Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

12.09.2025 | 14:11
Malo šira slika globalne političke situacije s osvrtom na Putina...

12.09.2025 | 15:28
@dpasaric:

Kako objašnjavaš da Putin sada ne želi pregovore?
12.09.2025 | 16:47
Air kaže:
@dpasaric:

To si pročitao točno gdje? Zapadni MSM ili neki nezavisni medij, npr. Indija ili neka slična država koja nije direktno upletena u sukob?
12.09.2025 | 20:30
dpasaric kaže:
Air kaže:
@dpasaric:

To si pročitao točno gdje? Zapadni MSM ili neki nezavisni medij, npr. Indija ili neka slična država koja nije direktno upletena u sukob?

Pored svih obaveza se stigneš baviti i humorom?
Palac gore.

Ti realist ne vidiš da Putin opstruira sve pokušaje pregovora, čitaj: odbija pregovore svodeći ih na svoje uvijete a to je: predajte mi Ukrajinu.

Za tebe su pregovori "predajte se", predajte i ono što nisam osvojio?

Zanima me kako se u Starcraftu zovu takvi pregovori?

Čudan neki realizam.
12.09.2025 | 20:52
dpasaric kaže:
False flag operacija, a sada treba vidjeti s kojim ciljem... vjerojatno očajni zapadni waremongeri žele nekako Poljsku gurnuti u sukob, za drugo baš ne vidim logike.

x.com/MBudzisz2/status/1943320941292826867 - ali već vidim da će to biti oklasificirano kao "pa naravno da su to Ukrajinci rekli, pa oni su provodili istragu i pregled dronova, mogli su bilo što podmetnuti i reći "Evo što smo otkrili". Zar ne?
13.09.2025 | 00:28
Yonkis kaže:
...ali već vidim da će to biti oklasificirano kao "pa naravno da su to Ukrajinci rekli, pa oni su provodili istragu i pregled dronova, mogli su bilo što podmetnuti i reći "Evo što smo otkrili". Zar ne?

Sve ima više smisla od toga da bi Rusija napala Poljsku i tako je direktno uvukla u rat. Ako ta "master činjenica" nije jasna, onda su sve druge analize gubljenje vremena...
13.09.2025 | 08:03
Ne slažem se s tobom. Najviše smisla ima ovo što je @drlovric napisao. Da su namjerno poslali dronove u Poljsku, ali bez naoružanja, da bi isprovocirali reakciju i doveli Poljsku do toga da zatraži angažman NATO saveznika, kako bi testirali hoće li stvarno NATO reagirati ili će se sve zapravo raspasti kad dođe do toga da treba stvarno reagirati.
13.09.2025 | 08:48
www.cerbos.dev/blog/productivity-paradox...ai-coding-assistants

> Not ~20, but around 50 drones were directed toward Poland.

> The real threat was far greater than initial reports suggested — this was a massive swarm operation, testing Polish and NATO defenses through the night.

EDIT - trebao je biti ovaj link: x.com/michalrachon/status/1966498332206944674
13.09.2025 | 11:31
IgorD kaže:

Clickbait, ha?
13.09.2025 | 11:38
dpasaric kaže:
ZeljkoB kaže:
Ovo za false-flag je cinjenica (source?) ili misljenje?

To je moje mišljenje temljem kritičkog razmišljanja i neke zdravorazumske logike.

to je tvoje razmisljanje, a ko garantuje da rusi razmisljaju zdravorazumski?
sto se i pokazalo vise puta.
13.09.2025 | 13:30
Gjuroo kaže:

Oh, krivi copy / paste: x.com/michalrachon/status/1966498332206944674

Dva browsera na tri monitora, znaš kako je. Dobro da nije link sa ovog trećeg ekrana
13.09.2025 | 21:35
smayoo kaže:
Ne slažem se s tobom. Najviše smisla ima ovo što je @drlovric napisao. Da su namjerno poslali dronove u Poljsku, ali bez naoružanja, da bi isprovocirali reakciju i doveli Poljsku do toga da zatraži angažman NATO saveznika, kako bi testirali hoće li stvarno NATO reagirati ili će se sve zapravo raspasti kad dođe do toga da treba stvarno reagirati.

Ta teorija nije sasvim nemoguća, ali gledajući širu sliku to mi nema nikakvog smisla, dajem joj minimalnu vjerojatnost. Takav "test" njima ne bi mnogo značio jer su fokusirani na Ukrajinu, a tamo je sve već jako dobro "istestirano" zadnjih godina.

Rusija nema aspiracije osvajati Europu, napadati Poljsku ili neku treću EU državu, to je prilično tupasta propaganda zapadnog vojnog lobija koja je u kontradikciji sa samom sobom - jer u jednom trenu su Rusi toliko bijedni i nesposobni da je pravo čudo da su još ikakve njihove snage u Ukrajini, a još pri tome kradu vešmašine radi dijelova za tenkove, a onda bi isti ti, nemoćni, jadni, umorni i pijani, iscrpljeni sankcijama Rusi, išli u osvajanje Europe! Koliko naivan netko mora biti da proguta takvu propagandu? Ono, neka MSM odabere jedno - ili su jaki ili su slabi, ne mogu biti oboje.

I sve to izgleda kao očaj ratnog lobija zbog razvoja situacije na fronti, a istovremeno su na putu gubitka poluga vlasti u vlastitim državama. I svašta će učinit da je zadrže, potezi očajnika nisu racionalni!

Već su procurili dokumenti Macronove administracije o zbrinjavanju velikog broj stradalih planiranih za ožujak iduće godine (www.independent.co.uk/news/world/europe/...kraine-b2819143.html ), a Englezi pak kupuju portabilne mrtvačnice za velik broj ljudi... to su provjerive činjenice, a ne "teorija zavjere". (en.topcor.ru/63516-gotovitsja-k-massovym...mobilnyh-morgov.html)

I što onda to znači? Ja bih rekao da to znači, ako ne izgube vlast u međuvremenu (a Francuska je vidimo u kojem stanju), da su spremni čak gurati i svoju mladost u rat za zemlju koja niti niti NATO niti EU, samo kako bi nahranili svoju pohlepu za vlasti i profitom na oružju. Možda je ovo samo neka namještena javna nabava nekom svom "kumu", ali možda se i ozbiljno pripremaju. Za puno ozlijeđenih, a ne za pobjedu. Jer znaju da ona nije moguća, to se znalo u startu i za Ukrajinu iz američkih vojnih analiza koje sam ovdje linkao, ali su mnogi članovi foruma na to okretali glavu - kao da je to ruska propaganda, a ne objektivno viđenje američke vojske.

I sada samo pratite kako žele postaviti nove zakone tako da 5% do 10% zarade od plaće svakog EU žitelja ide za proizvodnju oružja - prvo kroz dobrovoljne programe i porezne poticaje, a kasnije, ako odaziv bude slab, kroz obvezne mjere. U pandemiji su nahranili big pharmu, sada je red da se nahrani vojna industrija.

To su pravi motivi, a ne bajke da je Rusija napala Poljsku i da je želi uvući u rat. Rusi to žele koliko su željeli dići u zrak vlastiti plinovod.
22.09.2025 | 20:46
x.com/ChrisO_wiki/status/1970159407171285397

> a donkey was captured from russian forces.
22.09.2025 | 21:13
da li se ovo racuna u rusku ratnu tehniku?
ili su ovo uvezli iz koreje ili irana?
22.09.2025 | 21:30
Ender kaže:
da li se ovo racuna u rusku ratnu tehniku?
ili su ovo uvezli iz koreje ili irana?

Piše - combat donkey, znači borbeni magarac. Izvježban da neprijatelja ugrize za stražnjicu. Možda je uvezen iz EU a možda iz Afganistana, sad su prijatelji s talibanima.
22.09.2025 | 21:55
jao jeste, ili afganistanski ili cecenski.
nego jedan update:

n1info.rs/svet/moskva-pod-napadom-dronov...vet-gradskih-okruga/

mislim da treba da posalju te dronove na deo grada gde su putinovi tajkuni.

jos nesto:
pre nedelju dana citam da je dolar presao psiholosku granicu od 100 rublji za 1 US$.
22.09.2025 | 22:20
izvinjavam se, nije u pitanju dolar nego euro.
znaci 1 euro = 100 rublji.
do pre mozda godinu dana je bilo 1 US$ = 70 rublji, a ko ima eure na racunu, ne moze da ih podigne, moze samo da ih proda po 55 rublji.
23.09.2025 | 07:41
Ender kaže:
izvinjavam se, nije u pitanju dolar nego euro.
znaci 1 euro = 100 rublji.
do pre mozda godinu dana je bilo 1 US$ = 70 rublji, a ko ima eure na racunu, ne moze da ih podigne, moze samo da ih proda po 55 rublji.

grijesis... bilo je i 120... tecaj od pocetka rata oscilira oko 100... prije napada je bio oko 60
23.09.2025 | 09:47
verovatno si u pravu, ja to ne pratim, nego kad procitam neku takvu vest s vremena na vreme + poneka info od nekih prijatelja i kolega iz rusije ili koji su tamo.
ne mora da znaci, ali taj kurs je ipak neki pokazatelj stanja ekonomije.
dodatno, sto im sistematski unistavaju rafinerije nafte, i mozda ce se uskoro doci do situacije kao u Iranu - izvoze naftu, a uvoze derivate.
23.09.2025 | 12:21
Ako će tijekom 10. mjeseca Ukrajinci nekako u istom danu pogoditi dvije velike rafinerije blizu Moskve mogli bi izazvati paniku i opsadu benzinskih u Moskvi pa kad to ljudi vide diljem Rusije onda će i oni po gorivo, trebali ili ne i to bi moglo ko lavina. U par dana bi se režim samo skotrljao s planine.

Putin uskoro ima rođendan...
23.09.2025 | 12:55
Rusija je ogromna drzava ali SSSR je bio jos veci. Oni su desetljecima razvijali PZO sustave (jer nisu mogli parirati zapadnim avionima) i bili su sigurni da im NATO ne moze nista. Toliko su vjerovali u te svoje rakete da ce poskidati sve sa neba.

Prodali su taj mit po cijelom svijetu. I sam Zapad im je vjerovao.

Danas vidimo da je to samo jos jedna sovjetska laz. Rusija zna sta ce Ukrajina gadjati, i nisu u stanju svojim PZO sustavima pokriti niti te kriticke tocke (tvornice, rafinerije, skladista, luke i sl).

Ne mozes reci da nemaju dovoljno PZO sustava, vec to jednostavno ne radi kako pise u prodajnim katalozima

Jos su desetljecima lagali kako su izvozne verzije svega sto Rusija prodaje inferiornije sustavima dizajniranim za njihovu uporabu. Mos mislit
23.09.2025 | 13:33
Lako se uljuljuškati kad prodaješ proizvod kojeg nitko zapravo nikad ne iskoristi.
23.09.2025 | 14:30
bas tako.
nego evo u Beogradu je otvoren sajam naoruzanja, i pre par dana citam ovo:

www.danas.rs/svet/partner-2025-rusija-sajam-oruzje/

ovo je bitan detalj iz teksta, koji ne znam kako da komentarisem:
"Svi uzorci su testirani u stvarnim borbenim uslovima, pokazali su visoke rezultate i postali lideri na svetskom tržištu“, dodao je Rostec.
23.09.2025 | 20:21
Ender kaže:

"Svi uzorci su testirani u stvarnim borbenim uslovima, pokazali su visoke rezultate i postali lideri na svetskom tržištu“, dodao je Rostec.

Ovo prvo može biti točno, a ovo drugo boldano vrijeđa zdrav mozak. Koliko toga su prodali da postanu lideri na tržištu !
24.09.2025 | 02:04
Opet ovaj okreće ploču.. a do kraja mjeseca će opet okrenuti ploču i to unatraške. Koji klaun.
ei5igmdxqyqf1.png

Dobro da se "potpisao" na kraju, nadam se da ne postoji njegov imenjak i prezimenjak.
24.09.2025 | 08:26
Yonkis kaže:
Opet ovaj okreće ploču.. a do kraja mjeseca će opet okrenuti ploču i to unatraške. Koji klaun.
ei5igmdxqyqf1.png

Dobro da se "potpisao" na kraju, nadam se da ne postoji njegov imenjak i prezimenjak.

Ja nekako zelim da vjerujem je konacno skontao da ga Putin vuce za nos i da cijelo vrijeme radi budalu od njega kupujuci vrijeme.

Ali ne bih ni otpisao situaciju da je USA u ne tako bajnoj financijskoj situaciji pa da su ga sad natjerali da podrzava Ukrajinu i salje oruzje, a Europa naravno da placa za sve to.

Bilo kako bilo, raduje me ovo vidjeti.
24.09.2025 | 21:29
> The Ukrainian military does keep careful track of the damage being done, and has thought carefully about how to prioritize certain targets. It has disrupted airports and hit weapons factories and depots. The Ukrainian officer told me that, early on in the war, his colleagues realized that the Russians are not deterred by the deaths of their soldiers: “Russia can sustain extremely high levels of casualties and losses in human lives. They don’t care about people’s lives.” However, “it is painful for them to lose money.” They need money to fund their oligarchy, as well as to bribe their soldiers to fight: “So naturally, we need to reduce the amount of money available for them.” Oil and oil products provide the majority of Russia’s state income. This is how the oil industry became the Ukrainians’ most important target.

> Since August, 16 of 38 Russian refineries have been hit, some multiple times. Among them are facilities in Samara, Krasnodar, Volgograd, Novokuibyshevsk, and Ryazan, among others, as well as oil depots in Sochi; an oil terminal at Primorsk, in the Baltic; and pumping stations along another pipeline that supplies crude oil in Ust-Luga, in the northern part of the Baltic.

Izvor
27.09.2025 | 11:40
Ajmo ovak zamisliti scenarij. Rusija pobjedi Ukarajinu i NATO-pakt, stvari se novi društveni poredak i sad, što mi od njega možemo očekivati ? Prvenstveno očekujem komentar od Davora, a i vi ostali možete predpostavljati.
27.09.2025 | 12:08
Svi ćemo završiti na Golom otoku.

Ali ništa od toga. Rusija polako ide u propast. Dolaze vijesti koje iskreno nemaju nikakvog smisla - u kontekstu onog što smo znali o Rusiji sve ove godine - ali se sad takve vijesti pojavljuju svaki dan.

Redovi za gorivo na periferiji, pretežno u okupiranim dijelovima Ukrajine ali i krajevima uz granicu kao i na dalekom istoku.

Ruska protuzračna obrana ostala bez raketa?! Kakvog to smisla ima? Ali eto, masu Ukrajinskih dronova prolazi neometano. Ruske banke na rubu propasti, Ruska država ne isplaćuje ratne odštete poginulim i ranjenim. Kasne plaće i penzije. Banke imaju probleme, naftni konglomerati imaju problem sa popravkom štete uzrokovane ratom...

Zar će uskoro sve puknuti i baciti Rusiju na koljena? Možda je svemu kraj do Božića?
28.09.2025 | 17:51
IgorD kaže:
Svi ćemo završiti na Golom otoku.

Ali ništa od toga. Rusija polako ide u propast. Dolaze vijesti koje iskreno nemaju nikakvog smisla - u kontekstu onog što smo znali o Rusiji sve ove godine - ali se sad takve vijesti pojavljuju svaki dan.
...

Zar će uskoro sve puknuti i baciti Rusiju na koljena? Možda je svemu kraj do Božića?

Neće, ima ona još načina za održati se na životu, neće takva povijesna država poput CCCP propasti (tj to se baš njoj i dogodilo '91 raspala se na 15 država), sumnjam da će se još više defragmentirati. To ne bi ni amerikanci niti kinezi niti indijci htjeli jer bi se radi novi svjetski poredak koji bi uzdrmao tj napravio nevjerovatne valove u svim sferama. A i na što bi to rusija propala? Na republike i oblasti ovaj put? Na mogućih 20 država i ko zna koliko državica (iz oblasti)?
A i SFRJ se raspala, samo mi smo bili relativno "značajni" na svjetskoj pozornici pa se nije desilo talasanje. Ali da se Rusija raspadne, hm, ne znam ni sam kako bi to izgledalo, vjerovatno bi moskovska oblast tj taj grad i teritorij oko nje bila neka elita a ostalo "whatever happens".
Neće Putin to dozvoliti, njemu je cilj da uđe u povijest kao osoba koja je širila granice Rusije po prvi put nakon 1945 a ne da bude osoba koja uništila Rusiju, pogotovo jer je on svjedočio raspadu CCCPa i ne želi još jednu takvu poglavlje u ruskoj povijesti.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 4 sati
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, imenso, Jedro, marioart, Riba, yvann11, zedonija, Anonimci (606)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.23 Seconds

Provided by iJoomla SEO