Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

28.09.2025 | 18:26
cariblanco kaže:
Ajmo ovak zamisliti scenarij. Rusija pobjedi Ukarajinu i NATO-pakt, stvari se novi društveni poredak i sad, što mi od njega možemo očekivati ? Prvenstveno očekujem komentar od Davora, a i vi ostali možete predpostavljati.

AI odgovor:

Što očekivati od "novog poretka" ako Rusija pobijedi?
Ruska pobjeda (npr. kapitulacija Ukrajine, aneksija dijelova teritorija i neutralizacija NATO podrške) ne bi bila samo vojni trijumf, već bi preoblikovala globalnu sigurnost, ekonomiju i društva. Evo glavnih posljedica, prema scenarijima iz izvora poput Timothyja Garton Asha i Chatham Housea:

Oslabljenje NATO-a i Zapada:

NATO bi izgubio kredibilitet – član 5. (kolektivna obrana) bi se testirao, ali vjerojatno ne bi izdržao punu konfrontaciju bez američke podrške (koja bi mogla oslabiti pod Trumpom ili izolacionizmom). Rusija bi tražila "denacifikaciju" Europe: smanjenje NATO prisutnosti na razinu 1997. (kao u NATO-Ruskom aktu), ili ultimatume neutralnim zemljama poput Baltika ("neutralnost ili rat"). To bi moglo dovesti do "NATO Brexita" – SAD se povlače, Europa ostaje ranjiva.

Rusko osnaživanje i hibridne prijetnje:

Rusija bi se brzo oporavila: prisvojila ukrajinsko oružje, primorala desetke tisuća Ukrajinaca u svoju vojsku i povećala budžet za obranu. Sljedeći ciljevi: ne direktna invazija, već "mali rezovi" – hibridni napadi (kibernetički, dezinformacije, energetski šantaz) na Baltik, Poljsku ili Balkan da podijele saveznike. Autokrati poput Kine ili Irana bi se ohrabrili, dovodeći do višešeg globalnog sukoba.

Ekonomski i društveni pomaci:

Europa bi se suočila s energetskom krizom (bez ruskog plina), inflacijom i recesijom – "treći svijet" siromaštvo ako se ne pomire s Rusijom. EU bi mogla oslabiti ili čak kolapsirati (npr. Mađarska i Slovačka izlaze), s porastom populizma i nacionalizma. Globalno: kraj "liberalnog poretka" – više autoritarnih saveza (Rusija-Kina-Iran), manje demokracije, više migracija i nestabilnosti.

Što to znači za Hrvatsku kao NATO članicu?
Hrvatska, kao mala NATO/EU zemlja na Balkanu, bila bi u "prvoj liniji" – ne direktan cilj, ali ranjiva na regionalne posljedice. Evo prognoze:

Sigurnosni rizici: Povećane hibridne prijetnje (dezinformacije o "ruskoj podršci" u BiH ili Srbiji, kibernetički napadi na infrastrukturu). Balkan bi se destabilizirao – Rusija bi podržala srpski nacionalizam, možda dovodeći do tenzija u BiH ili Kosovu. Hrvatska bi morala pojačati obranu (veći budžet za vojsku, vežbe s NATO-om), ali bez američke pomoći, to bi bilo teško.
Ekonomska budućnost: Gubitak ukrajinskog tržišta (izvoz), rast cijena energenata i inflacije. Ako EU oslabi, fondovi za Hrvatsku (npr. za obnovu) bi se smanjili.
Pozitivno: prilika za veću regionalnu suradnju (s Poljskom, Rumunjskom) i diversifikaciju (prema Aziji ili SAD).
Društvena promjena: Porast straha i populizma – više podrške desnim snagama, manje povjerenja u institucije. Ali i šansa za reforme: jača nacionalna sigurnost, energetska neovisnost (npr. LNG terminali) i europska integracija bez Rusije.

Ukratko, budućnost bi bila neizvjesna i teža, ali ne fatalna – Europa bi se prilagodila, možda stvarajući novu sigurnosnu arhitekturu bez SAD. Ako se ovo dogodi, ključ je jedinstvo NATO-a sada, prije nego što scenarij postane realnost.
28.09.2025 | 19:41
Evo jedna nerealna analiza nekog tamo nerelanog povjesničara, pisca i filozofa Yuval Noah Harari-a.

link

Lik halucinira jer očigledno ne igra igrice.
28.09.2025 | 20:31
ma sve je to MSM propaganda kako ti nije jasno. a tip nije ni igrao Starcraft da bi sve to mogao jasno da vidi situaciju
28.09.2025 | 20:58
Yonkis kaže:
IgorD kaže:
Svi ćemo završiti na Golom otoku.

Ali ništa od toga. Rusija polako ide u propast.

Neće Putin to dozvoliti, njemu je cilj da uđe u povijest kao osoba koja je širila granice Rusije po prvi put nakon 1945 a ne da bude osoba koja uništila Rusiju, pogotovo jer je on svjedočio raspadu CCCPa i ne želi još jednu takvu poglavlje u ruskoj povijesti.

Ne mislim nužno raspad Rusije ili nestanak države već krah nekog od stupova a kojima država počiva. Vojni puč, masovno dezertiraje, bankarski slom, slom energetskog sektora, propast kamionskog ili željezničkog sektora, nemogućnost države da servisira dugove i pokretanje tiskare novca itd. Države ne propadaju samo tako. Raspad SSSRa, Juge i Čehoslovačke su anomalije. Ne vjerujem da će se Rusija raspasti iako bi to zaslužila jer je realno to carstvo a Sibir i daleki istok su im kolonije. Kako se Francuska povukla iz Afrike, Engleska iz Indije tako bi bio red i da Rusi napuste svoj daleki istok. Ali vjerojatno ne sada.

Uglavnom, mislio sam na nemogućnost financiranja rata u Ukrajini i pristanak na bilo kakvo primirje samo da prestanu trošiti ljude i novac. To bi bilo izgledno ako je istina ovo što dolazi iz Rusije.
28.09.2025 | 21:19
Air kaže:
Evo jedna nerealna analiza nekog tamo nerelanog povjesničara, pisca i filozofa Yuval Noah Harari-a.

"You'll own nothing and be happy."

Lik je glavni WEF-ov propagandist, redovit gost u Davosu i glasnogovornik stakeholder kapitalističkog lobija. Njegovo licemjerje i malodušje je izuzetno! On budućnost, za nas, obične kmetove, vidi u tome da nas strpaju u getoe, stave na minimalan zajamčen dohodak dovoljan za hranu, video igre i narkotike - koji bi masu držali mirnom. Sve skupa gnjusan tip, potpuna antiteza čovječnosti i ljudskih sloboda. Takvog "filozofa" dovoditi u raspravu je izlišno jer on čovjeka degradira na razinu "lako upravljive životinje" - da, to su njegove riječi, a zapravo trbuhozbori ono što njegovi gazde žele - da oni imaju sve, a mi da smo ovce u toru.

Prije koji tjedan vidio sam plakat za njegov "nastup" u Zagrebu. Prijatelji i ja smo ostali razrogačenih očiju da se za tu WEF propagandu još traži novac za ulaznicu?!? Bit će zaista porazno ako se nađe naivaca koji će pomisliti da mogu nešto naučiti iz WEF-ovog PR-a.
28.09.2025 | 21:31
pomislio sam da sam pogresio temu kako sam citao poslednji post, kad ono - opet zamena teza i skretanje teme razgovora.
mislim, stvarno su validni kontra-argumenti na sve one tvrdnje.
znaci sve isto kao i ranije.
28.09.2025 | 21:38
Ender kaže:
pomislio sam da sam pogresio temu kako sam citao poslednji post, kad ono - opet zamena teza i skretanje teme razgovora.

Ako guranje jednog WEF-ovog glasonogovornika u temu o ratu u Ukrajini nije "skretanje teme", onda smo izuzetno tolerantni ovdje...
28.09.2025 | 21:49
dpasaric kaže:
Air kaže:

"You'll own nothing and be happy."

Lik je glavni WEF-ov propagandist, redovit gost u Davosu i glasnogovornik stakeholder kapitalističkog lobija. Njegovo licemjerje i malodušje je izuzetno! On budućnost, za nas, obične kmetove, vidi u tome da nas strpaju u getoe, stave na minimalan zajamčen dohodak dovoljan za hranu, video igre i narkotike - koji bi masu držali mirnom. Sve skupa gnjusan tip, potpuna antiteza čovječnosti i ljudskih sloboda. Takvog "filozofa" dovoditi u raspravu je izlišno jer on čovjeka degradira na razinu "lako upravljive životinje" - da, to su njegove riječi, a zapravo trbuhozbori ono što njegovi gazde žele - da oni imaju sve, a mi da smo ovce u toru.

Prije koji tjedan vidio sam plakat za njegov "nastup" u Zagrebu. Prijatelji i ja smo ostali razrogačenih očiju da se za tu WEF propagandu još traži novac za ulaznicu?!? Bit će zaista porazno ako se nađe naivaca koji će pomisliti da mogu nešto naučiti iz WEF-ovog PR-a.

OK diskreditirao si tog lika kao osobu. Sklon sam ti vjerovati bez provjere.

A sada diskreditiraj / pobij činjenice koje je izjavio u tekstu koji sam linkao.
28.09.2025 | 22:14
Kakva gnjusoba, mislim stvarno.
Yuval Noah Harari is a historian, philosopher, and bestselling author known for books like "Sapiens: A Brief History of Humankind," "Homo Deus: A Brief History of Tomorrow," and "21 Lessons for the 21st Century." He is also a prominent figure at the World Economic Forum (WEF), where he regularly speaks and contributes as an Agenda Contributor. Harari co-founded Sapienship, an organization focused on global responsibility and addressing major challenges such as technological disruption, ecological collapse, and nuclear threats. His work and public appearances at WEF events often highlight these existential risks and the need for global cooperation.

Najbolje bi bilo bombardirati sjedište WEFa, kao što bi i Trumpisti bombardirali sjedište UNa (doduše iz sasvim opravdanog razloga). Ako se može UN može se i WEF.
29.09.2025 | 00:15
49389790_2248535555416406_3880286416864804864_n.jpg
29.09.2025 | 08:45
SL-RomanticMessages--4_butterflies-3ae0a1e2abcc45de8301651c7c23af8b.jpg
29.09.2025 | 19:17
I onda se neki čude kad se ljudi ne žele javljati u ovoj temi. Da uprostimo, razgovaraju dvojica i jedan kaže, gle ovo ti nije dobro, ovo ti tako ide i imam sve dokaze...drugi kaže, možda i jesi u pravu ali i tebi je žena *urva.
29.09.2025 | 21:41
rekao bih, upravo tako
sve jaki kontraargumenti.
29.09.2025 | 22:30
Nabavili ljudi Starcraft pa rokaju

Cim odigraju jos koju doci ce ovdje sa novim ratnim znanjima.
30.09.2025 | 08:29
threadreaderapp.com/thread/1972701397700301217.html

> 1/ Russia is reportedly using criminal networks, neo-Nazis, and Telegram bots to recruit disaffected elements in the US and Europe to carry out espionage and sabotage. They have targeted English football hooligans and right-wing Americans with a bot called 'Eye of Sauron'.
30.09.2025 | 09:34
Rusiji, na zalost, treba rat da bi ostala relevantan cimbenik i sudionik svjetskih dogadjaja.

Kada izmedju Rusije i Ukrajine trenutno ne bi bilo rata, u kojem kontekstu bi se pisalo o Rusiji? Inovacije - 0, nove tehnologije - 0, populacija - odumire; nove politicke, kulturne ili bilo koje druge ideje - 0.

Vrlo tesko je prihvatiti vlastitu realnost da jedna od nekoc 2 supersile, znaci br 1 ili 2 u svijetu, danas nije ni G7, cak nije ni G20.
Niti u BRICS-u ne vodi glavnu rijec.

Jedino sto je u toj zemlji relevatno je nuklearni arsenal i zalihe nafte i zemnog plina.
Nafta i zemni plin postaju sve slabije 'oruzje' ucjene i ostvaranje vlastitih ciljeva, znci ostaje nukearni arsenal, odnosno, rat, kao nacin da se ostane relevantan.

Ok, relevatni su u diplomaciji utoliko sto imaju pravo veta u UN-u. Sto svakim danom vrijedi sve manje.

Bez brige, cim se rat u Ukrajni zavrsi, krece Moldova. Naravno, uz neverending hibridni rat sa svim susjedima (osim Kine )

I to ce tako ici sve dok je Putin na vlasti...
30.09.2025 | 14:02
nova.rs/vesti/hronika/u-sankt-petesburgu...d-vidite-ko-je-foto/

da li treba komentarisati nesto?
neko da kaze nesto o denacifikaciji?
30.09.2025 | 19:42
Što nisu pozvali najveće fašiste Ukrajince ? Nema ni ustaša, mogli su bar Skeju pozvati zbog visine i brkova
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 20 minuta
  • drpongrac23: @Bertone - evo vidiš, baš suprotno. MS Office na PC-u radi daleko brže i uglađenije nego na Mac-u. Baš si fulao od prve :)
  • Yonkis: jer jabučnjak nije optimiziran ;/
  • ping: Zašto na iPadu ne mogu skrolat u vikalici?
  • Bertone: Imaš pravo, M$ Office na PC-u i W11 piše što korisnik stisne na tipkovnici, dok na MBP i MacOS-u isti taj office radi na misli korisnika :D
  • drpongrac23: Mješate RAM i takt CPU na PC-u i na Mac-u. Dva potpuno različita OS-a koji iskoristavaju resurse na potpuno drugačiji način. Mac je Mac, a PCje PC.
  • Bertone: ??
  • drpongrac23: Mješate RAM 8
  • Bertone: Dalje, razlika između i5 i i7 za školske potrebe dijete neće osjetiti, a razlika u cijeni za tebe je dupla tak da,.. odluči sam :)
  • Bertone: *za dijete
  • Bertone: Što se tiče cijene, da više se isplati da dijete uzeti IdeaPad jer su RAM (iako ima samo jedan utor za RAM) i disk nadogradivi, kod MBP nisu
  • Bertone: Savija se poklopac ekrana (s njime i ekran), savija se tipkovnica u sredini jer nema podokvira (kod T serije je unutar lapropa magnezijski okvir , IdeaPad toga nema)..
  • Yonkis: Mini Mac [link]
  • Air: kazes da bi 150-200 bilo oko uzeti prije nego maca za 300-350? Iako je pc i5 i 8GB rama a mac i7 i 16 GB?
  • Air: O elementu savijanju nisam imao pojma kad koristim samo aluminij
  • Bertone: PS. Ako ti frend da taj laptop za 150-200 € onda ga uzmi pa koliko joj potraje, ako traži više nemoj.
  • Bertone: Imao sam 15" model u rukama i savija se, na 17" se vjerojatno savija još i više,... ako misliš uzimati Lenovo onda samo ThinkPad T seriju ili P ako ti treba prijenosna radna stanica
  • vicko: Nemoj se radi cijene uvaliti. Moja kćer je sa MB Air 2017 odradila gimnaziju i sada je na drugoj godini biotehnologije na PBF-u i još se ne žali da nešto ne može odraditi
  • Air: frend mi nudi taj PC ispod tržišne cijene i sad sam na muci što da odabrerm. Pustiti ću da mozak “prespava” nekoliko dana pa ću odlučiti
  • Air: Hvala svima na iskustvima…
  • smayoo: (to je bilo prošle godine)
  • smayoo: Inače, kćeri je na Airu 2016 aktualna verzija AutoCADa radila dovoljno dobro da odvježba i položi ispit iz nacrtne geometrije na prvoj godini arhitekture
  • smayoo: Sina nisam ni pitao nikad, kći mi je pokazala da je koristila skole.hr office365 account (web aplikcije od MS Officea)
  • smayoo: Naši i sin, i kći su završili gimnaziju (sin i faks) koristeći Mac (sin uvijek moje stare MBP, a kći Air, najprije jedan 2011, a onda 2016, ako se dobro sjećam - ovog drugog još koristi, 2. godina arhitekture)
  • Air: mislim da se i ja tu trebam suzdržati i pustiti PC u naš dom
  • Air: u protivnim bi u školi ili kasnije na faksu zijevala u čudu kad mora savladati “logiku” PCa
  • Air: Iz te perspektive bolje je da nauči se snalaziti na PCu a lako će na Maca. Ionako imamo samo Apple uređaje.
  • Ender: jes, pa posle kad dete predje na Mac da se pita sto je gubilo vreme sa PC-jem toliko dugo. ne bi bilo prvi put da se tako nesto cuje.
  • drpongrac23: Uzmi djetetu PC! Kasnije se privikava na Mac. Dobro ti Lovrić kaže!
  • Ender: @Air: uzmi tog Mac-a, instaliraj pored Mac OS, BootCamp imaces i windows. na Mac-u windows radi bolje i kompatibilnije od vecine PC-ja.
  • Air: Naj PC laptop je i5 a mac j i7
  • Air: pogotovo kada je u pitanju ista para
  • Air: Ali nekako me spopadne svrab po tijelu kad pomislim da ću morati rješavati PC zavrzlame
  • Air: i ja sam nekako prepostavio da je za dijete bolje PC
  • drlovric: Istu sam dilemu imao i na kraju joj kupio PC laptop. Prakticnije je vjeruj, jer Word na Mac i Word na Win nisu isti. Ustedjet ces djetetu vremena i zivaca :)
  • Air: draže mi je ovaj
  • Air: [link]
  • Air: Da li netko ima iskustvo sa srednjoškolcima i korištenjem apple računala, da li je bilo kakvih problema?
  • Air: Ali sad se dvoumim.
  • Air: Radije bi MBP pa da nemam zezancije sa reinstaliranjem prozora
  • Air: Znači ovaj pc košta koliko i MBP iz 2014-2016
  • Air: gledam PC zbog kompatabilnosti sa ostalima (da ne bi za neki predmet tražili neki PC program kojeg nema na macu
  • Air: kupujem komp kćerki za srednju.
  • drpongrac23: @Air - u trgovinama ga ima po 600-700€. Sad računaj, 10% manje po godini, to je to, otprilike.
  • Bertone: *upit
  • Bertone: A vidio sam upot, ali nisam ništa odgovorio da ga ne rastužim ili naljutim :)
  • smayoo: Pitaj @Bertone. On koristi Lenovo hardver za Linux
  • smayoo: Na Jabučnjaku vjerojatno ne. :)
  • Air: Laptop je star cca 5 godina
  • Air: Gdje saznati cijenu polovnog lenovo Ideapad L340-17IRH i5 9300H 2,4ghz?
  • vjeko1: drlovric - realno imam više razloga da ne pređem na nove generacije, prvo onaj gumb, sad ovaj pozadinski bump, kao da tjeraju korisnike od sebe. Prije izlaska 18 sigurno neću mijenjati

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Borisone, mihovilbilic, Riba, VanjusOS, Anonimci (395)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.45 Seconds

Provided by iJoomla SEO