Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

04.10.2025 | 17:10
I to haiku!
04.10.2025 | 17:27
dpasaric kaže:
Aha, kao i Predsjednik Republike Hrvatske, jer koliko pratim on i ja smo od početka na istoj liniji,

Pomalo nezgrapna izjava.
04.10.2025 | 18:47
dpasaric kaže:
U jednom trenu pobjednosno najavljuješ veliki preokret u ratu, kolaps Rusije i kraj rata, a kada treba iza tih riječi stati s nečim konkretnim, onda se "ne baviš prognoziranjem". A što je onda to što činiš? Poezija?

Čitati sa razumijevanjem jer preporuka u komunikaciji!

Ja napisah da bi mogao biti deal breaker!

Niđe kategorične najave preokreta kako ti izokrećeš (i tvoj advokata iz sjene ).

Za sada je Rusija smanjila izvoz nafte (prema tvojim izjavama to bi se tumačilo da to namjerno radi jer ima viška u svom novčaniku) i ima manjak derivata za svoje potrebe.

Situacija je vrlo složena jer eto Putin ima puno svoji plačenih spavača po cijelom svijetu. (tebe isključujemo iz te grupe jer voziš Alfu. Osim ako nemaš neki tajni račun koji kad se dovoljno napuni ideš u penziju)

Stanje pojedinih nacija je vrlo negativno.
Uzmimo primjer nekih zemalja bivšeg istočnog bloka (na čelu s Mađarskom) koje su stale na stranu Rusije.
Nakon više desetaka godina torture od strane SSSR-a prema tim zemljama narod opet dopusti svojim političarima da stanu na stranu diktatora, koji jedva čeka da ih razguzi. Hrkljuš!!!
Na osnovu toga je nezahvalno staviti ruku na vatru za vid razuma koji se očekuje.

Pratimo dalje.
04.10.2025 | 21:10
Konji!

united24media.com/latest-news/ukraine-de...se-since-1950s-12191

Ukraine Destroys Russian Cavalry Unit in First Battlefield Use Since 1950s
04.10.2025 | 22:46
Taman kad smo mislili da smo sve culi Davor kaze da Rusi njezno i s paznjom ratuju jer su u delikatnoj situaciji, brinu se

Oni ne brinu za svoje zrtve, ginu ko muhe u svakom ratu, a da se brinu za Ukrajince.

Jesi li ti vidio “oslobodjene gradove” u Ukrajini?

Tu kamen na kamenu nije ostao. Izgledaju ko Gaza jbt.

Totalna destrukcija dodatno kontaminirana sa 30-40% neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Gore nego u WWII u kojem su gradovi razoreni sa puno manje emocija, paznje i ljubavi.
04.10.2025 | 23:27
IgorD kaže:
Konji!

united24media.com/latest-news/ukraine-de...se-since-1950s-12191

Ukraine Destroys Russian Cavalry Unit in First Battlefield Use Since 1950s

100% je ovo taj skriveni adut za koji mi nismo znali a Starcraft je to imao u vidu, i to ce da presudi u ovom ratu.
04.10.2025 | 23:29
Riba kaže:
dpasaric kaže:
Aha, kao i Predsjednik Republike Hrvatske, jer koliko pratim on i ja smo od početka na istoj liniji,

Pomalo nezgrapna izjava.

Super ti je taktika skrivanja Tako sam i ja u vrijeme komunizma, kad sam nešto rekao diskutabilno i dvosmisleno i kad su me napali "drugovi" za to izgovoreno, ja rekoh, pa i Tito je to rekao...nakon toga je bio muk
05.10.2025 | 09:27
drlovric kaže:
Taman kad smo mislili da smo sve culi Davor kaze da Rusi njezno i s paznjom ratuju jer su u delikatnoj situaciji, brinu se

Zamislimo hipotetski rat (ili "ograničenu specijalnu vojnu akciju") u kojoj RH napada BiH jer su na neki način ozbiljno povređena prava Hrvata tamo, a sve u želji da pripoji Hercegovinu. Misliš da bi naše vojno vodstvo u toj situaciji gazilo sve pred sobom, ne bi ih bilo briga za Hrvate koji žive tamo, da bi išli taktikom "totalne destrukcije"? Da, i ja kažem da ne bi.

Logika je ista bez obzira što su Rusi manje osjetljivi na ljudske gubitke od ostalih nacija.
05.10.2025 | 09:59
Jedini je problem što Rusi nisu napali Ukrajinu da bi nekog zaštitili tamo.

Anyway, Rusi napreduju puževim korakom tamo gdje napreduju uz velike gubitke a na glavnim točkama prodora čak i nazaduju.

Since the start of the counteroffensive operation on the Dobropillia axis, Russian forces have lost around 3,520 personnel, including 1,988 killed.

Ukraine dismantles Russian assault on Lyman before it even begins, new artillery brigade turns river crossings into kill zones

A rafinerije, jučer Kirishi a danas Kstovo. Ko da idu po abecednom popisu?

A noćas su Rusi žestoko napali Lviv nakon dva mjeseca zatišja. Ovo sam našao na redditu:

> In total there were around 40 explosions from drones, 15 explosions from cruise missiles and 2 from kinjhal missiles. That's the approximate number of explosions that I counted. I think this number is safe to share because all telegram channels report it.

> I don't want to give an exact number but more than half of the missiles felt like a hit. (Because when they hit, they create a big shockwave and shake windows and doors. If air defense hits them in the air, they explode more softly) I can understand it based on the sound and shockwave.
05.10.2025 | 10:32
IgorD kaže:

Anyway, Rusi napreduju puževim korakom tamo gdje napreduju uz velike gubitke a na glavnim točkama prodora čak i nazaduju.

Ako možeš ignorirati svo zlo koje se događalo u pokrajnama s pretežno ruskim stanovništvom od 2014. godine nadalje, onda i nisi suvisao sugovornik za ovu raspravu.

S obzirom da znaš da Rusi "nazaduju", a Air se izjasnio da se "ne bavi predviđanjima", kada ti predviđaš kolaps Rusije i kraj rata?

Kraj ove godine? Proljeće 2026. ? Kraj 2026. godine? Možda početak 2027.? Ljeto 2028. godine?
05.10.2025 | 10:37
Riba kaže:
dpasaric kaže:

Pomalo nezgrapna izjava.

Trenutno jedan od rijetkih hrvatskih političara s kičmom. Ne podržavam sve njegove stavove i postupke, ali oko niza ključnih pitanja imao je ispravan stav - u pandemiji je ponašanje Austrije otvoreno nazvao fašističkim, po pitanju Ukrajine je odmah vidio i na glas rekao kako stvar stoje, a sada ima petlje reći da je ono što Izrael čini u Gazi genocid i da se radi o kriminalcima na vlasti tamo.

Meni je tužno da se dobar dio foruma po svim ovim pitanjima više slaže s WEF-ovim slugom, Plenkovićem.
05.10.2025 | 10:55
dpasaric kaže:
IgorD kaže:

Ako možeš ignorirati svo zlo koje se događalo u pokrajnama s pretežno ruskim stanovništvom od 2014. godine nadalje, onda i nisi suvisao sugovornik za ovu raspravu.

S obzirom da znaš da Rusi "nazaduju", a Air se izjasnio da se "ne bavi predviđanjima", kada ti predviđaš kolaps Rusije i kraj rata?

Kraj ove godine? Proljeće 2026. ? Kraj 2026. godine? Možda početak 2027.? Ljeto 2028. godine?

ja stvarno ne razumem toliko potenciranje o tacnom datumu kraja ovog rata. jedino to mogu da tumacim u svetlu nedostatka drugih argumenata.
obzirom da se ti uvek pozivas na Starcraft kao precizan, evo da ti odgovorimo kontra-pitanjem - sta ti i Starcraft predvidjate kad ce biti kraj ovog sukoba i pobeda rusije, tj. kad ce da pregaze i osvoje ukrajinu?
i rusi a mozda i ti (ne mogu da budem siguran jesi li decidno to tvrdio, ali indirektno jesi), ste predvidjali sa sigurnoscu da ukrjaina pada za 3-4 nedelje. imas li kakvog komentara na to?
takodje vise puta sam te pitao sta je po tebi pobeda a sta poraz za rusiju, a sta za ukrajinu.
rusija ne moze biti pobedjena u smislu koji ti nama ovde naturas - da ih neko pregazi i da osvoji celokupnu teritoriju. cesto se ovde vrsi zamena teza, kad se nema drugog racionalnog odgovora.
05.10.2025 | 11:10
dpasaric kaže:
IgorD kaže:

Svo zlo je ruska propaganda. Ništa se nije dogodilo. Osim što su Rusi skupili dokaze da su Ukrajinci htjeli natjerat Ruse u Ukrajini da igraju Sims3.

A što se tiče - onda i nisi suvisao sugovornik za ovu raspravu - super, molio bih da ignoriraš sve što ovdlje pišem o Ukrajini.
05.10.2025 | 11:35
Ender kaže:
obzirom da se ti uvek pozivas na Starcraft kao precizan, evo da ti odgovorimo kontra-pitanjem - sta ti i Starcraft predvidjate kad ce biti kraj ovog sukoba i pobeda rusije, tj. kad ce da pregaze i osvoje ukrajinu?

Nikada Rusi nisu rekli da žele pregaziti i osvojiti Ukrajinu. Godinama su upozravali na to što se događa tamo, kako pred UN-om, tako se o tome raspravljalo i u EU. Žele priznanje referenduma u istočnim pokrajnama s pretežito ruskim narodom i žele da ostatak Ukrajine bude neutralna država, a ne pod paskom NATO-a.

Kako Ukrajina na to ne pristaje, oni polako i strpljivo, šahovski, "melju" dalje uz taktiku minimalnih gubitaka i najmanje štete za civile na ratnom području. Mogu tako još godinama ako treba, a koliko vidim situacija je samo sve gora i gora za Ukrajinu i svakim danom gube sve više teritorija. U nekom trenu će Ukrajina ostati bez vojnika i morat će prihvatiti ruske uvjete za mir.
05.10.2025 | 11:43
IgorD kaže:
Svo zlo je ruska propaganda. Ništa se nije dogodilo.

Hahaha! To su godinama bile teme u UN, a raspravljalo se o tome i u EU paralementu, ali to je tek "ruska propaganda". Ima i nekoliko zapadnih dokumentaraca o tome. Rusi su taj problem stalno gurali pred UN i tražili međunarodni nadzor i da se nešto učini. Naravno, nije se činilo ništa. I kada su u EU parlamentu neki pametno regairali: "Hej, imat ćemo rat tamo ako nešto ne učinimo!" - svi su okretali glave. Uostalom, dolaskom Trumpa je izašlo otvoreno van da su zapadne tajne službe provocirale i financirale sve da se taj rat dogodi.

I ti sve to obrišeš gumicom i praviš se da se nije dogodilo? Zapitaš li se ikada koje to izvore informiranja konzumiraš ako ti se tijekom godina formiralo takvo (ne)viđenje situacije?
05.10.2025 | 11:48
@dpasaric:
posto ne verujem da izbegavas odgovore, mozda nisam bio dovoljno jasan, pa cu da ponovim pitanje - kakve su tvoje procene i procene Starcraft-a kad ce rusija da ostvari ciljeve svoje SVO? za 2-3 mseca, pola godine, godinu dana?

dalje, tacno nisu rusi hteli da osvoje celu ukrajinu, samo su planirali da za nekoliko dana udju u Kijev. jel tako bilo li ne? Kijev je naravno sa vecinskim ruskim stanovnistvom koje zeli da se i taj deo pripoji majcici rusiji. jel tako?

o izborima i referendumu u tim istocnim krajevima, mislim da se dalo posebno diskutovati. ali svakako cak i da su bili validni i posteni, to nije razlog da se napada formalno-pravno nezavisna drzava.

eto pa samo kratko odgovori na ovo gore, ali bez izbegavanja i zamena teza.
05.10.2025 | 12:16
dpasaric kaže:
To su godinama bile teme u UN, a raspravljalo se o tome i u EU paralementu

Ovo je sad isto ko biolabovi i sve ostalo. Rasparavljalo se u US kongresu o biolabovima...

Naravno da se raspravljalo u EU parlamentu kad tamo sjede ljudi koje financira Rusija a u UNu se raspravljalo jer je to bila Ruska priprema za invaziju.

Ti uživaš u svemu ovome. Propagandisti i razni PR frikovi ti se vjerojatno dive ali ja se ne bavim valjanjem u blatu, to mi nije cilj u životu a i ti svako malo spomeneš da imaš gomilu važnijh stvari u životu pa te molim da ignoriraš ovu poruku.
05.10.2025 | 13:32
Ti da bi osvojio bilo koji grad a da ga ne unistis to mora da bude brzo i efektno. Doslovce natjerati branitelje da se povuku i prakticki pobjegnu iz tog grada.

1. Ukrajinci se ne povlace tako lako.

2. Rusija nema trupe za brzo i moderno ratovanje, niti koheziju svih rodova vojske.

3. Rusija nema prevlast u zraku sto bi pomoglo trupama da brzo napreduju.

4. Rusija nema pratecu logistiku da ratuje brzo.

Zato ruska vojska mora nepreciznim topnistvom i od nedavno glide bombama sravniti cijeli grad sa zemljom. Unistiti sve sto stoji, da braniteljima ne bi sluzilo kao zaklon i skloniste (Gaza scenarij).

Tek kada ostane sprzena zemlja, onda ruske trupe mic po mic (uz ogromne zrtve na obje strane) "oslobode" tu hrpu gradjevinskog materijala koja se nekada zvala grad ili selo.

To je moje vidjenje trenutacne situacije na terenu, sto potvrduje nebrojen broj snimaka i fotografija.

U hrvatskom ratu to bi bilo kao Vukovar i Knin. Jedan grad je osvojen za 3 mjeseca, a drugi za 3 dana. Identicno je i u Ukrajini...
05.10.2025 | 16:11
@Ender
Palac gore za komunikaciju.

Pošto više nema karme, a mislim da treba podržavati pozitivnu komunikaciju šaljem podršku ovako.
06.10.2025 | 00:52
dpasaric kaže:
Nikada Rusi nisu rekli da žele pregaziti i osvojiti Ukrajinu...

Kako Ukrajina na to ne pristaje, oni polako i strpljivo, šahovski, "melju" dalje uz taktiku minimalnih gubitaka i najmanje štete za civile na ratnom području. Mogu tako još godinama ako treba, a koliko vidim situacija je samo sve gora i gora za Ukrajinu i svakim danom gube sve više teritorija. U nekom trenu će Ukrajina ostati bez vojnika i morat će prihvatiti ruske uvjete za mir.

Daj, Davore, nakon 3,5 godine mrcvarenja, nema tu više priče o svjetskoj veleslil. Rusiji je još jedino ostala propaganda da sve ide po planu premda nitko nije u stanju reći koji je to plan. Nacizam i biolabobovi su raskrinkani u samom startu kao false flgs.
Koliko sam shvatio po tvojim komentarima, i ti si odustao od te priče.
Ljetna ofanziva je za cilj imala zauzimanje Pokrovska. Didn't happen so far. Da nisi otjerao Zlikovskog, vjerojatno bismo imali neki dublji uvid u to što se tamo trenutno događa. Mimo toga, imali bismo i uvid u Rally utrku koja se ovaj vikend događala u Hrvatskoj.
Nisam vozač niti harcore fan, al uvijek mi je bio gušt čitati Djurine osvrte i komentare glede tih utrka na našem području.
Nazad na Ukrajinu, ako ćemo realno gledati na stvari, ovaj tvoj pogled kako Rusi "šahovski" i "nježno" melju ukrajinski teritorij, jednostavno nema temelja. Rusi i dan danas šalju svoje trupe u "meat ginder". Ne opterećuju se time ni koliko će aktivnih vojnika poginuti, a kamo li koliko će biti kolateralnih žrtava. Ruse zanima samo pedalj napretka na terenu, a to ih j**eno skupo košta.
06.10.2025 | 08:03
Gjuroo kaže:
Nazad na Ukrajinu, ako ćemo realno gledati na stvari, ovaj tvoj pogled kako Rusi "šahovski" i "nježno" melju ukrajinski teritorij, jednostavno nema temelja.

Kako mislis nema, pa temelji su jedio sto je ostalo.
06.10.2025 | 08:10
dpasaric kaže:
Riba kaže:
dpasaric kaže:

Pomalo nezgrapna izjava.

Trenutno jedan od rijetkih hrvatskih političara s kičmom. Ne podržavam sve njegove stavove i postupke, ali oko niza ključnih pitanja imao je ispravan stav - u pandemiji je ponašanje Austrije otvoreno nazvao fašističkim, po pitanju Ukrajine je odmah vidio i na glas rekao kako stvar stoje, a sada ima petlje reći da je ono što Izrael čini u Gazi genocid i da se radi o kriminalcima na vlasti tamo.

Meni je tužno da se dobar dio foruma po svim ovim pitanjima više slaže s WEF-ovim slugom, Plenkovićem.

Na ovu liniju sam mislio.

NINTCHDBPICT000342124220.jpg
06.10.2025 | 10:45
Riba kaže:
Gjuroo kaže:
Nazad na Ukrajinu, ako ćemo realno gledati na stvari, ovaj tvoj pogled kako Rusi "šahovski" i "nježno" melju ukrajinski teritorij, jednostavno nema temelja.

Kako mislis nema, pa temelji su jedio sto je ostalo.

Argh!
06.10.2025 | 12:36
Rat u Ukrajini je doveden na stadij da pojedinacne vojnike gadjaju dronom. Toliko toga ima na prvim crtama.

Ranije se najvise ginulo od topnistva, sada su to dronovi.

Prilazem autentican i jako zanimljiv interview sa direktnim ucesnikom iz drone jedinice.

Ovo vrijedi pogledati jer ce ovo biti nacin ratovanja za sve buduce sukobe.

youtu.be/SQe53uiZoGo?si=jTRoW7c6N9rpz51H
06.10.2025 | 14:12
U Rusiji ništa novo...

nova.rs/vesti/svet/ruski-medijski-magnat-pao-sa-balkona/
06.10.2025 | 17:21
drlovric kaže:
Rat u Ukrajini je doveden na stadij da pojedinacne vojnike gadjaju dronom. Toliko toga ima na prvim crtama.

Realno je postalo nemoguće ratovati: bsky.app/profile/wartranslated.bsky.social/post/3m2jr5hj6kk2f

> A Russian war correspondent complains that due to Ukrainian drones, the chances of simply reaching the front lines are 50/50, and the life expectancy of a Russian assault soldier in the war in Ukraine is 12 days.
06.10.2025 | 18:47
cariblanco kaže:

upravo sam hteo da stavim ovu vest uz komentar da je izgleda tamo to postalo vec na nivou epidemije.
06.10.2025 | 19:14
Jbg kad ljudi ne piju čaj...
07.10.2025 | 00:25
smayoo kaže:
Jbg kad ljudi ne piju čaj...

Nemaju tu britansku finoću.
07.10.2025 | 08:48
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 4 sati
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP
  • MacSin: OS stari do X je bio cool
  • MacSin: na poslu su svi na win lenovo aliu kad dodem doma je melem za oci ali kad treba nesto upgarde napravit tad je vec probelm
  • MacSin: OS je i dalje miljama od ostalih no sto se tice hardware to je vec diskutabilno
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, m@xym, Riba, tino1, ZeljkoB, Anonimci (1441)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.03 Seconds

Provided by iJoomla SEO