Radne temperature MAC računala
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Radne temperature MAC računala

06.06.2026 | 19:18
Poštovani,
Imam pitanje vezano uz grijanje MAC općenito, koliko je normalno kada radiš video editing ... , kada samo gledaš npr. filmove ...

Ovo sam pronašao i zanima me dali je ovo točno za Mac Studio M4, Mac Mini M4(i PRO M4):

1. Temperature between 0℃ to 89℃ (32℉ to 192℉). This is generally nothing to be concerned about since most hardware can handle this without any issues.

2. Temperature between 90℃ to 99℃ (194℉ to 210℉). This is getting closer to the thermal limit of the hardware.

3. Temperature is at or above 100℃ (212℉). This is very close to the thermal limit. If it's a CPU temperature in this range for an extended period time, and there isn't enough cooling, the system will force a slowdown and throttling. In extreme case, the system will force a shutdown to avoid damaging the components.

Dali je ovo točno?

Dolazi ljeto, vrućine ... pa ako netko zna može li mi napisati do koje temperature je ok za Mac Studio M4, Mini M4 i Mini PRO M4?

Hvala
06.06.2026 | 19:39
To je točno i važi za gotovo sve moderne čipove.

Osobno bih "safe zone" smanjio na 80ºC, tj. dodatno pojačao rad ventilatora kada se udari u tu granicu. Sve preko 90ºC je opasna zona i vjerojatno će uzrokovati termalno gašenje, što još super scenario jer će barem sačuvati procesor.
06.06.2026 | 20:16
dpasaric kaže:

Osobno bih "safe zone" smanjio na 80ºC, tj. dodatno pojačao rad ventilatora kada se udari u tu granicu. Sve preko 90ºC je opasna zona i vjerojatno će uzrokovati termalno gašenje, što još super scenario jer će barem sačuvati procesor.

Znači temperature od 38ºC do 70ºC su ok(od gledanja do video editing-a, AI ...)?
07.06.2026 | 03:50
pontmax1 kaže:
dpasaric kaže:

Znači temperature od 38ºC do 70ºC su ok(od gledanja do video editing-a, AI ...)?

Imam Mac Studio M1 Max. Ne znam je li se u međuvremenu nešto promijenilo, ali, iz mog iskustva, rekao bih da je to arhitektura koja se ne može pregrijati osim ako je u pitanju tvornička greška.
Gledanje videa ne bi trebalo uzrokovati bilo kakvu zabrinutost oko zagrijavanja CPU i GPU.
Kod editiranja videa također nisam primjetio nikakve, a pogotovo ne granične probleme.
S novom arhitekturom me je najviše brinulo renderiranje 3D scene, ali i po tom pitanju M1 je ostao potpuno cool.
U pet (5) godina korištenja Mac Studia, niti jednom nisam čuo bilo kakav zvuk od njega osim start-up sounda.
Sve skupa uspoređujem s Mac Pro 2012 towerom kojeg sam koristio prije Mac Studia. Brate mili, dam mu renderiranje prosječno zahtjevne scene u zadatak i ovaj ode na 90°C s ventilatorima na 4000 rpm. Dobro je bilo zimi za grijati stan, al buka, brate.

"M" arhitektura je druga priča. Ne znam što tu moraš napraviti da CPU / GPU dovedeš do kritične temperature i da čuješ ventilatore.
07.06.2026 | 08:07
M SoC ima jako dobro dizajniranu zastitu i ne dozvoljava pregrijavanje. To zovu thermal throttling. Posto je sve (osim memorije) na istom komadu silicija, mogu dobro pratiti temperaturu i upravljati sa sistemom.
07.06.2026 | 08:46
I ovo što Jura kaže... novi procesori su sada pametniji i ne idu odmah na termalni shutdown, nego prvo odu u throttling, tj. smanjivanje takta do prihvatljive temperature.
07.06.2026 | 09:09
Temperaturna krivulja na modernim Macovima je postavljena malo nakaradno. Vise preferira komfor korisnika nego termalne potrebe

Hocu reci da ce jako kasno paliti ventilatore i radije ce dopustiti da se SOC dodatno grije nego da vrti ventilatore ako bas nema realne potrebe.

Moj Macbook Pro 16" cujem jedino kada neke igre vrtim na njemu. U normalnom radnom danu ventilatori su potpuno besumni, moguce da ih i gasi skroz. Nisam siguran.
07.06.2026 | 12:00
Neznam, čini mi se da mi se MAC Studio M4 MAX pokvario.
Export videa od 2 minutę temperatura se poqigla na 70° a ventilatori ...
Evo slika u prilogu, ali čini mi se da to nije normalno.
Prilozi:
07.06.2026 | 15:17
Meni je sve ovo normalno. Koji dio ti je cudan?
07.06.2026 | 15:37
Slažem se, to je normalno.
07.06.2026 | 16:03
Kod M SoC-a CPU je multi-purpose a GPU nije graphics processing unit vec je svasta nesto obavlja uz grafiku.
OS s M SoC-om upravlja izmedju ostalig i preko scheduler-a. On rasporedjuje zadatke i suradjzje sa SoC-om. Optimira zadatke.
07.06.2026 | 16:43
Iskreno prije mi nikada nije bila ovako viskoa temperatura.
Možda jer je zatoplilo pa se sada računalo više grije(danas je u Splitu bilo 30 stupnjeva čak se i u stanu počinje osjećati toplina, brzo bi mogla i klima ).

Znači kada recimo radim export videa CPU-u bude na 70°/80°, to je normalno?
Kada ne radim, samo gledam Netflix, malo Facebook sa ekipom, YT, surfanje, čitanje ... onda mi je CPU-u 39° do 43°.

Možda je bit što je zatoplilo, zimi se računala općenito manje griju ... da ne pričam, znači kada se radi recimo video editing temperatura CPU-a 70°/80° je normalno za Mac Studio Max M4?
07.06.2026 | 17:31
Ne bude stradao. Za to je i napravljen.
Ima jedna zanimljivost, kod najvecih opterecenja prosjecno vrijeme obavljanja nekog posla moze biti slicno kod jaceg i kod slabijeg SoC-a.
07.06.2026 | 18:28
pontmax1 kaže:
znači kada se radi recimo video editing temperatura CPU-a 70°/80° je normalno za Mac Studio Max M4?

Da, to je normalno.
07.06.2026 | 19:59
Hvala na odgovorima.
Već sam se prepao
08.06.2026 | 00:27
pontmax1 kaže:
Hvala na odgovorima.
Već sam se prepao

Da se pozovem na legendarnu scenu iz "Blade Runnera"... "I've seen things..."
Zvučiš kao da nikad nisi čuo (stare) Mac Pro ventilatore na 4000 rpm

Stvar je u tome da kod M arhitekture ne moraš razmišljati niti biti oprezan. Ak ti nešto rikne, to je do tvorničke greške.

Onomad smo imali računala koja si mogao mijenjati, oduzimati, dodavati i molio si se Bogu da će sve šljakati kak se spada nakon izmjena.
Danas imaš out of the box računalo na kojem ne možeš ništa mijenjati, ali si siguran da će pouzdano šljakati, brže ili sporije s obzirom na konfiguraciju.
Kako rekoh, imam M1 Max s 32 GB RAM-a i bez brige i pameti ga gonjam već pet godina. Mislim da je današnji minimum za moje potrebe ipak 64 GB RAM-a, al razlika u cijeni mi nije bila prihvatljiva.
08.06.2026 | 18:28
Gjuroo kaže:
pontmax1 kaže:
Hvala na odgovorima.
Već sam se prepao

Da se pozovem na legendarnu scenu iz "Blade Runnera"... "I've seen things..."
Zvučiš kao da nikad nisi čuo (stare) Mac Pro ventilatore na 4000 rpm

Stvar je u tome da kod M arhitekture ne moraš razmišljati niti biti oprezan. Ak ti nešto rikne, to je do tvorničke greške.

Onomad smo imali računala koja si mogao mijenjati, oduzimati, dodavati i molio si se Bogu da će sve šljakati kak se spada nakon izmjena.
Danas imaš out of the box računalo na kojem ne možeš ništa mijenjati, ali si siguran da će pouzdano šljakati, brže ili sporije s obzirom na konfiguraciju.
Kako rekoh, imam M1 Max s 32 GB RAM-a i bez brige i pameti ga gonjam već pet godina. Mislim da je današnji minimum za moje potrebe ipak 64 GB RAM-a, al razlika u cijeni mi nije bila prihvatljiva.

Naslagao sam se ja računala, počevši od Spectrum ZX i legendarnog malog odvijača(ako si ga izgubio, imale su ga mašine za šivanje) pa do ...
Ali ne sa macOS računalima.
Kako stvari stoje novi Mac Mini/Studio nećeš niti moći kupiti ove godine koliko ljudi čeka a hrvatska je zadnji isprdak za Apple ...
I koliko će koštati Mac Studio M5 sa 64GB RAM-a, ako ga uopće bude u ponudi kod nas.
09.06.2026 | 16:17
Zašto ne gledaš vani. U Austriji naprimjer.
Razmisli da li ti stvarno treba M5 sa 64GB memorije? Nožda ako radiš sa 8K videom.
Ja gledam MacStudio M4 MAx s 36GB. (mcshark.at/mac/mac-studio/mac-studio/mac...b-512gb-ssd-mu963d-a)
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 15 sati, 12 minuta
  • mbp2009: Reduce transparency zapravo ukloni veliku vecinu tog. Jos ima taj stakleni dio na npr semaforu, ali ukloni se transparentnost opcenito
  • mbp2009: lijepo to sve izgleda, ali generalno mi se cini da trosi bateriju ipak vise
  • mbp2009: instalirao sam ja, iskreno, malo je dosadno pa sam skratio i stavio ono reduce transparency
  • Yonkis: Mislim da stakleni efekt ostaje do sljedećeg desetljeća. Onda možda pređu na kromi ili polirani čelik look. :)
  • smayoo: Što se mene tiče, za taj "fićr" imam zero tolerance. "Podnošljivo" nije dovoljno dobro. :/
  • dpasaric: Ublažili su ga dosta, pa je navodno podnošljivo.
  • smayoo: Ako jesu, možda bih se za odvažio instalirati ga pa testirati
  • smayoo: Jesu li odustali od onog horror liquid shit UI-ja?
  • dpasaric: Za Golden Gate je potreban Appleov M hardver, a ja sam još na Intelu, tako da nemam načina to osobno testirati.
  • dpasaric: Nismo imali recenziju nekog MacOS-a jako jako dugo, valjda je zadnji koji je to zaista zaslužio bio 10.6 Snow Leopard! :)
  • IkoIko: Hoćemo li dobiti osvrt na macos golden gate?
  • dpasaric: Eto osvrt na naslovnici, pa komentirajte, baš me zanima tko će ga prvi kupiti na Jabučnjaku! :)
  • dpasaric: Ma ok, to nije ništa novo, i prije su imali to tako, ali da, slažem se da je to pretjerano i jako "američki"... :)
  • m@xym: Ovaj keynote, k'ooo da ga je pisao Trump... svaka druga riječ im je: "amazing".
  • drlovric: I ja isto. Bas se radujem :)
  • IkoIko: Gledat ću, a i popratiti obvezni članak ovdje ;)
  • dpasaric: Ali ovaj bi konačno mogao biti zanimljiv! :) Mene zanima HomePad kao novi hardver za domomatiku!
  • smayoo: Jedva čekam da ga propustim, kao i sve prethodne. :)
  • dpasaric: Večeras u 19h Apple Keynote! :)
  • smayoo: Heto. Mikrofon ocvikan. Precizno. Elektroničarskim cvikama... :)
  • smayoo: Hvala ti, istražit ću.
  • Yonkis: Hocu reći zvuk dopire do mikrofona i preko vibracija drugih površina, plastika, ne samo preko rupice od mikrofona. Vidi na 52 minuti [link]
  • Yonkis: Mislim da ti to neće biti dovoljno. To kao kad začepiš uho prstom, ti svejedno možeš prepoznati riječi a taj mikrofon je jaaaako osjetljiv, prepozna govor iz druge sobe.
  • smayoo: Imam ja, hvala ti na infomaciji. Korištenje mikrofona sam isključio u postavkama odmah out of the box, a za svaki slučaj mikrofon pokrio UHU patafixom. :)
  • Yonkis: Ima li netko doma LG-ev smart TV? [link]
  • IkoIko: Za powermacove, idem ih danas pogledati pa vam javim!
  • Borisone: Na hrvatskom jeziku: [link]
  • Borisone: About Spotlight indexing and search results on Apple devices [link]
  • Miki9890: Poz! ima li smisla skinuti 26.6.1 na iPhoneu 13 mini radi spotlight indexinga? Da li je to samo za siri Ai kojeg ionako neću imati i hoće li indexirati opet kad prijeđem na 27? trenutno sam na 18-ici
  • Piko: ja bi drugi .... da li rade ?
  • Riba: Pogotovo ako je zracno hladjen.
  • Riba: Mene zanima jedan!
  • IkoIko: Pozdrav zanima li ikog dva powermaca g5?
  • Yonkis: Nisam ovo znao, Apple koristi Google za svoj iCloud [link]
  • marioart: ko zeli iz njemacke uzimati, preporucujem alternate.de - pocetni model je 976€
  • ZoPaj: iducan.hr ima sve konfiguracije, mini i studio, nije preogromna razlika u odnosu na nedavno poskupljeno
  • jura22: Točno, ispravak 1.049eur. Onda i nije neka velika razlika.
  • Yonkis: Nema đabe ni u starog Applea
  • Pongy75: Evo, osnovni model Minija u iStyle je 1.159€ - skoro pa duplo nego nekada osnovni model minija. Tu se gubi svaki smisao povoljnog Mac računala.
  • Pongy75: i u švabiji, koliko je kod nas?!!
  • marioart: @jura to je sa edu popustom, cijena bez popusta je 1049€
  • jura22: Osnovni Mini M6 je 929€. [link]‑core-cpu-12‑core-gpu-16-gb-arbeitsspeicher-256gb-speicher
  • matijazx: - nadživio je svog oca za 10 godina.
  • dpasaric: Jazz legenda!
  • smayoo: RIP Stjepan Jimmy Stanić
  • Pongy75: Ma nek si znaš kaj…
  • matijazx: -- u ovlaštenom Apple storeu, vidio cijene za preoreder.....M6 mini 16GB-cca 1200 eura, 24GB-cca 1700 eura
  • Pongy75: Obično bude koliko dolara toliko u eurima nekih 10%
  • dpasaric: Javim kada dobijemo cijene za Hrvatsku...
  • dpasaric: Sitgli novi M5 Mac mini i M5 Ultra Mac Studio!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.46 Seconds

Provided by iJoomla SEO