07.10.2025 | 11:13
Čini se da ZNG-ov Straško M-91 izrađen u Torpedu stiže u muzejski postav. Podsjetnik je to na snalažljivost naših ljudi, ali i na embargo na uvoz oružja i inertnost EU koja ne samo da nije znala zaustaviti agresiju, već nam je bilo zabranjeno da svojim novcem kupimo potrebno za obranu.
I onda mi se čini vrlo razumno, a u kontekstu ovoga gore, pitati zašto danas svi mi (porezni obveznici u RH) dajemo milijune naših € drugoj ne-EU, ne-NATO, i k tome još visoko korumpiranoj, državi? Državi za koju je Amerika rekla da ne mogu ući u trag 50% onoga što su poslali. I onda uz novac još šaljemo donacije u oružju - koje smo opet platili mi, porezni obveznici. I sve ok, ako postoje neka jasna pravila kada i koliko to radimo, ako je to demokratski izglasano, ako bi sve to bilo našom odlukom - jer smo mi jaka država moćne vojske i imamo vanjsku politiku podržavati napadnute diljem svijeta. No, ne čini se tako?
Koji su kriteriji za to? Meni se čini da je tu kriterij samo taj da Plenky mora raditi ono što mu strani gospodari narede. Jer ako to radimo iskreno i u dobroj namjeri, zašto ne šaljemo naš novac drugim državama koje su u nekom nepravednom ratu? Zašto ne šaljemo novac za djecu u Gazi?
Ili ako ćemo biti kao Švicarci, zašto jednostavno ne brinemo prvo o vlastitoj državi? Nedostaje nam 4.000 medicinskih sestara i ne možemo uvesti Nepalke da rade taj posao, i dalje nemamo dovoljno vrtića, tete nisu plaćene i nema ih, domovi za starije su nemoguće skupi, u školama nam rade samo oni koji ne mogu dobiti posao u realnom sektoru itd... ali dati milijune € za oružje za zemlju XYZ - to može...
Evo, ima li netko ideju koji su to kriteriji? Kada RH može naš porezni novac davati drugim državama i koje su sve varijable za to? Što se gleda? Broj stanovnika? Udaljenost? Resursi te države? Religija? Boja kože? Ekonomski savezi? Što?