogu instalirati Ubuntu u kojem imaju surfalicu, mail, office paket, softver za gledati fotografije i filmove i za slušati muziku, i to sve na hrvatskom i sve kao stock aplikaciju, i ne treba ništa update dok ne prestane raditi i ne treba nikakav antivirus ni druga sranja. Tko god je pristao, vratio mi se je zahvaliti i više se nikad nije vratio na windowse. Bilo ih je nekoliko koji su pitali kako igrice, ja sam im rekao - kupi si playstation ili što već.
BTW, svjestan sam da postoji puno distribucija koje su efikasnije i bolje od Ubuntu, ali Ubuntu mi je bio daleko najjednostavniji za instalaciju, a i najjednostavniji za uporabu n00b korisniku koji k tome još slabo vlada engleskim. I, da, to je sve bilo davno, u vrijeme dok windowsi nisu imali ama baš nikakvu lokalizaciju.
23.02.2026 | 15:55
Linux je “Unix-like”, a macOS je Unix.
Jako su slicni. macOS je daleko ispoliraniji od Linuxa ali da je Linux za kucnu upotrebu odlucan, to je istina.
23.02.2026 | 16:55
Meni se cini da su malo pretjerali sa politurom macosa u zadnje vrijeme.
23.02.2026 | 17:59
drlovric kaže:

Bez želje da ulazim u glupe i nepotrebne ratove čiji je veći, stvarno me zanima što te tako jako razočaralo?

drlovric kaže:

Kao primarni OS koristim Linux zadnjih 15-ak godina, a s njime očijukam tam negdje od 2000. godine... i sretan sam s Linuxom
Produktivnost mi je bolja na Linuxu nego bilo kojem drugom OS-u jer sam se na njega naviknuo (svojom voljom) i jasno mi je da je nekome tko je cijeli život u školi ili doma bio na Windowsima (i nema volje barem minimalno zasukati rukave), Linux poluproizvod koji ništa ne valja (i takvima je bolje da ostanu na Windowsima i imaju moju punu podršku da ustraju na tom putu )
23.02.2026 | 18:09
Riba kaže:
Meni se cini da su malo pretjerali sa politurom macosa u zadnje vrijeme.

+1

Da malo...
23.02.2026 | 19:08
Prebolno je da sada pisem opsirno. Jos su rane svjeze

Sa Ubuntu sam imao grozna iskustva (virtualka na Proxmox). Kakvo gubljenje vremena i zivaca za trivijalne stvari.

Uglavnom terminal, copy paste, debuging, frustracije...

Svako azuriranje nesto drugo pukne.

Na kraju pobrisem sve. Instaliram ZimaOS (Debian znam) i u njemu Docker, Home Assistant, Homebridge, Cups, Plex, Backupe, Syncthing.

Nikakvih problema evo mjesecima. Radi ko zmaj...
23.02.2026 | 19:45
Ok, neću trljati sol u ranu

Inaće, iz iskustva, najčešća greška kod isprobavanja/pokušaja korištenja Linuxa je odabir pogrešne distribucije nakon pogledanih 2-3 20+ minutna YT uratka likova koji lijepo, blještavo i šareno prepričavaju što je netko tko razumije tematiku ispričao dosadno i suhoparno

EDIT:
Meni se iskreno put kojim se Linux danas razvija i ne sviđa previše ali je prednost Linuxa što još uvijek imaš mogućnost izbora što kod drugih OS-ova i nemaš.
23.02.2026 | 19:46
drlovric kaže:
Na kraju pobrisem sve. Instaliram ZimaOS (Debian znam) i u njemu Docker, Home Assistant, Homebridge, Cups, Plex, Backupe, Syncthing.

Nikakvih problema evo mjesecima. Radi ko zmaj...

OK...? I zašto ti je onda Linux takvo zlo?
Na bilo kojem Linuxu je moje zlatno pravilo da ne ganjam updateove dokle god sve radi, osim nekih security critical patcheva.
23.02.2026 | 20:34
Pa staro i u iverzalno pravilo je: ne diraj dok radi i cackaj po tome zasto radi.
Vrijedi za sve pa i za OS.
23.02.2026 | 20:49
Moj savjet za najbezbolnije isprobavanje Linuxa (ako netko poželi isprobati, a nije nikad ili je probao jednom nekada davno) je Linux Mint Cinnamon (trenutna verzija u trenutku isprobavanja) ili zadnji Ubuntu LTS (znači zadnji LTS, a ne aktualna novija među verzija) ili malo teži način, zadnji Linux Mint Debian Edition (skraćeno LMDE, trenutna zadnja verzija je LMDE 7),... osobno na T14s od rujna 2023. koristim LMDE 6 i problema do sada je bilo nula.

Desktop environments (Linux Mint = Cinnamon ili Ubuntu = Gnome) kod predloženih verzija je različit i nekome odgovara jedno, nekome drugo (nekome ni jedno ), ali kvaka je da oba OS-a u startu dolaze sa dobrom podrškom za hardver, minimumom problema, brdom predinstaliranog softvera i da ih je gotovo 100% moguće koristiti bez terminala.
23.02.2026 | 21:01
Ja sam u pra vremena koristio live Linux distribution.
Nije bilo nikakve štete za računalo, nije letjelo ali je radilo.
Ne znam danas kakva je danas situacija i da li ima takvo što za recimo Apple silicon arhitekturu?
23.02.2026 | 21:13
nisam skoro proveravao, ali koliko se secam za Apple Silicon za sada postoji samo neki Asahi Linux. ali za ocekivati je da se pojavi jos neki.

moja neka skromna iskustva sa Linux-on su vezana neke probe na laptopu/tabletu HP Elite 1012 X2 G1. to je nesto u klasi MacBook-a iz 2016. god sa M5 intel procesorom - pod hackintoshem se tako i prijavljuje.
probao sam vise tih distribucija, kriterijumi su mi bili da bude podrzan hardver, da UI bude nalik na macOS, i da moze da radi i kao tablet sa touch funkcijama.
na kraju se zadrzao Voyager OS - voyagerlive.org.
to je neka francuska distribucija bazirana na Ubuntu.
uglavnom gotovo sve radi out-of-the-box, radi i touch screen, ne izgleda lose, nije brzinski sampion verujem zbog M5 procesora i 8 GB mem. ali zadovoljan sam. nekad sa njim nesto odradim neke lakse poslice i nemam zamerki niti sam imao nekih problema.
23.02.2026 | 21:51
Ja u pauzi za rucak u pola radnog vremena nadogradim radni Mac na najnoviji OS. Nikada nisam imao problema. Ali bas nikada.

Mozda nije pametno, ali ja tako funkcioniram. Imam taj ADHD da moram imati sve azurirano.

Tako sam se ponasao i na Ubuntu. Sad razmisljam. Mozda je to i bio uzrok svih mojih problema na toj platformi. Azurira se nedovoljno testiranim softverom punim gresaka. Lako moguce.

I nemojte mi usporedjivati MacOS i Ubuntu. Neumjesno je

Probajte vi ovu ljepotu. ZimaOS

CleanShot2026-02-23at14.53.102x.png
23.02.2026 | 22:05
Promaklo ti je odakle je krenula ova priča - nitko ne uspoređuje macOS i Ubuntu, nego Windowse i Linux
24.02.2026 | 07:30
Ma nema potrebe za uspoređivanjem OS-ova, neka svatko koristi ono što mu odgovara jer ugoda korištenja OS-a uvelike ovisi o mišićnoj memoriji i nije lako to promijeniti nakon par godina korištenja tipkovnice na određeni način.

Isto je i sa vizualnim prikazom, odnosno navikom gledanja poznatog i nepoznatog, za primjer meni su na poslu prije xy godina, njugrali šefovi (pa i neki informatičari kad bi dolazili nešto popraviti) da koristim OS kojeg ne bi smio jer nije po firminim standardima i onda sam malo doradio izgled i svi sretni, ja koristim ono što mi odgovara, a oni uvjereni da su pobijedili

15b2cfbf9c3f55-FJHNLKEIMPQOG.png

15b2cfc19aa147-HJGMQFKIOPLEN.png
24.02.2026 | 10:06

Teletubbies desktop. Nisam ga vidio već... nemam pojma koliko dugo...
24.02.2026 | 10:26
Ne nalazim Jabučnjak dediciranu temu "Linux na Macu",

pa evo mojeg iskustva i privatno i u (bivšoj) Firmi (cca 6700 desktopa i 300-tinjak servera za svašta nešto);

Mac-ovi (30-setak) se koriste uglavnom u "izdavaštvu i odnosima sa javnošću"
Hint o kojoj se Firmi radi:
https://hrvatski-vojnik.hr/
https://morh.gov.hr/

Linux migraciju smo napravili na serverskoj farmi (2016-2019) na stotinjak servera ključne (core) infrastrukture gdje god je RHEL bio podržan na core servisima (DNS konstelacija, LDAP, IAM, MAIL, CA, IBM, Broadcom,...) da ne otkrivam previše.
Administratori sustava su to prihvatili jer je bilo manje gnjavaže u održavanju u odnosu na Win servere.
Dvjestotinjak servera je ostalo na Win serverima (AD konstelacija, aplikativni serveri, ...
Instalacije su dvostruke, trostruke pa otud "puno" servera.

Na DESKTOP strani (cca 6600 korisnika) nismo uspjeli (odustali 2024. CentOS RIP ) migraciju na Linux jer su to predložili administratori i tehničari iz korisniče podrške jer su previše bili opterećeni hendlati dva OS-a. Korisnici teško mogu promijeniti stare navike.

Jedan dio core sigurnosti (mrežaši i sajberaši) su na Linux desktopu jer im je sigurnije i robusnije raditi svoj posao.

OSOBNO koristim Gentoo Linux od 2004. godine pa do danas (22 godine prakse) i sad na Macu M4pro, UTM (Version 4.7.5) i VMware Fusion (Professional 25H2).

Nativno je Linux podržan samo na M1 i M2 kroz upstream projekt Asahi Linux.
Na žalost Apple ne podržava Linux platformu a reverzni inženjering sporo napreduje.

Nije ništa bolje ni na Qualcomm Arm PC platformi, firmware blobovi nisu legalno licencno dostupni za Linux platformu. Ubuntu desktop radi kao tehnološki koncept ali nije zrelo za produkciju i masovnu primjenu.
24.02.2026 | 10:33
“Bliss”, Charles O’Rear dotograf.
Snimljena je 1996. u Sonoma County, Kalifornija.
Da li ima veze s macOS ver. 14?
24.02.2026 | 22:48
24.02.2026 | 23:17
IgorMa kaže:
Ne nalazim Jabučnjak dediciranu temu "Linux na Macu",

pa evo mojeg iskustva i privatno i u (bivšoj) Firmi

Hvala ti!
25.02.2026 | 21:07
Izgleda da ide renesansa Linuxa.
Ako je Lenovo odlučio dobar dio računala opremiti Linuxom jer se žele maknuti od zagrljaja Microsofta, vjerujem da će i velike programerske kuće početi portati svoje komercijalne programe na Linux.
Realno, MS je počeo u slično vrijeme kao i Apple. OSX/macOS rastu, dok WIN pada, a niti Linux nema silaznu putanju.

Godina Win(%) macOS(%) Lin (%)
2000_____~90_____~5_____~1
2010_____~85_____~10____~3
2020_____~75_____~15____~4
2025_____~67_____~12____~4

Vjerojatno je uzrok ovome što su Apple računala s vremenom relativno pojeftinila, a vjerujem da je tome kumovao i iPhone.
Zašto kažem da su Apple računala relativno pojeftinila?
Kupovna moć u RH je jako porasla zadnjih par godina. Dok ste 1996. trebali odvojiti za osrednji PC recimo 4 mjesečne plaće, danas za solidan MAC trebate recimo jednu do dvije.
Ja sam prvi PC kupio za 2.600 DEM, a išli su i do 3.500 DEM (ovisno o disku, memoriji, dijagonali monitora). Danas za neku minimalnu inženjersku plaču od 1.500 EUR za 4 mjeseca kupite CTO Mac Studio ili Intel MacPro 7.1. osnovni model.
WIN je svojevremeno profitirao na piratskim programima, a najviše na igricama.
Danas za 500-600 EUR se kupi PS5 i između ostaloga služi kao medija centar.
25.02.2026 | 22:09
Da, Jura je ovo dobro rezimirao!
27.02.2026 | 20:15
LibreOffice ili iWork?
Zašto jedan a ne drugi i obrnuto?
27.02.2026 | 21:06
Paretovo načelo. iWork je ušminkana kuruza naciljana da pokriva 80% najčešćih potreba. Numbers je, u analitičkom smislu, na razini VisiCalca iz 1980-ih, ali je napravljen da izgleda fancy i da radi najintuitivniije moguće. Za uredske Štefice, kako bi Davor rekao.
LibreOffice je, u funkcionalnom i analitičkom smislu prešišao MS Word i Excel prije više od 5 godina. I ostao donationware.
Dakle, pucaju na potpuno različitu publiku.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 23 sati, 54 minuta
  • Yonkis: iOS 26.4.1 and iPadOS 26.4.1 This update has no published CVE entries.
  • stefanjos: Treba mi as u rukavu kada me netko pita gdje da ide haha :D
  • smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
  • stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?
  • Yonkis: @smayoo Nema na čemu, evo ja upisah.
  • smayoo: @Yonkis, evo, otključano, hvala na upozorenju!
  • dpasaric: Booo?
  • Yonkis: “ Lažu li nas :) ...nastavak sa vikalice.” - tema zaključana a zadnji post završava sa pitanjem?
  • smayoo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs braćo! I sestre!
  • zoranowsky: Sretan Uskrs!
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Miro Spiro: sretan Uskrs
  • user: da bar je propao kao što su Microsoft i ostali predviđali, hvala što si pokrenuo najgori trend u techu Steve.
  • Yonkis: [link] Who’s in Apple’s top 10? Here’s the full list of the most influential people of all time
  • Yonkis: [link] netko fino složio povijest svih modela iPhonea, jako lijepo.
  • Yonkis: Apple employee #8 Chris Espinosa on working his whole life at one company: [link]
  • Ender: vrlo moguce, ja video to na nasem sajtu 02. apr. sorry.
  • Yonkis: @ender članak je prekopiran odavdje [link] i po tome ispada da je 1.april šala.
  • Ender: AMD kupuje Intel: istorijski preokret koji menja čitavu x86 industriju [link]
  • dpasaric: Super je prošlo! :) Sretno im!
  • miomika: Možda glupo pitanje, dal će se vidjeti putovanje te rakete iz .hr prema mjesecu? zasada nije oblačno
  • Ender: USA lansiranje rakete sa ljudskom posadom ka mesecu
  • Ender: [link]
  • Ender: [link]
  • CoffeePod: @yonkis iStyle takvo ruglo od firme. Pogotovo dućan u Splitu. Osoblje nema pojma, morao sam ih sve školovat :P
  • dpasaric: Večeras tko je u Rijeci u Piki na proslavu 50 godina! :)
  • Borisone: Onaj dan u godini?
  • Yonkis: zato iStyle daje popust od 2.27% ne od 3% ne od 2.5% nego 2.27% Presmiješno.
  • Tito: Kupio sam 3 MBA i 2 iphonea
  • ZoPaj: 50% off all Apple products in all Apple stores for Apple's 50th anniversary... today only! apple.com
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: 50 godina Applea u srijedu u 19.30 u Pikiju!
  • jura22: Nema mjesta za ekspanziju jer je tako Apple odlucio. Sigurno bi se mogla graficka ustekati ili vise njih. Mozda memorija i nema smisla.
  • vjeko1: Realno me ne čudi ovo za Mac Pro jer desktop lineup nije imao previše smisla sa Studio i Pro. S druge strane, arhitektura sa Apple Silicon je takva da nema previše mjesta za expanziju tako da.. RIP
  • Piko: Samo da velim da sam "ukrao" ideju za vikalicu .... i napravio svoju implementaciju na [link] ....
  • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]
  • Yonkis: @CoffeePod koristiš li ono punjenje do 80% ili si light user? Moj iPhone 15 je nakon 26 mj izgubio samo 6% a 2 različita SIMa (priv posl). Tako da 1% je sasvim ok.
  • drlovric: @Coffe: Po gruboj racunici moze ti trajati do kraja stoljeca taj telefon. Nista ne azuriraj :)
  • CoffeePod: Ja sqm i dalje na iOS18 i ne planiram jos updejtat. Nakon 9 mjeseci baterija na 16PRO pala je samo za 1% od max kapaciteta
  • ZoPaj: eh, da je bar više tih OS updatea bez novih featuresa:) optimiziranih i očišćenih od bugova pored famoznih sigurnosnih patcheva.. mislim da Snow Leopard nije imao ni jednu jedinu novost? 26.4 mi se čini brz i stabilan...
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.86 Seconds

Provided by iJoomla SEO