PlayStation 5
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

PlayStation 5


29.11.2020 | 15:22
Kloba kaže:
I ako smo sada svi stari i ćoravi, daleko od toga da nismo - zašto kupujemo 4K HDR TV-e?


Kupujemo jer je nemoguće kupiti imalo veći TV, a da nije 4K. Meni je 4K fora kada nekome moraš pokazati koliko je ekran dobar, pa mu kažeš: "Impresivna urbana panorama iz zraka zar ne? E sada ustani, približi se skroz ekranu i pogledaj ljude na krovu one zgrade, e tako, vidiš li onu ženu u crvenoj haljini..." - i onda to bude zaista dojmljivo, ali kasnije se odmakneš nazad u sjedalo i potpuno ti je svejedno jer ne možeš vidjeti takve detalje ako ti glava nije nabijena u ekran.

Imao sam fazu 4K filmova, da bih na kraju odustao i sada preferiram normalni 1080 HD jer razlika meni nije vidljiva kada si i samo 2-3 metara od TV-a. Na kraju 1080 film bude 1 GB, a 4K završi na 5-10 GB. Ne treba mi to. Nadalje, mnogo 4K sadržaja bude toliko jako komprimirano da on zapravo realno i nije bolji od 1080, samo fizički ima 4K rezoluciju.

Mandalorian me veselio u 4K i kada na Macu na Cinemi otvorim video zaista mogu vidjeti više detalja, ali onda sam eksperimentirao s 1080 i 4K verzijama na TV-u i to meni izgleda isto za normalno gledanje. I odustao sam od 4K, meni je važnije da ima 5.1 zvuk.

Morao bi imati zaista izuzetno velik ekran da bi se vidjela razlika između 1080 i 4K kada sjediš odmaknut. Zato su mi 8K još manje jasni ako ne počnu štancati ekrane od 120". OK, to je napredak tehnologije i veseli me da to mogu i da ide naprijed, ali uopće me ne pali ideja igrati PS5 igre u 4K, a kamo li u 8K. Jedno je igrati Starcraft II na Macu gdje ti je ekran 30 cm od očiju, a drugo je igrati filmski izgledajuće igre arkadnog tipa na velikom ekranu odmaknut par metara.

Probat ću 4K na PS5, ali ako ne budem vidio razliku s mjesta gdje sjedim, sorry, vraćam se na 1080, barem će sve raditi lakše i s rezervom snage.

Inače, probao sam 4K igre na velikom ekranu s Maca, ali nikakve koristi od toga, samo padne FPS, grafička radi kao luda, a igra ne izgleda ništa bolje, razlika se opet vidi tek kada glavu nabiješ u ekran.
29.11.2020 | 16:42
Vi kao da ne shvaćate da živimo u 21. stoljeću, 21. godini istog.
Da već i vešmašine imaju svojevrsnu AI (barem to tako reklamiraju) da mjere težinu robe u bubnju o čemu ovisi duljina pranja, mjere teksturu robe o čemu ovisi koje će vam se pranje ponuditi (sportska roba, nježno pranje posteljine, znojna roba pa brzo pranje od 15 ili 30 minuta), ove skuplje špricaju robu parom da se manje gužva.
Hoću reći - sve ide naprijed.
Od automobila, tehnike, do kućanskih aparata svih vrsta.
I sada ste svi navrli na mene kao inkvizicija jer tvrdim ono što zna cijeli svijet koji prati konzole - da se za punu snagu PS5 treba kupiti odgovarajući TV.
Da pokušam prevesti na  jezik. To je kao da ja kažem: pih, čemu M1 MacBook Pro, za moje potrebe je dovoljan moj MBP 2013.
Neka to i jest slučaj, ima brdo vas koji jedva čekate iskušati taj M1 u njegovoj snazi i duljini baterije, što sve ne.
Tako ima i brdo ljudi koji zaista žele kupiti odgovarajuću TV za novu generaciju konzola.
Nova generacija konzola, pa valjda je logično da traži novu generaciju TV-a.
Ako nije, onda bi se Mac Pro (najnoviji) spajao na stari Cinema display i svi bi bili sretni i zadovoljni time.
Ali  je za novi stroj izbacio i novi display.
I iako stoji 50 puta više nego i PS5 i odgovarajući TV u kombinaciji, to je prihvaćeno kao amen.
Kako ne vidite da je ovo ista stvar samo u drugoj branši?
A ovo da bi za istu dijagonalu u 21. godini 21. stoljeća rađe izabrao Full HD nego 4K TV dok iMac uredno ima 5K rezu i to ti je super, oprosti - ne vjerujem. Čisto iz razloga jer kada se nešto kupuje valjda gledaš da je to nešto future proof.
Pa Japan je obećavao OI prijenos u 8K. Što znači da se u tom smjeru odlučilo ići.
I gotovo.
Korporacije nije briga što ti ili ja mislimo o tome, odredile su smjer i tuda idu s ekranima TV-a (nakon epskog faila s 3D-om).
Ako u kompovima ista rezolucija na mobitelima, tabletima, laptopima i desktopima valja, na TV-ima ne valja zato jer se gleda iz daljine?
Sorry, pa svi proizvođači i cijenjeni TV revieweri i napominju da razliku između Full HD-a i 4K ne možeš vidjeti na TV-ima od 65" ili manjim.
EDIT:
A sada stvarno dosta od mene. Neka svako kupi TV koji hoće. Ma što se mene tiče, budite sam svoj majstor pa spojite PS5 na katodnu cijev.
Ja sam samo htio pokazati što PS5 traži, ali očito da me se nije ili ne želi shvatiti pa nema svrhe da se dalje ponavljam.
Za ove TV-e koje imate dovoljan vam je PS4 Pro, PS5 će vam biti samo tiši i osjetit ćete dual sense.
Ako ste za to čekali sedam godina, a šta da vam kažem - sretno s igranjem...
29.11.2020 | 17:06
Ne znam zasto mislis da smo navrli na tebe, samo smo objasnili zasto nam 4k rezolucija nije napeta. Svakom svoje.
29.11.2020 | 21:10
Kloba kaže:
I sada ste svi navrli na mene kao inkvizicija jer tvrdim ono što zna cijeli svijet koji prati konzole - da se za punu snagu PS5 treba kupiti odgovarajući TV.


Ma nitko nije navro na tebe, nego svatko ima svoju perspektivu i potrebe. Treba novu situaciju sagledati iz raznih perspektiva.

Kloba kaže:
Da pokušam prevesti na  jezik. To je kao da ja kažem: pih, čemu M1 MacBook Pro, za moje potrebe je dovoljan moj MBP 2013.


Nije to dobra paralela. Brzina procesora je ključna uvijek, kao i brzina grafičke, to je recimo meni posebno važan kriterij i odmah je razlika vidljiva i bitna.

Kloba kaže:
Nova generacija konzola, pa valjda je logično da traži novu generaciju TV-a.
Ako nije, onda bi se Mac Pro (najnoviji) spajao na stari Cinema display i svi bi bili sretni i zadovoljni time.


Pa i ne traži novu generaciju, u PS5 se može savršeno uživati na istom Sony TV 42" na koji smo spajali i stari Playstation 3. Naravno, da novi TV imaju prednosti, ali iz moje perspektive nisu ključne niti bitne za uživanje u igrama.

Kloba kaže:
A ovo da bi za istu dijagonalu u 21. godini 21. stoljeća rađe izabrao Full HD nego 4K TV dok iMac uredno ima 5K rezu i to ti je super, oprosti - ne vjerujem. Čisto iz razloga jer kada se nešto kupuje valjda gledaš da je to nešto future proof. Pa Japan je obećavao OI prijenos u 8K. Što znači da se u tom smjeru odlučilo ići.


Mi smo tvrtka koja producira multimediju. I imamo jedan jedini 5K ekran i to iz razloga produkcije web sadržaja za mobilne uređaje koji forsiraju ultra-fine retina ekrane. I to je jedino mjesto gdje bez dvojbe opravdavam takve rezolucije, znači mobiteli jer ga držiš na 20-30 cm od oka ili recimo VR setovi gdje su ti ekrani doslovno na očima, tamo je razlika jasna i ima smisla. Na radnoj stanici za video obrade imamo dva 4K ekrana, ali vrlo rijetko produciramo nešto u 4K, svojevremeno smo izradili prvi hrvatski glazbeni spot u 4K rezoluciji (Toreador, Turisti, 2015. godina) i to je bio neki show-off, ali čemu na kraju to da ja pjevačici vidim sitne bore na očnom kapku kada zaustavim kadar?

Cijela ta 4K tehnologija je kao Bugatti koji ide 350 km/h. Da, može biti brz, ali to se svede na kraju na to da to probaš par puta za foru i onda zaboraviš i voziš kasnije normalno 99% vremena.

Novi Mac Pro i onaj ludi XDR monitor su profesionalni alati za Hollywood i produkciju filmova za kino. On mora imati takve rezolucije iz tih razloga. To nije monitor za gledanje sadržaja, nego za njegovu produkciju, to je ogromna razlika.

Kloba kaže:
Ako u kompovima ista rezolucija na mobitelima, tabletima, laptopima i desktopima valja, na TV-ima ne valja zato jer se gleda iz daljine?


Paaaa... DA! Može se izbanalizirati upravo tako - ako si od ekrana udaljen više od dva metra, 4K gubi smisao u odnosu na 1080. Pogotovo što pravi 4K dobiješ ionako samo sa zadnje generacije Blu-raya, a ovo ostalo zbog kompresije izgleda kao upscalean 1080.

Meni to niti na stolnom kompu nije važno, da je, već bih x puta kupio neki 4K monitor, danas zaista nisu skupi (Samsung ima odlične npr.), ali radije radim na Cinemama 30" i nikakav problem ne vidim s oštrinom slike, meni je to perfektno i ugodno.

Također, kada pričaš o tim novim TV-ima za 2021. godinu, zapitaj se malo što je tu ključna stvar, a većina šuti o tome? Brzina Ethernet porta! Većina još ima stari 100-megabitni port i on nije dovoljan niti za 4K sadržaj ako nije dobro komprimiran, a kamo li 8K. Da gledam novi TV prvo bih gledao brzinu Ethernet porta jer bez toga mnogo toga gubi smisao. Što će ti super fini ekran, ako nemaš način dovoljnom brzinom mu dati informacije za prikaz...

Kloba kaže:
Sorry, pa svi proizvođači i cijenjeni TV revieweri i napominju da razliku između Full HD-a i 4K ne možeš vidjeti na TV-ima od 65" ili manjim.


Ja ne vidim razliku niti na 86" ako ne stanem uz ekran. Kada stanem blizu, zaista se razlika vidi, odmah je uočljivo što je 4K, ali pomakneš se dva metra dalje i razlike više nema. Čemu onda to? Skinuo sam stotinjak 4K demoa i to mi je fora za pokazati frendovima kako to radi, ali u praksi, 1080 je više nego dovoljan za sve sadržaje. Da proizvode velike 1080 ekrane za malo para, ja bih vjerojatno bio kupac! Vjerojatno toga i ima za nekakve "signage" komercijalne upotrebe, ali to je već neka druga zona...

Kloba, nitko tu ne kritizira tebe, samo argumentirano svoja gledišta, meni je 4K ok, ali ne nešto bitno.
29.11.2020 | 21:40
@kloba:

Zasto mislis da netko tebe tu proziva?

Ti za svoje pare kupuj sta god zelis. Trenutacno nemas na svijetu 5 modela u ponudi koji daju sve te nabrojane features iz buducnosti i SONY mrtav hladan lansira konzolu. Da je to toliko bitno ili bolje ili drugacije ili neophodno, oni bi prvo barem plasirali na trziste kompatibilne modele iz svoje TV serije, pa nakon toga gaming konzolu.

PS5 ce vrtiti igre u dva moda, 4K 60FPS i 4K 30FPS (ili da korisnik bira mod, kao Spiderman Morales recimo sa tracingom i bez). I naravno 1080 HD ako vlasnik konzole uopce nema 4K TV (jako je puno i takvih).

To sto novi TV obecavaju 120HZ panele, sto obecavaju neka varijabilna osvjezenja (koji nicemu ne sluze, osim eto da nesto se nudi). Na Samsung mobitelu ili na iPad Pro mi to ima smisla. Ako skrolam daj mi 120HZ, ako gledam video daj mi 60HZ ili cak 24HZ i stedi mi bateriju na taj nacin. Zasto bi TV mijenjao refresh rate? Sta je sustina? Da stedi struju?

I kupim ja taj ultra full cool TV sto moze mijenjati refresh rate kad on smatra da treba i upalim Battlefield da rokam online i konzola isporuci HDR signal, 4K 60HZ FIKSNO. Amen. Nece developeri razvijati igre za tih 1% trzista koje to moze iskoristiti.

Ne kazem da sve to u buducnosti nece doci, ali pricamo o periodu 3-4-5 godina. Uopce nije vrijeme niti trenutak zamarati se tim wanna be tehnologijama.

Moj 5-6 god star LG je bio dovoljno pametan da kada upalim PS4 on se sam prebaci na taj HDMI (koji je podesen kao game konzola, pa ide i u game mode). I oni to sada prodaju kao nesto awesome iz buducnosti.
29.11.2020 | 22:34
Sad je ovo malo offtopic, da li možda netko ovdje vrti Mac minija na 4K monitoru, na toj rezoluciji, i kako to funkcionira u svakodnevnom radu. Usput, ne obrađujem video, od grafičkih programa koristim jedino GIMP.

Pitam jer u doglednoj budućnosti namjervam kupiti Mac mini M1 + neki 27" ili veći 4K monitor.
30.11.2020 | 04:02
Kloba kaže:
dpasaric - ako nisi primjetio, televizori idu u smjeru 8K, na PS5 kraj 4K loga nacrtan je i 8K logo, samo manji - valjda ćeš onda moći igrati igrice sa deset metara i vidjeti razliku, za jedno pet godina. Ili ti je možda žao dati tolike novce za 2.1 HDMI 86" pa sada smišljaš sve moguće samo da ispadne kako si ti u pravu? Kako bi bilo da ja tako nešto grunem? A pojma nemam?


Naravno da idu u tom smjeru jer drugi nemaju! Nešto moraju poboljšati, a više nemaju što! Ali to ne znači da je to zaista potrebno korisnicima. Isto kao što nije potrebno da auti voze 300 km/h, iako Rimac razvija takve.

Pokušali su ići u 3D smjeru, pa je to brzo propalo. Onda su krenuli stanjivati uređaje, pa su i to odradili, danas je većina TV-a duboka tek 3-4 cm, a neki i manje.

Onda su počeli dizati procesorsku snagu, pa je danas sasvim normalno da TV ima 4-jezgreni procesor i dedicated hardversku dekompresiju za sve i svašta.

Onda su dodali voice recognition - i kolko god mi je to bilo blesavo, ponekad zaista pomaže i što je najbolje odlično radi. Npr. "set TV to game mode", ako ti treba low-latency slika bez procesiranja (čisto da ne kopaš po izbornicima, lakše je reći). No, uređaj ionako sam prepozna konzole, pa postavi taj ulaz na takve postavke. Znači razmaženost do kraja.

Onda više nisu znali kako da poboljšaju ionako fanatastičnu sliku kakvu imaju LED TV-i zadnjih 5-6 godina, pa su krenuli s pojedinačnim osvjetljenjem piksela. I ok, to je ispalo super jer sada su ekrani toliko dobri da neki ljudi kupuju manje modele da im služe kao desktop monitor za računalo.

No, je li takva finoća prikaza zaista potrebna na TV-u za gledanje video sadržaja? Moje iskustvo je da nije. Ista priča je sada s tim ultra rezolucijama koje eksponencionalno povećavaju količnu piksela koju treba obraditi, ali i količinu memorije da se sve to zapiše. A onda na kraju to i ne primjetiš čim se odmakneš od ekrana. Samo ću dodati da Apple Cinema 30" nema "pojedinačno osvjetljenje piksela", a i dalje je vrhunski monitor. Znači, izmišljaju se nove stvari samo kako bi imali nekakvu marketinšku priču koja ako "upali" može značiti bolju prodaju, a rijetko je to preslika stvarnih potreba kupaca.

TV-i su u zadnjih par godina došli do vrhunca za sadržaj kakav danas konzumiramo i kao takvi su sasvim dovoljni za sve što gledamo.

A paralelu bih mogao povući s auto svijetom: 4K TV je kao auto koji ide preko 200 km/h, lijepo je to i prestižno, ali uglavnom nepotrebno. A 8K TV je auto koji ide preko 300 km/h. Niti ga imaš gdje voziti 300 niti želiš tako voziti jer je naporno, a i troši kao lud pri 300. Važnije je lijepo odvagati sve karakteristike, pa imati i nešto prtljažnika, možda manji motor i time manju masu auta, pa manju potrošnju itd...

Meni ništa od tih HDMI 2.1 featurea nije napeto i zadnje bih to gledao kod kupovine nekog novog TV-a. Ono što bih gledao je koju veličinu ekrana mogu dobiti za najmanje novca i koju brzinu Ethernet porta TV ima. Sve drugo uglavnom uopće nije bitno ili se jednostavno podrazumijeva da moderan uređaj ima.
30.11.2020 | 04:15
Super je što imamo već tri stranice rasprave, a da nitko živ zapravo nema PlayStation 5 u rukama!
30.11.2020 | 07:28
Kloba kaže:

Riba, nakon svih ovih postova - i dalje tvrdiš da se niste okomili na mene?


Svega ovdje ima, sad ce Smayoo doci s metlom, ako ne i bagerom.
  • Dijete
  • Posjetitelj
30.11.2020 | 08:44
Riba kaže:
sad ce Smayoo doci s metlom, ako ne i bagerom.


Ko tebe bagerom, ti njega mrkvom!

Nazad na ontopic, dok je sjeverna polutka spavala, ja sam pokupio frenda iz dvotjedne karantene koja je obavezna nakon ulaska u zemlju.
Otisli smo doma, otvorili pive i nabacili Mortal Kombat 11 na projektoru koji je jos gori od mog.

Bilo je zabavno i to je to. Igra mi je ista ko i svi MK prije.

Pokazao mi je No Man Sky jer to igra od prije...

WCR9 je ono sto mi je stvarno sjelo... tu mi se kontroler pokazao fakat dobrim. Fini vibrira.

Sama konzola mi je ruznija uzivo nego na slikama. Kontroler je super. Kad dodje u posjetu, zamolit cu ga da vidim kak se ponasa sa macom i da li je dobar upgrade za stari dual shock koji imam. Sve ostalo mi je glupo komentirat jer je bilo na HD projektoru na zidu..
30.11.2020 | 11:04
Ispričavam se svakom koga sam nehotice uvrijedio. Nije mi bila namjera.
Svađalački postovi obrisani.
30.11.2020 | 11:31
dpasaric kaže:
Super je što imamo već tri stranice rasprave, a da nitko živ zapravo nema PlayStation 5 u rukama!

Ako bude sreće, promijenit će se za koji dan, pa dam iskustva iz prve ruke!
Samo ne znam što testirat!
Vjerojatno ću past na dupe zbog grafike, kupit igricu dvije i prepustit kontrolere djeci
30.11.2020 | 12:07
drlovric kaže:
@kloba:PS5 ce vrtiti igre u dva moda, 4K 60FPS i 4K 30FPS (ili da korisnik bira mod, kao Spiderman Morales recimo sa tracingom i bez). I naravno 1080 HD ako vlasnik konzole uopce nema 4K TV (jako je puno i takvih).

I u trećem, najjačem, 4K, 120 FPS te s vremenom 8K u 30 ili eventualno 60 FPS. Ne bi pisalo 8K na kutiji da to neće podržavati kada će stići takvi paneli, naravno vjerojatno isto kao što PS4 Pro podržava 4K - jedva nekako
Prilažem link koji sam pročitao da bi se mogao uvjeriti da je zaista tako:
gamingintel.com/how-to-make-sure-your-ps...nning-at-4k-120-fps/
A ovo što si naveo da PS5 još treba tri godine do potpune upotrebljivosti - apsolutno se slažem.
Pa nakon updateanja OS-a, vlasniku od SSD-a ostane prostor za igre od 650 GB.
Znači 200 GB ti pojede u startu.
Zato su napravili opciju koja je zasad softwareski zaključana da staviš dodatni NVMe SSD veličine koje ti želiš. Hoćeš jedan, dva ili četiri TB - sve ovisi kada ćeš kupovati taj disk jer će u početku biti jako skup. A opcija je zaključana jer ne postoje toliko brzi SSD-ovi trenutno na tržištu.
Navodno će prvi doći na tržište početkom 2021.
I 4K uopće nije novost ove konzole. Pa 4K (kakav takav) SONY ima u ponudi od 2018. godine, kada su izbacili PS4 Pro.
Novosti su ove druge stvari.
A na pitanje zašto mislim da ste se svi nameračili na mene mislim da nema svrhe više odgovarati.
Uglavnom, ja pišem o prednostima nekog porta da bi ispalo kako želim kupiti tu telku.
Niti želim niti trebam.
Pisao sam ono, pedeseti puta ponavljam, o čemu svi koji prate konzole pišu.
Kada će ova konzola podržavati 8K, a u sedam godina i to će se desiti vjerojatno (tko zna, možda izbace PS5 Pro za 8K u 60 Hz - koliko sam shvatio - ova podržava 30) jer je očito da televizori idu u tom smjeru.
Barem se u tome dpasaric složio sa mnom.
Čovjek ima ogromnu TV, ja nemam. Znači, ja mu vjerujem na riječ kada kaže da na malo većoj udaljenosti ne vidi razliku između Full HD i 4K. Ja sam napisao prije toga što su tvrdili proizvođači, da se razlika između te dvije rezolucije zaista i neće vidjeti na telkama od 65" i manjim.
OK. I to smo apsolvirali.
No, tko zna hoće li se 8K vidjeti na većoj udaljenosti? Po mojoj logici, trebala bi.
Ali sada ono najbitnije - kakav je izašao prvi PS4 a kakav je sada?
Možemo li po toj logici zaključiti da će se i PS5 razvijati u nekoliko podvrsta/podgeneracija?
Svi koji prate konzole upozoravaju kupce da ne kupuju PS5 ukoliko imaju PS4 Pro. Niti ima igrica, niti ima prostora, niti ima TV-a za tu konzolu još na tržištu. No, ako netko i kupi, neće mu (ako će to htjeti) biti problem dokupiti kasnije TV, igru (koje su sa prosječnih 60 poskupile na prosječnih 80$ - ni o tome nitko ovdje ne piše), i ono najbitnije - prostor za skladištenje, jer ako su sada AAA naslovi teški i po 100 GB, tko zna koliko će težiti za par godina? Znači, kupcu na ovaj SSD stanu do tri igrice po 100 GB (jer SONY zahtjeva duplo više prostora od same igre da ju možeš instalirati).
Kako je iz svega ovog nastalo da ja nagovaram ikoga da kupi novi TV zaista mi nije jasno. Napisao sam, što se mene tiče - svaki vlasnik treba spojiti PS5 na što god želi - njegov je.
EDIT:
Isprika, PS4 Pro je izašao 2016. godine. Namjerno sam ovako napisao da se vidi kako sam prvi puta pogriješio. Vidim da drugačije ispravljanje tekstova neke članove živcira.
30.11.2020 | 12:13
JOHN kaže:
dpasaric kaže:
Super je što imamo već tri stranice rasprave, a da nitko živ zapravo nema PlayStation 5 u rukama!

Ako bude sreće, promijenit će se za koji dan, pa dam iskustva iz prve ruke!
Samo ne znam što testirat!
Vjerojatno ću past na dupe zbog grafike, kupit igricu dvije i prepustit kontrolere djeci

JOHN - Assassin's Creed Valhalla za PS5. Obavezno izdanje za PS5.
Klincima ako vole Spider Mana možeš dati ovog Miles Moralesa, nisam igrao niti prvog ali nećak mi je lud za njim pa predpostavljam da bi bio lud i za igrom.
30.11.2020 | 12:30
dpasaric kaže:
Naravno da idu u tom smjeru jer drugi nemaju! Nešto moraju poboljšati, a više nemaju što! Ali to ne znači da je to zaista potrebno korisnicima. Isto kao što nije potrebno da auti voze 300 km/h, iako Rimac razvija takve....
...Pokušali su ići u 3D smjeru, pa je to brzo propalo. Onda su krenuli stanjivati uređaje, pa su i to odradili, danas je većina TV-a duboka tek 3-4 cm, a neki i manje.

Pa nigdje nisam napisao da se ne slažem sa tobom. Niti da mi je 4K rezolucija napeta. Ako ćemo iskreno, kako mi može biti napeto nešto što ni vidio nisam?
Ja imam brzinu interneta od 16 Mbps/0.75Mbps
Znaš i sam da za to ne mogu streamati 4K ni na YouTubeu, ni na Netflixu.
A 4K Blue Ray nisam nikada niti pogledao. Nisam niti Blue Ray, kada već pričamo do kraja iskreno.
Samo sam pisao što PS5 zahtjeva, i gdje ti TV-i vode da igrač vidi sve prednosti petice nad četvorkom. A to je tako. I tu, kako sam napisao i ja, a kasnije i ti - mi ne možemo ništa.
Odlučili su ići u tom smjeru i mi im se možemo samo - jump on board ili prestati gledati TV. Treće nema.
04.12.2020 | 21:14
[quote="JOHN" post=189074]dpasaric kaže:
Super je što imamo već tri stranice rasprave, a da nitko živ zapravo nema PlayStation 5 u rukama!


Imam ga ja... odnosno Sin..

Miles Morales nevrijedan kupnje zavrsi se u 4-5 sati kako sin kaze kao DLC. A Deamon Solus ne igra ne svida mu se igra.

Uglavnom konzola je velika u pm. dosta tiha.
05.12.2020 | 11:43
Čestitke sinu.
Deamon Souls je navodno super igra, ali je mračna. Tipa Bloodborne. Mračnija od The Last of Us nastavaka, koliko sam shvatio.
Inače, vjerujem da su svi korisnici PS4 konzole dobili mail o velikoj rasprodaji nekih igara s popustom i do 70% za neke koja će trajati do kraja prosinca.
dpasaric, tu si možeš preko neta za manje od 200 kuna kupiti Uncharted trilogiju (The Nathan Drake Collection) i nastavak na 4. dio sa one dvije žene (ne igraš sa Drakeom). Uncharted: The Lost Legacy se zove.
Koga zanima, stavili su ok naslove:
store.playstation.com/en-hr/category/d12...-9107-ac567bd6cf5d/1
06.12.2020 | 00:21
Kloba kaže:
dpasaric, tu si možeš preko neta za manje od 200 kuna kupiti Uncharted trilogiju (The Nathan Drake Collection) i nastavak na 4. dio sa one dvije žene (ne igraš sa Drakeom). Uncharted: The Lost Legacy se zove.


Ma, to se kupuje za 70 kn po zalagaonicama i u shopovima za igre koje dilaju polovne, tako da nije problem nabaviti pogotovo jer je to bio bundle po supermarketima uz PS4. To su sada već stare igre, pa mi se ne vraća toliko u vrijeme, odigrao sam Uncharted 4 i to mi je za sada dosta. Kada dođe neki novi za PS5, onda ću to nabaviti.

Mene više zanima ima li kakvih glasina kada će idući val isporuka za prednarudžbe još iz listopada... ima li kakvih tračeva?
06.12.2020 | 22:27
za sad nista do bozica, no navodno ce ih prvo dobit tele operateri
06.12.2020 | 23:02
Robert_84 kaže:
za sad nista do bozica, no navodno ce ih prvo dobit tele operateri


Da, jer su dali lažna obećanja korisnicima i sada su pretplatnici pissed off i kažu da će im otkazivati ugovore.

No, ako je za Hrvatsku Sancta Domenica uvoznik, a imam prednarudžbu izravno kod njih, valjda će imati toliko poslovne etike da usluže svoje kupce. Vidjet ćemo...
07.12.2020 | 03:37
Treba se malo strpiti da prođe prvi val navale, uvijek je tako. Mislim da će tijekom ljeta 2021, ako ne i prije, konzola biti nabavljiva bez problema, i to u paketu sa pokojom igrom. A kad već spominjem igre, one su još uvijek preskupe.
07.12.2020 | 10:12
I ima ih tek jedna stranica pod PS5, od kojih bih osobno kupio dvije. Treba to zaživjeti. By the way, navodno da već sada rade na PS5 Pro koji bi imao dvije jače grafičke katice, prijavili su patent. Ako pogledamo da se PS4 predstavio 2013, PS4 Pro 2016 - mislim da znam kada ću zaista kupiti sljedeću generaciju.
07.12.2020 | 11:59
Meni do isteka ugovora za internet treba još godina dana, onda ću produžiti i uzeti PS5 ako bude u ponudi, a nadam se da će biti. Još ako će uz njega ići Gran Turismo, to je onda to.

Usput, moj mališan od 4 god. i ja prelazimo Crash Badicoot trilogy (remaster). Nezamislivo teško, ali borimo se i trudimo. Bolestan sam na to da sve bude 100%.

A čeka me još dovršiti i Gran Turismo Sport, Diablo 3 se igra povremeno, u celofanu je Uncharted 4. Želja je puno, a vremena malo.

A ponekad upalimo djedicu PS2 te zaigramo koji klasik. Meni je najdraži iz tog doba Tekken 3 i Ridge Racer.
07.12.2020 | 14:02
Nisam imao pojma da su ih teleoperateri nudili. Kako nisam gledao telefone niti TV internet, nisam to niti znao. Sada vidim da A1 nudi PS4 + 3 igre + neki mob.
07.12.2020 | 14:49
Kloba kaže:
I ima ih tek jedna stranica pod PS5, od kojih bih osobno kupio dvije. Treba to zaživjeti. By the way, navodno da već sada rade na PS5 Pro koji bi imao dvije jače grafičke katice, prijavili su patent. Ako pogledamo da se PS4 predstavio 2013, PS4 Pro 2016 - mislim da znam kada ću zaista kupiti sljedeću generaciju.


Radni vijek konzole je 6-7 godina i ti ces svjesno propustiti pola tog perioda da bi eto kupio model sa jacom grafickom Postujem tvoj nacin razmisljanja ali ne kuzim strategiju.

Ja sam kupio PS4 prvi dan i radi dan danas. Nikad se nisam osjecao nesto zakinutim ili hendikepiranim jer nemam slim ili pro (koje sam probao obje). Nista bitno nisam propustio, a koristio sam svo vrijeme novu generaciju.
07.12.2020 | 15:16
drlovric, ja sada imam PS4 Pro, sa instaliranih 26 igara (ako računamo ove trilogije to je 29) od kojih sam odigrao 10. Igram 11-u.
Još uvijek mu traje garancija i moj TV i konzola će sve ostale instalirane igrice izdurati bez problema.
Da će na najnovijima, tipa RDR2 biti čekanja loadinga - biti će - no na to sam već navikao.
A PS5 još uvijek nije uključio svoj SSD u maksimalan mod pa je čekanje loadinga između scena RDR2 trenutno "samo" duplo brže, znači umjesto minute - 30 sekundi.
Jer ta igrica nije napravljena sa Unreal Engine 5, SONY nije pustio update OS-a, tvorci igrice nisu je updateali... Tko zna što još.
Uglavnom, ono što si ti kupio 2013, ja sam kupio u pojačanom izdanju 2018. godine, odnosno pet godina kasnije.
A između PS2 i toga PRO-a propustio sam brdo izvrsnih igara koje hoću odigrati. Primjerice, imao sam FarCry 3 original na PC-u, ali sam ga prodao i nikada odigrao pa sam ga kupio sada na popustu iakoje prastar - jer se smatra najboljim nastavkom te franšize.
Ako ćemo realno - novi PS5 niti ima mjesta, a možda neke od tih igara niti podržava.
Ovaj također nema mjesta za sve njih, ali ima vanjski disk.
Znači ukupno 2TB prostora.
I zašto bih trošio poput Amerikanca, bio first adopter - kada niti imam novac za tako nešto, niti mi je potrebno - i Pro će (ako uopće izađe) stajati 4300 kuna ako je sudeći po prošlom, biti duplo jači, a i TV-i za njega će biti dostupni i u najobičnijem Pevexu.
Što ti tu nije jasno?
Ako to i napravim, koliko dugo ću imati trenutnu konzolu?
Pet godina, što je opet dvije godine manje od tebe.
Zašto žurba, ako sam ti sve ovo objasnio?
07.12.2020 | 15:19
Ovo su igre koje su mi trenutno na PS4 Pro.
Plusevi su kraj odigranih igara.
Fallout 4
Bloodborne
Call of Duty: WW2
Assassin's Creed 2 +
Assassin's Creed: Brotherhood +
Assassin's Creed: Revelations +
Assassin's Creed 3 Remastered +
Assassin's Creed 4 Black Flag +
Assassin's Creed: Rogue +
Assassin's Creed: Unity (trenutno igram)
Assassin's Creed: Syndicate
Assassin's Creed: Origins +
DLC: AC: Origins The Curse of the Pharaohs +
DLC: AC: Origins The Hidden Ones +
Assassin’s Creed Odyssey
PES 2018 +
PES 2019 +
PES 2020 +
God of War III Remastered
God of War IV+
Shadow of the Tomb Raider
Red Dead Redemption 2
Far Cry 3
Far Cry 5
Far Cry New Dawn
Uncharted: The Nathan Drake Collection
Uncharted 4: The Thief’s End+
Horizon Zero Dawn +
The Witcher 3: Wild Hunt +

A sada mi ponovi, kada sve ovo znaš - zašto mi točno treba PS5 odmah?
EDIT:
Sve ove igre sam platio bez ikakvog PS Plus dodavanja. Smatram da su PS Plus igre meni neprivlačne, a ako se i nađe neka koja me zanima - isključit će mi je čim prestanem plaćati članarinu. A nisam lud za njom ako je mogu izbjeći.
Shvaćaš li sada, nije to strategija - više ono kada ti se ohladi glava pa počneš razmišljati kako je poštovani kolega koji ima PS4 Pro i PS5 iznad (kojeg je kupio sinu) tako dobro to objasnio. Da ga parafraziram:
Šta će mi Ferrari od konzole za Far Cry 3?
EDIT1:
Kako ne pratiš videe i tekstove, i sam si to rekao - objavljeno je i da će se većina igara koje će se do 2022. pojaviti na PS5 konzoli, objaviti i na PS4, tek poslije će se potpuno odvojiti igre za te dvije generacije. Primjer prvi: Assassin's Creed: Valalla. Postoji nastavak za četvorku, nastavak za peticu i hibrid za jednu i drugu generaciju.
Što točno propuštam, frende?
07.12.2020 | 16:36
Pa ne propustas nista realno al si najaktivniji bio u ovoj temi o PS5, pratio recenzije, tehnikalije, standarde, TV i HDMI verzije, features i sta sve ne. Ja sam stekao dojam da ti jedva cekas da to sve kupis i uzivas u tim varijabilnim refreshima

Ako te slusa postojeca konzola rokaj igre koje imas i ne zamaraj se peticom. Ja igram jos uvijek svoju PS4 jer ne mogu u glavi opravdati da sverceru dam 1100-1200e za nju. Prednarucio sam tri komada, tri radnje me ispalile i moja je 100% zavrsila u tim oglasima

Ja imam mozda 150 igara u Library. Svake godine redovito kupim Battlefield i FIFA. PS+ me tjeraju da imam (ja igre igram online protiv drugih ljudi 90% vremena) i osjecao sam se kao i ti, da me pljackaju.

A u stvari za 30-ak$ godisnje dobijem 24 igre. Svaki mjesec po dvije. Nek mi je 2 igre od toga svide vratio sam investiciju

Naleti Blac Friday uzmem 3-4-5 komada po 30$. Sada nekada imam aktivnu pretplatu do ljeta 2022... Nikakva ot cifra nije ako imas US account naravno.
07.12.2020 | 16:56
Ako ćemo iskreno, u početku sam zaista i bio full napaljen.
Ali kako sam (kao kada guliš luk, kapulu) sloj po sloj otkrivao sve nedostatke first adoptinga ove konzole kod nas na ovim prostorima: ili te spale (ti si ni kriv ni dužan to iskusio), ili čekaš na nju četiri mjeseca, tri ako si sretan, nemaš igara za nju, nema prostora na njoj, nema SSD-ova za kupiti koji su namijenjeni ugradnji u PS5 konzolu da si povećaš storage.
Znači - to sam stavio na jednu stranu vage:
Na drugu sve ove igre koje mi nisu u library, nego na disku (osim starijih PES 2019 i 2018, to sam pobrisao) i koliko će mi realno vremena trebati ako mi je ovoliko trebalo da počnem igraty Unity (pogriješio sam, to mi je 12. igra na Pro-u).
Inače, kako sam preskočio trojku, osim ako nije neka igra koja mi je full napeta, pokušavam igrati igrice redom izlaska na tržište. Čisto da vidim taj napredak u grafici, gameplayu itd.
Znači, ja još nisam odigrao najjače igre koje mi zauzimaju i više od 100 GB na HDD-u.
Plus ta Korona (evo u HR opet u dućane prehrambenom robom puštaju po nekoliko ljudi u grupama), koja tko zna koliko će trajati - odnosno tko zna kada će se moći ući u dućan i reći "dobar dan, dajte mi PS5" a da ti prodavač kaže "izvolite".
Ovim, kako ih Ameri zovu "Scalperima" - da imam novaca ko Onassis ne bi dao iz principa jer želim da više nestanu iz priče.
Vidim da i Ameri pizde.
Tipa, za drugu turu Best Buy otvori internet stranicu za prednarudžbe, za 15 sekundi je sve rasprodano.
Običan građanin doslovno ne stigne upisati sve podatke koliko su se iskopirali. Sony je obećao da će im dolijati, no ne znam na koji način jer je očito da to radi jako puno ljudi i nije mi baš najjasnije što tu oni mogu a da nisu već napravili.
Imam prijatelja u Kanadi koji je kumu ovdje poklonio neke igrice za PS4, iPhone Xr, doma ima PS4 Pro, XBOX i Nintendo. I za Božić kupuje PS5 i Series X, a kada izađe novi Nintedo i to.
Ali, to je Kanada. Oni to tamo mogu.
Starci su mu pravnica i inženjer, on za svaku dobru ocjenu ili položeni ispit dobiva novu gitaru (ima Les Paul, Stratocaster), sada te igrice i konzole na kojima brije sa starim.
No, mi ovdje to ne možemo. Barem ne prosječni građanin.
07.12.2020 | 17:04
Inače, bi sam najaktivniji zato što to volim, pratim. I donekle mislim da razumijem ili se trudim razumjeti.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 1 sat
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
  • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
  • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
  • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
  • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo
  • Gjuroo: Apple teme nam se svele na vikalicu, a forum preuzela politika...
  • Bertone: Još malo o sigurnosti (ako nekoga zanima), [link] i [link]
  • Gjuroo: Upozorenje Apple korisnicima glede moguće krađe identiteta: [link]
  • Gjuroo: @drlovric: Sviđaju mi se oznake što nisu šareni... Taj grb sa zoo vrtom je uvijek nekako kao šaka u oko, al ajd.
  • drlovric: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

big_mac, Borisone, m@xym, marioart, Riba, Anonimci (589)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO