Siri i pametni kućni uređaji
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Siri i pametni kućni uređaji

05.06.2026 | 13:25
Zadnjih 10-12 godina koristim iskljucivo Philips Hue zarulje. Rade brutalno. Jedna jedina mi je umrla kad smo renovirali stan pa ih bacali po kutijama, vjerojatno se nesto streslo unutra.

Skupe jesu, ali s obzirom da provjereno rade desetljece+, mislim da se isplati.

Daleko najpouzdaniji dio mog Smart Home. S njima nikada nema nikakvih problema...
05.06.2026 | 17:24
drlovric kaže:
Zadnjih 10-12 godina koristim iskljucivo Philips Hue zarulje. Rade brutalno.
Skupe jesu, ali s obzirom da provjereno rade desetljece+, mislim da se isplati.

Imaš neki link na model koji koristiš? Rade li s Appleovim HomeKitom normalno?
05.06.2026 | 18:01
@Davor:

Imam svasta iz njihove ponude. Zarulje su 80% kolor, a mozda 20% imam bijelih (mijenja im se samo temperatura boje).

Ne znam sada koje su to generacije jer nisam kupovao sve odjednom, a kutije sam pobacao. Kako je vrijeem prolazilo bile su sve jace, i boje su osjetno zasicenije u odnosu na prve generacije.

U svakoj sobi imam i ove switcheve, tako da unatoc sto je Smart Home (automatizacija, voice, Siri i sve to), nisam se htio odreci klasicnog prekidaca na zidu.

Ovaj se samo zalijepi na zid. U stvari je to daljinski, koji izgleda kao klasicni prekidac. Apsolutna preporuka.

www.philips-hue.com/en-us/p/hue-dimmer-s...t-model/046677562779

Kupis Hub (najbolje u setu sa 2-3 zarulje) i to je osnova koju nadogradjujes. Rade bez wifi, bez interneta, nativno podrzan HomeKit. Apsolutno brutalna stvar za rasvjetu. Skup je hobi, ali vjeruj mi, desetljece radi. Nikada mi se nista nije pokvarilo.

Aplikacija HUE je savrsena, bezbroj tema, animacija, automatizacija. Sinkaju se sa TV, sa bozicnom jelkom, sa alarmom, utkamicom kada padne gol, video igrom, glazbom, alarmom u stanu, younameit...

Moje su automatizirane kao Apple Night Shift, kako pada mrak svjetla u stanu postepeno postaju sve toplija, uvodi te u noc da lakse zaspis. Reze blue light u stvari.

Nazovi jednom na video poziv pa ti mogu pokazati.

Ovako ugrubo rekao bih da je do 1500e dovoljno za cijeli stan, ali opet ne znam aktualne cijene. Ja sam veliku vecinu toga donio iz USA. Malo po malo
06.06.2026 | 23:05
drlovric kaže:
@Davor:

Imam svasta iz njihove ponude. Zarulje su 80% kolor, a mozda 20% imam bijelih (mijenja im se samo temperatura boje).

Ne znam sada koje su to generacije jer nisam kupovao sve odjednom, a kutije sam pobacao. Kako je vrijeem prolazilo bile su sve jace, i boje su osjetno zasicenije u odnosu na prve generacije.

U svakoj sobi imam i ove switcheve, tako da unatoc sto je Smart Home (automatizacija, voice, Siri i sve to), nisam se htio odreci klasicnog prekidaca na zidu.

Ovaj se samo zalijepi na zid. U stvari je to daljinski, koji izgleda kao klasicni prekidac. Apsolutna preporuka.

www.philips-hue.com/en-us/p/hue-dimmer-s...t-model/046677562779

Kupis Hub (najbolje u setu sa 2-3 zarulje) i to je osnova koju nadogradjujes. Rade bez wifi, bez interneta, nativno podrzan HomeKit. Apsolutno brutalna stvar za rasvjetu. Skup je hobi, ali vjeruj mi, desetljece radi. Nikada mi se nista nije pokvarilo.

Aplikacija HUE je savrsena, bezbroj tema, animacija, automatizacija. Sinkaju se sa TV, sa bozicnom jelkom, sa alarmom, utkamicom kada padne gol, video igrom, glazbom, alarmom u stanu, younameit...

Moje su automatizirane kao Apple Night Shift, kako pada mrak svjetla u stanu postepeno postaju sve toplija, uvodi te u noc da lakse zaspis. Reze blue light u stvari.

Nazovi jednom na video poziv pa ti mogu pokazati.

Ovako ugrubo rekao bih da je do 1500e dovoljno za cijeli stan, ali opet ne znam aktualne cijene. Ja sam veliku vecinu toga donio iz USA. Malo po malo

Može li sve to da radi bez interneta?
07.06.2026 | 09:05
@Spiro:

Naravno. Sve je lokalno, i trenutacno se izvrsava. Zarulje i prekidaci su Zigbee protokolom spojene na svoj hub. Ne ide nista kroz cloud i sl.

Jedino ti treba internet da upravljas rasvjetom kada nisi doma, ali to se valjda podrazumijeva
07.06.2026 | 11:14
Preciziraj sto znaci "treba ti internet"? Znaci li to da ti treba neciji cloud servis ili ti treba veza na internet?
07.06.2026 | 15:16
Riba kaže:
Preciziraj sto znaci "treba ti internet"? Znaci li to da ti treba neciji cloud servis ili ti treba veza na internet?

Pa to znaci ako sam zaglavio vani i pao je mrak, ja otvorim Hue app i upalim svjetla da maltezer nije u mraku

To je jedini scenarij gdje mi je internet nuzan. Vjerojatno HUE app ima neki link sa mojim Hub uredjajem koji to dalje rjesava lokalno. Ne znam detalje...
07.06.2026 | 16:46
Znam ja, preko njihovog cloud servisa. Ja se kacim preko Wireguarda ravno na moju mrezu za te stvari, a i ti ces kada ukinu cloud servis ili ga pocnu naplacivati.
07.06.2026 | 17:11
Ja imam oar dtvsri od Xiaomi-a. Preko HUB-a radu sve i moze se upravljati i nadzirati. Neki od uredjaja imaju WiFi dok ostali samo BT.
07.06.2026 | 20:58
A zasto se meni ova tema prikazuje kao Pravo na privatnost....
Screenshot2026-06-07at19.44.14.png

Screenshot2026-06-07at20.00.19.png

btw. HomeKit je mrtav, matter je sad vec posteno sazorio, univerzalan standard i jos open-source.
Sad kad su konacno dodali podrzku za kamere sa zadnjom specifikacijom u verziji 1.5 mislim da je to to.
Iskreno ne bi me cudilo da Apple u skoroj buducnosti potpuno skarta HomeKit.

Nema veceg komfora nego fino slozen HomeAssistant, od tud sve mozes sa 2 klika expose u Matter (ili ako bas hoces u HomeKit) pa u appleov nativni Home.app
07.06.2026 | 21:26
songoku kaže:

Zato jer lose placamo moderatore, pa koliko para toliko muzike!

songoku kaže:
btw. HomeKit je mrtav, matter je sad vec posteno sazorio, univerzalan standard i jos open-source.
Sad kad su konacno dodali podrzku za kamere sa zadnjom specifikacijom u verziji 1.5 mislim da je to to.
Iskreno ne bi me cudilo da Apple u skoroj buducnosti potpuno skarta HomeKit.

Nema veceg komfora nego fino slozen HomeAssistant, od tud sve mozes sa 2 klika expose u Matter (ili ako bas hoces u HomeKit) pa u appleov nativni Home.app

Ma i ja sam naravno na Home Assistantu, nisam u zivotu taknuo Homekit a i necu.
Kamera je spojena na Frigate.
07.06.2026 | 23:56
Riba kaže:
songoku kaže:

Kakva laž! Toliko vas hranimo glupostima da ne biste preživjeli bez nas, vjernih korisnika. Dajemo ti smisao života u usamljenim hladnim noćima. Ok, lako ti se sad junačit preko ljeta, al kad krene hladna zima...

08.06.2026 | 01:06
Riba kaže:
Ma i ja sam naravno na Home Assistantu, nisam u zivotu taknuo Homekit a i necu.
Kamera je spojena na Frigate.

Ma nije HomeKit tako los, zapravo let me rephrase that, nije Apple Home.app tako los.
Ja npr. imam sve onboardano u HA i u Home.app paralelno. Kroz matterov multi-fabric ono sto je nativno, a ono sto nema nativni matter je iz HA emulirano kroz Matter Hub addon (odlican fork originalnog t0bst4r-ovog addona). Zapravo ne znam mogu li ga tehnicki zvati addon jer ja vrtim HA u containeru i svi addoni su isto zasebni containeri.

Ovo za kamere se vise odnosilo na kako onboardati u Home.app ili druge ekosisteme, to je bila zadnja prepreka za kompletno se rijesiti HomeKita. HA nikad nije previse ovisio o matteru. Frigate sam probao i odlicna je stvar, ali je previse resource intensive za moj hw di se HA vrti, a i stvarno nemam potrebe.
08.06.2026 | 07:34
Gjuroo kaže:
Riba kaže:
songoku kaže:

Kakva laž! Toliko vas hranimo glupostima da ne biste preživjeli bez nas, vjernih korisnika. Dajemo ti smisao života u usamljenim hladnim noćima. Ok, lako ti se sad junačit preko ljeta, al kad krene hladna zima...

Ljeto je u Irskoj zavrsilo pred tjedan dana, vec mi se danima ujutro ukljucuje grijanje!
08.06.2026 | 08:36
08.06.2026 | 13:58
songoku kaže:

Cekaj jos malo, doce i ustase i cetnici i partizni i domobrani. Sto si tako nestrpljiv?
08.06.2026 | 19:51
Riba kaže:

Ja imam KNX protokol Siemens kontroler negdje od 2005. godine. Kontrolise roletne, rasvjetu, fancoil,tendu i slicno. Ja licno nemam skoro nikakvog "kontakta"sa sustavom.

Ovisno od vremena, dan, noc,kisa sunce podesava tendu, roletne, svjetla.
Ako nikoga nema duze od 24h sam aktivira nasumično paljenje svjetla po sobama i slicno.

Prije par godina je dobila pristup preko interneta do tada je sve moralo ručno preko serijskog porta podesavati.

Od kvarova sam imao kvar jednog drivera i na samom poceku jedan bug da ako nestane struje sva rasvjeta se po dolasku aktivira na maksimumu osvjetljenja.
11.06.2026 | 07:22
Pa to nije bug, to je feature. Javi ti da je struja stigla.
11.06.2026 | 07:57
A kako je sada? Uopće se ne upale?
11.06.2026 | 14:43
Mene sada jako zanima hoće li nakon izlaska nove Siri AI, ona stara biti ipak nekako poboljšana ili će to ostati "zamrznuto" u vremenu. Imam tri HomePoda koji mi pokrivaju prostor i baš bi bilo nekako tužno da tu ne naprave nikakav napredak, a vjerujem da je to moguće.
12.06.2026 | 08:00
Evo odmah ću ti reći što mi kaže talog kave u mojoj šalici:
Neće. Siri će se nadograđivati kako bi bila bolja SiriAI a stara će ostati kakva je, zamrznuta u vremenu, kao i tvoj iPhone. Ako jednog dana izbace nove HomePodse sa hardverajem koji će podržavati SiriAI onda ćeš moći opet biti u eko-sistemu. Slično kao da ti kupiš novi iPhone, sve će ti raditi i nećeš biti u zaostatku.
12.06.2026 | 09:23
Tech Radar ima dobar osvrt na Siri AI demo koji se mogao isprobati nakon WWDC keynotea:

www.techradar.com/ai-platforms-assistant...nt-will-win-you-over
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 17 sati
  • 1v@n: Uzmem ih sa sobom onda idući put kad opet idem za HR
  • dpasaric: Pa nemojte baciti, mogu uvijek biti izloženi ako su ok očuvani.
  • 1v@n: Jel vam za muzej odgovaraju iCloud zaključani uređaji? Dobio sam iPhone 5 i iPad 2 koji su zaključani. Djeca praznila kuću od preminulih baka/djedova i nemaju nikakav pristup mailovima/passwordima. Probali smo kontaktirati Apple, ali nisu ni odgovorili. Ispravno i očuvano, ali cigla
  • dpasaric: Zadnji model koji imamo u muzeju je 5c! :)
  • drlovric: Zasto bi itko kupovao iPhone 3GS a da nije neki muzej? :/ Ja imam svoj iPhone 3G negdje u stvarima. Dao bih ga besplatno ako nekome vrijedi. Nisam uopce znao da to ljudi kupuju i traze.
  • smayoo: Odgovarajuća "tema" je oglasnik. Za cijenu potraži slične uređaje na e-bayu, poprati na kojem iznosu završavaju licitacije pa korigiraj cijenu s obzirom na trošak dostave iz te zemlje.
  • 1v@n: Stavim slike i više detalja ako mi netko kaže koja bi bila odgovarajuća tema za to
  • 1v@n: Psst… jel ima nekog ovdje da ga zanima iPod Photo 40GB (4. Gen) i iPhone 3GS 32GB? Prije nego puknem to na oglase, trebam nekakvu realnu procjenu jer nekakav par specijalaca traži skoro 1500€ za 3GS…
  • matijazx: Da li može u kojem postu na forumu, malo više o tome? :-)
  • drlovric: Radili smo danas mali test sa nekoliko igara. Macbook M5 Pro bolje vrti Windows igre od Steam Machine. Kakva luda vremena :)
  • matijazx: Za eartipse, u specijaliziranoj trgovini kod zagrebačkog Cvjetnog trga.
  • Yonkis: U RH nemam pojma ali ima Amazon
  • iAnte: Ekipa gdje u hr nabaviti eartipse za AirPods pro?
  • Yonkis: Kava, pivo, konjak, štok?
  • smayoo: Je. Jučer je došao
  • Yonkis: Znači Riba je u Rijeci?
  • dpasaric: Ajme da vidite što mi je Riba donio! Mislim da ću u nekom trenu napraviti šaljivi test/review! Hint: radi se o robi iz Brazila! :)
  • CoffeePod: Nadam se da će me služit sljedećih 10 godina ????
  • CoffeePod: Koja sreća da sam prošle godine za 2.900 uzeo MBP 16 48GB RAM 1TB
  • dpasaric: Nema, možda nešto sitno što je lokalno na lageru.
  • zvone: Mislim da u istylwu imaju jos stare cijene. Ili?
  • dpasaric: Klijent jučer poželio kupiti jedan solidan MacBook Pro 16", cijena nešto iznad 3.000 € PDV. Što mislite koliko je nakon poskupljenja radne memorije? 3.500 € PDV... veselo...
  • dpasaric: Hardver koji mi je trebao doći na review nažalost kasni! Nadam se da će uskoro! :)
  • Pongy75: @smayoo - Victoria!!!
  • smayoo: MX Master FTW! :)
  • zoranowsky: Od mene isto glas za MX master
  • Pongy75: Palac gore za Logitech MX Master! Od Magic mouse zabolinruka nakon duljeg rada.
  • Tito: MAgic mouse - najbolji mis ikada!!!
  • drlovric: @super. Zaobidji ga u sirokom luku. Bolje kupi za te pare Logitech MX Master :)
  • jura22: Rubno? Nije upotrebljiv osim kao ukras na stolu. Imao dva, jednog prodao a drugog poklonio kupcu mog MBP.
  • dpasaric: Magic Mouse - lijep, ali rubno upotrebljiv! :)
  • superstric: ako netko treba, apple magic mouse 63,01 euro na amazon prime day
  • dpasaric: :)
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • drlovric: Za nekih tjedan dana moj Macbook Pro M1 Pro 16" ide na prodaju. Ako nekoga zanima takvo racunalo (us layout, 16gb ram) neka se javi za dogovor.
  • dpasaric: Možda je to bio Belonguzije - androdi kojeg je predstavio LET 3 u Pikiju jednom davno... istina, imao je dosta ograničen rječnik... :)
  • accom: Evo, čitam o zidiću i gledam Baltazara... jel to bila prva AI mašina na svijetu?
  • dpasaric: To se i meni dogodilo par puta, uvijek prije objave napravim barem copy u buffer, a često ako je nešto kompleksnije, samo paste u TextEdit, just in case.
  • Yonkis: I pretraga je beskorisna, zato sam pisao novu temu jer mi je trebalo manje vremena da ju natipkam i dodam screenshotove nego da češljam rezultate pretrage.
  • Yonkis: Jedem ti jabucnjak, napišem novu temu i nisam odabrao Forum i sve mi izbriše kad sam kliknuo PROVJERI. Odsutajem, 20 min tipkanja otišlo u vjetar. Nikakav alert ili nešto da iskoči da me upozori.
  • ZeljkoB: Zaba na dev beti radi bez greske
  • dpasaric: Vidio sam neke na Twitteru da su stavili dev betu, ali nisu ovdje.
  • mbp2009: ne vidim neke konkretne info na netu za to
  • mbp2009: Ne znam odakle ove diskusije poticu, ali da vidim, ima li koga na dev beti ios? Pogotovo ovaj dio me zanima za PBZ i poslovnu PBZ, ako radi
  • dpasaric: Čekam da mi dođe jedan zanimljiv komad hardvera, pa ću finalizirati velik pregled monitora koji će mnogima biti koristan!
  • dpasaric: "Your request has been processed"
  • Ender: takodje i ja molim admina da obrise i moj korisnicki nalog. ostavljam mogucnost da se kasnije opet prijavim kad i ako se neke stvari promene. pozzz i svako dobro.
  • dpasaric: @Air U redu, razumio sam. Hvala ti na svemu onom pozitivnom, ono drugo će srediti vrijeme.
  • jura22: Vrijeđaj partizane i Tita pa da vidiš.
  • Air: Ako si razumio onda napravi to, a ne da moram pisali litanije za jednostavan zahtjev.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.60 Seconds

Provided by iJoomla SEO